sunnuntai 5. joulukuuta 2010

356. Itsenäisyyspäivän kohokohta: pönöttävien bileet Linnassa


Itsenäisyyspäivän vieton harmauteen tuo hieman väriä Uuden Suomen ja Vihreiden välinen kiista sloganin käytöstä. Suomen vaakunaa puolue saa vapaasti käyttää omien tarkoitusperiensä ajamiseen eikä sanaparin "uusi suomi" käyttökään po. yhteydessä ole laitonta.

Huomenna vietämme sitten taas Itsenäispäivän juhlia. Ne huipentuvat Linnassa pidettävään tasavallan presidentin vastaanottoon. Linnaan kokoontuu suomalaisen nomenklatuuran eli etuoikeutettujen joukkio, jota jotkut myös eliitiksi kutsuvat - poliitikkoja, korkeita valtion ja kunnan virkamiehiä, yritysjohtajia, upseereja, kirkon miehiä ja naisia, taiteilijoita jne. - sekä täällä majailevat ulkomaalaiset diplomaatit.

Linnan juhlat edustavat perinteistä pönöttävien bileet -tyyppiä. Miehet pukeutuvat pingviinipukuun eli frakkiin ja naiset taas mitä ihmeellisimpiin muotiluomuksiin. Telkkarista nähtynä juhlien kohokohta on vieraiden kättely isäntäparin kanssa, joka ottaa aikaa ja johon katsojien mielenkiinto sitten myös yleensä sammahtaa. Sillä kukapa keskiverto katsoja vitsisi enää katsoa, miten nuo Linnaan sisälle tuppautuneet 2 500 hikistä ihmistä yrittävät pitää muka hauskaa ja hyppelehtiä tanssilattialla supisuomalaisen tanssimuusikin tahdissa. Tylsää!

Juhlissa ei tapahdu mitään epätavallista, siitä on esimerkiksi jo aikaa, kun Kari Väänänen ja Arto Melleri heitettiin juopumuksen takia ulos bileistä. Vuoden 2008 Linnan juhliin osallistuneen Tarja Halosen ex-avomiehen Kari Pekkosen edesottamuksista Linnan juhlissa ja niiden jälkeen Mäntyniemessä pidetyillä jatkoilla, joissa Pekkonen väitti olleensa mukana, riitti myös jonkin verran jälkipuintia lehdistössä. Katso blogiani 9.12.2008.

Siitäkin on jo kaksi vuotta, kun äitiyslomalta juuri palannut ministeri Paula Lehtomäki venyi valtiosalin parketilla spagaattiin - sitten kun tv-kamerat oli jo sammutettu. Paula voisi muuten hoitaa osan myös tuosta laulupuolesta, sillä hänhän on hyvä karaokelaulaja. paula voisi vetäistä vaikkapa tunnetun suomalaisen kansanlaulun "Rati riti ralla, tuli Talvivaara halla."

Tästä tuli mieleen, että Linnan on tänä vuonna kutsuttu myös laulajatar Chisu, ei siis laulamaan, vaan vieraaksi. Jotkut tosin epäilevät, että kutsu olisi tarkoitettu oikeasti miespuoliselle laulajalle taiteilijanimeltään Kisu, mutta kutsu olisi mennyt vahingossa väärään osoitteeseen. No, Kisu tai Chisu, väliäkös tuolla, pääasia, että tuo kulttuuripuolikin on tullut kutsuissa huomioon otetuksi.

Tavallinen rahvas on niin onnellisessa asemassa, että se saa katsella Linnan juhlia teeveestä. Tavallista kansaa edustavat Linassa heidän Arkadianmäelle valitsemansa 200 kansanedustajaa puolisoineen. Tässä on vain yksi, mutta sitä isompi mutta. On nimittäin aika paljon ihmisiä, joiden ehdokas ei ole syystä tai toisesta tullut valituksi päässyt eduskuntaan, yleensä siksi, ettei hän ole saanut riittävästi ääniä. Kaikki eivät tule äänestäneeksi esimerkiksi Pekka Haavistoa, Tanja Karpelaa, Juha Mietoa, Pentti Oinosta jne. Kuka tällaista kansanedustajatonta pientä ihmistä edustaa Linnan karkeloissa? Tämä on vakava kysymys, jota pohtimaan olisi asetettava esimerkiksi presidentin neuvonantajan Jukka Lindstedtin johdolla ongelman kimppuun käyvä työryhmä.

