keskiviikko 8. helmikuuta 2012

542. Musta keskiviikko: kuntauudistus, puolustusvoimien säästöt ym.

Kohupari Mary ja Pentti, katsooko Pena todellakin Maryn ohi? Ylenkatsomisesta ei ainakaan näyttäisi olevan kysymys.

1. Kolmen päivän takaisten presidentinvaalien ja eilisten valtiopäivien juhlallisten avajaisten jälkeen paluu arkeen oli tänään toden teolla edessä.

2. Suomessa on 336 kuntaa. Hallituksen toimeksiannosta laaditun virkamiestyöryhmän ehdotuksen - uuden kuntakartan - mukaan kuntien määrä vähenisi 60-70:een. Pakkoliitoksia eli vastoin kuntien tahtoa tapahtuvia liitoksia on varmuudella edessä, jos mainitusta tavoitteesta pidetään kiinni. Pääkaupunkiseudulle on tulossa miljoonan asukkaan suuruinen metropoli, kun Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Sipoo liitettäisiin Helsinkiin.

3. Pikkuhavainto kuntaministeri Henna Virkkusen asettaman työryhmän kokoonpanosta. Kun mietintö päivällä luovutettiin, ilmeni, että työryhmä koostui lähes yksinomaan naisista, vain pari miestä yli kymmenestä jäsenestä näytti olevan porukassa mukana.

4. Kansalaisten enemmistö vastustaa kuntauudistusta, samoin tietenkin useimmat lakkauttamislistalla olevien kuntien päättäjistä. Uudistus kuuluu Kataisen hallituksen hallitusohjelmaan. Sen tarkoituksena on turvata laadukkaat ja yhdenvertaiset kunnalliset palvelut ja aikaansaada hallinnollisia säästöjä. Oppositio keskustan johdolla vastustaa kuntauudistusta ankarasti.

5. Minusta kuntauudistus vaikuttaa järkevältä. Kuntien nykyinen määrä perustuu aluepoliittisiin ja osin ainoastaan puoluepoliittisiin syihin. Keskusta on useimpien pikkukuntien valtuustojen suurin puolue. Toki keskusta saada kuntauudistuksesta todella makoisan vaalivaltin syksyn kunnallisvaaleissa.

6. Kuntauudistusta koskevan mietinnön julkistamisajankohta oli hallituksessa tarkkaan mietitty, sillä uusi kuntakartta tuotiin julkisuuteen vasta presidentinvaalien jälkeen. Tämä sama havainto koskee tänään virallisesti julkistettua hallituksen esitystä kuuden varuskunnan lakkauttamisesta. Jos nämä todella merkittävät uudistusehdotukset olisivat olleet virallisesti tiedossa jo ennen vaaleja, on melko varmaa, että toisella kierroksella olisi Haaviston sijasta nähty Paavo Väyrynen.

7. Suomesta tullaan vuoteen 2015 mennessä lakkauttamaan kuusi varuskuntaa tai joukko-osastoa, mikä tietää samalla noin 1 200 puolustusvoimien palveluksessa olevan työntekijän irtisanomista. Minusta tämäkin uudistus on perusteltavissa, sillä useimmat lakkautettavista ovat suhteellisen pieniä yksiköitä, joiden toiminnot voidaan siirtää muihin joukko-osastojen yhteyteen. Lakkautusten lisäksi pari kolme joukko-osasto yhdistetään hallinnollisesti lähialueella sijaitsevaan suurempaan yksikköön; näitä ovat Riihimäellä olevan Viestirykmentin siirto Panssariprikaatin yhteyteen ja Niinisalossa sijaitsevan tykistörykmentin liittäminen hallinnollisesti Porin Prikaatiin.

8. Paljon porua tullaan kuulemaan ja näkemään myös näiden puolustusvoimien säätötoimenpiteiden johdosta. Nämäkin säästöt koskettavat nimittäin ko. joukko-osastojen sijaintikuntia. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on jo ilmoittanut tulevansa tekemään asiasta välikysymyksen. Keskusta puolestaan tehnee hallitukselle välikysymyksen kuntauudistuksesta. Myös hallituksen omat rivit tuntuvat rakoilevan kuntauudistuksen osalta.
Mauri Pekkarinen hehkutti, että "tämä on synkkä päivä suomalaisille."

9. Nokia puolestaan ilmoitti tänään lakkauttavansa Salon matkapuhelinten kokoonpanotehtaan ja siirtävänsä sen toiminnot Aasiaan. Salossa tämä tietää potkuja pahimmillaan noin tuhannelle työntekijälle.

10. Paljon on siis tapahtumassa eikä voi sanoa, että valtakunnassa olisi kaikki hyvin. Mutta ei hätää, sillä mehän saimme pari päivää sitten uuden vetreän presidentin, joka lupasi vaalikampanjassaan selvin sanoin, että "tekoja on myös presidentin tehtävä." Monet ihmiset äänestivät aivan intona Niinistöä, koska tätä pidetään talousmiehenä. Kuviteltiin kai, että tämä talousguru Sale pitäisi tavallisen kansan puolia "pahaa hallitusta" vastaan.

