keskiviikko 2. syyskuuta 2009

144. Vanhanen tapasi Putinin


Pääministeri Matti Vanhanen sitten keskusteli Gdanskissa Venäjän pääministeri Vladimir Putinin kanssa. Mikä oli keskustelun anti? Venäjä ei ole maininnut neuvonpidon tuloksista sanallakaan. Sen sijaan Matti Vanhanen on kertonut näistä "luottamuksellisista" keskusteluista jotakin.

Myös tämän epävirallisen tapaamisen kohdalla on syytä muistaa, että se, mistä poliitikko sanoo julkisuudessa keskustelleensa salaisessa neuvonpidossa toisen valtion edustajan kanssa ja millä tavoin, on aivan eri asia kuin se, mitä sanotussa keskustelussa tosiasiallisesti on sanottu ja mahdollisesti luvattu taikka sitouduttu.

Vanhasen mukaan Putin oli jälleen kerran kiirehtinyt Suomen Itämeren kaasuputkea koskevaa lupakäsittelyä. Tässä ei ole mitään uutta, sillä niinhän Venäjä on tehnyt koko ajan yrittäessään painostaa Suomea antamaan tarvittavat luvat mahdollisimman pian. Painostus on tuottanut näemmä tulosta, sillä pääministeri Vanhanen ja ympäristöministeri Lehtomäki kertoivat viime viikonvaihteessa kuin yhdestä suusta, että hallitus olisi valmis tekemään periaatepäätöksen Suomen talousvyöhykkeen käytöstä putkea varten jo syys-lokakuussa, vaikka ympäristöselvitykset ovat ilmeisesti vielä pahasti kesken.

Gdanskissa Putin olisi Vanhasen mukaan luvannut, että Venäjä antaa Suomelle lupamenettelyä varten vielä puuttuvat ympäristöselvitykset. On perin outoa, että Suomen hallitus on valmis tekemään asiassa periaatepäätöksen, vaikka toisaalta Suomi ja meidän ympäristölupaviranomaisemme eivät ole vieläkään saaneet Venäjältä kaikkia tarvittavia selvityksiä ympäristökysymyksistä. Suomen lupaviranomaisia näemmä painostetaan yhtäältä Venäjän ja toisaalta Suomen oman hallituksen taholta. Venäjähän on ilmoittanut joka tapauksessa aloittavansa putken rakentamisen heti ensi vuoden alussa.

Tänään RKP:n puheenjohtaja ja urheiluministeri Steffan Wallin on kehottanut panemaan talousvyöhykeluvan osalta jäitä hattuun ja todennut, ettei sanottua lupakysymystä voida ratkaista Vanhasen ja Lehtomäen kertomassa aikataulussa, vaan luvan myöntämiseen kuluu vielä kuukausia. Mitähän Vanhasen ja Kataisen pitää luvata RKP:lle vastineeksi, jotta puolue asettuisi hallituksen yhteiseen ruotuun kaasuputkiasiassa?

Toisaalla ulkoministeri Alex Stubb on suominut Saksaa ja Venäjää siitä, että ne päättivät aikanaan kahdestaan ja muita EU-maita kuulematta Itämeren kaasuputkesta. Hanke lähti liikkeelle "väärässä kulmassa," ilmaisi Stubb asian. Ulkoministeri vaatii EU:n yhteisen energiapolitiikan tiivistämistä.

Ulkoministeri, toisin kuin Vanhanen ja Lehtomäki, ei halunnut arvioida tässä vaiheessa hallituksen kantaan talousaluevyöhykkeen käyttöä koskevassa asiassa. Itämeren kaasuputkihanke on jo ehditty nimetä uudeksi Molotov-Ribbentropin sopimuksen vastineeksi, eli Putin-Schröder -sopimukseksi.

Monet ovat ihmetelleet aiheellisesti sitä, että jos ja kun Nord Stream -kaasuputkihankkeelle on annettu tai annetaan virallinen lupa kulkea Suomen aluevesien kautta, niin miksi Suomi ei peri Venäjältä tai Nord Stream -yhtiöltä minkäänlaista korvausta tai vuokraa talousvesialueensa käytöstä. Putki on rinnastettavissa Saimaan kanavaan, jonka käytöstä Suomi maksoi vuokraa aikanaan Neuvostoliitolle ja maksaa nyt Venäjälle.

Venäläiset saavat ostaa Suomesta vapaasti kiinteistöjä, mutta suomalaiset eivät voi ostaa tai vuokrata maata esimerkiksi Karjalan Kannakselta. Suomi maksaa Venäjälle vuokraa Saimaan kanavasta, mutta Venäjä saa käyttää ilmaiseksi Suomen talousaluevesiä kaasuputkea varten. Aika "johdonmukaista", vai mitä?

Vanhanen kyseli kertomansa mukaan Putinilta tietoja Arctic Sea -aluksen kaappauksen "taustoista." Vanhasen mukaan hän keskusteli tästä asiasta pitkään Putinin kanssa ja Putin selvitti "Venäjän kiinnostuksen kohteita asiassa." Vanhasen mukaan asiassa on tärkeintä, että varmistetaan viranomaisyhteistyön toimivuus ja tietojen vaihto.

Mutta onko Venäjä tähän mennessä antanut laivan kaappauksesta mitään konkreettisia tietoja Suomelle tai edes monikansalliselle tutkimusryhmälle, jossa Suomikin on mukana? Tätä Vanhanen ei kertonut, vaan sanoi, että yksityiskohtia hän ei voi kertoa. - Olipa tässäkin siis "antia" kerrassaan!

