keskiviikko 30. elokuuta 2017

1108. Härkäpäinen Sauli Niinistö


A-studiossa eilen Mati Vanhanen ja Ilkka Kanerva ruotivat toimittaja Kirsi Heikelin johdolla Donald Trumpin heittoa Suomen hävittäjäkaupasta ja presidentti Sauli Niinistön Vanhaseen asiassa kohdistamia moitteita. Vanhanen oli vakuuttavampi.

1. Presidentti Sauli Niinistö selitteli eilen tiistaina Washingtonissa suomalaisille toimittajille järjestetyssä tilaisuudessa, mistä hän oli keskustellut maanantaina presidentti Donald Trumpin kanssa Valkoisessa talossa ja mitä hän oli sanonut tai tarkoittanut lausumillaan keskustelujen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

2. Sauli Niinistö näytti tilaisuudessa aika väsyneeltä ja rasittuneelta. Tämä ei ole ihme, sillä mies täytti juuri 69 vuotta, mutta silti hänen vauhtinsa tuntuu koko ajan vain entisestään kiihtyvän. Tulossa ovat nimittäin presidentinvaalit, jotka Niinistö ottaa aivan tosissaan - ihan hampaat irvessä, tekisi mieli sanoa - vaikka on ylivoimainen ennakkosuosikki ja pääsisi jatkokaudelle, vaikkei tekisi asian eteen yhtään mitään. 

2a. Ensi lauantaina Sauli Niinistö haastattelee Akateemisessa kirjakaupassa Helsingissä tunnettua amerikkalaista kirjailijaa Pul Austeria, jonka ihailijoihin Sauli Niinistö kuulemma kuuluu. Voi voi, kyllä on aikoihin eletty!  Kaikilla mahdollisilla ja osin jopa mahdottomilta tuntuvilla tavoilla sitä istuvan presidentin pitääkin yrittää suosionsa kasvattamista kalastella! Mutta ovathan ne presidentinvaalit kohta ovella! Silti kohta seitsenkymppisen Niinistön ahkera kampanjointi ihmetyttää ja alkaa pikku hiljaa jopa säälittää. 

3. Eilisen infonsa päätteeksi Niinistö vakuutti, että "silloin kun rauta on kuumaa sitä on taottava" ja että hän tulee ajamaan erityisesti kahta asiaa ponnekkaasti eteenpäin. Toinen niistä on mustan jään torjuminen ja arktisen sulamisen asioihin saattaminen ja toinen Itämeren turvallisuustilanteen paraneminen "pienin askelin". Tästä tuli mieleen vanha Leo Lastumäen telkkarissa esittämä mainosslogan: "Kahdesta en luovu. Toinen on Turun sinappi ja se toinen…"

4. Niinistö lopetti uhmakkaasti: "Ja minä sen härkäpäisesti teen". Rivien välistä oli luettavissa Niinistön ärtynyt viesti: Sanokoot Matti Vanhanen ja muut presidenttiehdokkaat siten mitä haluavat.

5. Infossaan Niinistö jaksoi kärsivällisesti kuunnella toimittajien kysymyksiä, joista osa meni tosin pahasti asian vierestä, sillä ne koskivat esimerkiksi sitä, mitä lahjoja Niinistö oli kenties tuonut Trumpille Suomesta, tai minkä arvosanan hän antaisi Trumpin kanssa käymilleen keskusteluille ja itselleen. Voi, miten hoopoa!  Ihan kuin kysymyksiä olisi ollut esittämässä Rita Tainola tai joku toinen seurapiiritoimittaja.

6. Niinistön pitämä tiedotustilaisuus lähetettiin Ylellä ja suurimpien lehtiemme verkossa suorana ja liki parhaaseen katseluaikaan (klo 16.00-16.50). Tilaisuus palveli erinomaisen hyvin Niinistön vaalikampanjaa, joten ilmeisesti tämän vuoksi presidentti halusi väsyneenäkin ottaa tapahtumasta kaiken hyödyn irti. Hän pääsi pari kertaa näpäyttämään ja piikittelemään toista vakavasti otettavaa presidenttiehdokasta eli Matti Vanhasta. 

7. Trumpin ja Niinistön maanantaisessa lehdistötilaisuudessa Trump heitti rennon tuntuisesti, että "Suomi on ostamassa Yhdysvalloilta eli Boeing-yhtiöltä suuren määrän F 18-hävittäjiä". Tämä herätti suomalaisissa katsojissa suurta hämmennystä, mutta vielä suurempi hämmästyksen aihe oli se, ettei Sauli Niinistö välittömästi oikaissut Trumpin lausumaa, kuten olisi tietenkin pitänyt tehdä. Niinitön ilmeestä voititiin havaita, että hän kyllä huomasi Trumpin heiton, vaikkei puuttunutkaan siihen millään tavalla. Niinistö ilmoitti vasta tilaisuuden jälkeen tviitillään, että uutinen F-18 hävittäjien ostosta on ankka, siis lapsus. Niinistön tviitti tuskin enää tavoitti amerikkalaisia tv:n katsojia

8. Eilen Niinistö sanoi suomalaistoimittajille, että Trumpin kyseinen lausuma oli ”kauppamiehen puheenvuoro”. Niinistö jatkoi: ”Myyjätaholla, jota hänkin taisi edustaa, hyvin helposti käy niin, että menneet ja tulevat toiveet ikään kuin sekoittuvat. Siitä siinä taisi olla kyse”. Loppukaneettinaan Niinistö tokaisi hieman ärtyneenä: ”Minä en myyjätahon kauppamiehen puheisiin kiinnittäisi kovin paljon huomiota.”

