torstai 23. joulukuuta 2010

363. Supon kiusaamisselvitys: Paateroija iski taas

1. Poliisin ylin johto on tehnyt Supossa selvitystä väitetyistä kiusaamistapauksista, joka valmistuu tammikuun puolivälissä.

2. Supon työilmapiiri nousi puheenaiheeksi marraskuussa, kun kenttävalvontayksikön päällikkö Selin syytti Supon johtoa mustamaalaamisesta ja kiusaamisesta. Myöhemmin samassa kuussa ylitarkastaja Mikkola esitti väitteitä Supo-johdon järjestelmällisestä kiusaamisesta, joka oli jatkunut edellisen päällikön Seppo Nevalan ajoista.

3. Olisi ollut korrektia, jos poliisin ylijohto olisi antanut selvityksen tekijöille työrauhan eikä olisi ängennyt julkisuuteen keskeneräisessä asiassa ja yrittänyt vaikuttaa selvityksen sisältöön.

4. Mutta vielä mitä: Mikko Paatero teki sen jälleen! Edellisestä Paateron "iskusta" eli niin sanotusta "paateroinnista" koskien Pudasjärven poliisiasemalla tapahtunutta traagista kuolemantapausta ei ollut ehtinyt kulua kuin reilu viikko (katso blogiani 16:12.: Paatero teki sen taas), kun poliisiylijohtaja halusi sotkeutua omalaatuisella tiedottamisellaan keskeneräiseen selvitystyöhön.

5. Paateron mukaan suojelupoliisissa ei ole todettu viitteitä "järjestelmällisestä kiusaamisesta" tai työilmapiirin ongelmia "muutamia yksittäistapauksia" lukuun ottamatta (hs.fi). Paateron mukaan "keskusteluja" Supossa on käyty erikseen osastopäällikkö Paavo Selinin ja ylitarkastaja Matti Mikkolan esiintuomista asioista. Selvityksessä on käyty läpi muun muassa työyhteisön menettelytapoja, henkilöjohtamista sekä vuoropuhelun kehittämistä.

6. Paateron mukaan "jo tässä vaiheessa on kuitenkin käynyt selväksi, että suojelupoliisin toiminnallinen suorituskyky on korkea".

7. Paateron puuttuminen keskeneräisiin selvityksiin ja tutkintoihin on täysin sietämätöntä ja osoitus poliisiylijohtajan harkintakyvyn ja ammattitaidon puutteesta. Paatero haluaa selvästi vaikuttaa selvitysten ja tutkimusten sisältöön tuomalla esiin omia kannanottojaan ennen selvitysten valmistumista.

8. Paateron esitutkintalain vastaisesta tiedottamisesta on tehty noin kaksi vuotta sitten kantelu oikeuskanslerille. Oikeuskansleri istuu kuitenkin asian päällä kuin tatti eikä saa millään ratkaisuaan valmiiksi. Tällä välin Paatero häärii julkisuudessa yhä uusilla tiedotuksillaan ja hankaloittaa selvitysten tekijöiden ja tutkijoiden työtä.

9. Paateron toiminta nakertaa, ei vain poliisin ylijohdon, vaan koko poliisitoiminnan uskottavuutta ja luottamusta poliisin objektiivisuuteen.
15 kommenttia:

Erkki K. Laakso kirjoitti...

Tää on niin tätä..

Herramme anna voimia "Paateroinnille"! Perkele ei tähän Paskaan ja alituiseen vonkaamiseen: (esiintulo julkisuuteen), voi mitään muutakaan sanoa, et se -70 luku tais sittenkin olla "parasta aikaa"..

Frank kirjoitti...

Paatero jaksaa hauskuuttaa. Ei muuta kuin kausinaamari päähän ja Aasi-Ihaan häntä naulalla pyllyyn.

Kausinaamari on naamari jota pidetään allakan mukaan. Jouluna laitetaan joulupukin naamari, vappuna vappunaamari, halloweenina mörkönaamari jne. Keskeistä on kuitenkin se että kaikki mikä peittää myös kaunistaa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Näin Tarja Halosen ja ex-demaripresidenttiemme lemmikkimaassa Kiinassa:

- Kiina pidätti ja vangitsi marraskuussa Zhao Lianhain, jonka lapsi sairastui saatuaan maidosta korkeita melamiinipitoisuuksia. Zhao alkoi kampanjoida myös muiden sairastuneiden ja melamiiniin kuolleiden oikeuksien puolesta. Hän ja muut sairastuneiden lasten vanhemmat vaativat valtiolta korvauksia melamiinin haitoista. Sairastuneita oli ainakin 300 000 ja kuolleita kuusi.

