lauantai 19. elokuuta 2017

1101. Terrorismi saapui Suomen Turkuun


1. KRP:n mukaan Turun eilisiä puukotuksia Kauppatorilla ja Puutorillla tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina sekä niiden yrityksinä. Eilen perjantaina poliisi ei vielä halunnut ottaa kantaa siihen, oliko kyseessä terroriteko.

2. Herätti huomiota, että pääministeri Juha Sipilä julisti myöhään eilen illalla, etteivät Turun puukotukset "varmuudella" ole terrorismirikoksia. Mikä ihmeen hoppu Sipilällä oli mennä tuolla tavoin kaikelle kansalle julistamaan, kun asian selvittely oli vielä aivan alkuvaiheessaan? Todennäköisesti siksi, että terrorsimi on kauhea asia ja rikos ja pääministeri olisi halunnut, ettei sellainen olisi, ainakaan vielä, ulottanut lonkeroitaan Suomeen. Pääministerin tulisi kuitenkin ottaa asiat, myös ikävät sellaiset, asioina eikä kiirehtiä tutkinnan etenemisen edelle.

3. Eilisen jälkeen poliisi ja muut viran omaiset ovat jatkaneet tiiviisti asian selvittämistä ja puukotusten tutkintaa. Tekoja on tutkittu murhina, mutta yön aikana saadun lisätiedon myötä rikosnimikkeinä ovat nyt terroristisessa tarkoituksessa tehdyt murhat sekä niiden yritykset, 

4. Puukotuksen uhreista kaksi on menehtynyt ja kahdeksan on loukkaantunut ja sairaalahoidossa. Kuolleet ovat Suomen kansalaisia, mutta loukkaantuneiden joukossa on yksi Italian ja kaksi Ruotsin kansalaista. Kuolleet ovat suomalaisia naisia. Huomiota on herättänyt se, että puukotukset ovat ylipäätään kohdistuneet lähinnä naisiin.

5. Puukotukset tapahtuivat eilen kello 16 aikaan ja tekijä ehti pukottaa  kaikkiaan 10 ihmistä muutaman minuutin aikana. Ensimmäinen puukotus tapahtui kello 16.02 ja tekijä saatiin pysäytetyksi jo kolmen minuutin kuluttua kello 16.05. Poliisi pysäytti hänen kulkunsa ampumalla miestä reiteen. Useat sivulliset osallistuivat tekijän takaa-ajoon ja puukotettujen auttamiseen. Puukottaja myös sairaalahoidossa ja häntä on yritetty alustavasti puhutella. 

6. Puukotuksista epäilty on 18-vuotias Marokon kansalainen. Hänen oikesa nimensä on Abderrahman Mechkah, ensin hänen nimekseen ilmoitettiin Abdul Rahman. Hän on tullut Suomeen keväällä 2016 turvapaikanhakijana. Tietoa siitä, onko miehen turvapaikkahakemuksensa jo käsitelty ja mahdollisesti hylätty, ei annettu heti julki, mutta nyttmmin on ilmennyt, että hänen hakemuksensa oli hylätty.   Epäilty on asunut Turun vastaanottokeskuksessa. Se, että tekijä ja viisi muuta rikoksesta epäiltyä ovat marokkolaisia, ei ole sinänsä kovin suuri yllätys. Viime aikoina suurin osa Isisin ns. vierastaisteljoitsta, jotka ovat tehneet terroristisia iskuja eri puolilla Eurooppaa, viimeksi toissa päivänä Barvelonassa ja toisessa espanjalaisessa kaupungissa, on ollut lähtöisin nimenomaan Marokosta.

7. Poliisi on ottanut rikoksesta epäiltyinä kiinni neljä marokkolaista mistä, jotka ovat luultavasti myös turvapaikanhakijoita. Yksi marokkolainen epäilty on etsintäkuulutettu. Miesten käytössä ollut pakettiauto on poliisin hallussa.

8. Radiossa ja televisiossa on lähes koko päivän käsitelty Turun tapausta.  Tiedotustilaisuuksia ovat järjestäneet mm. KRP, Supo ja kello 16 Valtioneuvoston linnassa pääministeri Juha Sipilä. Turun torille on tuotu paljon kyttilöitä ja kukkia, myös presidentti Niinistö on lähettänyt rikospaikalle omat kukkansa. Koko maas on kehotettu järjestämään suruliptus. Eilen Turun tuomiokirkossa järjestettiin tilaisuus, jossa olivat läsnä Saui Niinistön ohella myös sisäministeri Paula Risikko ja valtiovarainministeri Petteri Orpo vaimonsa kanssa. Risikko pyyhki kirkossa liikutuksesta silmiään. 

9. Poliisi on kieltänyt tapahtumapikan läheisyydessä aiotut mielenosoitukset. Poliisi pelkää, että Suomi ensin -liikkeen edustajat häiriköisivät rauhallisia mielenosoituksia. Kansalaisia on kehotettu rauhallisuuteen.

10. Sisäministeri Paula Risikko ja ministeri Petteri Orpo ovat esittäneet, että Suomeen otettaisiin lisää turvapaikanhakijoita, siis kiintiöpakolaisia. Keskusta ei ole ilmaissut kantaansa, ei lioin  hallituksessa ottopojan asemassa olevat UV:n ministerit. Perussuomalaiset, siis Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset, ovat ymmärtääkseni vastustaneet Risikon ja kumppaneiden sanottua aloitetta.

11. Poliittisesti voidaan kysyä, kenen laariin Turun tapaus voisi "sataa" eli keitä poliittiia puolueita tai ryhmittymiä tapahtuma voisi kenties edistää.  Perussuomalaisia kenties, koska he ovat suhtautuneet kiintiöpakolaisten ja oleskeluluvan saaneiden määrään lisäämiseen kieltaisesti. Vaikea sanoa.

