maanantai 21. tammikuuta 2013

691. Presidentin puhe - lattea ja halju?

1. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tarkoituksena oli viime syksynä markkinoida Suomea YK:n turvaneuvoston jäseneksi. Tässä tarkoituksessa Niinistö puhui YK:n yleiskokouksessa. 

2. Puhetaidon ja retoriikan kouluttaja Antti Mustakallio kertoo Kanava-lehdessä odottaneensa presidentin puheelta retoriikkaa, markkinointikykyä ja kuulijoiden asenteiden liikuttamista. Nyt kouluttaja sanoo kuitenkin pettyneensä odotuksissaan, sillä Niinistö luki tylsän puheen paperista ja vielä liian nopeaan tahtiin. Mustakallion mukaan Niinistöltä puuttui katsekontakti kuulijoihin, presidentti vain kurkisti välillä nopeasti kulmansa alta saliin.

3. Myös tärkeitä asioita korostavat äänenpainotukset puuttuivat presidentin puheesta, sanoo Mustakallio. Äänen voimakkuus, korkeus ja intensiteetti säilyivät muuttumattomina kautta koko puheen. Missä olivat tauot, jotka antavat yleisölle aikaa sisäistää kuulemansa, Mustakallio ällistelee. Iltalehdelle Mustakallio sanoo, ettei hän ole arvioineen yksin. 
4. YK:n yleiskokouksen äänestys turvaneuvoston jäsenyydestä oli Suomelle lopulta karkea pettymys. Piskuinen Luxemburg löi Suomen selvin luvuin, suorastaan tyrmäsi korisottelun luvuin (131-62). Samoihin numeroihin olisi päädytty, jos matsissa vastakkain olisivat olleet jokin NBA:n huippujoukkue ja sitä vastassa vaikkapa Äänekosken Huima.
5. Mustakallio kehuu presidenttiä Barack Obamaa, joka käytti YK:n yleiskokoukselle puhuessaan teleprompteria eli käsikirjoitustekstiä puhujan eteen heijastavaa laitetta. Se synnyttää illuusion, että puhuja katsoo koko ajan kuulijoitaan.
6. Olisiko Suomi YK:n turvaneuvoston jäsen, jos Niinistö olisi käyttänyt teleprompteria, kysyttiin Mustakalliolta? Ei varmaan pelkän teleprompterin käytön perusteella, vastaa Mustakallio.  Kyse on siitä, kuinka puhuja on läsnä, minkälaisen kontaktin saa kuulijoihin. Niinistön kontakti oli kovin ohut, koska hän on tiiviisti kiinni papereissaan. 

7. Mustakallio ihmettelee, ovatko presidentin puheiden kirjoittajat lainkaan ammattilaisia. Hän epäilee, että presidentin puheen olivat kirjoittaneet virkamiehet, jotka varoivat munimasta Suomen mahdollisuuksia YK:n turvaneuvoston jäseneksi.
- Suomi haluaa olla kiltti ja tunnollinen mutta hiljainen oppilas luokan takaosassa. Jos tähän pyrittiin, siinä onnistuttiin. Mustakallion mielestä presidentti tarvitsisi viestintäalan ammattilaisten apua. 

8. Mitä mieltä arvoisat lukijat mahtavat olla Niinistön puhelahjoista ja hänen saamastaan arvostelusta? Tarvitsisiko Niinistö tässä suhteessa ammattilaisten apua? Keiden pitäisi avittaa presidentin kansliaa puheiden kirjoittamisessa? Suomessahan on loistavia puhujia ja esiintyjiä, ajateltakoonpa vaikkapa vain esimerkiksi sellaisia nimiä kuin Jari Sarasvuo, Jope Ruonansuu ja Paavo Väyrynen.

9. Oppisiko presidentti vielä puhumaan siten kuin retoriikan kouluttajat haluaisivat? Haluaisiko hän edes opetella paremmaksi saati sitten loistavaksi puhujaksi? Vaikka presidentille kirjoitettaisiin miten loistelias puhe tahansa, saattaa olla olemassa riski, että Niinistö mumisee senkin suoraan paperista.

