tiistai 4. toukokuuta 2010

265. Helleenit vatukosta
1. Helleenit oli antiikin Kreikassa yleisnimitys kaikille kreikkalaisille. Muita ihmisiä nuo muinaiset helleenit kutsuivat barbaareiksi. Myös nykyisin kreikkalaiset kutsuvat usein itseään helleeneiksi. - Henrik Hellén ei kuitenkaan ollut eikä ole kreikkalainen, vaan suomenruotsalainen, Taalintehtaalta kotoisin oleva 1960-luvulla kilpaillut SE-tason korkeushyppääjä (212 cm).

2. Nyt on selvinnyt, myös EU:n ja euroalue EMU:n herroille - toivottavasti myös Suomen Emuun ajaneille Paavo Lipposelle, Martti Ahtisaarelle ja Sauli Niinistölle - miten nykyhelleenit ovat eläneet 20-30 viimeistä vuotta EU-tukien avulla kuin konsanaan siat vatukossa; po. ilmaisu tunnetaan mm. Pohjanmaalla.

3. Kreikassa valtion virkamiehet saavat palkkaa 14 kuukaudelta - Suomessa vain 13:lta, kun lomarahat otetaan huomioon - ja eläkkeelle Kreikassa pääsee yleensä jo viisikymppisenä. Vanhas-Matin kreikkalainen kollega Giorgious Papandreu ei ole hiihtänyt Rukan keväthangilla, minkä huomaa siitä, ettei hänen päähänsä ole aiemmin pälkähtänyt kreikkalaisten eläkeiän nostaminen 2-3 vuodella.

4. Vasta nyt (muka) EU:n ja Emu:n herroille ja tilintarkastajille on paljastunut, miten Kreikan valtio ja sen poliitikot ja virkamiehet ovat huijanneet Pyhää Yhteisöä väärillä tilasto- yms. maan maksu- ja luottokelpoisuutta koskevilla tiedoilla reilut 10 vuotta. EMU:n jäsenmaita huudetaan nyt kriisiapuun ja lainamaan Kreikalle huomattavia summia, jottei euroalue vain hajoaisi ja koko EU:ta uhkaisi hajoaminen. Suunta on sama kuin äskettäisissä finanssikriiseissäkin: maksumiehiksi joutuvat puijatut ja huijatut, eivät tietenkään pankit ja huijarit.

5. Suomi selvitti viime sodat ja maksoi sotakorvaukset viimeiseen penniin asti ilman kreikkalaista ym. ulkomaista apua. Suomalaiset, siis palkansaajat ja pienyritykset, joutuivat selviämään yksin myös 90-luvun kotikutoisesta talouslamasta ja sen raskaista seurauksista. Jos olisimme olleet EMU:ssa jo tuolloin, ei meitä olisi kukaan auttanut, sillä eihän syy omaan kriisiimme ollut yleiseurooppalainen, vaan siihen liriin meidät johtivat kotoiset kuhlbergit, koivistot sun muut ekonomisteina pidetyt pankkimiehet ja poliitikot.

6. Nyt meidän ikioma Jyrki-Boymme, siis Jyrki Katainen, tämä "Haukkatarhan kukko", on pannut ministerin uransa ja koko poliittisen tulevaisuutensa vaakalaudalle ja pantiksi siitä, että Suomi rientää eturintamassa auttamaan Kreikkaa ja helleenejä. Jos Katainen eroaa, koko Vanhasen hallitus eroasi, jos eduskunta ei hyväksyisi Kataisen ajamaa kriisilainaa Kreikalle. Emmehän me voida nyt tällaista uhrausta tehdä, emme voi antaa Kataisen mennä (Vanhanen nyt menee muutenkin). Jyrkiä ja hänen poliittista kyvykkyyttään tarvitaan kipeästi, sillä Kreikan jälkeen ovat jonossa apuamme kohtsiltään käsi ojossa anomassa Portugali, Irlanti, Espanja, Italia, Puola, Slovakia...jne.

7. Eihän meiltä vaadita kuin vaivaiset 1,6 milj. euroa! Emu-maiden nyt Kreikalle antamilla 120 milj. eurolla voisi maksaa pois kerralla koko Suomen valtionvelan tai hankkia parikymmentä ydinvoimalaa tai saman verran Nokioita. Mitätön summa tuo meiltä vaaditut 1,6 mrd. euroa, kyllä me nyt sen verran aina voimme helleeneille vipata. Nehän tunsivat Arkhimedeksen lainkin jo silloin, kun me vielä elelimme mistään muusta maailmasta tietämättöminä perunakuopissamme ja metsissäme. Eikös se Kreikka ollut meidän sukulaiskansaakin jollakin tavalla, vai oliko ne nyt ne unkarilaiset, ne Ferenc Puskasit, Hidegutit ym. Pustan pojat.

8. Unkari muuten lähetti Suomen Talvisotaan 300 vapaaehtoista, tai oli ainakin lähettämässä, muttei kerinnyt. Kreikka ei edes ajatellut vapaaehtoistensa lähettämistä v. 1939-1940 Suomen avuksi. Tämä oli toisaalta vain hyvä, sillä nehän olisivat palelluttaneet täällä vain mun...munuaisensa. Suomen pojat sentään taistelivat aikoinaan Balkanin vuorillakin kärsien vilua ja nälkää, muun muassa. Markku Jokisipilän tutkimusten mukaan Kreikka lähetti kuitenkin talvisota-apuna Suomeen appelsiineja, tupakkaa, rusinoita ja viinejä.

9. Niin, ja emmehän me tavalliset ihmiset toki joudu käärimään kokoon sanottuja 1,6 miljardia, mikä tekee reilut 300 euroa pekkaa päälle. Ei toki, vaan Jyrki Kataisen pulju lainaa sanotun summan ulkolaisilta pankeilta ja sitten Suomi lainaa rahat Kreikalle. Lainasta Kreikka joutuu pulittamaan Suomelle ihan käypää korkoa, näin on VVM:ssä kaavailtu. Ja maksaahan Kreikka toki lainansa säällisessä ajassa senttiä myöten takaisin! Kaikkihan on maksettava, eikös juu, mitä tässä EMU:ssa velkantuu!

