perjantai 8. tammikuuta 2016

991. Huikeeta!


1. Kasperi Kapanen oli pelaaja, joka ratkaisi nuorten jääkiekkoilun MM-kullan Suomelle omalla yksilösuorituksellaan. Varsinainen peliaika Venäjää vastaan käydyssä loppuottelussa päättyi 3-3, kun venäläiset onnistuivat tasoittamaan ottelun vain 6,9 sekuntia ennen peliajan umpeutumista. Jatkoaika pelattiin neljällä kenttäpelaajalla neljää vastaan.

2.  Kun jatkoerää oli pelattu hieman toista minuuttia, Kasperi Kapanen sai kiekon Aleksi Saarelalta. Kasperi eteni kohti Venäjän maalia, teki maalin kulmalla nopean pysähdyksen, leikkasi oikealle, sitten räjähtävä potku luistimilla maalin taakse, mikä jäädytti Venäjän molari Aleksander Georgievin, joka ei pysynyt enää tolpillaan. Tämän jälkeen Kapasella oli helppo työ kiertää maali ja tyrkätä vanhanaikaisella kiekko Venäjän tyhjään maaliin. Se oli siinä ja loppu on historiaa.

3. Kasperi Kapanen on kolmannen polven MM-kultaa voittanut suomalaiskiekkoilija. Hänen isänsä Sami sai MM-kultaa Tukholman Globenissa 1995, kun Leijonat kaatoi finaalissa Ruotsin Tre Kronorin. Kasperin isoisä Hannu Kapanen puolestaan valmensi  Nuoret Leijonat mestariksi  vuonna 1998 Helsingissä.

4. Kasperin vanhemmat Sami ja Petra erosivat 2011. Nykyisin Petra (42) on kihloissa ex-jalkapalloilijan ja valmentajan Pele Koljosen (27) kanssa. Pele K:sta ei tullut brasililaisen esikuvansa Pelén veroista futaria, vaikka hänen isänsä on itse Atik Ismail.  

5. Kasperi Kapasen MM-kisat Helsingissä eivät sujuneet ennen finaalia erityisen hyvin, jos ajatellaan tehtyjä maaleja.  Kasperi oli tehnyt ennen Venäjä-ottelua vain yhden maalin ja antanut kolme maaliin johtanutta syöttöä. Kapasen tehopistemäärä 7 oli kuitenkin Suomen joukkueessa hyvää keskitasoa. Joukkueen kapteeni Mikko Rantanen saalisti kisoissa myös "vain" kaksi maalia ja kolme syöttöpinnaa eli yhteensä siis viisi tehopistettä ja Robert Hintz sai kokoon neljä pistettä, samoin Antti Kalapudas.  

6. Kolme suomalaista komeili kisojen jälkeen pistepörssin kärjessä: Jesse Puljujärvi 17, Patrick Laine 14 ja Sebastian Aho 13 pistettä. Puljujärvi ja Laine valititiin MM-kisojen tähdistöön, samoin kuin puolustaja Olli Juolevi, joka ei tehnyt yhtään maalia mutta antoi yhdeksän maalisyöttöä. Parhaaksi maalivahdiksi valittiin Ruotsin L.  Söderholm, toiseksi puolustajaksi USA:n pelaaja ja kolmanneksi hyökkääjäksi USA:n Auston Matthews. Kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin Jesse Puljujärvi.

7. Pikkuleijonien valmentaja Jukka Jalonen, joka asuu Riihimäellä, saavutti nyt jo toisen MM-tittelin, sillä hän valmensi Leijonat voittoon myös Bratislavan MM-kisoissa 2011. Jalosen parhaana oivalluksena voidaan pitää tapaa, jolla hän vaihtoi Kanadaa vastaan pelatussa puolivälieräottelussa joukkueen maalivahtia. Ykkösmaalivahti Veini Vehviläinen sai väistyä ottelun toisessa erässä ja maaliin luisteli Kaapo Kähkönen, joka pelasi sitten kisat loppuun asti. Kähkösen torjuntaprosentti 90,91 ei ollut korkea - esimerkiksi Ruotsin Söderhomilla ko. luku oli 94,70 - mutta se riitti kultamitaliin asti. Suomen "Pula-aho" -vitja oli kisojen paras hyökkäysketju, mutta joukkueen puolustus saatiin pitäväksi vasta Ruotsi-ottelussa.