10. Menestysfilmissä "Kuninkaan puhe" kerrotaan Iso-Britanian kuningas Yrjö VI:sta (Yorkin herttua Albert, 1895-1952, kuninkaana 1936-1952)), joka kärsi lapsuudesta saakka vakavasta änkytyksestä, mutta joka kuninkaaksi tultuaan opetteli  taitavan ja kärsivällisen opettajansa johdolla kelvolliseksi puhujaksi. Tuohon maailman aikaan kuninkaat ja presidentit pitivät puheensa kansakunnalle radiossa.

11. Antti Mustakallio on kommentoinut Kanava-lehden kirjoitustaan tämän blogijutun kommenttiosiossa.

21 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tosiasia on, että Sauli Niinistön verbaalisuus on korkeintaan 7+. Poliitikoista paras puhuja on Seppo Kiäriäinen. Hän ei puhu liikoja, puhuu asiaa, nykyään ei puhu oikein mitään ja kaikki tämä savoksi.

Toipila kirjoitti...

Joku pätevä elokuva- taikka teatteriohjaaja voisi treenata Niinistöstä paremman puhujan.

Niinistöllä on jopa huono hengitystekniikka, joka tekee kuulijalle kiusalliseksi kuunnella Niinistön puhetta.

Usein on myöskin niin, että erinomainen puhe vaikuttaa huonolta, jos ulkopuolinen silmäilee sitä paperista. Vasta kun hyvä puhuja elävöittää tekstin, niin se saa siivet alleen.

Niinistössä on selvät tupakkanarkomaanin jäljet sekä olemuksessa että hengityksessä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Aika monet valtionpäämiehet tai pääministerit ovat tai ovat olleet ennen politiikkaan tuloaan advokaateja. YHtenä esimerkkinä vaikkapa Ranskan ex-presidentti Sarkozy.

Sauli Niinistökin kertoo harjoittaneensa asianajoa hovoikeuden esittelijän viranhoidon ohella kymmenisen vuotta.

Huomaa selvästi, että Niinistön advoseerausaikana Suomen alioikeuksissa oli vallalla suullis-pöytäkirjallinen menettely, jolloin siis advokaatit ja muut asiamiehet vain käväisivät - lykätyissä jutuissa monen monituista kertaa - oikeudessa lukemassa etukäteen paperille pantuja oikeudenkäyntikirjelmiään. Hovioikeuksissa taas menettely oli käytännössä puhtaasti kirjallista.

Tällainen menettely ei suosi retoriikan taitoja ja taitajia. Samanlainen kirjallinen käytäntö on ollut vuosikymmniä eduskunnassa ja on suureksi osaksi edelleen. Kyselytynneilla useat kymmnet kansanedustajat lukevat lyhyet minuutin puheenvuoronsa suoraan paperista!

Anonyymi kirjoitti...

Sarkozy oli liikejuristi, Berlusconin haukkoja Ranskassa: siis ei pledeerausta. Esimerkkejä asianajoa harjoittaneista poliitikoista ovat Tony Blair ja Barack Obama.

Kamunen kirjoitti...

Niinistön Suomi puolustaa pohjoismaista hyvinvointivaltiota viimeiseen mieheen.

Siru Pola kirjoitti...

Ehdotan, että Sale ryhtyisi ottamaan tunteja Kimi Räikköseltä. Vielä joitain vuosia sitten Kimin puhe kuullosti siltä, kuin mopoa olisi yritetty käyntiin heinäkasan alla. Nythän mies puhuu jo niin, etä välillä tarkkaavainen kuulija saa selvän siitä, millä kielellä hän tunteitaan tulkitsee.

Ehkä kuitenkin olisi ollut helpompaa valita Kimi suoraan presidentiksi, kuin opettaa Sale puhumaan hyvin.

On muuten melkoista puppugeneraattorin tuotetta ne Salen itsensä tekemät tekstit. Kukaan muuhan ei sellaista kielenkäyttöä hallitsekaan. Varmaan tuo "Presidentti on työ" slogankin oli itsensä muotoilema.

Anonyymi kirjoitti...

Niinistön olisi parasta palauttaa käyttöön myllykirjemenetelmä tai puoluetoveri Kanervan tyyliin tekstiviestitiedotteet. Kaikista paras ja selkein puhetaito suomalaisista on ollut Erkki Toivasella. Ei sanaakaan virhettä koko elämän aikana. Näin ja kuulin hänen juhlapuheen erään tuttavan syntymäpäivillä (tuli videona Lontoosta) ja se teki todella vaikutuksen!

