perjantai 15. maaliskuuta 2013

708. Tulisiko ministeri Hautalan erota?

1. Kansanedustaja Heidi Hautala (vihr) korjautti asuntonsa ovea vuonna 2009. Remontin urakoineen kolmihenkisen työkunnan mukaan ovia olisi ollut enemmänkin. Työstä vastanneen henkilön mukaan Hautalan tilaaman työn arvo oli ollut noin 1 000 euroa. Hautala itse kertoo maksaneensa oviremontista 650 euroa tilittämättä asianmukaisia työnantaja- ja eläkemaksuja. Toistaiseksi on epäselvää, tiesikö Hautala maksaessaan, ettei työntekijällä ollut omaa yritystä tai toiminimeä.

2. Oviremontiin jälkiä siivosi Hautalan palkkaama siivooja. Hautala on myöntänyt maksaneensa ulkomaalaiselle siivoojalleen 250 euron suuruisen korvauksen pimeästi remontin loppusiivouksesta. 

3. Hautalan virhe ja laiminlyönti paljastui tällä viikolla. Jupakan taustalla on Hautalan mukaan hänen nykyisen miesystävänsä ja remonttivastaavan välinen oikeusjuttu, jonka remonttimies on juuri hävinnyt käräjäoikeudessa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti. 

4. Aluksi Hautala kiisti toimineensa väärin. Kun asiasta nousi kohu, Hautala myönsi menetelleensä virheellisesti jättäessään kyseiset työnantajan sivukuut maksamatta. Hän ei kertomansa mukaan ollut ymmärtänyt, että tällaisesta "tuttavanapalveluksesta" pitää makssa eläkemaksuja. 

5. Nyt ministeri selittää, että "jälkikäteen ajatellen tilanne on täysin selvä" ja että hänen olisi pitänyt täysin ymmärtää, että siivouksen kertapalkkiosta olisi pitänyt maksaa työantajamaksut. Hautala kertoo auttaneensa  siivoojana toiminutta naista, joka on taustaltaan tšetšeenipakolainen. 

6. Hautala, joka siis aluksi kiisti tehneensä virheen, selittää nyt olevansa erittäin pahoillaan ja pyytävänsä anteeksi. Hän on esittänyt anteeksipyynnön valtioneuvoston istunnossa hallitustovereilleen ja vihreiden eduskuntaryhmälle. Näiden tahonsa "käsiin" Hautala kertoi jättävän jatkonsa hallituksessa. Ministeri katsoo itse voivansa jatkaa ministerinä, vaikka "eihän tämä millään tavalla edesauta uskottavuuttani ministerinä".

7. Hautalan mokan ja tilanteen tekee erityisen kiusalliseksi se, että hän kuuluu hallituksen harmaata taloutta pohtivaan ministeriryhmään. Hän ei kuitenkaan harkitse ryhmästä eroamista. "Aion jatkaa, ellei joku minua vaihda. Tämä ei tee miksikään sitä, että harmaan talouden torjunta on äärimmäisen tärkeää toimintaa ja sitä pitää kaikin tavoin edistää", sanoo Hautala. 

8. Kuten odottaa saattoi, Heidi Hautala sai oitis synninpäätösten vihreiden puheenjohtajalta Ville Niinistöltä samoin kuin pääministeri Jyrki Kataiselta. Näinhän Suomessa on totuttu aina ennenkin vastaavanlaisissa tapauksissa toimimaan. Merkittävässä asemassa olevan poliitikon virheitä ja laiminlyöntejä vähätellään tyyllin "no, mitäs nyt tuollaisista pikkuvirheistä, ei niistä kannata välittää"!

9. Muissa sivistysmaissa ministeri olisi vastaavanlaisessa tapauksessa kantanut poliittisen vastuun ja eronnut heti hallituksessa. Näin on tapahtunut esimerkiksi Britanniassa ja Ruotsissa. Ruotsin demareiden puheenjohtaja ja ministeri Mona Sahlin erosi, kun paljastui, että hän oli ostanut itselleen tobleronipatukan valtion luottokortilla. Toinen ruotsalaisministeri erosi, kun paljastui, että hän oli jättänyt televisioluvan maksamatta. Vuosi pari sitten Ruotsin demareiden puheenjohtaja Håkan Juholt  joutui niin ikään eroamaan jäätyään kiinni kähminnästä. Juholt oli nostanut kansanedustajien kakkosasuntoonsa saamaa kulukorvausta täysimääräisenä, vaikka asunnossa asui myös hänen puolisonsa.

10. MInisteri Hautala on menetellyt moraalittomasti. Hän istuu harmaan talouden vastaisessa työryhmässä, mutta ei kertomansa mukaan tunnista omassa taloudessaan, mitä harmaa talous merkitsee; vai onko  kyse ollut sittenkin tarkoituksellisesta taloudellisen edun saamisesta? Hän näyttää, ei vain suomalaisille, vaan myös maanhanmuuttajille huonoa esimerkkiä, miten Suomessa voidaan luistaa lakimääräisten maksujen suorittamisesta. Hän ajattelee selviänsä virheestään julkisella anteeksipyynnöllä ja asian pahoittelemisella. Hänen mieleensä ei näytä edes juolahtavan, ettei hän nauti enää ministeriltä edellytettävää luottamusta.

11. Olisi hyvä, että ministerin luottamus otetaan virallista tietä esille eduskunnassa. Useimmat kansanedustajat ja ministerit näyttävät käytäväpuheissa tyytyvän vain päivittelemään Hautalan "ajattelemattomuutta" ja sysäävät vastuukysymyksen selvittämisen toisaalle. Kansanedustajat luistavat kysymyksestä sanomalla, etteivät he halua kommentoida "yksittäistä tapausta".






63 kommenttia:

Keski-Pohjanmaalta kirjoitti...