11. Odotammekin mielenkiinnolla Niinistön ulostuloa näissä kolmessa asiassa. Mitä hän aaikoo sanoa pakkoliitosten edessä olevien kuntien asukkaille, lakkautettavien joukko-osastojen työntekijöille ja vanhassa kotikaupungissaan työttömiksi jääville Nokian työntekijöille?

12. Nyt tarvittaisiin todella niitä presidentin tekoja! Vai oliko kyse vain tyypillisistä vaalilupauksista, joita ei ole edes tarkoitus pitää. Tukinpa esimerkiksi salolaisia irtisanottuja tai Joensuussa Pohjois-Karjalan Prikaatissa töissä olevia ihmisiä paljon lohduttaa, jos presidentin teot jäävät ko. paikkakunnille tehtävien maakuntamatkojen tasolle.

13. Mitä muuta tänään saatiin aikaan? Oikeuslaitosrintamalta tuli julki KHO:n päätös, jonka mukaan Supon ei tarvitse julkaista eli luovuttaa medialle niin sanottua Rosenholz-aineistoa, koska tuolla aineistolla on edelleen merkitystä valtakunnan turvallisuuden kannalta. (KHO 2012:8). Ko. aineistossa on kyse Stasin ulkomaantiedustelusta vastanneen osaston tiedottaja- ja yhteyshenkilötiedoista. Aineisto sisältää tietoja niistä suomalaisista henkilöistä, joista Stasin ulkomaantiedustelu oli kiinnostunut.

14. Tässä nyt ei ollut kovin paljon uutta. Muistamme nimittäin, että Pekka Hallbergin, tämän tasavallan presidentin virasta haaveilleen utopistin, presidenttikaudella KHO on jo kahdesti aiemmin päättänyt, että niin sanottu Tiitisen lista pitää edelleen pitää Supon kassakaapissa. Hallberg jättää KHO:n maaliskuun alussa ja hänen seuraajakseen on nimitetty hallintoneuvos Pekka Vihervuori. Kuinka somasti sattuikaan, että tänään julkaistun Rosenholz-päätöksen tehneen KHO:n jaoston puheenjohtajana toimi juuri tämä samainen Pekka II, siis Vihervuori.

15. Eduskunnalle jätettiin tänään 76 kansanedustajan allekirjoittama lakialoite avioliiton sallimista myös nais- ja miespareille. Homoliittoja koskevan aloitteen takana on kansanedustajia useimmista eduskuntaryhmistä. Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien kansanedustajista yksikään ei lähtenyt edistämään lainmuutosta aloitteella ja keskustan ryhmästä ainoana aloitteen allekirjoitti Antti Kaikkonen. Alun perin oli tarkoituksena saada 100 kansanedustajaa aloitteen taakse, muta tämä ei toteutunut. Ilmeisesti Pekka Haaviston menestys presidentinvaalissa aiheutti se, että aloite kuitenkin jätettiin. Ehdotettu lainmuutos ei velvoittaisi uskonnollisia yhdyskuntia vihkimään mies- tai naispareja, vaan ne voisivat vastedeskin päättää, keitä haluavat vihkiä.

16. Tämän uutiskatsauksen loppukevennyksenä Pentti "Pena" Arajärven eilisten valtiopäivien avajaisissa antama meriselitys siitä, mitä "Maryn vieressä todella tapahtui." Pena nimittäin kiisti väitteen, jonka mukaan hän olisi tuijottanut 15.1. kuningatar Margareetan juhlallisuuksissa Köpiksessä vieressään pöydässä istuneen kruununprinsessa Maryn povea. Ei, Pena sanoi, ja selitti, että hän oli "katsonut ohi", siis ohi poven, pöydän kulmaa tms.

17. Mutta kyllä valokuvat ja erityisesti tapahtumasta maailmalle levinnyt video kertovat selvää kieltään siitä, mitä todella tapahtui. Kyllä, Penan katse oli suorastaan nauliintunut muutaman sekunnin ajan Maryn rintamukseen, opsan! Kun Mary sitten huomasi Penan tuijotuksen ja käänsi hieman moittivan näköisenä päätään kohti Penaa, nosti Pena katseensa sanaakaan sanomatta salamannopeasti kohti kattoa. Upsan ja upsis!

