torstai 30. lokakuuta 2008

39. Lokakuun lopun vuosipaiviaEnsimmäinen kuva liittyy alla tekstin 1-kohtaan, toinen kuva 2-kohtaan ja kolmas kuva kenties kohtiin 4 ja 7. - Kolmannessa kuvassamme saattaa olla tekstissä mainittu kaksikko Pilli ja Pulla. Kaksikko on nähtävästi Pikku-Natsin heille ansiokkaasta toiminnasta suosittelemalla ja Valtakunnanviraston myöntämällä pidennetyllä lomamatkalla. Viraston myöntämät isot kunniamerkit näyttävät olevan pojilla päällä myös kesäkuumalla. - Pekka Töpöhännässä esiintyvien Pillin ja Pullan esikuvina sanotaan olleen Gestapo ja sen agentit...

1. Nelja vuotta sitten lokakuun viimeisella viikolla X:n 15-vuotias poika oli pahassa auto-onnettomuudessa. Autoa ajoi pojan vuotta vanhempi kaveri, joka oli humalassa. Kuski ei juopuneena ja kovan vauhdin takia hallinnut autoaan, joka suistui alamaessa ojaan, tormasi isoon kveen, pyorahti pari kertaa ympari ja tormasi sen jalkeen viela puuhun. Kuljettajan vieressa istunut X:n poika selvisi lahes vammoitta, mutta kuljettaja kuoli.


2. Kolme vuotta sitten elokuussa, yleisurheilun Helsingin MM-kisojen ensimáinen kisapaivana - saa oli tuolloin kuten muistamme koko viikon ajan lokakuisen kolea - X sai tietaa, etta hanen vaimollaan oli "toinen mies". Tama oli edella 1-kohdassa auto-onnettomuudessa kuolleen pojan isa, johon vaimo oli tutustunut kyseisen onnettomuuden jalkeen. Kisakatsomossa istuneen X:n aallonpohjassa ollutta tunnelmaa latisti viela samana paivana Tallinnan edustalla sattunut helikopterionnettomuus, jossa Copterlinen kopteri syoksyi mereen, jolloin kaikkki koneessa olleet ihmiset saivat surmansa.

3. Kaksi vuotta sitten lokakuussa X sai tietaa sairastuneensa miesten tavallisempaan syopasairauteen.

4. Vuosi sitten lokakuun viimeisen viikon perjantaina X joutui putkaan. Tama putkareissu oli X:n ensimmainen ja niin tarkea, etta siita sai kohta tietaa koko Suomi. Iltapaivan-Posti -niminen lehti (I-P) julkaisi nimittain siita seuraavana tiistaina puolen sivun uutisjutun; jutun oli kirjoittanut tahtitoimittaja, tassa Manne Kuten edella 2-kohdan henkilokohtainen sattumus myos X:n putkareissu ajoittui kansallisen katastrofin yhteyteen. Putkareissujutun julkaisupaivana nimittain tehtiin koko maailmaa jarkyttaneet Jokelan koulusurmat. Jos koulusurma olisi tapahtunut paivaa aiemmin, ei X:n putkareissua koskenut juttu olisi luultavasti ylittanyt uutiskynnysta, silla myos I-P:n sivut tayttyiva useiksi paiviksi koulusurmista.

5. Kuten tiedetaan, aika parantaa haavat, eika edella mainituista tapahtumista jaanyt X:lle traumoja. Avioero tuli ja yli 20 vuotta kestanyt avioliitto paattyi, mutta se oli X:n kohdalla jo toinen. Syopa on kontrollissa, eivatka myoskaan putkareissu ja sita edeltaneet tapahtumat aiheuttaneet X:lle suurempia ongelmia. Tasan viikon kuluttua "putkaperjantaista" X oli kustoksena yliopistossa pidetyssa vaitostilaisuudessa. Han paatti illan karonkkapuheessaan keventaa hieman tunnelmaa ja loihe lausumaan: "Tasan viikko sitten olin samanlaisessa kunnossa kuin nytkin, ja silloin minua vietiin jo putkaan. Onneksi olen tana iltana sivistyneiden ihmisten parissa."

6. Silloin talloin mainitut tapahtumat toki palavat X:n mieleen. Suomesta pari paivaa sitten tullut puhelu sai X:n muistelemaan viime vuoden lokakuun tapahtumia. I-P:n juttu oli monessa kohdin virheellinen, silla se perustui yksinomaan X:n vastapuolen leirin eli operaatiosta vastanneen syyttajakolmikon kertomukseen. X:aa ei kuultu eika hanelle varattu edes tilaisuutta tulla lehdelle tehdyn "ilmiannon" johdosta kuulluksi. Operaatiota johti pomo, josta kaytettakoon tassa hanelle jo kouluaikoina kuulemma annettua lempinimea Pikku-Natsi. Pomon alaisuudessa toimi kaksikko Pilli ja Pulla. Pomo oli selvinpain, mutta Pilli ja Pulla olivat itsekin juhlakunnossa.