1. Jos Vihreillä/De Gröna olisi ollut edes hitunen poliittista pelisilmää hehkulampun valon hiipumisen kanssa samaa tahtia hupenevan kannatuksensa kanssa, ministeri Heidi Harmaatalous Hautala olisi ilmoittanut erostaan välittömästi! Nyt siitä ei enää korkeantason tuen ja alati muuttuvan selittelyn jälkeen ole apua ainakaan ko. puolueen kannatusta ajatellen.

2. Liikuttavaa tuon anteeksipyytementaliteetin rantautuminen meidän poliitikkojemme toiminta-arsenaaliin. Me tavalliset pulliaiset otamme linjasta tietysti oppia, vaikka toki esim. jonkun harmaakaihisen puolisokean mummelin vahingossa postitettavaan kirjeeseen liimaama käytetty postimerkki on niin suuri rikos, että siitä ei anteeksiannolla selviä!

3. Kansanedustajien asiaa koskeva väistely (pl. Pentti Oinonen) eduskunnan käytävillä kertonee siitä, että liki kaikilla on vastaavia luurankoja kaapeissaan: kukahan jatkossa enää uskaltaa ministerinpostiin astua, kun kaikki taatusti kaivetaan esille tavalla tai toisella?

4. Vastaukseni blogistin kysymykseen on kuitenkin kyllä, sillä nyt olisi sopiva hetki aloittaa uusi kulttuuri poliitikkojemme keskuudessa.

Anonyymi kirjoitti...

Hautala arvosteli Leena Luhtasta kovin sanoin vuonna 2007:

"Jos on ajateltu, että siirretään rahaa yksityiselle henkilölle, niin silloin nimenomaan työn teettäjä on vastuussa veroista ja eläkkeistä. Luhtanen reagoi asiaan niin kuin hän ei lainkaan tietäisi näistä lakipykälistä," Hautala äimisteli.

Hautalan itsensä aikaisemmin asettamien standardien mukaan hänen tulisi ilman muuta erota sekä pyytää anteeksi koko Suomen kansalta.

Vieläkään missään ei ole selvitetty, kuinka paljon alennusta Hautala sai siitä, että hän maksoi pimeästi. Rikoksella saamansa hyödyn hän voisi joka tapauksessa lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Niklas Herlin ottaa asiassa vielä uuden näkökulman. Mitä sitten jos tsetseeninainen oli Hautalan kaapin päältä pölyjä pyyhiessään pudonnut ja taittanut niskansa. Kuka olisi kantanut taloudellisen vastuun vakuuttamattoman työntekijän loppuelämästä pyörätuolissa?

V Ronski kirjoitti...

Se joka on syytön, heittäköön ensimmäisen kiven... On tietysti väärin, että HH veti mutkat suoriksi, ja ikävää varsinkin kun vielä on harmaan talouden vastaisen rintaman etulinjassa. Mielestäni hän voisi kyllä ehkä jatkaa hallituksessa, mutta tuossa ht-työryhmässä jatkaminen lienee kyllä mahdotonta. Asia on lähinnä periaatteellinen; rahallisestihan asiassa on kysymys lillukanvarsista.

Asialla on kuitenkin myös toinen ja kolmaskin puoli. On iljettävää, että henkilöt, jotka ovat ottaneet rahaa puhtaana käteen, lähtevät tekemään ilmiantoja. Ovatko mahdollisesti ilmoittaneet tulonsa verottajalle? - Ja vielä iljettävämpää on se, että iltapäivälehdet lähtevät tällaisestakin asiasta tekemään jo muutaman päivän kaivattua uutta "kohuta" saadakseen irtonumeroitaan kaupaksi.




Anonyymi kirjoitti...

Onko hallitus enää toimintakykyinen?

Ainakin hallituksessa on jo kaksi rajoitetusti toimintakykyistä ministeriä: Hautala ja Katainen, joka käytännössä on poliittisesti toimintakyvytön ennenkuin Himas-jupakka on ratkaistu. Käsittämätön ratkaisu perustuslakivaliokunnalta antaa Kataiselle 3 viikkoa aikaa vastineen laatimiseen. Pari päivää olisi pitänyt riittää. Onhan miltei kaikki toimet kuitenkin elektronisessa yhteiskunnassamme sekä dokumentoitu että nopeasti löydettavissä. Jollei perustuslakivaliokunnan vakuuttaminen olisi onnistunut parissa päivässä, niin pääministerin olisi pitänyt erota. Asioiden pitää myös näyttää moraalisilta, ei vain olla.

Ja vielä komissio uhkaa sakottaa 30.000€/ päivä sähkömarkkinadirektiivin implementoinnin viivästymisestä. Moitteita on saatu muutaman muunkin implementoinnin myöhästymisestä.

Hallituksen tavoittena on ollut vajaakuntoisten työllistäminen . Tässä on onnistuttu. Hallitus vaikuttaa koostuvan sellaisista.

Pisto kirjoitti...

Perustuslaissa säädetään tarkalleen ministeriltä vaadittavasta "rehellisyysvaatimuksesta". Heidi Hautalan menettely osoittaa hänessä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä = hän on epärehellinen.


60 §

Valtioneuvosto

Valtioneuvostoon kuuluu pää‹ministeri› ja tarvittava määrä muita ministereitä. Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia.

Anonyymi kirjoitti...

Hautala ei ole kansanedustaja, joten kynnys erota on hieman tavallista korkeampi. Kuka maksaa perheen ruokalaskut?

Tosin Hautalalla pitäisi olla jäänyt jotakin säästöön EU:n runsaista "kulukorvauksista".

Vuonna 2009 kansanedustaja Hautala valittiin EU parlamenttiin, johon hän ei voi palata, kun on kerran luopunut paikastaan.

EU-parlamentista voi sen sijaan palata eduskuntaan...

Anonyymi kirjoitti...

Tämäkin on näpertelyä, kun korkea neuvottelukunta sillä välin nakertaa koko oikeusvaltion perustaa. Turha on laivan lipputangon nuppia kiillottaa, kun se on uppoamassa.

Keski-Pohjanmaalta kirjoitti...

