keskiviikko 16. syyskuuta 2009

150. Eduskunnan kyselytunnilla


"Arvoisa puhemies! Laitoshoidossa olevien vanhojen ihmisten tilanne on todella huolestuttava. Oli todella järkyttävää luettavaa kun...."

"Minuutti, edustaja Möttönen."

"Onko budjettiin tulossa miljardia euroa näiden tehtävien hoitamista varten?"

"Minuutti on kulunut. - Ministeri Risukko".

"Arvoisa puhemies! Hallitus on monin tavoin vahvistanut...."

- Jep, jep. No nyt tämä häslinki on taas alkanut, eduskunnan istuntokausi. Kaikki haluavat olla kyselytunnilla äänessä kun tv-kamerat on salissa. Mun sitä vaston täytyy olla hiljaa ja tyytyä jakamaan puheenvuoroja ja vahtimaan että puheenvuorot ei ylitä minuuttia. Paska homma, on tää nyt merkillistä, että valtakunnan hierarkiassa toiseksi tärkeimmän poliitikon ainoa tehtävä parlamentissa on ottaa aikaa ja huutaa "minuutti, edustaja Möttönen". Niin ku mä olisin jokin urheiluskaban ajanottaja, jumalauta! Ajatella, mun tärkein työvälineeni parlamentissa on sekuntikello!

- Tässä me nyt sit istutua nökötetään puhemiehen korokkeella kolmistaan, mä ja nää kaksi umpikepulaista sihteeriä. Pääsihteeri on toi mun oikealla puolella istuva koljatti, sen nimi on Tiitinen. Se on Supon entinen pomo. Tuskinpa missään muussa länsimaassa voi tulla kysymykseen, että parlamentin korkein virkamies on entinen salaisen poliisin pomo. Mutta kun Mauno Koivisto 1980-luvun lopussa kyllästyi pressana ollessaan vihdoin katselemaan aina vaan Tiitisen naamataulua Supon päällikkönä, niin sillehän piti jumalauta keksiä joku muu virka, eikä sille kelvannut mikään muu virka kun eduskunnan pääsihteerin posti. Sillä on niin paljon salaista tietoa suomalaisista johtavista poliitikoista, että eduskunnan ei auttanu muu kuin valita Tiitinen - yksimielisesti - vuonna 1990 pääsihteeriks.

- Meillä kaikilla kolmella on edessämme pöydällä kolme paksua lakikirjaa, jotta tää tilaisuus näyttäisi edes jotenkin uskottavalta. Mutta ei me koskaan olla noita lakikirjoja istunnossa edes avattu, vahtimestarit käy kerran kuussa pyyhkimässä pölyt kirjoista.

"Pääministeri Lahnanen!

" A-arvoisa herra päämi...presi... arvoisa puhemies! Kyllä silloin kun vanhustenhoidossa löydetään puutteita...."

- Kappas vaan, Lahnanen, tää meidän seksispeto, taitaa olla taas hiukkasen stressaantunut, onkohan tullu taas vietettyä öitä siellä kellarissa? - Muuten, mitäs Tiitisellä on edessään luettavana...kurkataans vähän...Tiitisen lista sillä näyttää ainaski olevan niin kun tavallisestikin...mikähän versio siitä listasta nyt mahtaa olla menossa (?)... ja sitte joku kirja.. mikäs se nimi onkaan .."Kaapissa vai ulos"...mitä helevettiä... no, joo, kyllähän toi...salaisen ex-pollaripomon pikku salaisuudet kyllä tässä tasavallassa tiedetään...heh, heh...tarkoitan tietysti sitä kassakaapissa olevaa alkuperäistä Tiitisen listaa, juu, mitäs muutakaan.

"Arvoisa puhemies! Meillä on kyllä lastensuojelulaki ja eläintensuojelulaki, mutta nyt tarttis saada vanhustensuojelua koskeva laki. Onko hallitus tietoinen ja mitä hallitus aikoo...."

- Mua ottaa siten päähän toi ainainen fraasi "arvoisa puhemies". Tiitinen on kirjapitäjineen laskenut, että sanat "arvoisa puhemies" sanotaan eduskunnan täysistunnossa keskimäärin 95 kertaa per istunto. Siitähän tulee istuntokaudessa vallan hirmuinen määrä. Miksei ne voi sanoa yksinkertaisesti vaan "herra puhemies." Toi "arvoisa puhemies" on varmaan jäänyt niiden kallon siltä ajalta kun Riikka Uosukainen oli puhemiehenä kun sitä ei voitu sattuneesta syystä herroitella. Ainoastaan vasurit kutsua mua "herra pääministeriksi" - tietysti sitä, että ne haluaa sillä näyttää, ettei ne arvosta mua.

"Minuutti on kulunut, edustaja Långbacka!

