keskiviikko 27. tammikuuta 2016

999. Rautaa rajalle!

1. Sisäministeri Petteri Orpo (kok) esikuntineen keskusteli eilen venäläisen kollegansa Vladimir Kolokoltshevin kanssa. Neuvottelu pidettiin julkisuudelta piilossa Köningstedtin kartanossa. Tilaisuus alkoi vasta illalla eikä sen jälkeen pidetty tavanmukaista tiedotustilaisuutta. On tämä salaperäistä!

2. Petteri Orpo, joka on gallup-kyselyissä noteerattu Juha Sipilän hallituksen parhaimmaksi ministeriksi ja josta povataan kokoomuksen seuraavaa puheenjohtajaa, piti oman infonsa tänä aamuna. Mitä uutta saimme kuulla ja tietää itärajan tilanteesta eli siitä, että Venäjä on päästää useita eri kansalaisuutta edustavia pakolaisia, joila ei ole Schengen-viisumia, Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemien kautta Suomeen? Itärajan takaa saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä alkoi kasvaa reipasta vauhtia jo viime vuoden puolella, ja tämän vuoden aikana idästä Suomeen on ehtinyt tulla jo 400-500 pakolaista. Puolen vuoden aikana Venäjältä on tullut Suomeen noin 1 000 turvapaikanhakijaa.

3. Ministeri Orpolla on ollut asiasta mitään uutta kerrottavaa. Hän puhui ja vastaili kysymyksiin vain yleisellä tasolla ja ympäripyöreästi. Tuttua liirum laarum -selittely-yrityksiä tilanteessa, jossa ministerit ja hallitus eivät näköjään tiedä, mitä tapahtuu ja miten veli-venäläisen kanssa tulisi toimia. Saimme kuulla, että eiliset neuvottelut oli käyty "avoimesti" ja "yhteistyön hengessä". Neuvotteluja tullaan kuulemma jatkamaan samanlaisessa hengessä. Joku yhteinen neuvottelukunta tai työryhmä on tarkoitus panna pystyyn ja jokin sopimus aiotaan solmia.  

4. Petteri Orpon aamuinen esiintyminen oli hieman "orvontuntuista", ponnetonta ja vaivautunutta. Suomen pitäisi saada turvapaikanhakijoiden vyöry Venäjältä välittömästi lakkaamaan, sillä maan talous ei enää kestä tuhansien tai jopa kymmenien tuhansien uusien pakolaisten hyysäämistä. Vaikka tulleille pakolaisille ei myönnettäisi turvapaikkaa, heidän palauttamisensa takaisin Venäjälle tuskin onnistuisi. 

5. Mutta se, miten tämä temppu tehdän, ei ole vielä Petteri Orpolle eikä koko hallitukselle selvinnyt. Tilanne ei parane uusien työryhmien perustamisella tai uusien rajasopimusten laatimisella; Suomella on Venäjän kanssa jo nykyisin voimassa useita rajavalvontaa ja rikoksentorjuntaa koskevia sopimuksia. Venäjän viranomaiset voisivat vaikka heti omilla toimillaan poistaa ongelman, mutta tätä venäläiset eivät halua tehdä, vaan he tahtovat näköjään vain pitkittää koko ajan kriisiytyvää tilannetta, josta aiheutuu Suomelle vaikeita ongelmia. 

6. Selväksi on käynyt, että itäpakolaisten saapumisessa on kysymys venäläisten rikollisjärjestöjen organisoimasta liiketoiminnasta ja ihmiskaupasta, johon korruptoituneet venäläiset raja- ja turvallisuusviranoamiset ovat sotkeutuneet. Tämä asia näyttää selvinneen myös presidentti Sauli Niinistölle, joka viikko pari sitten kyseli, että "tästäkö asiassa on kysymys". On kerrottu, että Venäjällä toimintaa ohjaisi, Kremlin ja presidentti Vladimier Putinin siunauksella, maan turvallisuuspalvelu FSB, jonka alaisuuteen myös rajaviranomaiset kuuluvat. 