12. Presidentti Niinistö on - totta kai - on ollut  ja halunnut olla (tässäkin asiassa) hyvin näkyvästi esillä. Hän on tuominnut teot raukkamaisina ja hirveisinä rikoksina, hän on ollut Turun tuomiokirkossa järjestetyssä tilaisuudessa ja hän on lähettänyt tapahtumapaikalle kukkansa. Jos tapauksen katsotaan vaarantavan suomalaisten turvallisuutta tai ainakin turvallisuuden tunnnetta, mikä on hyvinkin mahdollista, Turun keissi lisää Niinistön suosiota ja vahvistaa hänen asemaansa presidentinvaaleissa. 

13. Toki kaikki mutkin presidenttiehdokkaat ovat olleet mukana tuomitsemassa ko. terrorismirikoksen ja vakuuttelemassa, ette Suomi anna terroristien vaarantaa kansalaistemme elämää. TV1:ssä haastateltiin tapauksen johdosta myös keskustan presidenttiehdokasta Matti Vanhasta. 

14. Niin tai näin, mutta tänään kristillisdemokraatit (KD) päättivät puoluekokouksessaan, ettei puolue asetakaan omaa ehdokastaan tammikuun vaaleihin, vaan tukee Sauli Niinistön uudelleen valintaa. Vaijhtoehtona oli kokouslähteiden mukaan Pekka Haaviston tukeminen. Joitakin soraääniä KD:n kokouksessa tosin esiintyi, ja ne kumpusivat epäilyksestä, onko Sauli Niinistö "tarpeeksi kristillinen" kelvatakseen KD:n tukemaksi ehdokkaaksi. Hyvä kysymys sinänsä, sillä eihän Saulikaan toki ole täydellisen puhdas pulmunen.

Presidentti moitti kärkevästi suomalaisia

15. Presidentti Niinistö antoi tänään pitkän lausunnon Turun tapauksesta. Tämä vuodatuksen Ilta-Sanomat otsikoi toteamuksella "Törkeää leimaamista on jo kuultu tarpeksi". Niinistön peräänkuulutti  ja kehotti kansalaisia - jälleen kerran - malttiin ja tolkullisuuteen. Niinistö moitti suomalaisia - arvatenkin erityisesti niitä "kauheita Halla-ahon perussuomalaisia" -  asiattomista maahanmuuttopoliittisista puheista. 

16. Presidentin pitäisi kyllä pystyä parempaan eikä ainakaan lähteä tässä tilanteessa osoittamaan osaa kansasta ja syyttämään heitä (muka) törkeästä leimaamisesta. Näin ei puhu eikä toimi koko kansan presidentti! Käsittämätöntä puhetta ja leimaamishalua Niinistöltä! Mutta asia on niin, että tämäkin lausunto kuuluu osana Niinistö vaalikampanjaan, jota hän on käymässä ja käynyt jo monta kuukautta.


                                         Puukotuksista epäilty Abderrahman Mechkah

55 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Terroristisessa tarkoituksessa tehty kaksi murhaa ja kahdeksan murhanyritystä. Tekijä arabi. Tämä oli mulle heti selvää. Miksi huippupoliitikot yrittivät pimittää tätä kauheata rikosta?

Anonyymi kirjoitti...

Huvittaa tuo avoimuuden nimissä tehty tiedotustilaisuuksien kyselyosuus. Sinne voisi panna etupenkkiin värikkään papukaijan hokemaan, että tutkinnan tässä vaiheessa emme voi ottaa asiaan kantaa. Mistä muustakaan halutaan tietää kuin tapahtuneesta rikoksesta?

Tässä yhteydessä on hyvä muistaa myös Juha Sipilän rooli turvapaikanhakijoiden määriin. Kansainvälisesti uutisoitiin, että Suomessa pääministerikin on valmis avaamaan kotinsa ovet pakolaisille. Ja niitähän alkoi tulemaan ovista ja ikkunoista.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Pittää paikkansa!

Oli tosiaan aika kiusallista seurata näitä tiedotustilaisuksia! Sekä eilen että tänään Turussa järjestettyä poliisin tiedotustilaisuutta. Poliiseilla oli suuria vaikeuksia vastailla toimittajien kysymyksiin naama peruslukemilla! He olisivat erittäin mieluusti sanoneet monta kertaa, että "lopettakaa nyt helvetissä jo noi typerät kysymyksenne"!

Samoin tänään kello 16 Sipilän ja Risikon info oli aika kamalaa kuultavaa ja katsottavaa. Risikko on oikea "itkijänainen" vaikka ei itkekään! Voiko noin surulliselta näyttävää - tai hyvin näyttelevää - ihmistä tosiaan olla edes olemassa?

Pääministeri taas koitti olla niin diploomi-inssiä että oikein! Hänelle tehtiin yksi kysymys englanniksi, johon Juha pusersi naama kovasti punoittaen vökisin lyhyen englanninkielisen vastauksen. Ja mulkoili sitten ikään kuin hädissään ympärilleen, että ymmärsikö toi kysyjä mun vastauksesta mittään!

Anonyymi kirjoitti...

10 ja 11. Tarkkaan ottaen turvapaikanhakijoita ei voi lisätä vaan kuka tahansa rajalle päässyt voi hakea turvapaikkaa. Risikko ja kinkkusämpylä tarkoittivat ns. kiintiöpakolaisten määrän nostamista 750 -> 1050. Nämä pre-qualified -pakolaiset ovat oikeita pakolaisia ja saavat automaattisesti turvapaikan ja oleskeluluvan.

Sipilän et al. tviitteihinsä saamat kommentit ovat kyllä aika karua luettavaa. Hyvien ihmisten logiikka taas toimii niin, että kaikki on suomalaisten syytä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Presidentti Niinistö antoi tänään Turun tapauksen johdosta pitkän - aivan liian pitkän - lausuman Turun tapauksen johdosta. Siinä ja syytti osaa kansaasta, siis suomalaisista, törkeästä leimaamisesta, vaikka kyse on itse asiassa asiallisesta maahanmuuttopolitiikan kritisoinnista.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005332782.html

Käsittämätöntä puhetta ja todella törkeää leimaamista presidentiltä. Näin ei puhu eikä toimi KOKO KANSAN PRESIDENTTI!

