maanantai 15. elokuuta 2016

1036. Turpiin vaan ja onnea!


1. Rion olympiakisoja on käyty nyt jo toista viikkoa. Kisat päättyvät sunnuntaina 21. elokuuta, jolloin on vuorossa mm. miesten keihäänheiton loppukilpailu.

2. Maiden mitalitaulukossa oli ennen tämän päivän kilpailutapahtumia jo 64 maata. Tutut maat ovat mitaliistan kärkipäässä USA:n johdolla. Pohjoismaista mitaleja olivat tähän mennessä saavuttaneet Ruotsi, Tanska ja Norja. Myös kaikki kolme Baltian maata ovat mitalitaulukossa, Virokin yhdellä pronssilla. 

3. Mutta Suomen nimeä mitalitaulukosta on ollut turha hakea. Tämä ei ollut ainakaan minulle mikään yllätys, sillä jo alunperin oli selvää, että Suomella on reissussa heikoin joukkue, joka maatamme on milloinkaan kesäolympiakisoissa edustanut. Edes purjehduksesta ei näytä tulevan mitain mitalia, ei edes Tuula Tenkasella; Lontoon kisoissa 2012 hopeaa saanut Tuuli Petäjä-Sirenin osalta mitaleilta jääminen on jo varma asia.

4. Vielä ihmellisempää on, ettei yksikään suomalaisurheilija oli sijoittunut kisoissa edes pistesijoille eli kahdeksan parhaan joukoon. Parhaiten oli tähän mennessä pärjänyt trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela, jonka oli kymmenes. Samalle sijalle ylsi painonnostaja Anni Vuohijoki, mutta hänen sarjassaan oli mukana ainoastaan 12 kilpailijaa, sillä Venäjän painonnostajat oli suljettu kisoista eivätkä edustajiaan Rioon olleet lähettäneet myöskään monet muut Itä-Euroopan maat, joissa dopingin käyttö on ollut (käytännössä) villiä ja vapaata.

5. Kisojen suomalaissijoituksiin, sikahuoihin suorituksiin ja moniin epäonnistumisiin on syytä palata myöhemmin. 

6. Mutta tänään selvisi, ettei Suomen melko ison joukkueen, johon kuuluu 55 urheilijaa ja lähes 100 johto-, valmennus- ja huoltopuolen ihmistä, tarvitse palata kisoista aivan tyhjin käsin. 

7. Mitalin,  joka voi jäädä pahimmassa tapauksessa Suomen ainoaksi, saa 35-vuotias nyrkkeilijä Mira Potkonen. Hän voitti tänään kevyensarjan eli 60 kilon sarjan puolivälieräottelussa Irlannin Katie Taylorin ja selvisi keskiviikkona oteltavaan välieräkamppailuun. Putkonen saa siten kisoista vähintään pronssimitalin, hyvä! Sillä seikalla, että pronssi jaetaan kahden kilpalijan kesken, ei ole merkitystä, sillä nyrkkeilyssä on jo iät ja ajat ollut käytäntönä, ettei kolmannesta sijasta otella, vaan pronssimitalin saavat molemmat välieräottelunsa hävinneet nyrkkeilijät. 

8. Mira Potkosen vastustaja tänään oli siis Katie Taylorin, joka oli otteluun lähdettäessä ylivoimainen ennakkosuosikki ja erittäin vahva kultamitaliehdokas. Taylor voitti olympiakultaa Lontossa 2012, minkä lisäksi hän on voittanut viisi kertaa MM-kisat ja kuusi kertaa EM-kisat! Mira Potkonen on hävinnyt aiemmin Taylorille kolme kertaa.

9. Mutta tänään Mita Potkonen oli päättänyt, että hemmetti, nyt enää häviä! Ottelu oli erittäin tasainen, mitä kuvaa myös se, että Potkonen voitti matsin tuomariäänin 2-1. Yksi tuomari piti voittajana Tayloria, yksi Potkosta ja kolmannen tuomarin mukaan pisteet jakautuivat tasan 38-38. Vm. tuomari antoi kuitenkin voiton Potkoselle.

10. Nyrkkeilyllisesti ottelu ei ollut erityisen kaunista katseltavaa. Molemmat ottelijat unohtivat suojauksen ja mätkivät koko ajan toisiaan turpiin minkä kerkesivät. Potkonen oli aggressiivisempi jahdaten koko ajan Tayloria antamatta tälle hetkenkään rauhaa. Tämä taktiikka yllätti Taylorin ja ratkaisi ottelun Potkosen hyväksi.

11. Potkosen ensimmäinen ottelu, jossa hän pari kolme päivää sitten kohtasi Lontoon kisojen 2012 pronssimitalinaisen Brasilian Adrina Araujon, oli luonteeltaan aivan samanlainen kamppailu. Myös siinä iskettiin koko ajan eli neljä kahden minuutin erää vimmatusti eikä iskujen suojauksesta juuri välitetty. Tämäkin ottelu päättyi 2-1Potkosen hyväksi, sillä kolmesta tuomarista yksi näki Araujon voittajaksi.

