torstai 28. toukokuuta 2015

945. Juha Sipilän hallitus aloittaa

   
 Alex, minä otan ulkoministerin salkun…et kyllä ota, se kuuluu mulle… älä ny hullujas puhu, mullepas…Timppa, sä et nyt kässää, täs on kaks pointtii...                               

1. Tasavallan hallitus vaihtuu virallisesti huomenna perjantaina, jolloin tasavallan presidentti myöntää ero Alexander Stubbin hallitukselle ja nimittää uudeksi pääministeriksi Juha Sipilän ja muut ministerit. Tämän jälken uusi hallitus pitää istuntonsa, jossa ne ministerit, joilla ei ole aikaisempaa ministerikokemusta, vannovat sanelun mukaan ja "käsi kirjalla" virkavalansa. Uudesta hallituksesta otetaan ryhmäkuva, tällä kertaa ei ilmeisesti Säätytalon portaikolla, vaan jossakin Smolnan uumenissa. Huomenna eduskunta valitsee puhemiehensä.

2. Eduskunta kokoontuu Sibelius Akatemiassa jo tänään, jolloin se vahvistaa muodollisesti pääministerin valinnan. Tulos on selvä, koska ehdokkaita on vain yksi eli Juha Sipilä. Oppositio voi äänestää Sipilää vastaan, tyhjää tai kirjoittaa piruuttaan  äänestyslippuun minkä tähansa julkkiksen tai kulttihahmon nimen. Nähtäväksi jää, kuinka monta ääntä pääministerivaalissa saavat tällä kerralla sellaiset suuruudet kuin esimerkiksi Aku Ankka, Joulupukki tai Teuvo Hakkarainen.

2a. Hetki sitten eduskunta valitsi Juha Sipilän, joka on ehtinyt saada lempinimen "Kempeleen Corleone",  pääministeriksi äänin 128-62. Tyhjää äänesti kaksi ja poissa oli seitsemän kansanedustajaa.

3. Uudet hallituspuolueet eli keskusta, perussuomalsiset ja kokoomus julkaisivat eilen hallitusohjelmansa liitteineen. Hallitusohjelmasta ei tullut lyhyt, vaikka näin etukäteen luvattiin, sillä ohjelmassa, jolle on annettu juhlallinen nimi "Ratkaisujen Suomi", on 36-sivuinen pumaska. Tämän päälle tulee vielä kolmisenkymmentä sivua tiheästi kirjoitettua ohjelman liitettä.

4. Hallitusneuvotteluissa vahvistettiin eilen hallituksen ministeripaikat ja ministereiden välinen työnjako. Valtioneuvostossa on yhä edelleen 12 ministeriötä. Vaikka Juha Sipilä lupaili etukäteen ministeriöiden määrän alentamista, tavoitetta ei kyetty saavuttamaan, vaan hallitusneuvottelijoilta saatiin lakoninen ilmoitus, jonka mukaan  ministeriöiden määrän vähentäminen ei olekaan "järkevää".  Ympäristöministeriö oli määrä yhdistää maa- ja metsätalousministeriöön, mutta niin vain kävi, että ympäristöministeriö säilyy itsenäisenä. Joidenkin kaavailujen mukaan oikeus- ja sisäministeriö olisi voitu yhdistää keskenään - minulla oli uudelle ministeriölle valmiina jo vetävä nimikin eli "sisäisen turvallisuuden ministeriö" - mutta kumpikin ministeriö jatkaa edelleen omana yksikkönään.

5. Ministerien lukumäärä sitä vastoin alenee, mutta ei lähimainkaan niin paljon kuin alun perin suunniteltiin. Jyrki Kataisen hallituksessa oli 19 ministeriä ja Alex Stubbin hallituksessa 17 ministeriä. Juha Sipilä laskeskeli hallitustunnustelujen alkaessa, että ministereitä voisi olla vain 12, mutta niin vain kävi, että uudessa hallituksessa on 14 ministerinpaikkaa. Niistä keskusta sai kuusi, jolloin perussuomalaiset ja kokoomus saavat tyytyä kumpikin neljään paikkaan.

6. Persusuomalaiset ja kokoomus, käytännössä Timo Soini ja Alex Stubb,  kiistelivät loppuuun asti siitä, kummasta tulee ulkoministeri ja kumpi saa kontolleen hallituksen raskaimman (paskaisimman) ministeripaikan eli valtiovarainministerin salkun. Lehtietojen mukaan kiistan ratkaisu tapahtui vasta eilen illansuussa eli tarkkaan sanottuna kello 19.48, jolloin Timo Soini tykönänsä päätti, että hän ei ota vastaan valtiovarainministerin paikkaa, vaan haluaa ulkomisteriksi.