32 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niinistö istuu valmiiksi katettuun pöytään, ehkä hän ajattelee konservatiivisesti, että on hyvin pöytätapojen vastaista arvostella tarjolla olevia antimia? Huonojen uutisten ajoittaminen vaalien ja virkaanastumisen väliin, on harkittu teko Kataiselta. Näin hän torpeidoi Niinistön vaikutusmahdollisuudet asiassa, mutta ennen kaikkea myös päästää hänet pälkähästä. Tavallaan win-win -tilanne molemmille, sillä esim. HS-vaalikoneessa Niinistö kannatti kuntauudistusta:

Parhaisiin tuloksiin päästään haluamalla tehdä yhteistyötä. Keskeistä on, että kuntapalvelut turvataan kaikille suomalaisille. Ellei jokin kunta kykene takaamaan kuntalaisilleen keskeisiä peruspalveluita, joudutaan pakkotoimiin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hups! Osataan sitä muuallakin:

- Kolme Intian eteläisen Karnatakan osavaltion ministeriä on eronnut virastaan sen jälkeen, kun he jäivät kiinni pornon katselusta kännykästä kesken parlamentin istunnon.

Mutta tekstiviestejä "typyköille" ministerit saavat - ainakin täällä meillä Suomessa - toki näpytellä vapaasti missä istunnossa tahansa.

Anonyymi kirjoitti...

Hallitus aikoo lakkauttaa vuoteen 2015 mennessä 250 kuntaa?!

Ei taida Suomi-neito enää olla korkeapovinen sorean solakka impi, vaan rehevänpuoleinen pullukka, jonka pöksyistä tursuaa jenkkakahvat ja pömppömaha, ja jota tämän seurauksena odottaa armoton karppauskuuri.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Suomi-Neito, nyt 96 v., on kokenut elonsa aikana kaikenlaista.

II maailmansodan aikana neitoamme yritettiin panna kovasti polvilleen naapurinmiehen toimesta. Sitten 20-30 vuotta myöhemmin neitokaisemme pyllisteli innokkaasti tiettyyn ilmansuuntaan, mutta onneksi järkiintyi.

Skorpioni kirjoitti...

Penan olisi tietysti pitänyt sanoa, että hän "tuli vilkaisseeksi Maryn koruja". Väite ohi katsomisesta on typerä ja jopa kuninkaallisia loukkaavaa! Miten kuninkaallisia voi joku katsoa "ohi".

Homolakialoiteen jättäminen, vaikka sataa allekirjoittajaa ei tullut, selittyy sillä, että lakialoitteen allekirjoittajat halusivat saada sen pois päiväjärjestyksestä. Turhempaa lakialoitetta voi tuskin kuvitella. Sen vuoksi allekirjoittajat Alexander Stubbin johdolla päättivät saattaa asian finaaliin tietoisena siitä, ettei se johda mihinkään.

Armeijan valmistelukoneiston tuntien uskon puolustusvoimien johdon olleen jopa tyytyväinen, että se saa karsia turhat "rönsyt" pois. Jatkossa vähät rahat voidaan käyttää asehankintoihin.

Koskahan puolustusvoimien johdolla on kanttia sanoa, että nykyisen sodankäynnin luonne on muuttunut olennaisesti käydyistä 1930-40 luvun korpisodista ja että armeijan uudistaminen on kymmeniä vuosia jäljessä ajatellen nykyaikaista sodankäyntiä.

Alueellinen maanpuolustusajatus on aikansa elänyt. Nyt pitäisi keskittää voimakkaita taisteluyksiköitä ja koulutuskeskuksiamaanpuolustuksen kannalta strategisiin kohtiin ja ottaa vakavasti harkintaan palkka-armeija ja ennen kaikkea pohjoismainen yhteistyö.

Kuntauudistus näyttää todella amatöörien puuhastelulta. Kun kokoomuksen hallitusneuvottelija tältä osin on ollut Jan Vapaavuori, hän on tietysti helsinkiläisenä poliitikkona
ajatellut vain stadin hyvää ja kun demareiden edustajana on ollut puolestaan Savonlinnan Jouni Backman, joka ei ole mainitun kaupunginvaltuuston puheenjohtajana saanut siellä maakuntahallinnon vuoksi ääntään kuuluville, niin Jan ja Jouni ovat "löytäneet toisensa" ja rakentaneet Henna Virkkuselle "miinan" ja panneet tämän ym. valtiovarainministeriön naiset käytännössä toteuttamaan järjettömän uudistuksen.

Samalla Jan on raivannut Hennan pois Kataisen jälkeisestä kokoomuksen puheenjohtajakilvasta, koska Hennasta tulee väkisinkin "poliittinen ruumis".

Politiikka on raadollista ja kovaa peliä ja välillä jopa "veristä", kuten Kataisen pään kukkaruuukkuun kolahtaminen osoittaa. Hoidattamalla päätään Töölön sairaalassa eikä Espoon Jorvin sairaalassa Katainen on tietysti kokeillut, miten Hennan suunnittelema suurkunta käytännössä toimii.

Nokia oli eilisen tapahtumista surullisin ja ei auta muuta ottaa osaa salonväen kohtaloon.

Mitä ihmettä Nokian pääkonttori tekee törröttämässä kuolleen näköisenä tuossa Keilaniemen rannassa, kun firmalla ei ole enää työntekijöitäkään Suomessa? Siirrettäköön sekin johonkin Intiaan tai Kiinaan. Kyllä siellä tehdään myös erilaiset konttorityöt halvemmalla kuin Suomessa.

