maanantai 28. elokuuta 2017

1107. Niinistö Valkoisessa talossa

             
         Kättely kello 22.15 kesti neljä sekuntia, "yhtä hymyä" oli lähinnä vain vieras

1. No nyt se sitten alkoi! Presidentti Sauli Niinistöä kuljettanut musta auto saapui Valkoisen talon itäisen siiven edustalle kello 22.13. Presidentit kättelivät kello 22.15. Kättely, jota eräs suomalainen toimittaja luonnehti Trumpin osalta "ravistelevaksi", oli todellisuudessa kuitenkin melko normaali, kesti neljä sekuntia. Sauli Niinistön kasvoille levisi tuttu lennumainen virnistys, sillä olihan hän nyt saavuttanut sen, mihin hän oli koko poliittisen uransa ajan tähdännyt: pääsyn Valkoiseen taloon! Hurraa! Presidentti Donald Trump oli paljon vakavampi. Sitten presidentit menivät sisälle taloon. 

2. Tästä on hyvä jatkaa! Seuraamme herkeämättä vierailun kulkua.

3. Kello oli noin 22.25 kunTrump lehtitietojen mukaan murjaisi vitsin Niinistölle! Ohhoh! Vitsi tosin koski vain maiden välistä kaupatasetta, mutta kuitenkin. Onhan tämä toki täysin ennen kuulumatonta, kun supervallan päämies ja piskuisen Suomen presidentti vitsailevat keskenään! Ja vielä kaikkein pyhimmässä eli Valkoisessa talossa. Jopas nyt jotakin! Kyllä tästä on nyt vielä entistäkin parempi jatkaa.

4. Itse keskustelut käytiin vastikään remontoidussa presidentin ovaalinmuotoisessa työhuoneessa (Oval offience). Sitä, mistä asioista presidentit keskustelivat, ei tarkemmin tiedotustilaisuudessa mainittu. Keskustelu ei ollut pitkä, sillä se kesti vain noin 35-40 minuuttia. Kello 23.15 presidentit ilmaantuivat median edessä pidettävään tiedotustilaisuuteen. 

5. Tilaisuuden aluksi Trump luki paperista lausunnon, joka kosketteli pääasiassa eli noin 85 prosenttisesti Texasia ja Lousianaa kohdannutta Harvey -hurrikaania ja sen jälkeen kyseisillä alueilla useita päiviä jatkuneita rankkasateita ja tulvavahinkoja, Trump lupasi tuhon kohteeksi joutuneille osavaltioille ja kaungeille liittovaltiolta "kaiken tarvittavan avun" ja ilmoitti lähtevänsä huomenna tiistaina tarkastamaan Texasiin tarkastelemaan aiheutuneita vahinkoja. Varsin outo aloitus tilaisuudelle, jonka tarkoituksena oli kuulla, mitä presidentit olivat keskustelleet maittensa välisistä suhteita ja kansaivälistä ulkopolitiikkaa koskevista ajankohtaisista kysymyksistä.

6. Trump keskittyi tilaisuudessa muutenkin lhinnä vain Yhdysvaltoja koskeviin sisäisin asioihin. Trump puolusteli viime viikolla tekemäänsä päätöstä, jolla hän oli armahtanut eläkkeellä olevan 85-vuotiaan Arizonan entisen sheriffin Joe Arpaion, joka oli saanut Obaman hallintokaudella langettavan tuomion tietyistä virkarikoksista ja maahanmuuttajien väkivaltaisesta kohtelusta. Trump oli valmistautunut hyvin armahduspäätöstä koskevaan kriittiseen kysymykseen, sillä hän kaivoi povitaskustaan paperin, josta luki niiden huumerikollisten, poliisin surmaajien ynnä muiden "tosi rikollisten" nimiä, jotka Obama oli presidenttikaudellaan armahtanut. Joe Arpaio, joka oli Trumpin mukaan joutunut Obaman kaudella epäoikeudenmukaisen kohtelun uhriksi, sen sijaan on kunnon mies, sotaveteraani ja kaiken puolin kunnoitettava sheriffi, jonka armahdukselle oli täydet perusteet.

