maanantai 3. maaliskuuta 2014

821. Antti Rinne vs. Jutta Urpilainen

1. Jutta Urpilainen (38) valmistui kasvatustieteiden maisteriksi v. 2002. Samana vuonna Jutta levytti joululaulualbumin "Jouluisia ajatuksia". Hänen isänsä on demareiden entinen kansanedustaja Kari Urpilainen, joka sai vuonna 2007valtiopäiväneuvoksen arvonimen; Karilla ei ole hallituskokemusta.

2. Jutta Urpilainen työskenteli luokanopettajana vajaat pari vuotta. Vuonna 2000 eli 25 vuotiaana hänet valittiin Kokkolan kaupunginvaltuustoon. Eduskuntaan Jutta valittin poliittisena broilerina ensimmäisen kerran vuoden 2003 vaaleissa 5 365 äänellä. Seuraavissa eli vuoden 2007 eduskuntavaaleissa hänet valittiin jatkokaudelle 7 244 äänellä. Urpilaisesta tehtiin tuolloin SDP:n eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja.

3. Kesän 2008 puoluekokouksessa SDP joutui valitsemaan uuden puheenjohtajan, sillä Eero Heinäluoma luopui ko. tehtävästä huonosti menneiden eduskuntavaalien takia. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Jutta Urpilainen, joka voitti lopullisessa äänestyksessä Erkki Tuomiojan äänin 218-132. Urpilaisesta tuli SDP:n ensimmäinen naispuheenjohtaja ja 32-vuotiaana myös puolueen nuorin puheenjohtaja. Urpilaisen ensimmäiset vaalit puolueen puheenjohtajana olivat syksyn 2008 kunnallisvaalit, joissa SDP menetti kannatustaan.

4. Kevään 2011 vaaleissa SDP:stä tuli Suomen toiseksi suurin puolue, vaikka se menettikin kolme eduskuntapaikkaa ja 2,3 prosenttiyksikköä kannatuksestaan. Urpilainen sai vaaleissa 11 668 ääntä. SDP nousi kesällä 2011 Jyrki Kataisen johtamaan sixpackhallitukseen ja Urpilaisesta tuli valtiovarainministeri. Urpilaisen ministerikaudella Suomen valtiontalous on velkaantunut pahoin ja Suomi on luisunut EU:ssa heikoimpien talousmaiden joukkoon. Urpilainen on tullut tunnetuksi varsinkin EU:n Kreikalle myöntämistä tukipaketeista ja Suomen Kreikalta vaatimista vakuuksista. SDP:n gallupkannatus on laskenut tasaista tahtia.

5. Ei siis ole mikään ihme, että Jutta Urpilaiselle on ryhdytty etsimään vastahdokasta toukokuun alussa (8.-10.5.) SDP:n puoluekokouksessa Seinäjoella tapahtuvaan puheenjohtajan vaaliin. Toistaiseksi on ilmaantunut vain yksi vastaehdokas eli Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne (51). Rinne on juristi, jolla on vankka ay- ura, mutta joka on toiminut aiemmin myös duunarina ja harjoittanut asianajajan ammattia. Toukokuussa 2002 Rinne valittiin Erityisalojen toimihenkilöliitto ERTO:n puheenjohtajaksi ja vuonna 2005 Toimihenkilöunionin johtoon. Ammattiliitto Pron puheenjohtajana Rinne aloitti vuoden 2011 alussa. Rinne on toiminut aiemmin myös Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n järjestösihteerinä ja lakimiehenä, jonka paikan hän joutui kuitenkin erinäisten epäselvyyksin takia jättämään.

6. Antti Rinteen vanhemmat ovat myös juristeja, hänen isänsä toimi aikoinaan Lohjan kaupunginjohtajana. Rinne tunnetaan ärhäkkäänä, aggressiivisena ja kiisteltynä ay-johtajana. Rinnettä on pidetty ay-liikkeen kestohäirikkönä ja hän on saaanut lakkokenraalin maineen tempauksillaan, joista joitakin on puitu käräjä- ja hovioikeutta myöten. Rinne pyrki eduskuntaan vuoden 1999 vaaleissa Uudeltamaalta, mutta jäi valitsematta 2300 äänellä. Hän on toiminut kunnanvaltuutettuna Mäntsälässä 1997-2004 ja uudelleen vuodesta 2012 alkaen. Rinne on esittänyt SDP:n virallisesta linjasta poikkeavia mielipiteitä verotuksesta ja yleensä valtiontalouden hoitamisesta.