7.Tapahtumat saivat alkunsa pienella paikkakunnalla jarjestetyssa juristitapaamisessa, johon osallistui yli puolensataa paikkakunnalla toimivaa tai toiminutta juristia. Kyseessa oli yksityistilaisuus, jossa em. kolmikko naki asiakseen ryhtya poistamaan X:aa juhlista. Tilanne ei kuitenkaan edennyt siihen malliin mita I-P:ssa sittemmin kerrottiin. X ei ollut omasta mielestaan poistamista edellyttavassa kunnossa eika hairikoinyt tilaisuutta. Taman ovat useat paikalla olleet ja myos samassa poydassa X:n kanssa istuneet henkilot - useat heista korkeassa asemassa olevia lakimiehia - vahvistaneet. Tilaisuuden jarjestelyista ja tarjoilusta vastannut henkilokunta ei kehottanut X:aa poistumaan juhlista eika pyytanyt muitakaan sita tekemaan.

8. I-P:lle tehdyn "ilmiannon" takana oli mita ilmeisimmin em. syyttajakolmikko. Kaikia kolmea haastateltiin I-P:n lehtijuttua varten. Lisaksi oli haastateltu valtakunnanviraston kakkosmiesta ikaan kuin kysymyksessa olisi ollut jokin rikosjuttu. X:aa ei sen sijaan kuultu eika hanelle edes varattu tilaisuutta tulla jutun johdosta kuulluksi. Kaiken lisaksi X:n nimi mainittiin I-P:n verkkojulkaisussa usean tunnin ajan.

9. Lehti suostui julkaisemaan paria paivaa myohemmin X:n vastineen. Vastineesta lehti oli kuitenkin poistanut ilman X:n suostumusta tai poistamisesta X:lle mitaan ilmoittamatta lehden vastuun kannalta olennaisen kohdan eli sen, etta Manne ei ollut varannut X:lle tilaisuutta lausua syyttajakolmikon vaitteista vaan oli perustanut juttunsa yksinomaan mainitun kolmikon kertomuksiin. Lehti ei suostunut julkaisemaan X:n kommenttia em. poiston johdosta.

10. Ilta on tummentunut. Parvekkeelta ei enaa erota merta, mutta rantaan lyovien aaltojen aani kuuluu vaimeana pauhuna.5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onnea vaan X:lle jatkossa. Veikkaanpa, että X porskuttaa reippaana eteenpäin vaihtelevista kolhuista välittämättä, kuten suomalaisen miehen kuuluukin.

Anonyymi kirjoitti...

Toipila kirjoittaa:
Jukka Kemppinen ja Jyrki Virolainen ovat meikäläisen ehdottomia suosikkeja sanankäyttäjinä.

Kun pätevä juristi kirjoittaa, niin tekstiä on ilo lukea.

Anonyymi kirjoitti...

Asiasta toiseen, kovasti mielenkiintoisia tuloja noilla oikeusneuvoksilla tänään julkistetuissa verotiedoissa. JV varmaan kommentoi.

Anonyymi kirjoitti...

Jos X ei ollut poistamista edellyttävässä kunnossa, mihin poliisilain mukainen kiinniotto perustui?

Olisiko X:n syytä kannella oikeuskanslerille tai oikeusasiamiehelle, jos X:n vapaus riistettiin perusteetta, ilman minkäänlaista X:n oman käytöksen antamaa aihetta?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Viimeisellä anonyymillä on mielenkiintoisia kysymyksiä, vaikkakin ne ovat laadultaan ns. akateemisia.

X:n itsensä pitäisi olla nyt paikalla vastaamassa, mutta kun ei ole; sinne se jäi baariin, palmun alle istuskelemaan.

Olisiko asia niin, että jos Pomo VKV:sta tai hänen ahkerat apulaisensa, Pilli ja Pulla, hälyttävät poliisit paikalle ja kertovat, että täällä on juopunut mies, tulkaa hakemaan se pois, niin mitä muuta nuoret konstaapelit voisivat tehdä kuin sen, mitä korkeat pomomiehet edellyttävät heidän tekevän? Olisiko näin? Kyllä olisi, jos minulta kysytään. X:n mukaan häntä ei poliisien toimesta puhallutettu, ja sitä paitsi hän oli kuulemma pyytänyt tilaamaan taksin, jolla olisi poistunut säällisen ajan kuluttua.

Onko joku ikinä kuullut, että oikeuskansleri tai oikeusasiamies olisi joskus parin vuoden kuluttua tapahtuneesta antamassaan päätöksessä puuttunut tällaisessa tapauksessa asiaan? Enpä usko. X itsekin tuntui pitävän kantelumahdollisuutta lähinnä vitsinä.