Linnan juhlien katselun ohella tavallisten ihmisten itsenäisyyden tarpeista huolehditaan 6.12. näyttämällä telkkarissa sotilasparaatia ja Edvin Laineen ohjaamaa Tuntematonta sotilasta. Tuntemattoman näyttämisestä 6.12. on tullut oikein maan tapa. Mutta olisi toki muitakin suomalaisia sotaelokuvia, joita voisi näyttää jollakin tv-kanavalla vaikkapa koko muuten pimeän itsenäisyyspäivä ammusta iltaan. Tässä suhteessa on jo tapahtumassa pientä edistystä, sillä TV1 lähettää jo tänä iltana Åke Lindmanin ohjaaman filmin Tali-Ihantala 1944.

Jotkut ovat jopa alkaneet ihmetellä, että onko Suomen itsenäisyyspäivän vietossa kyseessä sotahullun Suomen juhlista ja yksinomaan sota-asioiden muisteluista. Martti Ahtisaari otti käyttöön tavan, jonka mukaan Linnan on kutsuttu kaikki elossa olevat Mannerheim-ristin ritarit. Valitettavasti tämäkin käytäntö uhkaa loppua, sillä Marskin ritareista lienee elossa enää yksi mies.

Minusta on kyllä perusteltua, että meillä erityisesti Itsenäisyyspäivänä kunnioitetaan sotiemme veteraaneja ja sodan uhreja, joiden ansiosta Suomi säilytti itsenäisyytemme. On myös paikallaan, että meille kaikin tavoin muistutetaan, missä ilmansuunnassa on Suomen vihollinen ja minkä valtion taholta kenties uhkaavaa sotilaallista interventiota vastaan suomalaisten on syytä vastedeskin syytä varautua. Toivottavasti ensi vuonna telkkarista lähetetään Tuntemattoman ja Tali-Ihantalan lisäksi sellaisia filmejä kuin Rukajärven tie, Sissit (Mikko Niskasen ohjaus 1963), Talvisota (Pekka Parikka 1984), Sven Tuuva jne.

Maahanmuuttajille ja lapsille voidaan toki lähettää 6.12. omalla kanavalla filmejä á la "Pekka ja Pätkä Suezilla", "Pekka ja Pätkä neekereinä," "Uuno Turhapuro armeijan leivissä" tai "Uuno Turhapuro - Suomen tasavallan herra presidentti."

Erityinen mielenkiinto kohdistuu aina kutsun saaneiden vieraiden avec-henkilöihin. Aina ei voi kuitenkaan olla varma, kumpi pariskunnista on saanut kutsun ja kumpi on avec. Luin tänään, että ex-pääministeri Matti Vanhanen saapuu tänä vuonna Linnan juhliin yksin, siis ilman avecia. Matti kuittasi asian lehtihaastattelussa siten, että hän vain noudattaa kutsua. Tästä voisi käytännöistä mitään tietämätön päätellä, että presidentin kansia on päättänyt, että tänä vuonna Matti saa kyllä tulla bileisiin ypöyksin. Ehkä kutsuja on päättänyt menetellä näin varmuuden vuoksi ja ennakoinut, että Matilla saattaa olla menevänä miehenä vaikeuksia sopivan avecin valinnassa.

Kun Tarja Halosen presidenttikausi alkaa vääjäämättömästi kulkea kohti päätöstään, herättää erityistä mielenkiintoa kysymys Halosen seuraajaehdokkaiden Linnan juhlien seuralaisista. Kansalaiset tarkkailevat telkkarista, kuka potentiaalisten presidenttiehdokkaiden seuralaisista olisi sopivin "Maan äidiksi." Tässä kohtaa törmätään hienoisiin vaikeuksiin, ei kuitenkaan siksi, että vuoden 2012 vaaleissa olisi ilmeistä, että uudeksi presidentiksi tulisi jälleen nainen. Kysymys on aktuelli lähinnä vihreiden presidenttiehdokkaaksi jo hyvissä ajoin ilmoittautuneen Pekka Haaviston kohdalla. Haavisto elää rekisteröidyssä parisuhteessa ecuadorilaisen Nexarinsa kanssa.

