lauantai 2. syyskuuta 2017

1109. Sauli ja Pauli. Kun Niinistö Austerin tapasi

                                          Pauli ja Sauli Akateemisessa

1. Aivan ensimmäiseksi haluan sanoa, että tänään 2. syyskuuta on Maailman partapäivä. Nyt saavat siten kaikki nauraa partaansa, myös nekin, joilla ei ole partaa eivätkä halua sellaista edes pitää tai kasvattaa. Naurettavia asioita saattuu maailmassa ja myös täällä kaukana Pojolassa jokaikinen päivä, niin myös nyt kansainvälisenä partapäivänä. 

2. Yksi tänään tapahtuva happening, johon voimme suhtautua joko hyväntahtoisesti hymyillen tai naamataulu pienessä virneessä taikka äänekkäästi nauraa hohottaen, näytellään keskellä Helsinkiä Akateemisessa kirjakaupassa, joka sijaitsee Keskuskadun ja Pohjoisesplanadin kulmauksessa. Siellä kohtaavat toisensa kaksi suuruutta, nimittäin Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja tunnettu yhdysvaltainen kirjalija Paul Auster. Formaatti on sellainen, että Sauli haastattelee Paulia. 

3. Siis Sauli ja Pauli, eli vähän niiin kuin Tatu ja Patu.

4. Paul Auster on 70-vuotias New Yorkin Brooklynissä asuva kirjailija, joka syntyi puolanjuutalaiseen sukuun Newarkissa New Jerseyssä.  Hän on julkaisssut  45 vuoden aaikana lähes 20 romaania. Auster on toista kertaa naimisissa, hänen nykyinen vaimonsa on amerikannorjalainen Siri Hustvedt, myös tunnettu kirjalija. Auster on saanut lukuisia kirjallisuuspalkintoja, mutta yksi ja tärkein palkinto häneltä puuttuu, nimittäin kirjallisuuden Nobel -palkinto. Sikäli kuin tiedän, Auster ei ole aikoihin ollut mukana myöskään Nobelin ennakkoveikkauksissakaan.

5. Paull Auster on ollut nyt Helsingissä lähes viikon markkinoimassa uutta mammuttimaista kirjaansa, jonka nimenä on yksinkertaisesti 4321. Kirjassa, jota Auster sanoo kirjoittaneensa 3,5 vuotta, on 1141 sivua. Kirja ilmestyi suomeksi toukokuussa Tammen kustantamana. Kirja on otettu Tammen Keltainen kirjasto -sarjaan.  Auster kuuluu, vaikka hänen tuotantoaan on usein myös kritisoitu eikä Nobelia ole kuulunut, epäilemättä  merkittävimpiin amerikkalaiseen  nykykirjailijoihin. 

6. Helsingissä Austerilla on ollut runsaasti ohjelmaa. Kansallisteatterissa pidetty Austerin kirjan lukutilaisuus oli loppuunmyyty ja sali täyttyi myös Ateneumissa pidetyssä keskustelutilaisuudessa, jossa häntä haastatteli Uutisvuodosta tunnettu toimittaja Baba Lybeck. Keskustelun jälkeeen Auster signeerasi kirjoja Ateneumin sisäpihalla. Lehdissä on julkaistu sivukaupalla Austerin haastatteluja. Austerin asemaa ja merkitystä ja kirjoja on ylistetty tälläkin kertaa miltei maasta taivaaseen; edellisen kerran Auster vieraili Suomessa 15 vuotta sitten. Nyt ilmestyneen 4321 -kirjan johdosta jotkut ovat alkaneet kutsua Austeria nimellä Brooklynin Charles Dickens.

7. Tänään lauantaina kirjailijalla on,  tätä kirjoitettaessa vielä edessään, siis harvinaislaatuinen tapaaminen Akateemisen kirjakaupan Kohtaamispaikalla, jossa häntä haastattelee presidentti Sauli Niinistö. Tilaisuutta on mainostettu, paitsi Akateemisen kirjakaupan maksullisissa ilmoituksissa, uutisjuttuina lähes kaikissa lehdissä ja tv-kanavilla.  Akateeminen kirjakauppa on kello 13 tietenkin tupaten täynnä väkeä, kun tilaisuus alkaa. Tänään, mutta vain tänään, Austerin uuden kirjaa saa ostaa Akateemisesta hintaan 24.95 euroa, muulloin kirjasta joutuu pulittamaan 34,85 euroa. 

8. Paul Auster on kertonut olevansa, paitsi tietenkin otettu, myös sangen hämmästynyt, että häntä haastattelee tänään Suomen presidentti. Auster on kertonut keskustelleensa kyllä jidenkin valtionpäämiesten tai muuten tunnettujen poliitikkojen kanssa, mutta aiemmin kukaan vpäämies tai edes pääministeri ei ole häntä julkisessa tilaisuudessa haastatellut. 

9. Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ovat kutsuneet Paul Austerin Akateemisen kirjakaupan tilaisuuden jälkeen lounaalle Mäntyniemeen. Auster kertoi ilmoittaneensa Jennille, että hän haluaisi nauttia lounaalla tavallista suomalaista ruokaa; sitä kun nimittäin ei saa mistään muualta. Aika terävästi päätelty!

10. Mutta miksi juuri presidentti on valittu Austerin haastattelijaksi? Hyvä kysymys, jota on jonkin verran pohdittu myös julkisesti. Sauli Niinistöä haastateltiin juuri äsken eli noin tunti pari sitten TV:n Ykkösaamussa, haastattelijana oli viehättävän näköiseen kesäiseen mekkoon pukeutunut toimittaja Seija Vaaherkumpu; Seija on ilmeisesti kesän aikana avioitunut, sillä keväällä hän käytti vielä sukunimeä Rautio. Niinistö kertoi suostuneensa Austerin haastattelijaksi siksi, kun häntä oli tehtävään Kustannusyhtiö Tammen taholta pyydetty. Niinistö mainitsi harkinneensa asiaa pitkään, mutta suostuneensa lopulta, koska hän on suuri Austerin ihailija. 

11. Pari päivää sitten Helsingin sanomissa julkaistussa jutussa Tammen johtaja Outi Mäkinen kertoi, että aloite asiaan tuli todella kustantamolta ja syynä Niinistölle esitettyyn pyyntöön oli yksinkertaisesti se, että Niinistö on Keltaisen kirjaston ystävä. Siis "Keltaisen kirjaston ystävyys" ja "Austerin fanittaminen" johtivat Niinistölle esitettyyn kutsuun. Uskokoon ken tahtoo, sillä onhan Suomessa toki muitakin ja vieläpä runsaasti sanotun kirjasarjan ystäviä samoin kuin Austerin hartaita ihalijoita. 

12. Johtaja Outi Mäkinen torjui tietenkin tyystin arvelut, joiden mukaan asian takana olisi muutakin, kuten esimerkiksi Niinistön asema istuvana presidenttinä ja hänen presidenttiehdokkuutensa tammikuun vaaleissa. Mäkisen mukaan kirja-ala ei voi Suomessa nyt hyvin, joten hänen mielestään on hyvä, että meillä on presidentti, joka harrastaa kirjallisuuttaa ja luke paljon myös romaaneja.

13. Outi Mäkinen korosti HS-jutussa, että Sauli Niinistö haastattelee Austeria "yksityishenkilönä", eis tasavallan presidenttinä. Sallikaa minun kuitenkin nauraa, sillä niin heppoinen ja tosiasiat täysin sivuuttava tuollainen väite nimittäin on, kun on kyse, ei vain istuvasta presidentistä, vaan myös presidenttiehdokkaasta aikana, jolloin vaalikampanja on jo itse asiassa jo käynnissä ja johon kampanjaan myös Sauli Niinistö, vaikka hän itse muuta väittää, on osallistunut monin eri tavoin jo pari tai kolme kuukautta ja vieläpä varsin innokkaasti.

14. Osallistuessaan julkiseen ja ennakolta suurta julkisuutta herättäneeseen tapahtumaan, ei toki voida perustellusti väittää, että presidentti olisi mukana näkyvässä roolissa ainoastaan yksityishenkilönä. Kaikki tietävät, että Austerin haastattelija on istuva presidentti, joka käy muutaman kuukauden kuluttua pidettävien vaaleja varten jo nyt näkyvää vaalikampanjaa. Sauli Niinistö ei saavu Akateemiseen kirrjakauppaan tänään yksin, esimerkiksi kävellen ja "Viidettä linjaa pitkin" -iskelmää rennosti vihellellen ja aurinkolasit silmillään tai ratikalla taikka omalla autollaan, vaan kyllä hänet kiidätetään paikalle Tasavallan presidentin virka-autolla, joka on varustettu luodinkestävillä ikkunalaseilla.  Sauli Niinistön turvallisuutta valvovat sisällä kirjakaupassa adjutantti ja 2-3 turvamiestä, ja myös kirjakaupan ulkopuolella lienee muutama poliisi ja turvamies valvontatehtävissä. Tällaiseen avlvontaa kenelläkään yksityishenkilöllä ei Suomessa ole mahdollisuutta. 

