perjantai 15. syyskuuta 2017

1112. Kun Soini Washingtonissa tiedottamaan änkesi


1.  Eilen torstaina suomalaiset heräsivät kello kuuden maissa hätkähdyttävään uutiseen: Ulkoministeri Timo Soini (sin) pitäisi Suomen Yhdysvaltain suurlähetystössä Washingtonissa paikallista aikaa yhdeksältä aamulla, eli kello 16 Suomen aikaa kiireellisen tiedotustilaisuuden, jonne oli kutsuttu kaupungissa olevat suomalaiset toimittajat. 
2. Toimittajat olivat matkustaneet Washingtoniin seuraamaan presidentti Sauli Niinistön ja Timo Soinin peräti toista viikkoa kestävää vierailua Yhdysvaltain pääkaupungissa ja myöhemmin New Yorkissa, jossa pidetään YK:n yleiskokous. 
3. Ulkoministeri Soini halusi tietoisesti pitää yllä jännitystä, sillä  tulossa olevan tilaisuuden aihetta tai tarkoitusta ei kerrottu,  vaan sitä jouduttiin arvuuttelemaan pari kolme tuntia. Sen verran salaisuuden verhoa kuitenkin raotettiin, ettei asia, josta ulkoministeri tulisi kertomaan, liittynyt Suomen ja Yhdysvaltojen välisiin suhteisiin. 
4. Kun hieman myöhemmin uutisoitiin, että Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa toukokuussa siepattu suomalainen nainen on vapautettu, osattiin päätellä, että Soinin info liittyisi tähän asiaan. Kansalaisilta pääsi helpotuksen huokaus: rakastettu ulkoministerimme on kunnossa, Isänmaata ei uhkaa mikään eikä Timo Soini halua palata perussuomalaisten riveihin. 

5. Kabulissa avustustyöntekijänä toiminut 37-vuotias nainen siepattiin 20. toukokuuta asuinpaikastaan. Nainen oli saapunut kolme kuukautta aikaisemmin Kabuliin työskentelemään kristilliselle Operation Mercy -järjestölle. Hänet siepattiin järjestön tiloista. Sieppaus oli raaka, sillä sen yhteydessä sieppaajat surmasivat ampumalla suomalaisen naisen huonetoverina olleen saksalaisen naisen ja katkaisivat naisten afganistanilainen vartijan kaulan. Suomalaisnainen ehti olla siepattuna 118 päivää.

6. Eilen iltapäivällä selvisi, että Timo Soinin esiintyminen  kuului osana ulkoministeriön (UM) ja KRP:n Helsingissä järjestämään tiedotustilaisuuteen; Soini osallistui tiedotustilaisuuteen videoyhteyden välityksellä Washingtonista. Tiedotustilaisuuden alkamista Helsingissä jouduttiin lykkäämään kello 16 asti, koska joudutiin odottamaan, että Herra ulkoministeri ehtisi Washingtonin päässä herätä ja nauttia kunnon aamiaisen. UM:n konsuliyksikön päällikkö Juha Savolainen ja KRP:n rikosylikomisario Thomas Elfgren johtivat tiedotustilaisuutta Helsingissä. 

7. Timo Soini luki lausuntonsa pääkohdat paperista. Hän kertoi tapauksen yleisistä piirteistä, sieppauksen ja naisen vapauttamisen yksityiskohdista tilaisuudessa ei ymmärrettävistä syistä haluttu kertoa. Siepattu oli vapautettu kansainvälisen yhteistyön tuloksena. Vapautetun naisen nimeä ei ole kerrottu. Soini vakuutti, ettei Suomi maksanut siepatusta lunnaita, eikä Suomi tulisi vastaisuudessakaan niitä maksamaan. Toisaalta on selvää, että jostakin sieppaajat ovat vaatimansa lunnasrahat saaneet, sillä ilman niitä siepattua ei olisi päästetty vapauteen.

