keskiviikko 26. lokakuuta 2011

501. Kun Pekkarisen Mauri ryntäisiin kompastua meinasi

Maurizio Peccarivo: On sulla ryntäät Venuksen... daa dirlan dirlan daa...

1. Mauri Pekkarinen on eräissä suhteissa melkoisen ylivertainen poliitikko - ainakin puheissaan ja nokkeluudessaan. Hän on nykyisen persu-keskusta -opposition kiistaton johtaja, jos asiaa arvioidaan eduskunnan täysistunnossa pidettyjen puheenvuorojen perusteella. Mauri jättää tässä suhteessa keskustan puheenjohtajan Mari Kiviniemen kirkkaasti taakseen ja ajoittain jopa Timo Soinilla on suuria vaikeuksia pysytellä Maurin vauhdissa mukana.

2. Jotkut ovat sanoneet, että Mauri Pekkarisen voittaa nykyeduskunnassa puheenpidossa, välihuudoissa ja nokkeluudessa ainoastaan Ben Zyskowicz. Mutta mitä minä olen seurannut, niin Benin vauhti on kyllä miehen lähestyessä kuuttakymppiä selvästi hidastanut. Sen sijaan Mauri, 64 v,. on parhaassa vedossaan ikinä ja sen kun vain parantaa vauhtiaan niin kuin sika juoksua!

3. Mauri Pekkarinen voi olla käänteissään myös nokkela, kuten jo totesin. Minulle tämä ilmeni mm. siinä tavassa, jolla Mauri minusta jallitti oikeuskansleri Jaakko Jonkan antamaan hänelle kolmisen vuotta siten pikapäätöksellä "puhtaat paperit" niin sanotussa Suomi-Soffan taulukauppa-asiassa. Mauri otti tuolloin kyllä ohjat täysin omiin käsiinsä asiassa, jossa häntä olisi ollut perusteita epäillä syylliseksi vaikkapa pieneen lahjusrikkomukseen. Ks. tästä oikeuskanslerin "puhtaat paperit" -päätöksestä blogissa n:o 215/28.1.2010 kappaleissa 7 ja 8 kirjoittamaani. Mutta oikeuskansleri ei epäillyt, kun Mauri vakuutti hänelle vilpittömyyttään. No, tuo asia on toki juridisesti loppuun käsitelty, mutta onhan sitä silti aina tilaisuuden tullen hauska muistella! Jos olisin Antero Mertaranta, niin voisin sanoa, että "siinä nyt kyllä kruununjuristia vietiin Maurizion toimesta kebab-kioskille pahemman kerran"!

4. Johtavalle poliitikolle ominaista härskiyttä niin hyvässä kuin hieman muussakin mielessä Mauri Pekkarinen on osoittanut vuosien varrella monen monituista kertaa. YHtenä tapauksena mainitsen tapauksen, jossa hän energisenä energiaministerinä ajoi viime hallituksessa läpi suunnitelman kahden uuden ydinvoimalan periaatepäätöksestä. Mauri ministeriöineen varmisti asian ottamalla asian valmistelijaksi ministeriönsä ylijohtajan, vaikka hyvin oli tiedossa, että tämä virkamies istui kahdella pallilla ja oli selvääkin selvemmin jäävi vastaamaan tämän erittäin tärkeän asian valmistelusta hallituksessa. Mauri Pekkarinen hyvin tiesi, mikä oli se toinen palli, jolla sanottu ylijohtaja oli istunut ja joka teki hänestä jäävin. Kuten oikeuskansleri Jaakko Jonkka tässä tapauksessa, nyt siis vaihteeksi oikein, myöhemmin kantelun johdosta tekemässään päätöksessään totesi. Katso blogijuttujani 267/6.5.2010 ja 287/17.6.2010.

5. Mauri Pekkarinen sai aiemmin eduskunnassa hieman kyseenalaisen maineen "siltarumpupolitikoinnistaan" - myös käsite "pekkarointi" on peräisin näiltä ajoilta - mutta myöhemmin hänestä on kehittynyt sangen arvostettu valtiomies, ainakin valtiopäivämies. Pekkarista kohtaan alettiin tuntea jopa puoluekannasta riippumatonta myötätuntoa sen jälkeen, kun silloinen pääministeri Paavo Lipponen oli ryöpyttänyt häntä henkilökohtaisesti eduskunnan edessä pariin kolmeen otteeseen julmetulla tavalla.