15. Edellä mainitussa HS-jutussa haastateltiin, kuinkas muuten, myös yhtä valtiosääntöoppinutta eli professori Tuomas Ojasta. Hän ei nähnyt mitään "moitittavaa" siinä, että presidentti haastattelee "yhden kustantamon kirjailijaa". Ojanen totesi, että "ovathan presidentit aikaisemminkin tällaisia haastatteluja vetäneet".  

16. Yhtään esimerkkiä muista presidenteistä Ojanen ei kuitenkaan maininnut. Minun mieleeni muistuu vain yksi tilanne, jolloin tasavallan presidentti on haastatellut julkisesti jotakuta henkilöä. Tarkoitan tapausta 1967, jolloin  70 vuotta täyttänyttä  Paavo Nurmea haastatteli radiossa presidentti Urho Kekkonen. Tämäkin johtui vain siitä, ettei Paavo Nurmi halunnut suostua kenenkään muun haastateltavaksi, vaan vaati, että se on Kekkonen, joka häntä haastattelee. Kekkonen suostui hommaan. Paul Auster ei sitä vastoin ole vaatinut haastattelijakseen presidentti Niinistöä, vaan koko asia tuli hänelle pyytämättä ja täydellisenä yllätyksenä.

17. Minusta on selvää, että kaiken takana on tässäkin, yllätys yllätys, presidentti Niiniston tavoittelema kansansuosio ja pyrkimys sen lisääntymiseen ja tietenkin viiden kuukauden kuluttua käytävien presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Sauli Niinistö tähtää vaalivoittoon jo ensimmäisellä äänestýskierroksella, jolloin hän voisi lyödä rintoihinsa ja julistautua "koko kansan presidentiksi". Niinistölle kelpaa melkein tilaisuus kuin tilaisuus - siltä ainakin on vaikuttanut - johon osallistuessaan hän voi tepastella kansan keskuudessa ja keskellä, tervehtiä kannattajiaan, rupatella pari sanaa muutaman katsojan kanssa, kätellä ihmisiä ja pitää silloin tällöin myös lyhyen puheen. 

18. Akateemisen kirjakaupan tilaisuus on juuri mainitunlainen happening, joka sopii erinomaisen hyvin Sauli Niinistön ja hänen kampanjaväkensä pirtaan ja suunnitelmiin. Ajatella nyt, Sauli ja Pauli, eli meidän Sauli kohtaa maailmankuulun kirjailija Paulin ja kohtauspaikkana on Suomen pääkaupunki ja tavallaan suomalaisen kultturin kehto, joka sijaistee lähellä Hotelli Kämpiä, jossa Sibelius, Järnefelt, Juhani Aho, Pekka Halonen Robert Kajanus ym. aikoinaan pitivät juominkejaan, ja melkein vastapäätä Esplanadin puistossa seisovaa suurrunoilija Eino Leinon patsasta. Sauli Niinistö ei kerta kaikkiaan voinut kieltäytyä tällaisesta tuhannen taalan tilaisuudesta ja haastattelijan tehtävästä. Ja sen jälkeen vielä lounas Mäntyniemessä, jossa Sauli esittelee Paulille runoiljavaimonsa Jenni.  Mntyniemessä Austerille ja muille lounasvieraille näytetään sekä otetaan kuvia ja vídeoita myös Lennusta, jota Paulikin päässee rhieman rapsuttelemaan.

19. Hesarin em. jutussa haastateltiin Tuomas Ojasen ja Outi Mäkisen lisäksi myös valtiosääntöoikeuden dosentti Pauli Rautiaista, joka, toisin kuin Tuomas Ojanen, näyttää ymmärtänen oikealla tavalla "koko jujun" ja todellisen syyn, jonka vuoksi Niinistö suostui Paul Austerin haastattelijaksi. Rautiainen sanoo, että kirjalijan haastatteleminen on "osa Niinistön imagon parantamista". Naulankantaan, Pauli Rautiainen! On huomattava, että Akateemisen kirjakaupan tilaisuus, jonka alkamiseen on tätä kirjoittaessani enää puolisen tuntia, radioidaan ja näytetään suorana tv-lähetyksenä mm. Yle Areenassa, ISTV:ssä, HSTV:ssä jne. Tilaisuuden julkisuus- ja markkina-arvo on todella merkittävä, ei vain Tammelle ja Akateemiselle kirjakaupalle, vaan myös ja ennen kaikkea Sauli Niinistölle.