Tv-katsojille aiheutuu kokemuksen mukaan aina harmia siitä, että tv-selostajat avustajineen eivät tunnista läheskään kaikkia Linnan saapuvia vieraita, joita lappaa sisään kaikista ovista, siis Mariankadun puolelta ja Espalta tasaisena virtana. Monikohan vieras muuten saapuu juhliin niin sanotusti keittiön (tai kanslian) ovesta? No, luulisi, että Tiitisen listalla olevat henkilöt ja heitä suojelevat irtopartoihin sonnustautuneet Supon miehet ainakin.

Pääsisikö Venäjän KGB-taustainen lapsiasiamies Pavel Astahov jälleen livahtamaan huomaamatta Linnaan ja itsenäisyyspäivän vastaanotolle keittiön tai kanslian ovesta presidentti Halosen tietämättä? Viime talvenahan tuo manööveri onnistui vallan mainiosti. Vaikka Astahov kävi todistettavasti Linnassa saman aikaan kuin Halonen oli siellä, ei Halonen avustajansa Eila Nevalaisen mukaan huomannut Astahovia. Pavel kyllä huomasi Halosen ja oman versionsa mukaan myös "tapasi" tämän.

No niin, Tali-Ihantala 1944 on nyt nähty; sekava esitys, joka todisti, ettei olisi pahitteeksi, jos filmillä olisi käsikirjoitus.

Mihin jäimmekään? Niin, kun Marskin ritareita ei Linnassa enää nähdä, olisi syytä harkita, voitaisiinko juhliin 6.12. kutsua kaikki vielä elossa olevat suomalaiset olympiavoittajat. Heitäkään ei ole enää kovin paljon eikä uusia juuri ole näköpiirissä. . Ennen Linnan kutsuttuun vaadittiin kultamitali tai MM-voitto, mutta nyt kutsun näyttään riittävän myös pronssimitali; yhtenä esimerkkinä huomenna Linnassa esiintyvä hiihtäjä Virpi Kuitunen. Kohta Linnan kutsutaan ilmeisesti myös kaikki pisteille päässeet urheilijat, ehkä jopa kaikki semifinaliin asti lajissaan asti yltäneet kisaajamme.

Juhlien pönäkkyyttä lisäävät tietenkin myös vieraiden kantamat kunniamerkit. Ritarikuntien suurmestarina muiden hommiensa ohella toimiva tasavallan presidentti on myöntänyt tänäkin itsenäisyyspäivänä satoja ellei tuhansia uusia kunniamerkkejä, jotka on jaettu, kuten tasavaltaan imagoon kuuluukin, useisiin eri arvokategorioihin.

Korkeimman kunniamerkin sai tänä itsenäisyyspäivänä KHO:n presidentti Pekka Hallberg, jonka tekemisiä ja kannanottoja on jo aikaisemmin tässä blogisarjassa tuotu esiin. Toiseksi korkeimman kunniamerkin saajiin kuuluu sisä- ja poliisiministeri Anne Holmlund. Holmlundin nimihän on tullut tunnetuksi kahden koulumurhatapauksen yhteydessä, kuten olen kertonut; niistä Holmlund muistetaan pitkään myös hänen ministerikautensa jälkeen.

Hallberg taas kunnostautui kuluvan vuoden maaliskuussa isoäitien oleskelulupa-asian yhteydessä. Hallberg jäi yksin vähemmistöön, kun KHO päätti pysyttää ennallaan venäläistä ja egyptiläistä mummoa koskevat kielteiset oleskelulupapäätökset. Tästä suivaantuneena Hallberg otti yhteyttä ylipoliisipäällikkö Mikko Paateroon ja kehotti tätä lykkäämään toistaiseksi päätösten täytäntöönpanoa. Katso blogikirjoitustani 234/25.3.2010. Tässä operaatiossa, joka on oikeusvaltiossa tietenkin ennenkuulumaton, Hallberg sai tukea muun muassa juuri kunniamerkin myöntäjältä eli tasavallan presidentiltä. Tarja Halonen nimittäin ehätti jo ennen Hallbergin asiaan puuttumista ilmoittaa, että KHO:n päätös ei vastaa hänen oikeustajuaan.