9. Hohhoijaa! Kyllä Niiinistön, joka on koulutukseltaan ja entiseltä ammatiltaan lakimies, olisi ehdottomasti kannattanut kiinnittää "kauppa- tai myyjämiehen" puheisiin tällä kertaa huomiota. Trump esiintyi tilaisuudessa, ei suinkaan Boeingin myyjämiehenä, vaan Yhdysvaltain presidenttinä, jonka kaikki lausumat otetaan hänen kotimaassaan huomioon, joko myönteisesti tai, niin kuin viime aikoina on useimmiten tapahtunut, kielteisellä tavalla. Suomen presidentillä oli ollut todella "tuhannen taalan paikka" oikaista ja korjata Trumpin lausuma tuoreeltaan, mutta tätä hän ei valitettavasti tehnyt. 

10. Niinistö on viime aikoina vedonnut mielellään, juristi kun on, oikeusvaltioon ja suomalaiseen oikeusjärjestyksen korkeaan tasoon yms. seikkoihin. Suomen media on arvostanut Niinistön lakimiehen statusta ja tarkkuutta mm. silloin, kun hän keskustelee Putinin tai Trumpin kanssa. Noin viikko pari sitten Helsingin Sanomat julkaisi ns. pikkupääkirjoituksen otsikolla "Presidentti on lakimies", jossa  korostettiin Niinistön juristin koulutusta, kun presidentti oli maininnut, että tuomioistuinten turvapaikka-asioissa antamien päätösten arvosteleminen ja jopa vastustaminen horjuttaa koko yhteiskuntajärjestystä; itse en tosin ole sanotunlaista vastustamista juuri havainnut ja päätösten arvosteleminenkin on ollut yleisesti ottaen varovaista. Sitä paitsi sanan- ja ilmaisuvapauteen perustuvassa demokraattisessa yhteiskunnassa myös tuomioistuinten ratkaisuja ja niiden perusteluja pitää voida arvostella ja kritisoida. 

11.  Lakimieheltä ja siten myös lakimies-presidentiltä pitää edellyttää tarkuutta, ripeyttä ja nokkeluutta, ei vain omien sanomistensa, vaan myös keskustelukumppaniensa lausuntojen ja varsinkin heidän prosoivassa hengessä esittämiensa "heittojen" ja niiden oikaisemisen osalta. Niinistö osoitti sanonlaista tarkkuutta ja nokkeluutta, kun hän oikaisi Trumpin heiton siitä, että kysymystä pyytänyt vaalea suomalainen naistoimittaja oli jo saanut esittää tilaisuudessa yhden kysymyksen, tokaisemalla Trumpille salamannopeasti, että "hän ei ole  sama nainen, vain samannäköinen". Niinistö oli siis nokkela ja nopea, kun oli kysymys "naisista", mutta  ei saanut sanaa suustaan kuultuaan Trumpin heiton todella tärkeästä asiasta eli Suomen Boeingiltä muka jo tilaamista hävittäjistä!

12. Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen, joka on myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, arvosteli tiistaina blogissaan Niinistöä toteamalla, että hävittäjäkauppaa koskeva sekaannus olisi pitänyt oikaista heti tiedotustilaisuudessa. Matti Vanhanen on tämän jälkeen perännyt hallitusta ja puolutusministeriötä pikaisesti selvittämään hävittäjäkaupasta kisaavalle viidelle yhtiölle, että tarjouskilpailu on aito, koska Trumpin heitto voi hänestä haitata kauppaa.

13. Sauli Niinistö veti eilen Washingtonissa Vanhasen hienoisesta kritiikistä herneen nenäänsä ja selitti, että Trumpin heitossa oli kyse vain kauppamiehen puheenvuorosta ja että Trumpille, kuten myös kaikille muillekin Yhdysvalloissa, on selvää, että hävittäjäkauppa-asia on Suomessa vasta valmisteluvaiheessa. 

14. Presidentti Niinistö tuntui provosoituneen oikein kunnolla Matti Vanhasen hienoisesta kritiikistä, jota minusta ei tosin voida pitää mitenkään provosoivana puheenvuorona. Niinistö ryhtyi suorastaan moittimaan Mattia tokaisemalla, että "Vanhanen on yksi harvoista, jotka haluavat ymmärtää tämän asian väärin. Ei siitä asiasta jäänyt epäselvyyttä kenellekään". Niinistö jatkoi, että Suomessa on muutama poliitikko on ottanut vähän ennakkoa ja sanonut, että ne tilataan Ruotsista. 

15. Presidentti Niinistö yritää tietenkin oman mokansa jälkeen kääntää huomiota toisaalle ja kritisoimalla muita.  Hän sanoi eilen Washingtonissa sanatarkasti näin: "Kyllä minusta paljon suurempi merkitys on ollut niillä puheilla,  joita ostajapuolen päättäjät, Vanhanen mukaan lukien, ovat esittäneet siitä, että hävittäjät pitäisi hankkia Ruotsista, eli nimenneet ihan toisenlaisen variaation."

16. Matti Vanhanen puolestaan lausui eilen päivällä näin: "Minusta heitto ei ollut Trumpin puolelta lapsus. Tämä ei ole myöskään uutisankka, kuten Niinistö yöllä tviittasi. Tämä oli myyntimiehen taktiikkaa".  Vanhanen kiisti, että hän haluaisi kommenteillaan näpäyttää Niinistöä. Vanhanen: "Tämä on tärkeä aihe, ja on hyvä, että se puhutaan läpi. Tämä (hävittäjäkauppa) ainoana asiana pisti korvaani muutoin erittäin hienossa tiedotustilaisuudessa". - Matti Vanhanen on oikeassa. Oli paikallaan, että hän puuttui blogikirjoituksessaan asiaan sanomalla, että Niinistön olisi tullut oikaista Trurmpin lohkaisu tai heitto välittömästi.

