keskiviikko 15. elokuuta 2012

 623. Mannerheim neekerinä!
Ylen Mannerheim-elokuva jatkaa Puupää-filmien perinnettä

1. Suomen Marsalkka ja presidentti Carl Gustaf Mannerheim (1867-1951) ei ollut elinaikanaan mikään varsinainen kansakunnan yhdistäjä. Vuoden 1918 kansalaissodassa ja sen jälkeen Valkoinen kenraali sai punaisten keskuudessa lahtarin maineen. Talvisodassa Mannerheim kuitenkin yhdisti kansakunnan johtamalla armeijaa urhoollisessa taistelussa ryssää vastaan. Pitkäksi venähtäneessä Jatkosodassa ja sen jälkeen Mannerheimista alkoi sen sijaan jälleen tulla kiistelty henkilö. Hän säästyi sotasyyllisyysjutulta, pakeni Sveitsiin ja valittiin tasavallan presidentiksi.

2. Tämä monta kertaa kaikkien aikojen suomalaiseksi nimetty ruotsia puhunut entinen tsaarin upseeri on herättänyt varsinkin intellektuellien ja taide-elämän piirissä syviä ristiriitoja ja intohimoja. Kaikki me muistamme esimerkiksi muutama vuosi sitten Ylen kanavilla esitetyn animaatiofilmin "Uralin perhonen", jossa elokuvan hahmon kautta annettiin ymmärtää, että Mannerheim olisi ollut homoseksuaali.

3. Mutta tuo ei ollut vielä mitään siihen verrattuna, että nyt Mannerheimista, tarkemmin sanottuna nuoresta Carl Gustafista ja hänen naissuhteistaan on valmistunut tai valmistumassa Ylen tuottama elokuva "Suomen marsalkka", joka esitetään loppuvuodesta Teemalla. Noin 50 minuutin mittainen elokuva saa kuitenkin ensi-iltansa jo 28. syyskuuta Helsingissä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla. Olisiko Itsenäisyyspäivä 6.12. tai sen aatto mitään, kun ajatellaan filmin mahdollisimman sopivaa esitysajankohtaa television välityksellä koko kansakunnalle?

4. Mannerheim-elokuva on tehty pikapikaa mahdollisimman pienellä budjetilla, tekijöitä on tiettävästi ollut vain parisenkymmentä ihmistä, ja se on kuvattu pääsin Keniassa ja myös näyttelijät ovat lähinnä kenialaisia. Nuorta Mannerheimia esittää filmissä esittää paikallinen kyky, tummahipiäinen  Telley Savalas Otieno, joka on jo myöntänyt suomalaisille lehdille auliisti haastatteluja. Hänen on kerrottu tienanneen ko. pääosan esittämisestä muhkeat 1 000 euroa. Savalas Otienon mukaan filmi on elokuvahankkeena kreisi eli kyseessä olisi jonkinlainen Muppet Show -tyyppinen fantasia.

5. Myös muita filmissä esiintyviä kenialaisnäyttelijöitä on haastateltu iltapäivälehdissä. Hienoista kummastusta herättää se, että vaikka filmin pitäisi kertoa nimenomaan Carl Gustafin naissuhteista, lausuntoja lehdille ovat jaelleet toistaiseksi ainoastaan miesnäyttelijät. Voitaisiinko tästä kenties vetää tiettyjä johtopäätöksiä filmin sisällöstä? Kenties luin tai käsitin väärin, ehkä filmi kertookin nuoren Mannerheimin ihmis- eikä naissuhteista?

6. On sanomattakin selvää, että Suomen kansakunta on jakautunut filmin suhteen jyrkästi kahteen eri leiriin. Mannerheim on tunnetusti monien mielestä edelleen jonkinlainen tabu, kun taas toiset ovat innoissaan olleet romuttamassa tätä kuvaa. Kulttuurisota on siis kohtapäätä alkamassa, mutta onhan sitten loppuvuodeksi pitkästä aikaa jotakin kiintoisaa keskustelua seurattavissa; muutenhan tämä suomalainen kulttuurielämä onki sellaista pystyyn kuollutta touhua. 

