lauantai 23. maaliskuuta 2013

711. Tietovuoto hallituksesta EK:lle?

1. Pääministeri Jyrki Kataisen mukaan SAK:n työ- ja elinkeinojohtajan Matti Tukiaisen blogissaan esittämät väitteet siitä, että Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) olisi saanut etukäteen hallituslähteistä tiedon yhteisöveron laskusta ovat "täyttä puppua". 

2. Tukiainen sanoo, että EK:lla ei enää sen jälkeen ollut tarvetta keskitettyyn tuloratkaisuun, ja neuvottelut kariutuivat. Tupo-neuvottelut katkesivat tuloksettomina viime keskiviikkona ja heti seuraavana päivänä puoliltapäivin hallitus julisti kehysriihensä päätteeksi "fantastisen uutisen" yritysveron alentamisesta 20 prosenttiin, joka lienee uusi Euroopan ennätys.

3. Katainen tyrmäsi Tukiaisen väitteiden lisäksi myös keskustaopposition vihjailut siitä, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies olisi entisenä kokoomusministerinä ja Kataisen pitkäaikaisena ja läheisenä yhteistyökumppanina saanut tiedon päätöksestä etukäteen.

4. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen vaatii, että pääministeri Katainen selvittää kehysriihen taustat. Tiilikainen tiedotti vaatimuksestaan sen jälkeen, kun Matti Tukiainen väitti blogissaan, että EK tiesi ennalta yhteisöveron alentamisen. 

- Tuo on täyttä puppua, sanoo Katainen. Tiedän omalta osaltani, että osa EK:sta ja lähellä olevista kysyivät (yhteisöverosta), mutta me emme vastanneet ihan sen takia, että emme olleet osapuoli palkkaneuvotteluissa. 

5. Vaikuttaako Kataisen puolustelu uskottavalta? Kukaan ei voi todistaa Tukiaisen väitettä vääräksi tai oikeaksi. Kysymys ja väitteen uskottavuus ratkeaa sen mukaan, miltä asia näyttää ja vaikuttaa ulospäin. Tukiainen on perustellut väittensä aika uskottavalla tavalla, jolloin todistustaakka siirtyy hallitukselle ja pääministerille.

6. Tämä siitä sitten saatiin, kun ministeri Jyri Häkämies siirtyi EK:n toimitusjohtajaksi  pika pikaa ja ilman karenssia! Suomi lienee ainoita maita maailmassa, missä ministerit voivat siirtyä hallituksen ja ministeripostinsa kesken kauden jätettyään heti vastapuolen leiriin ilman minkäänlaista karenssiaikaa. Suomalainen mali ruokkii sisäpiirin tiedon hyväksikäyttämistä.

7. Oikeuskansleri Jonkka Jonkka saanee jälleen töitä Kataisen takia, sillä totta kai, tästäkin tapauksesta kanneltaneen oikeuskanslerille. Hyväuskoiset ihmiset eivät näytä ymmärtävän, että tätä ministerit  juuri toivovat. Kokemus on nimittäin osoittanut, että oikeskanslerilla on taito ja taipumus puhtaiden papereiden jakamiseen ministereille ja korkeille virkamiehille, vaikka asia näyttäisi miten vakavalta tahansa. 

8. Näin pääsiäisen tienoilla näyttää "puppua ja pupuja" olevan liikkeellä runsaasti. Niin, ja liihoitteleehan siellä myös yksi pääsiäisnoita-Heidi siivojanluutineen!

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Katainen teki sen taas!

Ensin hän jelppasi kaveriaan Himasta saamaan 700 000 euron toimeksiannon "puppuselvityksestä", ja nyt toista kaveriaan Häkämiestä yritysveron roimalla alennuksella ja sitä koskevalla tietovuodolla!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kiistää epäilyn, että työnantajapuoli olisi saanut palkkaneuvottelujen aikana tiedon tulossa olevasta yhteisöveron alennuksesta.

Häkämiehen mukaan EK toivoi ja ajoi yhteisöveron alentamista, mutta hallituksen päätöksestä hänellä tai EK:lla ei ollut etukäteen tietoa. Häkämies korostaa, että päätös tunnustelujen katkaisemisesta tuli palkansaajajärjestöjen puolelta eikä EK:lta. Hän sanoo kaikkien tiedossa kuitenkin olleen, että yhteisöverokysymys on esillä kehysriihessä.

