perjantai 25. elokuuta 2017

1105. Iltalehden presidenttigallup 25.8.


Sauli ja Jenni 26.8. viettivät Suomen luonnon päivää Teijon kansallispuistossa. Paikalla oli myös Yle uutiset tehden Saulista ja hänen ensi viikon Yhdysvaltojen matkastaan jutun, joka esitettiin illalla TV1:n pääuutislähetyksessä; siinä luonnosta ei puhuttu mitään. Yle ja muut tiedotusvälineet tukevat innokkasti Saulin vaalikampanjaa. 

1. Iltalehden Taloustutkimuksella teettämän presidenttiehdokkaiden kannatuskyselyn tulokset julkaistiin tänään. Taloustutkimus haastatteli kyselyä varten verkossa 22.–23.8. kaikkiaan1 177 henkilöä. Kyselyn virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.  

2. Kyselyn perusteella presidentti Sauli Niinistöä äänestäisi ensimmäisellä kierroksella  äänestäisi 60 prosenttia vastaajista, jos vaalit pidettäisiin nyt. Kyselyn perusteella ensi tammikuun presidentinvaaleissa ei siis tarvittaisi toista kierrosta, koska Niinistö saisi ensimmäisellä kierroksella yli puolet äänistä.
Iltalehden kannatuskysely
3. Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö, yhteiskuntatieteiden tohtori Juha Rahkonen huomauttaa kuitenkin Iltalehdessä, että toukokuun lopussa tehdyssä vastaavassa kyselyssä Niinistön kannatus oli 72 prosenttia, joten siihen nöhden istuvan presidentin suosio on laskenut. Rahkonen uskoo, että Niinistön kannatus tulee vielä alemmas ja vaaleissa nähdään toinen kierros.

4. Iltalehden politiikan toimittaja  Juha Ristamäki kirjoitttaa tänään Iltalhedessä Näkökulma-palastalla otsikolla "Niinistö hyytyy presidenttipelissä", että Niinistö joutuu aivan ilmeisesti tyytymään kahden kierroksen kamppailuun. Sitä Niinistö ei missään nimessä haluaisi, vaan pitäisi sitä jopa nöyryyttävänä tuloksena. Istuvalla presidentillä on tietenkin aina vahva asema, sillä hän on julkisuudessa koko ajan eli lähes jatkuvasti, Tämä on hyödyttänyt suuresti Sauli Niinistöä, joka on itse tietenkin tietoinen asemastaan ja kampanjoi sen tuella aivan vimmatulla tavalla. 


5. Niinistö tekee maakuntamatkan tänä vuonna Suomen kaikkiin 18 maakuntaan, ja monissa maakunnissa hän vierailee varmuuden vuoksi  kahdella tai kolmellakin eri paikkakunnalla. Sauli Niinistö luottaa kättelyn ja smal talk´in voimaan - voitaisiin jopa heittää, että hän aikoo kätellä itsensä jatkokaudelle. Niinistö kävelee tapaamisissa ihmisten, aikuisten ja lasten, ympäröimänä, rupattelee joidenkin kanssa, hymyilee ja virnistelee levästi á la Lennu, ja hänen vierellän kulkee useimmiten Jenni. Hän käy kaikissa mahdollisissa kissanristiisissä Itä-länsi -ottelusta ja ravikilpailuista lähtien, hän ei tyydy vain olemaan paikalla, vaan pitää useimmiten myös pienen puheen, ei kuitenkaan hevosille!  Hän on kutsunut Suomeen isoja kihoja aina Kiinan presidentistä ja Japanin pääministeristä lähtien, puhumattakaan Venäjän Vladimir Putinista, jonka Niinistö on tavannut tänä vuonna jo kahdesti. Toisen kerran herrat tapasivat Savonlinnan oopperajuhlilla, jossa oli tietenkin paljon kansaa saapuvilla; siksi tapaaminen ilmeisesti järjestettiinkin juuri Savonlinnassa. Pohjoiamaiden kuninkaallisia Niinistö ja Jenni tapaavat vähän väliä, ja ensi viikolla Niinistö lähtee Washingtoniin tapaamaan itseään Donald Trumpia, presidenttiä, jonka kansansuosio on pohjamudissa ja jonka monet uskovat joutuvan väistymään syrjään vielä tämän vuoden kuluessa. Mutta tämä ei haittaa Sauli Niinistöä tippaakaan, sillä hän tietää, että USA:n matkan ja Trumpin tapaamisen myötä hänen kansansuosionsa kasvaa kasvamistaan. Sillä seikalla, mistä Niinistö ja Trump keskustelevat, ei ole merkitystä, pääasia on vierailun saama julkisuus, joka koti-Suomessa nousee aivan kattoon, jos näin brutaali ja kulunut sanontaa tässä juhlavassa yhteydessä sallitaan. 
6. Tutkimuspäällikkö Juha Rahkosen lausunnon ja toimittaja Juha Ristamänen kommentin mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että todennäköisimmin toiselle kierrokselle Niinistöä vastaan pääsisi vihreiden Pekka Haavisto, jonka kannatus oli Iltalehden kyselyssä 12 prosenttia. Muistettakoon, että vuoden 2012 vaaleissa Haavisto sai ensimmäisellä kierroksella 18,7 prosentia äänistä, joten Haavistollakin on vielä kovasti kirimistä selviytyäkseen toiselle kierrokselle. Sauli Niinistä muten sai vuoden 2012 vaaleissa ensimmäisellä kierroksella äänistä 37 prosenttia.
7. Iltalehden kyselyssä kolmanneksi selviytyi perussuomalaisten Laura Huhtasaarta, jota äänestäisi 4 prosenttia vastaajista. Huhtasari ei ole vielä virallisesti perussuomalisten ehdokas, mutta sama koskee myös Sauli Niinistöä. Kaikki kuitenkin ovat nähneet, miten mielellään Niinitö kampanjoi koko ajan "kansan parissa", vaikkei ole suostunut vielä yhteisiin keskusteluihin muiden ehdokkaiden kanssa.