7. Sitä, missä kulkee tämän kulttuurisodan rintamalinjojen tarkka raja, on vaikea sanoa, mutta kuten arvata saattaa, pelihousunsa ovat hankkeen johdosta jo ehtineet repiä riekaleiksi veteraanijärjestöjen nokkamiesten lisäksi muun muassa sellaiset kulttuurihenkilöt kuin Kike Elomaa, Topi Uosukainen ja Wille Rydman (kokoomuksen nuorten puheenjohtaja, jollette satu tietämään), jotka pitävät filmiä silkkana Mannerheimin ja hänen muistonsa rienauksena. Jörn Donner, jonka muistamme pelehtineen nuorena miehenä Hymy-lehdessä mustan kaunottaren kanssa nimenomaan Mombasan hiekkarannalla, on loukkaantunut siitä, että filmin tuottaja Erkko Lyytinen kävi haastattelemasta häntä Mannerheimista eikä maksanut siitä lystistä hänelle yhtikäs mitään.

8. Solars Filmsin vuosikausia kestänyt hanke suurelokuvan tekemisestä Mannerheimin koko elämästä on edelleen jäissä ja jäihin se tuntuu jäävänkin, kun rahoitusta ei tipu riittäviä määriä. Projekti lähti liikkeelle Renny Harlinin - hän on muuten alkujaan Riihimäen Harjoloita - aloitteesta, mutta Rennykin on jo ehtinyt pari vuotta sitten luopua filmin ohjaamisesta. Huvittavinta tuossa hankkeessa on se, että pääosan esittäjän eli näyttelijä Mikko Nousiaisen nimi julkistettiin jo monia vuosia sitten ja Nousiaista on haastateltu hankkeen johdosta varmaan satoja kertoja eri lehtiin. Aluksi pelättiin sitä, miten nuoresta Nousiaisesta saadaan vanhan Mannerheimin näköinen, mutta nyt kun aikaa on vierähtänyt kohta kymmenen vuotta, olisi päin vastoin vaikea saada jo hieman ikääntyneestä Nousiaisesta kovin uskottavaa nuorta Mannerheimia. Niin ne ajat muuttuvat!

9. Olisiko Mannerheimia esittävä Telley Savalas Otieno muuten sukua kuuluisalle amerikkalaiselle näyttelijälle Telly Savalasille (1922-1994), joka esitti aikoinaan tv:ssä kovaotteista rikostarkastaja Kojakia? Ettei vain myös Kojak olisi sattunut joskus piipahtamaan Mombasan hiekalla pelehtimässä paikallisten kaunottarien kanssa?

10. Jos Urho Urkki Kekkosesta olisi tehty jo elokuva, olisi Telly Kojak Savalas saattanut sopia esittämään Urkkia. Mutta elokuva Kekkosesta ja hänen naissuhteistaan on vielä edessäpäin. Jos Mannerheimia esittää filmissä musta kenialainen, niin Urkkia voisi puolestaan esittää  joku tuuheatukkainen ja  -viiksinen arabinäyttelijä eli tuollaisen nuoren Omar Sharifin tyyppinen komistus. Juho Kusti Paasikiven rooliin kelpaisi hyvin esimerkiksi Elton John. Ja jos Tarjasta joskus tehdään ilmi, niin pääosan esittäjäksi voisi ajatella vaikkapa Lontoon naisten kuulantyönnön voittaja Nadzeja Ostaptshukia, kunhan tämä viehko valkovenäläinen ensin selviää elimistöönsä ahtamista mömmöistä. Vai olisiko jollakulla kenties parempia ehdotuksia?

11. Joka tapauksessa, antoisaa elokuvailtaa 28.9. ja sitten loppuvuonna telkkarissa Mannerheimin "neekerielokuvan" merkeissä!


32 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän kaikki "raivostui" ja muut viritykset ole ilapäivälehtien tuotosta. Boring, boooooooring, kuka helvetti on tuo Manne(rheim)?

Suomen sotien symbolina pidän 150 senttistä pienviljelijää, joka sanoi: "saatana, tästä ette tule!"