- Mulla ittelläni on tässä edessäni ensteks "Jalkapalloilun käsikirja" ja toiseks Jennin uus runokokoelma "Sinä kuulet sen soiton." Lukemista pitää olla, koska täysistunnoissa - tää kyselytunti on toki poikkeus pääsääntöön - pidetään niin pitkiä ja unettavan tylsiä budjetti- yms. puheita, et pitää olla jotain lukemista mukana, ettei vaan nukahtas kesken kaiken.

- Mun täytyy perehtyä tohon jalkapalloiluun ja sen sääntöihin, kun mä oon ilmoittanut, että SPL:n puheenjohtajuus kiinnostaa mua ja kuulemma 95 prosenttia jalkapalloihmisistä ois valmiita valitsemaan mut uudeks puheenjohtajaksi. Mä on kyllä alkanu vähän empiä koko hommaa, kun noi suomalaiset futarit pelaa niin helevetin huonosti eikä ne taaskaan selvinnyt MM-kisojen loppuotteluihin, sinne Etelä-Afrikan kisoihin olis ollu makeeta lähteä Jennin kanssa mukaan. Sit ne miesfutarit vielä kehtas mennä viime viikolla pelaan 1-1 tasapelin piskuisen Lichtensteinin kanssa.. voi helskutti. Mut kyl mä nyt pari vuotta tuossa puheenjohtajan pestissä voin olla, sillä vuonna 2012 on pressan vaalit ja silleen. Eihän tasavallan presidentti voi tietenkään olla SPL:n puheenjohtajana!

"Keskustelua uudesta ampuma-aselaista, edustaja Mieto!"

"Herra puhemies. Palaute hallituksen lakiesityksestä on ollu aivan maharotoonta. Meikäläisellekin on tullu monenmoista hätähuutoa justiin ampumaharrastajilta, niin mettästäjiltä ku kilpa-ampujiltaki. Kyllähän Jokela ja Kauhajoki - soon mun naapuripitäjä - sai melekosen mylläkän aikahan. Mutta jos verrataan sitä, että itte hommasin 1971 Haik Stantarrin Kauhajoen Aroonkylältä reserviläisurheiluhun, ja piti olla monenmonenmoista lupaa ja kysyttihin, jotta onkohan se - ne tarkootti siis mua - sellaanen, että se pystyy sitä hallussa pitämähän. Kiinnitäsinkin huomiota täs kaikes mylläkäs huomiota siihen, että ku uusia pistoolilupia annetahan, niin viranomaasilla olis keskinääset kommunikointimahrollisuudet, kuka henkisesti voi asettaa ostaa ja kantaa. Tähän puolehen meirän pitääs kiinnittää eritystä huomiota ja..."

"Minuutti"

" Tota noi, Herra eruskunnan puhemies. Onko tuo minuutti torella mun kohorallani niin erikoosen tärkiä? Pyyrän ottamahan huomiohon, jotta mä sentään kärsiin Ruottin Tuumas Vasperille vain yhren sarasosasekuntin tappion Leik Plasirin olumppialaasis vuonna 1980. Ei sunkaa enää saman´moisehen sekuntipelihin ruveeta? Jos silloonki aika olis otettu tuhannesosasekuntin tarkkuurella, niin tierä vaikka m´olisin silloon voittanu sen matsin Tuumaksen kans?" - (Välihuutoja salista: Hyvää Juha, Mietaa tuloo!)

" Sukuvika on, jos suksi ei luista, edustaja Mieto! - Erust...korjaan edustaja Pönttönen!"

- No kaikenlaista! Mihinkäs mä jäinkään. Niin, tää Jennin runokokoelma, siellä on hyviä runoja niinku tääki pätkä, joka alkaa näin: ´On ilta, nainen ja mies laskevat ahvenverkkoja/merilokki hautoo laiturin tukipuiden alla/ kitukasvuiset koivut´...jne. Mut, mut, mun mielestä tossakin runossa voi olla vähän liikaa tuota luontoasiaa; samassa runossahan puhutaan viidestä erinimisestä linnusta - mm. pilkkasiipi (!) - ja neljästä eri kasvista! Perhana, jokuhan voi luulla runoa ja koko Jennin kirjaa vihreitten vaalijulistukseksi!

- Mut sitte tää runo on hyvä, mikä alkaa näin: ´On ilta (aina se aloittaa nää runot samalla tavalla), nainen vetää saappaat miehen jalasta/rantakaislan päässä huojuu humaltunut sudenkorento...´Joo, tietenkin Jenni muistelee tässä sitä, miten se vetää aina rullaluistimet mun jalasta raskaitten lenkkien jälkeen, toinen värssy on muunnos todellisesta elämästä, jossa ´rantakadun päässä huojuu humaltunut´ - ei suinkaan sudenkorento - vaan menestyksestä humaltunut suomalainen yritysjohtaja.