8. Hyvällä joukkueella on turnauksissa aina myös hyvää onnea. Suomi pelasi kisoissa yhteensä seitsemän ottelua. Alkusarjassa Suomi voitti ensin Valko-Venäjän puhtaasti 6-0, hävisi sitten Venäjälle 4-6, mutta voitti sitten alkusarjassa Slovakian 8-3 ja Tsekit  5-4- Pudotuspeleissa Suomi voitti ensin Kanadan 6-5 ja sen jälkeen välieräottelussa Ruotsin 2-1. Loppuottelussa kaatui Venäjä niin ikään vain yhden maalin erolla 4-3. Leijonat voitti siis neljä viimeistä otteluaan yhden maalin erolla ja näissä kaikissa otteluissa Suomi oli alussa tappiolla, samoin Slovakiaa vastaan jo numeroin 0-2. Hienoja nousuja, mikä osoittaa joukuueen sitkeyttä ja taitoa.

9. Bratislavan MM-kisoissa 2011 Venäjän joukkueen välieräottelussa ilmaveivillään masentaneesta Mikael Granlundista tehtiin kisojen jälkeen postimerkki. Vanhanaikaisen kolme päivää sitten kiepsauttanut Kasperi Kapanen saattaa myös saada "jääveivistään" oman postimerkkinsä. Granlundin ilmaveivi olikyllä  Kapasen suoritusta komeampi ja hänen postimerkissään näkyy myös vastustajien pelaajia. Kasperin postimerkissä venäläispelaajista näkyisi vain torjunnassa myöhästyneen maalivahti Aleksander Georgievin käsi ja jäähän pudonnut maila.20 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suomen maali ei tullut ihan niin kuin blogisti kertoi. Tarkaan ottaen nimittäin Saarela teki huiman esityön pyörittämällä Venäjän puolustuksen ensin sekaisin ja sen jälkeen, kun hän oli syöttänyt kiekon Kapaselle, hän itse syöksyi kohti maalia venäläisten pakkien välistä. Yksi pakeista ajautui Saarelan edessä Venäjän maalivahdin jalkoihin, jolloin tämä menetti tasapainonsa eikä voinut enää ehtiä torjumaan vanhanaikaista, jonka Kapanen helposti sujautti venäjän maalin perukoille.

Hieno maali!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kyllä vanhastakin vielä löytyy, eli tunnettu jääkiekkovaikuttaja Göran Stubb (80) - Alex Stubbin isäukko - seurustelee tosissaan Pirkko Mannolan (78) kanssa.

http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-1452222249383.html

Onhan tämä aivan huikeeta!

Siru Pola kirjoitti...

Helppo oli Kassun tehdä tyhjiin. Muuten huippukisat, mutta Selännettä hieman liikaa.
Göran ja Pirkko ne yhteen soppii, huomenna,,,,

Anonyymi kirjoitti...

Liikaa myös Niinistön Salea.Muta eihän siitä tyypistä pääse mihinkään!
Jari Kurria ei näkynyt missään.

Anonyymi kirjoitti...

Sale olisi takuulla ~"seuraavakin pressa" jos hänen esikuntansa päästäisi hänet julkisuudessa kommentoimaan näkemiään urheilusuorituksia.

Anonyymi kirjoitti...

Vai on blogistikin noita lätkään hurahtaneita, joiden mielestä "pikkuleijonien" (hah!) maailmanmestaruus on jotain "aivan huikeeta"! Huh huh! Eläkeläispapparainen sentään, onko järki lähtenyt tukan mukana?