6. Pekkarista ei ole saatu niin sanotusti "nalkkiin" juuri mistään politikoinnin yhteydessä tekemisistään tempuista, vaan Mauri on selviytynyt kaikista koitoksista tältäkin osin puhtain paperein. Eduskunnassa vaikuttaviin kalapuikkoviiksimiehiin Maurin ei ole tiettävästi koskaan epäilty kuuluvan. Mutta olisiko Maurin onni nyt vihdoin kääntymässä? Kompastuisiko Maurikin "naisiin" - käsitteen laajassa merkityksessä - kuten eräät mutkin johtavat poliitikkomme Ike Kanervasta ja Vanhas-Matista alkaen ovat tavalla tai toisella tehneet?

7. Tämänpäiväisenä puheenaiheena, oikein kohu-uutisena, jos niin halutaan sanoa, on nimittäin teema "Mauri Pekkarinen ja ryntäät". Jokainen täysi-ikäinen ymmärtää, että kun puhutaan "ryntäistä", tarkoitetaan naisen rintoja. Annas kun kerron!

8. Kohu alkoi, kun Keskisuomalainen-lehti kertoi Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja maakuntavaltuutettu Maia Fandin (vihr) syyttävän Mauri Pekkarista naista halventavasta ja seksuaaliväritteisestä puhetavasta. Ko. "rikosta" tehdessään pari viikkoa sitten Pekkarinen oli toiminut kuntaseminaarissa maakuntavaltuuston puheenjohtajan ominaisuudessa; tuossa hommassahan se Ike Kanervakin muuten jäi lopulta kiipeliin.

9. Maia Fandin lausunnon mukaan Pekkarinen sanoi odottaneensa, milloin pääsisi koittamaan Kristiina Wikbergin "ryntäitä". Fandin mukaan sanat lausuttiin (ja kuultiin), kun Pekkarinen auttoi seminaaritilaisuudessa mikrofonia Kuntaliiton ruotsinkielisen toiminnanjohtajan Kristiina Wikbergin jakunkaulukseen. Fandin mukaan Pekkarinen olisi vielä jatkanut, että "pitäisikö mennä tuonne sermin taakse".

10. Kristiina Wikberg ei ole itse suostunut kommentoimaan väitettä lehdistölle millään tavoin. Hän ei kiistänyt eikä vahvistanut väitettä. Voisiko vaikeneminen olla myöntämisen merkki, kuten vanha sananlasku eli kokemussääntö sanoo? Keskisuomalainen-lehdelle Wikberg sanoo tosin ymmärtäneensä, että jotkut naiset yleisössä kokivat tilanteen loukkaavana. Itse hän ei kertomansa mukaan kokenut niin.

11. Mauri Pekkarinen puolestaan sanoi Keskisuomalaisessa olevansa järkyttynyt moisista syytöksistä. Hän sanoo nousseensa tilaisuudessa puheenvuoroa pitäneen Wikbergin avuksi, kun tämä ei pystynyt itse asettamaan mikrofonia niin, että siitä olisi kuulunut.

12. "Tuohan on kerta kaikkiaan hävytön väite, en taatusti ole sanonut tuolla tavoin", hän sanoo. En edes kahden kesken, enkä vahingossakaan ole kenellekään naiselle sanonut, enkä sano, noin." Ja edelleen: "Sanoin jotain siihen tapaan, että olenkin odottanut, milloin pääsisin mikrofonia korjaamaan, kun puhe ei kuulunut ja että mieluusti sen teen. Ja sermin taakse siirtyminen, aivan käsittämättömiä väitteitä!"

13. Näin siis Mauri Pekkarinen asiasta ensimmäisen kerran kuultuna.

14. Mutta, pahus soikon, nämä nykyiset videot ja äänentoistolaitteet ynnä muut vempeleet ovat sen verran tarkkoja, että niille tallentunut salaiseksi tai kahdenkeskiseksi tarkoitettu puhe - edes mumina - ei välttämättä jääkään salaiseksi. Yle Keski-Suomen tallenteella Pekkarisen suusta nimittäin kuuluu mikrofonia asetellessaan seuraavanlaista "raskauttavaa" puhetta:

15. "Nosta se siihen tuohon. . . Saanks mää tulla sun ryntäitä. . . Koko ajan tuijotin, että mihinkä minä laittaisin sen. Pitäiskö meidän mennä tonne sermin taakse. . .? No nyt se on aika hyvin."