Eivätkä tulleet.

Anonyymi kirjoitti...

Totta. Kyllä YLE-verot menee fiksuun käyttöön. Sarja jatkuu... seuraavana Koivistoa näyttelee lesbonainen ja Halosta heteromies, joka myös on crosdreser. Kaikkea saamme raholaimme. Ja vielä pyytämättä Filmin tähti on alipalkattu. Räty järjestäisi satamiin myötätuntolakon. Mustallemiehelle suomalaisen työehtosopimuksen mukainen palkka. Onko valtion yle kolonialistinen alipalkkaaja? Kokeilkaa yksityiset samaa niin saatte A-studion niskaanne! Nim.L.H. Hoppu

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Lajityyppinä elokuva "Musta Mannerheim" ei ole aivan uusi edes suomalaisessa katsannossa.

Muistamme kai vielä viimeisen Puupää-elokuvan eli vuonna 1960 valmistuneen Aarne Tarkaksen ohjaaman filmin "Pekka ja Pätkä neekereinä."

Anonyymi kirjoitti...

Olisi mukava saada selville, miten Ylen organisaatiossa tämä proggis on mennyt läpi eri päätöksentekoportaiden. Tutuilta olen kuullut, että Ylessä ei saa enää mitään ideoita läpi ja indietuottajat itkevät tämän tästä, kun tuotantoja supistetaan. Onkohan tämä sittenkin talon sisäpiirin oma "tsoukki" Kiviselle, jotta saadaan jatkossa rahahanat auki muille tuotannoille?

Blogistin idea valkovenäläisestä mörssäristä Halosen roolissa on kannatettava idea. Sen roolisuorituksen katsoisin ihan mielelläni.

Siru Pola kirjoitti...

Kohta on Gusse Häglund itkemässä televisiossa, että " Ei helkkarissa Marski ollut neekleri. Äitini tunsi hänet ja piti oikein miellyttävänä naistenmiehenä".

Anonyymi kirjoitti...

Tuo ei paljon heilauta, mutta olen odotellut, että eikö poliisin voimakeinojen käytöstä viriä Suomessa suurempaa keskustelua.

Nythän syyttäjä on todennut, että 14-vuotiasta poikaa sopii ampua tainnutusvehkeellä, jos poika yrittää mopolla karkuun. Alastoman hörhön pamputus on muistissa. Kaasuaseiden käyttö taitaa olla melkein jokapäiväistä.

Lieneekö jossain tilastoja näiden voimakeinojen käyttötapauksista vai paneeko Paatero tiedot Ö-mappiin?

Anonyymi kirjoitti...

Tokaan ei nyt paljon hetkauta, sillä tuohan osoittaa vain, että polliisi on voimissaan! Poliisi tarvitsee toki lisää virkoja, kun maassa on suojeltavana mm. neljä presidenttiäkin, joilla kaikilla on useita lokaaleja, joita pitää vartioida.

Anonyymi kirjoitti...

Valmistautuessani aikanani näyttelemään Mannerheimin rollia hankin taustoittamiseksi myös luettelon Mannerheimin uskonnollisesta kirjallisuudesta. Pääosin tavanomaista
ja usein lahjaksi saatua erikielistä hartauskirjallisuutta
mutta erikoisuuksiakin: Die Kirchenpolitik der Bolchewismus, Koraani: Opastus ja johdatus hyvän valitsemiseen, Suomen hautausmaiden historia, Heidnische Religion und Späterer Aberglaube der Finnischen Lappen jne.
Mutta eniten minua hämmästytti Eduar Schuren
Les Grands Initiés. Esquisse de l'histoire secrète des religions kuuluminen joukkoon.
Mannerheim käytti Jumalasta hienoa sanaa Kaitselmus
ja hänen Lutzenin taistelun muistojuhlassa 1932 pitämänsä puheen (kirj. Koskennimi) loppuosa on ylevä:
"Vuosisadat kiitävät ja katoavat. Aika tasoittaa ja se sovittaa. Hengen ja työn jättiläiset, jotka kerran ovat ohjanneet kansojen kohtaloita ja epäitsekkäästi itse uhrautuneet korkeiden päämäärien eteen, loistavat milloinkaan sammumattomien soihtujen tavoin yli pimeyden ihmiskunnan pitkällä vaelluksella kohden henkistä kasvua ja täydellistymistä."