10. Persujen Raimo Vistbacka tosin tänään eduskunnan pöntöstä, tunnetulla etunojatyylillään tietty, kyseli, että onkohan tää nyt oikein perustuslain mukaista toimintaa: Valtio lainaa ensin ulkomailta kriisisumman, jota ei kuitenkaan käytetä perussuomalaisten, muiden nälkää näkevien, sotaveteraanien taikka muidenkaan tavallisten tallaajien hyväksi, vaan lainataan edelleen kreikkalaisille tupakanviljelijöille ja ouzo-yrittäjille. Saatunan hyvää muuten se kreikkalainen "savivesi" tai "harmaavesi", se kreikkalainen anisviina-ouzo (lausutaan suomalaisittain uu´zo) jäiden seassa nautittuna Rhodoksen, Kreetan ja vaikkapa vain Kosin helteisillä rannoilla tai terasseilla! - Hyvä idea olisi, jos suomalaiset turistit ja veronmaksajat saisivat vippaamansa 300 €:n korvikkeeksi Kreikkaan matkustaessaan vaikkapa 200-300 €:n lomasetelit per nenä, niillä Kreikan taloutta ja turismia voitaisiin elvyttää kummasti.

10a. Mitään vakuutta lainasta emme kuulemma voi vaatia, näin ovat mahtavat pankit ja pankkiirit - ne vasta niitä vatukkopossuja ovatkin - maailmalla päättäneet. Tässä nyt ei siis yhtään auta konkurssi- tai insolvenssioikeudesta aikoinaan hankitut eeteet:t eli erinomaiset tenttitiedot, koko etuoikeusasetuskin taitaa olla jo kumottu. Timo Soini (Millwall ja Brysseli) kehtaisi tosin röyhkeästi vaatia koko Rodoksen saarta kriisilainan vakuudeksi - populisti mikä populisti. Huomaa kyllä, mikä paikkakunta Soinille tuli Kreikasta puhuttaessa ensimmäiseksi mieleen, siellähän "Rohdoksellahan" ne persulaiset lähinnä Kreikassa käydessään lomailevat. Henkisiä arvoja Soinia enemmän kunnioittava oppositiojohtaja olisi toki tyytynyt kernaasti vain Akropol-kukkulaan, sen restauroimisessa olisikin ollut työmaata suomalais-virolaisille harmaille yrityksille pitkäksi aikaa.

11. Ei sen puoleen, Rhodos on kyllä tuttu saari blogistillekin: olen nimittäin käynyt siellä kerran; Kreetalla ja Kosilla sekä Ateenassa sen sijaan paljon useammin. Se oli heinäkuu 1974, jolloin kotomassa oli kylmä ja sateinen kesä ja heinät mätänivät seipäille. Eihän sellaista kestä, vaan oli lennettävä Rodokselle, jossa oli aurinkoista ja lämpötila about 35-40 kraadia. Ja katso, heidän Rhodoksella ollessaan tapahtui, että Turkin ja Kreikan välillä puhkesi Kyproksen selkkaus, Turkki valtasi Kyproksen ja aika lähellä Turkin rannikkoa sijaitsevalle Rhodokselle julistettiin iltaisin ulkonaliikkumiskielto! Samassa rytäkässä Kreikkaa yli 10 vuotta hallinnut sotilasjuntta kuitenkin kaatui ja Kreikan pääministeriksi tuli Konstantin Karamanlis, juristi koulutukseltaan. Turkin kanssa saatiin sopu , ulkonaliikkumiskielto kumottiin, ja niin Rhodoksellakin voitiin taas juhlia, juhlia vieläpä demokratian paluuta demokratian kehtoon! Ja kaikki tämä samaan hintaan yhden lomaviikon aikana! Karamanlis ei viitsinyt enää kutsua sotilasjunttaa maanpakoon lähtenyttä kunkkuakaan (Konstantin) kotiin, vaan päätti, että tasavalta on ihan jees-valtiomuoto Kreikalle. Kreikan hallitusten johdossa ovat viime sotien jälkeen toimineet lähinnä kahta sukua edustaneet pääministerit: Papandreut ja Karamanlikset.

12. Eniten meitä suomalaisia harmittaa tietenkin se, että ruotsalaiset ymmärsivät aikanaan jäädä koko hemmetin EMU:n ulkopuolelle! Nyt ne naureskelevat partaansa meille suomalaisille. EMU:ssa eivät ole myöskään Englanti ja Tanska, Norja ei ole edes EU:ssa. Mutta kyllähän sen ymmärtää, miksi Ruotsi, Tanska ja Iso-Britania eivät liittyneet EMU:un: kaikissa noissa maissa oli tuohon aikaan vallassa sosiaalidemokraattinen (Göran Persson pääministerinä Ruotsissa) tai työväenpuolueen (Tony Blair) hallitus, Suomea sitä vastoin hallitsi saksalaismielisen Paavo Lipposen johtama valtiososialismia edustanut enemmistöhallitus.

13. Saksalaiset päättivät EMU:uun liittyessään säilyttää - tietäen Aatustaan että vielä se paha päivä joskus koittaa - varastoissaan D-markat ja setelit. Suomessa sitä vastoin päätettiin polttaa kaikki markan setelit ongelmajätteenä ja tuhota vieläpä kolikotkin! Mitä siis tehdä, jos koko talous- ja rahaliitto hajoaa, kuten näyttää väistämättä käyvän, ja eurosta joudutaan luopumaan? Matti Vanhasen vastaus kyllä tiedetään: poltetaan tällä kerralla euron setelit.

14. Ainoa poliitikko, joka Suomessa vaati euroon vaihdettaessa omien seteleiden säilyttämistä Suomen Pankin kassaholveissa oli - kukapas muu kuin Paavo Väyrynen. Tämä varsin käytännönläheinen ajatus ei mahtunut edes Mauri Pekkarisen päähän, ei, vaikka hänetkin toki tunnetaan suurena ajattelijana ja Laajavuoren nerona. Tämä on asia, joka kallistaa Kepun tulevassa puheenjohtajan vaalissa vaa´an lopullisesti Paavo Väyrysen eduksi. Vaikeina vuosina ja kriisiaikoina valtakunta tarvitsee toki kokeneen ja harkintakykyisen päämiehen.

15. Jos tässä kriisissä on välttämättä nähtävä jotain hyvää, niin se on juuri se, että Paavo Väyrysestä leivotaan Suomen pätkäpääministeri ensi kesäkuussa Lahdessa.