7. Suomea ja Yhdysvaltain ja Suomen suhteita samoin kuin paljon julkista huomiota saaneesta Itämeren turvallisuustilanteesta puhuttiin tiedotustilaisuudessa vain vähän. Toki tilaisuudessa lueteltiin monia tätä puolta koskevia asioita, jotka ovat kuitenkin jo entuudestaan kaikille tuttuja, Vaikutti siltä, ettei näistä kysymyksistä oltu keskusteluissa, jotka olivat siis varsin lyhyet, juurikaan keskusteltu. Suomen 100- vuotinen itsenäisyys toki mainittiin, samoin Suomen vakaa asema ja hyvät naapuruussuhteet Venäjän kanssa jne., jolloin myös Sauli Niinistölle tarjoutui tilaisuus  kommentoida kyseisiä asioita. Niinistö vakuutti, ettei Suomi halua esiintyä Yhdysvaltain neuvonantajana vaan tekee vain parhaansa rauhan säilyttämiseksi. 

8. Tiedotustilaisuudessa mainittiin myös mustan hiilen ongelma, josta oli keskusteletu myös Niinistön ja Putinin välillä vajaa kuukausi sitten Savonlinnassa, samoin Arktinen neuvosto ja arktisten alueiden luonnosta huolehtiminen jne. Presidentti Trump vaikutti oikeastaan koko tiedotustilaisuuden ajan hieman kärsimättämöltä ja pari kertaa hän iski silmää jollekulle salissa olleelle virkamiehelleen, mutta malttoi sentään mielensä ja veti tilaisuuden kiihtymättä loppuun asti.

9. Kysyttäessä Trump vakuutti, että Yhdysvallat on valmis puolustamaan Baltiaa "tarpeen vaatiessa ja on myös "aina valmis auttamaan Suomea"; Suomen kohdalla Trump ei siis maininnut nienomaan maamme puolustamisesta mitään. Kysymykseen, pitääkö Trump Venäjää uhkana, presidentti ei halunnut antaa suoraa vastausta, vaan selitti, että Yhdysvallat haluaa pitää hyvät välit Venäjän kanssa.  Niinistö toivoi kaikille osapuolille "varovaisuutta Itämeren alueella"; hän mainitsi tietenkin myös oman keppihevosensa eli sotilaslentokoneiden transponderit.

10. Ainoaa uusi asia ja itse asiassa jonkinlainen paljastus tai uutisankka tuli esiin, kun Trump mainitsi Suomen asukaslukuunsa nähden vahvat asevoimat ja siinä yhteydessä, että "Suomi on hankkimassa" Yhdysvalloilta eli Boeing-yhtiöltä "suuren määrän F18 -luokan hävittäjiä". Lausuma oli kuitenkin liian pitkälle viety ja ennenaikainen johtopäätös, sillä virallisesti Suomi on vasta selvittämässä, mistä maasta ja valmistajalta se aikoo hankkia nykyisten Hornettien tilalle uudet hävittäjät. Suomi ei ole vielä tehnyt edes virallista tarjouspyyntöä niille viidelle yhtiölle, joiden nimi on ollut kaavailuissa esillä.


          
Sisällä kättely jatkui kello 22.20, huomaa Trumpin ote Saulin kädestä ja Saulin kevyt kumarrus                     Tiedotustilaisuus päättyi kello 00.10 ja taas käteltiin

30 kommenttia:

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Donald Trump mainitsi tiedotustilaisuudessaan Suomen Hornet-kaupoista. Trumpin kommentoidessa Suomen armeijaa ja sotilaallista varustusta, presidentin puheista saattoi saada käsityksen, että Suomi olisi tulevaisuudessa ostamassa F-18-hävittäjiä eli Hornet-hävittäjiä.

Niinistö korjasi pian tiedotustilaisuuden jälkeen, ettei Suomi ole ostamassa kyseisiä hävittäjiä. Niinistön mukaan uutinen f-18 hävittäjien ostamisesta on ankka.