On se tämä nettimaailmassa surffailu hauskaa. Koska tämä on blogistin ns. "vapaavuoro" -osio ja kyseessä on sanontojen "pyydän anteeksi", "inhimillinen erehdys" ja "halusin vain auttaa" jne. luvattu päivä/viikko, liitän tähän bittiavaruudesta löytyneen Pelastavan Enkelin:

""Ukko.fi sopii mainiosti ministereille (www.ukko.fi, ilmainen rekisteröityminen):

Silloin tällöin on niin kiire, ettei kerkeä ihan jokaisesta hommasta pyytämään kuittia. Korkeassa asemassa olevalle ministerille tällaiset kömmähdykset ja ”unohdukset” voivat kuitenkin olla kovin noloja.

Ukko.fi -palvelun avulla myös ministerit voivat maksaa työntekijöilleen laskulla. Ukko hoitaa viranomaismaksut, verot ja vakuutukset – eikä media hiillosta! Ukko osaa pyytää verokortin työntekijältä – ministerin ei tarvitse osata.

Ukko.fi -laskutuspalvelun avulla työntekijä laskuttaa samaan tapaan kuin yrittäjä. Ministeriostajan tai remonttimiehen ei kuitenkaan tarvitse huolehtia byrokratiasta tai paperitöistä, vaan Ukko pitää huolta siitä, että kaikki verot maksetaan oikeaan aikaan ja täysmääräisinä.

Ukko.fi -palvelulla on vankka kokemus verokorttien pyytämisestä. Olemme tähän mennessä saaneet pyydettyä jokaiselta asiakkaaltamme verokortin.""

Ja toisaalta löytyi kanssakulkija, jolta tänään kahvilareissulla oli kasööri kysäissyt: "kuitilla vai Hautalalla"! ;) ;) ;)


Anonyymi kirjoitti...

"Toistaiseksi on epäselvää, tiesikö Hautala maksaessaan, ettei työntekijällä ollut omaa yritystä tai toiminimeä."

Ei mielestäni tuolla seikalla ole merkitystä, sillä työnmaksajalla/maksajalla on jopa velvollisuus tarkistaa onko henkilö/yritys merkitty ennakkoperintärekisteriin, joka vapauttaisi ennakonpidätyksen toimittamisesta ja sotumaksun suorittamisesta.

Tuon tarkistuksen voi tehdä netistä ytj.fi tai verotoimistoon soittamalla.

On myös huomioitava että nyt ministerinä oleva Hautala oli vuonna 2009 kansanedustaja sekä lakivaliokunnan puheenjohtaja. Siirtyi kesken vuotta mepiksi. Nykyiseen hallitukseenhan hän tuli juuri mepin paikalta vuonna 2011 kesällä.

Jokseenkin järisyttävää on tässä episodissa myös pääministeri Kataisen osoittama luottamus ministeri Hautalalle, vaikka itse hän on kyseenalaistettu niin moraalin kuin luottamuksen osalta Sininen-kirja tilaukseen liittyvässä kuviossa. Koko hallituksen luottamus näyttäisi murentuneen, kun otetaan kaikki aiemmat tapahtumat huomioon, kuten valehtelut, vakuussopimuksen salaaminen, poliittiset virkanimitykset jne.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

MTV3:n uutisten mukaan Heidi Hautalasta on tehty useampia kanteluja oikeuskanslerile.

Voi, voi! Ihmiset eivät ymmärrä, että eihän oikeuskanslerille kannata tällaisissa tapauksissa kannella. Kantelut eivät johda mihinkään, sillä maan tavan mukaan oikeuskansleri Jonkka ei löydä poliitikkojen puuhista "suurempaa huomautettavaa" eikä mitään "lainvastaista" aineskaan.

Kantelut johtavat vain kanslerin päätökseen, jonka perusteella Hautala voi silmät kiiluen väittää, että hän sai oikeuskanslerilta "täysin puhtaat paperit".
Jonkka on jakanut urallaan jo niin monet puhtaat paperit ministereille, ettei laskuissa enää pysy mukana.

Skorpioni kirjoitti...

Ilman muuta Heidi Hautalan tulisi heti erota ministerin tehtävästä. Luulen, että hän tajuaa asian varsin pian itsekin ja eroaa!

On se tosi ihmeellista suomalaiseen poliitiseen kulttuuriin ei näytä lainkaan kuluvan eroaminen. Mitäs ihmettä nyt siinä on, jos ministeri suoraselkäisesti ilmoittaisi, että tuli tehty moka ja sen vuoksi eroan.

Yksi Heidi sinne tai tänne! Aina uusia heidejä tulee ja menee. Ei tämä ole niin vakava kysymys Heidi Hautala. Ei maailma tähän lopu.

Sinä löydät uuden tehtävän jostakin kehitysaputyöstä ja pääset paljon, paljon matkustamaan valtion piikkiin, kuten olet aina tehnyt.Joten eroa heti!

Olet vuosikausia nostanut korkeaa EU- edustajan palkkaa ja varmaan tehnyt yhtä ja toista muutakin, mistä olet saanut roiman korvauksen. Et siis joudu ns. tyhjän päälle.OLet hyväosainen, jolla on varaa korjauttaa oveaan vielä toistamiseenkin.

Aika roisia, että olet ollut samaan aikaan asettamassa Mika Vehviläistä piinapenkkiin ja hänen asemaansa kysymyksenalaiseksi esitutkintaa myöten ja istut komiteassa, jossa pohditaan harmaan talouden vastustamista ja sinä se vaan istut kuin tatti ministerinä.

Ei siis ihme, että kansanedustajat ovat olleet vuosikausia ja sanoisinko vuosikymmeniä haluttomia kitkemään harmaata taloutta ja puuttumatta sitä koskevaan koskevaan lainsäädäntöön, koska se on näemmä hyvin lähellä päättäjiä.

Hautalan ei olisi tullut lähteä edes ministeriksi, jos hänellä on luurankoja kaapissa!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hautala on tänään sanonut, että tilanne "näyttää aika raskaalta". Mika Vehviläisen tapauksessa Hautala puolestaan sanoi, että ratkaisevaa on se, miltä asia näyttää. Siis...

