maanantai 18. syyskuuta 2017

1114. Sotilaspuvussa liikkumista rajoitetaan


1. Puolustusvoimain pääesikunta antoi viime viikolla ohjeistuksen, jonka mukaan sotilaspuvussa liikkumista yksin pimeän aikaan tulee välttää.
2. Asia on vahvistettu varuskunnissa, mutta sielläkään ei ole haluttu kommentoida lähemmin ohjeistuksen syytä. On vain sanottu, että kyse on "yleisestä ohjeesta". Ilmeisesti kyse on siis jonkinlaisesta "sotasalaisuudesta.
3. Hm, käsite "yleiset syyt"  on tuttu käsite mm. siksi, että siihen vedoten kokoomusta ei 50 vuotta sitten eli Urho Kekkosen presidenttikaudella haluttu ottaa mukaan hallitukseen. Kokoomuksen sanottua korpivaellusta kesti reilut 20 vuotta. Käsite yleiset syyt tuli tunnetuksi, kun Johnnes Virolainen, joka ei todellakaan kuulunut Urho Kekkosen lempiystäviin, kertoi hänelle ominainen virne kasvoillaan asiasta lehtimiehille. Yleiset syyt tarkoitti selkokielellä sitä, että Neuvostoliitto ei halunnut kokoomusta hallitukseen, koska kokoomuslaisia ei pidetty ulkopoliittisesti luotettavina, so. he  eivät olleet aivan niin rähmällään ryss…siis venäläisten edessä kuin kaikki muut suuret puolueet. 
4. Mutta palatkaamme takaisin nykyhetkeen. Esimerkiksi Porin prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Mika Holma vahvisti Lännen Medialle, että pääesikunnan ohjeistus on annettu, mutta ei kommentoi ohjeistuksen syytä. Holman mukaan varusmiehiä on suositeltu välttämään yksin pimeässä liikkumista sotilasasussa, eli käytännössä loma-asussa. Samalla varusmiehiä on suositeltu käyttämään yhteisiä lomakuljetuksia.
5. Viime viikolla paljastettiin, että kuukauden takaisen Turun puukotusiskun tekijän eli Abderrahman Bouananen alun perin suunnittelema kohde olisi ollut "sotilaallinen". Tällä ei tarkoitettu sentään koko varuskuntaa, komppaniaa tai edes joukkuetta, vaan sitä, että tekijän tarkoituksena oli puukottaa jotakuta Turun torilla ollutta hänelle tuntemamtonta varusmiestä. Puukottaja oli kuitenkin luopunut sanotusta aikeestaan ja kohdistanut iskunsa torilla olleisiin naisiin. 
6. Puolustusvoimien tiedostuspäällikkö Eero Karhuvaara kertoi STT:lle, että uusiin ohjeistuksiin ei liity mitään äkkinäistä tai uutta uhkaa. Ei sentäätn todennut, ettei asiaan liitty "minkäänlaista dramatiikkaa", kuten nykyään on tapana sanoa. Erojutuissa puolestaan vakuutellaan aina, ettei eroon liity "kolmatta" tai "kolmansia henkilöitä". 
7. Karhuvaaran mukaan turvallisuustilanne on ollut samanlainen kuin nyt jo jonkin aikaa. Ko. ohjeistuksella on vain haluttu muistuttaa kaikkia Puolustusvoimissa palveluksessa olevia varovaisuudesta ja "yleisestä valppaudesta". Kysymykseen siitä, liittyykö ohjeistus Turun puukotusiskuun, Karhuvaara vastasi ympäripyöreästi vain, että "kaikki asiat liittyvät toisiinsa".
8. Varusmies, joka halusi ymmärrettävästi pystellä anonyyminä, kertoi eräälle toimittajalle, että häntä ja muita viime parjantaina lomalle lähteneille asevelvollisia oli kehotettu menemään  lomalla "suoraan kotiin"ja "vaihtamaan sivilivaatteet päälle". Ohjeen antanut upseeri oli todennut, että ohje johtuu nimenomaan Turun tapahtumista.