Näyttäisi siltä, että mitä korkeammassa asemassa olet ja mitä pahemmin virassasi töppäät tai herätät muuten negatiivista huomiota, sitä suuremmat mahdollisuudet sinulla on Suomessa saada ansioistasi korkein kunniamerkki.

Kaikesta huolimatta ikein hyvään itsenäisyyspäivää! Illalla me sitten näemme muun muassa sen, noudattaako ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja jo perinteeksi muodostunutta tapaa ja käyskentelee sisälle Linnan uumeniin Mariankadun puolelta kaikkein viimeisimpinä vieraana. Katso tästä blogiani 9.12.2008. Tuomioja pääsisi entisenä ulkoministerinä protokollan mukaan sisään kyllä paraatiovesta eli Esplanadin puolelta, mutta vaatimattomana ihmisenä Erkki ei halua pröystäillä. Tuomiojan ansioksi on myös mainittava, ettei hän ota vastaan myöskään kunniamerkkejä, vaikka jakokäytännön mukaan niitä kuuluisi hänelle jo melkoinen määrä.


38 kommenttia:

Pera kirjoitti...

Mutta onhan se hyvä juttu kun tavallisetkin pulliaiset pääsevät näkemään, että millaisia puolisoita virkamiehet mukanaan kuskaavat.

Että virkamiesten suuressa julkisuudessa tuntemattomana pysyneet puolisot saavat virkamiespuolisonsa myötä arvostettua kohtelua.

Mikäpä tuossa. Saavatpa ompelijattaret töitä ennen 6.12 Linnan tapahtumaa. Ja lehdet sen kun savuavat juhliin osallistuvien vaatetuksista.

Tätähän kansa kaipaakin kun tuota "potaskaa" vuosi vuodelta on syötetty telkkarista ja tullaan edelleen syöttämään.

Keskiäkäinen mies kirjoitti...

Tuo Hallbergin kunniamerkki pisti minunkin pahasti silmääni

http://hampaankolosta.blogspot.com/2010/12/arvon-hankin-ansainneepi.htm

Anonyymi kirjoitti...

Sen verran pitää telkkaria vilkaista että jaksaa hetken ihmetellä miten jumalattoman rumia Suomen herrat ovatkaan!

Hertta-reeti kirjoitti...

Lehdessä oli uutinen, että legendaarinen Pata-Ässä ravintola joutuu muuttamaan vm:b sille vuokraamista tiloista Mariankadulla. Syy on remontti ja todellinen syy on se, että virkamiesten virka-aika-juopottelu loppuu kun suuret juopotteluikäluokat jäävät eläkkeelle. Ei siis ole enää tarvetta "omalle" kantapaikalle. Pata-Ässän sijainti on strategisesti tärkeä. Kahden kadun t-risteys minimoi eksymismahdollisuudet virkapaikan ja ravintolan ja virkapaikan välillä. On mahdollista, että tulevaisuudessa näemme vielä jäljellä oevia jääriä harhailemassa Krunikan katuja päämäärällisesti tavoitteena löytää uusi juottola tai oma virasto.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Blogistillekin tuo Pata-Ässä on tuttu paikka, vaikka viime aikoina siellä on tullut poikettua vain harvoin.

1970-luvun alkupuolella, jolloin blogisti oli KKO:n oikeussihteerinä, Pata-Ässässä piti virka-aikana "hoviaan" mm. kansliapäällikkö Bror "Buntta" Wahlroos. KKO:n jäsenistä Pata-Ässässä nähtiin ainoastaan oikeusneuvos Bertel Schwindt - Viipurin HO:n kasvatteja muuten - joka poikkesi Ässään iltapäivisin nauttimaan lasin tai pari viiniä. Tämän jälkeen Schwindt köpötteli takaisin KKO:een oikeusneuvosten yhteiseen työhuoneeseen jatkamaan aktien tutkimista. Schwindt taisi olla ainoa, joka teki töitä KKO:ssa, vaikka asuikin lähellä KKO:ta eli Katajanokalla.