16. Muuten olen sitä mieltä, että Suomen ei tulisi hyväksyä kyseistä kriisilainaa Kreikalle. Parempi ratkaisu olisi, että Kreikka eroaa tai erotetaan EMU:sta ja maan valuutaksi tulee jälleen drakma; silloin taas tuntuisi Kreikassa käydessä, että nythän ollaan ulkomailla eikä missään sisämarkkinoilla. Ennen EMU:a oli voimassa kurssi: 1 € = 340,75 drakmaa. Kreikka tulisi devalvoimaan drakman 30-40 prosentilla ja kaikki olisivat jälleen tyytyväisiä, kun vielä maan pääministerin sukunimi vaihtuisi Papandreusta Karamanlikseksi. Kreikka olisi ennakkotapaus, jolloin myös Portugali, Irlanti ym. pääsisivät eroon EMU:sta. Vähitellen koko EMU ja sen myötä myös EU-hirviö kauhistuttavine byrokratioineen romahtaisi á la sen malli Sovjet Union. Voisimme palata entisiin hyviin aikoihin: Maassa oltaisiin jälleen maan tavalla.

17. Mutta ei auta, Kukko-Kataisen ja hallituksen lainaesitys Kreikalle jyrätään eduskunnassa läpi hallituspuolueiden äänin. Demarit ovat vastustavinaan, mutta ovat vaisuja, kun muistavat, miten heidän suuri European-johtajansa Paavo Lipponen oli pääministerinä oikein ajamalla ajamassa Suomea Emun ytimeen. Hallituspuolueiden riveistä kaikuu niin kovin tuttu huvivirsi á la Iiro Viinanen: Tässä tilanteessa ei ole mitään muuta vaihtoehtoa! Ben Zyskowiczin retorisia kykyjä tarvitaan: Kreikkalaiset potkivat jalkapallossakin vastustajiaan nilkkaan, polveen ja vielä sitäkin ylemmäs, mutta ei tässä tilanteessa nyt sentään kannata vastavetona potkaista palloa omaan maaliin! Hannes Mannisella ja muilla kepulaisilla taas on hieman lyhyempi, mutta sitä varmemmin kepun äänestäjäkuntaan uppoava slogan: vaihtoehtoja on tasan kaksi, joko kolera tai rutto.

Pasila! Ateenalaisten laulu (sanat Eino Leino, säv. Jean Sibelius, Kämp)!


38 kommenttia:

Toipila kirjoitti...

En ole kepulainen, enkä aio ruveta, mutta kannatan kuitenkin Paavo Väyrystä KEPUn puheejohtajaksi.

Paavossa on ainesta ja kokemusta.

Anonyymi kirjoitti...

Ainesta, kokemusta ja karismaa - ja kaikki tämä ilman tupeeta!

Mutta juuri siksi Paavon ei olekaan helppoa päästä keskustan johtoon.

Hilda K. kirjoitti...

Kunpa Euvostoliitto nyt nopeasti hajoaisi ilman, että saisimme tilalle jotakin vielä pahempaa.

EU:n presidentti van Rompuy kun ilmoitti pahaenteisesti jo virkaanastujaispuheessaan, että seuraava systeemi on globaali liittovaltio. Viis siitä, ettei tämä pienempikään tekele pysy kasassa.
Tuleva liittovaltio, mikä lienee, sai Lissabonin sopimuksensa Suomelta ilman äänestystä tai edes kunnon kansalaiskeskustelua. Mahtava liittovaltio on parastaikaa palkkaamassa tuhansia diplomaatteja satoihin lähetystöihinsä ympäri maailmaa. Byrokratialla kerätään lukemattomat uudet hiilidioksidi- ja muut verot ja järjestetään vankilat toisinajattelijoille, toki se rakennetaan kuntoon ensiksi.

Jos Rompuyn skenaario toteutuu, eurosta ei siirrytä drakmaan ja markkaan vaan yhteiseen maailmanvaluuttaan.
Lienee kohta yhdentekevää miten me hallituksiamme nimitämme.

Ei ole käytännössä eroa sillä vallitseeko täällä periferiassa vasemmistovetoinen valtiososialismi vai Jyrki Kataisen ja kokoomuksen toverikapitalismi.

Anonyymi kirjoitti...

Onko Kreikassa enää mahdollisuuksia sotilasjuntan vallankaappaukseenkaan, kun on tuo Nato ja EU?

Pahaksi on pääsy, jos ei ole.

Anonyymi kirjoitti...

Jukka Kemppisellä on muuten blogissaan Kreikan auttamisesta täysin toinen kanta kuin tässä blogissa.

mr kirjoitti...

Kemppinen elääkin lähes parhaassa mahdollisessa maailmassa, joka säröilee vain sen verran, mitä mielenkiintoinen tyyli vaatii.

Anonyymi kirjoitti...

Kun joka puolella kerrotaan kreikkalaisten huijanneen ja väärentäneen tilastoja herää kysymys siitä, eikö tällä menettelyllä ole myös rikosoikeudellinen puolensa.

Onko kreikkalaispoliitikkojen rikos kuitenkin niin suuri, ettei ole toivoakaan tekijöiden saattamisesta henkilökohtaiseen rikosvastuuseen?

Anonyymi kirjoitti...

Tosi huolestuttavaa.

Katainen sanoi aamukolmosella että Kreikalle annettava tukisumma Suomelta siitäkin huolimatta että velkaa ei saada koskaan kokonaan takaisin on pienempi paha suomelle kuin lainan antamattomuus.

Niin, eihän suomikaan ole velaton maa. Samalla tavalla meillä eletään velaksi. Siksihän eläkeikää tarvitsee mm nostaa. Koska rahaa tarvitaan tulevaisuudessa.

Hyvinvointivaltiotamme uhkaa suuret leikkaukset, huomio on taas vaan kiinnitetty kreikkaan, espanjaan ym.