Hänen yksityisesti lausumansa käsitykset sodista ja armeijoista ovat varisin vähän tunnettuja: "Yleinen asevelvollisuus on ihmiskunnan suuri onnettomuus."

"Venäjää ei voi pyyhkiä pois niin että sen kohtaan kartalle jäisi suuri valkoinen läiskä."

"Minä häpeän ammattiani.Häpeän tunnusta että ainoa tulos tästä 15 kk kestäneestä sotaretkestä on, että olemme saattaneet kaksi kansakuntaa tuhoon ja hävitykseen, joiden korjaaminen kestää usean sukupolven työn"

Mitä enemmän Mannerheimia olen tutkinut, sitä enemmän kunnioitukseni häntä kohtaan on entisestäänkin kasvanut. Suuri yksinäinen

Anonyymi kirjoitti...

"Urkkia voisi puolestaan esittää joku tuuheatukkainen ja -viiksinen arabinäyttelijä eli tuollaisen nuoren Omar Sharifin tyyppinen komistus."

Miten olis Pensseli-Setä Syyrian Alepposta, jolle muutenkin pitäisi tarjota turvapaikka?

http://www.youtube.com/watch?v=Lo_edXUlrT8

Toipila kirjoitti...

Vahvasti epäilen, että todellisuudessa tämä elokuva kertoo Tarja Halosesta, mutta se on naamioitu mukamas Mannerheimista kertovaksi.

Eihän Mannerheim laukannut Afrikassa vaan Halonen, joka pyrki mm Afrikan kuningattareksi.

Anonyymi kirjoitti...

Ahtisaarta voisi näytellä joku ahkera absolutisti,anoreksikko. Ihonvärillä ei väliä. Oispa yhtä vaatimaton ja "Ei ahne". Nim. L.H. Hoppu

Anonyymi kirjoitti...

Jokaisen kait pitäisi ymmärtää, ettei mustan näyttelijän tarkoitus ole ollut muistuttaa Carl Gustav Mannerheimiä, eikä kyseessä ole todellinen dokumentti hänestä. Ei pidä olla liian tiukkapipoisia, vaan kyllä taiteellekin pitää antaa vapauksia. Jumalaa ei voi pilkata. Ei tällainen elokuva voi Mannerheimin arvoa alentaa ja kyyllä hänen persoonastaan ollaan montaa mieltä. Katsotaan teos nyt ensin ja haukutaan vasta sitten muistaen yllämainittu. Suomessa lienee sananvapaus.

Anonyymi kirjoitti...

Vähiin ovat käymässä asialliset puheenaiheet Mannerheimista, kun häntä pitää keinotekoisesti vertailla Nelson Mandelaan, Mahatma Gandhiin ja Martin Luther Kingiin.

Mutta pääasia että puhutaan, muutenhan maailman muutos yksilön vaatimuksilla päättää itse omasta identiteetistään myös pakkokielten osalta tunkisi täydellä voimalla myös Suomeen.

Pohjoismaisen hyvinvointivaltion "pelastamisesta" eliitin Mannerheim-myytissäkin on pohjimmiltaan kysymys.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt parhaillaan (klo 7.22) Yle tv1:n aamulähetyksessä haastatellaan Marski-leffan kolmikymppisen näköistä tuottaja Erkko Lyytistä.

Ei liene täysin haettua olettaa hänen olevan läheistäkin sukua HS:n kulttuuritoimituksen noin kolmikymppiselle päällikölle Jaakko Lyytiselle.

Tosi pienet piirit pyörii.

Anonyymi kirjoitti...