JarMom kirjoitti...

Ihmettelen syvästi miksi Vapaussotamme on unohdettu täysin Itsenäisyyspäivänä.

Ihmetystä herätti yliaktiivisen ulkoministerimme Gaj-Göran Stubbin tänään antama lausunto virolaiselle Postimees-lehdelle.

Tässä ote: "Suomen ulkoministerinä olen ylpeä siitä, että meillä on tällaiset naapurit kuten Viro ja Ruotsi.

Eestiläisillä, suomalaisilla ja ruotsalaisilla on sama DNA."


sama DNA Näinkö suomenruotsalaiset ajattelevat?

postimees.ee/?id=352640

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Vapaussotaamme on muistettu itsenäisyyspäivän alla ainakin siten, että SDP:n historiaa kirjoittavan tutkija Majanderin mukaan sosiaalidemokraateilta oli "helvetinmoinen virhe" lähteä mukaan kommunistien aloittamiin sotatoimiin. - Tätä virhettä ei kiistetty.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tässä Alex Stubbin Postimies-lehdelle antaman haastattelun pääsisältö:

- Eesti ja Soome suhe on ainulaadne, oleme vennasrahvad, justkui kaks ühesugust marja, nagu kaksikud, rääkis Soome välisminister Alexander Stubb intervjuus ajakirjanik Imbi Pajule.

Soon Moro kirjoitti...

Itsenäisen Suomen puolesta taistelleille henkilöille kunnioitusta tulee toden totta osoittaa tällaisena päivänä, eikä siihen tarvita kaiken maailman komeljanttareita joita linnan juhlat ovat pullollaan. Jos Halosella olisi munat, en siis spekuloi juoksija Semenya-tasolla vaan kuvainnollisesti, Halonen muuttaisi tämän linnapelleilyinstituution saman tien.

Ja isolla kädellä se muutos pitäisi tehdäkin! Joka vuosi tulisi suorittaa arvonta kaikkien täysikäisten suomalaisten kesken osallistumisoikeus linnan juhliin. Silloin Suomen kansa juhlisi, ei presidentin kaverit, hännystelijät ja poliittinen eliitti. Kunniamerkkien jakaminen tulisi myös lopettaa välittömästi. Nyt nämä vuosittaiset turhakkeet, linnan juhlat ja kunniamerkkien jako, aiheuttavat sietämätöntä vastenmielisyyttä koko presidentti-instituutiota kohtaan.

Niin paljon tuo kaikki yököttää, että jos vaikkapa Pekka Haavisto lupaisi toimia näin, niin äänestäisin Pekkaa seuraavissa presidentinvaaleissa. Mikä ajatuksena tuntuu varsin kaukaa haetulta, mutta silti. Loppujen lopuksihan on ihan sama, kuka tuota postia nykyisin hoitaa ja kyllähän Pekka täyttää kaikki kriteerit "maan äidistä", kelpo rouvan tavoin.

Tästä huolimatta tai sen johdosta, hyvää itenäisyyspäivää kaikille ja nyt katselemaan tuntematonta sotilasta!

JarMom kirjoitti...

Jos olemme virolaisten kanssa kuin kaksoset ja kuin kaksi marjaa, niin mihin Gaj-Göran ajatteli sijoittaa NATO:n ja venäläisvähemmistön Suomen kartalle?

Virossahan on pysyvä venäläisvähemmistö, koska heidän ei kannata muuttaa kansalaisuuttaan virolaiseksi.
Muutoin joutuisivat hankkimaan viisumin Venäjälle päästäkseen. Ja se tietäisi hirvittävää ja pitkää jonotusta ja rahallista tappiota. Muutkin venäjän kansalaisuuden edut jäisivät pois.
Nyt venäläinen vähemmistö pääsee kulkemaan rajan yli kättään heiluttamalla ja ostaa Venäjän puolelta halpaa bensaa, autoja, elintarvikkeita jne...