7. Timo Soinia on helppo syyttää rintamakarkuruudesta ja ulkomaille pakenemisesta. Kritiikkiin on hyvät perusteet, sillä muistamme hyvin, miten Timo Soini on vuoden verran motkottanut Jyrki Kataisen pakenemisesta ulkomaille komissaarin tehtäviin. "Toinen sai potkut (Jutta Urpilainen), toinen otti hatkat (Jyrki Katainen)," tämä oli yksi Timo Soinin lukemattomista sloganeista. Ulkoministerin paikka on valtiovarainministerin salkkuun verrattuna suhteellisen helppohoitoinen, koska ko. ministeri voi matkustella milloin missäkin kissanristiäisisä, eikä hänen tarvitse olla läheskään aina eduskunnan ministeriaitoissa kuuntelemassa opposition loputonta räksytystä maan julkisen talouden huonosta hoidosta.

8. Timo Soini tähyää jo vuoden 2018 presidentin vaaleihin, mutta Luoja meitä varjelkoon visiolta, jossa Timo tepastelee naama virneessä tasavallan pressana! Timo on vasta 52-vuotias, mutta näyttää usein aika rasittuneelta 62-vuotiaalta, jonka elopainon voi arvioida olevan reilut 130 kiloa. Toivoa sopii, että Timon kestää ulkoministeriä odottavan matkustusrääkin - kyllä se monissa raveissa käynnin joka tapauksessa vastapainoksi vaatii. Voi vain kuvitella, millaista kummastusta Euroopassa ja "muillakin mantereilla" Soinin valinta ulkoministeriksi herättää. Kysytään, että mitä ihmettä nuo hullut suomalaiset nyt ovat meneneet tekemään. Ensin niillä oli Tarja Halonen, sitten tuli Lordi, sen jälkeen PKN ja nyt vihon viimeisenä villityksenä tämä populisti-Paksukainen!

9. Timo Soini antoi eilen näytteen englanninkielen taidostaan. Hän ei suinkaan vastaillut toimittajien kyysmyksiin englanniksi, vaan luki paperille kirjoitetun pitkänpuoleisen tekstin englanniksi. Ei tuo kovin vakuuttavalta silti vaikuttnut, sillä kirjoituksen tankkaaminen sisälsi monta ääntämisvirhettä.  Kansainvälinen media ei tyydy Brysselissä, Strasbourgissa tai Lontoossa  kuuntelemaan Timo Soinin englanninkielistä sisälukua, vaan uudelta ulkoministeriltä halutaan saada suoria vastauksia suoriin kysymyksiin.  

10. Alexander Stubb ja Erkki Tuomioja olivat edustavia ja kielitaitoisia ulkoministereitä, mutta Timo Soinista ei voida parhalla tahdollakaan sanoa samaa. Mies kuvittelee olevansa ulkopolitiikan briljantti ekspertti oltuaan 1,5 vuotta EU-meppinä ja johdettuaan neljä vuotta eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa. Valiokuntaa, jota tasavallan presidentti ja ulkoministeriö eivät aina viitsineet tai halunneet informoida tärkeistä ja ajankohtaisista ulkopoliittisista kysymyksistä.

11. Persujen kolme muuta ministeriä ovat puolutusministeri Jussi Niinistö (44), sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (40) ja sokerina pohjalla oikeus- ja työministeri Jari Lindsröm (49). Jussi Niinistö, joka johti viime kaudella eduskunnan puoustusvaliokuntaa, oli itseoikeutettu valinta puolustusministeriksi. Hänet Timo Soini on käytännössä jo valinnut seuraajakseen persujen puheenjohtajaksi. Aika outoa, että maan ulkoisen turvallisuuden kannalta kaksi avainministerin paikkaa eli ulko- ja puolustusministerin salkut menivät saman puolueen edustajille. Jussi Niinistö on historian tutkija ja maanpuolustuskorkeakoulun dosentti, joka vielä 90-luvulla vaati Karjalan palauttamista.


12. Hanna Mäntylä on toisen kauden kansanedustaja ja Jussi Niinistön tavoin puolueen varapuheenjohtaja. Hän on kotoisin Torniosta ja siviiliammatiltaan perushoitaja tai erityisnuorisotyöntekijä, jonka sosiaalityön opinnot Lapin yliopistossa jäivät kesken. Mäntylä on melko hiljainen hissukka, mutta häntä pidetään (silti) Timo Soinin luottonaisena. Saa nähdä, pärjääkö perushoitaja Mäntyla ministerinä paremmin kuin edeltäjänsä Laura Räty (kok), joka on siviiliammatiltaan lääkäri, mutta ei päässyt vaaleissa eduskuntaan sorruttuaan Lasse Männistön kanssa noloon tuolinvaihtoleikkiin.