1. Lätkä on pienen piirin harrastama laji (vrt. jalkapallo).
2. Lätkässä MM-kisat järjestetään joka ikinen vuosi (vrt. olympialaiset)
3. Lätkä vetää puoleensa etupäässä äijä-kansaa, jolle kaljoittelu ja odotettavissa olevat tappelut kentällä ovat ainakin yhtä tärkeitä kuin "oman" joukkueen menestys.
4. Kun Ylekin on lätkä-mafian vallassa, lätkää, kuten nyt tätä pikkulätkänlyöjien kisaa, tungetaan tuutin täydeltä, jopa 6-7 tuntia päivässä(!). Kun rahat syydetään lätkään, jätetään näyttämättä esimerkiksi meneillään oleva Tour de Ski tai hiidon ja yleisurheilun maailmancupin kilpailut (jotka muutama vuosi sitten nähtiin Ylellä). Pian tätä menoa kaikki muu kiinnostava urheilu lätkää lukuun ottamatta siirretään maksukanaville.

Edellä olevan kirjoitti urheilun (ja kulttuurin) ystävä, joka seuraa mm. ampumahiihtoa, yleisurheilua ja pesäpalloa. Pikkuleijonien pelit jäivät tyystin katsomatta. Ja myös isojen.

Anonyymi kirjoitti...

Pohjoisen pojat hoiteli tämänkin taiston kotiin - etelän veteliltä olisi jäänyt tekemättä.

Anonyymi kirjoitti...

Kasperi, ei Kasper.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Okei, muutetaan Kasperiksi!

Pesäpallossa suomalaiset ovat taatusti maailman parhaita, sillä ko. lajissa ei kilpailla missään mualla.

Ampumahiihdossa Suomella on vain yksi huippu eli Kaisa Mäkäräinen. Eilisessä kisassa Saksassa kisassa kolmas suomalainen naisampumahiihtäjä oli 94;s ja kaksi mieshiihtäjää sijoilla about 75 ja 82. Tour de Skissä Sami jauhojärvi ja Iivo Niskanen, jotka voittivat ikään kuin vahingossa Sotshin olympiakisoissa parisprintin - Sami kaatoi loppuliukuun tultaessa kisaa johtaneen saksalaishiihtäjän, minkä seurauksena myös Norjan ankkuri kompuroi pahasti - "huitelevat" nykyisin sijoilla 35-65 - jolleivät sitten keskytä kokonaan kuten Iivo jälleen eilen. Ville Nousiainen on romahtanut sijoille 60-80. Paras mieshiihtäjämme Matti Heikkinen on yhteiskilpailussa noin 25:s jne. Ketä tämä "menestys" hirvesti kiinnostaa?

Niin, ja Saksa-Itävallan mäkiviikolla yksikään suomalanen mäkishyppääjä ei päässyt edes toiselle kierrokselle ja karsinnn selvitti kolmessa kisassa vain Ville Larinto, joka oli yhteiskilpailussa sijalla 48 "huikeella" pistemäärällä 250; voittaja Peter Prevc keräsi n. 1 150 pistettä yhteensä. Viimeisessä osakipailussa edes Ville Larinto ei selvittänyt karsintaa.

Skorpioni kirjoitti...

Suomen hiihto- ja mäkivalmennuksessa on kaikki pielessä. Hiihtoliitolta ei ole rahaa. Mihin ihmeeseen katosi esim. Mika Kojonkoski. Mies nostaa varmaan huikeaa palkkaa,mutta ei mitään. Eikö sen Kihun pitänyt nostaa Suomen huippu-urheilu kansainväliselle tasolle. Nyt Kihu on laskenut sen parissa vuodessa pohjamutiin!

Anonyymi kirjoitti...

Jos katsoitte tarkkaan, niin Venäjän maalivahti heitti mailansa kun tajusi ettei ehdi torjua Kapasen vanhanaikaista. Eli tilanteesta olisi tullut Suomelle rangaistuslaukaus, jos maalia ei olisi syntynyt. Olisipa ollut hermoja raastava tilanne.