Zhao tuomittiin kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen yleisön kiihottamisesta. Hän ylläpiti internet-sivustoa, joka tarjosi apua ja tietoa sairastuneiden vanhemmille.
----
Nyt YK on tuominnut kovin sanoin Kiinalaisviranomaisten toiminnan, koska pidätyksellä jaa vangitsemisella voi olla hyytäviä seurauksia Kiinan sananvapauden kannalta. YK:n mukaan tuomio on järkyttävä taka-askel niille, jotka taistelevat oikeuksiensa puolesta Kiinassa.

Suomessa sikainfluenssarokotusten takia narkolepsiaan sairastuneiden lasten vanhempien hätään ja vaatimuksiin asian selvittämiseksi on suhtauduttu THL:n johtavien asiantuntijoiden lausunnoissa vähättelevästi ja kiistetty - tietenkin - kaikki epäilyt rokotteiden hankinnasta päättäneiden virkamiesten epäillystä esteellisyydestä.

Omaiset ovat kannelleet oikeuskanslerille, joka tapojensa mukaan "pohtinee" asiaa parisen vuotta ennen nahkapäätöstään.

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta Paateroinnista- kiitos Jyrki-toit taas valoa Jouluun! Uskomatonta, kuinka tuollainen pikkunilkkiporukka kuin Paaterot,Holmlundit, Salmet. Kataiset, Häkämiehet jne pelaa omaa peliään ja kansa senkun vierestä kattoo!Anyway-Rauhallista Joulua.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä joululukemista siitä, kuinka huipulla tuulee ja veronmaksajaa viedään kuin
pässiä narussa :

http://www.vaasalaisia.info/keskustelu/index.php?PHPSESSID=7fdcb51fd3c8f89adbe24998f4ae9d48&topic=3356.0

Jarska kirjoitti...

Ihmettelen Virolaisen hinkua kanteluihin. Miksi nimenomaan kantelu.
Jos lainoppineella on käsitys selvästä lainvastaisuudesta, eikö asia etene jämäkämmin rikosilmoituksella. Rikosilmoitus vie selvään virkavastuiseen toimintaan.
Kantelulla saa julkisuutta mutta saako muuta...monet julkisuushakuiset tietävät kyllä lopputuloksen ennakolta mutta oma nimi viehättää lukea lehdestä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jarska puhuu nyt kyllä täysin omiaan!

Minulla ei ole minkäänlaista hinkua kantelujen tekemiseen. Olen blogissani ihmetellyt vain sitä, miksi oikeuskansleri "makaa tehdyn kantelun päällä" eli ei ole vieläkään antanut ratkaisuaan kaksi vuotta sitten tehtyyn kanteluun.

Jarska ei näytä ymmärtävän, ettei kantelussa tarvitse olla kyse virkamiehen tai tuomarin rikollisesta teosta, mutta silti kyseinen teko, laiminlyönti tai menettelytapa taikka laiminlyönti voi olla virheellinen ja moitittavaa ja olla peruste antaa oikeuskanslerin tai oikeusasiamiehen toimesta huomautus tai varoitus.

En hingu itse kantelujen tekemiseen enkä halua yllyttää muitakaan niihin. Käytäntö on nimittäin osoittanut, etteivät kantelut tuota tulosta. Edes selvästi virheellisissä tapauksissa oikeuskansleri tai oikeusasiamies ei halua tai rohkene puuttua virheeseen tai laiminlyöntiin, vaan pyrkii tarkastelemaan tapausta yksinomaan siltä kannalta miten saisi annetuksi virkamiehen tai tuomarin toiminnan hyväksyvän ratkaisun.

Tämä johtaa siihen, etteivät virheelliset käytännöt muutu ja korjaudu, vaan samanlaisia rikkeitä ilmenee jatkuvalla syötöllä lisää. Tällä tavalla ylimmät laillisuusvalvojat turvaavat resurssinsa ja saavat valtiovallan myöntämään henkilöresursseja yhä vain lisää. Kansalaisten oikeusturva ja hyvä hallinto eivät sen sijaan parane.

Päätösten viivytteleminen kahteen vuoteen ja ylikin on eräs tapa mitätöidä kanteluita ja keino vaatia lisää resursseja tehottomaan ja ihmisiä turhauttavaan laillisuusvalvontaan.

