keskiviikko 13. syyskuuta 2017

1111. Niinistö tapasi varaulkoministerit

                         Thomas Shannon Jr ja Niinistö  11.10. Mäntyniemessä

1. Yhdysvaltain apulaisulkoministerin Thomas Shannonin Jr ja Venäjän varaulkoministerin Sergei Rjabkovin tapasivat toisensa maanantaina ja tiistaina Helsingissä. Kaksikon arvellaan keskustelleen maiden välisistä jännittyneistä suhteista. Keskeinen puheenaihe tapaamisessa lienee ollut maiden välinen diplomaattinen kriisi eli puolin ja toisin annetut päätökset diplomaatien karkotuksista.
2. Tuollaisessa tapaamisessa ei sinänsä ole mitään merkillistä, sillä ko. ministerit ovat tavaneet tänä vuonna toisena jo aiammin ja vieläpä äskettäin. Tapaaminen ylitti uutiskyynnyksen sen vuoksi, että ministerit tapasivat, eri päivinä tietenkin, tasavallan presidentti Sauli Niinistön. 
3. Miksi varaulkoministerit halusivat tai heidän piti tavata presidentti Niinistö, sillä Suomi ei toiminut keskusteluissa välittäjänä?  Tämä on hienoinen arvoitus, mutta ehkä tärkein syy on se, että maiden väliset ovat niin tulehtuneet, ettei herrojena tapaamista voitu järjestää kummankaan kotimaasa. Suomi puolestaan on tottunut järjestämään tällaisia suurvaltojen välisiä ministeritapaamisia ennenkin.
4. Valitustunut arvaus on, että varaulkoministeit tapasivat Niinistön siksi, koska Suomen ulkoministeriö (UM) ja presidentti Ninistö halusivat sitä. Tässäkin yhteydessä on nimittäin syytä muistaa ja muistuttaa siitä, että Suomessa lähestyvät tammikuussa järjestettävät tasavallan presidentin vaalit, joissa myös Sauli Niinistö on ehdokkaana ja joissa Niinistö yrittää, jollei nyt raivokkaasti, niin joka tapauksessa yli-innokkasti pyrkiä jatkokaudelle siten, ettei toista äänestyskierrosta tarvitsisi järjestää. 
5. Tämän innostuksen vallitessa Sauli Niinistöllä on järjestetty todella lukuisia tapaamisia, ja hän pyrkiii itsekin omasta aloitteestaan tapaamaan, ei vain suomalaisia äänestäjiä, vaan myös niin paljon ulkomaisia valtionpäämiehiä, presidenttejä, kuninkaallisia, ministereitä yms. vaikuttajia - jopa kirjalijoita - kuin suinkin mahdollista.
6. Yleisesti ottaen lienee jokseenkin harvinaista, että Suomen tasavallan presidentti tapaisi täällä virkatehtävissä käyviä muiden maiden ministereitä; ulkoministerit ovat kyllä asia erikseen. Mutta sitä on muista tapahtuneen, että presidentti olisi tavannut tai pyrkinyt tapaamaan ulkomaisia vara- tai apulaisulkoministerejä, vaan nämä ovat saaneet tyytyä kotimaisen ulkoministerin tai UM:n virkamiesten tapaamiseen.
7. Mutta tällä kerralla tilanne on ilmeisesti ollut niin houkutteleva tai suorastaan kutkuttava - kun ne vaalitkin ovat lähestymässä (!) - että UM on saanut presidentin kanslialta tehtäväksi järjestää presidentin ja molempien vara- tai apulaisministereiden tapaamisen. Asia on järjestynyt, tietenkin, vallan kivuttomasti.
8. Myös nyt esillä olevat tapaamiset, siis oikein kaksin kappalein, ovat tuoneet julkisuutta, joka luonnollisesti on kaikkien presidenttiehdokkaiden tavoitteena. Myös presidentti Niinistö halajaa julkisuutta ja kansansuosionsa kasvua. Kyllä, vallan mahdottomasti haluaakin! Ne, jotka pyrkivät tarkastelemaan asioita ja ilmiöitä myös hieman kriittisesti, ovat voineet panna asian merkille. 
9. TV-kuvaajat ja lehtikuvaajat olivat molemmilla tapaamiskerroilla tietenkin Mäntyniemessä ikuistamassa Niinistön ja varaulkoministeriden tapaamisia. Niinistö oli kummassakin tilaisuudessa yhtä hymyä ja taisipa hänelle niin ominainen virnistyskin levitä hetkeksi valtionpäämiehemme kasvoille. Jenni -rouvaa tai Lennu -koiraa ei kuitenkaan tilaisuuksissa näkynyt, vaikka kansa heitä kovasti odottikin. 
10. Apulaisulkoministeri Thomas Shannon Jr toi maanantaina tilaisuuteen terveiset presidentti Donald Trumpilta, joiden mukaan Trump oli pitänyt presidenttien pari viikkoa sitten tapahtunutta tapaamista Washingtonissa erittäin onnistuneena. Lisäksi Shannon kiitti Niinistöä Suomen toiminnasta ja roolista yhteyksien rakentajana. Nämä kehut kuultuaan Niinistön hymy sen kun entisestään syveni, katso kuva yllä. 

