perjantai 16. huhtikuuta 2010

250. Mattihan se sopan keitti!


1. Kirjoitin noin viikko sitten otsikolla "Laulu KMS-hallitusperheestä." Toimi Kankaanniemi on US-blogissan keksinyt nykyhallitukselle kuvaavan nimen: Merisalon I hallitus. Kun hallituksen vetäjä eli pääministeri vaihtuu kesäkuussa, voidaan näin uudistuvaa pätkäministeriötä kutsua Kankaanniemen esittämin tavoin Merisalon II -hallitukseksi. Siinäkin KMS-perheellä on enemmistö.

2. Mutta kenestä nimellisesti uusi pääministeri? Eilen ehdokkaat (Kiviniemi, Kaunisto, Pekkarinen ja Väyrynen) keskustelivat A-talkissa. Vaikutti aika vaisulta ja värittömältä. Puolet ajasta kului ihmeteltäessä, mitä pitäisi tehdä puoluesihteerille jatulisiko puoluesihteeriä ylipäätään vaihtaa Lahdessa. Huomasi, että ministerit Kiviniemi, Pekkarinen ja Väyrynen ovat sidoksissa Jarmo Korhoseen, sillä kukaan heistä ei uskaltanut vaatia Korhosen eroa tai edes puoluesihteerin vaihtamista. Millä konstilla se Jarmo Korhonen oikein pitää keskustan ministereitä pihdeissään?

3. Pekkarisen valintaa pätkäministeriksi puoltaa se, että hän on jo valmiiksi "pätkä." Puupää saa mennä, valitaan Pätkä tilalle! Puupään tilalle Pätkä! Tässäkö keskustan uudet vaalisloganit? Pekkarisesta on ehditty käyttää monia mairittelevia luonnehdintoja, kuten esimerkiksi "Suuri Sillanrakentaja", "Keski-Suomen superi" tai "Keskustan tehosekoitin." Kukaan ei ole kai vielä keksinyt kutsua Mauria nimellä "Politiikan Marakatti."

4. Mutta kenestä uusi sosiaali- ja terveysministeri poliittisella virkanimityksellä kepulle ikuisesti kiertopalkinnon eli palkinto- ja eläkeviran KELA:sta pokkaavan Liisa Hyssälän (61) tilalle? Jotta KMS-vahvuus säilyisi, tulisi uuden ministerin olla KMS:n listoilta eduskuntaan valittu. Marja Tiuran olisi sittenkin kannattanut kolmisen vuotta sitten loikata kokoomuksesta keskustaan, nyt hän olisi vahvoilla ja hänellä olisi satavarmasti Matti Vanhasen tuki uudeksi sosiaaliministeriksi. - Onhan Tiura tunnetusti sosiaalinen.

5. Itse veikkaan, että Hyssälän ministeripostin perii, kukas muu kuin Timo Kalli. Hän sai viime vaaleissa KMS-rahaa 10 000 euroa, kuuluu siis tässä suhteessa samaan kategoriaan kuin Sauli Niinistökin. Kalli on jämpti mies, ex-nyrkkeilijä, joka hoitaisi homman maalaisjärjellä siinä missä hammaslääkäri Hyssäläkin. Ai, millä lihaksilla? No, kun Timo Kallin vaimo on ihan oikea lääkäri. Timo Kallin heikkoutena on pidetty huonoa tai jopa olematonta kielitaitoa. Minusta olematon kielitaito on toki parempi meriitti kuin välttävä eli käytännössä heikko kielitaito, sillä kun ei puhu kerta kaikkiaan mitään kieliä, ei voi munata kielitaidolla. Brysselissä Kalli joutuisi käymään vuoden aikana virkamatkalla ehkä kerran tai pari, mutta kyllä se sieltä kielitaidottomanakin osaisi aina takaisin kotia tulla.

6. Tärkein Kallin ministeriksi valintaa puoltava peruste on kuitenkin rehellisyys. Kun hallituksesta nyt poistuu "Taata" Seppo Kääriäisen vakuuttelujen mukaan keskustan rehellisimmäksi mieheksi tiedetty Matti Vanhanen, niin täytyyhän Matin sijaan saada myös tässä suhteessa mitat täyttävä seuraaja. Hallitukseen ei saa syntyä rehellisyystyhjiötä.