Puolustusvoimat on aloittanut hankkeen Hornet-kaluston korvaamiseksi. Korvaavia vaihtoehtoja ovat Boeingin Super Hornet, Lockheed Martinin JSF F-35, Dassaultin Rafale, Eurofighter Typhoon ja Saabin JAS Gripen. Tarjouspyyntöjen on määrä lähteä ensi vuonna.

Uutinen oli toki ennenaikainen, mutta silti Suomi voi päätyä aikanaan siihen, että se ostaa uudet hävittäjät Boeingilta, joka on tarjonnut Suomelle Super Hornetteja.

Anonyymi kirjoitti...

Suomen Hornetit voivat hyvinkin lentää tulevaisuudessa vaikkapa Afganistanin taistelukentillä.

HS:n toimittaja Laura Saarikosken mukaan Niinistön huoli oli vanha tuttu Venäjä, Venäjä, Venäjä, kun Trumpp puolestaan kantaa murhetta terrorismin vastaisesta taistelusta.

Joku diili tässä voi olla syntymässä. Trumpin tarjoamasta Itämeren turvatakuusta voidaan maksaa talebania vastaan taisteltaessa kusisessa Lähi-Idässä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltoila - tunnettu tv-kasvo - nuoleskelee Sauli Niinistöä kommentissaan:

– Niinistö osasi mielestäni hyvin tuoda näitä asioita esille ja hän osasi myös olla tiukkana, kun Trump kommentoi Suomen ja Yhdysvaltain kauppatasetta. Hän kuittasi siihen ihan hyvin, mikä miellytti Trumpia. Niinistö esiintyi ihan mallikkaasti, mukana oli tietynlaista jämäkkyyttä. Varmaan moni amerikkalainen ajatteli, jos seurasi tilaisuutta, että voisi hyvin vaihtaa Trumpin tuohon Niinistöön, Aaltola naurahti.

Jaahas! Mitä tästä nuoleskelusta pitäisi ajatella?

Niinistön kanslian kansliapäällikkö vaihtuu, siläl nykyinen päällikkö Teemu Tanner siirtyy ensi vuoden alussa Suomen Pariisin suurlähettilääksi. Mika Aaltoila ehkä kuvittelee, että hän voisi hyvinkin olla Tannerin seuraaja Niinistön kansliassa...

Anonyymi kirjoitti...

Suomen poikien lennättäminen Lähi-Idän taivaalla tuli mahdolliseksi eduskunnan päätettyä, että ammattisotilaita voidaan määrätä ulkomaan taisteluihin. Hornetteihin kun ei rauhanturvaajien tai vapaaehtoisten kyvyt riitä. Pitemmän aikaa on nähty ilmavoimien johdon sormia syyhyävän päästä maailmalle tositoimiin. Onhan pääministerikin lentotaitoinen oma mies, joka pyörähti näppärästi Naantalin taivaalla!

Anonyymi kirjoitti...

Antoiko myrskyt, tuulet ja tsunaminkin kokenut Niinistö Trumpille neuvoja, miten tulee kohdella luonnonvoimien armoille jääneitä kansalaisia?
Niinistö itse tuli ilmeisen huonosti kohdelluksi jouduttuaan tsunamin seurauksena herrain haltuun.

Skorpioni kirjoitti...

Nyt herää kysymys, miksi presidenttien tapaaminen oikeastaan järjestettiin? Minusta vastaus kysymykseen on se,että Yhdysvaltain johtavat ministerit etupäässä ulkoministeri Tillerssonin ja puolustusministeri Mathis ovat halunneet tsekata Itämeren ja Venäjän tilanteen. Tietysti Suomen lähetystön johto ja virkamiehetkin ovat sen heille selvittäneet, mutta nyt he ja tietysti Trumpikin ovat halunneet tavata Niinistön ja halunneet varmistua Niinistön linjasta Suomen kuulumisesta länteen. Kyllä vierailu vahvisti ilman muuta Niinistön asemaa Euroopan yhtenä johtavana politiikkona.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Skorpioni on kyllä liian vaatimaton!

