perjantai 14. toukokuuta 2010

271. Eva Biaudet´n valinta - poliittinen virkanimitys?STT:stä lennätettiin tänään:

Eeva Biaudet’n valinnasta vähemmistövaltuutetuksi on tehty kantelu oikeuskanslerille. Kantelun tekijä kritisoi erityisesti sitä, että Biaudet’lle myönnettiin erivapaus viran hakukriteereissä mainitusta ylemmästä korkeakoulututkinnosta, vaikka paikkaa haki useita koulutukseltaan ja työkokemukseltaan päteviä henkilöitä.

Kantelun tehnyt Pakolaisneuvonta ry:ssä lakimiehenä toimiva Husein Muhammed haki paikkaa itsekin, mutta korostaa, että useilla hakijoilla oli esimerkiksi kokemusta tehtävässä keskeisten lakien, kuten yhdenvertaisuus- ja ulkomaalaislain soveltamisesta ja valvonnasta. Useilta löytyi myös kansainvälistä kokemusta, jota painotettiin erityisesti Biaudet’n valinnassa.

Muhammed sanoo haluavansa herätellä keskustelua poliittisista virkanimityksistä.

”Monesti sellaisissakin tasavahvoista hakijoista valitaan poliittisesti miellyttävämpi, mutta tässä on jouduttu monta asiaa uhraamaan”, Muhammed sanoo.

Hän moittii viranomaisia myös siitä, että maahanmuuttajia ei huolita maahanmuuttohallinnon tehtäviin.

”Mitä jos Ahvenanmaan maakuntapäivillä tai Folktingetissä olisi vain suomenkielisiä edustamassa ruotsinkielisiä?”

-------

Eva Biaudet (rkp), jolle Muhammedin kantelu ei toki sinänsä kuulu, ei ole vielä kommentoinut asiaa.

Mitenkäs se Pekka Ruuska lauloikaan "Rafaelin enkelissä": "Mikä minä olen hänelle vastaaman, multa luvut jäi kesken aikoinaan...."

Eva Biaudet (synt. 1961) on opiskellut oikeustiedettä Helsingin yliopistossa vuodesta 1980. Opinnot ovat vielä kesken. Ei tuo nyt kovin ihmeellinen tutkinto ole, voisi kokemuksesta sanoa. Eduskuntaan Eva B. (rkp) valittiin v. 1991 ja siellä hän istui 15 vuotta. Peruspalveluministerinä Biaudet toimi kahteen eri otteeseen 2000-luvun alussa. Vuosina 2007-2010 Eva B. toimi Etyjien ihmiskaupan vastaisen työn piskuisen yksikön pomona eli virallisesti erityisedustajana Wienissä, toimistossa on töissä 10-15 henkilöä. Vuoden 2006 presidentin vaaleissa Eva B. kannatti Tarja Halosen uudelleen valintaa. Vielä ei ole selvillä, aikooko Eva B. pyrkiä eduskuntaan ensi vuoden vaaleissa.

Eva B. haki vähemmistövaltuutetun määräaikaista (viisivuotista) virkaa maaliskuussa. Samanaikaisesti hän haki myös RKP:n puoluesihteeriksi. Kun näytti siltä, että puoluesihteerin pestiä ei tule - uudeksi puoluesihteeriksi valittiin sittemmin Johan Johansson - Eva peruutti tuon hakemuksensa.

Vähemmistövaltuutetun virka kuuluu hallinnollisesti sisäasianministeriöön ja tarkemmin sanottuna maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (rkp) rooteliin. Luultavasti Thors ja RKP:n puheenjohtaja, kulttuuriministeri Stefan Wallin lupasivat, kun siis Eva peruutti hakunsa puoluesihteerin hommaan, hoitaa Evalle lohdutuspalkintona vähemmistövaltuutetun viran.

Asetuksen mukaan vähemmistövaltuutetulta vaaditaan kuitenkin ylempi korkeakoulututkinto ja tätä Evalla ei siis ollut. Mutta ei hätää, valtioneuvosto päätti hakemuksesta myöntää Evalle erivapauden sanotusta pätevyysvaatimuksesta. Tämä perustuu virkamieslakiin, jonka mukaan valtioneuvosto voi "erityisestä syystä" myöntää erivapauden viran pätevyysvaatimuksesta. Ministeri Wallinin mukaan ennen erivapausasian ratkaisemista hallitus oli konsultoinut oikeuskansleri Jaako Jonkkaa, joka toimii eräänlaisena hallituksen neuvonantajana ja antaa ministereille näiden pyytämiä lausuntoja.