Onko järkevää, lapset kiikutetaan pienestä pitäen päiväkotiin. Asiantuntijat ovat sitä mieltä että esim 1-3 vuotiaan sosiaalinen kehitys ei tuossa vaiheessa ole kehittymässä. Sillä kuitenkin perustellaan lasten pitämistä päiväkodeissa.
Perheissä on nykyään yleistä että vauvalomalla (lue äitysrahakaudella) oleva äiti vie vanhemmat lapset päiväkotiin.
En usko että löytyy pitäviä perusteita siihen miksi lapsen olisi parempi olla päiväkodissa kuin kotona.
Elintarvikelakossa näen positiivisia asioita. Ne meidän äitien tekemät ruuat kaikkine säilöntä ym aineineen terveydelle vaarallisia. Jospa opittaisiin tekemmän ne omat ruuat itse.

Suomi ylikouluttaa kansansa. Ei ole tavatonta ns kaksoistutkinnon tehneet. Eilinen ajankohtainen kakkonen valaisi asiaa liittyen kokkien tuomiseen Filippiineiltä. Totta perkeleessä niitä täytyy tuoda jos suomalaiselle kokille ei työ kelpaa.
Toinen kysymys, tämä pakolais-taustainen maahanmuutto, jokainen vetäköön omat johtopäätöksensä.

Julkisia virkoja ja toimia on ehdottomasti liikaa, etenkin päälliköitä kovine palkkoineen. Jos kunnan sosiaaliyksikössä on esim 2 tointa, päällikkö ja työntekijä niin yhtä työntekijää varten tarvitaan oma pomo, tarvitaanko oikeasti?

Kulttuuria tuetaan valtavilla summilla, ooppera ym. Musiikin puolella on valitettavasti sellainen tilanne että klassinen musiikki tekohengitetään kuoliaaksi. Sama koskee teatteria, kuulkaas vaan kun teatterilaiset ovat närkästyneitä kun joutuvat tekemään "rahvaan taidetta" eli pääsylipputuloja tuovaa taidetta.
Se kun on vaan nyt niin että kyllä siellä teatterissa pitäisi saada tehdää oikeaa korkeatasoista taidetta. Kuitenkaan suurta yleisöä (lipun maksavia) se ei välttämättä kiinnosta.
Luovuus kuolee apurahojen ja tukiaisten myötä.

Tupakoitisijoita, viinanläträäjiä ja autoilijoita kuritetaan korkeilla veroilla ja perustellaan että hoidot maksavat ja viimeisen osalta ilman saastuttamisesta.

Yrittäjät ovat todella ahtaalla Ay-liikkeen ja verottajan alla.
Kuitenkin Elon laskuopilla voi päätyä nopeasti tulokseen että yksityisen antama työ kartuttaa yhteistä kassaa sensijaan että julkinen työ sitä rassaa.

Mitä tapahtuu oy suomi ab:lle jos tupakointi, viinanjuonti, yksityisautoilu ja yrittäjyys loppuu tästä maasta. Tuleeko muut EU-maat hätiin???

Vihaksi pistää kaiken tän lautaskasa ym ym ym jälkeen.

Hyvää päivänjatkoa!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kun nyt Suomi on saatettu Lipposen päiväkäskyllä Emun "ytimeen", niin meidän on pakko tehdä niin kuin Kukko-Katainen kertoo!

Slovakia,vai oliko se nyt Slovenia, on kuitenkin päättänyt lykätä tukipäätöstään kesällä pidettävien parlamenttivaalien ylitse syksyyn. Lykkäyspäätöksiä voidaan tehdä muissakin Emu-maissa.

Suomi voisi tehdä saman tempun: hallitus pyytää eroa, kun pääministerikin lähtee lätkimään poliittisen saattohoitonsa päätteeksi, ja ennen Juhannusta pidetään ennenaikaiset vaalit. Vasta uusi eduskunta päättää, tukeeko Suomi Kreikkaa.

Tällä välillähän voi tapahtua vaikka mitä Portugalin, Irlannin ym. ongelmamaiden suhteen samassa asiassa.

Riku Riemu kirjoitti...

Saako lähettää terveisiä; no herra Päivi Lipposelle lämpimät onnittelut! Samoin entiselle Euroopan investointipankin varatalonmiehelle!

Kreikalle en maksa mitään, lompakossani on sattumoisin miljoonavaillinki!

"Sain uuden sijoituspaikan ytimestä sanoi CERNin virkamies!"

Anonyymi kirjoitti...

Blogisti on viisas mies, varsinkin prosessioikeudellisissa kirjoituksissaan. Valitettavasti Jukka Kemppinen on vain viisaampi, vaikka hänen kylmä järkensä ei maistukkaan yhtä hyvältä kuin blogistin. Pitää vain kysyä itseltään haluammeko palata 1900-luvun alkupuolen oloihin sotiineen.

Anonyymi kirjoitti...

Kun lantit Kreikkaan kilahtaa, niin Jungner takaisin SDP:hen vilahtaa!!

Vaalit lähestyy ja sosialismi palasi Jungerinkin maailmaan. Mahtaako hän Lipposen tukimiehenä hyväksyä Kreikan tukemisen?

Anonyymi kirjoitti...

EURO DEVALVOITUU--HYVA NIIN!!

Tassa taitaa olla kysymys aivan liian kalliiksi menneen EURon devalvoitumisesta. Kaykoon Kreikan tai muitten velkaisten kanssa huonosti tai oikein huonosti, kaikissa vaihtoehdoissa USD vahvistuu (valuuttaparissa EURUSD).
Kun RMB eli Kiinan Yuan on ollut sidottuna taalaan, niin siinahan menee mukana. Jos jenkkien toive RMB:n laskemisesta vahvistumaan toteutuu, niin
valuuttaparissa EURCNY Yuan vahvistuu kunnolla. Tamahan on kaikki hyvasta meille, joita uhkaa paha tyottomyys vuoden 2009 valuuttakursseilla.

Tietysti tilaamme voidaan kurjistaa silla, etta hajoitetaan koko EURO blokki. Silloinhan vasta Suomen markkaa devalvoitaisiin oikein kunnolla, jos joku valopaa ei saa taas paahansa sita vahvan markan politiikka. Yksinamme olisimme kuitenkin aivan kusessa.

Toipila kirjoitti...

Euroopan keskuspankki voisi pistää painokoneet käyntiin ja painaa euroja juuri sen verran kuin Kreikka tarvitsee.

Siis EKP lainaa Kreikalle eikä jäsenmaat - eikä varsinkaan Suomi, joka sai kärsiä EU:n liittymisneuvotteluissa kreikkalaisten neuvottelijoiden röyhkeydestä ja häikäilemättömyydestä.

mr kirjoitti...