8. On selvää, että Laura Huhtasaaren suosio tulee kasvamaan vielä paljon ja sitä enemmän, mitä lähemmäksi vaalipäivää tullaan. Hän on esiintynyt Turun puukotusten jälkeen julkisuudessa hyvin hillitysti, mutta tulee varmasti puuttumaan vaalikeskusteluissa tiukasti Suomen maanhanmuuttopolitiikan ja turvapaikkaprosessin lepsuuteen. Huhtasaaren menestys ensimmäisellä kierroksella riippuu paljon siitä, miten tehokkaasti perussuomalainen puolue saa maahanmuuttokriittiset ihmiset vaaliuurnille.

9. Keskustan Matti Vanhasta äänestäisi Iltalehden kyselyn mukaan 3 prosenttia ja vasemmistoliiton Merja Kyllöstä 2 prosentia vastaajista. RKP:n Nils Torvalds saisi ainoastaan yhden prosentin äänistä. SDP ei ole vielä valinnut omaa ehdokastaan, mutta näyttäisi siltä, että demarit kallistuisivat Maarit Feldt-Rannan ehdokkuuden kannalle. Feldt-Ranta saisi kyselyn mukaan 2 prosentin kannatuksen. Iltalehden kyselyssä olivat mukana myös presidenttiehdokkuutta tavoittelevat Paavo Väyrynen ja Ilja Janitskin. Heistä Väyrynen saisi 2 prosentin ja Janitskin yhden prosentin kannatuksen.

10. Kyselyn tulos on Matti Vanhaselle ja hänen kannattajilleen varmaankin iso pettymys. Nyt voidaan jo sanoa, että Juha Sipilä ja keskusta tekivät tekivät virheen, kun nimesivät Vanhasen puolueen ehdokkaaksi jo reilu vuosi sitten. Jos Vanhanen häviäisi ensimmäisellä kierroksella sekä Pekka Havistolla että Laura Huhtasaarelle, olisi Vanhasen paluu politiikan huipulle tukossa. Vanhasenkin kannatus tulee toki vaalien lähestyessä nousemaan, mutta se ei taida nostaa häntä kakkossijalle ja toiselle kierrokselle.


11. Lopuksi oma vaaliveikkaukseni tässä vaiheessa; saa nähdä kuinka paljon se menee pieleen. Luulen, että vaalin ensimmäisellä kierroksella ehdokaiden ääniosuus on jotakuinkin seuraavanlainen: Niinistö 36 %, Haavisto 18 %, Huhtasaari 16 %, Vanhanen 10 %, Väyrynen 7 %, Feldt-Ranta 6 %, Kyllönen 4 %, Torvalds 2 % ja Janitskij 1 %.




























32 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nimimrkki Seniori Sisko Iltalehdessä tänään:

- Olen pettynyt Niinistön ulostuloihun viimeisen vuoden aikana. Kummallista ympäripyöreää soopaa jossa ei ole päätä eikä häntää lähes jokainen kerta. Toisten syyllistäminen ja toisten suojeleminen samantyylisistä rikoksista ja sitten tämä uhkailu, kuinka Suomi eristäytyy jos rajatarkastukset otetaan käyttöön? Kukahan sille nuo puheet ja mielipiteet kirjoittaa? Joku viherpunasini maailman halaajako ja pohjalla tietysti politiikalle tyypillinen ympäripyöreän, mitään sanomattoman puheen taitaminen. Onhan sillä ollut vuosikymmenien harjaantuminen kyseiseen ulosannin oppimiseen.
En enää tiedä ketä äänestäisin - en todellakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kyselyn virhemarginaali on 3 %, joten Vanhasen, Kyllösen ja Huhtasaaren järjestys voi olla mikä vaan. Itse uskon, että Niinistö ja Haavisto ovat toisella kierroksella, joten näemme näytelmän uusinnan. Vaikka lopputulos on selvä, on poliittinen arvokeskustelu itseisarvo.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Uusinnat ovat yleensä ikävi tai varsin ikäviä, ja sellainen olisi myös uusinta Niinistön ja Haaviston välillä II-kierroksella- äänestysprosentti jäisi kovin alas, ehkän. 65 %.iin.

