tiistai 22. elokuuta 2017

1103. Sauli Niinistö jälleen äänessä

                                                                            Roni Rekomaa/Lehtikuva
  Alkaisivatko rasituksen merkit jo hieman näkyä presidentin kasvoilla?
  1. Turun puukotustapauksen jälkeen poliitikkomme ovat alkaneet kilvan vaatia eri viranomaisten toimivaltuuksien lisäämistä ja voimistamista, turvapaikanhakuprosessin nopeuttamista, pakkopalautusten  kiirehtimistä ja ties mitä kaikkea muutakin. Tämä niin tuiki tavallista meillä Suomessa, jossa asioihin ja ongelmiin herätään aina liian myöhään ja vasta sitten, kun jotakin todella kauhistuttavaa on jo ehtinyt tapahtua. Miksi ihmeessä tämä poliitikkojen kärkikaartimme ei ole huolehtinut nyt vaadituista toimenpiteistä ja niiden tekemisestä jo ajat sitten, koska kaikki ovat tienneet, että kohta se terrori on täällä? Siitähän heille maksetaan, että huolehtisivat. 
  2.Asialla ovat olleet kaikkien hallituspuolueiden edustajat pääministeri Juha Sipilästä, ministeri Petteri Orposta ja urheiluministeri Sampo Terhosta alkaen. Samaa virttä ovat veisaneet myös sisäministeri Paula Risikko, oikeusministeri Antti Häkkänen, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen, presidenttiehdokas Matti Vanhanen ja tänään myös Hyvinkäällä kokoontunut perussuomalaisten eduskuntaryhmä kesäparran kasvattaneen Jussi Halla-ahon johdolla. Tapetilla on ollut etenkin tiedustelulainsäädännön uudistaminen. Sen puolesta on puhunut myös Helsingin suurlähettiläspäivillä esiintynyt tasavallan presidentti Sauli Niinistö. 
  3. Sauli Niinistöllä onkin riittänyt viime päivinä ja aikoina vipinää yllin kyllin. Tämä ei ole mikään ihme, sillä Niinistö on aloittanut vaalikampanjansa hyvissä ajoin jo keväällä, vaikka hän itse väittää aloittavansa sen vasta itsenäisyyspäivän jälkeen. No, täälainen "puolivallattomuus" presidentille toki sallittakoon, mutta toisaalta - kyllä kansa tietää! 
  4. Kestääkö huomenna 69 täyttävän Sauli Niinistön fysiikka tällaisen ruljanssin? Hän puhuu joka päivä jossakin, käy Turussa kaksi kertaa päivässä, vie kukkia torille, kipaisee tuomiokirkossa, käy välillä Helsingin Mäntyniemeeesä, asustelee Kultarannassa - miksi muuten presidentillä pitää olla erityinen kesäasunto (?) - lähtee torstaina, siis 69 vuotta juuri täytettyään Jennin kanssa Tukhiolmaan juhlimaan sikäläisen kunkun ja kuningatteren kanssa Suomi 100 -vuotta happeningiä - eivätkö kaikki pohjoismaiset kuninkaat ja kuningatteret juhlineet tuota sataa vuottaan jo kesäkuun alussa Helsingissä? Kyllä juhlivat ja peräti kaksi päivää putkeen. Mutta ei niille tunnu riittävän mikään! 
  5. Eikä tässä suinkaan kaikki, sillä Kalle Kustaa ja Silvia tulevat kohta vuorollaan Helsinkiin - ja taas juhlitaan! Viikon kuluttua Sauli Niinistö lähtee tapaamaan Danald Trumpia - presidenttiä jota kukaan muu ulkomainen valtionpäämies ei juuri nyt halua tavata -  ja sen jälkeen parin viikon päästä jälleen uudelle matkelle New Yorkiin YK:n yleiskokoukseen, missä yheteydessä hän ierailee myös Minnesotassa, jossa hänet promoidaan kunniatohtoriksi. Minne Niinistö oikein saa mahtumaan kaikki tohtorinhattuna, kysyn vaan?  Mutta niinhän se kokemussääntö menee: mitä heikommat paperit ja todistukset sä saat itse koulusta ja yliopistosta, sitä korkeammelle valtionhallinnossa ylenet ja sitä enemmän sinua jubiloidaan tohtorinhatuilla ja kaikenlaisella muullakin krääsällä.
  6. Niinistö siis puhui tänään lähettiläspäivillä. Muuten, miksiköhän tuollaisiakin "päiviä" yhä edellen järjestetään ja onko niistä itse asiassa nykyoloissa minkäänlaista hyötyä? Asia oli toisin joskus 30-40 vuotta sitten, mutta nyt me elämme globalisoituneessa maailmassa kokonaan toisenlaisia aikoja, jolloin yhteydenpito käy vaivattomasti muutamassa sekunnissa eikä tarvitse matkustaa minnekään. Riittää kun käppäilee makkarista työhuoneeseen ja alkaa katsella, kuunnella ja käyttää näitä nykyajan vempaimia.  Ei suurlähettiläiden tarvitsisi sen takia kokoontua yhteen. 
7. Tämän rakentavan esipuheemme jälkeen voimmekin syventyä siihen, mitä meidän Saulimme sanoi tänään suurlähettiläille ja muille kuulijoille Helsingissä. En ryhdy toistamaan tässä kaikkea, mistä hän esitelmöi, sillä koko puheen voitte lukea oheisesta linkistä. Yritän keskittyä siihen, mitä presidentti sanoi rajatarkastuksista ja -valvonnasta, turvapaikanhakijoista  ja maahanmuutosta. 