Kylmäjärkisellä anonyymilläkin tulee olemaan lähitulevaisuudessa paljon opettavaista, paikoin makaaberia seurattavaa siitä, miten kylmä järki taipuu selittelemään tämänkin talouskriisin syitä ja seurauksia.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Analyyttistä kylmäjärkisyyttä ja harkintakykyä löytyy emeritusprofessori Erkki Havansilta (ps), joka ilmoittaa tämänpäiväisessä blogissaan sen, minkä itse olen tiennyt jo paljon aikaisemmin: hän on perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas Uudeltamaalta.

Jos Timo Soini onnistuu vetämään eduskuntaan Uudeltamaalta kolme muutakin persuehdokasta, Erkki Havansi saattaa hyvinkin istua seuraavan kauden eduskunnassa.

Havansi vaatii - tietenkin - Kataisen ja hallituksen Kreikan pankkitukiesityksen hylkäämistä.

Anonyymi kirjoitti...

"työväenpuolueen (Tony Blair) hallitus"

Kyllä taisi Tony Blair olla kokoomushenkisempi vaikka nimellisesti toki työväenpuolueesta olikin kyse.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kreikan ja kreikkalaisten "valmius" mukautua 120 miljardin emu-lainan takaisinmaksuun näyttää tosi hyvältä: Tänään alkoi kahden vuorokauden mittaiseksi tarkoitettu yleislakko. Mielenosoitukset ovat laajat ja vihastunut kansa ottaa yhteen poliisien kanssa kaduilla; tähän mennessä saanut surmansa on saanut kolme ihmistä. Ateenan keskustassa pankkirakennus on sytytetty tulee jne.

Mitähän tästä kaikesta vielä oikein tulee. Saksassa liittokansleri Merkel on jo ennustanut, että nyt voi olla kyseessä koko EU:n tulevaisuus, siis myös sen kaatuminen.

Meillä Suomessa ainoastaan Paavo Väyrysellä tuntuu olevan ote asioihin; tänään hän sanoi, että hallituksen kaavailema tukipaketti voidaan vielä hylätä. Vanhanen ja Katainen piileskelevät jossakin missä lie ja Mauri Pekkarinen selittelee johtavan ydinvoimavirkamiehen pläkkiselvää esteellisyyttä.

Kohta se Mauri kipittelee Jonkan puheille vaatimaan "puhtaita papereita"!

Anonyymi kirjoitti...

Paavo näki kaiken jo etukäteen... Euron kaatumisen yhtä lailla kuin Neuvostoliiton ikuisen olemassa olon. Kun on varma mielipide joka asiasta, niin joskus sokeakin kana osuu jyvään. Siis miksi ei soken Paavo sitten? Muistetaan kuitenkin se, että Paksu-Paavo meidät Euroon vei!
Paavo Persujen puheenjohtajaksi.
Nim.L.H. Hoppu

Tarkkailija X kirjoitti...

Saksassa perutuslakituomioistuin teki aikanaan päätöksen, mikäli Saksa liittyy EMU-alueeseen. Se ei maksa muiden maiden velkoja. Siellä vielä kuunnioitettaan maan perustuslakia.Siellä ei Kreikan tukeminen ole itsestään selvyys kuten tuntuu olevan Suomessa. Suomessa ei ole enää mitään virkaa perustuslailla.
Nyt viimeistään Suomeen tarvitaan perutuslakituomioistuin, valvomaan poliittikkoja ja virkamiehiä ja valmistelemaan kestävää lainsäädäntöä. Olen jo vuosia sitten eri yhteyksissä ihmetellyt sitä, miten EU voi ylipäätänsä toimia. Jäsenmaiden kulttuurit ovat toisistaan täysin poikeavia. EU pitäsi jakaa kahteen eri leiriin; Saksa, Ranska, keskieuroopan maat ja skandinavia muodostaisivat puolet. Toiseen puoleen kuuluisivat eteläisen euroopan maat, kuten Kreikka, Portugali, Espanja ja Italia. Silloin rakenne olisi edes jotenkin hallittavissa. Näissä maissa petos ja työ kättä lyö. Onneksi Olli Rehn ei sentään Turkkia ehtinyt hankkia EU:n jäseneksi, tilanne olisi vielä pahempi.Kansainvälinen finanssi -ja rahoitusektori ovat syyllisiä tähänkin kriisin. Taas kerran pankit pelastetaan ja kansalaiset mm. Kreikassa tuomitaan taloudelliseen kadotukseen. Taloudellinen ja poliittinen eliitti ovat vuosia tienneet tosisasiat Keikan taloudenpidosta. Mutta eivät tehneet yhtään mitään asialle. EU on kuin Rooman valtakunta tai Kommunismi kaatuu eliitin väärinkäytöksiin ja rikoksiin. Kansalaiset ja syyttömät veronmaksajat nousevat kapinaan Kreikassa. Kriisi tulee eskaloitumaan muihinkin maihin valitettavasti. Taas kerran tuli todistetuksi politiikka ja pörssi ovat jo kauan sitten irronneet reaalimailmasta. Oman maan asioihin ei koskaan riitä rahaa, mutta sitä kyllä riittää miljardikaupalla poliittiisiin tarkoituksiin. Suomalaiset nielevät mitä vain, vain älykäs ihminen osaa kyseenalaistaa eri asioita.

Anonyymi kirjoitti...

Valtiovarainministeriön sivulta 8.1.2010:

"Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) hyväksyi 20.11.2008 rahoituspaketin Islannille. IMF:n tukeman ohjelman puitteissa Pohjoismaat - Norja, Ruotsi, Suomi, Tanska - päättivät tuolloin yhdessä täydentää IMF:n 2,1 miljardin dollarin rahoitusta yhteensä 2,5 miljardin dollarin lainanannolla. Suomen laina Islannille on 350 miljoonaa euroa."

Nyt sitten Kreikka lisäksi ja kuka seuraavaksi?

Tämä ei käytännössä voi tarkoittaa sitä, että Suomi aukaisee taskussaan olevan rahapussin ja ojentaa siitä rahaa, vaan sitä, että Suomi takaa valtiotaan ja omaisuuttaan vastaan lainavelkakirjan, joka on jokun kolmannen tahon hallussa, ja joka velkakirja tulee lunastettavaksi jonakin kauniina päivänä.