Jorma Ollilan tarina on saanut surullisen lopun. Ei ihme, että mies hosuu ja näpertelee erilaisten työryhmien ja toimikuntien puheenjohtajana kuten nyt viimeksi Merja Kyllösen - tuon Ryysyrannan lahjan suomalaiselle poliitikalle- asemattaman tietullimaksutoimikunnan puheenjohtajana. Miksi pirussa jotakin tietulleja täytyy miettiä jonkun Shellin tai Nokian hallituksen puheenjohtajan?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kuntauudistukseen liittyy tärkeä kysymys ihmisten terveydenhoitopalveluista ja niiden turvaamisesta.

Iltalehdessä pohditaan tänään sitä, miksi pääministeri Jyrki Katainen kuskattiin viime sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä paikkailtavaksi kotikunnastaan Espoosta helsinkiläiseen sairaalaan.

Katainen kertoi liukastuneensa vaali-illan juhlien jälkeen kotipihassaan Espoossa ja lyöneensä päänsä kukkaruukkuun. Kataisen mukaan "tärsky oli kova".
Päästä vuoti runsaasti verta ja Katainen joutui hakeutumaan yöllä sairaalaan paikattavaksi. Tuloksena oli seitsemän tikkiä otsassa ja musta silmä.

Tapaturma sattui Kataisen kotikunnassa Espoossa. Silti hänet vietiin Töölön sairaalaan Helsinkiin.

Selitys lienee yksinkertaisesti se, että pääministeri hakeutui itse hoitoon Töölön sairaalaan eikä häntä sieltä sitten ohjattu enää Espoon sairaalaan.

Mutta onko lehti tarkistanut, liukastuiko Katainen todella kotipihallaan Espoossa, vai olisiko kompurointi tapahtunut jo Helsingissä, jossa voitonjuhlien jatkot pidettiin.

Kunnon tutkiva journalisti olisi tietenkin käynyt Kataisen kotipihalla tsekkaamassa, onko siellä edes sitä "yhtä kukkaruukkua", johon Katainen kertoi päänsä lyöneen, ja oliko maassa verta.

Olisiko pääministeri kenties nujakoinut jatkojen aikana jossakin muualla?

Se ei toki olisi ensimmäinen kerta Suomen pääministerien historiassa, sillä Kekkosenkin tiedetään tapelleen aikanaan (perimätiedon mukaan K. Kaiharin kanssa) ja silti hänestä tuli vielä presidenttikin.

Tästä nyt näemme, miten monitahoinen kysymys tämä kuntauudistus oikein onkaan!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Demareille ja erityisesti puoluesihteeri Mikael Jungnerille vaalitappio pressanvaaleissa näyttää ottavan koville.

Ensin Mikael joutui lupauksensa mukaisesti eroamaan puoluesihteerin paikalta. Nyt sitten, viime sunnuntain 2. kierroksen "loppupelien" jälkimainingeissa maanantaina, Mikael ja hänen puolisonsa Maria hakivat Espoon käräjäoikeudelta avioeroa - Huom! forum tässä Espoo eikä Helsinki.

Mutta kaksi päivää myöhemmin Mikael ja Maria peruuttivat erohakemuksensa. Miksi ero ja miksi sen peruutus? Tässäpä taas tutkivalle journalismille työmaata yllin kyllin.

Toivotaan nyt, ettei Matti ja Mervi -syndrooma iskisi Jungnerin puolisoihin eikä muutenkin ylikuormitettua käräjäoikeuslaitosta rasitettaisi jatkossa liiaksi Jungnereiden erohakemuksilla ja niiden peruutuksilla.

Anonyymi kirjoitti...

--Suomi-Neito, nyt 96 v., on kokenut elonsa aikana kaikenlaista.

Aivan oikein! Alkaa ikänsä puolesta olla jo edunvalvojan tarpeessa. Vanhuksia kun voidaan huijata mitä moninaisimmilla tavoilla.

Pari huomiota Skorpionin kirjoitukseen:

Useasti nimi on enne. Raamatun Sauli jäi historiankirjoihin, koska hän pyrki päättäväisesti luomaan vakinaisen ammattiarmeijan, joka korvasi perinteiset suvuista ja heimoista koostuneet vapaaehtoisjoukot (vrt. 1. Samuel 26:2: Silloin Saul otti mukaansa kolmetuhatta israelilaista valiosoturia ja lähti Sifin autiomaahan etsimään Daavidia). Liekö Nato-Saulimme kohtalo?

Täysin samaa mieltä siitä, että kuninkaallisten ”ohi” katsominen on loukkaavaa. Tässä olisi nootin paikka tanskalaisille!

Anonyymi kirjoitti...

Jungnereilla on vielä mahdollisuus peruuttaa peruutuksensa ja saad avioero.