Työntekijäpuoli puolestaan sanoo, että EK ei halunnut tupo-tunnustelun jatkuvan. Yritysveron mahdollinen alennus oli toki tiedossa, mutta kokonaan toinen asia on, että hallituksen päätös alentaa yritysveroa roimalla tavalla, tuli yllätyksenä - kaikille muille paitsi ehkä juuri EK:lle.

Anonyymi kirjoitti...

Sirkka-Liisa Anttila (kesk) tylyttää Jyrki Kataista ja hänen hallitustaan kovin sanoin: Onko valta noussut päähän (Ilta-Sanomat).

Sirkka-Liisan mukaan Katainen on selvinnyt tähän asti monesta oppositiota suorastaan haveksivasta tempauksestaan hymyilemällä, mutta lataa, että "ne päivät ovat ohitse"!

Kataiselta on todella leikki kaukana, jos hän joutuu Sirkka-Liisan "syleilyyn"!

Toipila kirjoitti...

Yhteisöverokannat:
- Irlanti 12,5%
- Kypros 10
- Ruotsi 22
- Kreikka 20

Lähde: http://www.veronmaksajat.fi/fi-FI/tutkimuksetjatilastot/tuloverotus/yhteisoverotus/

Anonyymi kirjoitti...

Tulee mieleen edesmenneen Juice Leskisen aikoinaan lähettämä sähke valtiovarainministeri Viinaselle: "Vellihousut vittuilee, älä vaan anna periksi!" - Voimia pääministerille.

Keski-Pohjanmaalta kirjoitti...

Jyrki The Cash Kataiseen en luota edes nanometrin vertaa. Enkä Häkämieheen sen koommin.

Joku ehdotti jo perjantaina HS:n kommentointiosiossa (artikkeli hallituksen viivyttelystä VN:n virallisen tiedonannon julkaisussa yms.), että pääministerille pitäisi tehdä vuosittainen terveystarkastus kuten presidentillekin. Minä kannatin ja jatkoin, jotta Kataisen tapauksessa se olisi hyvä tehdä neljännesvuosittain mielentilatutkimuksen kera ja tulokset pitäisi julkaista (en ole katsonut, menikö moderaattorilta läpi)!

USarissa Puheenvuoron puolella on aika ajoin kooste The Cashin kupruista & valheista ja lista alkaa olla melkoisen pitkä. Kyllä se pian vähintään Lesboksen saarelle ulottuu, jos ko. Poju saa jatkaa huseeraamistaan.

Jonkan Pesulasta olen myös huolissani: liekö siellä vain yksi pesukone ja sekin on jumittunut valkopesuohjelmaan?!?

Mihin vvm Jutta Urpilainen katosi? Hänen piti olla la 23.3.2013 Ylen Ykkösaamun haastateltavana, mutta Suoras Linjan (yleisökysymyksiä ministerille) sivulle tuli ilmoitus peruutuksesta. Tilalle saatiin kuitenkin oikean puolueen edustaja eli Teiniliitto-Liikanen. En viitsinyt katsoa... Toisaalta toki J. Urpilaisella on kiirettä pitänyt kehysriihen, Kupru-Kyproksen ja Lymyily-Kataisen kanssa.


Anonyymi kirjoitti...

Politiikan pätkätyöläinen Katainen kävi vastavalmistuneena maisterina Lontoossa jollakin EU-kurssilla, eikä kuvitellutkaan poliitikon urasta, kunnes kaksi sipoolaista Itämaan tietäjädaamia pyysi häntä politiikkaan turvaamaan "kukoistuksen katetussa pöydässä".

Anonyymi kirjoitti...

Suomi ei suinkaan ole ainoa maa, jossa on tämä ongelma. Myös Yhdysvallat on korruptoitunut. Siellä ongelma lienee jopa pahempi, mutta senhän tietää, että suomalainen oikeisto haluaa aina kopioida kaiken yhdysvaltalaisen tänne riippumatta siitä toimiiko se vai eikö. Innokkuus jopa kasvaa, kun on saatu rapakon takaa selvät todisteet siitä, että tapa/laki/järjestelmä on kauhea ja destruktiivinen.