13. Myös Jari Lindström on toisen kauden kansanedustaja, joka toimi yli 20 vuotta paperimiehenä Voikkaan tehtaalla, kunnes siirtyi politiikkaan jouduttuaan työttömäksi tehtaan lopetettua toimintansa. Myöhemmin Lindström kouluttautui laborantiksi. Valtioneuvostossa ei ole erityistä työministeriötä, mutta niin vain tähänkin hallitukseen nimitettiin työministeri. Lauri Ihalaisen ministerikaudela Suomen työttömyys kohosi ennätyslukuihin, mutta jostakin syystä Ihalaista pidettiin hallituksen yhtenä parhaana ministerinä. Työministeriksi Lindström valititin siksi, että hän on ollut työttömänä. Työministeri ei kuuleman mukaan voi vaikuttaa mitenkään työttömyyden vähenemiseen; näin on ainakin selitetty. Työministerin salkku voitaisiin siis antaaa kenelle tahansa. 

14. Eikä tässä vielä kaikki, sillä Jarpalle annettiin myös oikeusministerin tehtävät; oikeusministerin ei ole enää pariinkymmeneen vuoteen tarvinnut olla juristi. Edellinen ei-juristi oli demareiden Paavo Lipposen luottonaisena tunnettu Leena Luhtanen, mutta hänelle kävi köpelösti, sillä häntä ei ministeripostin jälkeen valittu enää eduskuntaan. On todella jännittävää nähdä, selviääkö Lindström oikeusministerin tehtävistä, ja jos selviää, niin miten. Miehen "arvoja" kuvastaa hyvin se, että hän on rivikansanedustajana kannattanut kuolemanrngaistusta, mutta tämän hän nyt hieman jo kokemusta hankkineena poliitikkona tietenkin kiistää; hän oli kuulemma vain kertonut "voivansa harkita" ko. rangaistuksen hyväksymistä. Niinpä niin!

15. Oikeusministerin tehtävien uskominen kansanedustajalle, joka ei ole juristi ja jolla ei ole muutakaan korkeakoulututkintoa, osoittaa, miten vaatimattomana ja kevyenä postina oikeusministerin salkkua poliitikkojen keskuudessa pidetään. Hallitusneuvotteluissa päätettiin, että esimerkiksi liikennerikoksista tuomittavia sakkorangaistuksia korotetaan tuntuvasti, samoin erityyppisistä raiskausrikoksia tuomittavia rangaistuksia. Vähäisempiä rikosasioita siirretään rikesakkomenettelyyn eli poliisin ratkaistavaksi - jälleen kerran, sillä tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun näin tapahtuu. Ministeri Lindstömillä on tuskin mitään sitä vastaan, että  esimerkiksi tuomioistuinlaitoksen menoja leikataan myös jatkossa yhtä kevein perustein kuin tähänkin asti on tehty.

16. Persujen eduskuntaryhmästä löytyi tosipaikan tullen eli puolueen hallitukseen menosta päätettäessä sentään yksi selkärankainen mies, nimittäin Vesa-Matti Saarakkala. Hänen mielestään persujen ei olisi ollut syytä mennä hallitukseen, joka suunnittelee maahanmuuton keventämistä ja lisälainan myöntämistä Kreikalle. Saarakkalan kanta ei edennyt kuitenkaan äänestykseen, sillä hänen ehdotustaan kukaan ei kannattanut. Selvää on, että Vesa-Matti Saarakkalan nimi ei nouse esille, kun persut päättävät tänään, kenet puolue haluaa eduskunnan ykköspuhemieheksi. Hallituksesta pois jätetty Sampo Terho olisi ollut ollut hyvä vaihtoehto puhemieheksi, mutta hän ilmoitti tänään, ettei ole kiinnostunut koko hommasta.

17. Perussuomalaiset on valinnut ehdokkaaksen eduskunnan puhemieheksi kaikkien yllätykseksi Maria Lohelan (36). Hän on toisen kauden kansanedustaja Turusta. Hänellä on, kuten puhemiehellä pitää ollakin, hyvä kielitaito, sillä hän on hum.kandi eli humanististen tieteiden kandidaatti, jonka pääaineena on ollut englanninkielen kääntäminen ja tulkkaus. Hyvä valinta, sillä nyt puhetta eduskunnassa johtaa nuori ja kielitaitoinen kaupunkilainen nainen. Onneksi persut eivät innostuneet valitsemaan puhemieheksi Lohelaa hieman kokeneempaa Kike Elomaata, vaikka hänkin on turkulaisia. Pienenä miinuksena voidaan mainita, että Maria Lohela on tullut tunnetuksi maahanmuuttovastaisista kannanotoistaan.

