tiistai 25. lokakuuta 2011

500. Pekka "Härski" Hallberg luopui utopistisesta presidenttiehdokkuudestaan

Kukkulan kuningas kukkona tunkiolla...

1. Jahas, tämä on sitten tasan viidessadas blogijuttuni. Asiaa pitäisi jotenkin juhlia, mutta juhlittakoon sitä - ainakin vielä näin aamupäivällä - niin sanotusti työn merkeissä.

2. Juhlablogia ei kannata pilata kuivalla juridiikalla. Kyllä nyt on syytä pohtia Isänmaan kannalta paljon tärkeämpiä ja juhlavampia asioita! Olin ensin ajatellut kirjoittaa presidentinvaalikampanjan nykytilasta. Myöhään eilen illalla kansakuntaamme kohtasi kuitenkin hätkähdyttävä ja murheellinen, etten sanoisi veret seisauttava uutinen, joka pitää ehdottomasti ottaa aivan omana asiana ruodittavaksi.

3. Hyvät ihmiset: KHO:n Pekka "Härski" Hallberg, tämä kaikkien narsistien esikuva, ei sitten kuitenkaan lähde ehdokkaaksi presidentinvaaleihin! Herra Isä siunatkoon, mitä tästä nyt tulee! Voimmeko me mitenkään toipua uutisen aiheuttamasta järkytyksestä! Vielä kuukausi sitten Pekka Hallberg ilmoitti olevansa valmis lähtemään presidentinvaaleihin kuin lukkari sotaan ja olevansa valmis presidentiksi vaikka heti, kuten olen blogissa 481/20.9.2011 kertonut. Mutta nyt mies ilmoittaakin vetäneensä asian suhteen länget kaulaan.

4. Pekan kuningastie KHO:n Fabianinkadun tiloista Mäntyniemeen oli ikään kuin jo valmiiksi pedattu ja loppusilausta vailla. Mitä nyt siitä, että Pekan tukijat, ne 20-30 ihmistä, eivät vielä olleet edes aloittaneet kerätä ehdokkuuteen tarvittavia 20 000 nimeä tai että muut vaaleissa mukana olevat ehdokkaat höyryävät jo täyttä päätä keskinäisissä debateissaan taikka siitäkään, että ehdokas Paavo Väyrynen on ehtinyt kiertää tämän(kin) vaalikampanjan aikana kaikki Suomen kunnat, ensin myötä- ja sitten vielä vastapäivään.

5. Me luotimme vankasti siihen, että kunhan vain Härskiltä tulee käsky, että koko valtakunta on nimienkeruulle pantava, tarvittavat nimet saadaan listaan tuossa tuokiossa eli vähintään viikossa tai parissa. Me uskoimme, että tänä viikonloppuna pidettävät Kirjamessut olisivat se foorumi, jossa Härskin listan nimet oli julkistettu ja Härski olisi osallistunut vaalikeskusteluun yhdessä Salen, Pekan ja niiden kahden tohelon eli Paavon kanssa, kaikki mukamas joitain kirjailijoita. Mutta onko mainittujen herrojen kirjoista yhtäkään julkaistu kiinaksi kuten on julkaistu Härskin Oikeusvaltio-kirja? Tuskin.

6. Härski olisi ollut todella paha vastus Salelle ja muut kisaajat hän olisi jättänyt kevyesti taakseen. Härskillä oli kovaa kysyntää jo vuoden 2000-vaaleissa, mutta silloin hän, todellisena herrasmiehenä, jätti kilpakentän toisille, koska tiesi, että Tarja tulisi kuitenkin korjaamaan potin. Härskiä kannattavat pressaksi niin Tarja kuin Marakin. Samoin Kiinan ex-presidentti Jiang Zemin, jonka Pekka on tavannut useasti ja jonka henkilökohtaisena vieraana Pekingissä Pekka ja Mara kävivät 1996.