16, Kun Pekkarinen keskiviikkona kuuli tallenteelta, mitä hän oli sanonut, hän loihe lausumaan hänelle ja poliitikoille yleensä tyypillisen selityksen:

- "Tuo sana rynnäs on se, mitä ei olisi pitänyt käyttää, sen myönnän ilman muuta. Mutta kaikki muu, mitä tuossa tuli oli sen tilannekomiikan siihen synnyttämää. Pitää olla vilkas mielikuvitus, että tekee semmoisia tulkintoja tuosta. Tuo yksi sana oli virhe, sen myönnän."

17. Sana "rynnäs" tai monikossa "ryntäät" - mikä tässä akuutissa tilanteessa lienee kaikki varteenotettavat seikat kokonaisuudessaan huomioon ottaen osuva ilmaus - ei toki ole kovin paha saati sitten epäkohtelias ilmaisu, eikä tuossa konkreettisessa tapauksessa ryntäissä näyttäisi todella olevan mitään hävettävää.

18. Jos Mauri olisi kohkannut ryntäistä vaikkapa Sirka-Liisa Anttilalle, olisi koko tapaus varmaan pantu, myös Sirkka-Liisan taholta, leikiksi ja kaikki olisivat olleet, vihreitä naisia myöten, yksinomaan hymyssä suin. - Sirkka-Liisan kohdalla Mauri olisi kuitenkin luultavasti lohkaissut jotakin vaikkapa "pikku possuista" - onhan S-L. Anttila muiden avujensa lisäksi opittu tuntemaan julkisuudessa sikatalon emäntänä.

19. Suurempi synti, jos sellaisesta nyt voidaan puhua, sattui Maurille siinä, että hän meni ensin kiistämään koko rynnäs-sanan käytön ja piti jopa täysin hävyttömänä valheena sitä, että hän olisi käyttänyt puheena olevaa sanaa. Se oli pahanlaatuinen moka. Mauri kiisti aluksi puhuneensa mitään myös "sermistä" ja sen taakse menemisestä. Miksi?

20. Olisiko Maurilla kuitenkin ollut hieman huono omatunto? Tekikö hänen oikeesti sittenkin pikkasen mieli mennä viehättävän naispuhujan kanssa "sermin taakse"? Mauri selittelee nyt hänelle ominaiseen hurskastelevaan sävyyn, että hän oppi tästä episodista sen, että "sanojen kanssa pitää olla tarkkana." No hyvä, että tämä asia tuli vihdoin selväksi myös Maurille, 64, joka on istunut eduskunnassa yhtäjaksoisesti 32 vuotta. Eipä ole kyseinen periodi sitten mennyt Maurilta aivan hukkaan! Oppia ikä kaikki!

21. Niin tai näin, mutta nyt sitä sitten palsturilla on takana "viidensadan ja yhden yön"...ei kun siis blogijutun putki ja tarinatuokio. Tapaus "Mauri ja ryntäät" on sopivan herkullinen päätös tälle rupeamalle. Eiköhän panna lopuksi hieman lauluksi Rauli "Badding" Somerjoen levylle laulamaa ja Sauvo "Saukki" Puhtilan sanoittamaa "Ikkunaprinsessaa" mukaillen, kas näin:

- Naisiin ei voi pieni pekkarinen luottaa,
ne suuren murheen myös kepun porukalle tuottaa.
Mut rintoihin, tuijottaa, kai pienikin poika silloin saa,
kun hän mikkiä naiseen asentaa, asentaa.

Sermin taakse, sermin taakse, sermin taakse, Mauri nyt halajaa...