Anonyymi kirjoitti...

Tiedotustilaisuudessa valiteltiin jälleen että Suomi on muiden maiden armoilla mitä tulee tiedonsaantiin, joten pikainen tarve lainsäädännön uudistamiselle on. Eli lisää valtuuksia viranomaisille, ja mieluiten heti. Noh, eipä tuo estänyt Espanjan terrori-iskuakaan, vaikka siellä on viranomaisilla huomattavasti suuremmat valtuudet seurailla ihmisten nettiliikennettä. Eipä noita iskuja voi estää, oli lainsäädäntö mikä tahansa. Sehän on nähty jo pitkään. Mutta kun muuallakin on näin, niin pitäähän Suomessakin olla.

Anonyymi kirjoitti...

Eihän tuolla marokkolaisella terroristilla ja hänen rikoskumppaneillaan pitäisi olla mitään sijaa Suomessa. Emme ole Marokon naapurimaa. Kurkunleikkaaja olisi pitänyt karkottaa Suomesta heti turvapaikkahylsyn saamisen jälkeen.

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka turvapaikka voi hakea sanomalla asylum, niin ei se tule kuin manulle illallinen, vaan perusteet tutkitaan.

Anonyymi kirjoitti...

Blogistin mielipiteet presidentti Niinistöstä ovat varsin kummallisia. Professorilla taitaa olla jotain vanhoja kaunoja presidenttiämme kohtaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ei ole. Ei kerrassaan mitään vanhoja kaunoja.

En tunne miestä, sano Ketola Jeesuksesta.

Skorpioni kirjoitti...

Tämänpäiväisessä " uutisvirrasta" saa sen kuvan, että Isisin kouluttamasta tai mainittuun järjestöön kuuluvasta haarasta ei ole kysymys. Kukaan ei kuitenkaan ole älynnyt kysyä tätä esimerkiksi Supon päälliköltä. Kyseessä lieneekin ei radikaloisoitunut nuori, vaan " kostanut" kielteisen maahanmuuttopäätöksen. Myöskään naiset eivät luultavasti olleet kohteena vaan " vahingossa" uhriksi joutuneita.

Anonyymi kirjoitti...

Toivonpa, että turvapaikkapolitiikka nousisi keskustelun kohteeksi. Tekijästä ei käytetty nimitystä turvapaikanhakija vaan että hänellä oli turvapaikkaprosessi meneillään. Olikohan saanut kielteisen päätöksen, jota ei pantu ripeästi toimeen? Muistellaanpa yhtäkin tapausta, jossa poistaminen tyssäsi siihen, että tämä nosti metakan lentokoneeseen vietäessä.

Anonyymi kirjoitti...

Pidän erikoisena sitä, että Niinistö otti puheessaan niin voimakkaasti kantaa maahanmuuttokriittisyyteen. Miltä se mahtoi tuntua uhreista ja heidän omaisistaan?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jep! Niinistö ei itse asiassa tuominnut koko tekoa! Ei ainakaan "tehokkaasti" ja painokkaasti.

Päin vastoin lausumasta voisi saada jopa sellaisen käsityksen, että itse asiassa "saimme mitä tilasimme", kun olemme kritisoineet liian löperöä maahanmuuttopolitikkaa. Ts. saamme syyttää Turun tekijän kauheista teoista ja rikoksista loppujen lopuksi itseämme!

Puhuuko näin todella koko kansan presidentti?

Prsidentti keskityi vetoamaan suomalaisiin, jotta olisimme "maltillisia ja tolkullisia". Ei yhtään mitään siitä, miten ja millä keinoilla vastaavat terroristiteot voitaisiin jatkossa estää.

Toipila kirjoitti...

Vaikuttaa vakavasti siltä, että valtiojohtomme on käytännön järkeä vailla. Tilalle on tullut epärealistiset unelmat ja silmien ummistaminen tosiasioilta.

Näin ei voi jatkua. Vastaisku tulee seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Jos vielä se on totta, että maahanmuuton kokonaiskustannukset ovat noin 8 miljardia euroa vuodessa, kun kaikki menot lasketaan, niin äänestäjien raivoa ei pidättele mikään.

Erkki K. Laakso kirjoitti...

Toipila on asian ytimessä½ Maahanmuuton kokonaiskustannukset ovat siellä 8 miljardin pirrassa ja sitten pitää huomioida nämä muut sivukulut, mitä tämä puukottaja ja "arjen rikastuttaja" Suomen valtiolle aikaansai. Kaikki tulevat oikeuskulut (esitutkintoineen ym.) ja se tosiasia, et tää "sotavanki" tulee lusimaan elinkautistaan meidän kustannuksella täydessä ylläpidossa suomalaisessa vankilassa ja (hoidossa), jota he luonnostaan pitävät hotelleina, kun vertaa lähtömaiden ja heidän omiin vankilaolosuhteisiin!!

Hyvä teksti blogistilta. Jatka samaan malliin!!

Anonyymi kirjoitti...

Edes tämänkaltainen murhenäytelmä ei ole tarpeeksi traaginen, etteikö siitäkin Virolainen saisi aihetta haukkua Niinistöä. Jokaiselle on vuosien varrella tullut selväksi, että Virolaienn ei siedä Sauli Niinistöä tasavallan presidenttiä, eikä Niinistö kykene tekemään oikeastaan mitään oikein tässä asemassaan Virolaisen mielestä. Tämä teema alkaa olla jo aika väsynyt.

Anonyymi kirjoitti...

Suomi on oikeusvaltio, joten kannattaa muistaa, että Mikrin päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen ja siitä edelleen KHO saakka. Ei kielteisen päätöksen tehneitä noin vaan heitetä maasta pois, ja edes tässä tapauksessa ei ole kerrottu, oliko marokkolainen jo saanut päätöksen vai oliko käsittely vielä kesken. Sitä paitsi ei poliisin resurssit riitä jahtaamaan pitkin turuja ja toreja niitä laittomasti maassa olevia, jotka eivät mihinkään poistu.