Kuinka moneen kiertävään velkakirjaan Suomella on varaa laittaa nimensä?

Asiasta puhutaan suomalaisille kuin kyseessä olisi jonkinlainen humanitäärinen apu nälkää näkevälle, pienelle kreikkalaiselle, joka ei todellisuudessa tule tuosta rahasta näkemään euroakaan!

Hilda K. kirjoitti...

Kreikka- ja Islantihöpinät "tuki"- ja "pelastus"miljardeineen ovat peitetarinaa.
Kello on jo lyönyt.
Asiaan ovat jo havahtuneet Jyrki "petoksista ja kavalluksista yllättynyt" Katainen ja Matti "kohta vähin äänin takavasemmalle" Vanhanen sekä Sauli "minäkin, muuten, lähdössä" Niinistö.

EU -maiden todelliset velat suhteessa BKT:hen ovat 470% keskimäärin.
http://agora-dialogue.com/?p=3699

"And here is the topic that will dominate over all pundit round table discussions in the next weeks: the entire world is insolvent."
Globaalissa mitassa toimiva, korporaatioiden, valtioiden eliittien ja keskusjohtoisen pankkikartellin tehoremmi on onnistunut pyrkimyksessään saattaa maailman valtiot suoritustilaan, toiset isompaan liriin kuin toiset.
Keinoina: pelottelu, uhkailu, lahjonta ja kiristys.

Valtiorikollisuutta (State Crime Against Democracy, Behavioral Science -journal helmikuu 2010) on kaikin tavoin edistetty ja salattu.
Oikeistoliberaalin tuulen nosteessa puolueväriin katsomatta hallitukset ovat muuttaneet vuosikymmenten varrella lansäädäntöä, jopa jälkikäteen, pankkien ja elinkeinoelämän sanelun mukaisesti.
Eliitin varat on pelastettu, pienyrittäjät ja kansalaiset jätetty maksumiehen asemaan.

Kreikan velkaantuneisuus BKT:tä vastaan on 800% ja USA:n yli 500%.
"There is no way out but default.
It is too late."

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos, Jyrki Virolainen, hienosta blogista!

Olen seurannut 90-luvulta - aina Suomen pankkikriisistä - asti tätä rahakuviota, (joka on loppujen lopuksi aika yksinkertainen), ja olen seurannut myös näitä merkillisiä lakimuutoskuvioita.

Tässä edellä viitataankin osuvasti Wincapita pyramidihuijaus -sotkujen ja Suomen perustuslakivaliokunnan kytköksiin ja tuosta samasta kuviosta on löydettävissä suora kytkös myös pankkimaailmaan.

Systeemi toimii siten, että muutetaan leikkirahaa oikeaksi. Ja tuota leikkirahaa saadaan aikaiseksi ihmisten ahneutta hyväksi käyttäen keinotekoisin korkonumeroin - valuutat eivät ole enää sidottuna pankissa säilytettävään kultavarantoon.

Tällä samalla Kreikan ja Islannin mekanismilla toimi Suomessa 90-luvun pankkikriisi, jossa keinotekoisesti ja tarkoituksellisen hulvattomilla lainoilla saatiin aikaiseksi lisääntyvää rahaa kuvastavia numeroita - korkotappioita - ja nämä korkotappiot kerättiin tavallisilta suomalaisilta pankkitukien muodossa pankeille selvänä rahana.

Mikä muu firma kuin pankki voi tällaisessa tilanteessa laskea saamattoman voiton tappioksi ja pystyy laskuttamaan sen valtiovallan kautta tavalliselta kansalaiselta?

Nyt näitä samoja saamattomia voittoja kerätään isommassa mittakaavassa meiltä jo miljardeina euroina aina toisiin maihin asti.

Todellisuudessa kriisi koskee vain niitä henkilöitä, joilta jäisi saamatta tuo tappio voitoksi muutettuna, jota ei vielä ole onnistuttu muuttamaan pelkistä numeroista käyväksi rahaksi.

Humaani solidaarisuus Kreikkaa kohtaan tarkoittaa vain sitä, että suostumme muuttamaan tuon leikkirahan oikeaksi rahaksi.

Hilda K. kirjoitti...

Anonyymi kysyy, "Mikä muu firma kuin pankki voi tällaisessa tilanteessa laskea saamattoman voiton tappioksi ja pystyy laskuttamaan sen valtiovallan kautta tavalliselta kansalaiselta?"

On tosiaan käsittämätön ihme, että pankkitoiminnan kyseenalainen luonne on onnistuttu pitämään salassa kansalaisilta.
Kun poliitikoilta on kysytty, miten raha syntyy, hekään eivät tiedä.
Talouskriisit johtuvat siitä, että pankeilla on rahan luonnin ja määrän säätelyn monopoli. Pankit saavat antolainata rahaa, jota niillä ei ole, ja periä rahasta koron.
Lainanottajalle ei kerrota, ettei pankki tuo lainasopimukseen lainkaan omaa varallisuutta.
Yhdysvalloissa 1960-luvulla eräs tuomari tuomitsi laina-asiakkaan ja pankin välisen oikeuskiistan asiakkaan eduksi, kun tämä osasi vedota lakipykäliin, joita pankki tavanomaisella tavalla korkoa periessään rikkoi.
Tuomari kuoli myrkytyksen uhrina pian sen jälkeen.
Useiden USA:n presidenttien ja maailman valtionpäämiesten ennenaikaisen kuoleman syynä pidetään aloitteellisuutta pankkitoimintaa koskevissa asioissa.

Anonyymi kirjoitti...

Kun nyt väännetään ja vängätään tuosta Kreikka-avusta, niin miten ollakaan sattui silmiini, että viimeinen Bilderberg-kokous on pidetty juuri Kreikan Ateenassa vuonna 2009. Koska tuo Bilderberg nimi vilahtelee nyt tämän asian yhteydessä yleisönosastopalstoilla, niin laitan tähän erään infosivun. Onko asiaa käsitelty jo täällä blogissa?

http://bilderberg.infosota.fi/2009/07/06/suomen-presidentti-julistaa-bilderberg-paperit-salaisiksi/

Anonyymi kirjoitti...