7. Kuten kaikki tiedämme, Kiina on maa, jossa ihmisoikeudet kukoistavat ja joka kelpaa po. suhteessa esimerkiksi myös Suomelle. Pekan panos Suomen ja Kiinan ihmisoikeuksien kehittämisessä on ollut todella merkittävä. Kun Kiinassa 1996 teloitettiin rikosten johdosta about 3 000 roistoa, oli tuo luku kohonnut viime vuonna Amnestyn tietojen mukaan jo 7 000:een.

8.Egyptiläisen isoäidin tapauksessa Härski-Pekka näytti meille kaikille mallia, miten joustavasti sellaisia käsitteitä kuin valtiovallan kolmijako tai tuomioistuimen riippumattomuus tulee tosipaikan tullen tulkita ja soveltaa. Hän ei tyytynyt rökäletappioonsa KHO:n äänestyksessä - äänestysnumerot taisivat olla tennisottelun luokkaa 1-6 - vaan lähti rohkeasti taistelemaan asiassa, koska tiesi, että vain yksin hän on oikeassa. Eduskunnan oikeusasiamies kehtasi antaa Pekalle asiasta pikku nootin, mutta eiväthän nuo pikkusieluiset oikeusasiamiehet nyt vaan kerta kaikkiaan näistä asioista mitään ymmärrä. Perusoikeuksien tulkinta on taitolaji, jonka meillä hallitsee vain Pekka ja pari muuta hänen uskottua miestään (Olli ja Kaarlo).

9. Tämän päiväisessä lehdessä Pekka toteaa - rehdisti, kuten aina - että hänen vetäytymisensä syynä ei ole kannattajien puute vaan "kokonaan muut syyt." Pekka toivoo, ettei hän ole tuottanut pettymystä niille, jotka ovat ilmoittaneet keräävänsä ehdokkuuteen tarvittavat 20 000 nimeä maakunnista. Härski-Pekka osoitti olevansa nimensä veroinen paljastaessaan nyt luopuneensa vuonna 2006 kokoomuksen presidenttiehdokkuudesta sen jälkeen, kun Sauli Niinistö päätti lähteä mukaan kisaan. Tyypillistä luontaista vaatimattomuutta Härskiltä!

10. Pekka perusteli päätöstä luopua kisasta perhesyillä sekä mahdollisuudella jatkaa oikeusvaltiotutkimuksia ja kehittämishankkeita eri maissa. Toivotamme onnea, Pekka! Yhdessä Maran kanssa voitte vielä tehdä ihmeitä maailmalla ja kirkastaa Haloskan kaudella pahoin repsahtamamaan päässyttä Suomi-kuvaa.

11.Pekka siirtyy eläkkeelle KHO:n presidentinvirasta ensi maaliskuun alussa. Mikä olisi seuraava sopiva projekti hänelle? Mistä löytyisi sopivia konsultin hommia Härskille?

12. Britannian entinen pääministeri Tony Blair on palkattu Kazakstanin valtion talouskonsultiksi; tästä kerrottiin eilen lehdissä. Blairin tarkoituksena on auttaa uusien investointien houkuttelemisessa Kazakstaniin. Lehtitietojen mukaan Blair tulee kuittaamaan vuoden pestistä Kazakstanissa sievoiset 9 miljoonaan euroa.

13. Tony Blairin lisäksi Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajevin kerrotaan tehneen asiantuntijasopimuksia myös monien muiden vaikutusvaltaisten ihmisten kanssa. Monet ulkomaiset asiantuntijat ovat lehtitietojen mukaan vastanneet myöntävästi Kazakstanin hallituksen houkuttelevaan kutsuun. Neuvonantajat auttavat erityisesti talouspolitiikkaa, julkishallintoa ja kansainvälistä politiikkaa koskevissa kysymyksissä. Nursultan Nazarbajev on ollut Kazakstanin presidenttinä 20 vuotta eli maan koko itsenäisyyden ajan.

14. Olisiko myös Härski-Hallberg kiinnostunut lähtemään Kazakstanin valtion leipiin vuodeksi pariksi miljoonapalkkiota vastaan? On syytä huomata, että Hallberg ilmoitti vetäytymisestään eilen eli samana päivänä, jolloin lehdissä uutisoitiin Tony Blairin Kazakstanin itsevaltiaan kanssa tekemästä miljoonaluokan konsulttisopimuksesta. Tästäkö H. sai idean luopua presidenttikisasta ja alkaa suunnitella uutta uraa kaukomailla?