Ja otetaan tosiasiat tosiasioina. Näitä hulluja tai jostain uskonnollisesta tai poliittisesta syystä puukon tai auton kanssa viattomia ihmisiä tappavia ei pystytä koskaan täysin eliminoimaan. Näkyvä poliisivalvonta on yksi keino, joka sekin voi vain hillitä iskujen suunnittelijoita. Presidentti Niinistön lausunto on oikein hyvä minusta, sillä onhan meillä maahanmuuttoon eri tavalla suhtautuvia. On ääripäitä ja siltä väliltäkin. Hyvä pohtia, mitä mieltä oikein ollaan.

Sitä vaan kummeksun, että Marokostakin tänne pyritään. Eikö Marokko ole ns. turvallinen maa?

Anonyymi kirjoitti...

Nyt olisi kysymys blogin pitäjälle, joka liippaa hänen omaa alaansa. Näyttää nimittäin pääministeri Sipilä ja tietysti sisäministeri Risikko olevan sitä mieltä, että uusi tiedustelulainsäädäntö pitää saada kiireellisenä voimaan, mikä vaatii 5/6 enemmistön eduskunnassa. Mitäs tähän sanotaan.

Totean vaan taustaksi, että valtiosääntöproffat ovat vastaan. Ainakin Turun Viljanen on jo ehtinyt ottaa kielteistä kantaa. Mietin vaan sitä, että mitä siitä jarrutuksesta on hyötyä. Ja toisaalta ovatkohan nuo arvon proffat oikeita henkilöitä arvioimaan, mikä sen kiirreellisyyden tarve todella on.

Demarit yksin pystyvät kiireellisyyden kaatamaan, mutta eivät ole toistaiseksi ottaneet kantaa, jos hallitus sitä esittää, niin kuin luultavaa on varsinkin nyt Turun puukotusten jälkeen.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Presidentin puheen tai lausuman kritisoijat on perin helppo "leimata" haukkujiksi, kuten anonyymi on edellä tehnyt hyvin köykäisillä tai itse asiassa täysin olemattomilla perusteilla.

Minä kyllä en ole haukkunut Niinistöä, en henkilökohtaisesti enkä muutenkaan, Olen vain tuonut esiin muutaman kohdan, joiden osalta katson, että Niinistö olisi voinut asettaa saansa paremmin ja tasapuolisemmin. Siihen minulla on oikeus.

Mutta tätä Niinistö ei ole kyennyt tai edes halunnut tehdä. Hän moittii - siis "haukkuu" - tiettyjä maahanmuuttokriittisiä tahoja tai piirejä "törkeästä leimaamisesta". Niinistö ei huomaa tai ole huomaavinaan, että hän itse leimaa selvästi ja, asiayhteys huomioon ottaen, sopimattomassa paikassa jopa törkeällä tavalla suuren osan suomalaisista. Tekisikö "koko kansan presidentti, jollaiseksi Niinistö taas tammikuussa vimmatusti pyrkii, näin? Minusta ei tekisi, vaan malttaisi mielensä ja asettaisi sanansa tolkullisella tavalla.

Uskon kyllä, että poliisi ja muu viranomaiset tekevät, kuten Niinistö sanoo, kaikkensa ja parhaansa ko. erittäin halveksittävan ja julman rikoksen selvittämiseksi pohjamutiaan myöten.

Mutta se jäi Niinistöltä kokonaan sanomatta, mitä Suomi ja sen eri viranomaiset ja lainsäätäjät voisivat tehdä, ettei vastaavanlaisia tapauksia saattuisi enää joko lainkaan tai ainakin mahdollisimman vähän.

Sananvapauteen kuuluu toisinajattelu ja perustellun kritiikin osoittaminen ja ilmaiseminen. Edes tasavallan presidentti ei ole kritiikin ulko- tai yläpuolella. Hän tavallinen immeinen ja poliittinen "pulliainen", jonka kansa on valinnut virkaansa. Tällöin kansalla ja jokaisella kansalaisella on myös oikeus lausua mielipiteensä presidentin tekemisistä ja sanomisista. On syytä muistaa, että presidentti on kritiikin ulottumattomissa ainoastaan Pohjois-Koreassa.

Niinistö on viikon kukuttua matkustamassa Yhdysvaltoihin tapaamaan presidentti Donlad Trumpia. Vierailun isäntää eli Trumpia lyödään USA:ssa parhaillaan kuin konsanaan "vierasta sikaa". Tuohon kritiikkin verrttuna Niinistön perusteltu arvostelu on lähes olemattoman vähäistä, mutta tuonkin krittikin jotkut höyrypäät ja presidentin tosiuskolliset kannattajat haluaisivat muitta mutkitta lopettaa ja kitkeä pois.

Maahanmuuttopolitiikkaan kohdistuva asiallinen ja perusteltu krittiiki ei ole mitään vihanpitoa, kuten Niinistön voisi sanomansa perusteella kuvitella alamaisilleen uskottelevan. Se on terve ilmiö ja demokraattisen yhteiskunnan kulmakiviä.

Tarkastelija kirjoitti...

Kansaa ja kansalaisia ei pitäisi vetää mukaan näin alkuvaiheessa asian käsittelyyn millään lailla vaan kertoa ainoastaan millä tavalla valtiovalta aikoo asiaan reagoida.

Vastuu kuitenkin osittain siirrettiin kansalle.

USA:ssa jota TP Saulikin varmasti ihailee sanotaan vastaavissa tapauksissa että syylliset etsitään, syytetään ja rangaistaan ankarimmalla lain sallimalla tavalla.

Nyt useasti käytetty sana raukkamainen ei kuvaa osuvasti tekoa eikä tekijää. Tekijähän ei ollut varsinaisesti mikään raukka vaan julkisesti ja röyhkeästi toimiva hirviö ja teurastaja joka ei välittänyt vähääkään siitä tuleeko tapetuksi ja tiesi joutuvansa kiinni.

Terrorismin asiantuntijoista YLE haastatteli lähinnä ympäripyöreitä latteuksia ja itsestäänselvyyksiä latelevia tutkijoita kuten Leena Malkkia.