PS
Blogistin keväällä ilmestynyttä, kirjoittajan "luontokuvalla" varustettua kovakantista ja -sisältöistä teosta "Blogikirja" (2011, 352 sivua) on vielä saatavissa. Hinta 42 € + alv. (9 %) + postikulut 10 € + alv. (9 %)
Tilaukset:
• sähköposti: otkirja@ulapland.fi
• www.ulapland.fi > Oikeustieteiden tiedekunta > OTK-kirjamyynti
• puh. 040 4844 03332 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän olisi syytä lopettaa blogien kirjoittelu nyt tähän lopullisesti? Alkavat mennä aiheet vähän sellaisiksi, että niistä on pääteltävissä, että pienissä ympyröissä pyöritään. Hanki nyt hyvä mies jostakin muusta kuin kirjoittamisesta "elämä"

Anonyymi kirjoitti...

Vai oliko se Halosen kraka?

Skorpioni kirjoitti...

Kyllä Mauri puhui "ryntäistä" huumormielessä. Ryntäillähän tarkoitetaan rinnuksia, eikä mitään muuta sen seksikkäämpää. Kyllä surettaa nykyisiä seminaareja yms. mitä kaikkia niitä nyt olikaan, jos ei saa mitään puhua huumorimielessä ja irrotelle. Onpa ilo kadonnut työelämässä tosiaankin, kun ei edes ryntäistä saa puhua ilman, että joku paljastaa sanomiset parin viikon kuluttua.

Kirjoittajalle onnittelut hyvistä poliitikkoja käsittelevistyä satiirisista kirjoituksista. Toivottavasti vaari jaksaa polkea vielä pitkään.Tsempiiä!

Anonyymi kirjoitti...

Vaari, muttei Sahtivaari!

Anonyymi kirjoitti...

Hauskaa sanailua Maurista, mutta saisi sitä jatkaa vähän vakavampaa pohdiskelua Hallbergin vetäytymisen syistä siirtyä Lasse Lehtisen kaveriksi töpinään tukemaan Lipposen nousua Niinistön ykköshaastajaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Olisikohan anonyymi jotenkin katkera tai kateellinen? Blogistillahan näyttäisi olevan "elämää" kovasti, oikein kaksoiselämää!

Anonyymi kirjoitti...

"Hauskaa sanailua Maurista, mutta saisi sitä jatkaa vähän vakavampaa pohdiskelua Hallbergin vetäytymisen syistä siirtyä Lasse Lehtisen kaveriksi töpinään tukemaan Lipposen nousua Niinistön ykköshaastajaksi."

Pyh, oikeustieteilijän arki on muutenkin tarpeeksi vakavaa, joten kyllä välillä pitää olla hauskaa verbaliikkaa. Näitä on ilo lukea, samoin kuin tiukkoja analyysejäkin. Kiitos näistä!

Anonyymi kirjoitti...

Viime viikolla perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja oli kahden vaiheilla sen suhteen, pitäisikö hallitukselta pyytää uusi lakiesitys kun käsittelyssä oli päässyt läpi "sutta ja sekundaa". Olen odottanut oppineen blogistin kommenttia, mutta samaa BB:tä täällä näyttää olevan kuin muuallakin ... ei mitään nähtävää.

Jari J. Marjanen kirjoitti...

"Ikkunaprinssin" lainaamisessa tekstissä ei ole mitään pahaa, mutta sanat on kyllä suomeksi kirjoittanut Sauvo "Saukki" Puhtila (joka on yhä elossa), joten kunnia tekijälle eikä esittäjälle.

Terv. nimim. Populaarimusiikin harrastajatutkija

Anonyymi kirjoitti...

Ymmärrän blogistia. Meno nykyisellään on suomessa tylsää. Tarjoan blogistille tuopin Hahn'in kentällä. Kun voi Pekkariseen yhdistää jotain eroottista, tilanne on hyödynnettävä! Kun Vlad. Putin vieraili suomessa halusi hän nähdä Halosen jälkeen Pekkarisen. Mitä Putin kysyi Maurilta? Maurin suutarin nimeä.Nim. L.H.Hoppu

mr kirjoitti...

"Olen odottanut oppineen blogistin kommenttia, mutta samaa BB:tä täällä näyttää olevan kuin muuallakin ..."

Asiat vanhenee mutta hyvä huumori ei koskaan.

Toivo Elää kirjoitti...