8. On hyvä, että sieppaus päättyi onnellisesti ja että siepattu on vapaa ja voi fyysisesti hyvin, kuten tiedotustilaisuudessa kerrottiin. Tiedotustilaisuuden järjestäminen oli ilman muuta paikallaan. Hieman epäselväksi kuitenkin jäi, miksi ulkoministerin piti ikään kuin väen väkisin päästä kertomaan naisen vapautumisesta, vaikka hän oli  juuri saapunut Washingtoniin. Miksi asiaa piti dramatisoida ilmoittamalla ensin, että  ulkoministeri tulee pitämään noin 10 tunnin kuluttua kiireellisen tiedotustilaisuuden  USA:ssa asiasta, jota ei haluttu yksilöidä. On ymmärrettävää, että suomalaiset ihmiset hieman hätkähtivät ja ajattelivat, että mitä ihmettä oikein on sattunut. 

9. UM:n ja kRP:n tiedotustilaisuus Helsingissä olisi hoidettu asianmukaisella tavalla ilman ulkoministerin näkyvää omaa panosta. Timo Soini olisi toki voinut kertoa tapauksen johdosta omista tuntemuksistaan häntä Washingtonissa haastatteleville suomalaisille toimittajille vaikkapa tiedotustilaisuuden jälkeen. 

10. Timo Soini, jonka edustamalla sinisellä eduskuntaryhmällä ei gallup -kyselyjen mukaan mene kovin hyvin, halusi tietenkin ottaa tapauksesta kaiken julkisuuden ja hyödyn irti. Soini kiitteli suomalaisviranomaisten ja erityisesti UM:n toimintaa vapauttamisasiassa, kuten oikein olikin, mutta halusi samalla tuoda esiin esiin, että hän on UM:n pomo. Timo Soini tietää, että kansa, siis äänestysikäiset ihmiset, suhtautuvat sieppauksiin tunteella, ja siksi hän korosti esiintymisessään tunnepuolen asioita.  

11. Blogistille syntyi vahva vaikutelma siitä, että Timo Soini halusi varastaa itselleen koko show´n. Soini kertoi puhuneensa vapautetun naisen kanssa puhelimisessa ja sanoi, että "se oli hyvä puhelu ja hyvä sanoma". Soini kiitteli "monia" ihmisiä Suomessa ja ulkomailla, jotka ovat osallistuneet siepatun vapauttamiseen. "Maailmassa joskus hyville ihmisille tapahtuu pahoja asioita", totesi Soini tunteellisesti. (Vrt. Pasi Kaunisto laulua: "Elämässä, paljon nähdä saa väärää, sydämessä tunne oikea on").Tässä yhteydessä Soini silmät näyttivät hieman kostuvan.; Timo Soini kelpaisi tällä perusteella oikein hyvin Vain elämää -ohjelmaan, jossa Jari "Siltsu" Sillanpää ja muut tunnetut laulajat vetistelevät koko ajan ihan tosissaan! Soini maalaili, miten "Suomen kansalainen on ollut vakavan rikoksen uhrina ja jatkuvassa hengenvaarassa" ja että "voimme vain kuvitella, millaisia tuntemuksia ja pelkoa siinä joutuu kestämään". Edelleen: "Tärkeintä on, että hän on turvassa ja voi palata kotiin". "Läheisille kesä on ollut pitkä ja pimeä, ja nyt valoa on näkyvissä". Jne, jne. Kyllä Soini retoriikan osaa!

12. Ulkoministeri Soini käytti tilaisuutta taitavasti hyväksen ja vetosi voimakkaasti ihmisten tunteisiin mm. tekemällä selvän eron "hyvä ja pahan" välillä.  Miksi ulkoministeri latelee tällaisia itsestään selvyyksiä ja pyrkii itkettämään kansaa? Soini tietenkin toivoo, että hänen "hyvä sanomansa" tavoittaisi mahdollisimmat monet suomalaiset (äänestäjät) ja että hänen kauniit, uljaat ja tunnetta tihkuvat sanansa muistettaisiin, kun tutkimuslaitokset kyselevät vähän väliä ihmisiltä, mitä puoluetta - tai ryhmittymää - nämä äänestäisivät, jos vaalit pidettäisiin juuri nyt. Kuten sanottu, sinisten kannatus ei ole lähtenyt nousuun, vaan matelee 1-2 %:n suuruisen kannatuksen välillä, vaikka sinisillä on hallituksessa viisi ministeriä eli yhtä monta kuin kokoomuksella, jota sentään kannattaa 20 prosenttia suomalaisista. Rivien välissä Timo Soini haluaa tietenkin tuoda esiin myös sen, miten taitava ulkoministeri hän oikein onkaan, koska juuri hänen johtamansa UM sai siepatun vapaaksi pahojen ihmisten ja terroristien kynsistä.