Huomattavasti tiukempia näkemyksiä esittäviä Antti Parosta ja Alan Salazdehia ym. ei päästetty ääneen.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tiedustelulakien muutos ja laajennus mahdollistaisi mm. viranomaisten verkkotiedustelun, johon niillä ei nykyisin ole valtuuksia. Ko. lainsäädännön kiireellisyydestä voidaan olla eri mieltä. Siihen on perusteet, mutta myös perusteltuja epäilyjä ja vastasyitä voidaan toki esittää. Valtiosääntöoppineita ja heidän mielipiteitään ei kannata väheksyä. Heillä on vaadittava pätevyys ja useimmiten 10-20 vuoden kokemus perustuslakivaliokunnan asiantuntijoina valtiosääntöä ja perusoikeuksia koskevissa kysymyksissä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Laura Huhtasaaren ja perussuomalaisten vaatimuksiin rajatarkastusten ulottamisesta myös Suomen länsirajalle, ei voidaa tämänkään tapauksen valossa suhtautua olankohautuksella ja suoralta kädeltä torjuen.

Anonyymi kirjoitti...

Rajatarkastusten lisäksi Laura Huhtasaari vaati tänään myös, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita valvottaisiin nykyistä selvästi tiukemmin. Täällä laittomasti oleskelevat pitää Huhtasaaren mukaan ottaa valvottuihin olosuhteisiin heti kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen ja säilyttää valvotussa tilassa, josta on vain yksi ulospääsytie: pois maasta.

Huhtasaari toivoo, että Turun isku tutkitaan perin pohjin, eikä mitään hyssytellä.

Anonyymi kirjoitti...

Ruotsalaisen tutkijan Magnus Ranstorpin mukaan Turun puukotuksella on selkeä yhteys Barcelonan toissapäiväisiin terrori-iskuihin marokkolaisen terrorismiverkoston kautta. Ko. verkosto alkaa Marokon rannikolta Ceutan ja Melillan kaupungeista ja kulkee Espanjan, Ranskan, Belgian ja Saksan kautta pohjoismaihin ja myös Suomeen.

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005332946.html

Anonyymi kirjoitti...

Ongelmatapaukset eivät tule omin päin rajalta, vaan viranomaisten kautta turvapaikan hakijoina sosiaaliturvan piiriin.

Anonyymi kirjoitti...

Rahman oli vastaanottokeskuksessa. Tarkoittaisivatko valvotut olosuhteet sitä, että kielteisen päätöksen saanut olisi lukkojen takana sen ajan, kun valitusprosessi kestää?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ilkka Kanervalta tänään Yle uutisissa aivan tolkullista puhetta siitä, miten kansalaisten turvallisuutta voitaisiin parantaa. Tällaista puhetta olisi odottanut myös eilen presidentti Sauli Niinistöltä, mutta turhaan. Niinistö vetosi tunteisin - ja haukkui siinä sivussa osan suomalaisia - Kanerva taas puhui järjen äänellä.

https://yle.fi/uutiset/3-9786600

Kanerva vaati, että sisäiset uhat on selvitettävä ja viranomaisten tulisi tehdä kartoitus siitä, mitkä ovat maan sisäiset uhkatekijät tänä päivänä. Kanervan mukaan lainsäädännön muutostarpeet on Suomessa unohdettu, tämä koskee ennen muuta tiedustelulainsäädäntöä.

Kanerva oli oikeassa myös siinä, että käännytyspäätöksiä olisi voitava tehdä Suomessa nykyistä nopeammassa tahdissa ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet olisi karkotettava maasta nykyistä paljon joutuisammin. Nyt tämä kestää aivan liian kauan, jolloin kielteisen päätöksen saaneet voivat oleskella Suomessa hirvittävän pitkään ennen kuin kielteiset päätökset pannaan toimeen.

Kanerva on siis useassa kohdin samalla kannalla kuin Laura Huhtasaari ja perussuomalaiset yleensäkin.

Anonyymi kirjoitti...

Huhtasaari näyttää ehdottaneen, että kielteisen turvapaikan saaneet maahantulijat pannaan tehovalvontaan ja heitä säilytetään valvotussa tilassa. Voi hyvänen aika. Oikeusvaltiossa ei voi kenenkään liikkumisvapautta rajoittaa sen perusteella, että maahantulija on saanut kielteisen päätöksen ja valitusprosessi on päällä. Säilyttäminen valvotussa tilassa olisi nykyajan keskitysleiri.

Kokonaan toinen asia on hakuprosessin nopeuttaminen ja sen jälkeen, kun se tie on käyty loppuun ja päätös on edelleen kielteinen, maahantulijan poistaminen maasta mahdollisimman nopeasti. Tätä kai Kanervakin tarkoitti. Mutta kukaan ei sano, mitä nämä tehotoimet maksaisivat ja mistä rahat revitään kokoon.

Anonyymi kirjoitti...

Blogisti on aivan oikeassa arvostellessaan Sauli Niinistön toimintaa . Niinistön tulisi esiintyä jotenkin presidentillisemmin. Nyt hän " huhtoo" joka asiassa siellä täällä. Tässäkin asiassa hänen olisi tullut rauhoitella kansaa , korostaa kansakunnan yhtenäisyyden merkitystä vaikeassa ja uudessa tilanteessa ja jättää arvostelematta jonkin tietyn,tietysti perussuomalaisten, toimintaa. Ei kaikkien tarvitse ajatella presiis samalla tavalla kuin Niinistö ajattelee.
Mutta Sauli Niinistö ei pysty lausunnoissaan muuhun,mitä hän on melkein joka asiassa esittänyt. Ehkä tämä epäpresidentillisyys ärsyttää blogistia.Hän on havainnut,että Niinistö on, kuten oikeustieteellisessä opinnoissaankin aikoinaan, keskitason eli tyydyttävän arvosanoin valmistunut mies ja että sama keskinkertaisuus jatkuu myös presidentin viranhoidosta. Saas nähdä " kasvaako" Niinistö isoihin saappaisiin edes toisella kaudella. Epäilen ja uskon että vauhti vain kiihtyy!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kiihtynyt anonymi on turhaan kiihdyksissään. Kylllä Huhtasaarikin tarkoitti ymmärtääkseni lainvoimaista kielteistä päätöstä, ei siis valitusprosessin aikana tapahtuvaa säilöön ottamista. Säilöön ottaminen ei tarkoita keskitysleiriä tai keskitysleirimäisiä olosuhteita, tältäkin osin anonyymi yrittää kiihdyttää tarpeettomasti ihmisten mieliä; järkevät ihmiset eivät toko noin "halpaan" toki menekään.