9. Sieppauksen kohteeksi muutama vuosi sitten Jemenissä joutunut Atte Kaleva ja eräät muutkin ko. asiaan perehtyneet henkilöt ovat todenneet, että  esimerkiksi Britanniassa ja Ranskassa nimenomaan sotilaisiin ja polisiin on kohdistunut ääri-islamilaista väkivaltaa. Kalevan mukaan virkapukuisiin iskemällä pyritään horjuttamaan yhteiskunnan luotamusta viranomaistoimintaan. Jihadisti voi kokea, että hän on vihollismaassa, jota vastaan täytyy taistella. Juuri sotilaat ja poliisit voivat joutua jihadistien iskujen kohteiksi, sillä he edustavat yhteiskunnan turvallisuuselimiä.
10. Atte Kaleva sanoo olevan huolissaan Pääesikunnan linjauksesta ja ohjeesta. Se kertoo, että turvallisuustilanne  Suomessa on heikentynyt. Täälläkin pelätään, että jihadisteja on nin paljon, että he saattavat provosoitua ja hyökätä. Atte Kaleva jatkaa; " Nyt olisi aika suhtautua asiaan vakavasti. Ei tämä voi jatkua niin, että pyrimme jatkuvasti yksinomaan siihen, ettemme vain provosoisi heitä".
11. Atte Kaleva on oikeassa, ja tätä tarkoitti myös Laura Huhtasaari puhuessaan eduskunnassa siitä, että vihapuhetta, joka on tuomittavaa, on myös ja ensi sijassa jihadistien ja terroristien suomalaisiin kohdistama vihapuhe. Huhtasaari sai kuietnkin päällensä pääministerin, ulkoministerin, sisäministerin, valtiovarainministerin ja Antti Rinteen vihaiset kommentit ja suuttumuksen, jota toistettiin TV1:n pääuutislähetyksessä oikein "vihan vimmassa" 15-20 minuuttia.
12. Montako suomalaisiin kohdistuvaa iskua joudutaan kokemaan ennen kuin korkeat päättäjämme ja presidenttimme heräävät todellisuuteen? Tilanne on hieman samanlainen kuin  kymmenisen vuotta sitten, jolloin Suomessa tehtiin kaksi kauhistuttavaa koulusurmaa, joissa kuoli yhtenä parikymmentä ihmistä. Ensin koulusurmaaja iski Jokelassa, jossa kuoli kymmenkunta koululaista tai opettajaa. Mitä teki maan hallitus, sisäministeri Anne Holmlund ja poliisin ylijohto? Se lähinnä vain vähätteli tapausta ja uskotteli meille, että no, tämä on nyt vain tällainen yksittäistaaus, joka ei tule enää koskaan toistumaan! Hallitus, sisä- ja aseministeri ja poliisijohto laiminlöi koulusurmiin varautumisen ja niiden estämisen, koululaisten ja opettajien turvallisuudesta huolehtimisen sekä aselakien ja lepsujen asulupien myöntämistä koskevan lainsäädännön tiukentamisen.  
13. Kunnes vuotta tai paria myöhemmin tapahtui uusi kouluampuminen Kauhajoella yhtä tuhoisin seurauksin kuin Jokelassakin. Vasta tämän jälkeen korkeat päättäjämme ja poliisijohtomme heräsi todellisuuteen ja Suomessa alettiin toden teolla tehdä kaikki voitava, jottei enää kolmatta koulusurmatapausta sattuisi. Ilman muuta maan hallitus ja ao. viranomaiset laiminlöivät  kansalaisten turvallisuudesta huolehtimisen, vaikka niillä oli siihen perustulain mukaan selkeä velvollisuus.  Kuin pisteenä iin päälle Kauhajoella poliisipäällikkö palautti surmapäivää edeltävänä iltana hieman aiemmin poisotetun surma-aseen tekijälle, vaikka kaikki hälytyskellot soivat voimakkaasti varoittaen, että Jokela II oli ovella, jolloin jokaisen olisi pitänyt ymmärtää, että aseen antaminen omistajan käteen käteen olisi mitä vaarallisin ja kauhistuttavin asia. Kauhajoen tapausta tutkii tältä kannalta yhä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, joka on ottanut Kauhajoella surmattujen omaisten asiasta tekemän valituksen vuosi pari sitten tutkittavakseen.