Äläppäs nyt vielä leikistä luovu, Jyrki-setä. Pidä pieni huilitauko mutta tule sitten takaisin. Nythän sinulla on vasta parhaat vuotesi edessä!! Kaikki kokemus ja näkemys ovat tallella ja kypsyvät vain vanhetessaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki kunnioitus professori Virolaisen blogille, joka on ollut informatiivinen ja hauska. Olen käyttänyt Virolaisen prosessioikeuteen kuuluvia blogeja oppimismateriaaleina omilla kursseillani.

Tästä lopusta vielä. Olisiko sopiva tapa täydentää blogistista Wikipediassa olevaa artikkelia seuraavati:

"Luvattuaan lopettaa bloginsa kirjoittamisen kirjoitukseen numero 500, hän innostui kansanedustaja Mauri Pekkarisen käyttämästä sanasta "rynnäs" sen verran että kirjoitti lopulta myös blogikirjoituksen numero 501."

... vai kertoa että uutta ja ehkä tähdellisempääkin kerrottavaa on odotettavissa blogista nro 502 alkaen...

Anonyymi kirjoitti...

Ei kai tämä Mauritzio ole niitä kalapuikkoviiksimiehiä, siis henkisesti, meinaan?

Anonyymi kirjoitti...

Maurin "auttaminen" oli kyllä tökeröä huumoria.

Videolta kuuluu selvästi, että vielä etupenkissä istuessaan Mauri sanoi, että hän onkin jo tässä tuuminut, että "milloinka hän oikein pääsisi noita Kristiinan ryntäitä koittamaan."

Ja sitten Mauri alkoi tepastella kohti koroketta.

Anonyymi kirjoitti...

Toivon kovasti, että arvon blogisti jatkaa kirjoittamista! Jos tauko onkin lopullinen, niin kiitos jo näistä. Mutta toivoisin tätä lisää, blogien joukossa tämä on ollut vähintään, tuota, rinnanmitalla muita parempi.

Skorpioni kirjoitti...

Joo muistellaan nyt sen verran vielä menneitä, kun törmäsin tuossa naapurinrouvaan, joka on työskennellyt kirjanpitotoimistossa ja huoltoasemayhrittäjänä.

Hänpä tuossa "tunnusti", että hänen nuoruusvuosinaan hän ja muut tytöt istuskelivat usein työpaikan miesten sylissä tupakkaa poltellen vaikka asiakkaita tuli firmaan oven täydeltä asioitaan hoitamaan, eikä kukaan katsonut aiheelliseksi esittää mitään kritiikkiä tai paheksuntaa.

Sanoipa naapuri vielä, että kukaan ei tuntenut mitään stressiä eikä masennusta sen ajan (60-luku) työntekijöistä, vaan kaikki meni hilpeissä tunnelmissa.

Olisikohon aika nytkin ottaa vähän vanhat keinot käyttöön, kun niitä työelämän laatukysymyksiä siellä Lauri Ihalaisen putiikissa tarkastellaan?

Eipä taideta kuitenkaan onnistua palauttamaan vanhoja hyviä aikoja, koska Ihalaisenkin naama menee telkkarissa aina synkemmäksi ja uurteisemmaksi ilta illan jälkeen.

Mutta onhan meillä tämä Kreikka, josta riittää murheita jokaiseen lähtöön vielä pitkäksi aikaa. Hauskaa muuten, että Katainenkin kehui viimeöistä ratkaisua, mutta toisessa lauseessa sanoi, ettei vielä tiedä, mistä tuli päätettyä.

Anonyymi kirjoitti...

Mauri Pekkarinen menetti tänään eduskunnassa malttinsa, kertoo Iltalehti:

- Mauri Pekkarinen suivaantui eduskunnan toimittajaohjelman tilaisuudessa Vihreän Langan päätoimittajalle.

Päätoimittaja viittasi rynnäskohuun ja sanoi yleisellä tasolla, että pahinta mitä poliitikko voi tehdä toiselle poliitikolle, on syyttää tätä valehtelusta.

"Sanoinko minä näin! Pekkarinen jyrähti" ja heilutti kädessään Keskisuomalaisessa ollutta lehtiartikkelia.

J.P.H. kirjoitti...