20.  Rautiainen huomautti, että vastaavanlainen tapaus sattui pari vuotta siten, jolloin  Sauli Niinistö soitti Luontoiltaan, kertoi olevansa "Sauli Naantalista" ja kysyi ohjelman asiantuntijoilta jotakin jostain metsäkukasta tai vastaavasta asiasta. Rautiaisen mukaan tuon episodin tarkoituksena oli osoittaa, että Niinistö on kiinnostunut luontoasioista, mikä myös paransi aika lailla Niinistön imagoa ja lisäsi hänen kansansuosiotaan. Tällä kerralla Niinistö haluaa parantaa asemiaan nimenomaan tulossa olevia vaaleja silmällä pitäen ja profiloitua nyt kirjallisuuden harrastajaksi ja yleensä kulttuurin kuluttajaksi. 

21. Dosentti Pauli Rautiainen sanoi HS-jutussa suoraan, että Sauli Niinistön suostuminen haastatteluun voidaan nähdä tavallaan vaalikampanjoinnin "varaslähtönä". Yhdyn tähän arvioon muuten, mutta katson, että Sauli Niinistö ja hänen kampanjaväkensä ovat kyllä ottaneet kyseisen varaslähdön jo aikaisemmin eli pari kolme kuukautta sitten.  

22. Se, että Sauli Niinistö itse koko ajan vakuuttaa - kuten tänään TV!:n ykkösaamussakin tapahtui - aloittavansa vaalikampanjansa vasta itsenäisyyspäivän jälkeen, jolloin hän aikoo liikkua kentällä kansan parissa, on minusta vain hämäystä, joka ei ole luvalla sanoen kovin taitavaa. Niinistö on nimittäin liikkunut mm. lukuisilla maakuntamatkoillaan kansan parissa jo keväästä lähtien. Akateemisen kirjakaupan tämän päiväinen tilaisuus on osa tällaista kentällä ja ihmisten parissa tapahtuvaa liikkumista, joka sitä paitsi televisoidaan suorana lähetyksenä kaikkiin koteihin. Sen tarkoituksena on luoda mielikuvaa Niinistöstä ahkerana kaunokirjallisuuden lukijana ja kirjallisuudesta suuresti kiinnostuneena kansalaisena sekä yleensä intomielisenä kulttuurin kuluttajana. Tavoitteena on saada myös taide- ja kulttuuriväki äänestämään tammikuun vaaleissa sankoin joukoin Sauli Niinistöä. 

23. Kirjallisuus on laji, jota kaikki arvostavat, toteaa Pauli Rautinen Hesarin haastattelussa. "Austerin tyyppisen, laajojen kansanryhmien arvostaman kirjalijan haastattelu on jotain, mitä tekisin, jos olisin itse presidentin spin doctor ja avaamassa tämän kampanjaa", päätti Rautiainen kyseisen haastattelunsa. Hyvä, että yliopistoväestä löytyy sentään joitakin tutkijoita, joilla on rohkeutta ja kanttia sanoa  asiat niin kuin ne ovat. 




22 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Seija on myös voinut erota ja on ottanut takaisin tyttönimensä.

Hyvinkään Tahkoa edustaen 14-vuotiaiden 80 metrin aitatilastoihin 1978 päässyt Seija Vaaherkumpu on pääteltävissä Rautio-nimeä käyttäväksi Yleisradion pitkäaikaiseksi toimittajaksi.

Prosessioikeus kouluttaa myös hyviä poliittisia toimittajia. Analyysi Saulin vaalikampanjasta kelpaisi hyvin sanomalehteen.

Anonyymi kirjoitti...

Pari huomiota:

1. Sauli Niinistö tunnustautui jo vuoden 2012 presidentinvaalien yhteydessä Paul Auster-faniksi, ja vastasi kysyttäessä, mitä kirjaa suosittelisi "tavalliselle ihmiselle" luettavaksi Paul Austerin Sattumuksia Brooklynissa (täältä).

2. Presidentti Tarja Halonen on kaudellaan esiintynyt mm. Baba Lybeck, Kirja vieköön! -tapahtumassa Helsingin Savoy-teatterissa, jossa haastetteli Tellervo Koivistoa Anne Mattssonin uutuskirja Tellervo Koivisto – elämäkerta johdosta (täältä). Halonen oli kulttuurin suurkuluttaja ja esiintyi mielellään erilaisissa taidetilaisuuksissa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Vai on Seija Hyvinkään Tahkon urheilijoita! Kappas vaan. Itse edustin hyvin lyhyeksi jääneen urheilu-urani ajan Riihimäen Kiskoa, vaikka asuin Hausjärven kunnan Rutajärven kylässä Mäntsälän kunnan rajalla, josta on matkaa Riksulaan liki 30 kilometriä..