Valtioneuvostossa Eva B:n nimitys hyväksyttiin tämän jälkeen läpihuutojuttuna. Asian esitteli sisäministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen (sdp) - Tarja Halosen suosikki sanottuun virkaan, kuten muistettaneen. Viljanen äityi kehuman esittelymuistiossaan Eva B:n kykyjä, taitoa ja kokemusta "täysin ylivertaisiksi" muihin hakijoihin verrattuna. No, näissä muistioissahan voidaan sanoa melkein mitä tahansa, tämä on kyllä nähty niin monta kertaa aiemminkin. Ministeri päättää nimitysasian,minkä jälkeen esittelevä virkamies panee parastaan keksiäkseen nimityspäätökselle mahdollisimman näyttävät perustelut.

On selvää, että Eva B:n nimitysasia päätettiin asiallisesti hallituksessa jo silloin, kun Evalle päätettiin antaa erivapaus viran tärkeimmästä kelpoisuusvaatimuksesta. Evalle annettiin erivapaus poliittisin perustein, siltä vaikuttaa.

------

Ymmärrän hyvin Husein Muhammedin kantelun ja pidän sitä perusteltuna. On hyvä, että poliittiselta virkanimitykseltä pahasti haiskahtava menettely ja erivapauden myöntäminen ainakin tutkitaan, vaikka lopputuloksen toki kaikki tietävät: ei syytä, sanoo oikeuskansleri; "on näet niin, että valtioneuvostolla on laaja harkintavalta" tai jotain muuta vastaavaa fraasia tultaneen käyttämään perusteluina.

Hetkinen, mutta eihän Jaakko Jonkka voi - ainakaan minusta - käsitellä koko kantelua, kun Wallinin mukaan hallitus konsultoi Jonkkaa jo ennen erivapauskysymyksen ratkaisemista! Jonkka on näyttänyt vihreää valoa erivapauden myöntämiselle, joten hänellä on jo kanta asiassa.

Kantelun ratkaissee siis apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen, lempinimeltään "Puumis". Kukas hän sitten on? Aivan: entinen vähemmistövaltuutettu!

Erivapauden myöntäminen on todella kummallinen asia, jos virkaa haki 30 ihmistä, joista 28:lla oli vaadittu ylempi korkeakoulututkinto suoritettuna. Kyllä tuosta joukosta olisi ollut vara valita kaikki kelpoisuusehdot täyttävä hakijakin. Mutta se politiikka, se politiikka! Kun uudet vaalit lähestyvät ja hallituksen toimikausi lähenee loppuaan, hallitus käy, kuten kaikki hallitukset tätä ennenkin, entistä röyhkeämmäksi poliittisten virkanimitysten suhteen.- Nyt on myös esitetty Liisa Hyssälää Kelan pääjohtajaksi, tämän nimityksen tekee Tarja Halonen.

Ministeri Astrid Thorsin perustelut olivat kummalliset: "Aivan kuka tahansa olisi voinut vapaasti hakea virkaa." MIksi siis virkan asetuksen mukaan vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto, jos kuka tahansa olisi kelvannut - jos vain olisi ollut oikeasta puolueesta? Tässä juuri ilmenee ylimielisyys ja röyhkeys, jota RKP:llä, tällä ikuisella hallituspuolueella, on otsaa esittää ja vaatia itselleen virkapaikkoja siinä missä isommatkin puolueet.

Ministeri Thors haluaa kyllä haalia tänne maahanmuuttajia erilaisiin likaisen työn hanttihommiin tai mansikanpoimijoiksi, ravintola-apulaisiksi, siivoojiksi jne.,mutta parempiin töihin heitä ei toki saa ministerin mielestä valita, jokin raja sentään pitää olla!

Virkaan pätevän ja sopivan Husein Muhammedin valinta uudeksi vähemmistövaltuutetuksi olisi ollut hallituksen kannalta näkyvä osoitus maahanmuuttajien arvostamisesta.

Vähemmistövaltuutettu on juuri se viranomainen, jonka tehtäviin kuuluu valvoa maassa, ettei syrjintää tapahdu.

Voiko Eva Biaudet toimia uskottavana vähemmistövaltuutettuna tällaisen virkanimitysprosessin jälkeen?