Niinistö ei ol vain "yksi johtava", vaan kyllä hän on kaikkein johtavin johtaja! Sitä paitsi myös komein, rohkein, hurmaavin ja…ja…lennumaisin!

Anonyymi kirjoitti...

Brittitoimittaja muistutti hauskasta yksityiskohdasta presidenttien tapaamisessa: ”Mahtava koira”.
Tarkoitti Lennua, josta toimittajan jutussa oli myös kuva.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Presidenttiehdokas Mati Vanhanen tiukkana:

Niinistön olisi pitänyt oikaista Trumpin perätön lausuma hävittäjäkauppojen syntymisestä heti tiedotustilaisuudessa!

Matti Vanhanen pitää Donald Trumpin puheita hävittäjäkaupoista hämmentävinä. Trump sanoi tiedotustilaisuudessa, kuinka Suomi ostaa Boeingilta ”suuria määriä” hävittäjiä. Presidentti Niinistö kiisti myöhemmin kaupat.

Vanhanen uskoo, että kaupat ovat todennäköisesti olleet presidenttien välisissä keskusteluissa esillä. Hän sanoo Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että Trumpin puheissa saattoi olla kyseessä hänen tapansa pitää kauppaa esillä ja viedä asiaa eteenpäin. Hänen mukaansa olisi ollut hyvä oikaista virheelliset sanomat samantien.

– En pidä sitä pelkästään lapsuksena. Kyllä tiedotustilaisuuksissa pitää puuttua selviin virheisiin. Tällainen aihe jää elämään, koska vuosikausien kilpailu on vielä jäljellä ja päätöksenteko valinnasta. Jos Yhdysvaltain johdossa on käsitys, että asia on selvä ja kuitattu, niin se on huono asia, Vanhanen sanoi Ykkösaamun haastattelussa.

OIKEIN MATTI! Sinä olisit kyllä presidenttinä oikaissut Trumpin typerän lausuman heti tuoreeltaan, et olisi siis Niinistön tavoin jäänyt odottamaan tilaisuuden loppumista, jolloin vasta olisit puuttunut virheeseen ja twiitannut siitä. Tuollainen twiitti ei tavoita esim amerikkalaisyleisöä.

Anonyymi kirjoitti...

Aamulehdessä tänään:

Harvey-hurrikaani, arizonalaissheriffi ja Meksikon muuri varastivat paikallistoimittajien huomion Suomelta
Donald Trump ja Sauli Niinistö pitivät maanantaina Valkoisessa talossa yhteisen lehdistötilaisuuden. Yhdysvaltalaistoimittajat käyttivät tilaisuuden hyväkseen ja esittivät kysymyksiä kotimaan polttavista puheenaiheista.

dysvalloissa: Harvey-hurrikaani, arizonalaissheriffi ja Meksikon muuri varastivat paikallistoimittajien huomion Suomelta
Donald Trumpin ja Sauli Niinistön yhteisessä lehdistötilaisuudessa huomio karkasi Yhdysvaltain ja Suomen suhteista paikallisiin aiheisiin.

Noin puoli tuntia kestäneessä lehdistötilaisuudessa presidenttien oli tarkoitus kertoa päivällä käymistään keskusteluista.

Trump käytti tilaisuuden alusta lähes viisi minuuttia Harvey-hurrikaanin kommentoimiseen. Hän myös kiitti vuolaasti pelastusoperaatioihin osallistuneita viranomaisia.

Yhdysvaltalaistoimittajat käyttivät lehdistötilaisuuden hyväkseen ja tarttuivat mahdollisuuteen kirjoittaa kotimaan puheenaiheista. Lehdistötilaisuudessa paikallisia toimittajia kiinnostivat Trumpin armahtama Maricopa Countyn entinen sheriffi, Teksasin tilanne, Trumpin Meksikon rajalle suunnittelema muuri ja Trumpia hämmentäneet suomalaistoimittajat.