Silti jotkut suomalaiset ovat huolissaan tästä vähemmistöstä ja peräävät ulkomailta heidän oikeuksiaan, vaikka venäläiset itse, muutamaa mummoa lukuun ottamatta, ovat tilanteesta vain hyvillään.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tuo nyt oli tyypillistä JarMomin jargonia!

Lienee hieman kohtuutonta vaatia, että Cai-Göran Alexanderin olisi pitänyt mainitussa Postmees-lehden haastattelussa ratkoa kaikki mahdolliset ja mahdottomat ongelmat - Natoa ja venäläisvähemmistöä myöten!

JarMom kirjoitti...

Ei vastaukseni ollut jargonia.
Ihmettelin mihin Gaj-Göran perustaa sanomansa, että olemme kuin kaksi marjaa/kaksoset, kun varmasti tietää maidemme väliset hyvin suuret erot, ongelmat ja erilaisuudet.

Ja vielä rotupolitiikka via DNA.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kyllä kaksostenkin elämänkohtaloissa voi olla suuriakin eroja, vaikka perimä on sama.

"Kahdesta marjasta" taas toinen voi olla vaikkapa mustikka, toinen taas puolukka. Makueroja siis löytyy.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Vihreiden vaalimainokseensa ottama uudenlainen vaakunaleijona on minusta hyvä veto mm. perussuomalaisten ja muiden maahanmuuttokriittisten vaalipropagandaa silmällä pitäen.

Vihreiden kampanja näyttää muutenkin olevan potku kaikille yltiönationalisteille, herlineille ja muille uusrikkaille suomalaisille, jotka pyrkivät käyttämään vaakunaleijonaa ja nimikettä "uusi suomi" toimintansa ja aatteensa symbolina. Vaakunaleijona on syytä palauttaa takaisin koko kansalle.

Toipila kirjoitti...

Laki Suomen vaakunasta 26.5.1978/381

3 §

Joka pitää Suomen vaakunana kaupan vaakunaa, joka olennaisesti poikkeaa 1 §:n Suomen vaakunan selityksestä, on tuomittava säännösten vastaisen Suomen vaakunan pitämisestä kaupan sakkoon.


Wikipedia tietää kertoa, että Suomen lipun tai Suomen vaakunan käyttämistä tavaramerkissä koskevaa lupaa haetaan sisäasiainministeriöltä.

Kaipa sitten vihreillä on selusta turvattu?

Anonyymi kirjoitti...

"Kaipa sitten vihreillä on selusta turvattu?"

Jaa, miksikö, ainakaan noiden perusteiden takia ei tarvitse?

Rantanen JJ kirjoitti...

Virolainen: "Vihreiden kampanja näyttää muutenkin olevan potku kaikille yltiönationalisteille, herlineille ja muille uusrikkaille suomalaisille, jotka pyrkivät käyttämään vaakunaleijonaa ja nimikettä "uusi suomi" toimintansa ja aatteensa symbolina. Vaakunaleijona on syytä palauttaa takaisin koko kansalle."

Vaakunaleijona on tosiaankin syytä palauttaa koko kansalle. Siltä on myöskin poistettava "yltiönationalismin" leima, jonka vasemmistolaiset, vihreät, jyrkivirolaiset ym. ovat sille suvaitsevaisuudessaan antaneet.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Wikileaksin mollaaminen mm. on osoitus yltiönationalismista.

Anonyymi kirjoitti...

Yllättävän paljon - entistä paljon enemmän - homo- ja lebopareja Linnan juhlissa. Mistä tämä mahtaa kertoa?

Tiedotusvälineissä huomattiin mm. se, että juontaja ja näyttelijä Jani Toivola asteli Linnaan yhdessä vuoden 2010 Mr. Gay Finland Kenneth Liukkosen kanssa.

Miehet kertoivat saaneensa kuitenkin oman kutsun Linnaan, eivätkä he ole juhlissa toistensa seuralaisina.

"Me emme asu yhdessä emmekä seurustele. Me vain tulemme yhdessä Linnaan", Liukkonen kertoi Turun Sanomille ennen juhlia.
---
Miksei Linnaan oltu kutsuttu esim. ensimmäisen Mr. Finlandia -tittelin voittanut Henry Saarta, joka on jäänyt hiljattain eläkkeelle pornotähden ammatista?