Kun itse olin aikoinaan Espoossa auskultoimassa eräs pariskunta teki, peruutti ja peruutuksen peruutti avioerohakemustaan ainakin viisi kertaa vuoden aikana. Tämä on mahdollista, jos avioeroasiaa ei ehditä ratkaista ennen kuin hakemuksen peruutuksen peruuttaminen tulee kansliaan.

Lopulta pariskunta sai eronsa, kun viimeinen peruutuksen peruutus tuli kansliaan harkinta-ajan jo päätyttyä. Katsoin, että tätä ilmoitusta ei voi enää peruuttaa, vaan myönsin avioeron. Tosin harkinta-aikahan on tarkoitettu asian harkintaan, joten kaiketi tällainenkin "sumpliminen" päätöksenteossa on ihan asiaan kuuluvaa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Anonyymi kirjoitti Suomi-Neidosta:

- Alkaa ikänsä puolesta olla jo edunvalvojan tarpeessa. Vanhuksia kun voidaan huijata mitä moninaisimmilla tavoilla.

Mutta parahin anonyymi! Suomi-Neidollahan on jo edunvalvoja, joka toimii Brysselistä ja Strasbourgista käsin direktiiveineen ja muine kotkotuksiin niin pontevasti, että monet neitokaisemme lapsosista, erityisesti nämä timot ja paavot, sanovat holhouksen menneen jo aivan liian pitkälle.

Anonyymi kirjoitti...

Töölöntorin kahviteltalla todettiin erään ministerin katsoneen poikapornoa Lumia-kännykällä ja siinä kompuroeneen.

Anonyymi kirjoitti...

Blogin pitäjälle:
väitätkö että jos kuntia lahdataan kaavailtu suuri määrä niin se ei ole puoluepolitiikkaa? Varmasti se on puoluepolitiikkaa nimenomaan Kokoomuksen ja Sdp:n suunnalta. Heillä itsellään on omat puoluepoliittiset ja valtapoliittiset motiivit tehdä tuo. He haluavat murskata Kepun vahvan aseman kunnissa. Eri asia on saako ne nujerrettua Kepua vaikka tekisivät miten paljon liitoksia tahansa. Kepu ja Perussuomalaiset saavat tästä kuntien lahtaamisesta hyvän vaaliaseen.

Anonyymi kirjoitti...

Pienenevätkö terveydenhuollon kustannukset kuntarajoja siirtelemällä? Ajatus tuntuu oudolta. Onhan kunnilla nytkin mahdollisuus tehdä yhteistyötä ja yksityistää palveluita tarpeen mukaan. Jos kuntauudistuksen pääkysymys on terveydenhuolto, vaikuttaa tämä vahvasti tekosyyltä.

Anonyymi kirjoitti...

Seuraavaksi Jungner eroaa kansanedustajan tehtävistä, kunhan hänelle ehditään pedata kunnon virkapaikka muhkealla palkalla. Ehkä siinä rouvakin leppyy, kun saadaan nuo statusasiat kuntoon.

Anonyymi kirjoitti...

Päivän pikkutuhma uutinen: Iltalehti kertoi uuden presidentin vaimon palanneen vaalivalvojaisista eroottisista alusvaatteistaan tunnetun Victoria's Secretin ostoskassin kera. Oliko Saulin voiton yössä kiihkeää hekumaa?

Eipä tainnut olla, sillä Seiska-lehden mukaan kysymys oli Eija-Riitta Korholan presidentille kutomista villasukista (se miten kassi on joutunut Eija-Riitan käsiin lienee toinen tarina).

Anonyymi kirjoitti...

Oih miten minä mieleni pahoitin näistä vääristelevistä tulkinnoista:
Penako katsoi povea(lue:rintoja)?Anteeksi nyt blogisti ja tanskalaiset,ei Marylla ole rintoja(lue:povea)mitä katsoa!!Jäähän siinä mies mietteliäästi tutkimaan onko-eikö?ja sitähän osoittaa tuo ylöspäin suuntautuva,apua-anova katsekin...olisko kaks´nelonen vai?..
Ja sitten tämä:espoolainen hoidettiin yöaikaan Töölössä:jokainen tietää,että jos on vertavuotava päävamma ja kyse pääministeristä,hoitopaikka on Töölö,päävammojen spesiaalihoitopaikka(kuten muillakin jos ensihoitohenkilökunta niin päättää)Prioriteeteissä turvallisuuskysymys no 1 on pääministerin kohdalla alueen paras hoitopaikka.Pääministeri ei ole Tavan Taavi,on hyväksyttävä se että Katainen hoidetaan tälläisissä
tapauksissa myös ohi jonojen asemansa takia.Onhan pääministeri valtion asioiden hoitamisen kannalta tärkeämpi kuin esim kansanedustaja tai kansalainen,eikö?

Anonyymi kirjoitti...

--Pienenevätkö terveydenhuollon kustannukset kuntarajoja siirtelemällä?

Ainakin ambulanssifirmoilla menee hyvin!