Anonyymi kirjoitti...

Niin tietysti sanoo, että asia on miltä se näyttää. Hautalan kohdalta se näyttää kyllä valitettavan huonolta totta tosiaankin.

Miksi ihmeessä pääministerin tulee aina heti ilmoittaa kantansa. Viisaus, että on hyvä nukkua yön yli, tulisi omaksua ainakin pääministerin.

Anonyymi kirjoitti...

Kansanedustaja Oinonen (ps) on vaatinut ministeri Hautalan eroa. Erovaatimuksen hän esittää vain omaan lukuunsa, ei siis puolueen.

http://uutiset.perussuomalaiset.fi/?p=2390

Anonyymi kirjoitti...

Näitä ministerimokia tulee ja menee. Kukaan ei tunnu enää muistavan Jyri Häkämiehen loikkaa EK:on. Ainoa muistiin jäänyt ministerin tekemä virhe oli Iken tekstiviestiskandaali, joka ei osoita muuta kuin ikääntyvän miehen mielikuvistusta. Katainen, joka kuulemma kuuluu "winkkarilaisiin eli WinCapitaan ja joka kuulemma on joskus väärennelly asiakirjoja mieleisekseen, oli kuitenkin ajamassa Ikeä pois ministerin pallilta.

Anonyymi kirjoitti...

HARMAATA ja VIHREÄÄ?
Presidentti Haavisto teetti valtavan remontin Munkkiniemessä omakotitaloonsa. Pimeenä... ehkä 250.000 - 350.000 euroa. Urakkana ja kuitilla 2-3 kertaa enemmän. Kuka uskaltaa kysyä miten maksoi. Taitaa puolisolla pysyä vain sakset ja kiherrin kädessä. Asia on vanhentunut oikeudellisesti, mutta moraalisesti? Uskaltaako blogisti kysyä? Nim. L.H.Hoppu

Anonyymi kirjoitti...

Just just, tämän he – ha :n olisi tietysti pitänyt toimia lain mukaan jo senkin takia, että nekin verorahat olisi niin kipeästi tarvittu pohjattomaan kaivoon eli hänen jakamiin miljardiluokan "kehitysyhteistyö" - veroeuroihin Afrikkaan ja muualle maailmaan, sehän on suomalaisten kunniatehtävä. Mielenkiintoista, että kokoomuspuolueen pääministeri on antanut vihreän ministerin lainvastaiselle toiminnalle siunauksen.

Siru Pola kirjoitti...

Ottikohan J. Jonkka etukäten kantaa siihen, tuleeko Heidin erota ministerinpostilta sitten kun tämä asia tulee ilmi??

Anonyymi kirjoitti...

Kommentoija nro 2: Markku Fredman jo vastasi Herlinin jutun komentissaan: työnantaja ei ole vastuussa vakuuttamattomuudesta, ellei työllistä vuodessa enemmän kuin 12 päivää.

Anonyymi kirjoitti...

Kun miettii tätä Kataisen tukea punaviherpuolueen Hautalalle niin tulee mieleen Eino Leinon viisautta "Oi oppi ottakaatte....ja siis tässä tapauksessa....Kreikasta."
Mitäpä sitä turhaan papereita pyörittelee pikku asioiden takia, nyt on annettu ohjeet ja hyväksyntä aivan "korkeimman kären kautta." Tästä on hyvä jatkaa hyvällä omalla tunnolla. Kaikkee se teettääkin hallituksen "yhtenäisyyden" puolesta.

Keski-Pohjanmaalta kirjoitti...

Verohallinnon ylitarkastaja Janne Myllymäki kertoo IS:lle verotusperiaatteista yleisellä tasolla.

- Kotitalouden teettämästä työstä pitää toimittaa ennakonpidätys, antaa vuosi-ilmoitus, ja mahdollisesti maksaa sivukuluja. Verohallinnolle näistä maksetaan työnantajan sosiaaliturvamaksu. Eläke- ja työttömyysvakuutusmaksu menevät vakuutusyhtiöille.

Palkkion maksajalla on ennakonpidätyksessä ja sosiaaliturvamaksussa 1500 euron vuosiraja.

Jos palkka on tämän verran tai vähemmän, siitä ei tarvitse toimittaa ennakonpidätystä eikä maksaa sosiaaliturvamaksua.

Lisäksi palkkion maksajan täytyy tehdä Verohallinnolle vuosi-ilmoitus palkan maksusta. Raja on 200 euroa, jota pienemmistä summista ilmoitusta ei tarvitse tehdä.

Hautalan maksamat palkkiot ovat alle 1500 euroa, mutta yli 200 euroa, joten vuosi-ilmoitus on ainoa kaavake, joka niistä pitäisi täyttää.

Palkkion saajan tulee ilmoittaa palkkiosta veroilmoituksessaan. Jos hän ei tee niin, hänen verotustaan voidaan jälkikäteen oikaista vahingoksi.

- Jos ilmoittamatta jätetty tulo on kovin suuri, kyseeseen voi tulla rikossyyte, mutta se riippuu myös tilanteesta: kuinka paljon tuloa, kuinka törkeä tilanne, onko se tahallista ja niin edelleen, Myllymäki kuvailee.

--------------------------------------------------------------------

Tavallaan ministeri Hautala päästi hommelin rönsyilemään epäedulliseksi aivan itse (sikäli, kuin kaikki asiaan liittyvä on jo paljastunut, mitä epäilen...): olisi vaan pitänyt kiistämisestään kiinni ja sanonut vaikkapa, että koska kyse on useamman vuoden takaisesta asiasta, hän selvittää silloista menettelyään esim. viikonlopun yli ja olisi ottanut selvää noista em. palkkiorajoista ja -ohjeistuksesta.