14. Pääesikunnan edellä mainittu ohjeistus kannattaa ottaa vakavasti, vaikka se saatta tuntua ylireagoinnilta. Some on täynn sotaväkensä joskus kymmeniä vuosia sitten käyneiden miesten vähätteleviä kommentteja. Monet heistä ovat kokeneet sotilasasun käyttörajoituksen ristiriitaiseksi sen kanssa, että toisaalta viranomaiset ovat paasanneet, ettei terrorismin edessä saa antaa periksi eikä pelolle valtaa. Jotkut ovat kyselleet, että jos kerran varusmiehetkään eivät voi likkua lomalla olessaan vapaasti, niin miten on sitten vanhusten, lasten ja invalidienlaita.  Nämä vähättelojät jättävät kuitenkin huomiotta varoittelut ja kokemukset siitä, että jihadisteillä on taipumus iskeä juuri sotilaisiin ja poliiseihin. Poliisit partiovat nyt autoissaan, kaduilla ja esim. suurilla rautatieasemilla yms. julkisilla paikoilla konepistooleilla varustautuneina, mutta lomalle lähteville varusmiehille tuskin on syytä antaa asetta mukaan.
15. Ajat muuttuvat ja muutosten vauhti sen kun vain näyttä koko ajan kihtyvän. Blogisti muistaa omalta sotaväkiajaltaan vielä hyvin, miten asevelvollisilta oli jyrkästi kielletty liikkumasta lomilla siviilivaatteissa. Jos tällainen tapaus havaittiin, oli seurauksena yleensä seuraavan loman peruuttaminen, ylimääräistä palvelua (yp:tä) tai pahimmassa tapaksessa jopa arestirangaistus. Varusmiehet olivat tuolloin, siis 1960 -luvun alkupuolella, yleensäkin todella "kovassa koulussa". Simputus oli yleisesti hyväksytty "koulutusmuoto" ja todella usein sitä myös käytettiin. Kapiaset eli lähinnä aliupseerit kehottivat silmät suorastaan oudosti kiiluen alikessuja harrastamaan ko. metodeja voimaperäisesti myös iltaisin kasarmilla. Kouluttajista monet olivat olleet sodassa ja heistä osa tuntui jopa nauttivan, mitä enemmän alokkaita ja AUK:n oppilaita eri tavoin "rääkättiin". Esimerkiksi Parolannummen Panssarikoulussa komppaniasta ruokalaan meno kesti usein jopa puoli tuntia, koska matkalla kohdattiin yllättävän usein "vihollisia", jolloin varusmiesparkojen oli lyötävä maihin kymmenkunta kertaa ja "poistuttava taakse" juoksu jalkaa ja sitten uuden käskyn kajahdettua taas palattava riviin mars mars jne. Kun itaruokailusta oli päästy, niin silloin komppaniassa varsinaiset menot, simputukset ja kaikenlaiset rättisulkeiset vasta alkoivatkin. Tästä pitivät santsarit visusti huolen.  Erilaisilla marsseilla sotilaslaulujen ja -marssien sanat tulivat hyvin tutuiksi ja syöpyivät lähtemättömästi mieleen. Niin paljon kuin ääntä miehestä suinkin vain lähti, meidän sotapoikien tuli kajauttaa ilmoille Sillanpään marssilaulua, Muistoja Pohjolasta, Jääkärinmarssia ym. erilaisia marssilauluja.  Parhaiten lauluvalle ja marssivalle joukkueelle, ryhmälle tai tuvalle - itse olin tupa Taipaleessa - oli tiedossa viikonloppuloma, mutta se ei tietenkään koskaan osunut meikäläisen kohdalle. Yhtä hyvin muistan koulusta ja armeijasta vain kaikkien niiden virsien sanat, joita kansa- ja vielä keskikoulussakin jouduimme aamuhartauksissa "veisaamaan". - Kyllä koulussa ja armeijassakin jotakin siis oppii!