18. Keskusta, käytännössä Juha Sipilä iteroimalla, valitsi juuri äsken uudet ministerinsä. Elinkeinoministeriksi tulee Olli Rehn, liikenne- ja viestintäministeri on Anne Berner, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen,  kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen sekä perhe- ja hyvinvointiministeri kaksi ensimmäistä vuotta Juha Rehula ja sen jälkeen toiset kaksi vuotta - jos hallitus pysyy niin kauan pystyssä - Annika Saarikko.  Aikaisempaa ministerikokemusta on Vehviläisellä, Tiilikaisella ja Rehulalla.

19. Yllätyksenä on ilman muuta pidettävä Anne Bernerin valintaa. Hän on yritysjohtaja ja hallitusammattilainen ja nyt sitoutumaton ensimmäisen kauden kansanedustaja. Hän on johtanut Perheyritysten liittoa. On mahdollista, että Juha Sipilä sai houkuteltua Bernerin huhtikuun vaaleissa keskustan ehdokkaaksi lupaamalla tälle ministerinsalkun, jos ja kun keskusta voittaa vaalit ja Sipilästä tulee pääministeri. Berner on aiemmin kertonut, että hän suostui vaaleissa keskustan ehdokkaaksi Juha Sipilän pyynnöstä. Lupauksen ministerinsalkusta Sipilä lienee antanut myös Olli Rehnille, josta hän kaavaili ensisijaisesti hallituksensa ulkoministeriä. Anne Bernerillä on myös Sveitsin kansalaisuus ja hänen kotikielensä on sveitsinsaksa.

20. Keskustasta hallituksen ulkopuolelle jäivät sellaiset vanhat konkarit kuin Mauri Pekkarinen, Seppo Kääriäinen ja Matti Vanhanen - Sirkka-Liisa Anttilasta nyt puhumattakaan. Matti Vanhanen voi kenties lohduttautua sillä, että hallitukseen valittiin Perheyrityksen liitosta hänen entinen esimiehensä Anne Berner. Keskusta saattaa valita Vanhasen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi ja Kääriäisen eduskunnan varapuhemieheksi.

21. Kokoomus valitsi hallituksen entiset ministerinsä eli Stubbin ohella Petteri Orpon, josta tuli sisäministeri,  Sanni Grahn-Laasosen, joka valittiin nyt opetus- ja kulttuuriministeriksi, ja Lenita Toivakan, joka jatkaa ulkomaankauppaministerinä, jolle kuuluvat myös kehitysasiat. Jokseenkin yllätyksetön ja mielikuvitusta vailla oleva valinta siis. Kahdeksan vuotta ministerinä putkeen istuneesta Paula Risikosta tulee varapuhemies.


                    Häh- häh- hää… musta tuli kuin tulikin ulkoministeri…

46 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Juha Sipilän mukaan Timo Soinin valinnan - siis ulkoministeriksi eikä valtiovarainministeriksi - ratkaisia "intohimo". Siplä oli kaavaillut ulkoministeriksi Olli Rehniä, jos Soini olisi halunnut valtiovarainministeriksi.

On väitetty, että Sauli Niinistö ei olisi halunnut Alex Stubbia "työparikseen" eli ulkoministeriksi. Jos Sauli Niinistö olisi ollut järkevä, hän olisi torpannut Timo Soinin pääsyn ulkoministeriksi. Ratkaisiko intohimo vastustaa Stubbia ulkoministerin salkun kohtalon?

Hallitusneuvotteluissa ja ministerivalinnoissa rakaisuja ei tehdä aina järjellä, vaan intohimot ja tunteet ajavat usein järjen edelle.

Anonyymi kirjoitti...

No, entä tämä laborantti "Jarppa" oikeusministerinä. Huh, huh!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Palataan Jarppaan myöhemmin eli blogijutun loppupuilella.

Mutta Jappahan on "oikea persu" eli perusduunari, joka sai ennen poliitikoksi ryhtymistään lähteä Voikkaan tehtaan pääluottamusmiehen paikalta, kun tehdas lopetti. Rasvanahkaduunari siis.

Lindströn on pitänyt kuolemanrangaistuksen palauttamista rangaistusarsenaaliin "harkkinan arvoisena asiana". Ehkä hänet lähetetään kohta tutustusmaan niihin Yhdysvaltojen osavaltioihin, joissa kuolemanrangaistus on edelleen voimassa.

Olisihan se matka nähdä, miten Jarppa tulee toimeen Pauliine Koskelon ja kumppaneiden kanssa. Jarppaa leikkaa oikeusministeriön rahoja, mutta ei huolta, sillä liikennesakot nousevat reippaasti.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Jarppa ajaa saman asian kuin Henriksson viime kaudella.

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa olla Euroopan ainoa oikeusministeri, joka vastaa myös työllisyydestä tai muusta sellaiseen vivahtavasta. Tuntui haastattelussa vähän pettyneeltä tuosta OM:n puoliskosta, vaikka virallisesti se päällikkyyden vuoksi on hänen ykköspaikkansa. Saa nähdä, kenelle todellinen valta OM:ssä liukuu. Varmaan vie kotvan aikaa, ennen kuin ministeri on saanut päätökseen suunnittelemansa oikeusalan perehdyttämiskoulutuksen.