17. Mainittua kinastelua jatkettiin eilen illalla TV1:n A-studiossa, jossa paikalla olivat Matti Vanhanen ja eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ikkka Kanerva. Kanerva oli aiemmin kovin sanoin kritisoinut Vanhasen ko.  blogikirjoitusta ja asiaan puuttumista. Tässä meillä on siis kerrankin esillä asia, jossa Sauli Niinistö ja Ikkka Kanerva ovat täysin samaa mieltä! Herrathan eivät tunnetusti ole sydänystäviä keskenään.

18. Matti Vanhanen esiintyi A-studiossa hillitysti, itsevarmasti ja hymy huulilaan, Hän torjui kevyesti Kanervan kritiikin ja vastasi tomittajalle napakasti, ettei hän ole tullut katumapäälle eikä peru aiempia puheitaan. Vanhanen toisti jälleen, että presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus olisi ollut Niinistölle luontevin paikka oikaista Trumpin heitto Boeingin hävittäjäkaupasta. Vanhanen ei ottanut kantaa toimittajan kysymykseen, oliko hänen kritiikissään Niinistöä kohtaan kyse hänen omasta vaalikampanjastaan, vaan totesi rauhallisesti, että täysin väärät väitteet on hyvä oikaista silloin kun siihen mahdollisuus tarjoutuu. Itse hän on tehnyt pääministerinä vastaavanlaisissa tilanteissa niin.

19. Matti Vanhanen torjui eilen illalla napakasti presidentti Niinistön väitteen, jota Ilkka Kanerva tv-ohjelmassa yritti turhaan toistella. Vanhanen kiisti Niinistön tulkinnan, jonka mukaan hän olisi suositellut tai ollut sitä mieltä, että hävittäjät tulisi ostaa nimenomaan Ruotsista. Vanhasella oli tästä oikein mustaa valkoisella, sillä hän saattoi hän viitata viime vuonna ilmestyneeseen kirjaansa siitä, mitä hän on asiasta sanonut.  Vanhanen totesi, ettei hän kannata ruotsalaisia hävittäjiä, vaan rehellistä tarjouskilpailua. Kun Ilkka Kanerva yritti edelleen jankata selvää asiaa omiin "muistikuviinsa" vetoamalla, Vanhanen totesi kylmästi, että "muistikuvasi - samoin kuin presidentin muistikuva on väärä".

20. Oikein hyvä, Matti Vanhanen!  Sinä veit eilisen matsin Ilkka Kanervaa vastaan kotiin 6-0. Samalla kumosit Sauli Niinistön väitteet siitä, että olisit muka jo lyönyt lukkoon oman kantasi hävittäjien toimittajamaasta. Tästä on hyvä jatkaa, presidentinvaalista ja vaalikampanjasta näyttää tulevan hyvin mielenkiintoinen otatus. Kamppailussa ei pidä kumarrella kuvia ja ennakkosuosikkia. Ei, vaikka media julistaa lähes joka päivä sanomaa, että "kisa" olisi jo ratkaistu ja että muiden ehdokkaiden on turha lähteä haastamaan Sauli Niinistöä. 

36 kommenttia:

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Helsingin Kirjamessutkin ovat kohta ovella. Taitavat olla lokakuussa. Viime vuonna Sauli Niinistö keskustei ko. mmessuilla Jörn Donnerin kanssa niitä näitä joutavia.

Pelottaa hieman näin etukäten jo ajatella, mitä kaikkea Sauli Niinistö pannaan tulevilla messuilla Messukeskuksessa tekemään ja kenen kanssa juttelemaan.

Tasapuolisuuden nimissä myös muille presidenttiehdokkaille tulisi antaa messuilla aikaa. Matti Vanhanen voisi esimerkiksi haastatella suosittujen Tatu ja Patu -kirjojen kirjoittajia. Nils Torvalds puolestaan voisi keskustella Alex Stubbin kanssa vm. uudesta Alex -kirjasta, osin suomeksi ja osin ruotsiksi. Merja Kyllönen taas voisi esitellä tämän syksyn uudet sienikirjat; niitähän ilmestyy joka vuosi aivan "tuhoton" määrä!

Erkki K. Laakso kirjoitti...

Kyllä Jyrki on oikeilla jäljillä!

Vois presumoidusti olettaa, et Sale sano Donaldille, et hei me ostetaan sit Teilt ne hävittäjät , kun meil on jo ne Hornetitkii.. Siihen businesmiäs Donal erittäin hyvä jee.. Trumb suurisuisena ei vain osannut hillitä itheään ja laukoi kehuskellen pressissä etukäteen, niin soppa valmis!

Miksihän Trumb meni ylistämään meitin kyberturvaosaamista, jota ei mainittavimmin edes ole vielä?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Niin, hyvä kysymys tuo kyberosaaminen!

Trump luki toki myös nuo kehut suoraan paperista, jonka joku virkamies oli etukäteen hänelle tillaisuutta varten kirjoittanut. Jenkit ovat sen verran kohteliasta väkeä, että kyllä heidän piti keksiä joitakin asioita, joista Suomea voitaisiin pikkusen kehuskella!