Kainuun hallintokokeilussa näkyvin ja tunteita herättävin piirre on ollut huonokuntoisten ja iäkkäiden potilaiden hoitoonohjaus ns. ”mummoralli”, joka on käytännössä tarkoittanut sitä, että vanhuksia retuutetaan ambulanssikyydillä kodin, päivystyksen ja maakunnan eri terveyskeskusten välillä ja valitettavan usein mahdollisimman kauas kotoaan ja omaisistaan, koska vapaita osastopaikkoja ei ole löytynyt omalta kotipaikkakunnalta. Esimerkiksi Kuhmossa asuva vanhus on saatettu viedä päivystykseen 100 kilometrin päässä sijaitsevaan Kajaaniin, josta hänet on myöhemmin siirretty yöksi 30 kilometrin päässä sijaitsevan Sotkamon terveysaseman vuodeosastolle.

Irvin kirjoitti...

Olen samaa mieltä blogistin kanssa siitä, että meillä ei ole tutkivaa journalismia. Tämän huomaa siitä, että esim. iltapäivälehdissä on tukuttain juttuja, joissa vain kysytään, eikä lainkaan vastata, miten asia on. Tällaisten juttujen tekeminen on tietysti helppoa. Tyydytään heittämään vain ilmaan joukko kysymyksiä, joita sitten ryhdytään ruotimaan päivätolkulla, vaikka oikea tapa Kataisen kuhmussakin olisi tietysti ollut ottaa kuvat Kataisen kotipihan kukkaruukusta. Oliko pihalla verta vain ei olisi selvinnyt helposti muutamalla kuvalla.Mutta kun ei, niin ei.

Suomalainen media onkin aivan lällyä ja hampaatonta. Aivan uusi ilmiö lehtien uutisoinnissa on se, että esim. Hesari ja Ilta-Sanomat ovat ryhtyneet julkaisemaan jätti-jopa sivunkokoisia kuvia henkilöistä ja tilanteista, jotka eivät olisi edellyttäneet kuvaa lainkaan.
Esim. Hesarin sunnuntainumero on mennyt suurine värikuvineen niin ällöttävästi luettavaksi, ettei sitä viitsi paljon edes selata.

Lehdet ovatkin täysin alamaissa. Suuria kuvia, vähän tekstiä, se on tämänpäivän lehdentekemisen tapa. Tietysti "huonosilmäiset" ja vastaikään eläkkeelle siirtyneet suuret ikäluokat ovat mielissään suurista kuviasta. Ei tarvitse ostaa uusia silmälaseja tai käyttää laseja lainkaan, kun susuret kuvat kuitenkin nähdään ilman lasejakin.

Nuoret taas ovat netissä sosiaalisessa mediassa. Joten mihin oikeastaan tarvitaan sanoma-ja aikakausilehtiä? Ei mihinkään - sanoisin!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Pena Arajärven menneisyydestä ei paljon tiedetä - siinäkin olisi tutkivalla journalismilla tehtävää kerrassaan. Pena lienee ollut aiemmin kaksi kertaa naimisissa ennen kuin Tarja iski silmänsä häneen eduskunnan sosiaalivaliokunnassa.

Penan tie sosiaalioikeudenproffaksi Hgin tiedekunnassa tyssäsi ainakin väliaikaisesti viime syksynä, kun lausunnonantajat katsoivat, ettei hänellä ole riittävää opetustaitoa. Tästä on jokin tarkastusprosessi meneillään, totta kai.

Pena on hoitanut professuuria Joensuussa Itä-Suomen yliopistossa. Kun tämä tapahtui ensimmäisen kerran v. 2003 kahden vuoden määräyksellä, niin professori Aulis Aarnio, demareita hänkin, pillastui täydellisesti ja kirjoitti mm. Aamulehdessä, ettei Penalla ole vaadittavaa tieteellistä pätevyyttä professoriksi. Mutta kun kyseessä oli määräaikainen pesti, ei Penan tieteellistä pätevyyttä tarvinnut arvioida lainkaan.

En tiedä, mistä tämä puoluetoverin kiihtyminen oikein johtui, olisiko kaveruksilla jotain aiempaa kränää keskenään? Näissä vaaleissa Aarnio esiintyi Sauli Niinistön kannattajien riveissä.

Penttikin on jo eläkeiässä, täyttää 64 vuotta ensi kesäkuussa.

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa olla jonkinlainen tapa vähän erikoinen sellainen myös Äitee Halosen tapana on varsinkin miespuolisten rinnuksiin tarttuminen (W. Bush)
Kukkapurkki oli ehkä lentävää mallia niitä liikkuu paremmissakin perheissä.
Hanna on tosi tehopakkaus ylikoulujen se kiitelty rahoitusmalli uudistus siitä kiittäminen Häntä.
Sauli voi hiukan huilata kotona rauhassa ja kerätä voimia, joita tarvitaan rankasta "Työstä Suomelle"
Niin vankilaan siis linnaan on ("sissetungimine keelatud")se on Eestin rikoslaissa selvästi luokiteltu rikokseksi. Sauli voi viettää rauhallisia hetkiä uudessa kodissa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Osuva havainto tuo, että kun Tarjalla on luontainen halu tarttua hanakasti vastakkaista sukupuolta olevien henkilöiden rinnuksiin, niin Pena sentään herrasmiehenä eli demarina tyytyy viileästi ainoastaan tarkkailemaan kauniimman sukupuolen edustajan rintoja.