Jos vastakkain II-kierroksella sen sijaan olisivat Niinistö ja Huhtasaari, saattaisi äänestysaktiivisuus kohota lähelle 90 prosenttia.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Nim. "Luurankoja kaapissa" kirjoittaa tänään Kalevan mielipidesivulla ko. gallupkyselystä:

"En äänestä Saulia, koska Sauli on globalisti ja ei aja suomalaisten asioita. Jos Suomalaisten asioita ei aja presidentti, niin ei sitten kukaan. Päälle kun lasketaan vielä bussipysäkki episodit yms yms niin Saulin saldo saisi mennä miinukselle. Media kyllä kiillottaa Saulia koko ajan ilman pienitäkään kritiikkiä, mikä on ällöttävää".

JV: Siihen, että ns. valtamedian ja etenkin iltapäivälehtien Saulin "kiillotus" tai lähestulkoon palvonta ja vastaavasti muiden ehdokkaiden lyttääminen ja täydellinen mitätöinti on "ällöttävää", voi ilman muuta yhtyä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Parjauskampanja PS:n puheenjohtajisto vastaan laajeneen. Sen aloitti itse tasavallan presidentti Kuktarannan telttakokouksesssa moittimalla kovin sanoin Jussi Halla-ahoa Ja teuvo Hakkaraista ja vaati näitä edlleen katumaan ja vieläpä tehokkaasti menettelyän, jsta heidät on jo oikeudessa tuomittu.

Niiistön yliaktiivisuus johti siihen, että PS päätti asettaa oman presidenttiehdokkaan.

Tänään on uutisoitu,että poliisi epäilee myös kolmannen PS:n puheenjohtajistoon kuuluvan kansanedustajan eli Juhp Eerolan syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan; kyse on ilmeisesti Romanian Suomessa oleskelevista ja kerjäämistä harjoittavista romaneista.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005340341.html

Olisivatko poliisit saaneet "jostakin ylempää" käskyn tai toivomuksen panna PS:n johtajiston tiukille ja iskeä heille ns. luun kurkkuun? Etteivät ne rohkenisi liiaksi meteläidä ja vaanhota turvapaikkapoliitikan epäonnistumisesta. Kun nuo ensi tammikuun presidentinvaalitkin pikku hiljaa lähestyvät.

Skorpioni kirjoitti...

En usko,että Pekka Haavisto pärjää lainkaan niin hyvin kuin nyt luullaan .Kun maahanmuuttokysymykset alkaa " jauhaa" toden teolla syksyn edetessä. niin siinä valkenee tilanne. Haavistohan on kaikkein liberaalein ehdokkaista. Hän puolustaa vapaata maahanmuuttoa ja vastustaa kaikkia pakolaisiin kohdistuvia rajoituksia. Ei Haavisto yllä 10:een prosenttiin. Hän ei pääse nyt toiselle kierrokselle.
Joten,jos toinen kierros täytyy järjestää, siellä ovat Sauli Niinistö ja Laura Huhtasaari. Jos Paavo Väyrynen saa tarpeeksi kortteja kasaan ja ryhtyy ehdokkaaksi, hän on yllättävän kova ja saattaa voittaa Huhtasaaren. Matti Vanhasen Väyrynen voittaa aivan varmasti ja se on suuri nöyryytys Kepulle. Jo viime gallupit osoittavat,että Väyrynen " syö" Kepun kannatusta. Paljon tapahtuu vielä ennen kuin ollaan tammikuussa ! Presidenttivaaliehdokkaiden keskustelut eivät ole edes alkaneet!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Eivät ole alkaneet koska Sauli ei halua keskustella! Hän yrittää toroedoida muiden ehdokkaiden kampanjat. Itse hän kampanjoi täyttää häkää. Eilen Tukholmassa, tänään Suomessa ties missä ja ensi viikon alussa sitten
Wasashingtonissa Trumpin vieraana. Varmaankin näemme Putininkin vielä tammikuussa Salen vieraana Suomessa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Eivät ole alkaneet koska Sauli ei halua keskustella! Hän yrittää toroedoida muiden ehdokkaiden kampanjat. Itse hän kampanjoi täyttää häkää. Eilen Tukholmassa, tänään Suomessa ties missä ja ensi viikon alussa sitten
Wasashingtonissa Trumpin vieraana. Varmaankin näemme Putininkin vielä tammikuussa Salen vieraana Suomessa.

Anonyymi kirjoitti...