Husein Muhammed lienee vihreiden ehdokkaana ensi vuoden eduskuntavaaleissa. Ensi maanantaina (17.5.) Muhammed keskustelee Helsingissä maahanmuuttoiltamissa vaaleissa myös ehdokkaana olevan Erkki Havansin (ps) kanssa teemasta "Maassa maan tavalla."

Olisi mielenkiintoista seurata prosessioikeuden emeritusprofessorin ja lakimies Muhammedin (29 v.) keskustelua, tuskinpa siinä prosessioikeutta juuri käsitellään. Erkki Havansi ei ole tunnetusti mikään rkp-fani, mutta toisaalta hänellä on lähtökohtaisesti ja bloginsakin mukaan perussuomalainen asennoituminen maahanmuuttajiin.

Maassa maan tavalla - niinpä.

Poliittiset virkanimitykset ovat olennainen osa suomalaista maantapaa.29 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oiva esimerkki oikeuksiaan hakevasta reippaasta kansalaisesta jollaisia Suomi tarvitsee yhä enemmän!

Eipä yksikään proffa eikä dosentti inahtanut kun Ole Norrback junailtiin suurlähettilääksi kansakoulunopettajan papruilla!

Sen kyllä ymmärtää että hän nyttemmin johtaa puhetta Vaasan tiedeyliopiston hallituksessa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Suurlähettiläänä nyt voinee, ainakin Kreikassa (!) - toimia opekin - sentään joku tutkinto!

Anonyymi kirjoitti...

Mutta tasavallan presidentin virassa ei tarvita minkäänlaista koulutusta.

Marakin vaan oli kansan kynttilä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Karjala evakot näät, kyl´hä hyö ain pärjää...

Tarkkailija X kirjoitti...

Astrid Thors on rasistinen opportunisti. Joka toteuttaa poliittista korruptioita. Tämä ruotsinkielisen eliitin älyllisesti epärehellinen ja itsepetoksen mestari. Perutuslaki tuomioistuin olisi tämänkin nimityksen estänyt. Jaakko Jonkka on koko historian huonoin oikeuskansleri, poliittisen, taloudellisen elitin asianaja.

Anonyymi kirjoitti...

Ja Viljasen työhuoneesta 608 kilometriä pohjoiseen poliisipäällikön kelpoisuusvaatimukset poliisihallinnon tuntemisesta täyttyivät nimitysmuistion mukaan sillä, että nimitetty henkilö näki - muun muassa kahvilla ja ruokaillessa - runsaasti konstaapeleita.

Anonyymi kirjoitti...

Minne Matti Vanhanen suurlähettilääksi loistavan poliittisenuran jälkeen?

Kreikka on liian kuuma, mutta mitenkäs olisi Islanti?Siellä Matti on esiintynyt ennenkin kuin kotonaan -poseerannut kumissa lähteissä ilman paitaa. Jos sais vielä Katariina Sourin samaan rutakkoon mukaan!

Anonyymi kirjoitti...

Tosi outo tyyppi tämä Husein Mohammed kun alkaa valitella vähemmistövaltuutetun valinnasta vaikka pitäisi ymmärtää mikä tässä maassa on todella vaarallista. Ministeritkin sentään älyävät lukea niitä kirjoja joita kollega Wallin luettavaksi tilaa kuten Anu Vehviläinen osoitti kehuessaan eräässä nettikeskustelussa Pekka Himasen "Kukoistuksen käsikirjaa".

Hilda K. kirjoitti...

Tuore Yleisradion pääjohtajanimitys oli lähtömeiningissä irrottelevan hallituksen poliittinen virkanimitys vailla vertaa.

Euvostoliiton uraanijäteperiferian media jatkaa hyvin alkanutta kepeää berlusconismin linjaa.

Veronkeruuoikeutta hallussaan pitävä osapuoli ryhtyi jo hyvissä ajoin ajamaan pakollista jäsenmaksua katsomoon.

Kansallisen yleisradion ykköstehtävä on ylläpitää illuusiota kansalaisuudesta ja valtiosta, joita ei enää ole.

Hilda K. kirjoitti...

Berlusconilaisen median yksi tärkeimmistä käyttövoimista on rasismi.

Rasismia ruokitaan ja synnytetään.

Valtioliitossa hallinnan yksi kulmakivi on kannustaa harhaanjohdetut ihmiset toistensa kimppuun.