Todennäköisesti tässä(kin) on mukana puoluepolitiikka ja mm. erään päähallituspuolueen likaisten töiden osasto, vastapalveluksena Vihreät/De Gröna sitten avittavat esim. yhden uuden ydinvoimalaluvan myöntämisessä (Vihreillehän joustavuus on "geneettinen ominaisuus", jos hallituspaikoista on kyse), jos ja kun nykyinen hallituskoalitio ylipäänsä pitkään jatkaa.

HH:lla on jo niin pitkä ura takana, että eläkkeitä piisaa yksinkertaista elämää viettävälle vihreälle henkilölle ja Keskuspuistokuntoilua varten varastosta tai Osmo Soininvaaralta löytyy polkupyörä tälle eduskunnan yhdelle ahkerimmista taksinkäyttäjistä. Jokin valtionyhtiön hallintoneuvostopaikka tms. pitäisi näin nuorelle (57v) kyllä löytää, jotta hän ei nyt vallan tylsistymään pääse!

Eli edelleen vastauksena blogistin kysymykseen ja soppansa väärällä maustevalikoimalla pilanneen ministeri H. Hautalan pitäisi erota.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hautala väitti ensin, että remontissa laitettiin tai korjattiin vain yksi ovi, mistä hän olisi maksanut vain 100 euroa. Nyttemin on ilmennyt, että remonttimiehille on maksettu ainakin 640 euroa.

Hautalan ovi-gate -tapaukseen tuntuu olevan vain yksi ratkaisu: Vihreät näyttävät Heidille ovea hallituksesta.

Anonyymi kirjoitti...

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r), vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Risto Kalliorinteen ja vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Haaviston mielestä Hautalan pitäisi erota harmaan talouden ministerityöryhmästä. Harmaan talouden torjunta on hallitusohjelman keihäänkärki.

Hei c'moon, työryhmässähän tarvitaan rautaista käytännön kokemusta!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Pekka Haavisto tähtää tietenkin itse Heidi Hautalan paikalle hallitukseen.

Tiettävästi hallituksessa pohditaan mahdollisuutta, jonka mukaan Heidi Hautala alkaisi vetää harmaan kotitalouden edistämisen ministeriryhmää.

Keskipohjalaisen veli kirjoitti...

Jätän sivistyneen veikkauksen: Hautala eroaa ja jää täydellä palkalla sairauslomalle siihen saakka, kun hänelle löytyy uusi, hyväpalkkainen virka.
By the way: kuka kumma noiden päättäjien sairaslomia oikein jakelee? On se ihmeellistä, että jos päättäjä joutuu ns. kuseen, hän sairastuu heti, mutta paranee oitis, kun kohu on ohi.
Kuulisin mielelläni arvoisan blogi-isännän kannan näihin "sairauslomiin".

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Me emme ole täällä lääkärin, vaan tuomarin roolissa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ylisti Max Jakobsonin poikeuksellista kyvykkyyttä Säätytalolla. Tuomiojan mukaan Jakobson vaikutti keskeisesti siihen asemaan, mikä Suomella nyt on. ET vertasi Jakobsonia toiseen juutalaiseen eli Henri Kissingeriin.

Niinhän se ET teki teki, Jakobssonin kuoleman jälkeen. En muista Tuomiojan koskaan kehuneen juutalaista Jakobssonia tämän eläessä.

Jos Jakobson olisi ollut vielä viime vuonna UMn palveluksessa, Suomi olisi todnenäköisesti valittu YK:n turvaneuvoston jäseneksi. Nykyiset ulkopolitiikan päättäjämme, joiden joukossa ET:lla on ollut pitkään keskeinen rooli, ovat hukanneet Jakobsonin perinnön eli hänen Suomelle hankkimansa kv. aseman.

Anonyymi kirjoitti...

Katainen: Hautalan uskottavuus ei ole mennyt, hänhän on aivan uskomaton!

Anonyymi kirjoitti...

Täällä aikaisemmin vedottiin perustuslakiin, jonka 60 § mukaan

"Valtioneuvostoon kuuluu pää‹ministeri› ja tarvittava määrä muita ministereitä. Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia."

Erittäin vahvistamattomien ja täysin epävirallisten huhujen mukaan tähän valmistellaan muutosta. Uudessa muodossaan pykälä tulisi olemaan:

"Valtioneuvostoon kuuluu pää‹ministeri› ja tarvittava määrä muita ministereitä. Ministerien on oltava rehellisiksi tai taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia."

Anonyymi kirjoitti...

Keski-Pohjanmaalta sanoi...
"Hautalan maksamat palkkiot ovat alle 1500 euroa, mutta yli 200 euroa, joten vuosi-ilmoitus on ainoa kaavake, joka niistä pitäisi täyttää."

Niinpä. Hautalan ainoa "virhe" siis oli vuosi-ilmoituksen laiminlyönti. Hautala maksoi oviremontista 650 € ilman kuittia. Mutta mikä olisi ollut veloitus kuitin kera? 1000 €? Kun sovittiin 650 eurosta ilman kuittia, niin eikö Hautala ymmärtänyt, että työntekijä tuskin ilmoittaisi ko. tuloaan verottajalle. Jos ymmärsi, eikö Hautala silloin syyllistynyt veropetoksen avunantoon?

Anonyymi kirjoitti...

Summista viis mutta Hautala on salannut koko keissin ja sen tultua lopulta ilmi yritti vielä laistaa syytteestä valehtelemalla maksaneensa vain satasen pimeästi. Jo se riittää viemään uskottavuuden Hautalan roolista pimeän työvoiman kitkemiseksi yhteiskunnasta. Kun hän itse sitä näyttää suosivan. Suorastaan pöyristyttävää että Hautala ei itse näe tässä mitään ristiriitaa.

Katainen, joka itse väärensi vain "pikkasen" pöytäkirjojaan, puolustaa tietenkin Hautalaa joka maksoi vain "pikkasen" pimeästi, just joo.. Melkoista porukkaa meillä hallituksessa..

Anonyymi kirjoitti...

Kai "baanaanipotku" Pahlman on kuollut. Mies teki 191 maalia SM-sarjassa, oli taitava muusikko ja yhdenlainen "heikkikahila" suomalaisille 1960-70 luvulla. Minusta Kaitsu oli Max Jacobsonin veroinen suomalainen!