Jussi Halla-aho on tänään kommentoinut poliisin ilmoitusta siitä, että se selvittää, onko Juho Eerola syyllistyyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Halla-ahon mielestä kiihottaminen kansanryhmää vastaan on niin epämääräinen rikosnimike, että sitä voidaan käyttää poliittisena lyömäaseena. Hän sanoo, että on valitettavaa, että rikoslaissa on tällaisia rikoksia, jotka on määritelty hyvin epämääräisesti, jolloin ihmisillä eikä oikeuslaitoksellakaan ole oikein selvyyttä siitä, mikä täyttää rikoksen tunnusmerkit, Halla-aho sanoo. Se mahdollistaa tällaisten rikosepäilyiden ja rikosilmoitusten käyttämisen poliittisena lyömäaseena.

Halla-aho pitää tätä huolestuttavana oikeusvaltion kannalta. "Kun rikos on hyvin epämääräisesti määritelty, ihmisillä on epätietoisuus siitä, mikä voi täyttää kyseisen rikoksen tunnusmerkit. Tämä rohkaisee tekemään rikosilmoituksia poliittisesti epämiellyttävistä henkilöistä".

Halla-aho sanoo keskustelleensa asiasta Eerolan kanssa vain lyhyesti. Hän ei näe aihetta ryhtyä mihinkään toimenpiteisiin rikosepäilyn johdosta. Rikosepäily ei tietenkään ole sama kuin syyte eikä varsinkaan sama kuin tuomio, joten en nyt näe, että olisi mitään tarvetta reagoida tähän, Halla-aho sanoo.

Halla-aho on itse saanut mutama vuosi sitten langettavan tuomion uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Anonyymi kirjoitti...

Jos vaalit olisi nyt, olisi tunteet kuumina maahanmuuttoon liittyen. Loppuvuoteen mennessä tunteet on jo viilentyneet ja esiin noussut muita kysymyksiä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ks.myös Maria Jotunin novellia "Kun on tunteet". Sekä Erik Blombergin ohjaamaa filmiä "Kun on tunteet" vuodelta 1954.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Huomattakoon, että vangitessaan Marokon "Puukko-Mackien" eli A. Machkahin toissa päivänä Turun käräjäoikeus päätti, että syyte häntä vastaan kahdesta murhasta ja viidestä murhan yrityksestä saadaan nostaa vasta joskus helmikuussa 2018. Näin luultavasti osin siksi, ettei käräjäoikeudessa aloitettavan jutun pääkäsittely pääsisi vaikuttamaan "tunteisiin" eikä siten myöskään presidentinvaalien ensimmäiseen äänestyskierrokseen tammikuun viimeisellä viikolla.

Tämä on tarkkaa peliä!

Veijo Hoikka kirjoitti...

Toivon että kannanottoni loukkaa niitä, jotka kokevat sen itseään loukkaavan.
EU:n osavaltio Suomelle valitaan uusi presidentti. Isoisien aikaan kaikki eivät käyneet korkeakouluissa, viisaat jäivät usein ulos. Pisapisteiden myötä ajauduttiin tilanteeseen, jossa keskiverrot ajettiin yliopiston kautta älykköjen kastiin. Eli, aiemmin viisaat, mutta kouluja käymättömät saattoivat edetä huikeisiin suorituksiin eri aloilla, presidenteiksikin. Nykyään lahjattomat rypistävät b-c tasoista yo-todistusta siloiteltavaksi puolueiden koneistoon. Seuruksena Hei me tienataan tällä, arvopohjaa, tolkun miestä etc. Googlatkaa.
Professori ei ole vain titteli, se on elämä. Minulta se puuttuu, ammatinharjoittajana.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jep jep!

Ks. myös Tapio Suomisen vuonna 1980 ohjaamaa, lähiönuorten elämästä kertovaa filmiä "Täältä tullaan, elämä", joka äänestettiin vuoden parhaaksi suomalaiseksi elokuvaksi ja joka keräsi teattereissa lähes 400 000 katsojaa.

Huom! Filmin ohjaa on eri henkilö kuin tv-selostaja Tapio Suominen, Evelynin poikaystävä.

Anonyymi kirjoitti...

Meneepä presidenttipeli härskiksi, jos terroristioikeudenkäynnin alkua lykätään yli vaalien.

Iltalehden mielipidekyselyn tuloksissa on mielenkiintoista, että Saulin kannatus on pudonnut roimasti mutta Haaviston kannatus on pysynyt paikoillaan.

Laura Huhtasaarella on hyvin lyhyt valtakunnallinen tunnettuus, mutta kannatus oli hiuksenhienosti enemmän kuin Vanhasella (kesk.) ja Feldt-Rannalla (sd.). Itsekin pidän todennäköisenä, että Huhtasaari nappaa yli 10 prosentin kannatuksen mutta tuskinpa 16 prosenttia.

Terkkuja päivystävälle nettipoliisille.

Anonyymi kirjoitti...