Erkki K. Laakso kirjoitti...

Paperista etukäteen, just joo.. Näinhän se meni!!

Anonyymi kirjoitti...

Trump tai neuvonantajat on selvästi lukeneet läksynsä ja tutustuneet Elisabeth Rehnin muistelmiin.
Edelliset Hornet kaupat saatiin vietyä maaliin Esko Ahon Ja Iiiro Viinasen myötävaikutuksella ilman eduskunnan tarpeettomia soraääniä tuolloin koneen puikoissa oli Elisabet.
Myyntimiehet tietää ostajien aikeet paremmin kuin osataan kuvitellakaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hehheh!

Niinistö vierailu Valkoisessa talossa on huomattu myös Kanadassa. Kannattaa lukea, miten kanadalainen lehtimies ruotii Trumpin käyttäytymistä presidenttien tiedotustilaisuudesa.

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005346012.html?utm_campaign=tf-HS&utm_term=1&utm_source=tf-other&share=29625e689c26ba1378a76ca143bcc014

Hän on tenyt aivan samt huomiotkin minökin siit, miten Trump varasti koko tilaisuuden lukemalla papereista Harvey -hurrikaanista, sherifffi Joe Arpaion armahduksesta, Meksikon muurista jne.

Kumma kun suomalainen lehdistö vaikenee kokonaan noisstä kysymuksistä, joihin Trum käytti tilaisuuden ajasta n. 70 prosenttia.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Eihän jenkkien Horneteissa mitään vikaa ole ollut. Oikein hyviä hävittäjiä. Saattaa hyvinkin olla, että Boeing toimittaa Suomelle myös uudet Hornetit, nyt oikein super sellaiset.

Anonyymi kirjoitti...

Lahjomaton Nissinen on hyllytetty... kertoo Hesari

Anonyymi kirjoitti...

"2a. Ensi lauantaina Sauli Niinistö haastattelee Akateemisessä kirjakaupassa Helsingissä tunnettua amerikkalaista kirjailijaa Pul Austeria, jonka ihailijoihin Sauli Niinistö kuulemma kuuluu."

En ole ollut muutoin blogistin kanssa samaa mieltä, mutta tämän lukiessani tunsin myötähäpeää Niinistön käytöksestä. Tarvitseeko sitä nyt pyrkiä niin pirusti, Johannes Virolaista lainatakseni.

USA:ssa puhutaan presidentillisestä käytöksestä/olemuksesta. Ym. ei sitä kyllä osoita, ikävä kyllä.

Toipila kirjoitti...

Meikäläiselle jäi sellainen käsitys, ettei Niinistöllä riittänyt kantti oikaista Trumpin puheita hävittäjäkaupoista saman tien eikä vasta jälkeenpäin.

Niinistön puntti alkoi tutista, kun tuli yllättävä hetki käsille. Ikäänkuin hyvät suhteet olisivat saman tien menneet pilalle, jos Niinistö olisi oikaissut Trumpin lennokkaita puheita.

Anonyymi kirjoitti...

"Suomen presidentillä oli ollut todella "tuhannen taalan paikka" oikaista ja korjata Trumpin lausuma tuoreeltaan, mutta tätä hän ei valitettavasti tehnyt."


Otanpa vapauden toistaa eilisen kommenttini:

Noinko Niinistön blogistin mielestä olisi pitänyt nöyryyttää supervallan johtajaa osoittamalla tiedotustilaisuudessa tämän puheet vääriksi. Niinistön jälkikäteinen kommentti kauppamiehen puheista on juuri oikea tapa nonsaleerata Trumpin lausuma. Missään inhimillisessä kansakäymisessä toisen osapuolen virheiden näkyvä osoittelu ei ole tehokas vuorovaikutustapa.

Erkki K. Laakso kirjoitti...

Hei poijjaat, elkäät sotkeko hyvää keskusteluforumia joillain Nissisillä ja muilla oikeuden batmanneilla..

Tääl on muutoin hyviä huomioita ja jopa faktojakin!!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Anteeks nyt vain, armoisa anonyymi!

Otan kuitenkin vapauden lausua kommenttinne johdosta, että se on täyttä soopaa ja skeidaa. Se, että Niinistö olisi oikaissut, kuten hänen olisi tietenkin pitänyt, heti Trumpin heiton kuultuaan virheellinen tieto, ei tietenkään olisi ollut minkäänlaista isännän "nöyryyttämistä", kuten väitätte. Se olisi ollut tehokas, oikea ja kv. yleisesti hyväksytty ja käytetty tapa puuttua selvästi virheelliseen tietoon. Tiedon kiistäminen vasta jälkikäteen osoittaa, ettei Niinistö joko ollut kunnolla heräillä tai sitten hän ei osannut nopeasti muotoilla tapaa, jolla hän olisi Trumpin virheellisen tiedon oikaissut.

Trump ei toki esiinynyt ko. tilaisuudessa minään myynti- tai kauppamiehenä, kuten Niinistö jälkeenpäin keksi väittää, vaan kyllä hän esiintyi, kuten itsekin toteate, supervallan johtajana, eli maansa presidenttinä niin kuin Niinistökin Suomen presidenttinä. Jos Niiistöllä todella oli tuollainen käsitys, "vain kauppamies", niin sitä suuremmalla syyllä hänen olisi pitänyt puuttua asiaan ja oikaista virhetieto.

Anonyymi kirjoitti...

Jep jep!

Tämä on täyttää faktaa koko blogijuttu! Alusta loppuun.

Anonyymi kirjoitti...