Samassa Rutajärven kyllä asui aikoinaan myös "Oitin kanuuna" eli olympiavoittaja Elmer Nilander, jonka kotitalo sijaitsi vain noin puolen kilometrin päässä meidän perheemme kotipaikastamme. Perheemme asettui pitkän evakkoretken päätteeksi pysyvästi asumaan Rutajärvelle, josta on Oitin taajamaan matkaa n. 5-6 km.

Prosessioikeus mitään kouli! Koulimista on tuonut elämänkokemus ja esim. yli 10 vuotta kestänyt viranhoito kihlakunnantuomarina, siis "ukkotuomarina", kahdella eri paikkakunnalla

Anonyymi kirjoitti...

JV: Sen tarkoituksena on luoda mielikuvaa Niinistöstä ahkerana kaunokirjallisuuden lukijana ja kirjallisuudesta suuresti kiinnostuneena kansalaisena sekä yleensä intomielisenä kulttuurin kuluttaajan. Tarvoitteena on saada myös taide- ja kulttuuriväki äänestämään tammikuun presidentinvaaleissa sankoin joukoin Sauli Niinistöä.

Itselläni ei ole syytä kyseenalaistaa Niinistön rakkautta kaunokirjallisuuteen, jota runoileva puoliso Jenni Haukio on aivan varmasti lisännyt entisestään. Niinistö on ahkera vieras kirjamessuilla mm. Turussa, Helsingissä ja Frankfurtissa ja hän on myös Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kunniajäsen. Kirja-alalla ei mene hyvin, joten kirjallisuuden puolustaminen sopii vallan hyvin arvojohtajalle olkoonpa se sitten vaikka osa vaalikampanjaa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Nyt anonyymi puhuu kyllä paskaa!

Kyllä minä en ole kyseenalaistanut Niinistön rakkautta kirjallisuuteen mitenkään. Sen sijaan voisin ja minulla olisi myös perusteltu syy arvostella ko. anonyymin taipumusta vääristellä muiden lausumia.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

No niin, Akateemisen kirjakaupan tilasuus oli puolikankea ja leppoisa happening, joka ei mitään uutta tarjonnut. Paul Auster kertoi uudesta kirjastaan ja arvosteli Donald Trumpia, jota hän vertasi Natsi-Saksan Göbbelsiin. Molemmat ovat Trumpin mukaan yhtä kovia valehtelemaan. Näin Auster on tehnyt aiemminkin jo monta kertaa. Hän pitää Donald Trumpia, joka on sanalla sanoen hullu, ja Pohjois-Korean presidentti Kimiä maailman vaarallisimpina miehinä, joita yhdistää se, että molemmilla on erittäin huonosti leikattu tukka.- Tämä on tätä kirjailijan vapautta.

Sitä Auster ei ole pystynyt ymmärtämään, että 63 miljoonaan amerikkalaista ihmistä äänesti viime marraskuun vaaleissa Trumpia.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sauli ja Pauli muistuttavat monessa suhteessa aika tavalla toisiaan.

He ovat saman ikäisiä - Auster 70 ja Niinistö 69 - ja ovat kumpikin toista kertaa naimisissa. Molempien vaimot ovat miehiä nuorempia, Austerin vaimo Siri Hustvedt tosin vain kahdeksan vuotta nuorempi kuin Auster, mutta Jenni Haukio 29 vuotta Saulia nuorempi.

Molemmat miehet ovat harmaantuneita ja kummallakin on samanlaiset isot silmäpussit. Molemmat ovat myös hieman tukevoituneet, Auster on ehkä n. 10 cm Sauli Niinistöä pidempi.

Herrat olivat pukeutuneet samalla tavalla, eli kummallakin oli hieman nuhjautunen näköinen pikku takki ja tummat housut, Niinistön kenkien ruskea väri herätti hieman huomiota. Kumpikaan ei juonut tilaisuuden aikana vettä, ja Austerin tiiliskiveä muistuttava uutuuskirja sai nököttää juttelun aikana täysin rauhassa miesten välissä olevalla pikku pöydällä.

Kaiken kaikkiaan hieman nukkavieru tunnelma siis. Mutta ehkäpä pidot niin sanotusti paranivat Mäntyniemessä tarjoillun lounaan aikana.

Anonyymi kirjoitti...

Pukeutuminen oli tietoinen valinta. Kulttuuri-ihminen ei satsaa pukeutumiseen vaan sivistykseen. Takin on hyvä että sellainen, että se päällä herran voisi kuvitella istuvan Howard-nojatuolissa kirja kädessä, lukulasit nenällä ja tohvelit jalassa. Sivistyneesti. Eikä suinkaan sohvalla rötköttäen.

Anonyymi kirjoitti...