Trump antoi ensimmäisen kysymyksen Dallas Morning Newsin Todd Gillmanille, joka halusi kysyä presidentiltä, miten Teksasin jälleenrakennus aiotaan rahoittaa. Lehdistötilaisuuden pohjalta syntyneessä uutisessa ei mainittu Suomea.

Seuraavaksi yhdysvaltalaistoimittajista kysymyksen sai esittää Fox Newsin John Roberts, joka kysyi, miksi Trump ilmoitti Arizonan Maricopa Countyn entisen sheriffin Joe Arpaion armahduksesta perjantaina kesken uutisoinnin Harvey-hurrikaanista. Arpaio tuomittiin heinäkuussa oikeuden halventamisesta, koska hän oli kohdistanut laitonta lainvalvontaa latinotaustaisiin ihmisiin siitä huolimatta, että oikeus oli aiemmin jo kieltänyt häntä tekemästä niin.

Presidentti Niinistölle toimittajat esittivät kysymyksiä Baltian alueesta ja Suomen näkemyksestä Afganistanin tilanteeseen.

Anonyymi kirjoitti...

Trump huomautti Suomella olevan maailman vahvimmat sotavoimat suhteessa väestön kokoon.

Ja lisää hävittäjiä ollaan ostamassa! Mitä oikein aiotaan?

Haluamme rauhaa, me emme reuhaa, sanoi Niinistö. Mutta niin sanoi myös muuan epäonnistunut taiteilija Saksassa 20-30 luvuilla varustautuessaan rauhaan.

Anonyymi kirjoitti...

Timo Soini ihasteli Mauno Koiviston kuolinilmoituksen tekstiä "Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin" pitäen sitä syvällisimpänä mitä suomenkielellä on saatu aikaan.

Meillä on tuo rampa ankka ulkoministerinä!!!

Anonyymi kirjoitti...

Itse kiinnitin huomiota Trumpin lauseeseen "Finland is respected by Russia". Erittäin keskeinen johtopäätös ja lausetta siteerattiin mm. Washington Postin ja Newsweekin jutuissa.

Oscari kirjoitti...

En vain edelleenkään anna ääntä Niinistölle, en kummallakaan kierroksella!

Anonyymi kirjoitti...

Trumpin ja Niinistön lehdistötilaisuus tuli USA:ssa suorana lähetyksenä kaikilta suurilta uutiskanavilta (CNN USA, Fox News, MSNBC). Näin laajaa näkyvyyttä Suomi ei ole saanut vuosikymmeniin maan mediassa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Niin ilmeisesti tuli.

Tämän julkisuuden Trump käytti tiedotustilaisuudessa taitavasti ja härskisti hyväkseen. Hän aloitti tilaisuuden lukemalla paperille kirjoitetun tekstin, joka käsitteli Harvey-hurrikania ja sen Texasissa ja Houstonin miljoonakaupungissa aiheuttamia tuhoja ja tulvia ja lupasi ja vakuutti useaan kertaan, että HÄN tekee tietenkin parhaansa vahinkojen korvaamiseksi jne. Tämä Trumpin Harvey- ja Texas -monologi kesti lähes 10 minuuttia. Tänä aikana Trump ei maininnut kertaakaan vierastaan Suomen presidenttiä tai ylipäätään Suomea, vaan Sauli sai seistä Trumpin vierellä hiljaa ja kuunnella Trumpin ko. yksinpuhelua.

Tämän jälkeen Trump kohteeliaasti kiitteli ja kehui Suomea ja onnitteli Niinistöä ja Suomea sen satavotisesta itsenäisyydestä. Trump kehui nopeasti myös Suomen kyberturvallisuuden osaamisen tasoa ja mainitsi Turun terrori-iskun, jota pahoitteli.

Kohta tämän jälkeen Trump pääsi käsittelemään toista mieliaihettaan eli armaduspäätöstään, jolla hän vapautti Arizonan entisen sheriffin Joe Arpaion moitteista ja rangaistuksesta. Hän ylisti Arpaioa ja moitti Obaman armahduspäätöksiä, Trump oli valmistautunut tähän "osioon" todella hvin, sillä hän kaivoi povitaskustaan paperin, josta lukea posotti Obaman armahduspäätöksiä, jotka ovat koskeneet mm. huumekauppiaita, polisin surmaajaa ja muita "tosi konnia".