11. Venäjän varaulkoministeri Rjabkov ei jäänyt halunnut jäädä virkaveljeään pahemmaksi, sillä hän kiitti Suomen rakentavaa roolia Itämeren alueen turvallisuskysymyksissä. Jokohan tämä alkaisi kohta pukata Nobelin rauhanpalkintoa Saulille?


12. Niinistön ohjelmassa tapahtumien, tapaamisten ja matkojen tahti sen kun vain kiihtyy kiihtymistään mitä lähemmäksi vaalit tulevat. Viikon kuluessa Niinistö on vastaanottanut Kustannusyhtiö Otavan isolta  delegaatiolta Lasse Lehtisen kirjoittamat Väinö Tannerin muistelmat ja leipäviikon merkeissä "leipäöihmisten" ison ryhmän, joka lahjoitti Saulille ison korillisen suomalaista ruisleipää. Tavallan presidentin kanslian nettisivuilla on paljon kuvia näistäkin merkittävistä tillaisuuksista. 


13, Joulusensongin pikku hiljaa lähestyessä Saulia, Jenniä ja Lennua muistetaan vaikka minkälaisilla lahjoilla ja tervehdyksillä. Heille kannetaan Mäntyniemeen kinkkua, lanttulaatikkoa, joulukukkaa, Tenon lohta, jouluhaukea, joulukuusta ja ties mitä krääsää ja herkkuja. Kyllä Saulin ja koko perheen kelpaa hyvillä mielin ja umionnellisina odotella joulurauhan saapumista! 


13. Huomenna torstaina 14. tätä kuuta Sauli ja Jenni lähtevät todella pitkälle ja peräti yhdeksän päivää kestävälle Yhdysvaltain matkalle. He matkaavat aluksi Washingtoniin, jossa Sauli piipahti jo pari viikkoa sitten. Siellä juhlitaan lauantaina näyttävästi ja kovin menoin mitäpä muuta kuin Suomen satavuotista itsenäisyyttä oikein 100-vuotisgaalan merkeissä. Sauli tapaa senaatttoreita ja ties keitä merkkihenkilöitä. Washingtonista matka jatkuu New Yorkiin, jossa Sauli osallistuu neljän päivän aikana YK:n yleiskokoukseen. TP:n kanslian kotisivuilla on julkaistu Saulin tarkempi matkaohjelma ja kerrottu keitä kaikkia merkkihenkilöitä Sauli tapaa Nykissä. Kun YK:n yleiskokouksesta on selvitty, Sauli ja Jenni matkustavat vielä  Minnesotan Minneapolisiin, jossa taas juhlaitaan Suomen itsenäisyyttä ja Sauli vihitään kunniatohtoriksi. En nyt muista, misä tiedekunnassa, mutta väliäkö sillä, hattu kuin hattu ja kaikki kelpaa.


14. Ulkoministeri Timo Soini matkustaa tietenkin myös YK:n yleiskokoukseen ja osallistuu viikon aikana kaikenlaisiin jubilointeihin ja kaiken maailman ajatushautomoiden tilaisuksiin. Soinin matkasta kerrotaan tarkemmin UM:n sivuilla. Mutta entäs sitten tämä "meidän Juha" eli pääministeri Juha Sipilä, mitä hänelle kuuluu? Voin lohduttaa lukijoita ainakin sikäli, ettei Juha ei aio jäädä yhtään Saulia Ja Timoa huonommaksi. Kun Sauli reissaa länteen, niin Juhapa on saanut päähänsä  matkustaa itään eli Pietariin, jossa hän tapaa pääministeri Dmitri Medvedevin. Venäjältä selviydyttyään Juha rientää Pariisiin, jossa hänellä on tapaaminen presidentti Emmanuel Macronin kanssa. Sipilä on jo muutaman kerran ehtinyt kehaista ja elvistellä, miten hyvin hänellä ja Macronilla synkkaa keskenään. He suunnittelevat keskenään panevansa koko Eurroopan aivan uuteen järjestykseen.