Presidentti Niinistön puhe 22.8.

8. Niinistö sanoi, että mielipiteet maahanmuutosta ovat jyrkästi eroavia. ”Ehdotetaan rajojen sulkemista tai toisaalta vastustetaan pakkopalautuksia. Monet taas eivät näe asiaa näin yksiselitteisenä. Ne monet ovat tässä oikeassa”, Niinistö arvioi. Niinistö siis vastustaa rajojen sulkemista ja pakkopalautuksia, näin ymmärrän edellä siteeratun Niinistölle varsin tyypillisen kryptisen sanamuodon puheeesta. 

  9. Niinistö: Suomea sitovat kansainväliset sopimukset pakolaisista ja turvapaikanhakijoista, ja niitä noudatamme. Suomessa on sitovaa myös oma oikeusjärjestyksemme. Sitäkin noudatamme. Olen havainnut, että Niinistö vetoaa ja korostaa nykyisin - jolloin presidentinvaalit siis ovat kovaa vauhtia lähestymässä - kovin mielellään oikeusvaltio Suomea ja kehuu sen oikeuslaitoksen toimintaa ja kansainvälisesti korkeaa tasoa. Hyvä näin, mutta kyllä vähempikin korostaminen tässä suhteessa saattaisi riittää.  
  10. Niinistö sanoi tässä kohdin mm. että "oikeuslaitoksemme on maailman eturiviä, myös turvapaikka-asioissa. Sen ratkaisujen yleinen yleiskatsominen tai suoranainen vastustaminen horjuttaa koko yhteiskuntajärjestystämme". 
11. Tähän sanoisin, että "höpö höpö". Niinistö puhuu palturia. Eivät suomalaiset ole suinkaan ylenkatsoneet, vielä vähemmän "yleisesti ylenkatsoneet", tuomioistuimiemme toiintaa tai ratkaisuja myöskään turvapaikka-asioiden osalta. Tuollainen väite on huuhaa-puhetta, jota tasavallan presidentltä ei uskoisi kuunaan kuulevansa. Eri asia on, että suomalainen turvapaikkaprosessi on aivan liian hidas, mistä saamme kiittä lainsäätäjäämme ja hallitustamme. Hitaus ei kuitenkaan ole tuomioistuimien vika, sillä ko. asioiden käsittelyyn kuluu paljon aikaa jo ennen tuomioistuinkäsittelyä, eli esimerkiksi  turvapaikanhakijoiden puhutteluihin, kuulusteluihin, selvitysten hankkimiseen, asian tutkimiseen ja yleensä maahanmuuttoviranomaisten käsittelyyn ennen kuin asiat siirtyvät valitusten kautta hallinto-oikeuksiin. 

12. Niinistö lausui puheessaan, että "Suomi ei voi sulkea rajojaan sulkeutumatta itse" ja että  "palaaminen rajatarkastuksiin lännessä ei estä turvapaikanhakijan maahanpääsyä; ei estänyt itärajallakaan pari vuotta sitten". 

13. Jälleen outoa puhetta presidentiltä.  Hän samaistaa rajatarkastukset ja rajojen totaaliset sulkemiset. Mutta eiväthän rajatarkastukset tietenkään merkitsisi rajojen sulkemista, vielä vähemmän ihmisten tai koko kansakunnan sulkeutumista. Joka haluaa niin voi sulkeutua "itseensä" , luostariin tai johonkin laitokseen, vaikka rajoja ei edes olisi.

14. Rajatarkastukset, joita esimerkiksi Ruotsi suoritti Tanskan rajallaan vuonna 2016, ovat eri asia kuin rajojen sulkeminen, sillä rajat ylittävä työpaikkaliikkuminen sujui oikein hyvin. Schengen-sopimuksen mukaan  jäsenmaat voivat käyttää  tilapäisiä rajatarkastuksia enintään kahdeksan kuukauden ajan, joten mainittu sopimuskaan ei estäisi Suomea ryhtymästä sopimuksen puitteissa rajatarkastuksiin. Kahden pohjoisen raja-aseman kautta pari vuotta sitten tapahtuneet rajanylitykset ja maahantulot tapahtuivat siksi, että Suomi ei edes yrittänet estää niitä. Sama tapahtui Ruotsin rajalla Torniossa, jonne ruotsalaiset viranomaiset  lähettivät bussi- ja junalasteittain noin 30 000 turvapaikanhakijaa, koska tähän oli ilmeisesti saatu epävirallinen lupa Suomen hallitukselta tai silloiselta Suomen sisäministeriltä.

15. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on, tämän on blogistinkin pakko tunnustaa, viisas mies. Tänään Hyvinkäällä hän totesi, että vaikka persut kannattaakin uusien tiedustelulakin nopeutettu käsittelyä eduskunnassa, lakiuudistuksen varaan ei voida kuitekaan kovin paljon laskea. Keskeinen ongelma on lepsu maahanmuuttopolitiikka, huono turvapaikkapolitiikka ja tehottomat palautuskäytännöt, Halla-aho sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

16. Halla-ahon mielestä turvapaikkapolitiikkaa on kiristettävä reippaasti. Kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet pitäisi hänen mukaansa "ottaa säilöön".  Säilöön ottaminen ei välttämättä tarkoittaisi poliisin huostaan joutumista.Se voisi tarkoittaa myös sitä, että palautuskeskukset sijoitetaan maanatieteellisesti niin, ettei niistä pääse pois. Esimerkiksi saaret soisivat hyvin tähän tarkoitukseen. Halla-ahon mukaan tiedustelulainsäädäntö ei edes yhdessä viranomaisille annettavien lisäresurssien kanssa olisi täydellinen ratkaisu  nykyiseen turvallisuusongelmaan, koska useissa tapauksissa terrorisit ovat toimineet yksin ja lyhyen harkinnan perusteella Tällaisia tekoja, joissa ei ole organisaatioita tai komentoketjuja, on vaikea torjua tiedustelutoiminnalla, Halla-aho lisäsi.