Seija ent. Rautio teki Ykkösaamussa Niinistölle kiperiä kysymyksiä, joihin tämä yritti turhaan kieltäytyä vastaamasta. Ammattitaitoinen toimittaja ei luovuttanut. Erityisesti kauppa-asiat herättivät odotetusti haastateltavassa ärtymystä.

Anonyymi kirjoitti...

Onko tuo Saulin toiminta muuta kuin ihan normaalia? Dosentti Rautiainenkin kertoi, että suosittelisi juuri tällaista käytöstä, jos olisi Niinistön avustaja. Tuskin siinäkään mitää pahaa on,jos joku yrittää voittaa vaalin ihan ensimmäisellä kierroksella. Rahaakin säästyisi. Trumpinkin Sauli taisi tavata ihan vain vaalikamppanjans takia. Blogistin kritiikki on kyllä tarkkaa ja kaiken kattavaa. Mikä siihen kiihottaa?

Anonyymi kirjoitti...

Eilen eli lanantai-iltana Sauli oli saapunut Ratinan stadionille Tampereelle seuraamaan Huuhkajien jalkapallo-ottelua Islantia vastaan. TV-kuva tämän todisti.

Kyllä Sauli ihmeesti jaksaa vaikka on jo ikämiehiä!

Anonyymi kirjoitti...

Suomi on iso maa, tänne mahtuu monenlaista mielipidettä! Virolaisen kritiikin terä haastattelutapahtumasta kohdistui vain tapahtuman "kulisseihin"; sisältö ja anti kaiketi miellyttivät korvaa ;)

DuPont kirjoitti...

Auster siis vihjaili Trumpin muistuttavan Goebbelsia. Melkoisia kavereita Niinistöllä. Sanoutuuko irti Austerin lausunnosta, vai onko samaa mieltä?

Oscari kirjoitti...

On se elämä vaan niin tylsää Niinistöllä, että pitää jo rynnätä urheilijoiden pukukoppiinkin. Niin se teki taas vaalityötään tänäänkin. Olisi nyt pysynyt asialinjalla, vaan ei kait hän osaa moista!

Anonyymi kirjoitti...

Ei se Sauli toki mieltään malta, vaan sen pitää ottaa kaikki irti, kun niihin pressanvaaleihin on enää viisi kuukautta!

Jos se olisi istunut tänään vain katsomossa, suuri yleisö ei olisi ehkä edes tiennyt, että se oli siellä Suomen matsissa. Mutta kun änkesi Suomen pukukoppiin odottamaan Sumen joukkuetta, sniin nyt sen paikalaolosta tietää nyt koko kansa. Kaikki tilaisuudet on hyödynnettävä! Alkaa pikku hiljaa säälittää tuollainen julkea kansansuosion hillitön tavoittelu.

Tämä on todlelista Niiinistö vaaiikampanjaa. Mitähän kauheeta ensi viikko tuo tullessaan ja mihin paikkoihin ja tilaisuuksiin silloin tunkee itsensä?

Anonyymi kirjoitti...


Minusta Niinistö on hoitanut presidentin tehtävät suhtkoht mallikkaasti. Toki säröjä tuo venkoilu oikeuskansleriasiassa ja muutamat muut sisäpoliittiset sekoilut, mutta kokonaisuutena olen aika tyytyväinen.

Toiseksi tuo kissanristiäisissä ramppaaminen nyt vaan on osa politikon työtä. Kyllähän Ahtisaarikin kiersi ahkeasti maakunnissa ja Halonen vieraili joka toinen päivä melkein kaikenlaisissa kissanristäisissä. Ei mitään uutta auringon alla.

Kolmanneksi en oikein ymmärrä, että miksi presidenttivaalikampanjan avaamiseen vaaditaan Niinistön suostumusta. Minä olen itse vähän ihmetellyt, että nämä Niinistön haastajat eivät ole käyneet agressiivisemmin kampanjaansa ja yrittäneet vähän ravistella kansakuntaa. Miksi ihmeessä ne istuvan presidentin hyväksytäntää kaipaavat. Virolainenhan on tässä näyttänyt hyvää mallia. Miksei Vanhanen perustanut jo kesän alussa esimerkiksi blogia, jossa kävisi säännöllisesti Niinistön kimppuun ja pakottaisi hänet sitä kautta dialogiin. Olen valmis kyllä muuttamaan kantaani, jos joku ehdokkaista minut vakuuttaa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Anonyymin mukaan kissanristiäisissäamppaaminen nyt vaan on osa poliitikon työtä".

