lauantai 22. elokuuta 2009

138. Suomalaiset keihäsmiehet finaaliin

Estejuoksun finaali alkamassa


Sade keskeytti keihäskarsinnan tunniksi

Suomen yleisurheilun maine MM-kisoissa on jälleen keihäsmiesten varassa. Kisojen päätöspäivänä sunnuntaina heitettävään keihään loppukilpailuun selvisivät kaikki neljä heittäjäämme: Pitkämäki, Järvenpää, Wirkkala ja Ruuskanen.

Ellen väärin laskenut, loput kahdeksan kaikkiaan kahdestatoista finalistista tulevat kukin eri maasta. Muun muassa kaikki kolme venäläisheittäjää putosivat finaalista, entinen olympiavoittaja Sergei Makarov hävisi viimeisen eli kahdennentoista paikan Antti Ruuskaselle vain sentillä!

Tällä kertaa siis suomalaisurheilijalla oli tuuria. Epäonnea sitä vastoin oli toissapäivänä pituushypyn loppukilpailusta karsituneella Tommi Evilälle, jonka tuloa 801 cm oli sama kuin viimeisen finaalipaikan vieneellä hyppääjällä; Evilä karsiutui, koska hänen toinen hyppnsä oli sanottua kilpakumppaniaan lyhympi. Pituuden finaaliin selvisi muuten ranskalaishyppääjä Sidris, jonka Tero Pitkömäki "keihöästi" pari vuotta sitten Sidriksen kylkeen muistaakseni Roomassa osuneella keihäällään. Pitkämäki eí tietenkän tätä tarkoittanut, mutta hänen hänen heittonsa karkasi pahasti heittosektorin ulkopuolelle.

Tommi Evilän ensimmäinen karsintahyppy oli 810, mutta hän astui hyppynsä erittäin niukasti yli. Suurisuisena tunnettua Tommia koetellaan nyt kovasti: Pekingin olympiakisojen karsinnassa viime vuonna hän astui yli kaikki kolme karsintahyppyään. No, ensi vuoden Barcelonan EM-kisoissa voi taas olla Tommin vuoro onnistua!

Pääsin seuraamaan sateen välillä keskeyttämää keihään karsintaa aivan eturivistä keihäänheiton vauhdinottoradan takana olevasta katsomosta. Kolmen hengen delegaatiomme pääsyliput olivat aivan stadionin vastakkaisella puolella - ne ovat kaikkein halvimpia - mutta seurueemme kaksi todellista kisakonkaria ovat kehittäneet paremmmille istumapaikoille livahtamisen taidon todella pitkälle. Saksalaiset stadionin ovimiehet ovat kyllä tarkkoja - ainakin alkuillasta - mutta keinot ovat monet heidän huomionsa kiinnittämiseksi muualle ja ohi livahtamiselle. Kannattaa yrittää mennä huomaamatta sisälle silloin, kun asianomaisen blockin aukosta on menossa suurempi seurue sisään. Silloin ovimies ei ehdi tarkistaa kaikkien sisäänmenevien ihmisten lippujen istumapaikan numeroa.

Oivallinen keino on ostaa stadionin kioskista ennen sisällemenoa oluttuopillinen - tuopit ovat muovista - ja kävellä se kourassaan ikään kuin muina miehinä sisälle ohi "vahdin." Tai voi ostaa molempiin käsiin tuopin ja jopa kaksi tuoppia - niissä on kahvat - asettaa lipun hampaiden väliin ja marssia sisään; tämä herättää ovimiehissä yleensä vain hilpeyttä, evätkä he raaski vaatia oluenkuljettajaa pysähtymään, laskeman neljää tuoppia maahan, kaivamaan lippua suustan ja näyttämään sitä heille.

Oluttuopin sijasta voi tietenkin ostaa jotakin muutakin juomaa, mutta tätä ei ole tullut vielä stadionilla kokeiltua. Paha vain, etteivät seurueemme kaksi muuta jäsentä juo juuri olutta, jolloin joutuu itse juomaan kaikki neljä tuopiia, mutta kyllä tästäkin urakasta selviää pitkän kilpilun aikana.

Stadion ei ole minään päivänä ollut aivan loppuun myyty, joten istumapaikkoja löytyy aina yllättävän hyvin myös "väärästä" katsomonosasta.. Esimerkiksi etukaarteen ensimmäiselle riville ei ole ilmeisesti myyty ollenkaan lippuja, vaan ne on varattu lehdistön kuvaajille. En sitten tiedä, miten "livahtamisyrityksellemme" käy sunnuntaina, jolloin on keihään finaali ja katsojia on varmaan enemmän, mutta yrittää pitää joka tapauksessa silloinkin.

Eilisen keihään karsinnan päätyttyä onnistuimme livahtamaan lehdistökatsomoon; tämä vaatii vielä enemmän röyhkeyttä kuin tavallisille istumapaikoille tunkeutuminen. Lehdistön paikoilla on aina muutamia paikkoja tyhjänä ja sieltä on todella hyvä näkyvyy alas kentälle ja radalle. Ja palvelu pelaa: "extrajournalistikin" käytössä ovat sekä kuvamonitori että tulosmonitori, ja virkalijat kantavat vähän väliä pöydällesi tulosprinttejä!

Keihään suosikiksi heitti eilen karsintakilpailun ylivoimaisesti parhaan tuloksen heittänyt Liettua Vasiliyev lähes 87 metrin tuloksellan. Näin tapahtui myös Pekingin olympiakisoissa, mutta finaalissa Vasiliyev ei kestänyt paineita vaan karsiutui kahdeksan parhaan joukosta. Muita suosikkeja ovat tietenkin Tero Pitkämäki ja Norjan aina varma Thorkildsen. Tero Järvenpää voi onnistuessaan olla mitalleilla, samoin Suomen Wirkkala.

Pidetään peukkuja sunnuntain keihäsfinaalissa suomalaisheittäjille! Olisi mahtavaa,jos kaikki neljä heittäjäämme olisivat kahdeksan parhaan joukossa ja kaksi heistä ottaisi mitalin!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämähän on kuin Waltarin matkakertomuksia lukisi. Waltarin vain kirjoitti enemmän juomista ja naisista... Saksanmaalla kannatta varmasti tutustua näihin jälkimmäisiinkin urheilun ohessa.

Anonyymi kirjoitti...

Ei sitten ihan mennyt putkeen. Ihan ok kuitenkin kokonaisuutena.

Käsittääkseni oli tekniikkaongelmia parilla heittäjällä. Heittotekniikan opiskeluun kannattaa varmaan panostaa tulevaisuudessa.

Mika Lako kirjoitti...

Mielestäni Waltari ei kirjoittanut kovinkaan paljoa juomisesta tai naisista. Suurteoksen valmistuttua Waltari taisi nollata kovalevynsä pienellä ryyppyputkella, jotta seuraava teos alkaisi puhtaalta pöydältä!?
Luen paraikaa Mika Waltarin tuotantoa. Waltari on kirjoittanut ansiokkaasti 30-luvun lainkäytöstä. Teos on nimeltään "Jälkinäytös"
Käräjät

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Waltari oli monipuolinen kirjailija. Kirjoitti Sinuhenkin ja kertoi Egyptin menneisyydessä käymättä itse koskaan Niilin varrella. Kotiliesi-lehteen kirjoitti tekstejä Kieku ja Kaiku -sarjakuviin jne.

Pitänee lukea tuo Jälkinäytös -kirja joskus.