Niin ...olihan se "Jumalan teatterikin". Pikkupoikien pitää saada toteuttaa itseään, vaikkapa heittämällä paskaa yleisön päälle. Ylen Harakka oli yksi ko. sankareista. Hakisivat rajojaan omilla rahoillaan. Kiitos. Nim. L.H. Hoppu

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on varmaan suurta vedätystä. Entinen dokumenttiohjaaja Lyytinen tekeekin itse asiassa dokumenttielokuvaa siitä, miten suomalaiset (rasistit) suhtautuvat siihen, että Mannerheim on musta. Nyt kertyy varmaan hyvää kuva-aineistoa, ja ensi vuonna voimme katsoa elokuvan kuinka huonoja ihmisiä me suomalaiset oikein olemme. Sen jälkeen suoritetaan julkisia katumusharjoituksia, kun emme kestäneet ajatusta mustasta Mannerheimistä. Suomi eroaakin lopulta EU:sta ja liittyy Afrikkaan osoittaakseen arvonsa muiden maiden joukossa.

Tämän tosi-tv formaatin voi lopulta myydä kaikkiin muihinkin maihin. Musta Nixon, musta Putin, musta Thatcher - sama malli toimii ihan kaikkialla. Tosin Putin nyt olisi heti laittanut Lyytisen samaan sellin Pussy Riot -tyttöjen kanssa...

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Miksi ihmiset nyt noin kovasti vauhkoutuva yhdestä Musta-Mannerheim -filmistä?
Kysehän on vain Pekka ja Pätkä -tyyppisen hilpeän elokuvakerronnan jatkumosta!

Anonyymi kirjoitti...

Miten olisi elokuva, jossa Muhammedina olisi vaaleaihoinen itämaalainen nainen.

Näkisimmekö suvaitsevaisuutta?

Anonyymi kirjoitti...

L.H. Hoppu - Mannerheim-hankkeella on tietenkin Ylen kokoomuslaisen toimitusjohtajan (Kivinen) vankkumaton tuki!

Anonyymi kirjoitti...

ei kannata hermostua yhdestä filmistä. Missä on kulttuurimisterimme nyt kun häntä todella tarvittaisiin. he he

Anonyymi kirjoitti...

Aristokraattinen Mannerheim on kansainvälisenä vapaustaistelijana vähintään yhtä uskottava demokraatti, s.o. internationalisti, kuin Björn Wahlroos uudessa kirjassaan "Markkinat ja valta - Loppu enemmistön tyrannialle"

Anonyymi kirjoitti...

Uskon, että po. uusi Mannerheim-tuotos kertoo enemmän tekijöistään lähinnä tuottajista, käsikirjoittajista jne kuin itse Marskista.

Ja näin se eräänlainen aikamme kuva liiallisesta itsekeskisyydestä, historiattomuudesta/ huonosta kotimaamme historiantietämyksestä, joidenkin suomalaisten itseinhosta tai -vähättelystä jne.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Filmi "Suomen Marsalkka" ei toki ole, näin uskon, harhaanjohtavasta nimestään huolimatta todellisuuspohjainen kuvaus Mannerheimista ja hänen elämästään, vaan täysin fiktiivinen komedia, joka on, kuten (muka) Carl Gustafia elokuvassa esittävä Telley Savalas sanoi, kreisiä Muppet Show' ta.

Anonyymi kirjoitti...

Wille Rydman ei muuten ole kansanedustaja, jos ette satu tietämään :)

Anonyymi kirjoitti...

Norri Yle-uutisissa: tuomari pitäisi saada valita itse ja tuomarille palkkaa tehdyn työn mukaan. Mitäpä mieltä sporttelituomarina itsekin toiminut palsturi on ajatuksesta?

Anonyymi kirjoitti...

Lyytinen on provosoinut tahallaan ja me olemme provosoituneet yhtä innokkaasti. Ainoa joka ylväästi ratsastaa Kiasman edessä kaiken "kohun" keskellä on Mannerheim.

Ja jos Mannerheim voisi puhua haudastaan, kysyisi varmaan: "Kyka on teme Lytinen?"

Anonyymi kirjoitti...

Se on kova prosessi näemmä, kun joku C-luokan nobody haluaa A-luokan kulttuuriperseeksi. Siinä ei keinoja kaihdeta ja mennään ali siitä missä aita on matalin.