“One of the things that is happening is you’re purchasing large amounts of our great F-18 aircraft from Boeing and it’s one of the great planes, the great fighter jets.”

- D. Trump

Trump käyttii ilmaisussaan ostaa-verbin kestopreesensmuotoa (you're purchasing), jolla kuvataan englannin kielessä yleisesti juuri meneillään olevaa toimintaa (suom. ”olla tekemässä"). Boeingin ja Suomen ilmavoiminen liikesuhde on kestänyt jo neljännesvuosisadan, joista tuorein kauppa liittyy Hornet-kaluston elinkaaripäivityksiin (Mid-Life Upgrade 1 ja 2). Trumpin lausunto on siis osittain tottakin.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Jos Suomeen hankitaan Kauppamieheksi tituleeratun presidentti Trumpin mainitsemat hävittäjät, niin tämän blogin ja sen kommenttien päivitetty julkaisu olisivat mielenkiintoista luettavaa. Jos niitä ei tilata USA:sta, sama juttu...

Anonyymi kirjoitti...

Saattaapi vesi virrata pitkää Vantaanjoessa, kun seuraavan kerran meidän kauppapoikia lähetetään Trumpin mollattavaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Jospa arvoisa Blogisti nyt vähän rauhottuisi: kriittinen suhtautuminen Niinistön touhuihin on jo tullut selväksi. Välillä olisi kiva blogista lukea jotain muustakin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Mutku toi Sauli on joka päivä framilla jossakin…ja se oikein työntää aina itseään koko ajan esille…kun on valitkin tulossa ja Sauli haluaa tulla aivan välttämättä tulla valituksi jo ekalla kierroksella eikä se viitsisi millään keskustella yhdessä muitten ehdokkaiden kanssa…se juttelee mieluummin vaikka kirjailija Paul Austerin kaa Akateemisessa…se Auster kun paljon kivempi kuin nämä kaikenmaailman mativanhaset ja muut ehdokkaat jotka kehtaakin lähteä ehdolle ja kilpasille Saulin kanssa…eiks ne todella ymmärrä ettei niillä ole mitän mahdollisuuksii Salea vastaan...Sauli halutaan ja Sauli niin kovin mielellään lähtee mukaan kaikkii juttuihin joissa vaan on paljon yleisöä ja kansaa paikalla ja jossa saa kätellä ihmisii ja kysyy et mitä sulle kuluu ja miten se kesä on oikein mennyt… ajattelen jo hieman kauhunsekaisin tuntein lokakuun Kirjamessuja ja sitä, mihin kaikkeen siellä tarvitaan taas Sauiia ja kuinka monta kirjalijaa hänen pitää siellä tavata ja haastatella, kyllä Sauli sinnekin menee aivan melellään sillä onhan siellä taas tosi paljon ihmisiä koolla ja niitä kannttajakorttejakin pitäisi haalia kokoon…ei vain 20 000 vaan mieluummin 200 000.. no 2 milj lienee kuiteskin liian kova tavoite…että tällä tavalla!

Anonyymi kirjoitti...

Blogisti kanta pressavaaleihin on todella tullut selväksi. Sauli Niinistöä ei saa valita uudelleen - ainakaan eka kierroksella - koska hän mm. esiintyy liikaa julkisuudessa jo nyt, ei osallistu muiden kaa keskusteluihin, kerää kannattajakortteja, on jo 69 -vuotias ja omistaa Lennu -nimisen koiran, joka irvistää epämiellyttävästi.

Blogistin ykkössuosikki on Laura Huhtasaari. Se on hänen ensi-ihastuksensa. Muitakin perusteluja on. Myös vanha tuttu, kunnon mies Vanhasmatti käy, lisäksi blogisti ei pidä pahana, jos ikiroutataistelija Paavo Väyrynen saa itsensä ehdolle iskemällä pöytään 20 000 korttia.

Näissä asetelmissa mennään tällä hetkellä tässä henkeäsalpaavan jännittävässä presidenttipelissä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Voi, voi! Vääriä ja osin jopa peräti vääriä ja virheelllisisä tulkintoja ja väitteitä anonyymiltä!

Toki Sauli saadaan valita pressaksi ja, jos kansa nin päättää, niin mikä ettei jo ensimmäisellä äänestyskierroksella. Kansa tietää ja kansa päättää!

Istuvana Sauli joutuu tietenkin olemaan jo virkansa puolesta julkisuudessa. Mutta muutoin vähempikin julkisuus minusta riittäisi. Ei olisi tarpeen mennä kaikkiin mahdollisiin kisssanristiäisiin - vaikka niissä olisi paljon väkeä ja äänestäjiä paikalla (!) - vaikka miten pyydettäisiin ja maaniteltaisiin. Kirjamessut ja kirjalijden haastattelut ovat tilaisuuksia, joissa presidenttiä ei juuri oodottaisi näkevän.

Kohta alkaa pikkujoulukausi, joten saapa nähdä, kuinka moniin pikkujouluihin Saulii ehtii osallistua ja monissako juhlissa hän "joutuu" esiintymään pukkina!

Presidentillä pitäisi toki löytyä ripaus arvostelukykyä, itsekritiikkiä ja -hillintää. Olisi hyvä jos löytyisi.