Niinistö ei ole kuitenkaan kuka tahansa politikko tai itse asiassa poliitikko sanan varsinaisessa mielessä lainkaan. Hn on valtionpäämies, jonka ei pitäisi enää politikoida, vaikka entinen poliitikkko onkin. Mutta, hehheh, minnekäs seebra raidoistaan pääsisi! Presidenttinä Niinistön pitäisi kyllä valita "ristiäisensä" vähän tarkemmin. Niinistö tekee kuitenkin tänä vuonna peräti 18 maakuntamatkaa, mikä on selvä SE eli Suomen ennätys. Ikään kuin "sattumalta" Niinistön kyseiset matkan ovat ajoittuneet tähän vuoteen, joka samalla myös presidentinvaalien vaalivuosi.

Anonyymi ihmettelee myös sitä, miksi vaalikampanjan avaamisen vaadittaisiin presidentin suostumus. Tässä anonyymi menee vielä pahemmin metsään kuin edellisessä kohdassa.

Kukaan ei titenkään ole vaatinut tällaista suostumusta Niinistöltä. Kysymys on päin vastoin siitä, että vaikka Niinistö sanoo aloittavansa oman kampanjansa ja kansan parissa liikkumisen vasta itsenäisyyspäivän jälkeen, hän on todellisuudessa käynyt vaalikampanjaa jo pari kolme kuukautta ja hämmästyttävän innokkaasti on tuota työtä tehnytkin! Niinistö siis puhuu yhtä, mutta tekee härskisti toista. Tätä voidaan kutsua kaksinaamaisuudeksi. Se, mitä Niinistö on kevän ja kesän aikana paljon tehnyt, on ollut juuri kansan parissa liikkumista, kättelyä, rupattelua, vilkuttelua ja tietenkin hymyilyä ja joskus jopa virnistelyä. Kaikki tämä tietenkin kampanjointitarkoituksessa.

Blogisti Virolainen on hieman eri asemassa kuin pressanvaaleihin osallistuvat ehdokkaat! Mikä sopii oikein hyvin blogistille, ei välttämättä sovi ehdokkaille, ei ainakaan kaikille. Matti Vanhasella on kyllä blogi, jossa hän on käsitellyt eräitä vaaleihin liittyviä teemoja. Ei Vanhasen tarvitse pitää räväkkää blogia, käydä räväkkää keskustelua tai väittelyä saati sitten käydä Niinistön kimppuun! Jokainen ehdokas taaplaa omalla tyylillään, ja Matti Vanhanen on valinnut asiapitoisen tyylin ja linjan, joka sopii hänelle varsin hyvin.

Anonyymi kirjoitti...

Kun blogisti puhuu, että Niinistön tulisi valita “ristiäisensä” tarkemmin eli käydä vähemmän maakuntamatkoilla, toripuheita pitämässä, urheilukilpailuissa, yritysvierailuissa jne., on se tyypillistä eliitin puhetta. Eliitti ei lainkaan osaa ajatella, että tavallisille pulliaisille, joihin esim. yritys- ja kunnanjohtajat on syytä laskea, on suuri kiinnostus ja tunnustuksen osoitus, että presidentti tulee paikalle. Osa torikansasta tulee paikalle vain nähdäkseen presidentti Niinistön livenä, “kun tähän asti on vain telkkarissa nähnyt”. Olen aivan varma, että pyyntöjä mitä erilaisimpiin “ristiäisiin” on huomattavasti enemmän kuin, mihin Niinistön aika riittää.

Niinistö on koko virkauransa harrastanut maakuntamatkoja, kuten Ahtisaari ja Halonenkin, mutta sillä erotuksella, että hän saa väen liikkeelle. Ensimmäinen maakuntamatka suuntautui Saloon vain muutama viikko virassa-aloittamisen jälkeen. Joten Niinistö on siis kampanjoinnut jo 5 ja puoli vuotta! Urheilukilpailuissa, kuten jalkapallo- ja jääkiekko-otteluissa hän on käynyt koko ajan, käyty on myös Jukolan viestit ja paraolympialaiset. Nyt ne kaikki ilmeisesti olisi lopetettava, koska Niinistö ei ole virallinen ehdokas.

Mutta, mutta. Huomasin, että Niinistön kampanjatiimi pitää tiedotustilaisuuden maanantaina 25.9. Oletettavasti kannattajakortit on silloin laskettu, määrä ilmoitetaan ja kortit kiikutetaan Helsingin keskusvaalilautakunnalle toimenpiteitä varten. Niinistöstä tulee silloin virallinen ehdokas, uskoisin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kaikenlaista sitä näissä kommenteissa kuulee ja saa joutua lukemaan! Hohhoijaa!

Blogisti ei "edusta" eliittiä, muttei myöskään sellaisia vouhottajia, joitä Niinistön ympärillä pyörii ilma sakeana ja joihin myös anonyymllä on kommentinsa perusteella erinomaiset hyvät edellytykset liittyä.