Anonyymi kirjoitti...

Lapsellista räpeltämistä, jos Hautalan nyt puheena olevaa puuhastelua pidetään harmaantalouden rikoksen esimerkkinä, niin mitä mahtaa olla ammattimainen rikollinen toiminta harmaalla vyöhykkeellä ja missä on tekijät, kuka on hyötynyt ja kuorinut kerman.
Ne kovanluokan rikokset, missä kuntien ja valtion omaisuutta siirrellään ei kestä minkäänlaista päivänvaloa, se on osaajien ammattimaista toimintaa...

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Harmaan talouden arvo Suomessa on vuodessa n. 5 miljardia euroa. Siitä saadaan kiinni ja perityksi takaisin vain n. 10 prosenttia. Jossakin mättää ja pahasti. Mutta toisaalta tämä ei ole mikään ihme, jos harmaan talouden vastaiseen ministeriryhmään on kuulunut sellaisiakin "räpeltäviä" ministereitä kuten Heidi Hautala.

Anonyymi katsoo siis, että ministerin amatöörimäisestä "puuhastelusta" ei kannata puhua eikä välittää mitään, kun kerran "suuren luokan" ammattilaisia ja konniakaan ei ole saatu kiikkiin. Hieman outo anteeksianto- tai "lieventämisperuste", sanoisin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Heidi Hautala jättää harmaan talouden ministerityöryhmän. Asiasta kertoi aamulla vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö. Hänen mukaansa Hautala jää työryhmästä pois oma-aloitteisesti.

Ministerityöryhmän jättäminen, mitä Hautala alun perin ja vielä eilen itse vastusti, on toki vähintä, mitä Hautala voi tässä tilanteessa tehdä yrittääkseen vakuuttaa olematonta uskottavuuttaan.

Mutta riittääkö tämä lopulta edes vihreille? Tuskinpa vain. Odotetaan, että Hautala ymmärtää luopua ministein salkustaan.

Anonyymi kirjoitti...

Onko näitä harmaan talouden selvittämistyöryhmiä useampia? Voisko blogisti paljastaa millainen kokoonpano tässä Hautalan jättämässä miniterityötyhmässä on?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Harmaan talouden ministerityöryhmä:

valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, puheenjohtaja
elinkeinoministeri Jan Vapaavuori
sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko
työministeri Lauri Ihalainen
kehitysministeri Heidi Hautala
oikeusministeri Anna-Maja Henriksson
liikenneministeri Merja Kyllönen
sisäasiainministeri Päivi Räsänen

Hieman harmahtavaltahan tuo poppoo näyttää ulospäin - ken olis' harmaampi toista!

Kamunen kirjoitti...

Vain Se pätee mitä sovitaan Säätytalolla, näin on marjat.

Siellä seinilläkin on korvat.

Anonyymi kirjoitti...

Mahtaneeko professori aavistaakaan minkälaisen jäävuoren huippua nyt ollaan paljastamassa?

Eihän Suomen yliherra mitään niin paljon vihaakaan kuin verojen maksamista, ja suomenkielisen kansan järjen pilkkaamista.

Anonyymi kirjoitti...

Leidi Hautala yllättäen ja kenenkään pyytämättä jättäytyy sivuun vaativasta harmaan talouden joukkueesta.
Olisiko ministerin ollut syystä olla yhteydessä entiseen ministeritoveriin EK.hon ehkä Jyri olisi voinut kertoa luotettuja rakennuskonserneja, joihin pitää ottaa yhteyttä näissä vaativissa rakennushankkeissa.
EK.n vuori, teollisuus ja kaupan neuvoksilla olisivat antaneet asialliset takuutkin.
Harmaa talous ja musta tulevaisuus.
Kannustimia kannattaisi kysellä.

Anonyymi kirjoitti...

Harmaa talous, musta tulevaisuus ja vihreä menneisyys.

Anonyymi kirjoitti...

Ministeri Stubb sanoi jotain siihen suuntaan että "haikalat ovat Hautalan ympärisllä". Yhdyn näkemykseen. Onko syntynyt median oikeusistuin,joka sopivien ilmiantojen pohjalta tekee poliittisia mestauksia. HS pyysi hallituksen ministereitlä vastauksia,ovatko he käyttäneet pimeää työvoimaa. Vastaamatta jätti toistaiseksi ainakin ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka on tasavallan ykkösmoralisti jo 1960-luvun lopulta.Eikö vain?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Millainen "todistusvoima" Hesarin kyselylle voitaisiin antaa? Ei minkäänlaista. Ne, jotka vastasivat kysymykseen kieltävästi, ovat voineet syyllistyä verovilppiin aivan yhtä hyvin kuin ne ministerit, jotka kieltäytyivät vastaamasta kysymykseen.

Anonyymi kirjoitti...

Tuomiojalla on ollut iät ajat periaate, ettei hän koskaan vastaa minkäänlaisiin median kiertokyselyihin. Siis häntä ykkösmoralistiksi kutsuva anonyymi haukkuu väärää puuta.

Anonyymi kirjoitti...

Harmaan talouden ministerityöryhmään ei enää luottamus riittänyt, mutta ministeriksi riittää.

Omituinen ratkaisu erottaa työryhmästä, jossa edustaa paitsi puoluettaan myös sektoriaan. Ympäristöministerin rooli ko. työryhmässä olisi vähemmän looginen kuin valtion omistajaohjauksesta ja kehitysyhteistyöstä vastaavan ministerin. Lisäksi uuden hlön perehdyttämisestä työryhmän tavoittesiin ja saavutuksiin (!?!?) aiheutuu hidastavaa kitkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kukapa heittäisi ekan kiven...? Kukapa ei meistä olisi ajanut joskus 80 alueella väh 81 km tunnissa?

Pointti onkin, että HH on ministeri. Siksi tiukemmat säännöt, ei siksi että teko olisi itsessään iso. Eihän se ole.