19 kommenttia:

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Heipä hei, ei mikään ole loputon
Hellurei pian tääkin marssi muisto on
sitten varmaan sitten varmaan
päästään kämppään lämpöiseen.

Ohi on Ohi on Ohi on
Tämä marssimme pian ohi on
Ohi on Ohi on Ohi on
Tämä marssimme pian ohi on

Heipä hei pian ruotuväki taakse jää
Hellurei pian juna meille viheltää
tulkaa vaunuun tulkaa vaunuun
jos on lähtö siviiliin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kotikontujen tienoita tervehtien
Tämä laulumme kaikukoon
Yli peltojen, vetten ja tunturien
Aina Hangosta Petsamoon

Sama kaiku on askelten
Kyllä vaistomme tuntee sen
Kuinka kumpujen kätköistä, mullasta maan
Isät katsovat poikiaan

Sinä tiedäthän veikko mun vierelläin
Mikä retkemme tänne toi
Ilomielin me riensimme sinnepäin
Missä yhteinen kutsu soi

Tapa tuttu jo taattojen
Nyt on hoidossa poikasten:
Kun on vaaralle alttiina syntymämaa
Kotiaskaret jäädä saa

Mitä lieneekin aarteita Suomessa
Toki kallehin on vapaus
Tääll' on suorana seistä ja kaatua
Joka miehellä oikeus

Siis te lapset ja vanhukset
Ja te äidit ja morsiamet
Niin kauan teillä on suojattu lies
Kun on pystyssä yksikin mies

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Rakkaana säilyy rinnassain
muisto kauniin kotimaan.
Taivasta sen ja yötä valkeaa
muistelen mä ainiaan.

Kansani siellä taistellen
kesti kaik' ja voiton toi.
Sankarten heimoa ja raatajain
unhoittaa en konsaan voi.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Syvä iskumme on, viha voittamaton,
meil' armoa ei kotimaata.
Koko onnemme kalpamme kärjessä on,
ei rintamme heltyä saata.
Sotahuutomme hurmaten maalle soi,
mi katkovi kahleitansa.
Ei ennen uhmamme uupua voi,
kuin vapaa on Suomen kansa.
Ei ennen uhmamme uupua voi,
kuin vapaa on Suomen kansa.

Kun painuvi päät muun kansan, maan,
me jääkärit uskoimme yhä.
Oli rinnassa yö, tuhat tuskaa,
vaan yks' aatos ylpeä, pyhä:
Me nousemme kostona Kullervon,
soma on sodan kohtalot koittaa.
Satu uusi nyt Suomesta syntyvä on,
se kasvaa, se ryntää, se voittaa.
Satu uusi nyt Suomesta syntyvä on,
se kasvaa, se ryntää, se voittaa.

Häme, Karjala, Vienan rannat ja maa,
yks' suuri on Suomen valta.
Sen aatetta ei väkivoimat saa
pois Pohjolan taivaan alta.
Sen leijonalippua jääkärien
käsivarret jäntevät kantaa,
yli pauhun kenttien hurmeisten
päin nousevan Suomen rantaa.
yli pauhun kenttien hurmeisten
päin nousevan Suomen rantaa.

Oscari kirjoitti...

Arvoisa blogisti, eikö jo Myyrmannin joukkosurman pitäisi olla luettelon esimmäisenä terrotekona? Ei siitä mitään herrat oppineet - valitettavasti. Sekä Myyrmannissa, että Kauhajoella kuoli sukulaisiamme. Eivätkä herrat vieläkään ota asioita tosissaan!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Olen nähnyt ma jokia paljon,
ja kaikkia muista ma en.
Mutta yksi on - Taipaleenjoki
vain purosen levyinen.