15. Saamiemme epävirallisten tietojen mukaan Hallberg on jo käännättämässä Oikeusvaltio-kirjaansa pikavauhtia venäjäksi ja kazakin kielelle. Kirjoja lähtee siis kohta vino pino kohti Kazakstanin pääkaupunkia Astanaa ja Nazarbajevin palatsia. Härski tuntee - tietysti - myös Nazarbajevin henkilökohtaisesti, sillä onhan N. tehnyt virallisen valtiovierailun Suomeen ja tavannut niissä merkeissä myös H:n. Härski on ollut lähes vakituinen jäsen Tarja Halosen ulkomaan vieraillulla, kuka ties myös Kazakstanissa, jossa Halonen on myös hiljan käynyt harjoittamassa jousipyssyllä ampumista.

16. Eiköhän myös ne Kazakstanin toisinajattelijat saada vielä kuriin ja herran nuhteeseen Härskin oppien avulla! Pekka voi esimerkiksi opettaa Astanassa omiin kokemuksiinsa viitaten, että ehei, ei niiden "riippumattomien" tuomioistuimien päätöksistä tarvitse välittää, vaan Hallitsija kyllä voi ne aina Isänmaan edun nimissä kumota. Myös Mongoliassa olisi varmaan markkinoita Pekan innovaatioille.

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

HALLBERG.... Nukkuuko blogisti? Tämän aamuinen uutispommi menee sivuun! Miten käy spontaanisti kerätyt yli 30 kannattajanimelle. Voidaanko niitä hyödyntää mitenkään? Nim. L.H.Hoppu

Skorpioni kirjoitti...

Kyllä tämä juhlablogista käy- Käypä hyvinniin! Valloittavaa satiiria Hallbergin henkilöstä parhaimillaan. Ja hyvä myös se, että blogin päättyy valoisiin näkymiin Härski-Pekan tulevaisuudesta. Ei kaikkea ole vielä menetetty, vaikka Pekka H ei nähnytkään tarpeelliseksi asettua ehdokkaksi.

Toisaalta kyllä se taitaa Pekka H olla niin, että kun putosit viime vuosikokouksessa Maanpuolutusyhdistys ry:n puheenjohtajan paikalta ja jo silloin vaikutit jotenkin antautuneelta luovuttaessasi yhdistyksen puheenjohtajuutta Kari Jordanille, jonka johtama yhtiö M- Real Oy muuten päätti lopettaa pari viikkoa sitten pari tehdasta Keski-Euroopassa, niin se viimeistään oli ns. lopun alkua.

mr kirjoitti...

Onhan tämä sen tason revittelyä, että panee epäilemään olisko Hallberg vienyt tyttöystävän blogistin nenän edestä joskus ammoisina aikoina?

Anonyymi kirjoitti...

Hallberg poistui, mutta substituutti jäi. Köyhien asialla puoleen Terttu Savola jatkaa nimien keruuta päästäkseen ehdokkaaksi. Hallbergillä olisi oiva tilaisuus osoittaa solidaarisuutta ja antaa L.H.Hopun mainitsevat yli 30 kannattajanimeä Savolalle.

Hallbergiltä tuuliviirimäinen ratkaisu. Toivottavasti tuomarintehtävissä linjakkuus säilyi paremmin.

Anonyymi kirjoitti...

Kun Hallberg nyt julkisesti ilmoittaa jatkavansa oikeusvaltiotutkimuksia ja kehittämishankkeita eri maissa, lieneekin Pekan oven takana jo koputtelemassa pitkä jono oikeusvaltiokehityksen rattailta pudonneita maita.

Oman kirjan lisäksi suosittelen kehittäjälle luettavaksi Veikko Huovisen vuonna 1986 julkaistun kirjan Matikanopettaja: littlejuttuja eri aihelmista kirjoitusta Ottivat opikseen. Siinähäm suomalainen diplomaatti - olikohan nimi Rampsay - panee maailman asiat kuntoon vastustamattomalla tavalla.