Anonyymi kirjoitti...

Miksi "Sape" Niinistö ei käyttänyt YK-puheessaan teleprompteria kuten Barck Obama teki? Ilmeisesti siksi, että YK:n teleprompterissa ei ole engalanninkielen kohdalla mainittu sanojen ääntämisohjeita.

Anonyymi kirjoitti...

Valtionpäämiehen paras kaveri pitäisi olla viraston tiedottaja. Siinä suhteessa Sadam Hussein oli tehnyt hyvän valinnan. Tiedottaja kertoi suorassa TV lähetyksessä kuinka amerikkalaisten hyökkäys Iraqiin on länsimaiden suurta valhetta. Kahden tunnin päästä Bagdad oli jo vallattu.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ranskan Nicolas Sarkozy ei ollut pelkkä liikejuristi aikoinaan vaan esiintyi myös oikeudenkäynneissä.

Hyvin menestyvän poliitikon ei toki välttämättä tarvitse olla juristi tai asianajaja.

Rakettimaisen nousun uudeksi euromaiden seuraavaksi puheenjohtajaksi Luxemburgin Jean-Clauden Junckerin jälkeen nouseva Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem on sosiaalidemokraatti ja maatalouden ekspertti, joka kasvattaa edelleen sikoja kotipuutarhassaan Hollannissa. - Muuten, Jutta Urpilaisella, vaikka onkin ollut Junckerin "silmäterä" EU-kokouksissa, ei sitten ollutkaan "todellista saumaa" Junckerin paikalle!

Israelin pitkäaikainen pääministeri Benjamin "Bibi" Netanjahu puolestaan on koulutukseltaan arkkitehti.

Kuinka ollakaan, sekä Netanjahua että Dijsselbloemia on luonnehdittu miehiksi, jotka "puhuvat erinomaista englantia" ja ovat "loistavia televisioesiintyjiä".

Anonyymi kirjoitti...

Myyntipuhe tuotteen mukaan. Hyvä että ilkesi ylipäätään ääneen mainostaa "rumien naisten hallitsemaa vähemmistöjen paratiisia" kansojen sisäisen turvallisuuden malliksi.

Olisi pannut Halosen, Ahtisaaren, Heinäluoman tai Tuomiojan puhumaan. Sinne kun olivat kerran paikan päälle itsensä tunkeneet.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tarska Halonen sai aikanaan 2000-luvun alkupuolella puheensa ja sen sanoman YK:n yleiskokouksessa hyvin "perille". Halonen arvosteli ko. puheessaan ankarasti Yhdysvaltoja ja presidentti George Bushia amerikkalaisten hyökkäyksestä Irakiin. Seuraus: Halosta ei kutsuttu sen jälkeen liki kymmeneen vuoteen kertaakaan Valkoiseen taloon eivätkä USA:n johtavat poliitikot halunneet vierailla Helsingissä.

Peräpohjalainen kirjoitti...

YEN arkistosta löytyy Marjatta
Väänäsen haastattelu. Erinomainen puhetaidon näyte, joka on kaukana nykyisestä niinkutusk.ielestä

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Niinistönhän kerrotaan - nuo lipevät iltapäivälehtien toimittajamme (!) - tehneen uuden aluevaltauksen "sujuvan venäjänkielen" merkeissä. Sapen sanavarastoon kuuluu ainakin kysyä kauniilta venäläisnaisilta: "Käykö neiti/rouva useinkin täällä tanssimassa/torilla/Lappeenrannassa"? - Toki jo tällä iskurepliikillä pääsee "pitkälle" kanssakäymisessä.

Anonyymi kirjoitti...

"Разве мисс / миссис часто здесь танцуют / площадь / Lappeenranta"?

Raszwe miss/missis zasto zdesz tanzujut plodzat?, näin hän sanaili.

Anonyymi kirjoitti...

Sauli on palkkansa alentamisen ansainnut.

Anonyymi kirjoitti...

Terve! tiedoksi, että pakkohoitotarina jatkuu.
http://www.oikeus.fi/60881.htm

Antti Mustakallio kirjoitti...

Hyvä Jyrki Virolainen, Kanava-lehdessä (1/2013) julkaistu kirjoitukseni löytyy nyt blogistani: http://www.sanahaltuun.fi/blogi/43/Voi-presidentin-haljua-YK-puhetta/

Se kannattaa lukea, koska Iltalehti veti uutisessaan muutaman mutkan vähän suoraksi.