Kävin taas Blogistin sivuilla katsomassa onko hän kirjoittanut mitään Paateron uudesta ideasta myöntää sakotusoikeus myös vartijoille näpistystapauksissa. Asiana tämä olisi ollut paljon mielenkiintoisempi, kuin Mauri Pekkarisen vitsailut mikrofonin kanssa, joka asiana on vähämerkityksellinen. Pekkarisen valehtelu nousee kyllä siinä tärkeäksi, mutta kaikkihan sen tietävät, että poliitikkojen on vaikeata pysyä totuudessa. Eipä vaan Blogisti ole katsonut tarpeelliseksi kirjoittaa Paateron uudesta avauksesta joka on poliittisesti mielenkiintoinen sarjassamme sakotuksen yksityistäminen, jota blogistimme on ansiokkaasti perustellut aikaisemmissa kannanotoissaan.

Anonyymi kirjoitti...

J.P.H:lle. Ei Paateron esityksessä ole mitään "poliittisesti mielenkiintoista", koska esitys on yksiselitteisesti perustuslain vastainen (PL 124 §) ja siksi täysin mahdoton.

Anonyymi kirjoitti...

Mauri on pelimiehiä. Nytkin ylitti lööppikynnyksen heittämällä.

Muu on kateellisten panettelua.

Frank

Anonyymi kirjoitti...

Paavo Väyrynen Iltalehdessä tänään Mauri Pekkarisen rynnäs-puheista:

- Hänelle nyt sattui tällainen arviointivirhe.

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa on ahdasmielinen ilmapiiri. Arvostan tasa-arvoa sukupuolten välillä, mutta tässä tapauksessa arviointivirheen on tehnyt ne vihreät valtuutetut, jotka ottivat asian esille.

Eihän itse sanailun kohde Wikberg mitenkään ollut loukkaantunut asiasta. Blogin kuvassakin hän hymyilee leveästi Maurin tilanteeseen nähden ilmeisen onnistuneelle vitsailulle. Missä siis vika?

Yltiöherkillä sufrageteilla taisi mennä kahvit rinnuksille (!)väärään aikaan. Aivan älytöntä nostaa mekkala vitsistä, jolle kohdehenkilö itsekin nauraa ja oli varmasti hyvillään pienestä kevennyksestä ja saamastaan avusta mikrofonin kanssa. Herrasmieshän tämä Pekkarinen on, jos kuka!

Anonyymi kirjoitti...

Vai muka "vitsi tai "pieni kevennyt"!

Videonauhalta kuuluu selvästi, miten Pekkarinen sanoo ennen ampaisemistaan ko. naishenkilön luokse, että hänen on aina "tehnyt mieli koittaa..ryntäitä."

Koittaa ryntäitä!

Pervo-Pekkariselta todella rivo temppu!

Ja jäätyään puheistaan kiinni pervolla on vielä otsaa valehdella ja syyttää ilmiantajansa "hävyttömästä valehtelusta" ja kiistää koko rynnäs-sanan käyttö!

Anonyymi kirjoitti...

Harri Saukkomaa - TV2:n Pressiklubissa tänään - on Mauri Pekkarinen klooni ilman peruukkia.

Anonyymi kirjoitti...

Vihreiden Tuija Brax puolusta entistä ministerikollegaansa Mauri Pekkarista tämän "rynnäspuheista" syntyneessä kohussa.

Brax sanoi Suomen Kuvalehden verkkosivulla tuntuvan kohtuuttomalta, että on syntynyt kuva, jonka mukaan kaikista tunnetuista poliitikoista nimenomaan Pekkarinen olisi erityisen sovinistinen.
Braxin mukaan väitteet eivät vastaa kuvaa, jonka hän on Pekkarisesta saanut.

Mielenkiintoista!

Miksiköhän juuri Tuija Brax on "rynnännyt" puolustamaan Maurizoa? Olisiko näillä kahdella keskenään ollut joskus jotain säpinää?

Tai sitten Tuija haluaa kenties viestittää, että on ne, meinaan, ryntäät minullakin, Mauri!

Anonyymi kirjoitti...

Kemppisen sedällä on huonommat jutut, mutta paremmat kommentit.

Anonyymi kirjoitti...