Siru Pola kirjoitti...

Naapurin talossa oli jo aamulla hämärän väistyessä lippu puolitangossa. Naapuri istui märillä ulkoportailla ja itki. Kysyin: "Mitä itket naapurini?". Tähän naapuri: "Tämä on elämäni mustin ja samalla iloisin päivä. Mustin siksi, että Rakas Pekka Hallberg on luopunut presidehdokkuudestaan. Tosin toisten hyväksi ja perhesyistä. Iloisin siksi, että hän jatkaa oikeusvaltoin eteen työskentelyään ja kansainvälistä ohjaustoimintaansa oikeusvaltioiden periaatteiden kehittämiseksi vierailla mailla. Siksi nostankin päivällä lipun ylös salkoon".

Jätin naapurin murehtimaan ja iloitsemaan itsekseen ja tunsin itseni murheelliseksi ja iloiseksi.

antti kortelainen kirjoitti...

Onneksi olkoon ja kiitos erittäin asiantuntevasta ja opettavaisesta blogista! Tätä on ilo seurata ja on hauskaa osallistua kommentointiin. Prosessioikeuden ammattitaitoni on varmasti roimasti karttunut analyyttisiä ja mieleenpainuvalla tavalla kirjoitettuja blogijuttujasi lukiessa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kiitokset Antti Kortelaiselle!

Kaikki lukijat eivät kuitenkaan ole yhtä tyytyväisiä, kuten juuri tänään tulleesta seuraavasta viestistä, jota olen hieman lyhentänyt, ilmenee (en tunne itse ko. kirjoittajaa):

"Minua hämmästyttää (ja kauhistuttaa) Sinun ja muiden oikeusoppineiden suhtautuminen tähän asiaan. Katsotte tätä irvokasta näytelmää kiinnostuineina kuin roomalaiset sirkushuveja: "Mitähän syyttäjä ja KKO seuraavaksi keksivät ja miten näiden ihmisten oikeuksia vielä voitaisiin polkea?".

Täysin syyttömiä ihmisiä on nyt vainottu kymmenen vuotta.....Minulle ei vielä tähän mennessä ole kerrottu, mistä varsinaisesta teosta ja minkä todisteiden nojalla minua syytetään. Syyttäjä on käyttänyt asiansa ajamiseen Helsingin Sanomia, YLE1:n pääuutisia ja koko muuta mediaa. . Syyttäjä on tuonut hovioikeuteen väärän todistajan, jonka todistusta on käytetty tuomion perusteluina.... Oikeusministeriö on kieltäytynyt korvaamasta oman virkamiehensä aiheuttamaa vahinkoa, vaikka laki tätä edellyttää... Ja Sinun mielestäsi tämä on kiinnostava tapaus, jossa on jännä nähdä mihin KKO päätyy. Oletko hetkeäkään ajatellut asiaa meidän rikoksen uhrien kannalta...En tiedä huomasitko professori E.A:n haastattelut ja lausunnot, joita hän antoi lähtiessään eläkkeelle. Niissä oli paljon minulle tuttua asiaa mutta nekään eivät herättäneet edes minkäänlaista keskustelua. Jos tarkoituksena on ollut rakentaa järjestelmä, joka suojelee täydellisesti jäseniään ja saa vapaasti harjoittaa mielivaltaa tavallisia ihmisiä vastaan, mutta kuitenkin pitää yllä oikeudenmukaisuuden valekaapua, nykyinen oikeuslaitoksemme (m.l. tuomarit, syyttäjät, poliisit, oikeusministeriö ym.) on erittäin onnistunut. Muuten se on irvikuva siitä, mitä sen pitäisi olla."

Kaikkiin julkisuudessa olleisiin tapauksiin en ole millään ehtinyt ottaa kantaa, vaikka monien tapausten käsittelyä tässä blogissa on toivottu. Voin vakuuttaa, että olen kyllä ajatellut varsin usein sitä, miltä noissa jutuissa ahdinkoon joutuneista ihmisistä mahtaa tuntua, kun he joutuvat omassa asiassaan kokemaan oikeuslaitoksen hitauden ja monet muut puutteet.