Katselin tilastoja, niin Suomi on voittanut nuorten maailmanmestaruuden neljä kertaa, ja Ruotsi vain kaksi kertaa. Kuitenkin Ruotsin A-maajoukkue on selvästi menestyneempi kuin Suomen vastaava, joten voidaan kysyä miksei Suomen nuoret kehity suhteessa Ruotsin nuoriin?

Noh, onnea joka tapauksessa nuorille leijonille. Itse tosin lasken jo päiviä jalkapallon EM-kisoihin, joka menee omassa ranking listassani jopa kesäolympialaisten edelle. Totuuden nimessä on sanottava että jääkiekko on kääpiölaji kuningas jalkapallon rinnalla. Paljon kertoo sekin että Suomi on ainoa maa Euroopassa jossa jalkapallo EI ole ykköslaji. Ei varmaan kannata ihmetellä miksei Suomi koskaan pääse arvokisoihin.

Anonyymi kirjoitti...

Jyrki Virolaisen kommentissa näyttäytyy suomalais-kansallinen nationalisti puhtaimmillaan.

Toki minäkin seuraan naisten ampumahiihtoa suuremmalla mielenkiinnolla kuin miesten, mutta en vain Kaisan takia. Koska olen kaikki Kaisan kisat katsonut, ovat lukuisat muutkin kilpailijattaret käyneet tutuiksi hyvine ja huonoine puolineen. Jopa suosikkejakin minulle Kaisan ohella on syntynyt, ja uusia nuoria varsin mielenkiintoisia kilpailijoita - esimerkkinä 22-vuotias Laura Dahlmeier - seurattavaksi ilmaantuu. Kauhea katastrofi ei siten ole, vaikka Kaisa epäonnistuisi, kun kisa siitä huolimatta säilyttää mielenkiintonsa.

Sen myönnän, että mäkikisoja ei juurikaan ole tullut katsotuksi sen jälkeen, kun suomalaishyppääjien taso on nykyiselleen romahtanut.

Tour de Ski on aina mielenkiintoinen, varsinkin päätöspäivän loppunousu. Sen dramatiikka huipentui muutama vuosi sitten Virpi Kuitusen ja Aino-Kaisa Saarisen kaksinkamppailuun viime metreille asti. Kyllä nytkin riittäisi jännitettävää, vaikkei suomalaisia kärjen mukana olekaan: pitääkö ylivoimainen ennakkosuosikki Therese Johaug pintansa, vai kykeneekö toinen norjatar, kilpailua johtava ja ylämäessäkin vahva Ingvild Flugstad Østberg, päihittämään loppunousussa Johaugin? - Mutta näkemättähän se jää Ylen lätkää suosivan maksupolitiikan takia. (Keväällä vielä tulossa isojen poikien lätkän MM - huh huh!)

Eilen perjantaina olin loppuunmyydyssä Musiikkitalossa RSO:n konsertissa kuulemassa ja näkemässä, kuinka kanadalainen huippuviulisti Leila Josefowicz soitti amerikkalaisen John Adamsin 50 minuuttia kestävän äärimmäisen vaativan viulukonserton. Mikähän siinä lienee, että kulttuurin saralla tuo kiihkonationalismi on pienemmässä roolissa kuin urheilussa? Toki Pekka Kuusisto ja Sibeliuksen viulukonserttokin varmaan vetäisivät salin täyteen, mutta tuskinpa vain sen tähden, että molemmat huiput ovat suomalaisia.

Anonyymi kirjoitti...

Jääkiekko ei ole tietenkään mikään kääpiölaji, sillä sitä pelataan monessa kymmenessä maassa ja laji on kuulunut talviolympialaisten ohjelmaan ainakin 1940- luvulta lähtien.
Jalkapallo ei ole "kaikissa muissa maissa" ykköslaji. ei esimerkiksi Norjassa, Virossa, Liettuassa tai Latviassa, ei myöskään Yhdysvalloissa tai Kanadassa. Sen sijaan esim. suunnistuta pidetään jonkinlaisena pikkulajina, jolla ei ole mahdollisuutta päästä olympilajiksi.