7. Suomen poliittinen johto ja ylimmät virkamiehet yrittävät lähinnä vain rauhoitella ihmisiä toistelemalla, että "tilanne on nyt hyvin herkkä". Pääministeri Juha Sipilä ei ole pukahtanut koko asiasta oikeastaan yhtään mitään. Ainoa edes hieman räväkämpi lausunto saatiin viikonvaihteessa Lapissa matkailleelta ulkoministeri Timo Soinilta, joka väläytti mahdollisuutta sulkea itäraja, jollei muu auta. Soinin lausunto oli kuitenkin suunnattu lähinnä perussuomalaiselle kannattajakunnalle. Takaisin Helsinkiin saavuttuaan Soini palasi kiltisti ulko- ja sisäpoliittiseen ruotuun ja yhtyi tilanteen "herkkyydestä" paasaavien poliitikkojen kuoroon.

8. Sauli Niinistö näyttää yhdessä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunnan (Utva) kanssa päättäneen, että asiassa edeteään maltillisesti ja niin, ettei suomalaisten kannata kovin paljoa julistaa ja julkistaa suunnitelmiaan. Seuraava askel, jota Petteri Orpo toisti aamulla usemman kerran, on pääministeri Juha Sipilän ylihuomenna perjantaina tekemä Pietarin matka, jolloin hän tapaa pääministeri Dimitri Medvedevin. Sipilä on ulkopoliitikan saralla kuitenkin täysin kokematon, Medvedev puolestaan on sysätty Venäjällä maan johtamisesta Putinin toimesta sivuraiteelle. FSB:n  ei ole Medvedevin, vaan Putinin komennossa. Sipilän matka ei siten luultavasti edistä itärajalla olevan ongelman ratkaisua yhtään.

9. Juha Sipilän Pietarin matkan jälkeen presidentti Niinistön olisi jo korkea aika näyttää, onko hänessä miestä saamaan ratkaisua asiaan. Ukrainan kriisin alkuvaiheessa Niinistö kyllä esiintyi hyvin aktiivisesti ja tomerasti, soitteli huolesiissan Vladimir Putinille ja pyrki ja pääsikin tapaamaan Vladimir Putinia Venäjällä. Matkan tulokset tosin jäivät, kuten jo etukäteen oli hyvin tiedossa, olemattomiksi, mutta hyvä ja näyttävä yritys kuitenkin. Mutta kun isänmaa Suomea uhakaa ja kohtaa vakava kriisi ja rajaselkkaus Venäjän taholta, presidentti on hissun kissun ("kusi sukassa") vaiti, hyssyttelee ja virkkaa vain muutaman sanan lehdistölle maakuntamatkallaan Laitilassa. Jo on aikoihin eletty!

10. Kyllä tämä ei ole sitten yhtään mukavaa! Suomen presidentin pitäisi antaa vakavassa tilanteessa isännän äänensä kuulua. Hän johtaa Suomen ulkopolitiikkaa ja maan suhteita Venäjään. Hänen tulisi tarttua puhelimen kampeen ja soittaa Vladimir Putinille vähintään joka toinen päivä ja sanoa Vladimirille suorat sanat vaikkapa tähän rautaa rajalle -tyyliin: "Mitä pirua te helevetin venäläiset oikein meinaatte ja ajatte takaa touhullanne! Jollette heti lopeta rahtaamasta kaiken maailman afgaaneja, nigerilaisia sun muuta väkeä itärajalle ja kuskaamasta niitä Suomen puolelle, niin minä takaan ja alleviivaan, että joka ikinen raja-asema itärajalla pannaan välittömästi kiinni; kuulemiin! Halloo, oleks sä vielä siellä? Mun piti sanomani vielä, että …äläs nyt keskeytä...niin, että on meillä muitakin keinoja saada tämä hemmetin  homma loppumaan, jos tarvitaan. On, on, kuulit ihan oikein. Ja nämä Suomen puolelle jo saapastelleet paperittomat ihmiset otatte kiltisti ja mukisemati takaisin…joo, otatte, otatte niin kuin mä jo sanoin.. tai me kuskataan ne itse teitin puolelle…onko selvä? Loppu"!