Edellä mainitun viestinlähettäjän jutussa on esillä mielenkiintoinen oikeuskysymys, jonka ratkaisemisesta riippuu paljolti todella laajan rikosjutun lopputulos. Minun on kyllä tehnyt mieli ottaa siihen kantaa, mutta en ole vielä ehtinyt tai jaksanut. Minulla ei olisi toki siihen mitään velvollisuutta, koka en ole ollut ko. oikeusjutun kanssa tekemisissä millään tavalla.

Olen toki em. hieman ahdistuneen kirjoittajan ja hänen mainitsemansa emeritusprof. AA:n kanssa samaa mieltä, että eihän täällä meillä Suomessa juristien kesken keskustella julkisesti juuri mistään ajankohtaisista tai mielenkiintoisista kysymyksistä. Erilaisilla lakimiespäiville vain mennään kiltisti kuuntelemaan, mitä nämä hallbergit, koskelot, kuusimäet, nissiset, jonkat, jääskeläiset ym. kuulijoilleen tuputtuvat aina samanlaisissa juhlapuheissaan. Minkäänlaista keskustelua - minun kommenttejani lukuun ottamatta - nuokaan puheet eivät kuitenkaan synnytä eivätkä ne useimmiten ylitä edes minkäänlaista uutiskynnystä.

Keskustelun puuttuminen on ollut isona syynä siihen, että tänne on voitu luoda, niin ainakin monista oikeuslaitoksen kanssa tekemisiin joutuneesta ihmisistä näyttää vahvasti tuntuvan, sellainen mielivaltainen oikeusjärjestelmä, jonka uhriksi em. kirjoittaja kokee nyt omassa jutussaan joutuneensa.

Olen itse kuitenkin ottanut runsaan kolmen vuoden aikana tässä blogissa kantaa aika moniin oikeusongelmiin ja yrittänyt saada keskustelua syntymään ja samalla vaikuttaa myös hieman oikeuden muotoutumiseen ja muuttamiseen.

Anonyymi kirjoitti...

VÄYRYSEN kuningastie aukeni ? Kun toinen kahdesta utopistista luopui ehdokkuudesta.... niin toisen mahdollisuudet ehkä kaksinkertaistuivat... Nim L.H.Hoppu

Anonyymi kirjoitti...

Kiitoksia hienosta ja asiantuntevasta blogista Jyrki Virolaiselle.

Kirjoitat rohkeasti ja nasevasti kritiikkiä auktoriteetteja kumartelematta. Arvostan suuresti em. toimintaa!

Välillä toki mielipiteesi ovat huonosti harkittuja, mutta toisaalta silloin kun osut kohdilleen, rationaalisen lukijan on muutettava omaa mielipidettään.

Tästä esimerkkinä mainitsen parkkimaksujupakan, jossa olen pääasian osalta ollut samaa mieltä siitä, että kyse on yksityisestä reaalisopimuksesta. Itsekin kuitenkin olen ajatellut, että näytön osalta kantajan on todistettava auton kuljettaminen pysäköintipaikalle ennen kuin voidaan oikeudellisia seuraamuksia hänelle langettaa. Tätä mieltä oli myös kuluttajariitalautakunta täysistuntoratkaisussaan.

Mutta lautakunta oli väärässä kuin myös tämän kirjoittaja itsekin. Virolaisen hyvin perusteltu prosessioikeudellinen kannanotto, että kuljettajan on helpommin näytettävissä toteen auton kuljettaja (jos tämä ei ole auton omistaja itse), yltää yksittäistapausta pitemmälle ja on lopulta paremmin perusteltu kuin kuljettajan/omistajan oikeusturvanäkökohdat.