13. Nähtäväksi jää, lähteekö sinisten kannatus kasvuun ja saako ryhmittymä kerätyksi edes 5 000 kannattajakorttia, jotka tarvitaan yhdistyksen puolueeksi rekisteröintiä varten. 

14. Media ja erityisesti Yle näyttää tekevän voitavansa, jotta siniset ministerit olisivat koko ajan framilla erilaisten asioiden ja uutisten yhyeydessä. Ministerit Sampo Terho ja Jussi Niinistö sekä sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo esiintyvät yllättävän usein, lähes "alvariinsa",  esimerkiksi TV1:n A-Studiossa ja A-Talk lähetyksissä. Voimme olla miltei varmoja, että jos noihin ohjelmiin on kutsuttu vaikkapa kaksi tai neljä poliitikkoa, yksi niistä on aina joko Sampo Terho, Jussi Niinistö, Simon Elo tai työministeri Jari Lindström. Tällä viikolla olen nähnyt heidät näissä ohjelmissa tai aamu-tv:n lähetyksissä. Pari kolme päivää sitten aamulähetyksessä haastateltiin puolustusministeri Jussi Niinistöä ja tänään perjantaina urheiluministeri Sampo Terhoa, taisipa Sampo Terho olla haastateltavana myös viime maanantaina sanotussa aamulähetyksessä. Kun Hjallis Harkimon johtama työryhmä jätti pari päivää sitten nuorten urheilijoiden rahallista tukemista koskevan mietintönsä, tilaisuus tietenkin televisioitiin, kun se pidettiin ministeri Sampo Terhon työ- tai kokoushuoneessa. 

15. Eilen Helsingin Sanomissa haastateltiin muutamaa suomalaista "vaikuttajaa" EU-parlamentin päätöksestä, joka koskee etenkin suomalaiselle metsäteollisuudelle tärkeää kysymystä metsien hakkuumääristä. Tähän valiojoukkoon oli kelpuutettu myös yksi politiikko, joka sattui olemaan - kukapas muu kuin Simon Elo (sin). Valtiopäivämies Elon kannanotto oli jutussa lyhyt ytimekäs: "Vihreiden metsäteollisuuden tappolinja hävisi EU:ssa". Perusteena toteamukselle oli ilmeisesti se, että Heidi Hautala (vihr)  äänesti EU-parlamentinsa Suomen esitystä vastaan.

16. Mieleen on väkisin hiipinyt ajatus, jonka mukaan media, etunenässä Yle ja Hesari, tekee kaikkensa, jotta sinisten eduskuntaryhmä pääsisi vihdoin siivilleen ja sen gallup-kannatus kääntyisi pohjamudista nousuun. Pidemmän päälle on toki suorastaan häpeällistä, että Juha Sipilän hallituksessa istuu viisi sinistä ministeriä - vieläpä avainpaikoilla - mutta heidän ryhmänsä tai puolueensa kannatus on kahden prosentin luokkaa. 

17. Perussuomalaisia media tuntuu sen sijaan painavan ja lyövän mielellään joskus oikein olan takaa. Persujen kansanedustajista on tällä viikolla ollut uutisotsikoissa oikeastaan vain Juho Eerola, jonka on kerrottu joutuvan syyteharkintaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan mm. sillä perusteella, että hän on kertomansa mukaan sylkäissyt kerran kadulla kerjäämistä harjoittaneen romanin kohdalla. Viime viikolla myrskyn silmään joutui kansanedustaja ja tuleva presidenttiehdokas Laura Huhtasaari, joka huomautti lyhyessä puheenvuorossan eduskunnassa, että tuomittavaa on myös terroristien suomalaisiin kohdistama vihapuhe. Tästä lausumasta nostettiin mediassa hirmuinen kohu ja huuto. Esimerkiksi TV1:n pääuutislähetyksessä (kello 20.30) kyseiseen asiaan eli perussuomalaisten ja Laura Huhtasaaren tuomitsemiseen käytettiin lähes 15 minuuttia.


                                Mä edustan aina Suomea, sinistä Suomea

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"...yksi niistä on aina joko Sampo Terho, Jussi Niinistö, Simon Elo tai työministeri Jari Lindström."

Älä tule paha persu, tule hyvä (ex-)persu, vanhaa lastenlorua siteeratakseni. Media on puolensa valinnut.