7. Miksi SDP:n tulisi valita uusi puheenjohtaja ja onko Antti Rinteellä realistisia mahdollisuuksia voittaa äänestyksessä Jutta Urpilainen? Puheenjohtan valitsevat puoluekokoukseen puolueen jäsenten äänestyksessä valitut 500 edustajaa, valintamenettely on parhaillaan käynnissä.

8. Suomessa on neljä suurta eduskuntapuoluetta: Kokoomus 44 kansanedustajaa (ääniosuus vuoden 2011 vaaleissa 20,3 %), SDP 43 edustajaa (19,1 %), Perussuomalaiset 38 edustajaa (19,05 %) ja Keskusta 35 edustajaa (15,76). Kokoomuksen ja SDP:n ja neljän pienpuolueen hallitus ei ole äänestäjien mielestä onnistunut talous- ja EU-politiikassaan hyvin. Gallupkyselyissä puolueiden voimasuhteet ovatkin muuttuneet merkittävästi. Keskusta on noussut selvästi suosituimmaksi puolueeksi n. 23-24 prosentin kannatuksella, Kokoomuksen kannatus on sen sijaan pudonnut n. 18 prosenttiin, johon pääsevät myös Perussuomalaiset. Suurimman romahduksen on kokenut SDP, sillä sen kannatus on pudonnut 15-16 prosenttiin.

9. Gallupkyselyjen tulosten valossa ei ole mikään ihme, että monet demarit haluavat vaihtaa puheenjohtajaa. Kun taloustilanteessa ei ole odotettavissa muutosta parempaan, vaikuttaa ilmeiseltä, että Jutta Urpilaisen johdolla demarit menettäisivät myös seuraavissa eduskuntavaaleisssa kannatustaan entisestään. Jutta Urpilaisen johdolla demarit ovat hävinneet kaikki vaalit kunnallisvaalit ja EU-vaalit mukaan lukien. Voisi ainakin kuvitella, että uuden puheenjohtajan avulla demarit saisivat tappiokierteensä katkaistuksi.

10. Mutta olisiko juuri Antti Rinne tyyppi, joka veisi demarit vaalivoittoon? Tätä on vaikea ennustaa. Henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan Urpilaista voidaan pitää Rinnettä parempana vaihtoehtona ainkin, jos on kyse puheenjohtajan kansainvälisistä yhteyksistä ja tehtävistä. Rinne on aika lyhytsanainen kaveri, jolle ay-väen etujen ajaminen tuntuu olevan henki ja elämä. Rinne on ilmoittanut olevansa eräissä verotukseen liittyvissä kysymyksissä eri mieltä kuin Urpilainen ja hänen mielestään Suomi voisi harkita Kreikan velkojen anteeksiantoa. Tätä demarit kuitenkin vastustavat jyrkästi - kun on ne Urpilaisen neuvottelemat "takuutkin" näet saatu! 

11. Jos Rinteestä leivotaan uusi puheenjohtaja, olisi todennäköistä, että suurin osa niistä demareista eli "rasvanahkaduunereista", jotka ovat viime vaaleissa äänestäneet perussuomalaisia, palaisi takaisin ruotuun ja änestäisi vuoden 2015 vaaleissa jälleen demareita. Toisaalta osa Urpilaisen aikana demareita äänestäneistä naisista saattaisi jättää seuraavissa vaaleissa äänestämättä koknaan tai äänestä muiden puolueiden ehdokkaita, jos Rinne valitaan uudeksi puheenjohtajaksi. SDP:n puheenjohtajuus tuntuu olevan paljolti myös sukupuolikysymys: miehet kannattavat uudeksi puheenjohtajaksi miestä, naiset taas naista.

12. Timo Soini ilmoitti viime lauantaina telkkarissa kysyttäessä, ettei hän pelkää, että Rinteestä tulee demareiden puheenjohtaja. Soinin perustelu vaikutti hieman yllättävältä. Soini nimittäin väheksyi Rinteen poliittista kokemusta, jota hän kuvaili varsin "kevyeksi", koska Rinteellä ei ole lankaan eduskuntakokemusta. Poliittista kokemusta voi kuitenkin hankkia myös muutoin kun istumalla eduskunnassa ja Antti Rinteellä tuntuu olevan tuollaista kokemusta yllin kyllin. Ammattijärjestöt ovat nykyisin poliittisia elimiä, joille maan hallitus on jättänyt aika vapaat kädet päättää esimerkiksi työlainsäädännöstä ja niinkin tärkeästä asiasta kuin eläkeiän nostamisesta.