Tästä voimme päätellä, että Pena on saanut paremman kotikasvatuksen kuin Tarja.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kun miettii, mitä kaikkea kivaa tästä maasta on viime aikoina (vuosikymmeninä) lakkautettu tai ajettu alas, niin lista on varsin pitkä.

Valtion elimistä tai/ja laitoksista on lopetettu esim. läänit ja tämän myötä lääninhallitukset.

Verotoimistoja, joita ennen ja vielä parikymmentä vuotta sitten oli joka pitäjässä, on enää koko maassa vain muutama hassu kappale.

Myös Kelan paikallistoimistoja on lakkautettu, ja sama koskee työvoimatoimistoja, joita oli ennen niin ikään joka kylässä.

Nimismiehiä eli vallesmanneja ei enää ole, ja poliisilaitosten ja poliisipiirien määrää on tuntuvasti supistettu.

Paikallissyyttäjän virastoja on entistä vähemmän. Käräjäoikeuksien lukumäärä aleni pari vuotta sitten roimasti eli 40-50:llä, nyt niitä on 27.

Kyläkoulut ja kyläkaupat on suurimmaksi osaksi lopetettu ja sama koskee pankkien konttoreita maaseudulla ja taajamissakin. Postitoimistoja vähennetään koko ajan, ja kohta maaseudulla ei ole enää pankkiautomaattejakaan. Meijereitäkin on koko maassa enää vain muutama.

Nyt ajetaan alas varuskuntia. Tämänpäiväisen tiedon mukaan rikosseuraamusvirasto suunnittelee vankiloiden lopettamista! Mihin vangit sijoitetaan, vai pannaanko kaikille vain elektroninen panta jalkaan?

Kun näin on, niin miksi meillä pitää vielä olla 330 kuntaa? Onko kyse vain puoluepoliittisesta taktikoinnista, kun kuntauudistusta vastustetaan?

Kuntauudistus ei muuten koske lainkaan Ahvenanmaata, jossa on itsehallinto ja paljon pikkukuntia. Jos joku halajaa niin kiivaasti pienten kuntien perään, niin voisi siis muuttaa Ahvenanmaalle.

Seurakuntia ei kai ole vielä esitetty lakkautettaviksi, mutta ehkä niidenkin vuoro tulee huomenna.

Mikäs puolue se taas onkaan vastustanut kiivaasti alueellista keskittämistä? Onko tuo puolue onnistunut tehtävässään, täh?

Anonyymi kirjoitti...

Poliisin mukaan 98 % suomalaisista tekee pahan virheen otto-automaatilla.

Niinpä. Mutta pahan virheen teki myös 62.67 % prosenttia äänestäjiä äänestyskopissa 2. kierroksella.

Anonyymi kirjoitti...

Heh, ei näytä ottavan tulta alleen Halosen pesti ILO:n pääjohtajana kun hallitus ei ole halukas häntä siihen esittämään. Miksiköhän ei? Haloska olisi kovinkin kiinnostunut tehtävästä mutta ei voi hakea paikkaa ilman hallituksen esitystä. Olisikohan kaiken takana Sauli..

Anonyymi kirjoitti...

--Kukkapurkki oli ehkä lentävää mallia niitä liikkuu paremmissakin perheissä.

Toki noinkin, mutta jotenkin minusta on liikuttavaa, että pääministerimme perheessä harrastetaan hortonomiaa paukkupakkasilla. Aihe on sen verran mielenkiintoinen, että kuulisin tästä hieman enemmän.


--Tästä voimme päätellä, että Pena on saanut paremman kotikasvatuksen kuin Tarja.

Parahin blogisti! Tarjan on vain luonteeltaan sellainen, joka tulee herkästi ”iholle”, aivan kuten aateveljensä Isä Mitro. Ominaisuus, joka on hyvin tyypillistä yhteisöllisissä kulttuureissa. Pidättyväinen aviosiippansa puolestaan edustaa enemmän individualismia.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hallitus ajattelee ehkä, ettei Haloska ole tarpeeksi ILOinen ko. tehtävään. Hallituksen pitäisi lobata hommaan nykyisin aina iloista ja nuorekasta Paavo Väyrystä, joka on sitä paitsi nuorempi kuin 68-vuotias Halonen. Ehkä hallitus pelkää, että Suomi ei saa YK:n turvaneuvoston paikkaa, jos se vielä yrittäisi ängetä Haloskaa ILO:oon.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tarska on unohtanut vanhan moraalisäännön "Katsoa saa, muttei koskea."