Siru Pola kirjoitti...

Kun ministereiden määrää ei pystytty tarpeksi alentamaan, niin alennettinpa kuitenkin tasoa.

Rasputin kirjoitti...

Toinen kerta kun oikeusministerinä ei ole juristi ja ensimmäinen kerta kun ei ole akateemisesti koulutettu (Leena Luhtanen VTM). En pitäisi mahdottomana ajatusta että Jari Lindström nappaa erityisavustajakseen Erkki Havansin.

Anonyymi kirjoitti...

Hallitusohjelman mukaisesti ensi syksynä tuomioistuinten tulosneuvotteluissa varmaan otetaan ministeriön taholta esille se, miten kunkin tuomioistuimen tulisi kohdallaan menetellä tuomitsemistoiminnassaan sakkotulojen kasvattamiseksi.

Lailla voidaan eräisiin asioihin suoraan vaikuttaa, niin kuin päiväsakon rahamäärään ja rikesakkojen rahamäärään. Sakon rahamäärän korottamisen voisi kuitenkin ajatella vaikuttavan muuntorangaistusta suorittavien määrään, minkä voisi ajatella olevan omiaan lisäämään valtion menoja. Ja jos sakot pitäisi oikeasti maksaa, pienentänee se alkoholiveron tuottoja ja lisäisi menoja toimeentulotuen osalta. Hyvästi kriminaalipolitiikka!

Anonyymi kirjoitti...

Vastavalittu oikeusministeri puhuu omien sanojensa mukaan vain suomea...

Anonyymi kirjoitti...

On se sitten ihkaoikea persu, sano!

Anonyymi kirjoitti...

Suomi sai ensimmäisen sveitsiläisen ministerinsä. Kas kun hänestä ei tehty veroministeriä.

Anonyymi kirjoitti...

Odotellaan ensimmäistä kyselytuntia. Mutta kuka se takapiru eli todellinen oikeusministeri mahtaakaan olla? Vai hyppivätkö Astola ja kumppanit jo nyt riemusta...

Anonyymi kirjoitti...

Mauri Pekkarista ottaa niin hemmetisti pattiin, kun siitä ei tullutkaan ministeriä, että se haluaa välttämättä varapuhemiehen paikan. Maurin kiinnostuksen ymmärtää kyllä hyvin, sillä ykköspuhemieheksi valittava Maria Lohela, 36, on todellakin aika hyvännäköinen mimmi.

Kyllä Mauri, 68, ja Maria sopisi hyvin yhteen.

Anonyymi kirjoitti...

Laskisin myös kenraaliluutnantti Lennart Oeschin sveitsiläiseksi ministeriksi, vaikka hän ilmeisesti olikin jo luopunut Sveitsin kansalaisuudesta toimiessaan 12 päivän ajan ministerinä vuonna 1932.

Igor kirjoitti...

Kovin läski meillä oli presidentti Ahtisaarikin. Ja paljon matkusteli. Ja vielä presidenttikautensa jälkeen saavuttane Nobelin rauhanpalkinnonkin. Minusta tuo ulkonäön mollaaminen ei ole oikein sivistynyttä.

Onneksi Timo Soinilla on kuitenkin lääkärivaimo. Jos vähän saisi hillittyä miehensä keskivartalolihavuutta.

Soinin kielitaidon moittiminen on minusta turhaa. Kyllä hän saa englanniksi asiansa hoidettua.

Tuolla maailmalla liikkuu murtaen englantia puhuvia kansainvälisesti tunnettuja poliitikkoja ettei Soini mikään kummajaionen joukossa ole. Kaikki nyt eivät ole ulkomailla vuosikausia opsieklleita ja asuneita kuten esimerkiksi Stubb. Mutta ei hänen ulkokuorena mikään miesmallin ole vaikka vartalo ihan timmissä olisikin. Kivahan se on. Eiköä sujuvaa kielitaitoa voi haitaksi lukea mutta ei se voi mikään pääsyvaatimus tehtävään olla. Kuten et miesmallin kaunis naamavärkkikään. Minusta tulee Stubbista aina mieleen kuuluisa ranskalainen näyttelijä Fernandel.

Anonyymi kirjoitti...

Joitakin saattaa miellyttää yksi hallitusohjelman (vähistä) oikeuspoliittisista linjauksista:
"Tuomioistuinprosessien tehostamisen yhteydessä korotetaan (...) siirretään riidattomat asiat pois tuomioistuimista ..."

Anonyymi kirjoitti...

Läski on kaunista ja pömppövatsaisuus herättää poliittista luottamusta!
Muailmalla Timppa ja Aleksis voisivat esittää vaikkapa Ohukaista ja Paksakaista. Ei se meittiä haittaa!