Miksi Venäjän viranomaiset ylipäätään olivat niin kovin kiinnostuneita Arctic Sea -aluksesta ja halusivat etsiä ja saada kaapatun - jos nyt laivaa ylipäätään oli kaapattu - aluksen kiinni ennen muita maita? Aluksen miehistö tosin on kotoisin pääosin Venäjältä, mutta laivanhan omisti suomalainen yhtiö - yhtiön omistajat ovat tosin pääosin venäläisiä - ja se oli lehtitietojen mukaan rekisteröity Maltalla. Miksi virallinen Suomi ei ollut kovinkaan kiinnostunut Arctic Sean liikkeistä ja kaappauksesta, vaan antoi Venäjän hoitaa kaiken yksin? Selvittikö Vanhanen Putinille lainkaan Suomen "kiinnostuksen kohteita" asiassa?

Miksi Venäjä ei halunnut monikansallista Arctic Sean etsintäryhmää, vaan päätti hoitaa etsinnän itse ja muita maita jopa harhauttaen sekä hinasi laivan Venäjälle ilmeisesti lasteineen - laivan "virallisena" lastina oli suomalaista puutavaraa - päivineen "tutkimuksia" varten. Mitä salaperäistä lastia laivassa oikein kuljetettiin puutavaran ohella: venäläisiä Afrikkaan tarkoitettuja aseita, ydinteknologiaa vai mitä? Miksi aluksen miehistön suut on tukittu Venäjällä ankaran eli seitsemän vuoden vankeusrangaistuksen uhalla? Tätä Putin tuskin paljasti Vanhaselle.

Vanhasen ja Putinin tapaamisessa ei selvinnyt mitään uutta. Mutta saihan Suomen pääministeri tällä tärkeänoloisella, vaikka tuloksiltaan melkoisen turhanpäiväiseltä vaikuttaneen tapaamisen johdosta taas hieman kotimaista huomiota osakseen. Sitä Matti Vanhanen ilmeisesti kipeästi kaipaa, sillä mateleehan hänen arvovaltansa nykyisin Suomessa lähes pohjamudissa.

Karjala-kysymystä Vanhanen ei kertonut ottaneensa Putinin kanssa esille. Keskustelivatko nämä kaksi pääministeriä, "rehtori" Venäjältä ja "hontelo alaluokkalainen" Suomesta - kuten jossakin mielipidekirjoituksessa herrojen tapaamista kuvattiin - kenties jotakin suomalaisen liikemiesryhmän kaasuputken laskupaikalle meren pohjaan tekemästä kaivosvaltaushakemuksesta? Tätäkään Vanhanen ei paljastanut, mutta ehkäpä Putinin jälleen kerran Vanhaselle esittämä vaatimus lupakäsittelyn kiirehtimisestä sisälsi kannanoton myös tähän kysymykseen.


7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onkohan FSB:n perintönä saamat "yhteydet" nyt sitten taas käytössä?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

TV1:n tekstitv:n sivulla Matti Vanhanen kertoo, että Suomen viranomaiset olivat pyytäneet laivatutkimukseen liittyen Venäjän viranomaisilta yhteistyötä ja tietojen vaihtoa. Ilmeisesti Venäjä ei ollut reagoinut suomalaisten pyyntöihin.

Mutta Matti Vanhanen on optimisti ja sanoo uskovansa, että "kyllä yhteistyö nyt varmasti käynnistyy."

Siis kun Vanhanen tapasi Putinin Gdanskissa, niin tämä(kin) asia on sitten reilassa! Katsotaan nyt, miten käy.

Anonyymi kirjoitti...

KEPU pettää aina.

Pirjo-Margit Jauhainen kirjoitti...

KEPU pettää aina?
Mhh,,,,Mitähän tohon sanoisi?

Suomen Keskustapuolueeseen joskus liityin ja sitten halusin päästä eroon, niin en ole saanut mitään kommenttia missä eroilmoitus viipyy?

Enhän minä ole niin tärkeä jäsen, miksi en saisi eroa pelkällä ilmoituksella?

Kuuntelinpa Kotiteollisuus useita kappaleita/Tarja Lunnas Paratiisisaari/Seine/Lemmenpölyä Ym. Musiikkimakuni on kyllä laaja muuhunkin suuntaan.
Oli vähän surku yksityisesti.

En vähättele itseäni, vaan alennan tilanteen vaatimalle tasolle?
Kevennys ajatuksia ei sallita tärkeän asian ollessa kysymyksessä :(

En leiki millään ajatuksella kuten Tarja Lunnas laulussa kysyy.
Kovin kysyttiin leikkimisestä?

Nyt on kuitenki kysymys Suomen ja Venäjän yhteistyöstä laiva-asiassa (laivakaappaus, vai ymmärsinkö väärin.) kysymyksestä ja siinähän ei "leikitä" tunteilla eikä varsinkaan ?,,,,,,,,,.

Haluaisin enemmän pontta näihin optimistisiin ajatuksiin Matti Vanhaselta.

Blogin pitäjä on jättänyt joitain mielipiteitäni julkaisematta, ehkä tämä kuuluu siihen sarjaan?

Anonyymi kirjoitti...

Bloginpitäjä taitaa olla Audi-miehiä, kun jättää naisten kommentteja julkaisematta?

Mika Lako kirjoitti...

Matti Yksinkertaisella on todella mielenkiintoinen neuvottelutaktiikka. Taktiikka muistuttaa sököä, sillä erotuksella, että Matti näyttää kaikki omat kortit vastustajille.

Matti olisi voinut todeta Putinille, että Suomessa on hieman ruuhkaa hallinto-oikeuksissa. Ympäristölupien käsittely valituksineen kestää helposti 4-5 vuotta...........

Ti snaiju Vlada, mitä muuten kuuluu Suomalaisten rekkojen ajoluville Pietarissa? Paka

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa enemmän intiaanipokerilta, jossa Vanhanen viisaasti kertoo Putinille tämän kortin..