12. Keskiviikkona Potkonen kohtaa välieräottelussa Kiinan Junhua Yinin. Hän voitti tänään vastustajansa 3-0. Aiemmin tänä vuonna pidetyissä MM-kisoissa Yin hävisi Mira Potkoselle äänin 2-1. Saa nähdä, jatkuuko sama tahti ja pääseekö Mira loppuotteluun.  Päättyykö myös välierämatsi hajaäänin 2-1 ja kumpaa Fortuna tällä kertaa suosii? Potkosen vasemman silmän alla on pahannäköinen haava, toivottavasti se ei estä hänen otteluaan.  

13. Lykkyä tykö, eli turpiin vaan ja onnea!


                                                      Lyö sitä, ...tana!9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Surullista, mikäli Suomen ainoa mitali tulee siitä, että on lyöty turpaan pienikokoisia naisia.

Anonyymi kirjoitti...

Mira Potkonen täyttää marraskuussa 36-vuotta. Hän aloitti nyrkkeilyuransa vasta 28-vuotiaana. Potkonen on naimisissa ja hänellä on kaksi tytärtä.

Aiemmin voimassa olleiden sääntöjen mukaan olympiakisojen naisten nyrkkeilykilpailuihin saivat osallistua vain alle 35-vuotiaat urheilijat. Lontoon kisojen 2012 jälkeen sääntöjä muutettiin niin, että ko. yläikäraja on 40 vuotta. Näin ollen Mira Potkonen pääsee ottelemaan Tokion 2020 olympialaisissa.

Skorpioni kirjoitti...

Ei ole Mira kotonakaan nyrkin ja hellan välissä! Eivät auttaneet Taylorin psalmit,joista kuulemma lukee psalmin 24. Autuaammilla on antaa kuin ottaa, pätee kehässä!

Anonyymi kirjoitti...

Matsin hävinnyt Katie Taylor sortui haastattelussaan "tytöttelyyn".

– Hän todennäköisesti voitti toisen erän, mutta mielestäni kolme muuta erää menivät minulle. Minun pitäisi voittaa nämä tytöt. En tiedä mitä muuta sanoa. Näiden tyttöjen ei pitäisi voittaa minua, pettynyt Taylor kiukutteli.

Anonyymi kirjoitti...

Jotenkin kuvaavaa että Suomi sai ensimmäisen, ja kenties viimeisen mitalin lajissa jossa pronssista ei edes kilpailla.. Mika Kojonkoski sanoi ennen kisoja että jos menestystä ei Riosta tule, jotakin tarttis tehdä. Nyt kun jo tiedetään, ettei sitä menestystä tullut, jäämme mielenkiinnolla odottelemaan niitä muutoksia. Nostetaanko kenties huippu-urheilujohtajien palkkaa, vai perustetaanko uusia, jonninjoutavia yksiköitä, ja pestataan niihin taas samoja naamoja. Jänniä aikoja on luvassa..

Anonyymi kirjoitti...

Jos mitaleita halutaan lisää, pitää keskittyä lajeihin, joissa kova työ ja lahjakkuus eivät ole ratkaisevia. Tässä kilpailussa suuret maat jyräävät pienet. Yhdysvallat tai Kiina eivät tietääkseni menesty kovinkaan hyvin väkimäärään suhteututtuna, vaikka vievät leijonanosan mitaleista. Siksi tilanne voisi olla Suomen kannalta vieläkin huonompi. Yleisurheilu on ollut pitkään menetetty laji, eikä suoraan sanottuna keihäänheittoa voi pitää sen kohokohtana. Mielummin seuraan mitä tahansa jouksulajia, jossa suomalainen kolkuttelee loppukilpailua, joka on harvinaista herkkua.

Katse pitäisi siirtää lajeihin, joissa harvoihin urheilujoihin tehty iso panostus tuo menestystä. Ammunta, purjehdus ja ratsastus tulevat ensiksi mieleen ja toisena uimahypyt, triathlon sekä rantalentopallo. Asiasta ymmärtämättömänä toivoisin osaajien tekevän jotain.

Anonyymi kirjoitti...

Ei! Kyllä kärkilajeiksi on ehdottomasti otettava naisten nyrkkeily ja naispaini.

Anonyymi kirjoitti...

"Kisojen suomalaissijoituksiin, sikahuoihin suorituksiin ja moniin epäonnistumisiin on syytä palata myöhemmin."

Odotamme kieli pitkällä,on tämä menestys niin surkeaksi mennyt.

Veikkaa nyt kuitenkin keihäsmenestys.

Anonyymi kirjoitti...

Sports Illustrated ennusti ennen kisoja että Mira Potkonen ottaa ainoan mitalin Suomelle, joka on pronssia. Petra Olliin ei uskottu. Pelottavan oikeaan on tämä arvostettu jenkkilehti osunut tähän asti..