Anonyymi kirjoitti...

Riidattomien velkomusasioiden siirtämisestä käräjäoikeuksista ulosottolaitokselle on jo olemassa selvitysmiesten hyvin perusteltu virallinen ehdotus.

Metkaa on vain se, että KKO on suuressaa "viisaudessaan" löytänyt tästäkin ehdotuksesta paljon kritisoitavaa. KKO haluaa - jostakin kumman syystä - pitää selvät ja riidattomat riita-asiat edelleen tiukasti tuomioistuimissa. Toisaalta meillä poliisi ja syyttäjä ovat jo kaun sitten saaneet oikeuden päättää sakkorangaistusten tuomitsemisesta rikesakko- ja rangaisusmääräysmenettelyssä. Tähän KKO:lla ei ole ollut mitään vastaansanomista. Täydellisen epäloogista.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Eläköön!

Juha Sipilän hallitus on Suomen historiassa ensimmäinen hallitus, jossa ei ole yhtään juristia ministerinä!

Alex Stubbin hallituksessa oli kolme juristia: Rinne, Vapaavuori ja Henriksson.

Hallituksessa ei ole myöskään yhtään kuusikymppistä. Ministereiden ikä pyörii tasaisesti viidenkympin molemmilla puolilla. Hallituksen vanhin jäsen on pääministeri Sipilä, hän on 54-vuotias.

Ministereistä vain yksi on alle 40-vuotias, Sanni Grahn-Laasonen 32 vee.
Annikka Saarikko on vasta 31-vuotias, mutta hän "ryhtyy" ministeriksi vasta vuonna 2017, jolloin on jo 33 vuotta vanha.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Juridiikan vähättely näkyy selvästi myös ministereiden työnjaossa.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomen hallituksessa ei ole lainkaan varsinaista oikeusministeriä. Oikeusministerille kuuluvat asiat päätettiin viskata aiemmin työttömänä olleelle paperimiehell, josta tuli työministeri ja joka on koulutukseltaan laborantti.

"Kyllä sä Jarppa voit ottaa myös nuo hemmetin oikeusasiat, on ne niin hepposia juttuja et kyllä sä niistä ihan hyvin selviät!"

Anonyymi kirjoitti...

Mitä hittoa ne juristit siellä hallituksessa muka tekisi, ei mitään! Ne lakimehet on rettelijöitä koko porukka.

Kyllä me pärjätään, kun hallituksesta on ministreitä, joista joku on ollu aikaisemmin Iltalehden toimittaja tai perushoitaja, perusduunari, työtön, populistin tutkija jne.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi edellisen anonyymin mainitsemaa perushoitajaa ei valittu oikeusministeriksi? Häneltähän löytyy ainakin jonkin verran oikeuslaitoksen kokemusta käräjäoikeuden vuonna 2007 myöntämän 5 vuoden velkajärjestelyn muodossa. Naisten alusvaatekauppiaan kompetenssi toki pätevöittää hyvin myös sosiaali- ja terveysministerin vastuulliseen tehtävään.

Anonyymi kirjoitti...

"Pienenä miinuksena voidaan mainita, että Maria Lohela on tullut tunnetuksi maahanmuuttovastaisista kannanotoistaan."

Miksi se on miinus? Eikö suvereeni valtio saa vapaasti päättää kuinka paljon ja keitä se haluaa maahansa ottaa sekä mitä näiltä voidaan edellyttää. Eikö tästä asiasta voida käydä avointa keskustelua, jossa esiintyy noista seikoista erilaisia mielipiteitä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Toki, toki! Meillä on mielipiteen ja keskustelun vapaus.

Toinen asia on, voidaanko voimakkaan kriittisiä maahanmuuttokriittisiä kantoja esittänyt henkilö valita tasavallan presidentin jälkeen valtakunnan toiseksi korkeimpaan tehtävään eli eduskunnan puhemieheksi ilman minkäänlaista keskustelua ao. hemkilön pätevyydestä ja sopivuudesta.

Jos poliitikolla on oikeus ja vapaus esittää mielensä mukaan vaikka millaisia mielipiteitä tahansa, niin kyllä silloin on "keskustelun vapauden" periaatteen mukaisest on sallittava keskustelua myös ko. henkilön mielipiteistä ja hänen sopivuudestaan eduskunnan tärkeimpään tehtävään.

Seitsemän vuotta sitten Lohela julkaisi kirjoituksen otsikolla "Ovatko muslimit sittenkin vain mörköjä"? Hän rinnasti muslimit Muumien Mörkö-hahmoon.