7. Matin muisti alkaa pikku hiljaa pätkittäin palautua. Eilen hän jo tunnusti - kahden vuoden tuumaamisen jälkeen - että kyllä se oli hän, joka "välitti" Novan Tapani Yli-Saunamäelle pyynnön vaalituen myöntämiselle myös yhdelle vihreälle ehdokkaalle eli Matin omalle lemmitylle Merikukalle. Merikukka sai viisi donaansa, jotka tulivat, kuten kuvaan kuuluu, hänelle täydellisenä yllätyksenä. Ei tässä mitään, Matti halusi tietenkin vain yllättää heilansa, ja siitähän se seurustelu lähtikin sitten kehittymään aina vessapaperin heittelyn tasolle asti.

8. Kun on jo myöhä, niin tähän loppuun sopinee pieni iltahyräily:

-Pitkä mies,
näen sinun nauravan
päätäs taakse nakkaavan
virka-autosta näin nousevan
kättäs porukoille heilauttavan

Pitkä mies,
lapun annoit Tapsalle
rahaa pyysit naiselle
hänet tahdoit yllättää
olla hälle tärkein päällä maan

Pitkä mies,
milloin kasvat suureksi
milloin muistat metkusi
sitä tiedä vielä en
jääköön kaikki haltuus sun

Pitkä mies,
sinun näen katoavan
S-markettiin nyt hoippuvan
maitotiskillä taas huutavan
Valiosta paasaavan

Pitkä mies,
näen päivän koittavan
Maurin työtäs jatkavan
Artsin ja Kyöstin muistavan
Susaninkin nauravan

Pieni mies

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän vaan tavallisen miespuolisen pulliaisen mieleen on tullut se, että "kuinka" naispuolisia poliitikkoja politiikkaan testataan.

Mattihan jo I hallituksensa alkuaikana otti hallitukseensa naisia erikoisen määrän verran.

Taidettiin myös naiskiintiöistä tuolloin Vanhasen II hallituksen rakantamisen aikana kansalaisten kesken puhua. Että Matti on se sellainen, joka ottaa naiset huomioonsa.

Mutta jos mies juo pelkästään maitoa, niin eikös maitoparrasta jää joitakin jälkiä partaansa ja turpaansa. Viinistä kun ei jää jälkiä partaansa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Matti jatkaa venkoiluaan. Tänään hän on ehtinyt selittää ärsyyntyneenä (hs.fi), että hän kertoikin jo v.2008 osuutensa Merikukan vaalirahoitukseen, vaikkei kertonut yksityiskohdista. Matti kertoi vain järjestäneensä rahaa yhteisen (siis Matin ja Merikukan) ilmastokeskustelun kuluihin.

"Ai, että olisin suositellut rahaa toiselle puolueelle, ei pidä paikkaansa," Vanhanen anoi toukokuussa 2008 (-I-S).

Eilen hän kuitenkin myönsi, että suositelleensa rahaa Forsiukselle. Tietojen mukaan tämä tapahtui niin, että Matti ojensi F:n nimelle kirjoitetun lapun Yli-Saunamäelle pöydän alitse! Tätä yksityiskohtaa Matti ei eilen kuitenkaan paljastanut itse.

Mitenhän Matti seuraavaksi muuttaa kertomustaan?

Anonyymi kirjoitti...

Minkä maallikkoasioitsijan tai nurkka-asianajajan me olemmekaan Matissa menettäneet!

Näiden tyyppien toimintatavoillehan oli/on usein tyypillistä oikeusprosesseissa vastapuolen kaikkien esitysten kiistäminen, asioiden sotkeminen ja kaikenlaisten väitteiden esittäminen samoin kuin selittely á la Matti: "Enhän minä niin äsken/tuolloin suinkaan sanonut."

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Vihreiden Anni Sinnemäki on tullut nyt kokoomuksen ja kepun - ja ennen kaikkea Matti Vanhasen - avuksi toteamalla, että vaalirahoitussotkun jatkuminen on yksin Jarmo Korhosen syytä.

S-mäki syyttää Korhosta siitä, että Jarmon takia nyt "meidän kaikkien" tulee edelleen sotkun selvittelyyn osallistua.

Veikkaisinpa, että Sinnemäki on halunnut tukea lausunnollaan juuri Vanhasta, ehkäpä Matti on pyytänyt Annilta oikein tukea tässä asiassa!