Pitää nähdä tuon vuohotuksen, joka saa aika usein jopa hieman hulunkuria piirteitä, taakse ja ymmärtää, että esimerkiksi anonyymin mainitsemissa maakuntamatkoissa, joita Niinistö tekee "sattumoisin" juuri tänä vuonna ja ennen vaaleja ennätyksellisen märän ja esiintyy useimmilla m-matkoillaan kahdella tai kolmellakin eri paikkakunnalla. Ne ova putipuhdasta vaalikampanjointia ja kansanuosion keräämistilaisuuksia.

Nyt mneillään olevissa koripallon EM-karsinnoissa Niinistö istua nököttää omassa aitiossaan katsomossa ja ryntää, jos Suomi voittaa matsin, Suomen pelaajien pukuhuoneeseen ennen kuin pelaajat ovat sinne ehtineet!

Veikkaan, että jos Suomi tänään voittaa Hartwall Areenassa vielä Kreikankin, kuvaajat ymmärtävät olla nyt hyvissä ajoin paikalla Suomen pukuhuoneessa kun Niinistö tapaa siellä "huikeat" pelaajamme. Olisi mukava nähdä 177 senttinen Niinistö ja 213 senttinen Lauri Markkanen vierekkäin ja Niinistön ja Laurin kädenpuristus! Vai aikoisiko Sauli hypätä Laten syliin halaamaan mestaria?

Blogisti eis uinkaan ole vaatinut eikä aio vaatia jatkossakaan, että niinistön tulisi lopettaa maakuntamatkat ja kaiken maailman kissanristiäisissä juokseminen. Ei suinkaan.

Ainoa mitä blogisti Niinistöltä edellyttäisi, on se, että hän ymmätäisi lopettaa hieman ikävältä tuntuvan venkoilunsa ja kaksinaamaisuutensa mitä esim. kampanjan aloittamiseen tulee.

Kyllä kansa hyvin ymmärtää, vaikka Niinistö itse aivan muuta puhuukin, että Ninistö on kampanjoinut jo hyvän aikaa eli ainakin 2-3 kuukautta ja aikoo jatkaa sitä entisestään kiihtyvällä tahdilla. Puhe siitä, että Niinistö aloittaisi, kuten hän itse kiven kovaa väittää, kampanjoinnin vasta 6.12 jälkeen, on täyttä puppua ja juuri em. venkoilua ja kaksinaamaisuutta.

Muuten, "ristiäisiä" on kahta eri sorttia. Ensin on nämä kissanristiäiset ja toiseksi kirkolliset ristiäiset, jossa lapsi kastetaan ja saa kummit.

Kyllä Sauli Niinistö varmaan tietää, mistä kirkollisissa ristiäisissä on kysymys. Ehkä häntä on myös pyydetty joskus kummiksikin ja hän on tehtävään suostunut?

Siru Pola kirjoitti...

Saulin kampanjahan alkaa kättelymaratonilla, jos se siis alkaa 6.12.

Tehdäänköhän linnan kutsuvieraissa uusi SE, jolloin kättelytulos ns eliittisarjassa olisi samalla Eliittikättelyn SE.

Ennätysyrityksen virallisina valvojina Paatero, Riikonen ja Nissinen.

Anonyymi kirjoitti...

Niinistö kertoi YLE:lle jo 29.11.2016 vierailevansa kaikissa maakunnissa Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Blogistin maakunnassa Kanta-Hämeessä hän vierailee 1. lokakuuta. Kannattaa käydä paikan päällä katsomassa, mitä mieltä tavalliset pulliaiset ovat siitä että presidentti jalkautuu heidän keskuuteen.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hehheh!

Kyllä blogisti tietää vallan hyvin noiden "tavallisten pulliaisten" tunnot ja suuren onnen, kun näkevät Saulin ja kenties Jenninkin omassa maakunnassaan "jalkautuneena" ilmielävinä! Ei hänen sen vuoksi tarvitse lähteä paikan päälle. Tämäkin perihämäläistenkin tapaaminen näytetään kyllä maakuntateleviossa tai jossakin muussa viestimessä.

Riemu on molemminpuolinen. Kansa hurraa, vilkuttaa ja pyrkii eturiviin, jotta saisivat paiskata kättä tai peräti ylävitoset pressan kanssa. Sauli puolestaan on mielisään ja "yhtä hymyä", koska hän tietää , että nonni, taas tuli kansansuosiota oikein roppakaupalla lisätyksi Se onkin Saulin ja ko. matkojen tarkoitus. Vaikkei sitä tyhmempi heti huomaa tai, jos huomaa, niiin ei missään tapauksessa myönnä.