17. Perussuomalaiset linjasi tänään eduskuntaryhmänsä kokouksessa, että  kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet maahanmuuttajat tulisi panna säilöön siihen saakka, kunnes heidät saadaan palautettua omaan maahansa.  Ryhmän mukaan laittomasti maassa oleskelevat ovat turvallisuusriski. Valtion ensisijaisena velvollisuutena on pitää huota kansalaistensa turvallisuudesta. Tässä epäonnistuttiin Turussa pahoin turvapaikkaprosessissa mukana olleen marokkolaismiehen onnistuessa puukottamaan useita ihmisiä. Säilöön otetut kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet maahanmuuttajat eivät pääsisi katoamaan suomalaiseen yhteiskuntaan tai Suomen kautta muun Schengen-maan sisälle. 

18. Yle Uutisten mukaan Turun tapauksen esitutkinnassa on selvinnyt, että Turun puukkomies Abderrahman Mechkah halusi liittyä Isisiin ja haukkui suomalaisia vääräuskoisiksi. Hän oli kuunnellut kännykästään radikaalisaarnoja ja kasvattanut lihaksiaan. Vastaanottokeskuksista oli varoitettu monta kertaa miehen käytöksestä viranomaisia ja nämä varoitukset oli saatettu Supon tietoon. mutta varoittajia ei ollut uskottu. Mechkah - jos tuo nyt on edes miehen oikea nimi - saapui Pansion vastaanottokeskukseen joulukussa 2016. Yle uutisten mukaan mies, joka hänet tunteneiden mukaan on todellisuudessa yli 20-vuotias,  oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen marraskuussa 2016. Saksassa, jonne mies oli ensin saapunut, häntä epäiltiin kahdesta pahoinpitelystä, mutta miestä ei saatu oikeuteen vastaamaan syytteisiin.

19. Tuosta ilmenee oikeastaan suomalaisen turvapaikkaprosessin yllättävä lepsuus koko karmeudessaan. On suorastaan ihmeellistä, että vaikka Supoa oli varoitettu vastaanottokeskuksen taholta useita kertoja miehen radikalisoitumisesta ja hänen ääriajatteluun viittaavasta käytöksestään, Supo ei ottanut varoituksia vakavasti, vaan olisi edellyttänyt, että mies olisi jotenkin konkreettisemmalla tavalla käyttäytynyt uhkaavasti. Nyt mies sitten päätti tehdä näin ja tarttui puukkoon karmein seurauksin. Tätäkö Supo odotti?42 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ranska määräsi rajatarkastukset palautettavaksi Pariisin toisen terrori-iskun jälkeen. Kyseessä on poikkeusjärjestely, jota aina puolen vuoden välein jatketaan. Uusi presidentti Macron teki myös jatkamispäätöksen, joka on muistaakseni voimassa marraskuun loppuun.

Sattuneesta syystä matkustan usein Belgian ja Ranskan väliä. Kun tulee lentäen Ranskaan on kentällä passin- tai henkilökortin tarkistus. Passi valokuvataan paitsi eilen, poliisi vilkaisi sitä nopeasti ja sillä hyvä. Sama tarkastusmenettely on voimassa lähdettäessä maasta.

Entäs sitten autolla? Ei mitään tarkastusta. Raja-asema, sikäli kun siitä on paljon enää jäljellä, on miehittämätön. Voit porhaltaa siitä Ranskan puolelle ja takaisin kenenkään estämättä. Näinhän tekivät myös Pariisin terroristit, jotka asuivat Brysselissä ja kävivät sieltä suorittamassa iskunsa.

Joten en toistaiseksi ole kovin lämmennyt Suomen länsirajan tarkastuksille. Kyllä sieltä helposti läpi pääsee, vaikka ei kävelekään Tornionjoen siltaa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tarkastajia, myös rajatarkastajia ja -tarkastuksia, on eri maissa erilaisia ja -tasoisia.

Jos kerran Suomessa on maaiman paras oikeuslaitos ja parhaat tuomioistuimet - kuten Sauli Niinistö tänään todisti - niin silloin kyllä luotan siihen, että meillä olisi myös korkealuokkainen, eikä ranskalais - tai belgialaistyyppinen, rajavalvonta ja rajatarkastukset. Jos toimeen tartutaan ja saadaan tarttua.

Anonyymi kirjoitti...

Islamistinen terrori-isku tehtiin arkkihiippakunnan pääkaupungissa Turussa eli Suomen luterilaisten "Mekassa". Olenko ainoa, joka tämän huomasi?