Turun puukotustapauksen käsittelyssä taitaa olla useampi kuin yksi syytetty. Olisiko yksi vangitusta hankkinut teräaseet puukottajalle ja tuntematon etsintäkuulutettu ollut yllyttäjänä, tässä olisi kolme syytettyä.

Lisäksi Suomessa on tämä valmistelurikos, joka voi lisätä syytettyjen määrää.

Onkohan Pöngän mahdollinen kidnappauksen valmistelutapaus jo lainvoimainen, vai onko se ennakkotapauksena KKO:ssa?

Anonyymi kirjoitti...

Jotta presidenttipeli ei menisi härskiksi, on oikeudenkäyntiä lykätty helmikuulle. Näin kai pitkä odotteluaika pitäisi tulkita, mutta presidenttiehdokkailla ei varmasti ole osaa eikä arpaa tässä siirtelyssä.

Itse en tosin usko, että käsittelyä lykättiin vaalien takia, se oli vain blogisti heitto, jotta bolemiikki jatkuisi. Syytteen noston takarajaksi tuli helmikuu eli reilu puoli vuotta tästä, koska töitä riittää. Varsinaisen puukotustapahtuman kulku Turun toreilla lienee kohta selvitetty yksityiskohtineen, mutta muutakin tutkimista kyllä riittää, yhteiskunnan paine kohdistuu poliisiin onnistua tutkimuksissa ja lisäksi iskulla on kansainväliset ulottuvuutensa terroristiverkostoineen.

Muuten odotan sellaisia gallupeja, joissa tiedetään varmasti demareiden ehdokas, joka tosin ei liene kovin merkittävä asia, ja jossa vastausvaihtoehtona ei ole “joku muu”. Samoin kannattaa muistaa, että vaaleissa lasketaan vain annetut äänet, herra tai rouva “en tiedä” ei saa yhtään ääntä.

Anonyymi kirjoitti...

Senaatintorilla oli uskovaisten järjestämä suurmessu. Pääpuhujana oli rva Jenni Haukio.

Pääpuhuja kertoi, että psalmi, oliko swe 90, turvaa ihmisen matkaa.

Toivottavasti tämä koskee myös meitä vääräuskoisia.

Joku aika sitten Sauli Niinisto kertoi, että hän kuuntelee monissa asioissa vaimoaan....niinpä.


Anonyymi kirjoitti...

Jep! Tämä on vaalivuosi ja nyt kaikkien äänet ovat Saulille tosi tärkeitä, myös uskovaisten ja kristillisen liiton jäsenten ja kannattajien.

Siksi Jennin piti mennä juhlapuhumaan Senaatintorin suureen suomaliseen messuun, koska KD:ssä osa väkeä katsoi viikko sitten puoluekokouksessan, ettei Sauli ole "riittävästi kristitty".

Anonyymi kirjoitti...

Kritillisdemokraattien puoluekouksessa viikko sitten osa ihmisistä vastusti puolueen asettumista Sauli Niinistön tukijaksi presidentinvaaleissa. Perusteena mainittin mm. epäily siitä, onko Sauli "riittävästi kristitty."

Mihin moinen epäily mahtaa oikein perustua, sillä kuuluhan Sauli toki ev. lut. kirkkoon?

Ehkä siihen, että netisssä kauan ja sitkästi toistuvan kirjoittelun mukaan Sauli Niinistö olisi Jenni Haukion kummisetä. Ts. Sauli olisi mennyt naimisiin kummityttönsä kanssa.

Vaikea tuollaista väitettä toki on uskoa, mutta huomio kiinnittyy toisaalta siihen, ettei ko. juttuja ja väitteitä ole vaadittu netistä poistettaviksi, vaikka siihen olisi mahdollisuus.

Osa KD:n jäsenistä ja muistakin kristityistä tai yleensä kirkkoon kuuluvista ihmisistä tuskin nikottelematta hyvksyisi tuollaista suhdetta ja äänestäisi presidenttiä toiselle kaudelle, jos osoittautuisi, että mainittu väite olisi paikkansa pitävä.

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka ollakaan, Ylen toimittaja sattui kysymään Sauli Niinistöltä Teijossa, että mitä hänen kannattajakortttien keräykselle kuuluu - luontoaiheinen asia toki tämäkin!

Niinistö vastasi, tuttuun tapaansa venkoillen ja puolivelmuillen, että "kyllä niitä korteja edelleen kerätään", mutta hän ei tiedä siitä sen enempää. Sauli kuitenkin sanoi "luulevansa", että tarvittvat 20 000 kortia olisi jo saatu kasaan.

Vain niin! Toki Sauli tietää melko tarkasti, paljonko kortteja on kasassa, mutta hän haluaa pitää kansaa "jännityksessä" eikä kerro tietoa julki vaan heittäytyy salaperäiseksi. Tuo on liian läpinäkyvää venkoilua, Herra Presidentti!

Luultavasti kortteja on saatu tähän mennessä kerätyksi vähintään 100 000 kappaletta.

Anonyymi kirjoitti...