Anonyymi kirjoitti...

voisikohan Matilla ja Annilla olla jonkinlaista vispilänkauppaa keskenään?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Asuntoministeri Jan Vapaavuori tänään YLE:n Ykkösaamussa:

Kauppakeskussijoittajat, etunenässä Arto Merisalo, painostivat Vapaavuoren mukaan vuonna 2008 ympäristöministeriön virkamiehiä "poikkeuksellisen rajusti."

YLen ykkösaamussa nähtiin pätkä Toivo Sukarin haastattelusta v. 2008 sen jälkeen, kun Vapaavuori oli ottanut kielteisen kannan Vihdin Ideaparkia koskevaan kaavamuutoksen.

Sukari puhisi ja uhkui vihaisena, että hän kyllä tuntee useita ministereitä, joihin hän tulee ottamaan yhteyttä.

Muistetaan, miten Matti Vanhanen otti blogissaan v. 2008 heti Vapaavuoren kannan tultua julki kantaa nimenomaan Sukarin Vihdin Ideapark-hankkeen puolesta.

Jos ja kun ministeriön virkamiehet valitaan osin poliittisin perustein, voidaan heihin vaikuttaa kenties helpostikin.

Vaalitukea saaneet poliitikot ja ministerit voivat suorastaan yllyttää näitä sijoittajia kääntymään asiansa ajamisessa ministeriöiden virkamiesten puoleen ja kertomaan heiltä "terveisiä."

Anonyymi kirjoitti...

Tuttavani oikeusministeriöstä kertoi, että siellä on valmisteilla plea bargainia (oikeinkirjoitus?) koskeva asia. Samaan syssyyn hän jatkoi vaalirahoituksen epäselvyyksistä.

Onko Braxilla nyt tällä tavalla tarkoituksena pelastaa ministerikollegoitaan? Voidaanko plea bargainia käyttää myös sellaisissa jutuissa, joissa oikeuspaikkana on valtakunnanoikeus?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Viime vuonna tai oliko se jo v. 2008 kirjoitin blogissani Matista ja Merikukasta näin:

"Merikukka Forsius purskahti Iltalehden (26.6.) mukaan epäuskoiseen nauruun, kun hänelle oli kerrottu, ettei pääministeri Matti Vanhasella ole mitään mielikuvaa siitä, miten Merikukka sai KMS:ltä vaaliavustusta vuoden 2007 vaaleja varten 5000 euroa. "En usko, että sellaista asiaa voi unohtaa,"sanoi Merikukka eilen IL:lle.

Me uskomme, että pääministeri ei voi unohtaa mitään tapahtumaa tai asiaa, mitä hän ja Merikukka puuhailivat yhdessä alkuvuonna 2007; on tuo Merikukka niin näyttävä ja ilmeisen tulinen nainen...vetää varman vertoja Dritallekin....

Entä sen "melkein vuorineuvos" Kyösti Kakkosen Matille Kesärannan pihalla toukokuussa 2007 ojentaman Jäävuori-maljakon rikkoutuminen? Matti kyllä puhui tässäkin asiassa ns, muunneltua totuutta väittäessään, että vaasi olisi rikkoutunut, kun hän yritti pestä sitä kuumalla vedellä. Totuus on tässäkin asiassa aivan toisenlainen. Olemme saaneet tietää, että Merikukka asetti Matin kesäkuussa 2007 ota tai jätä -tilanteen eteen kiukustuessaan Matin jahkailuun mitä tuli suhteen jatkamiseen. Kun Matti ei saanut päätöstä aikaan, Merikukka suuttui Kesärannassa käydessään ja viskasi Jäävuori-maljakon lattialle, paiskasi oven kiinni takanaan ja poistui Matin yksityiselämästä lopullisesti.

Vai kuumaa vettä, muka! No, kuuma ja kuumaa, tietäähän siinä miten käy, kun Tulivuori kohta Jäävuoren. Merikukka on heitellyt ennenkin esineitä ja oikein julkisesti. Kesäkuussa 2007 Merikukka heitti Lohjan terveyskeskuksessa jotakuta ihmistä WC-rullalla, kun hän ja Matti tulivat yöllä kaksistaan terveyskeskuksen päivystystiloihin."

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tuo edellä referoitu blogin pätkä on blogistani 118/25.6.2009, jonka otsikkona on "Arvon hekin ansaitsevat".

Merikukan ja Matin osuus löytyy kirjoituksen PS-osastossa.