Odottaisin presidentiltä, joka on myös presidenttiehdokas, reiluutta, ja sitä että hän myöntäisi olevansa presidenttiehdokas, eikä venkilisi kuukausikaupalla, että "no niin…hm…katsotaan nyt kertyisikö niitä kortteja sitte se vaadittu määrä" jne. Totta kai Niinistö käy koko ajan, on käynyt jo monta kuukautta, kiivaasti vaalikampanjaa, johon kuluvat mm. kaikkiin maakuntiin, joita on 18, juuri "sattumoisin" tänä vuonna tehtävät maakuntamatkat, jotka ovat itse asiassa puhtaita vaali- ja kättelytilaisuuksia.

Presidentiltä ja ehdokkaalta odottaisi mielen malttia, jottei hän lähtisi suin päin ja täysin perusteettomasti kiivastuneena piikittelemään ja mollaamaan yhtä vastaehdokasta, kuten pari päivää siten Matti Vanhasta siitä, että tämä olisi muka itse jo ajat sitten tykönään päättänyt, mistä uudet hävittäjät olisi tilattava. Vanhanen osoitti, että Niinistö ko. väite oli täysin virheellinen, siis valetta.

69-vuotias saa toki olla, J.K. Paasikivi taisi olla ensimmäisen kauden aloittaessaan jotain 75-vuotias tai enemmnkin. Lennun virnistys, ei siis suinkaan irvistys,kuten anonyymi sanoo, ei ole epämiellyttävä, vaan päin vastoin oikein kiva ja miellyttävä. Ja virnistyksestään myös presidentti tunnetaan!

Laura Huhtasari on uudentyyppinen presidenttiehdokas ja siinä suhteessa mielenkiintoinen henkilö, joka saattaa menestyä paremmin kuin monet uskovat ja toivovat. Vanhasen Matissa ei ole mitöän vikaa. Nyt hän on oikein sopiva ehdokas, on parhaassa iässä ja hänellä on kaunis ja viehättävä naissystävä jne. Matti on 198 cm pitkä, Niinistö 177; toki sekin on jo melko lähellä suomalaisen miehen keskipituutta, ei siinä mittään! Mati olisi presidenttinä Trumpin vieraana oikaissut heti infotilaiuudessa Trumpin heiton hävittäjäkaupoista, Niinistö ei sitä tehnyt. Matti on ollut pääministerinä about 7 vuotta, Sauli ei päivääkään. Tällaistakin vertailua saa harrastaa.

Väyrynen tuskin saa kerättyä 20 000 kannattaj korttia - mutta mistä sitä Paavosta koskaan varmasti tietää! Kyllä Paavo kelpaa ehdokkaaksi siinä missä muutkin ehdokkaat.

Minusta kaikki ehdokkaat olisivat oikein päteviä ja sopivia Suomen presidentiksi. Kansa tammi- ja helmikuussa sitten päättää. Jotkut tykkäävät yhdestä ehdokkaasta, ja toiset taas joistakin muista ehdokkaista.

Anonyymi kirjoitti...

Liittyen A-studion keskusteluun "hävittäjäjupakasta", siteraan tähän otetta Matti Vanhasen omakustanteisesta kirjasta Ulkopolitiikka (s. 59):

Tiivistyvä yhteistyö Ruotsin kanssa nousee varmasti esille, kun maamme valmistelee seuraavaa hävittäjäkauppaa. Mikäli ruotsalasvalmisteiset hävittäjät vastaisivat tarpeitamme, jokainen osaa nähdä millaisia myönteisiä kehitysnäkymiä kauppa voisi avata ilmavoimiemme yhteistyössö. Päättäjät joutuvat ratkaisun tausta-arvioinnissa nojaamaan hyvin suppeaan joukkoon ilmasodankäynnin teknologian osaajia.

Koneiden suosrituskyky, niihin saatavat asejärjestelmät ja järjestelmien yhteensopivuus armeijamme muuhun toimintaan ovat asioita, joilla on merkitystä. Pienellä maalla ei oikein ole varaa muuhun kuin parhaan suorituskyvyn hankkimiseen. Parhaimmillaan kuitenkin Suomen ja Ruotsin teollisuusyhteistyö tällä alalla voisi tarjota koko Suomi-Ruotsi -alueen suorituskyvyn parantumista. Voisiko hankintapäätöksen tästä näkökulmasta liittää luottamukselliseen Suomen ja Ruotsin yhteisen toiminnan teknologisesti parhaiden asejärjestelmien liittämiseksi ruotsalaisvalmisteiseen hävittäjään? Kuten lukija huomaa, suuntaudun vahvasti siihen, että hyvistä Hornet-kokemuksista huolimatta, tietty laajempi etu voisi olla saavutettavissa tällä kertaa erilaisella yhteistyökokoonpanolla.

Lähde: http://www.suomenmaa.fi/neo/1/kirja.pdf

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tuosta Vanhasen kirjassa kirjoitetusta pätkästä ei kyllä kukaan järkevästi, ei kärkevästi, ajateleva poliitikko tai yleensä ihminen tietenkään voi tehdä sellaista johtopäätöstä, että Vanhanen olisi jo "päättänyt" tilata uudet hävittäjät Ruotsista tai "sitoutunut" niin tekemään. Näin kuitenkin muuan S.Niinistö toissa päivänä pokkana väitti.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Katso myös Matti Vanhasen blogikirjoitusta 29.8. "Hävittäjäkauppaa korkealla tasolla".

http://mattivanhanen.fi/havittajakauppaa-korkealla-tasolla/

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ks. lisäksi HS:n juttua 30.8. " Vanhanen ei pyörrä puheitaan hävittäjäkaupoista - Niinistö arvostelee Vanhasta tahallisesta väärinymmärryksestä"

http://mattivanhanen.fi/havittajakauppaa-korkealla-tasolla/

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Vielä: ISTV 29.8.:

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja ja keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen vastaa puolustusvaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok) syytöksiin ruotsalaisen Jas Gripen -hävittäjämallin suosimisesta sanomalla, että eri vaihtoehtoja tulee kyetä avoimesti arvioimaan.