13. Timo Soini antoi mainitussa haastattelussaan hieman halveksivaan sävyyn ymmärtää, että jos Rinne valittaisiin demareiden uudeksi puheenjohtajaksi, tämä joutuisi menemään hallitukseen ja ottamaan siellä nykyisin Urpilaiselle kuuluvan valtiovarainministerin salkun. Soini halusi ilmeisesti pelotella, että tästä ei tulisi mitään, kuten Rinteellä ei ole mainittua eduskuntakokemusta. Tästä voidaan kuitenkin olla myös toista mieltä. Antti Rinne olisi luultavasti varsin aktiivinen ja päättäväinen finanssiministeri. Kuka sitä paitsi on sanonut tai määränyt, että demareiden tulee pysyä Jyrki Kataisen johtamassa horjuvassa ja saamattomassa hallituksessa hamaan seuraaviin vaaleihin saakka? Antti Rinteen tulo demareiden johtoon saattaisi merkitä hallituksen hajoamista ja ennenaikaisten eduskuntavaalien järjestämistä. Timo Soini tuntuu sittenkin hieman pelkäävän, että Rinteen valinta söisi persujen kannatusta.

14. Antti Rinne käy puheenjohtajakampanjaa jo täyttä häkää ja kiertää siinä tarkoituksessa eri puolilla maata pidettävissä tilaisuuksissa. Joidenkin kyselyjen mukaan hän näyttäisi jopa ohittaneen kannatusluvuissa Urpilaisen. Rinne näyttää pudottaneen hieman painoaankin, mikä on hyvä merkki, sillä aiemmin Rinne on kuulunut lähestulkoon samaan painoluokkaan Timo Soinin kanssa. Vielä 10-15 kiloa kropasta pois, niin Rinnehän alkaa näyttää Timo Soinin ja Jutta Urpilaisen rinnalla suorastaan solakalta! Jutta Urpilainen (38) voisi keskittyä pikku hiljaa perheen lisäykseen, jollei häntä valita enää puolueen puheenjohtajaksi. Antti Rinteellä ei ole vastaavia huolia, sillä hän on jo kolmatta kertaa naimisissa.

15. Parissa muussakin puolueessa saattaa piakkoin tulla eteen kysymys puheenjohtajan vaihdoksesta. Sen jälkeen kun vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki simahti Sotshin Leijonajuhlissa ja sammui kännissä ravintolapöytään niin, että hänet jouduttiin kantamaan läheiseen hotellliin, on alkanut kuulua vaatimuksia potkujen antamisesta Arhinmäelle. Jotkut pitävät jopa selvänä, että vasureiden seuraavasssa puoluekokouksessa Arhinmäki joutuu vaihtoon. Näin tuskin kuitenkaan tapahtuu, mutta jos tapahtuu, niin silloin valtiotieteen ylioppilas Paavo A. saisi tilaisuuden suorittaa maisterin opintonsa loppuun.

16. Keskustassakin on tässä suhteessa ongelmia. Gallupkyselyjen mukaan Keskusta on nyt ylivoimaisesti suosituin eduskuntapuolue, joka voittaisi seuraavat eduskuntavaalit selvästi. Ongelma on kuitenkin siinä, että puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä on ollut vajaan vuoden vuoden aikana keuhkoveritulpan takia kaksi kertaa pitkällä sairaslomalla, joista jälkimmäinen jatkuu vielä muutaman päivän. Jos Keskusta voittaa seuraavat vaalit eli siitä tulisi suurin eduskuntapuolue, tulisi Sipilästä automaattisesti seuraavan hallituksen pääministeri. Toivottavasti Sipilän paranee ja hänen terveytensä kestää jatkossakin, sillä olisihan se aika ongelmallista, jos puolue voittaa vaalit, mutta puolueen puheenjohtaja ei voisikaan sairautensa takia ryhtyä uuden hallituksen pääministeriksi. 