Olisiko tällä jotain tekemistä niiden huhujen kanssa, joiden mukaan Kokoomuksen ohjelma on kokonaisuudessaan tehty amerikkalaisessa thinktankissa?
Jälki on ainakin sen mukaista.

Anonyymi kirjoitti...

Jyrki Katainen tulee jäämään historiaan Suomen kaikkien aikojen huonoinpana pääministerinä arvosanalla, joka on jossakin surkean ja onnettoman välimaastossa.

Anonyymi kirjoitti...

Oli todennäköisyys ja totuus tietovuodon kuinka tahansa, uskon että syksyllä sovitaan Saksan tapaan tapaan melko reiluista palkankorotuksista. Silloin lopulta kaikki osapuolet (kokooomus ja demarit ym ehkä sopineetkin asiasta) ovat tyytyväisiä. Näin kulutuskysyntää ylläpitämällä ja samalla inflaatiotakin hyväksi käyttäen selvitään pahenevasta lamasta. Tulee valtiolle nääs verotulojakin "yllättäen" lisää.

Anonyymi kirjoitti...

Nopeasti Kataisen hallitus muutti omaa ohjelmaansa.
Mistä löytyy tämä erillinen selvitys, joka alensi vain kapitalistien verotaakkaa?

"Elinkeinoverotusta uudistetaan kilpailukyvyn ja veropohjan turvaamiseksi vaalikauden alussa tehtävän erillisen selvityksen perusteella. Selvityksessä kartoitetaan mm. konserniverojärjestelmän uudistaminen, tulolähdejaon poistamisen mahdollisuudet, korkojen vähennyskelpoisuuden käsittely, yritysten
tappiontasausjärjestelmän laajentaminen, vähennysten käyttömahdollisuudet ja tuotannollisten investointien korotettujen poistojen jatkotarve. "
Lainaus hallitusohjelman sivulta 13.

Anonyymi kirjoitti...

Suomi on banaanivaltio muiden joukossa. Onko tässä mitään uutta.
Korruptio, lahjonta, ammattimainen rikollinen toiminta rehottaa, hyvä /veli-sisko järjestelmä elää kukoistustaan.
Valtiovallan korkeimmat viranhaltijat on mukana ammattimaisessa rikollisesta toiminnassa.
Niin... mitenkäs opiskelijajärjestöt tiesi lähteä joukkoineen liikkeelle, oliko sisäpiiri tietoa...

Anonyymi kirjoitti...

Blogisti aavisteli taannoin ihan oikein että jotain tämäntapaista saattaa syntyä kun EK:n johdossa on nyt Kataisen paras kaveri. Ei liene mitään syytä epäillä että tässä on tieto kulkenut juuri niin kuin Matti Tukiainen antaa ymmärtää. Todella härskiä toimintaa kokkariveljiltä.

P.S. Palme dokumentissa kerrottiin että Palmea epäiltiin jossain vaiheessa mielisairaaksi. Tämä tulee väkisinkin mieleen kun ajattelee viimeaikaisia tapahtumia kotomaassamme..

Anonyymi kirjoitti...

Eikös tätä veroratkaisua pitäisi kysyä Urpiaiselta?
Luulisi, että Suomessa olisi joku tutkiva toimittaja, joka kysyisi, koska SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Urpilainen suostui yhteisöveron alennukseen? Tai, taidan odottaa liikaa suomalaiselta toimittajalta...

Sinänsä Etelärannan ja Suomen pääministerin tiiviit yhteydet eivät ole uusi asia. Pääministeri Holkerin valtiosihteeri Matti Korhonen tuli kansliaan Etelärannasta, tämän jotenkin ymmärtää, koska savolainen Korhonen oli myös kokoomuslainen.

Miksi Esko Aho valitsi Teollisuuden Keskusliiton toimitusjohtajan Timo Relanderin kansliansa valtiosihteeriksi on pieni arvoitus. Siis sama virka, johon Häkämies valittiin. Eikö Sökö Esko ollut Keskustan puheenjohtaja, vai oliko puolue Kokoomus?