En halua silti yllyttää ketään tekemään kantelujen sijasta rikosilmoituksia, ellei niihin ole tueksi ole esitetty perusteita.

Soon Moro kirjoitti...

Rauhallista Joulua kaikille ja lämmin kiitos blogistille kuluneen vuoden antoisista kirjoituksista, jotka antavat toivoa myös meille muille yhteiskuntamme omituisuuksia ihmetteleville.

Toivottavasti pukki toisi Paaterollekin jonkun kivan ja hyödyllisen lahjan, vaikkapa äänenvaimentimen. Ei pistooliin, vaan suuhun.

Anonyymi kirjoitti...

Jarska, kun sinua kiinnostaa, niin otapa selvää siitä, missä määrin peräämäsi rikosilmoitusten tekeminen etenkään tämän blogin keskeisesti käsittelemällä poliisi- ja oikeustoimen alalla johtaa otaksumaasi "selvään virkavastuiseen toimintaan".

Kun poliisi rikkoo virkavastuutaan EOA:n ja OKA:n ratkaisujen mukaan säännöllisesti ja täysin yksiselitteisesti esimerkiksi juuri jättämällä kirjaamatta rikosilmoituksia - etenkin jos on kyse vahvan näytön poliisirikosesta tai vahvoin näytöin epäillystä syyttäjän rikoksesta - tai vaikka vain jättämällä järkähtämättömästi noudattamatta julkisuuslain mukaista asiakirjojen luovuttamispakkoa ja -aikatauluja vanhenemisaikojen rajaamissa rikosasioissa yksityistä kannetta varten ja näillä toimillaan estää "tarpeelliseksi" harkitessaan oikeudenmukaisen oikeudenkäytön toteutumisen, ei tässä seuraamuksettomassa paateroinnin kehässä oikein voida saada syntymään "selvää virkavastuista toimintaa" rikosilmoitusten tekemisen kautta sen paremmin kuin ei OKA:n ja EOA:n toistuvien ja tuloksettomasti samaa asiaa kerta toisensa jälkeen koskevien huomautustenkaan kautta.

Virkavastuun poliisi- ja oikeustoimessa ja viranhaltijoiden rikosvastuun toteutuminen sekä perusrikoksissa - rateissa ja kotikolmosissa - että virkavelvollisuuden rikkomisissa on tässä toimintaympäristössä auttamattomasti heikoissa kantimissa rikosilmoitusten tekemisen eli poliisin ja virallisen syytteen kautta.

Oikeusvaltiokehityksemme isoihin ongelmiin kuuluu myös, että yksityisenä kanteenakaan ns. tavalliset keskituloiset ihmiset eivät kustannustason ja sanottujen, joskus hyvinkin häikäilemättömien peittelykäytäntöjen ja ehkä myös tuomioistuimien ennakkoasenteiden vuoksi tosiasiallisesti voi hakea oikeutta poliisin ja oikeusviranomaisen toimintaa vastaan.

Jos syyttäjistön ja poliisin toiminnalla olisi riippumaton ulkopuolinen valvonta ja aidot ja ammattitaitoiset rikostarkastelut - nykyisinhän näitä tehdään "vapaasti paateroiden" ja osin periaatteella "konstaapelit keskenään", kun tutkinnanjohtoa ei aina ole käytännössä ollenkaan - ja tätä myötä lainvastaisissa toimissa aito rikosvastuun vaara, tilanteemme olisi toinen.

Pitkä, nykyisen ylijohtajan esimerkistä ja voimakkaasta julkisesta tuesta paateroinnin nimen saanut perinne, jossa mitään oman porukan ja lähisidosryhmän rikkeitä, rikoksia tai edes viitteitä näistä "ei havaita", alkaisi murtua.

Tämä lisäisi ulkoista uskottavuutta, puhdistaisi työilmapiiriä ja voisi vähin erin viedä kohti Jarskan toivomaa "selvää virkavastuista toimintaa".

Suuri vaikuttaja on halutessaan myös mediajulkisuus, kuten on viime vuosina nähty vaalirahakorruption julkitulon osalta.

Rauhallista joulua ja kiltteinä ensi vuoteen!

tane kirjoitti...

Eiköhän tässä tapauksessa se ole aika helppoakin keksiä miksi tää homma on tedettu niin nopeasti aiheettomaksi. Supon entinen pomo nimitettiin juuri EUn vakoilupomoksi. Jos tästä kiusaamisesta tulisi edes jonkinlainen tutkinta, niin voisi tuo homma jäädä saamatta.