Pesäpallo, jota pidetään meillä kansallispelinä, on sen "urheilumme syöpä".

Jyrki Virolainen kirjoitti...

En ole nationalisti, anoyymi puhelee puppua.
Tour de Skitä voi seurata, niin kuin itse myös teen säännöllisestii, suorista tv-lähetyksistä MTV Maxilta ja Eurosportilta, ei siihen Ylen kanavia tarvita.
Parhaita tv-lajeja ovat tennis ja snooker, joita seuraan myös säännöllisesti, vaikkei Yle niitäkään lähetä ja vaikkeivät suomalaiset ole noissa lajeissa lähelläkään maailman huippua.

Anonyymi kirjoitti...

Kukaan ei kiinnittänyt huomiota keskustelun jymy uutiseen; Pirkko Mannola on kohta valtionvarainministerin äitipuoli. Elokuvasäätiön rahoitus lienee turvattu. Nim. L.H.Hoppu

Anonyymi kirjoitti...

Urheilusta tuli mieleen väite, että antiikin Kreikassa väitteen mukaan sodatkin keskeytettiin olympialaisten ajaksi.
Venäjähän odotti Krimin kaappausta säädyllisen ajan jotta Sotshin kisat saatiin alta pois.
Nyt on heille myönnettynä mm-kisoja ensin jääkiekossa ja sitten jalkapallossa. Ei siis uusia miehityksiä ennen niitä! Eikö Venäjälle kannattaisi antaa isot kisat joka vuodelle ja pysyvä olympiaisännyys. Olisi maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto.

Anonyymi kirjoitti...

Huikeeta! Koskelon viimeinen esiintyminen KKO:n presidenttinä.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1452314660283?ref=hs-art-luetuimmat-1

Sskorpioni kirjoitti...

Pitäiskö Kalervo Kummolan paita "jäädyttää?" Mikä olisi paidan numero? Varmaan 45 tai 46!

Anonyymi kirjoitti...

Koko äijän vois kyllä hilata sinne kattoon roikkuun!

Anonyymi kirjoitti...

Vuoden lopulla me pääsimme vihdoin ja viimein eroon myös Seppo Tiitisestä, joka oli korkeassa virassa eli Supon päällikkönä jo UKK:n aikana.
Luojan kiitos, että päästiin!

Seppo Tiitisen pelipaitaa ei voida jäädyttää, jäähdyttää kyllä. Mutta Sepon kuvilla voitaisiin peittää eduskunnan täysistuntosalin - siinä oikeessa - seinille vesitettyjen miesten sukuelimet. On ne niin törkeän pieniä, meinaan!

Mikähän tauti tolla Sepolla mahtoi olla? Hesarissa pari päivää sitten olleessa haastattelussa mies kertoo sairastuneensa jo 25-vuotiaana niin pahaan ja parantumattomaan tautiin, että päätti jättäää "tarkoituksellisesti" lapsetkin hankkimatta!
Onpa Seppo nyt niin avomielinen, että oikein!

Mutta ei se tietenkään kertonut Hesarissa, mikä tuo parantumaton sairaus oikeastaan oli.
Vai oliko kyseessä etes mikään sairaus?

Homouttakin pidettiin aiemmin sairautena, muttei enää. Nyt se ihka normaalia, normaalit homot ovat oikein rynnänneet ulos kaapeistaan!

Kerran Supon mies, aina supolainen. Tämä sanonta pätee Tiitiseen oikein hyvin hyvin. Ei se nimittäin paljasta vieläkään Tiitisen listassa olevia nimiä, ei sitten millään.

Ja seuraajakseen eduskuntaan se valitutti - varmaan vain vittuillakseen - naisen ja vielä naimattoman sellaisen. Seppo aatteli tietty, että kun hänkin kerran oli - sen siarauden takia naimaton ja lapseton, niin saman pitää päteä myös hänen seuraajaansa! Amen!