Tehotoimet toki maksavat, mutta tähän on jouduttu, kun maahan päästettiin noin vain syksyllä 2015 n. 30 000 turvapaikanhakijaa pohjoisesta, jonne "kiltti" Ruotsi lastasi heitä menemään junavaunuttain yötä päivää, koska Suomesta oli näytetty vihreää valoa noiden ihmisten asuttamiselle aina pääministeriä myöten.

Kukaan kai ei ole laskenut myöskään niiden mittavien vahinkojen määrää ja rahallisia menetyksiä, joita kielteisen päätöksen jälkeen maahan ilman lupaa olleskelemaan jäävät turvapaikanhakijat aiheuttavat monilla rikoksillaan ja jo täälllä oleskelullaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä Sauli Niinistö laskee, että Laura Huhtasaari on hänen vastaehdokkaansa 2. kierroksella, siksi Sauli kosiskelee vasemmistoa.

Tilanne on sikäli jännä, että vaaleissa voi syntyä kolme tasavahvaa blokkia, eikä etukäteen kannata pitää varmana Saulin pääsyä toiselle kierrokselle.

Blokit ovat vasemmalla Haavisto, keskellä Niinistö, oikealla Huhtasaari.
Huhtasaarta kun voi äänestää myös eräänlaisena protestina perinteiselle suomalaiselle politiikalle....

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Viimeinen anonyymi on aika lailla oikeassa! Minua ärsyttää Niinistössä mm. se, että vaikka hän sanoo aloittavansa vaalikampanjansa vasta itsenäisyyspäivän jälkeen tai "joskus loppusyksystä", hän käy tuota kampanjaa itse asiassa koko ajan ja vain kiihtyvällä vauhdilla. On käynyt jo monta kuukautta, ja virallinen lähtölaukaus kampanjoinnin aloittamiselle oli tietenkin se, kun hän muistaakseni toukokuussa julisti, että hän aikoo olla vain valitsijayhdistyksen ehdokas ja kannattajakorttien kerääminen alkoi heti.

Niinistössä ärsyttää hänen erittäin kova julkisuudenhalunsa ja kansansuosion tavoittelunsa. Hieman karrikoiden voidaan sanoa, että Sauli yrittää päästää toiselle kaudella kättelemällä ja kansaa hurmaamalla, vierellään Jenni. Hän ilmiselvästi kosiskelee kansansuosiota, tekee maakuntamatkoja juuri tänä vuonna, joka on siis tavallaan vaalivuosi, jokaikiseen Suomen 18 maakuntaan. Ja maakunnissa hän ei tyydy käymään vain yhdessä paikkakunnnalla vaan useimmiten kahdella. Hän tietää, että media seuraa näitäkin matkoja innokkasti ja ihmsjoukot kerääntyvät töllistelemään ja ihailemaan häntä, kun hän kättelee väkeä - adjutantit ja turvamiehet tiukasti kannoillaan -ja sanoo jokin leppoisan sanan tai heiton á la: no, mitenkäs te teidän kesänne on nyt oikein sujunut". Tai pitää peräti pikku "puheen", jossa hän saa tilaisuuden muikistella ja venkoilla jne.

Paljon muutakin olisi Niinistöstä ja hänen kampanjastaan sanottavanana, mutta onhan tässä vaaleihin vielä hyvää aikaa. Kyllä minä vielä ehdin sen tehdä monta kertaa!

Anonyymi kirjoitti...

Kanerva ja kumppanit puhuvat itsestäänselvyyksiä pisteidenkalastustarkoituksessa. Luuleeko Kanerva tosiaan, ettei turvallisuuskartoituksia ole tehty? Kertokaa se puolue, joka kannattaa hidasta valitusprosessia turvapaikka-asioissa!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

"Keskellä" ovat Matti Vanhanen, joka on keskustan ehdokas, ja Nils Torvalds, joka on rkp:n ehdokas. Vasemmistoa edustaa Merja Kyllönen ja tuleva sdp:n ehdokas. Pekka Haavisto on vihervasemmiston ehdokas, joka kerä toki ääniä muualtakin. Laura Huhtasaari kerää tosiaan nykypolotiikkaa ja -poliitikkoja vastustavien ääniä. Hänen menestyksensä riippuu siitä, miten perussuomalaiset saavat väkensä ja maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvat ihmiset vaaliuurnille, Ja kyllähän ne saavat!

Sauli Niinistö ei ole keskellä. Hän on, ainakin omasta mielestään, kaikkien muiden ehdokkaiden yläpuolella!

Skorpioni kirjoitti...

Vaikka Turun murhenäytelmä oli tosiaankin hyvin tuomittava ja surullinen tapaus, nyt olisi kuitenkin otettava järki käteen. Muuten tämä ko homma lähtee ns.lapasesta. Kun katselee tähän blogiin otettua pojan kuvaa ja kun KRP on ainakin tässä vaiheessa epävarma puukottajan 3-4 kaverin osallisuudesta tekoon,koska ei tiedä esittääkö heitä vangittavaksi vai ei, niin en nyt sanoisi,että Suomessa terrorismin vaara on huipussaan. Media ja some lietsoo hysteriaa! Selvästi sanoisin. Kaikki toivovat viranomaisille tutkintarauhaa, mutta eihän media sitä ymmärrä antaa. Kaikenmaailman Ruotsin ja Lontoon tutkijat esittävät vaikka minkälaisten terroristisoluryhmien olemassaoloa.
Annettakoon viranomaisille herran tähden ne tarvittavat kuunteluoikeudet ja tarvittavat oikeudet sekä täydet resurssit toimia ja katsotaan sitten miten käy!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ilkka Kanerva puhui asiaa! Hän ei hötkyillyt, leimannut maahanmuuttokriittiä ihmisiä kuten Niinistö, mutta ei myöskään hyssytellyt, kuten Sauli N. lausumassaan teki.