Mielestäni Niinistö ei ole kehno puhuja, joten siihen nähden hänen esityksensä YK:ssa oli yllättävä. Esimerkiksi uudenvuodenpuhe oli paljon parempi. Blogistani löytyy analyysi myös siitä.

Anonyymi kirjoitti...

Urho Kekkosen artikulointi oli selkeää ja vakuuttavaa, ainakin suomen kielellä.

Mauno Koivisto ynisi kuin vastasyntynyt vasikka ja sanoma epäselvä.

Martti Ahtisaaren puheista ei jäänyt oikeastaan mitään mieleen, ehkäpä päällimmäisenä EU-kansanäänestyksen alla antamansa lausunto, että äänestyksen tulos on neuvoa-antava, joka vaihtui sitten sujuvasti sitovaksi kun jess-ääniä tulikin enemmän kuin ei-ääniä.

Tarja Halonen oli omituinen höpöttäjä globaalisaatioineen.

Mikäli tässä http://www.hs.fi/tiede/Oleskeluyhteiskunnassa+voi+oleskella+my%C3%B6s+kabineteissa/a1305640120594
kolumnissa kirjoittaja on tulkinnut Niinistön puheen oikein, pidän häntä vallan erinomaisena johtajana.

Niinistön puhetaidot ja julkinen esiintyminen on varautunutta, varovaista ja jäykkää kuten lakikirjaan uponneelta voi odottaakin. Muistan erään oikeudenkäynnin 90-luvulta, jossa asianajajani istui kuin mykkä paskalla, laskun kyllä osasi esittää.

Turvallisuusneuvoston jäsenyyksiä ei ratkottu julkisten puheenvuorojen perusteella, lobbausta ja lehmänkauppoja tehtiin aivan henkilökohtaisilla tapaamisilla, joilla small talking-taidot nousevat arvoon arvaamattomaan.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt kun oikein ajattelee, Mustakalli on varmaan oikeassa. Hyvä puhujahan puhuu vaikka mustan valkoiseksi. Muutamia kuulijan paikilleen naulitsevia puhujia jo mainitsemiesi lisäksi ovat mm. Tony Blair ja Bill Clinton. Ja jos vielä kävelee samalla itsevarmuudella kuin näyttelijä Josh Henderson (Dallasin JR:N poikana), menestys on taattu. Itsevarmuus saa ja pitää näkyä, jos halutaan pois seinäruusun tuolilta.

Timo Savolainen kirjoitti...

On totta, ettei Suomen turvallisuusneuvostojäsenyyttä ratkaistu presidentin puheella (en muuten ymmärrä, miksi pitäisi tunkea siihen neuvostoon; ovatko sinne päässeet saaneet jotakin pysyvää gloriaa?). On myös totta, että on kiusallista katsoa näiden viime aikojen presidenttien puisevia puhe-esityksiä kaikkine latteuksineen, ilman minkäänlaista persoonallista karismaa. Ehkä koko uudenvuoden puhe on turhaa pönötystä, kun presidentillä ei ole enää suuremmin arvo- eikä muutakaan valtaa. - Onko joku suomalainen poliitikko ollut hyvä puhuja, joka pystyy pitämään katsekontaktin muuallakin kuin papereissa? Ei taida heti tulla mieleen. No, ehkä Veikko Vennamo; Erkki Liikanen oli ja Mauri Pekkarinen on sanavalmis savolainen. Ja kyllä Soinikin on aika hyvä avustajan keksimine sutkauksineen. Jos aikanaan olisi valittu presidentiksi Madame, eli Riitta Uosukainen, olisimme varmaan saaneet kuulla innostavaa puhetta. - Nykytilanne tuntuu sitäkin surkeammalta, kun verrataan naapurimaihin. Ruotsin päämimisteri pystyy puhumaan englantia kuin äidinkieltään. Ja Viroa on siunattu kahdella syvällisesti ajattelevalla humanistipresidentillä, tällä Ilveksellä ja ennen kaikkea Lennart Merellä. Viimeksi mainitun puheet (osa julkaistu myös kirjana) olivat osoituksia suuresta henkisestä kapasiteetista ja arkipäivän (kvartaalienkin) yli ulottuvasta syvällisestä maailman ja elämän ymmärryksestä.