Itseäni ihmetettyy Soinin tiedotteessa, että jos Suomi ei ole maksanut lunnaita, kuka sitten on.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Niin, ainahan ne joku tai jotkut maksavat, mutta tätä ei voida myöntää, sillä siitä sieppaajat ja terroristit saisivat vain uutta virtaa uusiin sieppauksiin.

Suomalaisnaisen sieppaus oli järjestyksessä kolmas suomalaisiin kohdistunut sieppaus. Pään tavallaan avasi "poikapari" Seppo Fränti ja Risto Vahanen, jotka siepattiin Filippiineillä vuonna 2000. He vapautivat 140 päivän vankeuden jälkeen. Kummastakin miehestä jouduttiin pulittamaan miljoonan dollarin lunnaat. Maksu hoidettiin ilmeisesti Libyan silloisen diktaattorin Maummar Gaddafin pojan Saif al-Islam Gaddafin aloitteesta Gaddafi-säätiön kautta. Sitä, miten Suomi mahdolliseti hyvitti Libyalle kaapattujen vapauttamisen, ei tiedetä.

Pariskunta Atte ja Leila Kaleva siepattiin Jemmenissä vuonna 2012. He olivat panttivankeina 139 päivää ja vapautuivat Omanin itsevaltaisen sulttaanin Qaboos bin Said al-Saidin ansiosta. Ei tiedetä, maksoiko Omanin sulttaani lunnaita suomlaisista.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä on jo pitemmän aikaa ymmärtänyt, millaista oli olla toisinajattelija 70-luvun Neuvostoliitossa. Valtamedia ei kykene käsittelemään mitään turvapaikkauutista rehellisesti ja monipuolisesti. Parin vuoden aikana olen ruvennut halveksimaan monia ammattiryhmiä, vaikka itsellänikin on vakaa ammatti.

Anonyymi kirjoitti...

Mutta jotain valoa tunnelissa, ainakin niiden mielestä, jotka panevat toivonsa persuihin. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho on kutsuttu MTV -nettisivujen kolumnistiksi. Ensimmäinen kirjoitus julkaistiin jo tänään. Siinä hän näyttää puolustelevan Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiä. Sen verran Halla-ahon valinta vakituiseksi kolumnistiksi aiheutti somessa parran pärinää, että MTV - uutisten toimituspäällikkö joutui puolustuskannalle ja selittelemään tapahtunutta. Selitys on yksinkertaisesti se, että sama kolumnistin oikeus on kaikilla eduskuntapuolueilla.

En ole itse persu enkä voisi koskaan äänestää Halla-ahoa, mutta sananvapauden nimissä antaa tekstien tulla vaan. Siitä voi tulla jopa hauskaa.

Toipila kirjoitti...

Sisäministerinä ollessaan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo intoutui lausumaan elokuussa 2015: ..." ”pakolaisten motiivien arvostelu on rasismia”.

Milloin hallitus aikoo selvittää eduskunnalle maahanmuuton kokonaiskustannukset vuodessa?

Julkisuudessa on epäilty, että mamu -liiketoiminnan kokonaiskustannukset olisivat Suomelle noin 8 miljardia euroa vuodessa.

Mikä on totuus? Kysyn vaan.

Anonyymi kirjoitti...

Rauli Virtasen arvio:

Afganistanin hallitus maksoi suomalaisen panttivangin lunnaat.

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005370305.html

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se aikanaan selviää kuka lunnaat maksoi.

Tämä val....Hesari julkaisi jälleen pressavaalien kannatuslukemia ja istuva pressa saa 69 % ...vai oliko se 68 %.

Olisiko kuitenkin pyrkiä välttämään näitten täysin ennen aikaisten "kannatuksien" mittaamiset. Näin aviisin resurssit olivat ehkä enemmän hyötykäytössä.

Yhtäkään esim. vaali- ns. väittelyä ei ole nähty eli lukemat eivät tietenkään anna todenmukaisia ehdokkaiden kannatusprosentteja, jotka tulevat olemaan aivan erinumeroisia kuin nyt on esitetty.

Anonyymi kirjoitti...

Odotellaan tässä Hämeenlinnan kupeessa professorin kommentteja Hesarin gallupista. Vieläkö Laura Huhtasaaren hekutus jatkuu?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hämehenlinnan kupehessa on hyvä ja turvallinen olla - onhan sielläkin se Linna; vrt. Presidentinlinna.