Viime päivien moraaliposeerauskuvissa seisoi Turussa rinta rinnan arkkipiispa, Turun piispa, Turun imaami!, valtuuston puheenjohtaja ja kaupunginjohtaja. Murhaajan uskontokunnan edustaja seistä pönötti kunniapaikkalla. Missä oli Turun Jehovan todistajien edustaja? Heiltä murhattiin nainen, joka oli parhaillaan levittämässä sanaa, siis jehovalaista uskoa.

Itse olen täysin uskonnoton mutta pidän näitä kommentteja tarpeellisina tapahtuman kokonaisarvioinnin kannalta.

Anonyymi kirjoitti...

Konsensus näyttää vallitsevan siitä, että turvallisuusasiat ovat retuperällä, ja tarttis tehdä paljonkin. Asiaa ei ole auttanut esim. turvallisuuskomitea, jossa on jäseniä ja asiantuntijoita Supoa myöten.

Anonyymi kirjoitti...

Yllä oleva anonyymi taas täällä häiritsee. Kiitos vastauksesta. Kerroinpa vaan omat kokemukseni.

Ne, jotka katsoivat äsken telkkaria, niin A-studiossa oli Turun puukotusten yleisjohtaja, joku rikosylikomissaari (nimi ei jäänyt mieleen) haastateltavana. Siinä lopussa toimittaja Kirsi Heikel, paras muuten minusta, kysyi noista turvapaikanhakijoiden säilöntäpaikoista, että semmostakin ovat poliitikot ehdottaneet. Tähän poliisi, että poliitikot päättää jne., ei oikein ottanut kantaa, mutta sitten Heikel sai puristettua kommentin. KRP:n mies oli sitä mieltä, etteivät ne ole hyvä idea, parempi olisi saada käsittelyajat selvästi lyhyemmiksi kuin nykyisin. Jostain luin, että 1500 on vapaalla, aika lauma se olisi sulkea valvottuun tilaan, vaikkakin pitkin maata ripoteltaisiin. Mutta keskustelu jatkuu, se on hyvä juttu se.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tuo luku 1500, joka siis pitäisi ottaa säilöön odottamaan paluulentoja, on kuitenkin aika pieni, jos sitä verrataan siihen turvapaikanhakijoiden tulvaan eli noin 30 000 ihmiseen, joka saapui lyhyessä ajassa loppusyksyllä 2015 yllättäen oj pyytämättä Suomeen Tornion kautta. Tuolle määrällekin saaatiin silloin varsin nopeasti tilat perustetuista vastaanottokeskuksista.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Lähinnä vain perussuomalaisten tähän saakka esittämät ideat ja aloitteet kielteisten turvapaikkapäätösten saaneiden maahanmuuttajien säilöön ottamisesta ovat Turun tapauksen jälkeen alkaneet saada kannatusta ja vastakaikua.

Esimerkiksi valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo toteaa tänään Uudessa Suomessa, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet tulisi sulkea erityisiin keskuksiin odottamaan maasta karkottamista.

Turvapaikanhakija saa oleskella Suomessa hakemuksensa käsittelyn ajan ja myös mahdollisen valituksensa käsittelyn ajan. Maahanmuuttoviraston mukaan lähes kaikista kielteisistä turvapaikkapäätöksistä valitetaan. Jos päätös pysyy valitusprosessin jälkeen kielteisenä, poliisin tehtävä on palauttaa henkilö kotimaahansa, mutta siihen kuluu yleensä paljon aikaa.

Paloheimon mukaan kukaan ei tiedä, paljonko Suomeen jää loppuun käytyjen prosessien jälkeen laittomasti ihmisiä tai missä he ovat. Viranomaiset ovat epäilleet heidän määränsä kasvavan, kun yhä useampi valitusprosessi alkaa tulla päätökseen. Paloheimon mukaan lopullisen kielteisen päätöksen saaneet tulisi internoida eli sulkea turvasäilöön tai eristää turvallisuussyistä.

Anonyymi kirjoitti...

Supo syyllistyi selvään virheeseen. Yksi soitto vastaanottokeskuksen johtajalle olisi muuttanut riskiarvion toiseksi. Mikä oikeutti laiminlyömään asian selvittämisen täysin? Tuskin mikään oikeutti olemaan käyttämättä 5 minuuttia aikaa yhteen puheluun. Ensin vielä kiistettiin, että mitään varoituksia olisi saatu. Tämä olisi jäänyt totuudeksi, elleivät varoituksen tekijät olisi nostaneet asiaa esille.

Onko Pelttari tehtäviensä tasalla? Jo organisaatiossa tapahtunut seksin harrastaminen virka-ajalla ja virka-autossa sekä virkamerkin esitteleminen chattaillessa herättää kummastusta.

Pelttari pitäisi mielestäni erota.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

En tunne miestä, sano Ketola Jeesusta.

Minä en tunne Antti Pelttaria enkä tiedä hänen pätevyydestään. Pelttari on 52-vuotias juristi, joka on valmistunut oikeustieteen kandidaatiksi vuonna 1992. Vuosina 1998–2005 hän oli valiokuntaneuvos eduskunnan ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnissa. Pelttari aloitti sisäasiainministeriön kansainvälisten asioiden yksikön ylijohtajana vuonna 2005, mutta jäi Supoomn siirtyessään tehtävästä virkavapaalla. Vuoden 2009 alusta Pelttari toimi sisäministeri Anne Holmlundin poliittisena valtiosihteerinä. Pelttarista tuli tai hänestä tehtiin Supon vt. päällikkö, kun viran vakinainen haltija Ilkka Salmi, joka on myös kokoomuksen miehiä, lähti EU:n tehtäviin, minne tielle hän sitten myös jäi lopullisesti.