Hilda K. kirjoitti...

Ad J.Virolainen.
Virolaiset nauravat meille, jälleen.
Postimees-lehden jutussa Stubb hehkuttaa posket punaisina toimittaja Imbi Pajulle: "Olemme (virolaiskollegan kanssa) kuin sukka ja saapas".

Olisipa hauska tietää, mikä tarkalleen oli Stubbin suomenkielinen sanamuoto.
Paita ja p-r5e, ehkä?
Entä,
kumpi on Stubbin mielestä sukka, kumpi saapas?

Asia on Postimees-lehdelle jokseenkin merkityksellinen, koska sukka-saapas n-lausahdus valittiin kuvatekstiin.
Lue koko nöyryytys:
http://www.postimees.ee/?id=352640

Jutussa Stubb sanoo:
"Urmas Paetiga aga seob mind ka ühesugune huumorimeel ja ma võin öelda, et oleme nagu sukk ja saabas. Hiljuti käisin perega Heureka teaduskeskuses, seal olid eksponaatidel ka eestikeelsed sildid. Mu abikaasa naeris, kui hakkasin Urmas Paetile sõnumeid saatma ja uurima, mida üks või teine sõna tähendab. Meil oli tõesti lõbus ja huvitav."

Että siis:
Heurekasta perheen kanssa oli Stubb viestitellyt Viron ulkoministerille, mitä mikin vironkielen sana tiedepuiston kylteissä tarkoittaa...

Virolaiset nauravat. Syystä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Virolaiset ymmärtävät kyllä huumoria, toisin kuin tiukkapipo Hilda K.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Linnan juhlien tv-selostajalta pääsi nolo lipsaus. Presidentin kättelyn aikana selostaja nimesi väärän henkilön Mr. Gay Finlandiksi. Edes miehen naisseuralainen ei saanut juontajaa epäilemään nimeämistään.
Oikea Mr. Gay Finland saapui kättelyvuoroon myöhemmin Joel Toivolan seurassa, jolloin hänet nimettiin siis toista kertaa Mr. Gay Finlandiksi.

Muitakin samanlaisia kömmähdyksiä sattui ja myös Matti Röngälle. Hänen mukaansa Ole Norrback saapui Linnaan kahdesti, ensimmäisen kerran Toffe Taxellin hahmossa. KKO:n ex-presidentti Leif Sévonin Rönka nimesi Curt Olssoniksi, oikeusneuvos Mikko Tulokkaan oikeusneuvos kari Raulokseksi jne.

Olisikohan selostaja aloittanut boolin nauttimisen hivenen liian aikaisin?

Anonyymi kirjoitti...

Kauheuden kavalkadin jälkeen on helppo yhtyä siihen näyttelijättäreen, joka on esittänyt linnan juhliin tuhlattavien rahojen käyttämistä kämppien rakentamiseen asunnottomille!

Anonyymi kirjoitti...

Linnan juhlista tuli ihan arvojohtajan näköiset.

Jo kutsuvieraslista ilmentää sitä vihreiden peräänkuuluttamaa "Uutta Suomea". Näistä juhlista jäikin monta mukavaa tuokiokuvaa kansakunnan yhteiseen muistiin.

Vai mitä sanotte seuraavista:

- Mister Gay Finland ja Jani Toivola valssin pyörteissä,

- muidenkin homoseksuaalien prosentuaalisesti kattava edustus Linnassa,

- Suomessa vuodesta 1981 asunut Umaya Abu-Hanna, kiintiövieras, jonka ansioita kukaan ei tiedä, mutta joka on vuodesta toiseen Linnassa,

- Em. henkilön räikeä mekko, johon oli valokuvaprintillä kuvattu "Kulosaaren tuleva moskeija",

- Em. henkilö ojentamassa Presidentille sittemmin "vihapostiksi" nimettyä kirjettä adoptiotyttäreltään, jota Presidentti ei ollut ymmärtänyt kutsua,