28 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nämä tämänkertaiset maahanpyrkijät haluavat tulla ystävinä Sipilän Juhan vieraaksi ja myöhemmin työntekijöiksi kehittämään maata. Se on taas eri asia että naapuria pyydetään estämään maahanpyrkijää tykkäämästä Juhasta. Niinhän ei tavallinen ihminen tee. Jos joku pakkasessa harhaileva kysyy tietä Juhan luo, harva sanoo ettei sinne saa mennä, vaan jättää päätöksen Juhalle.

Anonyymi kirjoitti...

Jollei Venäjä saa itse rajavalvontaasa kuntoon, voitaisiin Suomesta käsin ryhtyä asiaa hoitamaan, jos ns. kantti vain riittäisi. Suomesta voisi lähteä kaukopartiomiehiä ottamaan kiinni näitä FSB:n ihmiskauppiaita ja tuomaan ne Suomeen tuomittaviksi pikaoikeudenkäynnissä. Partiot olisivat tietenkin tunnustuksettomia, kuten venäläisetkin "vapaaehtoiset" olivat Krimillä ja Ukrainassa. Jos Putin sitten kyselisi asiasta Niinistöltä, kiistettäisiin tietenkin kaikki ja todettaisiin, ettei Venäjän alueella ole virallisia suomalaisia joukkoja.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä, ja sitä paitsi miehemme partioisivat itse asiassa Suomen maamperällä, jotka Stalin ja Molotov meiltä viekkaudella ja vääryydellä sotien jälkeen anastivat ja liittivät Neuvostoliittoon kuten Putin nyt Krimin Venäjään.

Anonyymi kirjoitti...

Näistä FSB:n miehistä ja suomalaisista kaukopartiomiehstä saataisiin hyvä näytelmä Suomen Kansallisteatterille!

Toipila kirjoitti...

Suomen hallituksen kyvyttömyys kaikkien rajojensa puolustamiseen on lopullisesti testattu ja nyt sitten alkaa tapahtua kummia.

Suomen ja Venäjän välillä on ainakin 15 rajanylityspaikkaa. Seuraavaksi kaikilla rajanylityspaikoilla ajaa rajan yli 200 kuorma-autoa, joissa lavakuomun alla piilottelee semmoiset 100 vihreätä miestä per kuorma-auto. Muutamassa minuutissa Suomen puolella on noin 300.000 miestä aseet mukana.

Kaikki hakevat "turvapaikkaa". Tämä taikasana on niin tehokas, että seuraavaksi Suomen hallitus hakeet turvapaikkaa Tukholmasta...

Anonyymi kirjoitti...

Blogistilla 1000 kohta täysi. Jännittävää nähdä minkälainen on juhlanumero. Aikamoinen suoritus. Onnea jo etukäteen! A

Anonyymi kirjoitti...

Nojoo, ei ny tehrä tästä mitää isoo numeroo!

Suomi on iso mutta helskutin harvaan asuttu maa. Kyllä tänne muutama miljoona pakolaista oikein hyvin mahtuu!

Saaraan meinaan pirettyä maaseutu virkeenä ja asuttunna. Siihen maalaisliitto ja kepu ovat aina tähränneet.

Anonyymi kirjoitti...

"Ministeri Orpolla on ollut asiasta juuri mitään uutta kerrottavaa. Hän puhui ja vastaili kysymyksiin vain yleisellä tasolla ja ympäripyöreästi."

Tätähän hallituksen politiikka tässä pakolaisasiassa on kesästä asti ollut. Ei saada mitään aikaiseksi ja jengiä vaan lappaa rajan yli.

Anonyymi kirjoitti...

Joo. kyllä näin on marjat!

Perutkaan ei ole saaneet hallituksessa minkäänlaista muutosta tuollaiseen saamattomuuteen ja vatulointiin. Vaikka ne ennen viime vaaleja hirmuisasti uhosi, että kaikki muuttu, sitten kun ne on hallituksessa!

Skorpioni kirjoitti...