17. Jos demareiden puheenjohtajakisaan ilmaantuu vielä muitakin varteenotettavia ehdokkaita tai Antti Rinteen kannatus on kyselyjen valosssa selvästi suurempi kuin Jutta Urpilaisen, niin Jutta luopuu kisasta kokonaan. Silloin hän joko lähtee "tekemään lapsia" tai asettuu ehdokkaaksi ensi kesäkuun EU-parlamentin vaaleissa.


18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Antti Rinteen kerrotaan valmistuneen oikeustieteen kandidaatiksi (OTK) ainoastaan 1,5 vuotta kestäneiden opintojen jälkeen.

Rinteen gradun teemana oli "Henkilökohtaisen vapauden suoja ja eräät poliisihallinnon, sosiaali- ja terveydenhuollon vapaudenriistoa koskevat säännökset sekä Euroopan ihmisoikeuskonvention henkilökohtaista vapautta suojaavat artiklat". - Huh, onpa siinä opinnäytetyöllä pitkä otsikko! Lieneekö työn hyväksymiseksi todella riittänyt, että Rinne on vain luetellut kaikki mahdolliset säännökset ja artiklat?

Anonyymi kirjoitti...

Eduskunnan kyselytunnilla viime torstaina hallituksen aitiossa istui myös urheiluministeeri Paavo Arhinmäki. Häneltä ei kysytty mitään, mutta ministerillä näytti selvästi olevan vaikeuksia pysytellä hereilä. Hänen silmänsä lurpsahteleviat uhkaavasti ja ministeri näytti taistelevan nukahtamista vastaan. No, Sotshin kotimatkastahan oli kulunut vasta 2-3 päivää, joten ihmekös tuo!

Anonyymi kirjoitti...

Jos luokanopettaja pystyy suoriutumaan valtiovarainministerin tehtävistä niin miksei myöskin oikeustieteen kandidaatti. En hetkeäkään epäile etteikö Rinne hanskaisi hommaa.

Jotain tarttis joka tapauksessa tehdä, Urpilaisen johdolla on hävitty kaikki vaalit. Tuskin mitään käännettä parempaan on luvassa jos Urpilainen saa jatkaa puolueen johdossa. Luulisi tämän myös puoluevaltuuston tajuavan. Veikkaan täten että Rinne korjaa voiton.

Anonyymi kirjoitti...

Urpilaisen valinta puheenjohtajaksi vuonna 2008 taisi olla aika pitkälti sukupuolikysymys demareille, keulakuvaksi haluttiin saada nuori ja freesi nainen. Feministinen facelift floppasi kuitenkin pahemman kerran ja osoitti afrikkalaisen sananlaskun voiman ”Jos hieho johtaa laumaa, niin koko karja juuttuu suohon”. Jykevän ja ärhäkän miesjohtajan kaipuu elää vahvana puolueen ay-siivessä. Unohtamatta ja sivuuttamatta realiteetteja Antti Rinne voisi hyvinkin olla mies paikallaan kääntämään puolueen kannatuksen nousuun (vrt. Ruotsin Stefan Löfven) sillä puoluepolitiikkaa tulisi ennen kaikkea hoitaa ottamalla huomioon, millainen maailma on, ei millainen sen pitäisi olla.

V12 kirjoitti...

"...Rinne on toiminut aiemmin myös Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n järjestösihteerinä ja lakimiehenä, jonka paikan hän joutui kuitenkin erinäisten epäselvyyksin takia jättämään...".

Ahaa! Lakikielellä siis tarkoitetaan rikollisesta toiminnasta oikeudessa lainvoimaisen tuomion saamista "erinäisiksi epäselvyyksiksi".

Tällä hetkellä SDP:n puheenjohtajana on henkilö, joka valtiovarainministerinä tekee kipeitäkin toimia, koska koko Suomen etu sitä vaatii. Tästä eivät kaikki pidä, joten he ajavat puolueen johtoon väärinkäytöksistä tuomittua ammattiyhdistysaktiivia, jonka edunajamiskohde on hyvin tiedossa, eikä se ole koko Suomen kansa.

Anonyymi kirjoitti...

Höppänä! Rinnettä ei ole tuomittu oikeudessa mistään
"rikollisesta toiminnaatsa" lainvoimaisella tuomiolla.

Anonyymi kirjoitti...

Rinne voi voittaa puheenhohtajakisan ja saada lyhyen kuherruskuukausiedun, mutta siihen se jää. Kymmenen vuotta sitten Rinteen kaltainen tyyppi olisi voinut menestyä, mutta ei enää tänä päivänä. Liian vahoillinen, myös monille miehille.