Blogistilla ei ole Huhtasaareen nähden sen enempää "hekutusta", kuten annyymi kivasti asian ilmaisee, kuin hehkutustakaan.

Asialinjalla täsä on koko aijan oltu! Pääasia blogistilla on ollut osoittaa istuvan presidentin outo venkoilu ja kaksinaamaisuus, samoin ihmeellinen hinku kansansuosion tavoittelussa.

Pitää palata kalluppeihin myöhemmin, nyt kuitenkin on tärkeämpää lähteä syksyiseen sienimetsään!

Sen verran sanoisin kuitenkin jo tässä yhteydessä, että gallupit eivät ratkaise vaaleja eikä sitä tarvitaanko toinen kierros vai ei.

Jos Pekka Haavisto tulisi eka-kierrroksella tokaksi, mitä on vaikea uskoa, olisi toivottavaa, ettei toista kierrosta tarvittaisi. Se olisi toisinto kuuden vuoden takaa, ja kuten tiedämme, uusinnat ovat yleensäkin aina ikäviä, puhumattakaan nyt poliittisista uusinnoista. Toka-kierros olisi silloin kahden vanhenevan miehen tylsän tuntuista nuhjaamista, sillä eihän Pekasta olisi todellisuudessa Salen haastajaksi. Pekka taluttelisi vaalitilaisuuksissaan Antonio-miestään ja Sale puolestaan nukkemaista Jenniä, jonka pahat kielet väittävät olevan Saulin kummityttö. Se, onko tuo väite pelkkää huhua vai sittenkin totta, olisi hyvä selvittää.

Toista olisi jos toiselle kierrokselle Niinistöä vastaan selviäisi Laura Huhtasaari tai Matti Vanhanen.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Metsässä ei liikahda lehtikään…

Tämän blogijutun kommenttiosastossa on mahdollista kommentoida vain Timo Soinin ko. tiedotustilaisuutta, suomalaisten ihmisten sieppauksia ja Soinin Amerikan matkaa.

Prsesidenttigallupia koskevan blogikirjoituksen aika tulee myöhemmin.

Anonyymi kirjoitti...

Senkin uhmalla, että tässä saa kommentoida vain Soinin tiedotustilaisuutta, totean Sauli Niinistön olevan taas samoilla Lännen mailla kuin Soinikin. Herrat painelivat limunaatikamppeissaan mirrit kauloissa samaan gaalajuhlaan.

Presidenttimme liikkuu vikkelästi ja yllättävästi kuin Pohjois-Korean poitsun ohjus. Kummankin viimeisistä liikkeistä saamme kuulla aamurähmäisin silmin. Ja vaalikampanjaa ei käydä, eihän? Ei ainakaan kerrota lehdistölle, miten Suomen (lue: minun) linjaan luotetaan. Eihän?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hesarin politiikan toimituksen esimies Kalle Silfverberg eilen 16.9. kolumnissaan otsikolla "Maan isä Niinistö tekee kampanjaa ja toivoo, ettei kukaan huomaisi sen olevan kampanja

http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005370117.html

Kalle S:n mukaan Saul niinistö yrittä saada mahdollisiman suuren huomioniteleen muistuttamatta lähetyvistä presidentinvaaleista.

Hyvä havainto Kallelta.

Mutta eileisen Hesarin printtilehdessä Kallen kirjoitus oli saanut - jostakin syystä - kokonaan toisenlaisen otsikon:

"Niinitön kampanjasta puuttuat vain ilmapallot".

No, eituokan hassumpi, mutta olisiko jo esim. HS:n päätoimittja halnnut Kalllen kolumnillehieman varovaisemman otsikon.

Minusta Kallen alkuperäinen otsikko oli parempi. Selkokielelle käännettynä siitä ilmenee, millaista omituista venkoilua tämä "Maan isä" Sauli Ninistö itse asiassa harrastaan uskotellessaan ihmisille, että hänen kampanjansa alkaisi vasta 6.12. jälkeen.

Toki toimittajat oikein hyvin tietävät, että tuo on Salelta täyttä höpö höpö -puhetta, mutta he eivät ole rohjenneet sanoa sitä ääneen eli noteerata otsikkotasolla.