15. Huono puoli tässä Juha Sipilän innokkuudessa on vain se, että sekä hänen ja keskustan että Macronin suosio ja kannatus on huvennut kovaa vauhtia.  Keskustan kannatus on hiipunut 21-22 prosentista 16 prosenttiin ja Macronin huima kansansuosio on romahtanut muutamassa kuukaudessa alle 40 prosentin.                                 Segei Rjabkov ja Niinistö 12.10. Mäntyniemessä

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Uuno tapasi ministerit, Uuno ja Lennu torilla, Uuno haastattelee kirjailijaa, jne. Jos Spede eläisi, hän ideoisi blogistin teksteistä riemastuttavia jaksoja.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Timo Soini hätkäytti tänään kello 06 eli aamutuimaan koko kansakuntaa, kun Washingtonista lennätettiin, että Soini pitää "kiireellisen tiedotustilaisuuden" Wahingtonissa kello 16 Suomen aikaan. Tätä uutista kailotettiin kaikissa medioissa moneen kertaan. Tiedotustilaisuuden aiheesta ei kerrottu mitään.

Mistä mahtaa olla oikein kysysmys? Tätä jokainen suomalainen, jotka ovat tietenkin laidasta laitaan - tai ainakin 99 prosenttisesti Timpan vankkoja kannattajia- alkoi hädissään pohtia.

Onko Timolla kaikki nyt oikein hyvin vai mistä mättää? Onko hän tullut uskoon, jo toisen kerran? Jäikö Timolta jotain tärkeää Suomeen, kun hän lähti eilen niin kiiruusti USA:han? Haluaako Timo liittyä takaisin perussuomalaisiin? Aikooko hän asettua presidenttiehdokkaaksi? Onko Soini löytänyt itselleen vihreän oksan ulkoministerikauden jälkeen? Lontoo a vai Lontoo b, kas siinäpä kysymys? Ovatko Putin ja Trump tulossa väen väkisin Suomeen pitämään Timon johdolla huippukokoustaan? Jne, jne.

Kunnes vihdoin kello 9 jälkeen selvisi, että Afganistanissa talvella siepattu suomalainen nainen on päästetty vapaaksi.

Timon info liitty tietenkin tähän asiaan. Kansan pääsi syvä huokaus: Timo on kunnossa eikä Suomellakaan tai suomalaisilla ole hätää! Suomi on maailman paras paikka elää, asua ja lotota. Miellä on Timo, Juha ja Sauli, Petterinkin voisi pienen tauon jälkeen mainita ikään kuin vaivihkaa. Kyllä eillä on pullat tosi hyvin uunissa. Turussa tehdään uusia loistoristelijöitä yötä päivää ja vuodesta vuoteen - tosin sakemannit keräävät potinrahat, mutta suomaisille riittää työtä. Uudessakaupungissa valmistetaan maailman parhaimmistoon kuuluvoa autoja. Turvapaikanhakijoilla on Suomessa lokoisat olot ja täysi ylläpito, ei heitä saa säilöä tai pakastaa taikka häätää maasta! Jari Aarnio elelee puhtaassa ja siistissä huoneessa tutkintavankina niin pitkään, että 13 vuoden vankeusajasta alkaa puolet jo kuitattu; hänellä on sellissä tv, radio ja oma kahvinkeitin ja toimittajia lappaa vankilassa harva se päivä Jaria haastattelemassa, meidän kaikkien Jaria, vuoden ja vuosikymmenen poliisia.

Timo kertoo suomalaisille toimittajille, joita on Washingtonissa Timo ja Saulin seikkailuja seuraamassa iso lauma, miten hän ja hänen johtamansa UM hoiti siepatun suomalaisen naisen vapaaksi. Ei Timo tietenkään ota asiasta kunniaa itsellen, ei toki. Mutta tämä asia on vaan niin tärkeä, että siitä piti ehdottomasti tiedottaa ulkoministerin toimesta USA:ssa. Ei se voinut jäädä odottamaan sitä reilun viikon päästä koittavaa pöivää, jolloin sankari-Timo palaa takaisin kotiin! Torilla tavataa, Timo huikkaa tänään suomalaistoimittajille poistuessaan infosta suureen ääneen hahatellen ja hohotellen.

Anonyymi kirjoitti...