Näyttäisi siltä, että Pelttari on aika tyypillinen polittinen (kokoomuslain) jäsenkirjavirkamies - eduskunnan valiokuntaneuvoksiksi valitaan vain jäsenkirjan omaavia henkilöitä - jolla ei näyttäisi olleen ennen Supoa juurikaan kokemusta poliisin tehtävistä.

Luulisin kuitenkin, että Supossa on ylipätään päteviä virkamiehiä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

En odota enkä "vaadi" Pelttarin eroa. Meikäläisen sanotuilla vaatimuksilla ei olisi mitään vaikutusta.

Supo voisi toimia näissä "vinkkiasoissa" kyllä toimia paremmin ja ottaa kaikki vinkit ja varoittelut vakavasti. Varsinkin sellaiset ilmoitukset, jotka tulevat viranomaistahoilta, joihin laajassa mielessä voidaan poliisin lisäksi lukea myös vastaanottokeskukset ja niiden henkilökunta.

Anonyymi kirjoitti...

Supon johtaja Pelttari kannattaa vastaanottokeskuksia. Pelttari sanoi Ylen aamutelevisiossa, että lainvoimaisen päätöksen saaneet saataisiin todennäköisesti nopeammin pois maasta näillä keskuksilla.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Valtakunnassa alkaa kaikki taas olla pikku hiljaa normalisoitua. Hyvä merkki tästä on mm. se, että prof. Matti Tolvanen on palannut lomaltaan ja ryhtynyt jakelemaan lausuntojaan Turun tapauksesta mm. iltapäivälehdissä ja tv-toimituksille. Ääneen ovat päässeet myös professorit Jussi Tapani ja Kimmo Nuotio.

Iltapäivälehdissä Turun tapauksesta ovat kirjoittaneet myös monet uudet ja nuoret toimittajat. Se on hyvää harjoitusta vaativampia tehtäviä silmällä pitäen, joten jatkakaa! Aloittelevan toimittajan on toki hyvä pirauttaa tai lähettää viesti näille kokeneille ja päteville rikosoikeusoppineille, joita huumorimielessä myös päivystäviksi dosenteiksi on kutsuttu.

Muuten, presidentti Niinistö ei ole tänään - kello on nyt 11.41 - ennättänyt pitää vielä yhtään puhetta tai tiedotustilaisuutta! Mutta vielähän tuo ehtii sen tehdä.

Anonyymi kirjoitti...

Me olemme lähettäneet korkea-arvoisena asiantuntijana entinen ministeri Hanna Mäntylän EU-edustajaksi turvapaikan hakijoiden vieraannuttamiseksi lähtömaistaan.
Hyvin menee, mutta menköön.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Niinpä! Emmekä välittäneet hittojakaan siitä, että tämä Mäntylä oli ollut vähän aikaisemmin epäiltynä melko törkeästä avustuspetoksesta, josta hän selvisi vain siksi, että teon syyteoikeus ehti vanhentua ennen kuin Mäntylä saatiin haastetuksi oikeuteen vastaamaan syytteeseen. Ehti vanhentua, kun ao. haastemiehet ja kukaties joku muukin virkamies töppäsi, tahallaan tai "ainoastaan" tuottamuksellisesti.

Niin pääsi taas yksi poliitikko vastustaan kuin se kuuluisa koira veräjästä!

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa lukea HS:n Brysselin toimittajan Pekka Mykkäsen analyysi "Euroopan unioni ei ole poliisivaltio - avoimet rajat hyödyttävät terroristeja

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005335838.html

Anonyymi kirjoitti...

Kuten Mykkänen kirjoittaa, tiedustelulaeista huolimatta jihadistit onnistuivat tekemään vuonna 2016 EU-maissa 13 iskua ja surmaamaan niissä yhteensä 135 ihmistä.

Eniten iskuja ja murhatekoja jihadistit tekivät Ranskassa, Espanjassa, Britanniassa, Belgiassa ja Hollannissa. Siis maissa, joissa paljon puhutut tiedustelulait, joita Suomeen vasta nyt suunnitellaan, ovat ollet voimassa jo iät ja ajat.

Anonyymi kirjoitti...

Kokoomuslaiset heräilevät pikku hiljaa ruususen unistaan. Olisi pitänyt vaan heräillä pikkasen aikaisemmin, eikä vasta sen jälkeen kun turuilla ja toreilla makaa suomalaisia ruumiita.

Kokoomuslaisen Orpon aikana maahan marssi Ruotsin kautta hallitsemattomasti 30 tuhatta nuorta salskeaa, joiden ei pitäisi todellakaan olla tässä maassa.

Tämähän on surullinen tulema suomalaisten poliitikkojen toiminnasta maahanmuuttoasiassa.

Anonyymi kirjoitti...

Paljonko iskuja olisi ollut ilman tiedustelulakeja?

Anonyymi kirjoitti...

Luin tänään jostakin että kaksi jihadistien valmistelema iskua on estetty tiedustelutoiminnan avulla.

Skorpioni kirjoitti...