Anonyymi kirjoitti...

No siellä eduskunnassa on niin paljon mr. nobodyja ettei kaikkia voi tietää.

Anonyymi kirjoitti...

HS ”Elokuvassa keskiössä on Mannerheimin tuntemattomampi yksityinen puoli. Elokuvassa kerrotaan Marsalkan epäonnistuneesta avioliitosta Anastasia Arapovan kanssa ja intohimoisesta rakkaussuhteesta nuoreen Kitty Linderiin vapaussodan jälkeen”.

Afrikka tuo ensimmäisenä mieleen sydämen. Kun ajattelee mantereen muotoa. Se muistuttaa sydäntä. Tässä suhteessa rakkaus- ja intohimodraaman sijoittaminen mantereelle on varsin onnistunut valinta olkoonkin niin, että rakkaus on universaali tunne, eikä se ole riippuvainen kulttuurista, ajasta tai paikasta.

Myös tarinan synopsis on kutkuttava - Carl Gustaf kahden naisen loukussa. Miltä se tuntuu, kun terävä järki ja tuliset tunteet vievät eri suuntiin, kumpaa seurata? Saammeko nähdä Carl Gustavin seisomassa peilikuvansa edessä käsi ohimolla pitämässä sisäistä monologiaan tyyliin:

Mitään ei tapahdu, jos et sitä halua. Sinä et halua tämän tapahtuvan. Siis se ei tapahdu. Kyllä se tapahtuu. Mutta vain jos haluat sitä. Mutta minä en halua. Silloin se ei tapahdu. Mutta se tapahtuu. Se tapahtuu, koska sinä haluat sitä. Ei, en minä halua. Kyllä sinä haluat. Enkä halua. Älä nyt viitsi Carl Gustaf! Joko se tapahtuu koska sinä haluat tai se ei tapahdu koska sinä et halua.

Ja seuraavassa kohtauksessa Carl Gustav nostaa puhelimen kuulokkeen, vääntää Kittyn numeron ja sanoo pehmeällä äänellä ”Kitty rakas, ymmärräthän, että en halua tästä mitään tavallista syrjähyppyä...”

Jyrki Virolainen kirjoitti...

"Wille Rydman ei muuten ole kansanedustaja, jos ette satu tietämään :)"
Ai juu, eipäs olekaan! Sotkin hänet kansanedustaja Lasse Männistöön - ovat niin saman kaliiberin miehiä.

Anonyymi kirjoitti...

Jopa ulkoministeri Tuomioja katsoo asiakseen kommentoida kohuelokuvaa:

“On myös hyvä, ettei kansallisten suurmiesten  – harva nainen on toistaiseksi tähän kategoriaan nostettu  – arviointi tapahdu vain samaa yhteisöä edustavien tutkijoiden ja taiteentekijöiden toimesta. Parhaimmillaan se avaa uusia näkökulmia, tarkentaa kuvaa ja lisää ymmärrystä. Reaktiot tällaiseen ovat myös hyvä kansakunnan aikuisuuden mittari”.

Ministerin painavin sanoma näyttää löytyvän kappaleen viimeisestä lauseesta. Hommafoorumillahan aiheesta on “kiihotuttu” vasta 46 sivun verran! Totisesti Paltamon poika oli oikeassa runoillessaan “--Tää kansa ei viel' ole kypsä / pää pystyssä käymähän / siks käydä sen köyryssä täytyy / ja oppia ryömimähän”.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on pian, kiitos Ylen, mahdollisuus 6 tunnin verran seurata suomalaisten alennustilaa, kun Lyytinen lataa dokumentissaan miten huonosti me suomalaiset kestämme mustan Mannerheimin.

Suomi ei taatusti ansaitse niin hienoa ja ylevää ihmistä kuin Erkko Lyytinen! Voitaisiinko perustaa sellainen kansantuomioistuin, johon me voisimme mennä tunnustamaan pahat ja epäpyhät ajatuksemme? Voisiko Yle tarjota jotain eheytymiskursseja?