Niin ja Sote tulee valinnanvapauksineen. Terveystalo listautui jo ja lisää tulee,tulee Pihlajalinnaa,Mehiläistä jne... Ja kyhitysyhteistyministeri Kaitsu Mykkänen vakuuttaa,ettei ulkomaille sijoittamiseen tarvita mitään kontrollia. Antaa mennä vaan. Siellähän rahat ovat paratiiseista ja erilaisissa vakuussalkuissa turvassa. Nordeakin saatii houkutella taas Suomeen,koska täällä on niin hyvä ja toimiva pankkitarkastus,joka toimiin EU-valvonnassa. Eikä pankki hyödy pääkonttorin siirrosta vain kuin miljardin,mutta missä ajassa yhdessä vuodessa vai joka vuosi?

Anonyymi kirjoitti...

"Miksi varaulkoministerit halusivat tai heidän piti tavata presidentti Niinistö"

Minä luulen, että kyseessä on silkka kohteliaisuus järjestäjämaan edustajalle, semminkin jos siellä on tietoa tai epäilystä, että Niinistö on perso tällaisten suurvaltojn edustajien tapaamiselle.

Minusta ulkoministeri Soini olisi ollut riittävä.

Siru Pola kirjoitti...

Eihän se Timo voi kunniaa ottaakaan, kun se kuuluu tulevalle puolueelle, Sinisille.

Sille voi ottaa Washingtonissa vaikka yhden ginisen.

Timo muuten vissiin hohottelee nykyisin pääasiassa sisäänpäin. Kun ei vaan saisi siitä liikaa ilmaa sisuksiinsa.

Skorpioni kirjoitti...

Tietysti vain Soini. Varaulkoministeri mikä varaulkoministeri olkoonpa kuinka ison valtion edustaja tahansa. Suomessa presidentin tehtävä ulkopoliittisena toimijana on perustuslain mukaan vastata maan ulkopolitiikasta yhdessä hallituksen kanssa. Nyt on kuitenkin käynyt niin,että presidentti Niinistö on yksinomainen ulkopoliittinen toimija. Mutta auta armias,jos maamme ulkopolitiikan toiminnassaan tapahtuisi joku moka, niin kyllä Niinistö sysäisi vastuun yksinomaan hallituksen niskoille. Tähänhän viittaa jo sekin,että Niinistö väitti Turun puukotuksen jälkeen,että hän on patistellut jo kolmea edellistä hallitusta saattamaan tiedustelulait voimaan. Sama Niinistön vastuunpakoilua ilmeni selvästi,kun persuja harjoitettiin ja uutta hallituspohja muodostettiin. Niinistö on kaikella tapaa erikoinen tapaus toiminnassaan. Eihän sille mitään voi! Mies huhtoo kuin heinämies koko kesän ja nyt sama meno jatkuu Yhdysvalloissa.Suomen satavuotista valtiota juhlitaan kymmenen päivää siellä putkeensa! Tietysti media imartelee ja pokkuroi kritiikittömästi presidenttiä kun saa olla koko aja menossa mukana! Mutta edessä ovat keskustelut Huhtasaaren ym. kanssa. Mitähän Niinistö keksii välttääkseen lainkaan osallistumasta presidenttivaalikeskusteluihin?

Anonyymi kirjoitti...

Toisaalta voihan se olla hyväkin, että Niinistö tapaa apulaisulkoministerit, jos sieltä tihkuisi jotain tiedonmuroja suurvaltion linjauksista. Omalla tavallaan suurvallan apulaisulkoministeri on vaikutusvaltaisempi kuin Suomen presidentti.

En myöskään osaa pitää pahana, jos Suomen presidentti erilaisissa pippaloissa nostaa Suomen profiilia. Ei USA:ssa koskaa tiedetä liikaa Suomesta.

Kar Silvennoinen kirjoitti...

Pahalta näyttää. Tämän aamun Hesarin mukaan Niinistön kannatusluvut pyörivät Romanian Ceusescun luvuissa. Niinistön Natovastainen kannatusyhdistyskin on kuulemma nousukiidossa. Tällä kertaa presidentinvaaleissa ei ole yhtään Natomyönteistä ehdokasta. Äänestän tässä tilanteessa jotain Niinistön vastaehdokasta (joka vaikuttaa vähiten Natovastaiselta). Niinistö on Natokieroilullaan pettänyt minut.

Anonyymi kirjoitti...

Kierohan se on koko mies.

Mutta on sillä vielä matkaa Pohjois-Korean Kimin kannatuslukuihin.