Omana mielipiteenä voisin kyllä sanoa, että jossain Supon tapaisessa poliittisten virkanimitysten virastossa ei ns. kiusaamiseen kannata juuri kiinnittää huomiota. Jos mä olisin pomona tollasessa paikassa, jossa tärkeimmät alaiset olisivat jonkun muun sinne palkkaamia epäpäteviä ja epäluotettavia puoluekirjan omistajia, niin eipä niillä siellä mitään isoa roolia tulisi olemaan. Savustaisin ne ulos sieltä hällä väliä mitä se vaatisi.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Suomen Turu julistettua hetki sitten yleisen joulurauhan, julistettakoon nyt tälle blogille erityinen joulurauha ...sanokaamme päiväksi tai pariksi, jollei mitään ihmeitä maailmassa tapahdu.

Muistattehan, hyvät lukijat ja kommentoijat, että myös joulurauhaan liittyy tietty sanktio: se joka joulurauhan rikkoo, tuomittakoon rangaistukseen ao. rikoksesta "raskauttavien asianhaarain vallitessa tehtynä." Näin sanotaan Turun joulurauhan julistamissanomassa.

SiteMeterin mukaan - päälle lokakuussa 2008 - blogissa on ollut tähän mennessä himpun verran vajaa 800 000 käyntiä, kommentteja on lähetetty reilut 7 000. - Odotuksiani paljon komeammat luvut!

Kiitän kaikkia kävijöitä/lukijoita! Kiitän erityisesti aktiivisia kommentaattoreita asiantuntevista ja usein piristävistä mielipiteistä!

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2011!

Anonyymi kirjoitti...

Poliisin ja virkamiesten osaltahan suuri rooli on tunnetun viraston herroilla Kalske ja Rappe.
He ovat todellisia ankkureita virkamiesten asioissa. Ankkuri pysyy pohjassa eikä liikahda.
Joskus toki pannaan pystyyn jokin näytelmä matkalaskutuksen kaltaisessa asiassa.
Varsinaisen toiminnan osalta ankkurointi on ainutlaatuisen pitävää.Pohjassa pysyy, ja liikettä ei tapahdu, paitsi aktiivista tutkinnan estämistä .

Anonyymi kirjoitti...

Minun mielestäni ei ole perusteltua puhua Suomesta oikeusvaltiona, ja samalla ihmetellä, että miksi oikeusvaltiossa ei ole poliisilla valvontaa, ja miksi oikeusvaltiossa ilmenee niin paljon paaterointia. Eikö se juuri kerro, ettei Suomi ole oikeusvaltio?! Supon juttuhan liittyy kiinteästi Kataisen soittoon Supoon vuodelta 2005, Kataisen toiminta taas liittyy yhtä kiinteästi EPP Kansanpuolueeseen ja terrorismiasiantuntija Seliiniin, ja tutkintaa johtaa holmlundkataispaatero-linja. Ja 1.9.2010 on tiedotettu maanpetoksesta. Ei tässä ole mitään oikeusvaltiota, eikä ole tarkoitus ollakaan. Ettekö te ymmärrä selvää puhetta "työpaikkakiusaamisista", ja jos ymmärrätte niin miksi te kyselette sitten samaan aikaan oikeusvaltion toiminnan perään? Se oikeusvaltio nimeltä Suomi oli ja meni tässä nykäsuutisia ja ilmoja ihmetellessä. Tulevaisuudessa jää nähtäväksi, että miten tästä selvitään, jos selvitään.

Anonyymi kirjoitti...

Joulurauhan julistus koskee vain turkulaisia ja ei ole mitään syytä näyttää sitä televisiossa muualla kuin Turun alueella.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä bloginpitäjä ja vieraat ovat mieltä Paateron kommentoinnista koskien Vanhasen ja Kataisen "uhkaajaa"? Paaterohan totesi, että käräjäoikeuden päätös oli väärä. Tai jos ei ollut väärä, niin sitten päätöksen perusteena oleva lainsäädäntö on väärä. Miten on mahdollista, että Paateron asemassa oleva virkamies kyseenalaistaa julkisesti riippumattoman oikeusistuimen päätöksen tai eduskunnan säätämät lait? Miten on mahdollista, ettei kukaan ole reagoinut siihen?Käsittämätöntä!