Poliisihallitus on aivan oikeassa siinä,ettei Suomessa tarvita mitään palautuskeskusta. Ajatelkaa nyt useita tuhansia säilöönotettuja suljettuna kuukausiksi johonkin vankilanomaisiintiloihin. Tarvittaisi uusi laki palautettavien henkilöiden säilöönotoista, erityiset tilat yms! Ei tule mitään.
Supon toiminta tulisi tutkia. Ei riitä,että on paljon työtä,ei ehdi,ei resursseja jne. Anteeksiantamatonta menettelyä. Pelttari ei ole kovin suuressa kurssissa henkilöstön keskuudessa. Nämä tiedot pitänevät paikkaansa? Nythän vaikuttaa siltä,että kysymys on ollut tosiasiassa terroristiverkostosta. Neljä henkilöä jo vangittu ja kaksi lisäksi kiinniotettu. Kyllä Supon olisi tullut aikanaan tutkia jo pääepäillyn tausta, joka täysin hämärä ja taustalta löytynee tutkimuksissa vaikka mitä!
Minkälaisia henkilöitähän ovat ne 350 henkilöitä,joita Supo pitää radikaloisoituna ? Varmaa hurjaa sakkia! Eikö ne pitäisi panna heti säilöön?

Skorpioni kirjoitti...

Avoin kysymys entiselle sisäasiainministeri Petteri Orpolle ja kansliapäällikkö Päivi Nergille, oliko viisasta eriyttää Supon toiminta erilliseksi Sisäasiainministeriön yksikössä eroon muista poliisiyksiköistä. Nyt ei tieto kulje. Viittaan Nergin tämänpäiväiseen Savon Sanomien artikkeliin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jaahas, Skorpionilla näyttää olevan jonkinlaista sisäpiiritietoa Supon eriyttämisestä! Anna tulla vaan kaikki ulos, mitä tiedät.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Skorpioni on siis kansliapäällikkö Päivi Nergin linjoilla. Myö Päivi valitteli aamutv:ssä, että, ehei, ei palautuskeskuksen perustaminen kannata, ja sitä paitsi eihän siitä ole edes lakiakaan!!! Voi pyhä Sylvi!

Laki saataisiin toki pikavauhtia säädettyä, jos vain tahtoa olisi. Onhan presidentti Sauli Niinistö, kuten Hesari tänään pikkupäätlkirjoituksessaan kovasti ihasteli ja kehui, LAKIMIES. Super-Sauli hoitaisi kyllä lait kuntoon! Luottakamme siihen. Aamen!

Säilöön otto ei ole tietenkään sama asia kuin vangitseminen, Skorpionin pitäisi tämä kyllä vanhana virkamiehenä tietää. Sitä paitsi palautuskeskukseen tulisi nykytiedon mukaan panna vain n. 1500 kotimaahansa palautusta odottava muslimia, eli heitä ei toki ole montaa tuhatta, kuten Skorpioni päivittelee ja retostelee.

Halla-ahon idea palautettavien turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta saareen, on erinomainen! Siitä voitaiisin tehdä telkkariin todella menestystarina, joka myytäisiin jenkkeihin, Kanadaan, Kiinaan ja Pohjois-Koreaan.

Nythän näitä selviytymistarinoita tulee telkkarista koko ajan jatkuvalla syötöllä. Suomalaiset suorastaan jonottavat, jotta pääsisvät jonnekin etelän lämpöön ja nimeen SAAREEN selviytyymään. Joskus voisi harkita myös, että selviytymisintoiset lähetettäisiin kauas Pohjoiseen selvitymisjuttua tekemään.

Suomi on kymmenientuhansian järvien maa, ja järvistä löytyy ainakin 100 000 tarkoitukseen sopivaa saarta. Itse ehdottaisin säilöön otettavien sijoittamista johonkin Inarinjärven suureen saareen. Siellä heillä olisi luonnon keskellä tilaisuus harjoittaa islamin uskonnon jatkokurssia ja osoittaa selvitymiskykyään. Parhaat selviytyjät palkittaisiin ensi Juhannuksena Himoksen suurhuhlissa. Talvella selviytyjät ja säilöön otetut opettelisivat pilkkimään Inarinjärven jäällä ja heille opetettaisiin mm. karhunkaatoa ja karhun metsästystä, joikhaamista ynnä muuta mukavaa ja kehittävää.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Supon ao. virkamies, nimeltään Seppo Ruotsalainen, yrittää nyt selitellä MTV:n uutisissa, miksi Supo ei ottanut Turun puukottajaa seurattavakseen, vaikka oli muutama kuukausi sitten saanut esillä oleva vihjetiedon tyypin radikalisoitumisesta.

Ruotsalaisen mukaan pääepäillystä tullut vihje ei "sillä hetkellä" sisältänyt sellaista tietoa, mikä olisi poikennut vihjeiden valtavirrasta. Supon mukaan vastaanottokeskuksesta saatu vihje tutkittiin "normaalin käytännön" mukaisesti.

Ruotsalainsen mukaan julkisuudessakin esillä ollut vihje Turun epäillystä puukottajasta tuli ensin Lounais-Suomen poliisille ja siirtyi sen jälkeen Supolle.

– Vihjeessä oli mainintoja henkilön kiinnostuksesta ääriajatteluun ja äärijärjestöihin. Siihen ei kuitenkaan liittynyt millään tavalla tietoa mahdollisen "terrori-iskun suunnittelusta tai uhasta edes puheiden tasolla".

– Vihjeen kiireellisyys arvioitiin näiden tietojen perusteella, eikä vihjettä koskevia lisätarkastuksia priorisoitu tuolloin muun operatiivisen toiminnan ohi, vakoilupäällikkö kertoo.