"Edustaja Ärhinmäki"

- Tää Ärhinmäki on vasureiden uus puheenjohtaja, joka on nyt niin polleeta, niin polleeta! Sama häiskä, ketä kehtas kritisoida mua, kun ilmineerasin, että mähän voisin alkaa SPL:n puheenjohtajaksi. Saakelin sälli väitti, että mä en muka osaa lainkaan pelata futista enkä ole ikinä ollut muutenkaan missään tekemisissä jalkapallon kanssa. Helvetti, vaikka treenasin alkukesästä Lahdessa itse Jari Litmasen kanssa ja lehdistö oli - sattuneesta syystä - paikalla noissa treeneissä. - Hitto, mä aion nyt vähän simpauttaa tätä Ärhinmäkeä ja keskeyttää sen löpinät jo 40 sekunnin kohdalla.

"Oikeudenmukaisuus yhteiskunnassa, elvytys ja se, että ihmiset eivät joudu jonottamaan hiljaa leipäjonossa, edellyttää, että kaikkein pienimpiä etuuksia korotetaan. Nythän tilanne on jo sellainen, että..."

"Minuutti, edustaja Ärhinmäki!"

"....edessämme on nyt ´hukattujen mahdollisuuksien budjetti´, hallituksella on..."

" Edustaja Ärhinmäki, minuutti on kulunut ja täällä pitää saada muidenkin...."

".... vilunkiveijareiden veronkiertoa vastaan pitää taistella kaikin...."

" Edustaja Ärinämäki, aika, time....1,08, 1,09, 1,10, 1,11...1,15; 1,27, 1,30 ...jumalauta edustaja Ärhinnokka!

".... valitettavasti, työministeri Sinnemäki, te olitte valmis myymään tässä asiassa mummonne. Kiitos tästäkin vähästä, Herra puuhamies!"

- Voi helvetti! Toi jätkähän pitäis poistaa salista välittömästi! Mut hei, nyt mä keksin, meidän pitää ottaa täällä täysistunnossa käyttöön samanlainen systeemi kuin futiksessakin. Törkeästä ajan ylityksestä puhujalle näytettäisiin puhemiehen toimesta keltaista korttia ja kahdesta keltaisesta seuraisi punainen kortti ja suihku! Saataisiin sillä konstilla ton Ärhinmäen ja muiden puheripulista kärsivien edustajien turvat tukkoon! Niin, ja puhemiehelle tulee hommata samanlainen kimeä-äninen pilli kun on futiksessa erotuomarilla, sillä kun alkaisi puhaltelemaan, niin eiköhän noi jästipäät alkas ymmärtää tään minuutin merkityksen.

" Valtiovarainministeri Katainen!"

"Hyvät toverit, rakastakaa veroja niin kuin itseänne..."

- Tää puhemiehen työ - tarkoitan nyt siis vain tätä puheenjohtajana toimimista täysistunnossa - ei kyllä ole mitään valkoisen miehen hommaa. Mut parin vuoden päästähän mä pääsen tästä veke, kun maahan tulee taas noi pressan vaalit. Uus pressa - siis mä - vannoo virkavalan eduskunnassa maaliskuussa 2012. Kenellehän mä sen valan sitten vannon. Ei helvetti, voisko ne valita puhemieheksi Ike Kanervan! Ei helvetti, se olisi katastrofi! Mun tarvis vannoo juhlallinen vala eduskunnan edessä tolle Lokalahden Leiskun paskiaiselle...ei tule mitään.

- Mun täytyy keksii Zyssen ja muiden kokoomuksen poikien kanssa, millä konstilla me saatais puhemies Ike pois sanotusta tilaisuudesta. Miten mahtais olla tämmöinen jekku. Tunti ennen kello 12, jolloin se valatilaisuus alkaa, Ike sais kännykkänsä seuraavan tekstiviestin: "Moi, kultsi-Ike! Jos haluat kurkata mitä mun talvipuutarhaan kuuluu, niin tule tänään kello 12 Urhon Pubiin. Johanna." Mä on varma, että Ikellä olis tuolloin todella pätevä syy olla pois täysistunnosta ja mä voisin vannoa pressan valan varapuhemiehelle.

"Minuutti, ministeri Katainen!"

" ...meidän kansamme. Aamen."

- Jep, jep! No, nyt tää saamarin kyselytunti onneks vihdoinkin päättyy! Ei jumalauta, nyt mun täytyy kyllä päästä äkkiä röökille, mä vinkkaan ton Jyrki-Boyn mukaani.