Aivan surkeaa toimintaa tai pikemminkin toimimattomuutta Suomen hallitukselta! Miksei Suomen ja Venäjän välistään rajaa suljeta. Norja toimi niin ja tilanne rauhoittui. Venäjältä tulevilta pitää olla viisumi. Miksi sitä ei vaadita. Onko Suomi hyväksynyt viisumivapauden kaikessa hiljaisuudessa.
Suomelle käy kohta kuin Krimille. Vihreitä ukkojaan tulee hissukseen maahamme. Ei KGP-kenraalin eli Putinin kanssa ole leikkimistä!

Anonyymi kirjoitti...

Olen eri mieltä.

Kyllä kaikki on toki on muuttunut, kuten persut ennen vaaleja lupasi. Tosin entistä huonompaan suuntaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ei tule paperittomia pakolaisia Venäjältä enää rajan yli Norjaan, kun norskit huomauttivat venäläisille, että tämä raja on myös Naton ulkoraja. Jos lisää väkeä tulee, tänne tulee myös Nato, kerrottiin venäläisille.

Onko Viroon, joka on myös Natossa, lähetetty turvapaikanhakijoita Venäjältä? Ei ole.

Siru Pola kirjoitti...

Nou hätä. Lauri Tarasti hoitaa.

Anonyymi kirjoitti...

Lauri-poika Sallaskii häärii
katselevi ryssii väärii

Sikana maakuntii tonkii
sikana maakuntii tonkii

Anonyymi kirjoitti...

Mitenhän käytännössä toimitaan, jos Venäjän rajavartiosto päästää paperittomat ihmiset ei-kenenkään-maalle ja sitten Suomen rajamiehet eivät päästä heitä Suomeen ja sitten Venäjän rajamiehet eivät päästä takaisin Venäjälle, kun he tulevat Suomesta päin.

Anonyymi kirjoitti...

Suomen huippupoliitikot ovat suomettuneita. Pääministeri Sipilän perjantain keikka Lening...tota Pietariin ei johda minkäänlaiseen ratkaisuun kuten bloggarikin arvelee. Sipilän pitäisi muistaa, että hänellä on vastuu myös Schengen-alueen itärajasta Suomen kohdalla.

Puolueeton tarkkailija kirjoitti...

Ehkä muutama asiallinen sana turvapaikanhausta.

Ymmärtääkseni Suomi on muiden mukana hyväksynyt sopimuksen, jonka mukaan kuka tahansa voi pyytää Suomesta turvapaikkaa. Suomi on sitoutunut käsittelemään anomuksen yksilöllisesti heti, kun joku Suomen viranomainen on kuullut asiasta (rajamies). Yksilöllisen hakemuksen mahdollisen nopeankin käsittelyn jälkeen Suomi on sitoutunut odottelemaan viikon turvapaikanhakijan mahdollista valitusta päätöksestä. Valituksen käsittelyn jälkeen Suomi voi palauttaa hakijan, mikäli maa, josta hakija on tullut hyväksyy rajanylityksen takaisin.

Mikäli olen oikeassa uskomuksissani, on Suomi tehnyt itseään sitovan hankalan sopimuksen. Uskoakseni samat säännöt koskevat tuleepa turvapaikan hakija idästä tai lännestä. Samanlaiseen sopimukseen ovat liittyneet liki koko maailman sivistysvaltiot.

Anonyymi kirjoitti...

Puolueeton tarkailija sekoittaa tarkoituksellisesti asioita.

Kyse on siitä, että Venäjältä Suomeen tulevat tarvitsevat pääkohdemaan eli ko. tapauksessa siis Suomen Moskovan suurlähetystön tai Pietarin pääkonsulaatin, jolla on toimipisteet myös Muurmanskissa ja Petroskoissa, myöntämän Schengen-viisumin, joka oikeuttaa matkustamiseen Suomeen. Suomi on tehnyt Venäjän kanssa jo vuosikausia sitten pätevän ja tähän asti vakiintuneesti myös Venäjällä noudatetun sopimuksen, jonka nojalla matkustajien asiakirjat tarkistetaan ennen rajalle pääsyä. Jos Venäjältä Suomeen pyrkivillä ei ole sanotua viisumia, on tähän astinen käytäntö ollut se, että Venäjän rajaviranomaiset estävät Suomeen pyrkivän pääsyn rajalle.