Venkoilua, venkoilua. Kannattajakorttien keräys päättyy kuun vaihteessa, ja korttien laskemiseen ja lajitteluun on varattu aikaa kolme viikkoa. Tuossa ajassa uskotaan, että myös postilaitos on kiikuttanut kaikki kortit perille. Näin ollen alta kuukauden päästä saamme vihdoinkin tietää historialliset lukemat.

Tottakai presidentti Niinistö tietää, missä kutakuinkin mennään korttien keräyksessä. Esimerkiksi, että nyt kortteja on jo yli 100 000 kasassa. Mutta kun mitä ilmeisemmin tarkka lukumäärä on tarkoitus julkistaa yhdellä kertaa, niin siihen tiedotusstrategiaan ei sovi mikään välitilinpäätös. Se on kuin oikeuden tuomio, koko totuus paljastetaan karvoineen päivineen (klo 09. julkistettavassa asiakirjassa, joka on noudettavissa käräjäoikeuden kansliasta).

Jos se on jonkun mielestä venkoilua, niin olkoon. Aika harmitonta. Pääasia, että jännitys säilyy ja jo lokakuussa perinteitä vaalien Elinkeinoelämän valtuuskunta järjestää ensimmäisen presidenttiehdokkaiden yhteisen vaalikeskustelun.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ylen ja lehtien toimittajat ovat kait "syyllistyneet" venkoilua koskevaan avuantoon, kun he ovat niin kovin hanakasti ("täpinöissään") ja usein tiedustelleet kortti-asiaa Niinistöltä, vaikka hyvin tietävät, ettei Sauli halua paljastaa korttien lukumäärää.

Venkoiluna voidaan pitää koko kannatusyhdistyksen suunnittelua ja perustamista, samoin siihen liittyvää kannattajakorttien keräämistä "toreilla ja turuilla". Jos Niinistö oliis ollut reilu tyyppi, hän olisi suostunut kokoomuksen ehdokkaaksi. Kaikki kuitenkin tietävät, että Sauli on pitkäaikainen kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja kansanedustaja sekä ministerri. Eikä hän ole pohjimmiltaan tietenkään muuksi muuttunut.

Niinistö halusi venkoilullaan seurata Ranskan uuden presidentin Macronin jalanjälkiä, joka ponnahti presidentiksi samanlaisella kikalla eli valitsijayhdistyksen kauatta. Macroonkaan ei halunnut ryhtyä minkään puolueen ehdokkaaksi. Ranskalaiset menivät umpisurkean Hollanden jälkeen tähän Macronin asettamaan vipuun ja äänestivä häntä hurjasti ja sen jälkeen myös hänen ryhmittymänsä parkamentin ylivoimaisesti suurimmaksi ryhmäksi.

Mutta miten Macronin on käynyt? Jep, ei mennyt kuin 3-4 kk Macronin valtaantulosta, kun hänen gallup -suosionsa on pudonnut 40 prosenttin ja vähän sen allekin! Macronin asema on toki vaikeampi kuin Niinistön, sillä hän johtaa myös Ranskan talous- ja yleensä sisäpolitiikkaa ja itse asiassa koko hallituksen toimintaa, vaikka hallituksella on muodollisesti pääministeri.

Niinistöllä ei ole samanlaisia velvoitteita tai murheita. Hän voi keskittyä vapaasti kasvattamaan kansansuosiotaan erilaisilla tempuilla, joista kannattajayhdistyksen perustaminen ja kannattajakorttien kerääminen on vain yksi osa.

Onko se todella Elinkeinoelämän valtuuskunta, joka määrää Suomessa presidentinvaalien marssijärjestyksen ja sen, milloin Niinistö suostuu keskustelemaan yhdessä muiden ehokkaiden kanssa?

Niinistö on suostunut EK:n ohjelmaan, mikä osoittaa, että hän on ja haluaa olla yhä ensi sijassa elinkeinoelämän ja kokoomuksen ehdokas.

Anonyymi kirjoitti...

Kpl 5:sta:

Minua on aina kiusannut se blogistin kanta, että sen paremmin Putinia kuin Trumppia ei pitäisi tavata kun Ruotsi tai muut EU-poliitikot eivät siitä pidä. Minusta se ei ole järkevää pienen maan politiikkaa, Kekkosen hengessä pitäisi pyrkiä pitämään mahdollisimman suuri keskusteluyhteys niin itään kuin länteenkin. Keskustelussa Suomenkin kannalta tärkeitä näkökohtia voi tuoda suuoraan suurvaltajohtajan tietoon.

Kyllä minä nykyisessä erittäin vaikeassa ulkopoliittisessa ympäristössä enemmän uskoon Niinistöön kun tämän kilpahakijoihin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Väärin. Minä en ole kirjoittanut tuolla tavalla kuin mitä anonyymi väittää. En ole siis sanonut, ettei Niinistö saisi tavata Putinia tai/ja Trumpia.