Kanervan ei tarvitse kerätä "pisteitä" sillä eihän hän ole tammikuun vaaleissa ehdokkaanakaan! Mutta Sauli Niinistö on, ja hän on todella pisteiden keruumatkalla.

Toki kaikki puolueet kannattavat PUHEISSA valitusprosessin nopeuttamista ym., mutta eiväthän pelkät puheet miään auta! Nyt tarvitaan tekoja!

Anonyymi kirjoitti...

Valtiovallan suulla toitotetaan, ettei vihalle saa antaa valtaa. Omaisilla on oikeus vihaan, ja omaisilla ja muilla kansalaisilla on oikeus kysyä, mitä on tehty tai jätetty tekemättä, kun tällaista tapahtuu. Valtiovaltakin on myöntänyt, että terroristinen teko Suomessa oli vain ajan kysymys.

Anonyymi kirjoitti...

Mistä Huhtasaari on saanut sellaisen käsityksen, että laillisen kielteisen päätöksen saaneet jätettäisiin tänne oleskelemaan?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Anonyymi puhui asiaa! Sauli Niinistö lähes unohti lausumassaan uhrien omaisten aseman ja ryhtyi "haukkumaan" maahanmuuttokriikoita "törkeästä leimaamisesta"! Aivan käsittämätöntä puhetta kkriisin ja hädän hetkellä.

Saulin olisi pitänyt valaa uskoa tulevaisuuteen ja kertoa kansalle niistä asioista ja korjauskeinoista, jotka Ilkka Kanerva aivan oikein otti omassa kannanotossaan esille.

Saulin ei olisi pitänyt tyrmätä ja syyttää tapahtuneesta suiomalaisisa ("törkeä leimaaminen") vaan hänen olisi tullut tuomita hirvittävät rikokset Turun torilla ja luvata ihmisille ja uhrien omaisille, että nyt kaikkien asioista vastuussa olevien on tehtävä ja he myös tulevat tekemään kaikki mahdollinen, jotta vastaavat julmuudet eivät pääsisi toistumaan.

Anonyymi kirjoitti...

Skorpioni unohti saarnastaan yhden ryhmän, joka on myös tuomittava. Kaiken maailman dosentit!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jenni on Saulin kampanjassa hyvin keskeinen henkilö ja tekijä. Kun pari päivää sitten tiedotettiin Saulin tulevasta Yhdysvaltojen matkasta tapaamaan Trumpia, niin ensimmäinen kysymys, jonka toimittajat Saulille esittivät, koski nimenomaan Jenniä ja sitä, osallistuuko Jenni myös ko. matkalle!

Tätä samaa asiaa Savonlinnan satamaan kolmisen viikkoa sitten kerääntyneet ihmiset kyselivät Saulilta, joka oli Vladimirin kanssa menossa katsotaan Olavinlinnan ooperaesitystä. Sauli kuuliaisesti kertoili väelle, Vladimirin odotellessa isäntäänsä, että Putin on nyt vain työmatkalla, eivätkä puolisot osallistu tällaisiin tapaamisiin.

Skorpioni kirjoitti...

Skorpioni ei saarnaa, vaan yrittää analysoida tilannetta. Tekijä ei ole Supon 350 henkilön listalla eikä siis Isisin koulutettavana ollut henkilö. Dosentit olleet hiljaa,joten heitä en maininnut sen takia Matti Tolvanenkin on ilmeisesti kesälomalla, kesäterässä,yliopisto on kieltänyt kommentoimasta, potee ehkä masennusta jne. Matti annanpa arvio asiasta!

Anonyymi kirjoitti...

Terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta on sama rangaistus kuin normaalistakin murhasta eli elinkautinen, joka oikeasti ei sitä ole. Rahmanin näkökulmasta rangaistus tarkoittaa sitä, että hän saakin jäädä Suomeen täysihoitoon, joksi suomalaiset vankilaolot näyttäytyvät marokkolaisin silmin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sauli Niinistölle ei riittänyt, että hän antoi eilen pitkän kirjallisen lausunnon Turun tapauksesta.

Hän kommentoi myös tänään ja nyt suorassa kello 16 alkavassa lähetyksessä asiaa ja vastaa tomittajien kysymyksiin.

Sauli on päättänyt Turun tapaukssta kaiken hyödyn irti. Onhan nyt sopiva aika ennen tammikuun presidentinvaleja, joita varten Niinistö käy kamppanjaa jo pitkään. Suora lähestys, jossa Niinistö vastaa hänelle uskollisten toimittajien kysymyksiin, on osa tätä kampanjaa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ilkka Kanerva (kok) vaatii tänään Iltalehdessä tiedustelulainsäädännön ja kielteisten turvapaikkapäätösten toimeenpanon nopeuttamista. Lisäksi Kanerva edellyttää uudenlaisen sisäisen turvallisuuden selvityksen tekemistä.

Iltalehden Turun Kauppatorilta tavoittaman Kanervan mielestä viiveet kielteisten turvapaikkapäätösten toimeenpanossa ovat turvallisuusriski.

- Jos olet saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen ja saat kuitenkin Suomessa toimia vapaasti ilman mitään valvontaa, niin ei se minun käsitykseni mukaan ole omiaan vakauttamaan tilannetta, päinvastoin, Kanerva sanoo.

Kanerva arvelee kielteisen päätöksen saaneiden olevan hyvin epänormaalissa tilanteessa, mistä seuraa epätoivoisia tekoja.

- Tällainen asetelma on omiaan tietysti lisäämään epätoivoisuutta ja siihen liittyviä tekoja.