Eduskunta äänesti eilen Kreikalle apua äänin 108-63, siitä huolimatta että esim. IL:n kyselyn mukaan 95% vastanneista vastustaa lainan antamista.
http://riikkasoyring.blogit.uusisuomi.fi/2010/05/13/kansalaisen-musta-lista/

Katainen valehteli eduskunnalle, että Kreikan vanhat velkasopimukset estävät vakuuksien saannin, ilmeni Taloussanomien Jan Hurrin kirjoittamasta artikkelista. Taloussanomat sai käsiinsä Kreikan vanhoja velkakirjoja ja niissä sanotaan tasan päinvastoin; Suomella ei siis ollut estettä saada vakuuksia.

Katainen teetti sopimuksen, jossa Suomi joutuu Junior-velkojan asemaan eli jos Kreikka joutuu selvitystilaan (kuten varmasti joutuu) Suomi saa rahoja pois vasta kun vanhat velkojat ovat saaneet omansa, ensimmäisenä super-senior-velkoja-aseman vaatinut IMF.

Kansanedustaja Sanna Perkiön (kok) mukaan velkaosuus Kreikka-avusta on noin 1500 e per suomalainen. Työttömälle se on noin 3 kk:n "palkka" (=neljännesvuoden "palkka") ja duunarillekin kuukauden tili.
Mitä Sanna Perkiö ei sano, on se että tämä "vain 1500 e" tulee entisten velkojen päälle ja tulevien alle.

Muuta ei voi päätellä kuin että tarkoitus on ajaakin euro alas ja pakottaa ennen itsenäiset valtiot globaalirahaa ja maailmanhallitukseen.

Ruotsin PM Göran Persson selitti taannoin haastattelussa miksi Ruotsi säilytti kruunun rahayksikkönään; EMU:n sisäänrakennetuista heikkouksista johtuen. Oikein tekivät!

Saksa livahtanee takauslupauksestaan Perustuslakituomioistuimen (voi kun meilläkin olisi sellainen!!!)kautta jonne ryhmä talousprofessoreita teki valituksen: Kreikan tukipaketti paketti on Saksan Perustuslain JA EU:n omien sopimusten vastainen päätös.

Francis Wheen kirjassaan Kuinka humpuuki valloitti maailman muistuttaa IMF:n omista tilastoista joista selkeästi näkyy että 1950-1970 luku oli taloudellisesti parasta aikaa maailmanlaajuisesti. Ajalle ominaista oli sääntely, vahvat AY-liikkeet jne

Vaalit ovat tulossa. Miettikää tarkkaan ketä äänestätte.

terveisin Riikka Söyring, erinomaisen ärtynyt mehtätilan emäntä Heinävedeltä

Anonyymi kirjoitti...

Hilda K.,

Markku Uusipaavalniemi on jo vuosia puhunut kuuroille korville eduskunnassa rahan luomisen mekaniikasta ja muista talouteen liittyvistä asioista. Ikävää että hän on Keskustalainen koska

hän on ainoa talousmies eduskunnassa, ainoa älykäs ja rehellinen keskustalainen.

Myös Talousdemokraatit ovat yrittäneet kertoa näistä asioista kansanedustajille ja ihmisille.

Riikka Söyring

Anonyymi kirjoitti...

Bildenberg ryhmään johon kuuluvat Vanhanen ja Katainen ajavat suomea konkurssiin! Tämä Kreikan kriisi on sovittu jo etukäteen ja Suomea uhkaa sama kohtalo jos emme puutu näihin lobbareihin,jotka käärivät veronmaksajien rahat omiin taskuihinsa !Herätkää suomalaiset !Onneksi Markku Uusipaavaliniemi hallituspuolueesta on tajunnut mistä tässä velanannosta on kysymys !Toivoisin hänen kaltaisiaan lisää eduskuntaan !

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Vaalit ovat tulossa - tosin vasta vuoden kulutua, ellei tule ennenaikaisia vaaleja.

Missähän päin esimerkiksi tämä erittäin ärtynyt mehtätilan emäntä Riitta Söyrinki mahtaa olla ehdolla ja minkä puolueen riveissä?

Anonyymi kirjoitti...

Saatan olla väärässäkin, mutta itselleni on tullut sellainen vaikutelma, että ahneus ei ole mikään puoluesidonnainen ominaisuus vaan liittyy ihmiseen itseensä, ja ylittää sujuvasti kaikki puoluerajat väriin ja aatteeseen katsomatta.

Tuskin äänestämällä pystyy tilanteeseen enää vaikuttamaan - ahneudellahan tämä taloussysteemi itseään ruokkii ja ahneita tuntuu riittävän.

Vaan mistäpä löytyisi ihmisille kohtuutta ja ymmärrystä?

Anonyymi kirjoitti...

Jyrki Virolainen,
erinomaisen ärtynyt mehtätilan emäntä Riikka Söyring asuu nykyään Heinävedellä, ei kuulu mihinkään puolueeseen mutta Kansan Vaaliliitto http://vaaliliitto.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=2:vaaliliiton-agendassa-yksiloeidaeaen-tarkemmin-puolueen-tavoitteet&catid=2:tiedotteet&Itemid=4 on kyllä pyytänyt häntä ehdokkaaksi (kun niin kauheasti olen eri epäkohdista mekkaloinut tahollani, arvaan ma :D ) ja olenkin luvannut asiaa harkita.

Toistaiseksi avitan Vaaliliittoa muilla tavoin mahdollisuuksieni mukaan.
Kukin voimiensa mukaan.

tervehtii Riikka Söyring

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi kirjoitti "Onneksi Markku Uusipaavaliniemi hallituspuolueesta on tajunnut mistä tässä velanannosta on kysymys !Toivoisin hänen kaltaisiaan lisää eduskuntaan !"

Sans muuta!
Mahtaa olla turhauttavaa talousvaliokunnan jäsenelle selittää perusasioita ihmisille jotka eivät halua kuunnella taikka eivät niitä ymmärrä mutta jotka kuitenkin tekevät samoista asioista päätöksiä.
Ihmeesti on jaksanut vuositolkulla yrittää silti.

Et ole ainoa, joka toivoo lisää "Uusiksia" eduskuntaan.
Vaikka onkin kepuli.
Kunnioitan aina selkeää ajattelua ja selkärankaa.