Muuten: mikäköhän olisi ollut median reaktio, jos tekijä olisi ollut esim. Halla-aho? En usko, että ainakaan pehmeämpi...

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Halla-aho ei ole ministeri, ja pelko, että hänestä joskus tulisi ministeri, ei ole järin suuri.

Siru Pola kirjoitti...

Onko ämpäristöministeri jo kommentoinut Talvivaarassa havaittua uraanipäästöä. Ei taida olla, mutta on jo ehättänyt pelastamaan puoluetoveria tämän töppäyksestä.

Sellaista on politiikka.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ympäristöministeri ei ilmeisesti haluaisi laskea hautala-jätöstä luontoon vaan pitää sen tiukasti kontrollissaan hallituksessa...

Anonyymi kirjoitti...

Uhkaako Lotuksen ja Kimi Räikkösen voittoa Melbourbessa protesti ja hylkäys? Kuten tv-selostajat kilpailun alussa ihmettelivät, Kimin auto iski kipinöitä selvästi enemmän kuin kanssakilpailijoiden autot. Ilmeisesti Kimin auton pohja oli muita autoja matalammalla, mikä parantaa vauhtia. Tehdäänkö tästä protesti ja onko seurauksena Kimin kisan ja voiton hylkääminen?

Anonyymi kirjoitti...

Tuomiojan kommentti löytyy sivulta www.tuomioja.org, mm. "En tiedä syyllistyneeni mihinkään ykköskysymyksessä mainituista asioista, en ole myöskään sekaantunut alaikäisiin tai eläimiin, lahjonut virkamiehiä tai toimittajia, pahoinpidellyt lapsia tai aikuisia, varastanut kaupasta tai tehnyt murtoja, maalannut luvattomia graffiteja. Tämä vastaukseni lehtesi kysymykseen ei kerro mitään hyveellisyydestäni vaan paremminkin siitä, että politiikassa yli 40 vuotta toimineena olen yrittänyt olla tarkka siitä, että en vahingossakaan syyllistyisi sellaiseen rikkeeseen, josta tiedän joutuvani median hampaisiin ja antavani taas lisää yllykettä leimata kaikki poliitikot ja koko politiikan teko likaiseksi ja puolirikolliseksi oman edun tavoitteluksi. Milloin on lehtesi muutoin lähettänyt esim. kaikille yritysjohtajille vastaavanlaisen kysymyksen sen jälkeen, kun joku heistä on syyllistynyt lahjontaan?"

Anonyymi kirjoitti...

Tämän viherhautalan ministerikollegat olivat tietysti oitis sillä kannalla, ettei naisen tartte erota min. tehtävästä. Tällä ministerit varmistelevat jo etukäteen mahdollisia vastaavanlaisia omakohtaisia tilanteita. Muuten inisevät ratinpyörittäjät eivät kiinnosta.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tuomiojalta hyvä vastaus!

Kiinnitti huomiota, että asuntoministeri Krista Kiuru tarvitsi vastuksen antamisen yhden yön ylinukkumisen! Siinä ajassa oli tietenkin myös mahdollisuus hoitaa kenties laiminlyödyt ennakonpidätykset ja sos.turvamaksut kuntoon ja vastata sitten kirkkain mielin: "Minä en ole syyllistynyt moisiin virheisiin"!

Anonyymi kirjoitti...

Kun pääministerinä on Jyrki Katainen, jonka syntilistalla on mm. asiakirjaväärennös ja viimeksi tämä Himas-gate, sekä elinkeinoministerinä Jan Vapaavuori (pahoinpitely, rattijuopumus ym.)niin ei kai muiltakaan ministereiltä voi kovin paljon edellyttää. Nämä kaksi veijaria kuitenkin jatkavat viroissaan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Katainen ei saanut syytettä väärenöksestä ja Vapaavuori on kärsinyt nuoruudessaan tekemistään rikoksista tuomitut rangaistuket. Kansa on valinnut heidät molemmat parlamenttiin monta kertaa noiden "syntien" jälkeen.

Mutta istuuhan meillä perustuslakivaliokunnan eli joidenkin mielestä valtiosääntöoikeuden puheenjohtajana poliitikko ja entinen oikeusministeri, jonka on todettu hovioikeuden lainvoimaisella tuomiolla rikkoneen yhtä keskeistä perusoikeutta (Rusi-tapauksessa), mistä valtiolle aiheutui korvausvastuu. OM, eli siis ko. poliitikon aiemmin johtama ministeriö, ei katsonut kuitenkaan aiheelliseksi ryhtyä perimään valtion hänen puolestaan suorittamaa korvausta takaisin ja oikeuskansleri Jaakko Jonkka siunasi tämän(kin) päätöksen tyynesti ja ilman perusteluja.

Anonyymi kirjoitti...

"Perustuslain 60 §:n mukaan ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia. Nämä ministerien pätevyysvaatimukset ovat peräisin jo perustuslakia edeltäneestä hallitusmuodosta. Perustuslain valmisteluasiakirjoissa todetaan, että kysymyksessä on joustava ilmaus, joka on kuitenkin ymmärrettävä muodolliseksi, tosin varsin väljäksi kelpoisuusehdoksi ministerin tehtävään ja sellaisena otettava asianmukaisesti huomioon pääministeriä valittaessa ja ministeriä nimitettäessä.

Ministerien rehellisyyttä koskeva yleinen kelpoisuusvaatimus on siis vanhaa perua, mutta kysymys on edelleenkin kelpoisuusvaatimuksesta, jolla on oikeudellista sisältöä. Sellaisella käyttäytymisellä, jolla on ollut myös rikosoikeudellisia seuraamuksia, voi luonnollisesti olla merkitystä arvioitaessa asianomaisen henkilön rehellisyyttä. Perustuslaissa tarkoitettu rehellisyysvaatimus on kuitenkin laajempi käsite. Kelpoisuusvaatimuksen arvioimisessa on otettava huomioon ministerin toiminta kokonaisuudessaan."