Kanerva sanoo Iltalehdelle, että kielteisten päätösten hitaaseen toimeenpanoon liittyvä riski kävi nyt toteen Turussa.

Toistaiseksi vain MTV on nimettömään poliisilähteeseen perustuen uutisoinut, että Turun terroriteosta epäilty mies olisi saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Tapauksen tutkinnanjohtaja ei ole vahvistanut tietoa.

Hyvä Ilkka! Meillä on siis ainakin yksi poliitikko, joka ei hyssyttele kauhistuttavaa asiaa, vaan vaatii toimenpiteitä ja sanoo suoraan, mitä pitäisi tehdä, jottei vastaavanlaisia tapauksia enää sattuisi.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi poliisi ja poliitikot, esimerkiksi sisäministeri Risikko ja pääministeri Sipilä, eivät kerro, vaikka tietävät, että Turun puukottaja oli saanut kieteisen turvapaikkapäätöksen.

Mitä he pelkäävät? Ilmeisesti kritiikkiä siitä, että tuollaisten päätösten jälkeen hakijat yleensäkin saavat jäädä pitkäksi aikaa Suomeen ennen kun heidät palautetaan lähtömaihinsa.

Anonyymi kirjoitti...

Laura Huhtasaari tänään puheenvuoro-blogissaan:

-Missä ovat hallituksen vakuuttelut, että nyt ryhdymme toimiin, jotta tämänkaltaiset hirmuteot eivät enää toistuisi? Missä on vastuunotto? Hallitus näyttää olevan huolissaan lähinnä vain kansalaisten vihastumisesta. Pelko ja viha ovat terveitä reaktioita, jotka ohjaavat ihmisiä suojautumaan uhka- ja vaaratilanteilta. On normaalia vihastua. Se on totta, että viha ei ratkaise mitään.

Tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä. Niitä riittää, jos vain riittää kantti niiden toimeenpanoon. Suomi tarvitsee vahvan johtajan! Suomalaiset odottavat, että vallanpitäjät pitävät heistä huolta. Omien kansalaisten turvallisuudesta huolehtiminen pitää mennä kaiken muun edelle.

Anonyymi kirjoitti...

On kai nyt päivänselvää, että tällä hetkellä keskitytään rikostutkintaan, eikä turvallisuuden toimenpideanalyysiä tehdä kahden vuorokauden kuluttua teosta. Ällöttää tuollainen asioiden yksinkertaistaminen.

Anonyymi kirjoitti...

Mitään estettä ottaa säilöön kaikki ne henkilöt, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen ei ole olemassa. Toki jokaisella maalla on kansainvälisten sopimustenkin mukaan oikeus suojella kansalaisiaan mahdolliselta turvallisuusuhalta. Tällainen toimenpide ei ole myöskään syrjivä, kun se kohdistetaan kaikkiin (kielteisen) turvapaikkapäätöksen saaneisiin.

Erkki K. Laakso kirjoitti...

No, huh..huh!

Presidentin piti pitää oikein tiedotustilaisuus jossa lähinnä keskittyi korjailemaan jo aiemmin sanottuaan? Eletään erikoisia aikoja??

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Joo, ei tuossa tilaisuudessa tullut ilmi kerrassaan mitään uutta. Kaikki se mitä sanottiin, kysyttiin ja vastattin, on sanottu kahden päivän aikan jo moneen kertaan.

Teknisesti lausumat ja kysymykset esitettiin mumisten ja muminalla. Niinistö voisi vähitelleen ottaa mallia Donald Trumpin esiintymisestä, kun hän on kerran menossa Valkoiseen taloon miltei pää kolmantena jalkana. Se tyyppi ei totisesti mumise eikä hyssyttele kuten Sauli!

Miksi Niinistön piti järjetää tuollainen tilaisuus? No, tietenkin siksi, että hän sai siitäkin niin kovasti halajamaansa julkisuutta. Sitä hän katsoo tarvitsevansa kun valit ovat tulossa ja ehdokkaita on peijakkaan paljon. Niinistö tähtää siihen, että hänet valittaisiin jo ensimmäisellä kierroksella, jollin hän voisi sanoa olevansa koko kansan presidentti. Nyt näyttää siltä, ettei hänellä ole minkäänlaisia mahdollisuuksia päästä tähän tavoitteeseen.

Skorpioni kirjoitti...

Presidentti Sauli Niinistö on ollut ihan vauhkona koko viikonvaihteen Turun puukotusjutun vuoksi. Viranomaisten - sisäministerin, poliisijohdon ja muun valtiovallalle tiedotus- meni alussa ja nytkin ihan " putkeen", mutta Niinistö ei näytä pääsevän lainkaan päiväjärjestykseen. Hän on surunvalittelut moneen kertaan, toimittanut kukkia tapahtumapaikalle torille, istunut Turun tuomiokirkossa muistotilaisuudessa ja nyt vielä pitänyt vartavasten tiedotustilaisuuden! Miksi?
Ilmeistä on, että Niinistö on saanut niin paljon kritiikkiä toiminnastaan, että hänen on varta vasten aina palattava asiaan. Kyllä sinä Sauli voitat vaalit! Take easy! Kyllä sinusta tulee koko kansan presidentti vielä seuraavaksi kuusivuotiskaudeksi! Siitä olen ihan varma!

Anonyymi kirjoitti...

Hohhoijaa. Tällasia ilpolarhoja on ollut enemmänkin. Turhaa huutoa täysin turhasta. Jos jollain napsahtaa päässä, niin käy. Munattomia ovat kanssaihmiset olleet kun eivät ole samantien päräyttäneet tajua jollain kättä pitemmällä vaan katselleet kännykkäkameroiden takaa kun hullu kulkee vapaana huitoen.

Uuno kirjoitti...

Eikös oikeudenkäynnissä ole olennaista selvittää syytetyn henkilöllisyys? Mistä me tiedämme, kuka tämä Turun puukottaja olikaan, onko hänellä passi tai muu henkilötodistus. Onko Marokossa henkilörekisteriä?

Jos syytetyn henkilöllisyyttä ei saada selville, voiko häntä tuomita?