Välillä tilaisuudessa käsiteltiin, ikään kuin ohimennen, Niinistön esille ottamia teemoja. Mutta sen jälkeen Trump pääsi jatkamaan yksinpuheluaan, jossa hän käsitteli nyt muuria, jonka hän aikoo rakentaa USA:n ja Meksikon rajalla ja panna, tavalla tai toisella, Meksikon maksamaan muurin rakentamisesta aiheutuvat kuut. Hän moitti kovin sanoin Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimusta eli Nafta-sopimusta.

Että tällä tavalla! Kuten Ilta-Sanomat tänään otsikoi kahdella sivullaan: Täydellinen Trump-show.

Tänään yhdysvaltalainen media ei ole noteerannut jurri lainkaan Niinistön vierailua ja hänen esille otttamiaan teemoja, mutta kyllä Trumpin tiedotustilaisuudessa esittämiä kannantttoja em. kysymyksistä.

Suomen näkyvyys jäi kyllä USA:n mediassa lähes olemattomaksi.

Skorpioni kirjoitti...

Tarkka ja hyvä kommentti blogistilta. Näinhän se tiedotustilaisuus meni. Trump esiintyi ns.järkimiehenä ja se oli yllätys varmaan kaikille. Uskon kuitenkin,että tapaaminen oli Suomen kannalta hyvin hyödyllinen. Viis tiedotustilaisuuksista. Kuten aikaisemmissa kommenteissani olen todennut, Trumpille mieleen palasivat Niinistön vierailun seurauksena ilmeisen miellyttävät muistot Suomesta ja Niinistö sai yhteyden Trumpiin. Se oli presidenttien välisen tapaamisen suurin anti Suomelle.
Kyllä Trumpin lausunnot hävittäjien ostamisesta menevät selvästi siihen ajatteluun,että "sitten kun te suomalaiset ostatte vielä uusia jenkkikoneita,teillä tulee menemään vielä paremmin". Siis kauppamiehen puheita,eikä kenelläkään horneteista mitään huonoa sanottavaa ole. Niinistö olisi voinut sanoa kyllä heti siihen,että so,so Donald,älähän sinä kiirehdi asioiden edelle. Olisi voinut lisätä vielä,että kun tulet käväisemään ensi vuoden syksyllä Suomessa siinä arktisen alueen sopimusallekirjoitustilaisuudessa niin katsotaan sitten Hornet- tilannetta uudestaan! Mutta ei Saulista ole tälläisen small talk-keskusteluun. Hyvä kun selvisi "ehjin nahoin pois " tiedotustilaisuudesta. Kiinnitettikö muuten huomiota,miten Trump poistui tilaisuudesta. Hän vain lähti,eikä jäänyt "taivastelemaan", onko jollain vielä jotain kysyttävää. Trumpille on kyllä tiettyä ison johtajan karismaa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Näinhän se on.

Kyllä Matti Vanhanen oli aivan oikeassa todetessaan, että Niinistöltä olisi tullut löytyä sen verran nokkeluutta ja hyviä hoksottomia, että hän olisi tyrmännyt oitis ja heti paikan päällä eli Trumpin vieressä seisoessaan Trumpin hävittäjäostopuheet ankaksi!

Mutta ei vain saanut Sauli sanaa suustaan!

Silloin kyllä sai, kun Trump huomautti, että tuo sama vaalea suomalaisnainen eli toimittaja on jo esittänyt yhden kysymyksen, jolloin Sauli salamannopeasti reagoi tokaisemalla, että "ei se ole sama nainen"!

Siis kun puhutaan "naisista" niin silloin kyllä Salella relaa ja "pelaa". Mutta kun tulee hävittäjäkaupoista puhe, hän jää sananatomaksi, kun keskustelukumppani laukoo ihan omiaan! Ei hyvä!