On vaikeemp´ yli sen mennä
kuin ylittää elämä …

On idässä jokia paljon,
mutta raskaimmin aaltoaa
vuo ikuisen Taipaleenjoen
joka purosta muistuttaa.

Anonyymi kirjoitti...

Nythän hallitus taas jo on kovasti "keventämässä" ampuma-aselainsäädäntöä, kun mitään erityisen näyttävää ei vähään aikaan ole tapahtunut. Normien purkuhan on tärkeintä!

Anonyymi kirjoitti...

Ihania lauluja! Melkein tulee kyynel silmään, kun lauluista huokuu niin mahtava yhteishenki.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Aivan oikein, Oscari. Myyrmannin joukkosurma oli toki ensimmäinen, vaikkei koulusurma ollutkaan. Siitäkään nämä Suoen herrat, ministerit ja korkat poliisipamput eivät todellakaan ottaneet opikseen.

Nyt eli viime viikolla ja vielä tänäänkin lehdissä ja tv.ssä on vahdottu kovasti suomalaisiin poliitikkoihin kohdistuvasta vihapuheista ja iskuista, jotka on saatu estetyksi. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi iskusta, jota sunniteltiin 2012 korkeita poliitikkojmme vastaan. Se saatiin estetyksi. Tästä kertoi myös silloin sisäministerinä ollut Päivi Räsänen..

Siniset kansanedustajat, Simon Elo ja Pirkko Mattila ovat usein ja tuon tuosta julkisuudessa valittelemassa, miten karsaasti heitä on kohdeltu ja uhkailtu. jne. Tuntuu josku siltä, että sinisillä menee nyt niin heikosti, että heidän pitää edes tällä tvalla vaikeroimaan julkisuudessa.

Poliitikkoja vastaan tehdyt uhkailut kyllä otetaan Suomessa tosissaan ja vakavasti. Mutta eipä otettu kovinkaan todeta Myyrmannin surmia eikä Jokelan koulusurmia! Vielä Jokelan hirmuista joukkoteurastusta päin vastoin yritettiin lähinnä vain vähätellä. Ääni kellossa ja suhtautuminen koulusurmiin muuttui vasta Kauhajen koulusurmien jälkeen. Mutta itse tuota hirveää tekoa ja varsinkaan siihen johtaneita syitä, jotka olivat paikallisen poliisipäällikön saamattomuudessa ja täydellisessä välinpitämättömyydessä, ei halua enää muistella. Poliisin maine piti pelastaa, vaikka mikä oli!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Taipaleenjoesta kertova lyhyt runo on venäläisen Jevgeni Dolmatovkin kirjoittama. Kannaksen Taipaleenjoella käytiin Talvisodan aikana joulukuussa 1939 kiivaita taisteluja. Suomalaiset onnistuivat pitämään asemansa sodan loppuun asti eivätkä venäläiset joukot päässeet siten ylittämään Laatokkaan laskevaa jokea, jota JD kutsui myös nimellä "kuolemanjoki", sillä niin paljon venäläisiä siellä kaatui. Taipaleenjoki ei ole itse asiassa mikään "puronen", vaan se on parhaimmillaan n. 300 metrin leveä vuolas virta. Dolmatovki oli Taipaleenjoella ilmeisesti jonkinlaisena sotareportterina tai vastaavana. Suomen joukoissa samalla joella taisteli komppanianpäällikkönä tosi toimissa ja henkensä edestä Yrjö Jylhä, tuin ajan maineikkaampia runoilijoitamme. Hän selvisi sodasta hangissä.

HTK kirjoitti...