Anonyymi kirjoitti...

Sipilän sairaus tuli pahimmoilleen juuri, kun puolue oli nousussa juuri Sipilän ansiosta. Hän kun ei ole puolueen ryvettämä: hän vaikuttaa rehelliseltä ja vilpittömältä.

Anonyymi kirjoitti...

Harmi ettei Antti Lindtman lähtenyt haastamaan Urpilaista. Antti on nähdäkseni ainoa demari joka voisi nostaa puolueen suosta. Rinne on liian vanhoillinen. Rinteen johdolla puolueen kannatus tulee todennäköisesti vain laskemaan entisestään. Demareilla ei yksinkertaisesti ole ketään valovoimaista poliitikkoa tähän hätään johtamaan puoluetta. Paitsi tietenkin Lindtman. Anttihan on komea ilmestys muutoinkin, parimetrisine vartineen. Olisi todella edustava puoluejohtaja. Ehkäpä sitten seuraavalla kerralla..

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Parimetristen kerhoon kuuluu myös Eero "Don" Heinäluoma, joka luopui SDP:n puheenjohtajuudesta 2008 huonosti menneiden vaalien takia. Pitäisikö nyt Urpilaisen tilalle nostaa uusi parimetrinen hujoppi? Heinäöuomaa ja Lindmania yhdistää myös yksi toinenkin asia: he ovat molemmat koulutukseltaan ylioppilaita. Lindtman opiskelee vielä maisterin paperit tähtäimsessään. Antti L. on poliittinen bloileri, joka ei ole tehnyt muuta kuin politiikkaa elämänsä aikana.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan totta: naisihmisen silmä lepää Antti Lindtmanissa. Siinä on demareilla nouseva kyky, niin osaamisen kuin ulkoisen habituksenkin osalta. Viimeksi mainittuakaan ei ole syytä vähätellä, sillä politiikka on myös mielikuvia.

Anonyymi kirjoitti...

Vain niin, tekisivätkö demarit puheenjohtajan valinnan sillä perusteella, kessä kandidaatissa "silmä" eniten lepää? Äänestävätkö miehet silloin Urpilaista?

Anonyymi kirjoitti...

Rinteessä on vain se ongelma, että hän viehättää SDP:n perinteisiä peruskannattajia, blogistin sanoin "rasvanahkaduunareita" kun taas Urpelaisen peruskannattajat lienevät julkisen sektorin naisia. Herää kysymys, kumpia mahtaa tulevaisuudessa olla enemmän?

Itse ajattelen, että Rinne olisi tuosta syystä SDP:n kuolemansuudelma, janttautuminen savupiipputeollisuuteen.

Asiasta toiseen, eikö blogistia kiinnostaUkraina?

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi väittää kateuksissaan, että Lindtmanin eduksi olisi laskettu vain edustava ulkomuoto. Hänen osaltaanhan kehuttiin sekä osaamista että ulkonäköä. Ja mikseivät miehet äänestäisi Urpilaista, jos pitävät häntä sekä pätevänä että edustavana?

Anonyymi kirjoitti...

"Poliittinen broileri" on aika huono termi kuvaamaan Antti Lindtmania, 30v, joka on sentään ajanut betonirekkaa työkseen. Parempi esimerkki olisi vaikkapa Timo Soini, 51v, joka ei ole ikinä tehnyt päivääkään rehellistä työtä.

Antti on takuuvarmasti demareiden tuleva puheenjohtaja. On todella sääli ettei mies lähtenyt kisaan jo nyt.

Anonyymi kirjoitti...

Jukka Gustafsson näkyi istuvan Antti Rinteen vaalitilaisuudessa aivan etupenkillä. JG kostaa takuulla Urpilaiselle kierrätyksestä johtuneen ministerilentonsa ja hommaa Rinteelle paljon tukea kentältä. Miksei Gustafsson voisi johtaa tuota ikivanhaa rupusakkia (SDP)?

Anonyymi kirjoitti...

Vanha työväentalonenäni haistaa, että nyt saattaisi olla vihdoinkin Erkki Tuomiojan vuoro. Hän on kakistelematta esittänyt EU:n Venäjä-kriittistä kantaa niin, että Tarjaa ja Manua hirvittää.

Anonyymi kirjoitti...

Heh, heh! Vai Erkin vuoroko se nyt olisi, heh!