Muuten Sauli piti tänään kello 16.00-16.50 oman tiedotustilaisuutensa suomalaisille toimittajilla Washingtonissa. Toimittajien kysymykset olivat mitä olivat, eli niistä paistoi selvästi läpi halu mielistellä Niinistöä. Niinistö sai erinomaisen tilaisuuden piikitellä Matti vanhasta, ja hän käytti sen hyödykseen ja piikitteli kahteen otteeseen!

Tämä oli paras aika ja hyvä tilaisuus Salelle käydä presidenttikampanjaa. Parhaaseen katseluaikaa ja ihan ilmaiseksi. Tämä ei ole reilua muita ehdokkaita kohtaan! Ei yhtään!

Kyllä minä tästä(kin) taas niin kovin mieleni pahoitin!

Skorpioni kirjoitti...

Kun luin nyt tuon Niinistön suomalaisille toimittajille tänään pitämän tiedotustilaisuuden parhaat palat, yllätyin kuinka tosissaan hän on suhtautunut Trumpin aikaisempiin lausuntoihin mm.siitä,että NATO on vanhanaikainen ja että Trumpp ei hyväksyisi NATOn operaatioita Itämerellä sekä että vastapuolina siellä ovat NATO ja Venäjä. Kyllä Trump selvästi haluaa parantaa Usan Venäjä- suhteita, mutta eihän USA koskaa pane vastaan NATO-operaatiota,eikä Trump ole ollut tosissaan sanoessaan NATO vanhanaikaiseksi. Myöskin "mustan hiilen vaaroja" Trump on jo aikaisemmin sanonut ymmärtävän!
Jos esim.nämä doktriinit eivät ole olleet aikaisemmin Niinistölle itsestään selviä, on hyvä että hän vierailee mahdollisimman paljon suurvaltojen presidenttien ja pääministereiden luona. Mihin Niinistö pitäisi seuraavaksi lähettää? Olisiko Pohjous-Korea mitään ? Ehkä Niinistö sielläkin yllättyisi kuinka mukava mies presidentti Kim jong un on!

Anonyymi kirjoitti...

Blogisti väittää että Suomen "näkyvyys jäi kyllä USA:n mediassa lähes olemattomaksi". Googletin, ja tapaaminen käytyine keskusteluineen on kyllä noteerattu tänään kaikissa merkittävissä sanomalehdissä ei vain USA:ssa vaan myös Euroopassa ja Pohjoismaissa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ei kaikissa. Jos on niin hyvin lyhyesti ja vain Trumpin esille ottamat lausunnot USA:n asioista.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ei kaikissa. Jos on niin hyvin lyhyesti ja vain Trumpin esille ottamat lausunnot USA:n asioista.

Anonyymi kirjoitti...

Myöntäkää pois: Sauli pärjäsi hyvin, oli huumorintajuinen ja jämpti ja lisäsi Suomen tunnettuutta.

Anonyymi kirjoitti...

Mutta tarkkuus oli hävittäjäkauppaa koskeneen Trumpin möläytyksen jälkeen Saulilta tipotiessään!

Vaikka onkin lakimies, mitä iltapäivälehdet, Yle uutiset ja HS:n pikkupääkirjoitus noin viikko sitten ovat kovasti ylistäneet. Kunnon lakimies on tarkka myös keskustelukumppaniensa lausuntojen suhteen.

Anonyymi kirjoitti...

Blogisti kirjoitti "Tuollainen twiitti ei tavoita esim amerikkalaisyleisöä".

Riittää kun tavoittaa median, joka oikaisee mm. The New York Times kirjoittaa:

Finland Says No Fighter Deal With Boeing After Trump's Comments

https://www.nytimes.com/reuters/2017/08/29/business/29reuters-finland-trump-boeing.html?mcubz=1

Jyrki Virolainen kirjoitti...


Tuo lyhyt uutinen, joka on alla, on lehden sisäsivuilla talousuutisten sivuilla. Se on laadittu Helsingissä presidenttien maanantaisen tapaamisen jälkeen tiistaina. Niinistön tviittaama oikaisu olisi huomattu "sata kertaa" paremmin, jos hän olisi oikaissut Trumpin lausuman heti tuoreltaan presidenttien tiedotustilaisuudessa.