" Eduskunnan kyselytunti on nyt päättänyt. Viidentoista minuutin kuluttua eduskunta siirtyy normaaliin ja yksinkertaiseen päiväjärjestykseen ja puhetta ryhtyy johtamaan silloin varapuhemies Käkriäinen, jolle tuo tehtävä hyvin sopii."
6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heeeeeeh.. Kiitti nauruista. =)

Siru Pola kirjoitti...

" Silloin kun valtakunnassa tarvitaan vastuunkantajia olen valmis tarttumaan haasteeseen" oli muistaakseni sisältö siinä nykyisen puhemiehen lausunnossa jonka hän antoi televisiossa viimeisten eduskuntavaalien jälkeen.... Onhan siinä haastetta.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Onhan minuuttiaikataulussa pysyttelemisessä toki puhemiehelle haastetta kerrakseen!

Nyt Niinistö näyttää mallia palauttamalla ainakin osan KMS:ltä, lue Nova Groupilta, saamiaan vaaliavustuksiaan. Nyt ensi alkuun Niinistö palautti 3 750 euroa.

Eikös tämä sama Sauli sanonut vielä puoli vuotta tai vuosi sitten, ettei firmojen antamissa vaaliavustuksissa ole mitään sopimatonta, saati laitonta?

Pääministeri Lah...korjaan Vanhanen ainakin on toitotellut tuota slogania vaaliavustusten laillisuudesta ja moraalisuudesta pitkin matkaa.

Mutta Kepussa suunnannäyttäjäksi on noussut nyt Mietaa eli Juha Mieto, joka kertoi tänään palauttavansa KMS:ltä "pyytämättään ja yllätyksenä" saamansa vaaliavustuksen. Myös demarit ovat liikkeellä samassa asiassa, mutta hehän saivatkin KMS:n kautta vain vaivaiset 3 500 euroa.

Kohta kai ollaan tilanteessa, että Novan konkurssipesälle suorastaan tulvii takaisin maksettavia vaaliavustuksia!

Eihän tätä olisi uskonut vielä muutama kuukausi sitten ollenkaan.

Käyköhän niin, että pesä vaurastuu niin, että konkurssi voidaankin vielä velkojien suostumuksin "peräyttää", jolloin firma voisi jatkaa (menestyksellistä) toimintaansa?

Äsken Maria Tiurakin muisti, että joo, kyllähän Nova maksoikin hänen paluulentonsa Thaimaasta Suomeen pari vuotta sitten! Vielä eilen hän muisti aivan toisin.

Nähtäväksi jää, alkaako Matti Vanhasenkin kateissa ollut muisti vielä kirkastua? Vai tarvitaanko siihenkin kenties Arto Merisalon taholta tulevaa "kirkastamista?" Artsihan on uskovainen mies, jonka sanaan voi aina luottaa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Äsken tulleen tiedon mukaan myös kokoomus on päättänyt palauttaa Novan konkurssipesään puolueen ja sen kansanedustajaehdokkaiden Novalta KMS:n kautta saamia vaaliavustuksia yhteensä lähes 50 000 euroa.

Keskusta joutuu nyt koville, sillä sen varat eivät liene kehuttavat, ja kuitenkin Keskusta sai ylivoimaisesti eniten tukirahaa Novalta KMS:n kautta.

Matti Vanhanen sanoi tänään, että Keskusta odottaa "konkurssioikeudenkäynnin päätöstä asiassa." Siihen voi kuitenkin mennä aikaa parikin vuotta ja siinä välissä ovat seuraavat eduskuntavaalit.

Keskustan ei tietenkään auta nyt muu kuin haalia rahat - varmaan jotain 100 000 euron luokkaa, jostakin ja pulittaa ne pesälle. Muutoin Keskustan uskottavuus on mennyt lopullisesti.

Siru Pola kirjoitti...

Muistelen joskus kaksi-kolme kuukautta sitten maininneeni tässä blogissa, että joidenkin housut tutisevat sitten kun jotkut alkavat hädissään laukoa totuuksia. En vaan muista oliko kyse näistä Vita-Novan hommista vai hiihtoliiton penkomisista...

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tänä iltana oli TV1:n A-studiossa uusintana mainio juttu, jossa Arto Merisaloa haastateltiin vuonna 1993.

Merisalo kertoi kokemuksistaan avoimesti jo tuolloin, että kun valtiokoneistossa mennään riittävän ylös ja rahaa lyödään tarpeeksi pöytää, niin sillä konstilla voidaan ostaa mitä vaan.

Niin, nythän se on taas kerran nähty!

Vaikuttaa siltä, että etenkin Kepun johtavien poliitikkojen kanalta Arto Merisalo alkaa muodostua jonkinlaiseksi tikittäväksi aikapommiksi, jonka purkamiseksi tarttis tehrä jotakin.

Eiköhän Kepukin jo huomenna päätä, että puolueen ja sen kansanedustajaehdokkaiden Novalta saamat rahat palautetaan kiltisti konkurssipesään.