Vanhanen sanoi vuonna 2016 pitävänsä perusteltuna, että Suomen Hornetit korvataan ruotsalaisilla Saabin Jas Gripeneillä.

Hän perustelee asiaa muun muassa sillä, että Suomen ja Ruotsin teollisuusyhteistyö puolustuksen alalla voisi parantaa koko alueen suorituskykyä.

Kanervan mukaan Suomi ei kuitenkaan ole sitoutunut etukäteen mihinkään yksittäiseen toimittajamaahan.

– Tarjouskilpailun tulee olla aito. Mutta kyllä se sallii tietysti sen, että pitää voida myös arvioida, mitä vaihtoehdot sitten saattaisi muutoin merkitä, Vanhanen sanoo.

Hänen mukaansa hävittäjähankintojen ”ehdoton ehto” on kuitenkin se, että suorituskyky ratkaisee.

– Olen spekuloinut, että mikäli ruotsalainen kone on suorituskyvyltään meidän tarpeita vastaava, niin mitä se voisi merkitä muuta. Sen puitteissa sitten vasta pohditaan, mitä se saattaisi muuten sitten tarkoittaa Ruotsin puolustusyhteistyössä, hän sanoo.

Anonyymi kirjoitti...

Blogisti kirjoitti: "Tuosta Vanhasen kirjassa kirjoitetusta pätkästä ei kyllä kukaan järkevästi, ei kärkevästi, ajateleva poliitikko tai yleensä ihminen tietenkään voi tehdä sellaista johtopäätöstä, että Vanhanen olisi jo "päättänyt" tilata uudet hävittäjät Ruotsista tai "sitoutunut" niin tekemään. Näin kuitenkin muuan S.Niinistö toissa päivänä pokkana väitti".

Blogistille tiedoksi, että puhuessaan suomalaismedialle Suomen Washingtonin suurlähetystössä presidentti Sauli Niinistö kommentoi Vanhasen arvostelua sanomalla, että hän [Vanhanen] kuuluu siihen joukkoon, joka on [hävittäjäkaupoista] jotain ennakkoon lausunut.

Presidentti ei käyttänyt ilmaisuja "päättänyt", "sitoutunut" tms.

t. toimittaja

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kyllä ei Niinistö tuolla tavalla sanonut kuin anonyymi edellä yrittää esittää, siis että esimerkiksi Vanhanen olisi vain asiasta ennakkon jotain lauusnut.

Viittaan blogikirjoituksen kappaleeseen 14, jossa olen kertonut mitä Niinistö sanoi ja asian ilmaisi. Tuon kappaleen loopuosa on otettu melko tarkkaan Verkkouutisisten ao. jutusta, Verkkouutiset lienee aika lähellä kokoomusta eli puoletta, jota Niinistö itsekin edustaa,

Niinistö siis väitti, viittaamalla epäsuorasti vanhaseen, että Suomessa on joukko poliitikkoja, jotka ovat ottaneet vähän ennnakkoa ja sanoneet, että "ne" tilataan Ruotsista.

Tässä blogijutun ao. kappale:
14. Presidentti Niinistö tuntui provosoituneen oikein kunnolla Matti Vanhasen hienoisesta kritiikistä, jota minusta ei tosin voida pitää mitenkään provosoivana puheenvurona. Niinistö ryhtyi suorastaan moittimaan Mattia tokaisemalla, että "Vanhanen on yksi harvoista, jotka haluavat ymmäärtää tämän asian väärin. Ei siitä asiasta jäänyt epäselvyyttä kenellekään". Niinistö jatkoi, että Suomessa on muutama poliitikko on ottanut vähän ennakkoa ja sanonut, että ne tilataan Ruotsista.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sitä paitsi sillä, onko Vanhanen sanonut joskus jotakin jostakin ja miten hän on asian silloin ilmaisut, ei ole tietenkään mitään tekemistä sen kanssa, mistä asiassa ja väittelyssä nyt on ja oli myös Washingtonissa kysymys. Vaikka Vanhanen olisi kannattanut suoraan ja ilman ehtoja - mitä hän siis ei ole tehnyt - hävittäjäkauppoja Ruotsista, se ei olisi tehnyt häntä esteelliseksi eikä epäpäteväksi ottamaan kantaa siihen kysymhyksen, johon hän otti blogissaan ja sen jälkeen hastatteluissaan kantaa.

Siis siihen, etä Vanhasen mukaan Niinistön olisi tullut välittömästi tiedotustilaisuudessa oikaista ja korjata Trumpin virheellinen lauusunto tai heitto, jonka mukaan Suomi olisi mukajo ostanut tai ostamassa hävittäjät Boeingilta ja Yhdysvalloilta.

Siitähän tässä koko asiassa yksinomaan oli kysymys.

Sauli Niinistö, joka on siis vanha juristi, kuten esim. HS on suureen ääneen toitottanut, lähti puolustelemaan ja vähättelemään omaa "mokaansa" ja hyökkäämällä häntä kritisoinutta Matti Vanhasta kokonaan sellaisella seikalla tai asialla, jolla ei ole mitään tekemistä Trumpin heiton tai Niinistön ko.. vaikenemisen osalta.

Niinistö ilmeisesti muisteli hämärästi vanhaa kiinalaista oikeus- ja kokemussääntöä, joka sanoo, että "hyökkäys on paras puolustus"!