Nyt venäläiset ovat lakanneet noudattamasta sanottua sopimusta eivätkä ole ilmoittaneet tähän minkäänlaista syytä. Venäjä rikkoo siis sopimusta ja hyväksyy laittoman rajalle tulon ja Suomeen pääsyn. Turvapaikanhakijoiden, joista lähes kaikki ovat muita kuin venäläisiä, matkoja Suomeen järjestävät venäläiset rikollisryhmät, joiden toiminnalta Venäjänv iranomaiset ummistavat silmänsä; ilmeisesti "pientä voitelumaksua" vastaan. Suomeen Venäjältä tulleet eivät ole syyrialaisia tai irakilaisia, vaan ihmisiä, jotka ovat tulleet Venäjälle muista maista jo monia vuosia sitten. Venäjää pidetään pakolaisasioissa turvallisena maana. Venäjän poliittinen johto on täysin tietoinen viranomaistensa laittomasta ja sopimuksen vastaisesta menettelystä. Rajavartiolaitos on maan turvallisuuspalvelu FSB:n komennossa, FSB:n päälliköllä on vain yksi esimies eli Vladimir Putin.

Toipila kirjoitti...

Maailman melskeissä asiat voivat kehittyä niinkin, että eräänä päivänä FSB:n pääjehu hakee turvapaikkaa Suomesta.

Miten menetellään silloin?

Anonyymi kirjoitti...

Onneksi maahamme ei tule pakolaisia Venäjältä vielä niin paljon kuin tuli äsken Ruotsista. Toisaalta tuskin venäläiset ihmisiä tänne lähettämällä lähettää. Ihmiset haluavat kaiketi itse tulla, kun heillä on alkanut Venäjällä mennä huonosti. Suomen rajaa on varmasti vaikea lähestyä idästä päin. Jobbarit näkevät siinä tilaisuuden myydä kyytejä. Varmaan eturajan vartijoita pitää lahjoa ja rahastaa menijöitä. Välilläkin saattaa olla tarkastuspisteitä lahjottavana. Markkinatalous toimii siellä nykyään paremmin kuin aikaisemmin. NL:n aikana sieltä ei päässyt pois millään, nyt tulijan onnistuu keplotella itsensä rajalle. Mitäköhän itse tekisin, jos olisin työttömäksi joutunut afgaani Venäjällä? Toimittaja Elonen lohkaisi Pressiklubissa suunnilleen, että Putin tuskin on lähettänyt Suomen rajaa sotajoukkonsa kärjessä ylittämään kolme paleltunuttta afgaania Ladan romussa.

Anonyymi kirjoitti...

Sipilältä jäi rajasolmu avaamatta. Medvedev kielsi "politikoinnin" ja vetosi ovelasti maan perustuslakiin ja ihmisoikeuksiin, jos estäisi asyyliä hakevien lähdön maasta. Onko tämä rajakahakka pelkkä valtiollinen kostotoimenpide siitä kun Suomi on luovuttanut rikoksista epäiltyjä venäläisiä USA:lle?

Anonyymi kirjoitti...

Yksittäisillä blogikommenteilla ei ratkaista sitä, onko Venäjä turvallinen tai turvaton valtio. Kv. päätöslauselmien ja asiaakijojen mukaan Venäjä on oikein turvallinen maa.

Suomen päätös luovuttaa rikoksentekijöitä muihin maihin perustuu kv. sopimuksiin ja suomalaiseen lainsäädäntöön.

Anonyymi kirjoitti...

Toisin kuin anonyymi väittää, kaikkien Venäjältä tulevien ja korruptoituneiden venäläisten rajavartioiden yllyttämien, rahastamien ja rajalle kuskaamien ns. turvapaikanhakijoiden oikeus saada oleskelulupa tutkitaan lain mukaan asianmukaisessa järjestyksessä.
Muutenkin ko. anonyymi kirjoittaa täyttä potaskaa.

Anonyymi kirjoitti...