Toisin sanoen ei kannata ihmetellä miten meillä voi olla ministerinä pahoinpitelystä ja rattijuoppoudesta tuomittu Vapaavuori. Mikään ei estä jatkossa myöskään esim. Kimmo Sasin nousua ministeriksi vaikka hänet on tuomittu kuolemantuottamuksesta. Katsos kun se kokonaisuus ratkaisee..

V Ronski kirjoitti...

"Anonyymi sanoi...

HARMAATA ja VIHREÄÄ?
Presidentti Haavisto teetti valtavan remontin Munkkiniemessä omakotitaloonsa."

Kukahan mahtaa olla tuo "presidentti Haavisto"? - Siitä tulikin mieleeni, että Blogisti voisi tiukentaa hieman kommenttiseulaa, jotta korketasoisesta blogista ei kehkeytyisi populististen ajatusten tunkiota à la suomi24.fi tai "Kansanradio".
Kiitos blogistille punnituista kannanotoista, mm. koskien jo sovitettuja tuomioita (eiväthän ne ole elinkautisia) ja Tuomiojan kommenttia. Olen kuitenkin eri mieltä siitä, pitäisikö ministerin olla pyhimys (tarvitaan 2 ihmettä). Nokian Kallasvuokin yritti tuoda tullitta arvokelloja (säästääkseen perheensä ruokaan rahaa?), mutta juttu haudattiin varsin vähin äänin, ennen noita yritysjohtajille tehtyjä kiertokyselyjä tyyliin "oletteko jo lakannut pahoinpitelemästä vaimoanne ja lapsianne?". - Jos ministeriksi pääsyn edellytyksenä olisi tosiaan pyhimykseksipääsyn ehtojen täyttäminen, pitäisi olla tehnyt ainakin nämä kaksi ihmettä: ei ole koskaan ajanut ylinopeutta; ei ole koskaan maksanut minkäänlaista veronalaista palkkiota pimeänä päästäkseen vero- ja eläkebyrokratiasta. -Pitäisikö tilatulta joulupukiltakin pyytää ennakonpidätystodistus vai pitäisikö käydä maksamassa ennakonpidätys ja sivukulut sekä tehdä vuosi-ilmoitus?

Anonyymi kirjoitti...

Ike Kanerva taitaa olla jokseenkin ainoa aktiivipoliitikko jolla ei ole enää mitään asiaa ministeriksi, kävi meneillään olevassa oikeudenkäynnissä miten tahansa. Jossain se ministerin kelpoisuusraja menee suomessakin..

Se että on jo rangaistuksensa kärsinyt, kuten Vapaavuori, ei tietenkään tarkoita että hän olisi jälleen automaattisesti ministerikelpoinen vaan kuten yllä todetaan, kokonaisuus ratkaisee. Niin, ja hyväveliverkosto, tietty..

Anonyymi kirjoitti...

Hautala oli lehtitietojen mukaan pitänyt puheen KHO:n entisen presidentin Pekka Hallbergin kirjan julkistamistilaisuudessa tänään. Minkä kirjan Hallberg on nyt kirjoittanut?

Anonyymi kirjoitti...

Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) ei kommentoinut maanantaina millään tavoin hänen ympärillään olevaa kohua. Hautala puhui korkeimman hallinto-oikeuden presidentin Pekka Hallbergin kirjan julkistamistilaisuudessa, minkä jälkeen ministeri poistui paikalta sanomatta sanaakaan toimittajille.

Administrative Justice : Cornerstone of functional rule of law.

Hallberg, Pekka, Helsinki : Rolfi, 2013

Onko Pekka Hallberg himasen viitoittamalla konsulttitiellä?

Hallberg kertoo kirjoittavansa siitä, minkä kokee tärkeäksi.

"Ja kun kerran on joutunut eläkkeelle ennen 68-vuotispäivää, pitää olla joku homma, jota jatkaa. Niin sitten perustin tämän pikku yksikön."

"Pikku yksikkö" on ROLFI, Rule of Law Finland, jolle Wihurin rahasto myönsi viime vuonna 250 000 euroa apurahaa kansainvälisiä oikeusvaltiohankkeita varten.


Virallinen nimi:ROLFI Oy
YTJYtunnus:22680617

YTJToimiala:Yhteiskuntatieteellinen ja humanistinen tutkimus ja kehittäminen (TOL: 72200)

Rekisteröity: 28.05.2009)
Yhtiön toimiala on harjoittaa oikeusvaltiokehitystä koskevaa tutkimus-, koulutus- ja julkaisutoimintaa sekä edistää oikeusvaltiokehitystä

Anonyymi kirjoitti...

IL: Hautalan miesystävä vaatii asiakirjojen salaamista

Hautalan miesystävä elokuvaohjaaja Andrej Nekrasov; kärkäs Putinin kriitikko ja Venäjän hallinnon avoimuuden ja läpinäkyvyyden puolestapuhuja vaati Itä-Uudenmaan käräjäoikeutta salaamaan kartanoremontin kolme liiteasiakirjaa 25 vuodeksi. Tässä toinen hyväkäs, joka elää kuin opettaa?

Anonyymi kirjoitti...

Aika kallis patukka:

"Inför valet av ny partiledare för Socialdemokraterna avslöjade Expressens politikreporter Leif Brännström i flera artiklar att Mona Sahlin för privata ändamål använt det kontokort hon hade tillgång till i tjänsten. Hon hade köpt varor, hyrt bilar för privat bruk samt tagit ut kontanter på kortet. Sammanlagt rörde det sig om privata utgifter till ett värde av 53 174 kronor."

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tobleroneaff%C3%A4ren

Anonyymi kirjoitti...

Hautalan miesystävä Andrej Nekrasov ja Pekkarisen tytären mies "kaikki hallussa" Taamir Fareed.

Minkälaisesta saldosta noin yleisestiottaen tämä Suomen hallituksen koko "vävypoikakaarti" muodostuu?

http://m.iltalehti.fi/uutiset/2013032916780974_uu.shtml