Pena taas on noudattanut sanottua normia aivan kirjaimellisesti tulkiten sitä tyyliin "Jollei saa koskea, niin toki aina katsoa."

Skorpioni kirjoitti...

Älytöntä ja härskiä suhmurointia sekä kotiinpäinvetoa varuskuntien lakkauttamisessa Steffan Wallinilta
Wallinin menettely muuttaa puolustusvoimien esitystä niin, että puolustusvoimien esitys Dragsvikin lakkautamisesta vaihtuu Wallinin toimesta niin, että Kontiolahti lakkautetaan, on kyllä sellainen asia, että Eduskunnan täytyy äänestää esitys kumoon, jos hallitus ei peräänny kannassaan.

Wallinin täytyy myös erota ministerin paikaltaan. Myös kuntauudistuksessa RKP - tämä vuosikymmenien hallituksessa ollut lilliputtipuolue- on vetänyt härkisti kotiin päin, kun uuden kuntaesityksen seurauksena juuri RKP:n enemmistöiset kunnat vain lisäisivät huomattavasti kannatustaan.

Ja Katainen - tämä kokoomuksen vastuunkantajakorostaja- ei uskalla olla edes Suomessa kun kuntien lakkauttamistoimikunnan ja varuskuntien lakkauttamisesitykset esitykset sekä Nokian Suomen pääyksikön alasajo toteutetaan.

Onko niin, että pää kolahti kukkaruukkuun liian voimakkaasti ja että sitä piti lähteä parantelemaan Ruotsiin saakka?

Kataisen mielestä on vastuunkantoa se, että hyväksytään Wallinin typerä ja jäävinä tehty esitys varuskuntien Kontiolahden varuskunnan lakkauttamisesta ja pakotetaan pienet ja keskisuuret kunnat liittymään kaupunkeihin.

Mieti nyt hyvä mies vähän esim. niitä vanhuksia, jotka joutuisivat hakemaan hoitopaikan ja sairaala-apua satojen kilometrien päästä kotoaan sen seurauksena, että sinä ja vain sinä sekä sinun puolueesi saisi hieman lisävaltaa itselle. Mihin sinä sitä valtaa tarvitset?

Olet unohtanut tyystin sen vallankäytön perussäännön, että sen jolla valtaa on, täytyy käyttää sitä vain niin paljon,kuin on välttämätöntä!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Skorpionin kommentti oli perusteltu, mutta eduskunta ei taida päättää näistä varuskuntien lakkauttamisista. Yksittäisiä varuskuntia kun ei liene perustettu lainsäädäntöteitse.

Mutta nyt mediassa puhutaan kiivaasti myös puolustusministeri Wallinin jääviydestä, koska on ilmennyt, että hän on jäsenenä Uudenmaan prikaatin eli juur Dragsvikin killassa, jonka tehtävänä on sääntöjensä mukaan tukea Uudenmaan prikaatia ja sen varusmiehiä.

Täytyypä ottaa tämä esteellisyysasia käsittelyn seuraavassa blogijutussa.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka on jo ehtinyt, kuinkas muuten, antaa Wallinille asiassa puhtaat paperit!

Tämä on outoa, koska Wallin kertoi Jonkalle ko. kaksoisroolistaan vasta VN:n päätöksen jälkeen.

Minusta Jonkan ei olisi pitänyt pitää näin kovaa hoppua, sillä on varma, että Wallinin väitetystä jääviydestä kannellaan hänelle.

Anonyymi kirjoitti...

Palatakseni vielä Suomi-neito -teemaan: vanhuksemme on jo saattohoidossa Terhokodissa. Niinistön presidenttikaudelle ajoittuva Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla vuonna 2017 lienee luonteeltaan pikemminkin muistojuhla, jossa soi Sibeliuksen Finlandian sijasta Mozartin Requiem. Pitkä matka on kuljettu itsenäisyyden ajasta kohti federalismia! Liekö viimeinen henkäys hymyssä suin?

Anonyymi kirjoitti...

Miten Sveitsissä voi olla 26 kanttonia ja 2596 kuntaa? Eivätkä kuulu edes EU:hun, EMU:sta puhumattakaan. Siinä maassa mahtaa olla vienti vaikeuksissa ja talous kuralla, kun noin holtittomasti asioitaan hoitavat.

Kun me nyt vastuullisina eurooppalaisina olemme niin huolissamme muiden maiden pärjäämisestä, niin pitäisikö meidän lähettää paras vientituotteemme Jyrki Katainen Sveitsiin panemaan senkin maan asiat kuntoon?

Anu Lahtinen kirjoitti...

Hei, tämähän on kiintoisa blogi, kiitos. Arajärvi-asiassahan tosin on tullut uutta infoa tapahtuneesta.

http://yle.fi/uutiset/viihde/2012/02/tanskan_tv_arajarven_tuijotusvideo_onkin_manipuloitu_3288342.html