Anonyymi kirjoitti...

Vetänee vahingossa valituksena julkisuuteen päätyneen juridisen asiantuntijalausuntonsa pois, saanee kohtuullisen kompensaation.

Ei täällä näin helposti kaveria jätetä.

Mika Lako kirjoitti...

Jos Eva Biaudetille ei olisi järjestynyt sopivaa luomukorruptiopostia, niin hän olisi mitä luultavammin asettunut eduskuntavaaliehdokkaaksi Helsingin vaalipiiristä.

Ai niin, ministeri Thors on helsinkiläinen kansanedustaja. Mitä sitä turhaan riskeeraamaan omaa uudelleenvalintaansa?

Käsi pesee kättä, suosittu sanalasku Virossa.
Manus manum lavat latinaksi.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Eikö Astrid Thors ole valittu aiemmin Vaasan vaalipiiristä?

Anonyymi kirjoitti...

Astrid Thors eduskunnan sivujen mukaan:
Uudenmaan vaalipiiri 19.03.2003 - 27.03.2003,
Uudenmaan vaalipiiri 21.07.2004 - 20.03.2007,
Helsingin vaalipiiri 21.03.2007 -
Oli hyvä huomio tuo anonyymin huomio vaalipiiristä. Biaudet on ollut suositumpi vaaleissa kuin Thors, joten kyllä tuo vähän haisee.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

No. selvisihän se Astridin oikea vaalipiiri, hyvä!

Husein Muhammed taitaa olla ensi vuona ehdokkaana myös Helsingissä. Kumpikohan saa enemmän ääniä, Astrid vai Husein?

Anonyymi kirjoitti...

Valtion virkanimityksistä pitäisi saada valittaa kuin kunnallisista virkanimityksistä, niin hakijoilla olisi edes pienen pieni mahdollisuus tasapuolisempaan menettelyyn.

Kantelu oikeuskanslerille on kuin tuuleen huutaisi. Huutaa saa, mutta kukaan ei kuule.

Mutta se on meille rivijuristeille valaisevaa, että nämä vähemmistön puolustajat Thors, Biaudet, Halonen ja Puumalainen (kolme täysjuristia ja yksi matkalle jäänyt) tosipaikan tullen osoittavat, että sanat ja teot ovat niiiiin eri asia.

Juristeja on aina haukuttu moraalittomiksi oman edun tavoittelijoiksi. Biaudet todistaa, että jo puoli tutkintoa riittää tuohon määrittelyyn...

Anonyymi kirjoitti...

Olen odotellut, että koskahan ylipoliisit Pekka Hallberg ja Mikko Paatero astuvat esiin ja vaativat, että valtioneuvoston nimityspäätöksen täytäntöönpanolla ei ole mikään kiire vaan sitä voidaan aivan hyvin lykätä.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymille. Suomessa virkoja eivät ole tehtävät, joihin valitaan vaalilla tai eräät muut toimet esim. ministeri. Näin ollen niihin ei ole myöskään erityisiä koulutusvaatimuksia, mutta Suomen kansalainen pitää olla tasavallan presidentiksi ja ministeriksi "rehellinen ja taitavaksi tunnettu". Tuosta nyt on hieman livetty, mutta niin käy joskus.

Tuossa Huseinin tapauksessa on sellainen jännyys, että joku viranhaltija oli määrännyt toimitettavaksi todistuksen täydellisestä suomen kielen hallinnasta. No. Eihän sellaista tarvitse, jos on Suomen kansalainen ja saanut koulusivistyksensä suomen kielellä. Tuossa olisi tutkimisen paikka.

Jos Husein olisi nainen, niin paikka eduskunnassa olisi varma Viheriöitten edustajana, mutta kun hän on mies, niin eipä onnistu.

Anonyymi kirjoitti...

Pieni vihreä mies, eli Osmo S. ei ole vaaleissa kuulemma ehdolla. Eikö tämä tasoita Huseinin tietä Arkadianmäelle?

Jari J. Marjanen kirjoitti...

FT Jukka Hankamäkikin on tehnyt kantelun:
http://www.hankamaki.fi/documents/OKa_kantelu_vahemmistovaltuutettu.pdf - yhdyn siihen muuten paitsi sikäli, ettei homoseksuaalisuus ole sen enempää ansio kuin estekään vähemmistövaltuutetun virkaan.