Lohela allekirjoitti ennen vuoden 2011 vaaleja halla-aholaisten Nuivan manifestin, jossa kritisoitiin vahvasti mm. Suomen maahanmuuttopolitiikkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tuleva oikeusministeri Jari Lindström ei suinkaan ole koulutukseltaan/ammattiarvoltaan laborantti vaan opiskelija (ei valmistunut).

https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/Sivut/1146.aspx

Anonyymi kirjoitti...

Anna-Maja Henriksson twiittaa 27.5:

-Hallitus haluaa ilmeisesti lisätä virkamiesvaltaa kun laitetaan sama ihminen hoitamaan sekä oikeus- että työministerin pestiä.

-Begriper inte hur man kommer på att samma person ska vara såväl justitie- som arbetsminister. Ingenjörstänkande på hög nivå.

Anonyymi kirjoitti...

Ennen kaikkea ministerilistalta puuttuu Kepun vanhoista taatoista ikinuori kaiken kokenut Paavo Väyrynen, jonka katkeruudella ei ole äärtä eikä määrää. Paavo vetäytynee Keminmaan tahi europarlamentin rauhaan juonimaan seuraavaa poliittista siirtoaan. Jäämme malttamattomina odottamaan.

Oikeusministeriön virkamiehet kiittävät kaiken todennäköisyyden mukaan polvillaan Kaitselmusta, joka antoi heille ministeriksi paperimies-laborantti-opiskelija-persun; siis henkilön, joka on kaikessa olennaisessa täysin virkamiestensä armoilla ja ohjailtavissa.

Anonyymi kirjoitti...

Maria Lohela

a) on propagoinut voimakkaasti pakkoruotsin poistoa ja todennut, että ruotsinkieliset pärjäävät usein vallan hyvin suomen kielellä. Mielenkiinnolla odotamme, kyseenalaistaako tuleva puhemies ruotsin kielen aseman toisena virallisena kielenä Suomessa myös käytännön työssään (puhemiehen pönttö).

b) kannatti/tuki valtuutettu Olavi Mäenpäätä lautamieheksi.

Anonyymi kirjoitti...

Hämeen Sanomat (29.5)

Oikeusministeriön kansliapäällikkö Tiina Astola tyrmää näkemykset, joiden mukaan oikeusministerillä pitäisi olla juristin koulutus voidakseen hallita ministeriön asioita.

– On tärkeää, että ministeri on poliitikko, joka tietää mitä haluaa. Silloin se vaatii meiltä virkamiehiltä sitä, että pystymme esittämään asiat niin, ettei tarvita juristin kieltä, Astola toteaa.

Anonyymi kirjoitti...

Heh, heh!

Kyllä, "tietää mitä haluaa", niinpä niin.

Jos ministeri haluaa koventaa rangaistuksia, niin silloin se klanipää sanoo Astolalle, että "hoidapa Tiina tämä asia ja katsokin, että ne hemmetin tuomoistuimet alkavat käytänössä koventaa rangaistuksiaan"!

Jollei tätämä auta, niin silloin tuo kuntosalityyppi alkaa ärjyä, että "helvetti, minä panen pystyyn komitean tutkimaan kuolemanrangaistuksen käyttöön ottamista. Siihen kututaan viisi jäsentä persuista ja kolme muista puolueista! Hoidapa Tiina nyt edes tämä homma, perskules! Tai minä vaihdatutan tämän saamarin lafkan kansliapäällikön kohtsiltään"!

Anonyymi kirjoitti...

Kansa saa sitä mitä tilasi - koulutushan ei ilmeisestikään ole tärkein asia ministerin pestissä vaan "oikea" puolue. Joskaan oikeusministerin kyseessä ollen juristin koulutuksesta ei kuitenkaan haittaakaan varsinaisesti olisi..... Aika järkyttävää, kun oikeusministeriksi pääsee koulujakäymätön ummmikko.

Anonyymi kirjoitti...

Voi ihme ja kumma. Meillä on nyt sitten maassa sellainenkin erikoisuus kuin paperimies-laboranttiopiskelija oikeusministeri. Kyllä nyt nää maan lakiasiat laitetaan kerralla kuntoon! :)

Hauskat neljä vuotta tiedossa oikeusministeriön virkamiehille.

Rienzi kirjoitti...

Minäkin epäilin Timo Soinin englantia kunnes näin hänet maailman arvostetuimmassa ja tiukassa haastatteluohjelmassa, BBC:n Hardtalkisssa (ohessa linkki). Toki aiemmat siellä olleet suomalaiset Tuomioja ja Stubb pärjäsivät vielä paremmin, mutta ei huono.

https://youtu.be/PsCBu5i8JKA

Anonyymi kirjoitti...

En ole tiennytkään, että Timo Soini on ryhtynyt mainostamaan Saarioisten pitsaa!
Sitä nimittäin tuosta linkistä tuli tuutin täydeltä.

Rienzi kirjoitti...