Olen vain hieman ihmetelllyt Niinistön sitkeää halua tavata Putinia kaksi kertaa vuodessa. Trumpin tapaamisesta kirjoitin niin, etteivät muiden maiden päämiehet juuri nyt ilmeisesti haluaisi kovin mielellään tavata Trumpia, mutta Niinistö on toista maata, sillä hänelle tämä(kin) ajankohta sopii vallan mainiosti - kun ne omat vaalitki ovat jo lähellä.

Keskustella toki saa ja pitääkin mistä vain! Kokonaan eri asia on, ettei Niinistön ja Trumpin tapaaminen ja heidän väliset keskustelunsa liennytä ta helpota Itämeren turvallisuustilannetta tippaakaan. Tapaamisella ei myöskään voida estää Venäjän ja Valko-Venäjän tulevia Zapad -sotaharjoituksia tai Ruotsin ranikolla alkavia vastaavanlaisia harjoituksia, joissa myös Suomi ja USA ovat mukana.

Niinistö haluaa kovin mielellään anta vaikutelman, että hän oilsi Trumpille tärkeä keskustelukumppani. Uskokoon ken tahtoo, mutta minä en usko tuollaisiin puheisiin. Ne ovat pelkkää uskottelua ja toiveajattelua. Suomi ei ole USAlle kovin tärkeä maa, koskapa Turump ei ole nimittänyt Helsinkiin vielä edes maansa suurlähettilästä; edellinen eli Obaman nimittämä lähettiläs poistui Suomesta jo tammikuun alussa.

Presidentinvaalit eivät ole minulle mikään uskon asia, niin kuin ilmeisesti anonyynḿille ovat. Piispan vaalit ovat uskon asia, eivät presidentinvaalit.

Toisin kuin anonyymi on uskonut ja uskoo edelleen, kun sitä on hänelle niin kovasti uskoteltu, Suomen "ulkopoliittinen ympäristö" ei ole erityisen vaikeassa tilanteessa. Suomi on ollut monta kertaa paljon vaikeammassa turvallisuustilanteessa. Niinistö ja hänen kannattajakuntansa uskottelee, että Suomen turvallisuustilanne olisi jotenkin uhattuna, koska he uskovat että tällainen puhe ja pelottelu palvelee Niinistön valintaa jo vaalien ensimmäisellä kierroksella.

Anonyymi kirjoitti...

Joku voisi selvittää entisten gallup-kuningattarien suosion elinkaaren. Komeissa lukemissa olivat aikoinaan presidenttiehdokkaat Eeva Kuuskoski-Vikatmaa, Riitta Uosukainen ja Elisabeth Rehn, mutta sitten tuli taantuma.

Puolessa vuodessa nousukuntoinen, valovoimainen naisehdokas voi yltää vaikka Saulin haastajaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Mutta meillähän on tuollainen valovoimainen naisehdokas!
Plus kaksi muutakin naisehdokasta.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Miksi Danald Trump ei ole nimittänyt Helsinkiin suurlähettilästä?

Trump astui presidentin virkaansa 20. tammikuuta. Samana päivänä hän erotti presidentti Obaman Helsinkiin 2015 suurlähettilääksi nimittämän Charles C. Adamsin. Tämän jälkeen USA:lla ei ole ollut täällä suurähettilästä. Olisiko niin, ettei Helsinki ole Trumpille mitenkään kiinnostava paikka?

Sauli Niinistö kysenee asiaa Trumpilta kun herrat tapaavat ylihuomenna.

Anonyymi kirjoitti...

Ilta-Sanomat 21.7.2017:

Suomi on ollut jo puoli vuotta ilman USA:n suurlähettilästä – asiantuntija: ”Jos tulee kriisi, ollaan hukassa”
Yhdysvaltain Suomen suurlähetystöä johtaa tällä hetkellä asiainhoitaja.

Edes suuriin Euroopan maihin, kuten Ranskaan, Saksaan ja Espanjaan, ei vielä ole nimitetty Yhdysvaltain suurlähettilästä.
Suomi on yksi yli kymmenestä Euroopan maasta, joihin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei ole vielä nimittänyt uutta suurlähettilästä.

Suomi on odotellut suurlähettilästä tänään tasan puoli vuotta, eli yhtä kauan kuin Trump on ollut virassaan. Yhdysvalloissa on presidentin vaihtuessa tapana uusia myös suurlähettiläät.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mukaan elämä ilman suurvallan suurlähettilästä ei ole Suomelle täysin ongelmatonta.

– Yhdysvaltain suurlähettiläs on ollut sellainen taho, joka tietää Washingtonin tahtotilan Suomea koskien. Sen puute on ongelma, vaikka lähetystön päivittäiset rutiinit hoituvatkin sillä virkamieskoneistolla mikä siellä on, Aaltola sanoo.
Tällä hetkellä vallitsee iso sokeus sen suhteen, mihin Yhdysvallat pyrkii Suomen suhteen.