Blogisti. Haluan korjata mainintasi lepsusta amupuma-aselaista. Aselaki oli hyvä. Mutta poliisin käytännöt eivät. Poliisi ei vaatinut vakavaa ammunnan harrastamista ennen aseluvan myöntämistä. Ne juipit tekivät tuhotyönsä heti aseen kaupasta saatuaan. Poliisi mokasi ja valkopesi itsensä punavihermedian avustuksella tapahtumien jälkeen. Syyllisti aselain huonoksi, mitä se ei ollut. Surmien jälkeen säädettiin mm. palikkatestit aseluvan hakijoille ja yhtä käsittämätön ampuma-asekouluttajan todistevaatimus. Aa-kouluttaja ei muuten kouluta päivääkään ketään, vaikka nimestä voisi saada sen käsitykset. Ja palikkatestistä ollaan kaiketi luopumassa, kun se ei todista mitään.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ei kai se aselaki tuolloin eli ennen Kauhajokea ollut riittävän hyvä, koskapa sitä tiukennettiin pian Kauhajoen jälkeen. En tunne aselakia kovin hyvin, koska en omista asettakaan. Kivääriyhdistys taitaa olla edelleen voimissaan?

Kaikille pyssyt vaan käteen ja eiku baanalle paukuttelemaan. Ameriikan malliin. Niinkö?

Kaikesta ei pidä aina syyttää "punavihermediaa"!

EIT tutkii parhaillaan Kauhajoen uhrien omaisten valituksesta myös aselakien ja aselakikäytäntöjen riittävää tiukkuutta tai väljyyttä Kauhaoen koulusurmien aikaan ja sitä, laiminlyötiinkö Suomessa ylipäätään huolehtia koululaisten ja ihmisten turvallisuudesta, kun tuollainen hirveä tapaus eli toinen koulusurma pääsi tai päästettiin tapahtumaan vain noin vuosi tai pari Jokelan koulusurmien jälkeen. Ryhdyttiinkö Jokelan jälkeen tarpeellisiin ja riittäviin tomien turvallisuuden parantamiseksi? Minusta vastaus on selkeä: ei ryhdytty. Jos olisi ryhdytty, Kauhajoen katastrofia ei olisi päässyt tapahtumaan. Nyt tilanne on toinen, sillä poliisi on epävirallisten tietojen mukaan puuttunut ainakin 150:een kouluissa tapahtuneeseen uhkaukseen.

Suomen ensimmäinen koulusurmatapaus oli 1989 Raumalla tapahtunut Raumanmeren koulusurmajuttu, jossa 14-vuotias poika surmasi kesken yläasteen oppitunnin ampumalla kaksi luokkatoveriaan ja yritti tappaa vielä kolmannenkin.

Anonyymi kirjoitti...

Myyrmannin tapauksessa ei kai ole tiedossa, koska ja missä pommin piti räjähtää, joten en pitäisi tapausta terroritekona.

Wikipedia

Kello 18.00 Gerdt saapui Myyrmäkeen. Hänen liikkeistään kello 18.00 ja 19.20 välisenä aikana ei ole tarkkaa tietoa.

Kello 19.00–19.20 silminnäkijähavaintoja Gerdtistä Myyrmannin kauppakeskuksessa ja sen liepeiltä. Hän kävi toisen kerroksen yleisö-WC:ssä viimeistelemässä pommiaan.

Kello 19.20 valvontakamera kuvasi Gerdtin varmuudella ensimmäisen kerran Myyrmannissa. Valvontakamerat eivät kuitenkaan kuvanneet räjähdyspaikkaa.

Kello 19.30 Petri Gerdt istui räjähdyspaikan viereisillä penkeillä. Pommin sisältänyt reppu oli vielä tuolloin hänen jalkojensa vieressä.

Kello 19.30– Gerdtin liikkeistä on epämääräisiä silminnäkijähavaintoja. Rikostutkimuksen mukaan pommi oli räjähtäessään hänen sylissään, noin metrin korkeudella, Gerdtin ollessa räjähdyshetkellä pystyasennossa.

Kello 19.35 pommi räjähti Gerdtin sylissä surmaten hänet välittömästi. Gerdtin ruumis sinkoutui 15 metriä ja paiskautui vasten urheilukauppa Intersportin ikkunaa. Gerdtin lisäksi pommi surmasi kaksi aikuista naista, aikuisen miehen ja kolme alaikäistä. 166 sivullista haavoittui eriasteisesti, osa vakavasti. Kello 19.36.49 ensimmäinen hätäpuhelu soitettiin hätänumeroon.