Ruotsalainen korostaa ettei terrorijärjestön sympatisoiminen ei ole rikos.

Heikko selitys!

Onko todella niin, että Supo alkaa tutkia s aamaansa vihjettä vasta, jos vihjeen mukaan on syytä epäillä, että kielteisen tutvapaikkapäätökseen saanut maahanmuutaja tekisi kohtapäätä rikoksen tai uhkaisi sillä? Tätä on vaikea käsittää.

Eikö Supo noteeraan mitenään vihjeitä, joiden sisältön ä on se, että ao, henkilön voidaan epäillä valmistelevan iskua?

Nyt jäämme odottelemaan, hieman kauhunsekaisin tuntein, milloin Suomessa tehdään uusi isku, jonka tekijästä Supo on saanut samanlaisen vihjetiedon kuin Turun puukottajastakin, muttei ole ryhtynyt, kun sillä on niin paljon töitä, tarvittaviin toimenpiteiseen asian selvittämiseksi ja mahdollisen rikoksen valmistelun estämiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Eikä reagoitu sittenkään, kun henkilö sai kielteisen turvapaikkapäätöksen, jonka voi kuvitella synnyttävän vihaa suomalaista yhteiskuntaa kohtaan. Tai ehkä tämä on maallikon kuvitelmaa; Supoa asia ei kiinnostanut.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kyllä minä niin kovasti mieleni pahoitin Supon tehottomuuden takia!

Toista se oli vanhoina hyvinä ja etenkin Eila Kännön (1921-2008) aikoina. Eila vastasi yksin sisäministeriön ulkomaalaistoimiston päällkkönä koko lafkan toiminnasta 1970-1984. Ulkomaalaispolitiikka ja maahanmuuttopolitiikka oli tosi tiukkaa, vaikka lakia ei ollut; ehkä juuri siksi. Rajavalvonta toimi niin idässä, lännessä, etelässä kuin pohjoisessakin. Luvatta maahn yrittäneet palautettiin saman tien sinne mistä olivat tulleetkin. Kännö, joka oli varatuomari, vastasi myös myös Suomen Interpol-asioista 16 vuoden ajan ja teki tuona aikana matkoja mm. Scotland Yardiin ja Kanadan ratsupoliisin. Hän oli noissa kuvioissa ainoa naispuolinen poliisiupseeri ja sai lempinimen "rouva Interpol".

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Turun "Puukko-Mackie" eli A.Mechkah olisi voitu EU-statuuttien nojalla palautta takaisin Saksaan, josta hän oli Suomen vuoden 2016 alussa tulut.

Mutta tämä olisi edellyttänyt, että Suomen viranomaisilla olisi ollut tieto, että M. oli tullut Suomeen Saksasta. Tämä olisi ollut helppo selvittää, koska Saksassa, jossa M:ää epäiltiin parista pikkurikoksesta, hänestä oli poliisiasemalla otettu sormenjäljet . Ne on tai ainakin olisi pitänyt rekisteröidä Eurodoc-järjestelmään, jolloin myös Suomen viranomaisilla olisi ollut tieto, että M. oli tullunut maahan Saksasta, jonne hänet olisi voitu myös palauttaa. Mutta kävi niin "kivasti", ettei M:n sormenjälkiä täällä löytynytkään. Miksi, sitä ei tiedetä.

Asiasta ja mysteeristä kirjoittaa toimittaja Mika Koskinen Iltalehden verkossa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kukaan Suomessa ei halua selvittää, miksi Supo toimi niin kuin toimi tai toimiko se laillisesti, Viranomaiset, hallitus ja hallituspuolueiden johtavat poliitikot suojelevat kilvan toisiaan.

Asiasta voitaisiin kannella oikeusasiamiehelle - oikeuskansleriahan meillä ei nyt "sattunesesta syystä" ole - mutta EOA;n päätös tulisi joskus vuoden kuluttua.

Anonyymi kirjoitti...

Saman kaltainen tilanne oli, kun sosiaaliviranomaiset eivät toimineet Pikku-Erikan tapauksessa, vaikka epäilyjä oli.

Anonyymi kirjoitti...

Risikko jälleen äänessä, nyt mtv3 :n klo 22 uutisissa. Risikko haluaa jälleen, että asioista otetaan....koppi. Risikko on varmaan pesäpallon ystävä, mutta olisiko tämä jatkuva kopittelu jo tullut tiensä päähän ja aloitettava viimeinkin työn tekeminen.

Erittäin epämääräiset selittelyt , ei vakuuttanut, ei jatkoon.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Huomenna 24. elokuuta, kun Jumala suo, on midän Herramme, Tasavallan Presidentti Sauli "Saulus" Niinistön syntymäpäivä. Hän täyttää kunnioitettavat 69 vuotta. Syntymäpäivänsä kunniaksi hä purjehtii vaimonsa Jennyn kanssa ilmalaivalla Tukholmaan, jossa jubiloi synttäreitään ja samalla Suomi 100 -juhlavuotta yhdessä Kuningas Kaarle XVI Kustaan ja Kuningatar Sylvian kanssa.

Parhaat onnittelumme!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Suomalaisten enemmistö kaipaa nyt kovaa maahanmuuttopolitiikkaa- selvä muutos aikaisempaan tilaan

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201708232200346985_u0.shtml

Tämä tietää perussuomalaisten ja pr.ehdokas Laura Huhtasaaren kannatuksen kasvua.

Anonyymi kirjoitti...