Olen pahoillani, tässä testattu linkki (YouTube tuppaa mainoksia alkuun, näemmä linkki voi jotenkin tulla vahingossa niihin eikä itse klippiin)

http://youtu.be/Kyj5OJKmukc

Aito amatööri! kirjoitti...

Kokematon ja kielitaidoton ministeri, joka toimii itselleen täysin uudella alalla syö hallituksen tehokkuutta. Se Sipilän tehokkuusajattelusta! Mutta ei tässä mitään uutta. Onhan meillä ollut alusvaatemalli kulttuuriministerinä. Nyt on oikeussektorin vuoro. Lindström tulee olemaan asiaosaamisen puolesta täysin avustajakaartinsa ja virkamiehistön varassa. Laadullisesti suuria vahinkoja tuskin pääsee tapahtumaan, sillä Astola & kumppanit pistävät kaikki perus- ja ihmisoikeuksia rikkovat hankkeet vatulointikoriin odottamaan seuraavia vaaleja.

Kari N. kirjoitti...

Jari Lindström kirjoittaa omilla sivuillaan: "Valmistuin viime keväänä eli 2011 kemian laborantiksi,juuri ennen eduskuntavaaleja." Ehkäpä hän opiskelee jotain muuta tutkintoa.

Anonyymi kirjoitti...

Opiskelee vissiin oikeusministerin tutkintoa...

Anonyymi kirjoitti...

KHO:n Vihervuori näköjään on jo eilisessä puheessaan riemuinnut siitää, ettei hallitusohjelmassa mainita linjojen yhdistämistä eikä tuomioistuinvirastoa. Muuten kyllä on kriittisenoloinen ja pitää yhtä kohtaa perustuslain vastaisenakin.

Anonyymi kirjoitti...

Erkki Tuomiojan verkostot maailmalla ovat aina jääneet vaatimattomiksi, koska hänen näkemyksensä on aina Totuus, eikä hän ei vaivaudu antamaan vaikutelmaa, jotta olisi kiinnostunut keskustelukumppanin argumenteista. Ainoa sielunveli Euroopassa taisi olla Josef (Joschka) Fischer, entinen katutappelija. Kielitaito ja yleistieto ovat sinänsä hyveitä, mutta tarvitaan myös vuorovaikutustaitoja. Erkin myötä viesti kulkee yksisuuntaisesti, toki hän on kiitettävästi tuonut esille Kremlin sodanlietsojien kantoja. Ansio sekin eräissä piireissä.

Soinin myötä viiteryhmä vaihtuu. Hän on kaiketi tervetullut vieras britti-imperiumia kaipaaville konservatiiveille. En tiedä, miten hyvin hän tuntee vaikkapa puolalaisia tai irlantilaisia katolisia konservatiiveja. Puolan Laki ja oikeus-puolue on ainakin samassa europarlamenttiryhmässä perussuomalaisten kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Jotain positiivista ilmassa. Tuore puolustusministeri Jussi Niinistö pohtii Dragsvikin joukko-osaston yhdistämistä Upinniemen varuskunnan yhteyteen.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Näpertelyä, Jussi Niinistö!

Kunnon persupuolustusministerin pitäisi panna hetimiten vireille hanke muutama vuosi sitten lakkautetun Kontiolahden varuskunnan uudelleen pystyttämisestä. Rautaa rajalle -periaate kunniaan! Muuten Suomelle ei kunnian kukko laula!

Kyllä jämpti on näin

Anonyymi kirjoitti...

Tulevan oikeusministerin ajatuksia ja mietiskelyä juridiikasta:

---

Kohtuullisuus

Suomen laissa on paljonkin porsaan mentäviä ja pienemmänkin ötökän läpäisemiä reikiä. Ei sellaista lakia, jota ei joku ryhtyisi tulkitsemaan tai etsimään laista aukkoja. Eihän sellaista lakia voida säätääkään, jota ei kerta kaikkiaan pystyisi viisas ihminen(homo sapiens) jollain keinoin kiertämään.

Jatkuu...(ks. linkki).

Anonyymi kirjoitti...

Ihmettelen kovasti että Suomella on varaa tällaisina aikoina valita merkittäviin poliittisiin johtotehtäviin henkilöitä pystymetsästä. Oman hallinnonalan opettelemisesta koituu jo ministerin neljän vuoden palkkakuluina noin 0,5 miljoonan euron lasku veronmaksajille. Tähän päälle ministerin avustajakunnan palkkauksesta aiheutuvat kulut. Kyse ei ole vain rahasta vaan myös yhteiskunnallisesta arvostuksesta, jota tämän kaltaiset nimityspelleilyt ovat omiaan nakertamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Demokratiaan valitettavasti kuuluu, että hölmöjenkin vaalivoittajien valtaan on alistuttava.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt riitti näiden tomppeleiden kanssa. Ensi vaaleissa lähden itse ehdolle.