Teorioita räjähdyksen syystä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pommin räjähdyksen syy ja Petri Gerdtin motiivit eivät koskaan selvinneet. Ei ole olemassa varmaa näyttöä siitä, että hän olisi halunnut vahingoittaa toisia henkilöitä tai itseään.[11] Gerdt ei milloinkaan osoittanut omaavan itsetuhoisia ajatuksia tai halua vahingoittaa muita. Rikostutkimuksessa selvisi, että hänellä ei ollut aikomus kuolla ainakaan itse räjähdyksessä. Pommin kuitenkin mahdollisesti oli tarkoitus räjähtää Myyrmannissa, mutta ei ole tietoa siitä, oliko pommin tarkoitus räjähtää kauppakeskuksen ollessa vielä auki vai sulkemisajan jälkeen. Pommissa oli ajastin. Gerdt saattoi yrittää ensin laittaa pommin sisältänyttä reppuaan roskakoriin. Roskakori olisi ollut hyvä piilopaikka pommin sisältäneelle repulle.[12][7]

Anonyymi kirjoitti...

Olisko tuo siis vain jonkinlaista varomatonta tulen käsittelyä...

Anonyymi kirjoitti...

Joo, kaikkihan sitä joskus tulee käyskenneelleensä pommin kanssa kauppakeskuksessa. Pommin, joka oli ns. likainen pommi, eli siihen oli lisätty hauleja yms. toisten vahingoittamiseen soveltuvaa materiaalia, räjähdys tappoi juuri siksi niin monta vieressä olijaa. Niin että kyllä siinä oli tarkoitus tappaa mahdollisimman monta.

Anonyymi kirjoitti...

Blogistilta lainattua:

" Ilman muuta maan hallitus ja ao. viranomaiset laiminlöivät kansalaisten turvallisuudesta huolehtimisen, vaikka niillä oli siihen perustulain mukaan selkeä velvollisuus. "

Löivätkö em. tahot laimin velvollisuutensa syksyn 2015 suuren invaasion aikana, jolloin yli 30 000 partalasta marssi Suomeen rajavartijoiden, tullin ja poliisin seistessä tumput suorina?

Tai ehkei aivan halvaantuneina, kertoivathan Torniossa hallitsemattoman ja kontrolloimattoman maahantunkeutumisen vastustamiseen osallistuneet poliisin valokuvanneen rauhanomaisen mielenosoituksen osallistuneita ja samaan aikaan poliisiketjun suojissa satoja "lapsi"pakolaisia tuli rajan yli katkeamattomana jonona kenenkään kyselemättä heidän papereitaan (nythän on selvinnyt, että osalla ei niitä edes ollut ja jos olikin, niitä oli useita ja nekin väärennettyjä) saatikka tarkistamatta heidän matkatavaroitaan.

Osan ns. pakolaisista kerrotaan suunnanneen heti taksitolpalle "we have money"-kommentein ja hurauttaneen saman tien taksilla Turkuun.
Tästähän oli oikein uutisissakin taksimiesten kertoillessa hyvistä ansioista noina aikoina.

Yst.terv.
Asepuvussa lomaillut kriisinhallintaveteraani

Anonyymi kirjoitti...

Menee naurettavuuksiin, kun varusmiesten loma-asun käyttö kielletään. Perusteettomasti oletan, että varusmiehillä on lomalla kulkiessaan kansalaisten puolustamisvelvollisuus. Itsepuolustuskoulutuksen saanut nuori mies voisi puolustaa häirinnän kohteeksi joutunutta heikompaa ihmistä.

Antti Ollikka kirjoitti...

Taipaleenjoki, tuonelanjoki..

Jylhä selvisi hengissä sodasta, mutta ei rauhasta.

Anonyymi kirjoitti...

Halvalla menee Suomi. Ei uskalla enää puolustaa itseään.

Muka 100 vuotias. Enintään 80.