Katsoin tänään euron kurssia ja alaspäin on tulossa. Mutta velat jäi.

Eikö Matti "Muisti" Vanhasta (Annika Lapintie/vas epäilee että meidän Matti aikoo viime töikseen tehdä Suomen tasavallasta EU:n osavaltion nimeltä Suomi) ja Kataista (joka ei aamu-tv:ssa muistanut saaneensa vaalirahaa) saa jonnekin kroonikko-osastolle hoitoon laillisin perustein?
Eihän muutkaan demontikot irrallaan hortoile.

Riikka Söyring

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Onkohan nyt oikein sopivaa nimitellä keskustalaisia "kepuleiksi"?

Vaikka en minäkään kuulu "heihin."

Anonyymi kirjoitti...

Tässä sitä nyt ollaan.

Ilta Sanomat kirjoittaa 17.05.2010 18:26

"Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) on huolissaan euron jatkuvasta heikkenemisestä, sillä euromaat eivät voi enää toistamiseen solmia jättiläismäistä vakautuspakettia rauhoittaakseen markkinoita...

Euron kurssi dollaria vastaan kävi tänään alimmillaan neljään vuoteen."

No,mutta eihän toki tarvitsekaan enää sopia! Suomen eduskunta on jo hyväksynyt lainan, enkä alla olevassa uutisessa näe mitään kirjainyhdistelmää EU tai sanaakaan vakauttamispaketista, joten Suomi hoiti reippaasti osuutensa omiin nimiinsä. Rahatkin on jo lähetetty tai pikapuoliin tullaan lähettämään. Olipa Suomella kova kiire toimia...


MTV3 12.5.2010 uutisoi:

"Eduskunta on hyväksynyt Kreikan 1,6 miljardin euron lainan äänin 108-63. Opposition hylkäämisesitystä tuki hallituspuolueista yksi keskustan kansanedustaja ja kaksi äänesti tyhjää.

Ensimmäinen erä lainasta annetaan Kreikalle ensi viikolla. Lainaohjelma on kolmivuotinen, ja lainan viimeinen erä erääntyy maksettavaksi takaisin vuonna 2018.

Lainapäätöstä edelsi monituntinen keskustelu, jossa muun muassa epäiltiin Kreikan takaisinmaksukykyä.

Vastavuoroisesti keskustelussa arvioitiin, että jos Kreikka ajautuu konkurssiin, se synnyttäisi Euroopassa laman, joka pahentaisi työttömyyttä myös Suomessa."

Anonyymi kirjoitti...

Tällaista yksinkertaista ihmistä, (joka on nostanut pankista vain asuntolainaa) kiinnostaisi kovasti tietää, että mistä pankista tämä laina nostettiin, ja minkälaisella korolla? Paljonko korko on euroina 1,6 miljardista? Ja tietysti myös se, että kuka tuon lainakoron maksaa pankille - vai menikö ihan suoraan Suomen valtion kassasta? Osaako kukaan selittää?

Anonyymi kirjoitti...

http://www.elcorreo.com/vizcaya/rc/20100507/economia/banca-alemana-aporta-voluntariamente-201005071203.html

Pelkkiä kysymyksiähän tämä tilanne nyt aiheuttaa... Tässä espanjankielistä uutisointia 7.5.2010 asiasta, ja siitä miten Espanja ja neljä muuta EU-maata rientävät Kreikan avuksi; Ranska, Saksa, Italia ja Portugali. Suomea ei mainita?! Kyse näidenkin maiden osalta on miljardeista euroista.

Miten meille on uutisoitu, että seuravaksi meidän pitäisikin rientää vastaavasti niin Portugalin kuin Espanjankin budjettien alijäämien tueksi, kun tämän uutisen mukaan nämä puolestaan nyt rientävät miljairdeillaan Kreikan avuksi?

Tulee mieleen lastentarhaleikki, jossa juostaan kehää, kunnes joku viheltää pilliin, ja lopulta yhdellä ei olekaan tuolia - toivon mukaan tässä leikissä tuo yksi ei lopulta ole Suomi.

Näin näppärästi syntyy rahaa, kun näille lainoille lasketaan korkoja. Mitenkähän tämä onnistuisi, jos valuutta olisi edelleen sidottuna kultavarantoon?

Laitan vielä esimerkkiä EU-rahan pyörityksestä... kun sattui osumaan sivu silmiini.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52004DC0491:FI:HTML

Anonyymi kirjoitti...

No niin, ei se Suomi sitten ehtinytkään... MAKSAA... näin Yle uutisoi:

Suomi ei ehtinytkään maksaa Kreikka-lainaa

julkaistu tänään klo 11:56,
päivitetty tänään klo 13:42

Kreikka nostaa ensimmäiset EU:n lupaamat lainat tänään. Suomi ei kuitenkaan ehtinyt maksajien joukkoon, koska päätös lainoista myöhästyi viikko sitten muutamalla tunnilla. Lainoista päättäneen euroryhmän kokous loppui ennen kuin eduskunta ehti päättää Suomen lainaosuudesta.

Suomen lisäksi ensimmäiseen lainaerään eivät ehtineet mukaan Slovenia, Slovakia, Irlanti ja Belgia.

Kreikka lainaa euromailta ensimmäisessä vaiheessa 14,5 miljardia euroa. Kansainvälinen valuuttarahasto maksoi jo aiemmin 5,5 miljardia.

Maiden osuudet lainoista päätettiin euroryhmän kokouksessa viime viikon keskiviikkona. Päätökset kansallisilta parlamenteilta olisi tarvittu kokouksen loppuun mennessä, mutta kokous päättyi kello 19, jolloin Suomen eduskunnassa vielä kiivaasti keskusteltiin Kreikka-paketista.

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/05/suomi_ei_ehtinytkaan_maksaa_kreikka-lainaa_1690105.html?origin=rss

Anonyymi kirjoitti...

Varautukaahan maksamaan - Katainen osallistumassa Espanja vatukkoon ja Birderberg -kokoukseen huomisesta alkaen...

Katainen Bilderberg-kokoukseen Espanjaan

"Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) osallistuu kansainväliseen Bilderberg-kokoukseen Sitgesissä Espanjassa 3.-6. kesäkuuta."

http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=31998:katainen-bilderberg-kokoukseen-espanjaan&catid=2:kotimaa&Itemid=4