Harmittelet, että et ehdi kaikkiin asioihin ottaa kantaa, vaikka haluaisit. Mielestäni tässä blogissa on hyvin otettu kantaa ajankohtaisiin asioihin eikä tarkoitus saakaan olla ottaa kaikkiin yksittäisiin juttuihin kantaa, vaikka ne kiinnostavia olisivatkin. On ollut erittäin hyvä, kun blogisti löytää yskittäistapausta laajemman näkökulman asiaan ja sitä kautta onnistuu tavoittamaan vain tätä keissiä suuremman merkityksen kirjoitukselleen. Juuri sellainen hyvä blogi on ja tässä Virolainen on onnistunut mielestäni erinomaisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Ståhlbergilainen Hallberg jouti reserviin Paavo Lipposen huomattua Päivi-tohtorinsa osoittaneen väikkärissään suomalaisen demokratiakäsityksen (vähemmistömäärittely on ihmisarvon yläpuolella) syntyneen jo muinaisilla käräjäkivillä. Sitä lähikuukaudet tullaan turvaamaan.

Ferdosi kirjoitti...

Osoittaa Hallbergiltä uskomatonta orientoitumiskyvyn ja itseymmärryksen puutetta, että presidenttiehdokkuutensa julkistaessaan on noin tietämätön omista kyvyistään hoitaa kampanja. Kaikki puolet olisi täytynyt punnita tarkkaan ennen ehdokkuuden täsmällisempää pohdiskelua. Häpeäpilkku Hallbergin uralla, totisesti!

Anonyymi kirjoitti...

Hallberg valitsi rintamakarkuruuden huomattuaan Lipposen ottavan sloganikseen Mauno Koiviston sanat vuorineuvoksille, jotka olivat epäilleet häntä sosialistiksi: "Kun lähdimme jatkosotaan, silloin ei kyselty puoluekantaa".

Anonyymi kirjoitti...

Savosta kuuluu kummia. Kuopion kaupungin johto vetosi kiirehtimispyynnössään KHO:lle suoraan pres. Hallbergiin. Parin vuoden odottelu kalahallikiistassa on yllättäen muuttumassa "pikaoikeudenkäynniksi"ja ratkaisu saataneen jo loppuvuodesta (Ks Savon Sanomat 26.10.2011 otsikolla Kuopio lähetti patistelukirjeen KHO:n presidentille).
Mitä tuosta uutisesta voi päätellä? 1) Sen että asioita voi kiirehtiä ohi normaalin menettelyn. Yhteydenotto Hallbergiin niin homma hoituu. Hallberg eikä jaostokaan kommentoi kirjettä. Poikkeuksellisena lehti sitä piti. Ehkä valitusjonossa odottajista tapahtunut ei kuulosta hyvältä.
2) Tai vielä pahempaa. Ehkä "mummojutut" ovat luoneet savolaisllekin kuvan siitä että asiat voi hoitaa kulisseissa silloin kun "normaali menettely" ei anna mieluista ratkaisua. Itselleni tämä huoli tuli jo silloin mummokäännytysten aikaan. Eivät pysyneet kaikki rooteleissaan. 3) Kolmas vaihtoehto on, että lehti on raflannut asian jossa ei ole oikeasti mitään raflaavaa...
Kukapa sen selittäisi? Ehkäpä Virulainen voisi sen tehdä tällä blogilla

Anonyymi kirjoitti...

Voisiko Blogisti seurata miten käy Hallberg'in n.30 kannattajan, nyt kun heidän messiaansa on vetätynyt? Kaupungilla huhuillaan syntyneen rajun kilpailun Hallberg'in perinnöstä muiden ehdokkaiden välillä. Kannattaja määräksi on varmistunut 26, kun siitä on vähennetty Hallberg'in oma ääni. Rva Hallberg'in kantaa asiaan ei ole vielä toistaiseksi saatu selvennettyä. Toivon blogistin seuraavan kiihkeää tilannetta! Nim. L.H. Hoppu

Anonyymi kirjoitti...

Kuopion jutusta kirjoittaneelle: Mistä lienee keksitty tuo kahden vuoden odotteluaika KHO:ssa? Viime vuoden tilaston mukaan rakennusasioiden käsittely kesti siellä keskimäärin hieman yli 12 kk:
http://www.kho.fi/uploads/qei3irm1z.pdf