Putin on kurinpitäjä, mutta ei talousnero. Yrityksillä on Venäjällä vaikeata. Maan hallintoa ja erityisesti taloushallintoa ei voi kehua.Korruptio on täydellistä. Siihen kun lisää öljyntulojen rajun lopahtamisen ja lännen asettamat talouspakotteet on selvää, että siellä(kin) menee huonosti. Kuolinkouristukset, taas kerran näkyvät ja tuntuvat.

Putin arvosteli äsken Leninin luomaa NL:n liittovaltiorakennetta. Stalin ei sitä kuulemma kannattanut. Ei Stalin sitä purkanutkaan. Eniten Putin saa itkeä sitä, että Hrustsov "lahjoitti" Krimin Ukrainalle ja Jeltsin sitten antoi Ukrainan itsenäistyä. Siitä syntyi nykyinen talouspakotesoppa, joka piristää hyvin muuttoliikettä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Maahanmuuttovirasto on tehnyt eilen ensimmäisen päätöksen Venäjältä tulleiden turvapaikanhakijoiden asiassa. Päätös oli maan tulleelle hakijalle negatiivinen. Virasto jätti oleskelulupaa koskevan hakemuksen tutkimatta sillä - täysin selvällä - perusteella, että Venäjä on turvapaikanhakijoille turvallinen maa.

Sisäministeriön kansliapäällikön mukaan kielteisen päätöksen saavien hakijoiden palauttaminen takaisin Venäjälle "alkaa sujua".

Anonyymi kirjoitti...

Ihanko se blogisti "aikuisten oikeesti" usko, että kpl:een 10 mukainen tyyli ja mesoaminen saisi aikaan toivotun lopputuloksen. Ei kannata uhota ja tehdä tästä arvovaltakysymystä. Se on sitten toinen juttu, että kulissien takana, antamatta julkisuuteen lausuntoja kannnattaa tehdä kantamme selväksi. Jos se ei johda tulokseen, on aika ryhtyä sulkemaan itärajaa.

PS Olisipa hyvä kun Niinistöllä olisi vanhanajan "kotiryssä" (FSB:n residenssi) niin saisi viestin suoraan Putinille.

Siru Pola kirjoitti...

Olipa sattuma, ettei näitä turvapaikanhakijoita tullut Venäjältä vielä silloin, kun ydinvoimalahankkeen lupaprosessi oli vielä kesken. Mitähän rakennushanketta nyt tulisi tarjota, jotta ihmisvyöry lakkaisi. Osaisikohan ne rakentaa sen pisararadan.

Skorpioni kirjoitti...

Presidentti Niinistö on liikaa korostanut,että Suomi seisoo EU:n venäjä-pakotteiden takana. Myös Ukrainan kriisin ratkaisemisessa Niinistö oli turhan aktiivinen. Näyttää siltä,että Ukrainan kriisin ratkaiseminen ei ole enää EU:n intresseissä. Tämä tietää sitä,että venäjä-pakotteet puretaan kesällä. Sillä on suuri merkitys Suomen venäjäkaupan lisääntymiseen. Taloutemme siis elpyy paljon nopeammin kuin "ekonistimme" ovat ennustaneet,Myös EU saattaa hajota,sillä pakolaiskysymys rassaa niin paljon eri maissa. Myös Iso Britannia eroaa varmaan EU:sta,koska jo 44 % briteistä haluaa eroa.
Poliitiikka on vaikea laji. Pakolaiskysymyksessäkään ei kannata olla liian myönteinen. Tämän on huomannut toivottavasti tämä meidän Juhammekin! Angela Merkell on vahvasti Saksassa vastatuulessa. Hänelle etsitään siellä jo kulisseissa seuraajaa. Meillä Niinistökin on "parhaat päivänsä nähnyt". Tämän vuoksi Niinistö turvautuu kaikenlaiseen presidentille kuulumattoman kikkailuun,kuten tällem Iisalmen Sanomien kolumnistille soittelemiseen! Eiköhän Sauli jo tämän kauden jälkeen voi jo julkisestikin matkustaa "poikien matkalle" Hjalliksen kanssa mhin tahansa.