Kukas se nipistelikään aikoinaan lentoemäntien takamuksia.. Samainen pressaksi pyrkivä henkilö joka jakelee nyt käyttäytymisohjeita Maurille.. Ympäri mennään, yhteen tullaan..

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä Brax halusi vain sanoa, että lukuisista tilaisuuksista huolimatta Mauri on aiemmin malttanut jättää Braxin ja muidenkin rintavien naisten ryntäät rauhaan kieleltään (puheiltaan) ja sormiltaan.

Anonyymi kirjoitti...

Poliitikkojen termein 'asia vaatii tarkempia jatkotutkimuksia ja lisäselvityksiä'. Siksi voisimme yhteisesti kantaa kortemme kekoon.

Tutkimuskohde ja -menetelmät selvinnevät linkeistä http://1.usa.gov/9Futqn sekä http://1.usa.gov/vfGktQ

Halloween haltuun ja kenttätutkimuksiin joka iikka!

Raportointi löydöksistä tähän blogiin.

Frank

Anonyymi kirjoitti...

Blogisti kertoi, että siinä kahden uuden ydinvoimalan perustamisperiaatepäätöasiassa esittelijänä valtioneuvostossa olisi toiminut se esteellisyysväiteasiassa tuttu ylijohtaja (siis ylijohtaja Turunen). Teksti on tältä osin VÄÄRIN. EI Turunen VN:ssa asiaa (tietenkään)esitellyt vaan TEM:n energiaosaston toinen virkamies. Se juridisesti mustikanvarputason esteellisyyspointti koski sitä, että hän oli välitoimena allekirjoittanut pari rutiinimaista kuulemiskirjettä ympäristöselvitysasiassa ja jossain toisessa prosessiin kuuluvassa rutiinikuulemisasiassa.Se esteellisyysvarjo tuli siitä hallituspaikasta vuosia, vuosia aikaisemmin eräässä valtionyhtiössä, joka ei edes hakenut lupaa, mutta joka mieluusti ydinmiilusähköä olisi ostanut siltä yhtiöltä, joka nyt vuosia jälkeenpäin sellaisen luvan sai.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Joka tapauksessa ylijohtaja Taisto Turunen valmisteli ydinvoimalalupapäätöstä valtioneuvostossa ministeri Mauri Pekkarisen lähimpänä virkamiehenä ja käsikassarana.

OIkeuskansleri Jaakko Jonkka katsoi Turusen toimineen valmistelussa esteellisenä. Tästä OKa-virasto julkaisi 16.6.2010 seuraavan tiedotteen:

- Oikeuskansleri Jaakko Jonkka:
Luottamus puolueettomuuteen vaarantui ydinvoimalupapäätöksen valmistelussa

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka pitää työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö Taisto Turusta esteellisenä ydinvoimalupapäätöstä koskevan asian valmistelussa. Turusen aikaisempi jäsenyys Outokumpu Oyj:n hallituksessa ja Turusen asema ydinvoimalaitosten rakentamista koskevien periaatepäätöksien valmistelusta vastaavan työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston päällikkönä on muodostanut asetelman, joka on hallintolain 28 §:n 1 momentin 7 kohdan tarkoittamalla tavalla vaarantanut luottamuksen viranomaistoiminnan puolueettomuuteen.

Turusen Outokumpu Oyj:n hallitusjäsenyyden loppupuolella keväällä 2008 kävi selväksi, että Fennovoima Oy suunnitteli hakevansa valtioneuvostolta lupaa ydinvoimalaitoksen rakentamiseen. Fennovoiman osakkaina on 15 Suomessa toimivaa teollisuuden ja kaupan yritystä muiden muassa Outokumpu Oy.

Oikeuskanslerin toteaa, että kysymyksessä oli esimerkki tilanteesta, joita aikaisempi valtio-omisteisten yhtiöiden omistajaohjaustehtävien järjestäminen ministeriöittäin saattoi pahimmillaan aiheuttaa. Nykyisin vastaavanlainen esteellisyysasetelma ei ole enää mahdollinen, sillä valtio-omisteisten yhtiöiden omistajaohjaus on eriytetty.

Päätös (dnro OKV/6/50/2010, 16.6.2010)
---
Kyse ei ollut todellakaan mistään mustikanvarputason esteellisyydestä.