HELSINKI — President Sauli Niinisto on Tuesday denied that Finland was buying new fighter jets from American planemaker Boeing, following remarks by U.S. President Donald Trump.

Finland is looking to replace its ageing fleet of 62 F/A-18 Hornet jets with multirole fighter aircraft in a procurement estimated at 7-10 billion euros by 2025.

"One of the things that is happening is you're purchasing large amounts of our great F-18 aircraft from Boeing and it's one of the great planes, the great fighter jets," Trump said on Monday at a news conference with his Finnish counterpart in the White House.

Niinisto, who was standing next to Trump, looked surprised but did not follow up on the comment. He later denied the deal with Boeing on his Twitter account and on Tuesday in Washington.

"It seems that on the sale side, past decisions and hopes about future decisions have mixed ... The purchase is just starting, and that is very clear here," Niinisto told Finnish reporters.

A government working group has listed possible candidates as Saab's Jas Gripen, Dassault Aviation’s Rafale, Boeing’s Super Hornet, Lockheed Martin’s F-35 and the Eurofighter, made by Britain, Germany, Italy and Spain.

Erkki K. Laakso kirjoitti...

Ehkäpä vois nyt pikkuhiljaa männä itse nyansseihin! Miksi maailman johtavin sotilastiedustelumahti ja kyberturvallisuuden osaaja (NSA) "kehui Suomea" Suomen kuberosaamisesta, joka vielä on lähes "lapsen kengissä"? Trumb lausui tältäkohdin vielä ivallisesti, että "ehkä me vielä kohta soitamme Teille"..

Niin, mikä jäi tapaamisen asialistalta piiloon?

Anonyymi kirjoitti...

"Niinistöltä olisi tullut löytyä sen verran nokkeluutta ja hyviä hoksottomia, että hän olisi tyrmännyt oitis ja heti paikan päällä eli Trumpin vieressä seisoessaan Trumpin hävittäjäostopuheet ankaksi!"

Noinko Niinistön blogistin mielestä olisi pitänyt nöyryyttää supervallan johtajaa osoittamalla tiedotustilaisuudessa tämän puheet vääriksi. Niinistön jälkikäteinen kommentti kauppamiehen puheista on juuri oikea tapa nonsaleerata Trumpin lausuma. Missään inhimillisessä kansakäymisessä toisen osapuolen virheiden näkyvä osoittelu ei ole tehokas vuorovaikutustapa.

(Luulen muuten, että kyse oli Trumpin huolimattomasta briifauspapereiden lukemisesta: siellä luki, että Suomi on aiemmin ostanut Hornetteja ja että nyt on valmisteilla uusi hävittäjäkauppa, jossa on mukana amerikkalaisia valmistajia. Nämä tiedot menivät Trumpin päässä sekaisin. Muuten hän tuskin olisi jättänyt mainitsematta Lockheed Martinin F-35.)

Toipila kirjoitti...

Kyllä presidentit varmaankin puhuivat ennen kaikkea nuorista vaimoistaan keskenään, kun molemmilla on itseänsä huomattavasti nuoremmat upeat muijat.

Näistä keskusteluista ei tietenkään hiiskuta julkisuuteen mitään. Kunnes jonain päivänä Trump letkauttaa vaikka mitä vitsiä näistä asioista.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Seli seli, anonyymi! Kyllä Ninistön olisi pitänyt "nokkelala lakimiehenä", jollaisena häntö on mainostettu aina HS-pääkirjoitusta myöten, pitänyt rohjeta reagoida Trumpin heittoon heti ko. lohkaisun kuultuaan!

Viittaan uuteen blogijuttuni, jonka julkaisin tänään.

Edellä EKL osui oikeaan, kun oli kyse Suomen "hienosta" kyberosaamisesta. Minustakin Trump vaikutti tämän mainitessaan hieman kyyniseltö, jollei suorastaan pikkuisen ivalliselta.