Joskus maamme komeili vähiten korruptoituneitten luettelon kärjessä, mutta tämä tapaus on varmasti omiaan pudottamaan sijoitusta...

Anonyymi kirjoitti...

Eva Biaudet'n valinta vituttaa kovasti. Poliittinen broileri voitti taas pätevät hakijat.

Anonyymi kirjoitti...

"ministeriksi "rehellinen ja taitavaksi tunnettu". Tuosta nyt on hieman livetty, mutta niin käy joskus."

Mahtaneeko rehellisyys ja taitavuus onnistua "joskuskaan"?
Alkaa nimittäin olla epäilyksiä. Perustuslaki on nykytulkinnan mukaan vessapaperia.

Inner circle kirjoitti...

Heh. Osmo olisi lähtenyt ehdolle eduskuntaan ja vihreiden ääniharavaksi, mutta kun pelisilmättömät akkavihreät eivät suostuneet Osmon vaateeseen ministerinpaikasta seuraavassa hallituksessa. Soininvaaralla olisi jotain annettavaakin sosiaaliministerinä. No sitä saavat mitä tilaavat. Ei ääniharavoita kannata kiusata, ne kostavat.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Vai että ministerin paikkaa voi vaatia jo 1-1,5 vuotta ennen vaaleja, sepä mielenkiintoista! Heh, heh!

Anonyymi kirjoitti...

Eikös valtionhallinnon puolella ole luotu laki (?) jonka perusteella nimenomaan eri sukupuolta olevat toiseksi jääneet hakijat voivat saada korvausta tai jopa viran itselleen.

Virkanimityksissä käsittääkseni nimenomaan kytätään sitä, että onko valittu eri sukupuolta. Tällöin valituksella pitäisi olla hyvä mahdollisuus menestyä.

Anonyymi kirjoitti...

"Virkanimityksissä käsittääkseni nimenomaan kytätään sitä, että onko valittu eri sukupuolta. Tällöin valituksella pitäisi olla hyvä mahdollisuus menestyä."

Ei se toimi kuin yhteen suuntaan.

Anonyymi kirjoitti...

"Virkanimityksissä käsittääkseni nimenomaan kytätään sitä, että onko valittu eri sukupuolta. Tällöin valituksella pitäisi olla hyvä mahdollisuus menestyä."

Ei se toimi kuin yhteen suuntaan.

Kyllä toimii:

Jari M-R on hakenut ja saanut korvauksia useammassa hallinto-oikeuden virkanimitysasiassa.

Soon Moro kirjoitti...

Voi hyvänen aika! Tässä on kyyneleet silmissä saanut nauraa näille kommenteille, mutta jos nyt vihdoinkin tunnustettaisiin tosiasiat?

Kyllähän kaikki tietävät, että Eva kuuluu Suomen (käytännössä) ainoaan laillistettuun vähemmistöön eli Ruotsia äidinkielenään puhuvaan, alistettuun ja vainottuun kansanosaan. Nämä länsirannikkomme elämäntapaintiaanit joutuvat jatkuvan vainon alla tekemään epäinhimillisiä uhrauksia päästäkseen yhteiskuntamme päättäviin portaisiin. On siis lähes häpeällistä, että Evan nimitystä ruodittaessa käytetään keppihevosena puuttuvaa korkeakoulututkintoa tai häntä verrataan nuoreen mieheen, jonka esi-isät olivat vähintäinkin Sheban prinssejä. Pikkusieluisuutta ja näköalattomuutta, sanon minä! Meinasi jopa rasismi-sana päästä huuliltani, niin kovasti tämä Evan parjaaminen käy luonnon päälle!

Eva, tuo pyyteetön puurtaja ja moniansioitunut puidenhalailijamme, on siis ansainnut yhteiskuntamme yksimielisen tuen. Yksissä tuumin asettukaamme siis tukemaan Eva Braunia, eikun Bideetä... Emmehän me osaa edes lausua hänen ylvästä sukunimeään, mikä haiskahtaa rasismille sekin!

Kauan eläköön siis poliittinen virkanimityskoneisto!

Anonyymi kirjoitti...

Nyky-kokoomuksen saldo alkaa olla murheellinen. VNKn viestintäpäällikön valinta seuraava Kataisen-klaanin härski veto. Miksi yksikään ministeriöiden viestintäpäälliköistä ei hakenut?