Risikon mukaan noin 5300 turvapaikanhakijaa on kadonnut viranomaisille ja noin puolen *arvellaan* lähteneen maasta pois.

Jos minä lähden lentäen tai laivalla ulkomaille, kysytään minulta passia tai henkilökorttia. Ja nämä tiedot kirjataan ylös.

Eikö olisi helppoa verrata turvapaikanhakijoiden henkilötietoja matkustusyhtiön rekistereihin...

Jotain tässä on mitä en ymmärrä.

Anonyymi kirjoitti...

Älä välitä! Ei ymmärrä Paula-täti, eikä Supo-Anttikaan. Joten hyvässä seurassaa ollaan!

Anonyymi kirjoitti...

Vihreä Heidi Hautala oli huolissaan Nokia Siemensin toimittamista tietoliikenteen seurantaa liittyvien laitteiden joutumista arabimaihin Irak ja Iran jne, jossa ihmisoikeudet on vaarassa ja vallattomat voivat aiheuttaa vaaraa vallanpitäjille.
Arabikevät on tullut Suomea ja eurooppaakin ravistelemaan, saa nähdä vihreän asenteen, kun lakia ryhdytään vääntämään valtuuksien lisäämiselle Supolle ja muulle valtakoneistolle.

Toipila kirjoitti...

Kun lukee Niinistön kannanottoja mm Suomen rajojen sulkemisen mahdottomuudesta kaiken nyt tapahtuneen jälkeen, niin lukija ei voi mitenkään välttyä vaikutelmalta kuin, että Niinistöstä on tullut seniili höppänä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

No, tuskin nyt sentään höppänä! Vaikka alkaahan miehellä toki olla jo ikää, täyttää tänään 69.

Minun teoria on se, että Sauli on kova velmu ja venkoilija. Kaikki nämä matkat, kättelytilaisuudet "kansan pariiss" ym.hsppeningit ja jatkuvat puheet ja lausunnot tähtää yhteen päämäärään eli pressanvaaleihin tammikuun lopulla!

Saulin kuningasajatus on että hänet pitää valita jo ensimmäisellä kierroksella.

Pitäkäämme huoli siitä ettei tuo tavoite onnistuisi!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

No, tuskin nyt sentään höppänä! Vaikka alkaahan miehellä toki olla jo ikää, täyttää tänään 69.

Minun teoria on se, että Sauli on kova velmu ja venkoilija. Kaikki nämä matkat, kättelytilaisuudet "kansan pariiss" ym.hsppeningit ja jatkuvat puheet ja lausunnot tähtää yhteen päämäärään eli pressanvaaleihin tammikuun lopulla!

Saulin kuningasajatus on että hänet pitää valita jo ensimmäisellä kierroksella.

Pitäkäämme huoli siitä ettei tuo tavoite onnistuisi!

Anonyymi kirjoitti...

Tämä trendi, maahanmuuton vastustaminen meni jo ohi. Nyt jo kilvan kehutaan, miten kohtelias nuorimies tämä epäilty on. Vankimielisairaalan hoitajat ovat ihan täpinöissään saadessaan etuoikeuden hoitaa häntä.

Anonyymi kirjoitti...

Supo ottaa tarkkailuun vasta kun on konkreettinen uhka terrorismista. Siis kaikilla niillä tarkemmassa syynissä olevalla (olikohan 1.500 kpl) on jo jonkinlainen suunnitelma.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sauli Niinistö malttoi pysyä vaiti eli olla pitämättä puheita vain yhden päivän eli eilen, Mutta tänään hän taas kiipesi tuttuun tapaansa puhujalavalle. Paikka oli Tukholma, jonka Kungsträdsgårdenille oli jäjestetty Suomi 100 -juhla.

Niinistö piti puheensa ruotsiksi. Paikalla oli Ruotsin kuningaspari ja Jenni Haulkio.

Myös kuningas Kaarle XVI Kustaan oli ohjelman mukaan määrä puhua, mutta ilmeisesti hän unohti koko asian, sillä hän ei sanonut tilaisuudessa sanaakaan.

Puheita ja juhlatilaisuuta, joissa lauloi Alma, oli tullut seuraamaan lähinnä suomalaisia ja suomenruitsalaisia, ruotsalaisia ei kovin paljon tilaisuudssa ollut, totesi Ylen Ruotsin kirjeenvaihtaja kello 20.30 tv-uutisissa. Oli kuitenkin eläkeläinen Stefan Johansson, joka valitteli sitä, ettei Kaarle Kustaa puhunut. J:n mukaan se oli pettymys, "mutta sellainen kuningas on, sisäänpäinvetäytyvä".

Johannsson ei ehkä ottanut huomioon, että toisin kuin Niinistöllä, kuninkaalla ei ole tarvetta puhua, silllä hänen hallitsijakautensa ei ole katkolla eikä kuningasta valitaa vaaleilla. Toisin on Suomessa, jossa presidentinvaalit ovat kohta taas ovella. Ja tämä on asia, joka panee Sauli Niiistön pitämään ahkerasti puheita koko loppuvuoden. Niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ensi viikolla hän on äänessä Washingtonissa presidentti Trumpin vieraana.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sisäministeri Paula Risikko, joka siis kopittelee kovasti, todisti tänään tv-uutisissa, että kahden viimeisen vuoden aikana Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista on "kadonnut" 5 300 ihmistä. Se on aika paljon. Suurin osa heistä lienee Suomessa.