Aaltolan mukaan ongelma saattaa kärjistyä erityisesti silloin, jos Suomi kohtaa ennalta odottamattomia tapahtumia, joihin suurlähettilään apua tarvittaisiin. Esimerkiksi hän nostaa Japanissa tapahtuneen onnettomuuden, jossa amerikkalainen sotalaiva törmäsi filippiiniläiseen rahtialukseen kuukausi takaperin.

– Nämä ovat juuri niitä tilanteita, joissa tarvitaan tyyppi vetämään kriisiä ja olemaan yhteydessä maan hallitukseen siitä, miten tämä pitäisi hoitaa. Jos tulee jotain kriisintynkää, ollaan hukassa, Aaltola sanoo.

Aaltolan mukaan Yhdysvaltojen ulkoministeriötä odottaa suursaneeraus, jonka takia avainnimityksiä on tekemättä jopa ministeriön sisällä. Se tarkoittaa Suomen kannalta sitä, että pelkkä suurlähettilään valinta ei yksinään riitä, jos lähettiläällä ei ole Yhdysvaltojen sisällä ketään, kenen puoleen kääntyä.

– Tämä on iso ongelma tällä hetkellä. Trumpin haluttomuus tunnustaa ulkopolitiikan ja diplomatian merkitystä johtaa hankalaan tilanteeseen, jossa helposti muiden maiden diplomaatit ottavat sen tilan, joka on perinteisesti kuulunut Yhdysvalloille esimerkiksi helsinkiläisessä diplomaattiyhteisössä.

– Jos miettii, että Suomi jättäisi suurlähettilään nimeämättä, niin kyllähän se kertois suurista poliittisista ongelmista Suomessa tai jostakin linjaristiriidoista. Sitä voi verrata mielikuvitteellisesti siihen.

Yhdysvaltain aiemmat presidentit ovat saaneet suurlähettiläät nimitettyä yleensä virkaanastujaisia seuraavaan syksyyn mennessä. Aaltolan mukaan Trumpilla menee mitä luultavammin ensi kevääseen.

Hän arvioi, että Yhdysvaltain Suomen suurlähettilään paikka menee Trumpin kampanjaa rahoittaneelle sisäpiiriläiselle.

– Suomi kuuluu näihin maihin, joissa on mukava elää, ja nämä poliittiset nimitykset tulevat mieluummin tänne, kuin menevät vaikka Afganistaniin tai Somaliaan.

Anonyymi kirjoitti...

Jenni Haukio piti eilen juhlapuheen Senaatintorilla ja Suurkirkon portailla Helsingissä järjestetyssä Suomalainen messu - tapahtumassa. Hän siteerasi useita suomalaisia kirjailijoita ja runoilijoita kuten L. Onervaa, Eino Leinoa, Olavi Paavolaista, Zacharias Topeliusta ja Frans Emil Sillanpäätä.

Mutta sanaa "Jumala" ei Jennin puheesta löytynyt.

http://www.tpk.fi/Public/default.aspx?contentid=365680&culture=fi-FI

Anonyymi kirjoitti...

Olipa kuitenkin viittaus psalmiin!! Onhan sekin kai jotain uskonnollista ??

Turun raukkamaisen puukottajan nimi on väärä, puukottajan ikä on väärä eli puukottaja on syntynyt IS: n mukaan 1994.

Olisi tosi kiva tietää kuinka monella tälle laahustaneista on väärä nimi, väärä ikä yms yms, olisiko vaikka puolella. Jos näin niin tekemätön paikka jopa suomalaisille.

Mutta onneksi tämä Nerg tietää mutta ei kerro, vaan haluaa jostain kumman syystä pitää tiedon ihan itsellään.





Jyrki Virolainen kirjoitti...

Nojoo, mutta psalmi ei ole sama kuin Jumala! Psalmista oli Jennin siteerattu melkein rivi, mutta runoilijoiden lausumista ja värssyistä ainakin 25 riviä. Onkko tämä reilua?

Jenni Haukion puhe on otettu netissä tasavallan presidentin sivustolla presidentin puheiden joukkoon. Voisivatko he joskus uudenvuodenpäivänä pitää TP:n puheen yhdessä, lausua vaikka tietyt kohdat siitä yhdessä? Aika näyttää.

Mutta sanoohan Sauli kerran vuodessa nuo taiksanat niin perinjuurin kauniisti ja laupiaalla äänellään: "Toivotan kaikille Jumalan siunausta". Kyllä se kansalle vuodeksi riittää! Ei TP:ltä voida aivan mahdottomia tälläkään saralla vaatia.

Päivi Nergin mietelause kuulunee: "Joka tietoa lisää, se tuskaa lisää".

Turun PuukoMackietä voidan nyt syyttä myös viranomaisen erehdyttämisestä, muiden rikkeiden lisäksi.

Toisaalta hän voinee hakea uudelleen turvapaikkaa, tällä kertaa omalla oikealla nimellään.