Mutta puolustuksesssakin tuilisi olla reilu eikä väittää toisen eli vastapuiolen sanoneen joskus sellaista, mitä tämä ei toodistettavasti ole sanonut.

Tämän asian väittely loppuu nyt tältä erää tähän.

Anonyymi kirjoitti...

Hienosti Vanhanen on avannut vaalikampanjansa. Muuten vaikea yhtyä hänen näkökulmaansa. Vuosia vientikauppaa englanninkielisessä maailmassa johtaneena tuo Trumpin heitto ei tullut ollenkaan yllätyksenä. Se on juuri samankaltainen kuin voisi odottaa Suomen vientidelegaation korkea-arvoisimmilta poliitikoilta.

Niinistön reaktio oli juuri se paras. Amerikkalaisille on selvää, että kaupankäynnissä myyjä yrittää viedä asioita vähän pidemmälle kuin millä tasolla ne jo on. Kun ostaja ei ole vielä allekirjoittanut mitään, eikä kukaan sano takaavansa, että jotain tapahtuu, ei kaupankäynti ole heidänkään näkökulmaltaan edennyt. Hyviä suhteita diplomaattisesti ylläpidettäessä ei ole tarvetta haastaa Trumpin tarkoituksellisen optimistista ennakoivaa lausumaa kun kauppakumppanuus on kunnossa ellei ratkaisu olisi jo heitä vastaan. Eikä Trumpin lauseeseen vastaamattomuus ole rinnastettavissa vaaleille toimittajille vastaamiseen, koska siinä Trump on nähtävä haastavana osapuolena, Niinistö vain oikaisi tilanteen ilmaisten syyn toiminnalleen.

Nyt Trumpin heitto taitaa toimia juuri niinkuin on suunniteltu, mahdollisesti odottamattomankin hyvin. Vanhasen ja Niinistön vastakkainasettelu varmistaa sen. Super Hornet saa myönteistä huomiota samalla, kun Kanerva ja Niinistö vaikuttavat torjuvan ruotsalaisen vaihtoehdon. Vaikka niillä ei ole mitään todellista merkitystä, jää kaikki muut vaihtoehdot täysin vailla huomiota. Jollekin voi syntyä jopa mielikuva, että äänestää Super Hornetin puolesta äänestäessään Niinistöä. Jotenkin arvaan, että ruotsalaisilla ei ole kova hinku asetelmalle, jossa heidät asetettiin muun kuin vaaleissa voittavan ratsun selkään. Nähtäväksi jää keksiikö muiden hävittäjävaihtoehtojen myyntiorganisaatiot keinoja nousta vaalikilpaan ennakkosuosikin kyytiin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Anonyymiltä hieman outoa jupinaa ja spekuleerausta.
Niinistön reaktio ei ollut "paras". koska se jäi kokonaan tulematta tiedotustilaisuudessa, vaikka siihen oli ollut täysi mahdollisuus ja hyvä tilaisuus. Siitä ja vain siitä on ollut kysymys.

Anonyymi kirjoitti...

Suomi aloitti EM-kotikisat upealla voitolla Ranskasta.

Some villiintyi Susijengin sensaatiovoitosta – Lauri Markkasta ehdotettiin presidentiksi.

Mutta missä oli Meidän Sauli? Miestä ei näkynyt katsomossa, vaikka paikalla oli lähes 14 000 innokasta suomalaista katsojaa ja tilaiuus olisi ollut mitä otollisin suosion kalastelua varten näin vaalien kovaa vauhtia lähestyessä. Olisiko Sauli liian lyhyt koriksen pelaajaksi ja faniksi? Ehkä kuitenkin kelpaisi vaikka takamieheksi. Matti Vanhanen sen sijaan donkkaisi komeasti, pituutta hällä kun on 198.

Akateemiseen kirjakauppaan lauantaina ei mahdu sisälle kuin 200-300 ihmistä kuuntelemaan, kun Sauli yrittää haastatella Paul Austeria.

Anonyymi kirjoitti...

Sauli Niinistö voi sanoa Paul Austerille "mitäs me kirjailijat". Toivottavasti Jenni on " valmentanut " Saulia, sillä muuten voi mennä pieleen! Sauli Niinistöhän on suuri ajattelija ja kirjailija!

Anonyymi kirjoitti...

Onneksi Yle striimaa Niinistön ja Austerin keskustelun suorana osoitteessa yle.fi/kirjojensuomi. Tapahtuma tavoittaa täten koko Suomen. Niinistö on myös syksyn ensimmäisen Ykkösaamun vieraana huomenna.

Anonyymi kirjoitti...

Matti Vanhanen nimitettiin keskustan presidenttiehdokkaaksi jo toukokuussa 2016. Varhaisesta ehdokkuudesta huolimatta, tuntuu että hän "tuhlaa panoksia" liikkumalla liikaa omiensa joukossa mm. tupailloissa ja elonkoerjuujuhlilla tai kuten Facebookista voi lukea: lukemassa satuja päiväkoti-ikäisille (linkki linkin teksti). Ponnetonta ja tylsää!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Anonyymi, katsos kun Matti ei kosiskelekaan äänestysikäisiä suomalaisia, ei edes kirjallisuuden alalla, kuten eräät (esim. muuan S.Niinistö), vaan tyytyy vain lukemaan satuja lapsille, jotka eivät pääse äänestämään vielä pitkiin aikoihin. Matissa on herkkyytä, jota presidentilläkin pitäisi olla.