- Em. henkilö haukuskelemassa rasistista Suomea teeveehaastattelussa ja uhoamassa, miten muuttaa täältä Hollantiin, missä pääsee "heti palatsiin",

sekä henkilökohtainen suosikkini:

- Suomen käymäläseura Huussi ry:n projektikoordinaattori Sari Huuhtasen Sambian matkamuisto reuhtomassa kahden järjestyksenvalvojan otteessa ja lyömässä päätään ikkunasta läpi,

- Em. henkilön järjestyksenvalvojille ja muille "finnishboylle" huutelemat tappouhkaukset,

- tilannetta vieressä seuranneen Heidi Hautalan analyysi siitä, miten "järjestyksenvalvojat ovat ryhtyneet suorittamaan omavaltaista poliisitoimintaa"; tilannekatsauksen tarkkanäköisyys on aivan Päivi Lipposen luokkaa.

Erityisesti tuo viimeksi mainittu episodi oli monikulttuurisuutta parhaimmillaan. Sambian mies näytti kotoutuneen aivan erinomaisesti. Kännissä oli ja provosoitunut - ja kuvakaappauksesta päätellen jalassa olivat valkoiset tennissukat, kuten muillakin suomalaisilla miehillä frakin kanssa.

Myös juhlien opetuksellinen funktio toteutui. En aikaisemmin tiennyt esim. po. käymäläseurasta saati siitä, miten sille on myönnetty 60 000,- valtionavustusta, jotta Sambiaan rakennettaisiin ulkohuusseja. Edelleenkään en tiedä, mitä tämän projektin koordinaattori tekee Linnassa.

Uusi Suomi on täällä jo. Tähän ei olisi Pahkasikakaan pystynyt.

Anonyymi kirjoitti...

HahHahHoo, onpa olleet todella arvojohtajansa näköiset bileet Linnassa ja jatkoilla! Puuttui vain, että nämä homovieraat olisivat esitelleet Linnassa miten "se" sujuu heiltä ihan luonnossa!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Mitä minä sanoin! Se tapahtui jälleen!

Erkki Tuomioja nimittäin hipsutteli vanhan tavan mukaan sisään Mariankadun puolelta viimeisenä vieraana tummassa puvussa ja ilman kunniamerkkejä!

Isä Mitro tosin yritti häiriköidä parhaan kykynsä mukaan lyöttäytymällä Erkin seuralaiseksi ja höpöttelemällä niitä näitä presidenttiparille.

Anonyymi kirjoitti...

Näin muualla (vrt. Abuya Uma-Hannan tyttären kirje presidentille):

-Obamaa runolla uhannut tuomittiin vankilaan

Anonyymi kirjoitti...

Kunhan kielikeskustelu Suomessa ennen vaaleja tiivistyy, käynee Erkki -vähemmistöliike on pääasia- Tuomioja jälleen kerran Tukholmassa sopimassa johtavien aatetoveriensa kanssa käänteentekevistä parannuksista ruotsinsuomalaisten asemaan.

Soon Moro kirjoitti...

Kovaa on meno linnan jatkoilla, ei voi muuta sanoa! Ilta-Sanomien toimittaja todisti muutaman metrin päässä, että Sambian poika toden totta junttasi päänsä itse lasista läpi ja uhkaili kertovansa, että järjestysmiehet tekivät sen. Tappouhkauksia ja muuta mukavaa siinä lisämausteena.

Ei tuossa itse tapahtumassa sinänsä mitään, sattuuhan noita joka pitäjässä ihan kotimaisillekin uroille, mutta Heidi Hautalan kommentit tapahtuneesta saavat kyllä vatsan sekaisin ja ohimot jyskyttämään.

Mikä näitä ihmisiä oikein vaivaa?!? Uusi Suomettuminen kenties?

Anonyymi kirjoitti...

Ilmeistä persufobiaa:
-uusi Suomi. Ärjymme kuin leijonat (vihreät)
-Asiaa. (kepu)
-Apuuva! (sdp vai rkp?)
-mainostoimistot keksivät lisää

Anonyymi kirjoitti...

Linnan tv-selostajista vielä:

Selostajat eivät tunnistaneet MM-suunnistaja Minna Kauppia kättelyjonossa. Myöskään naispuolinen muotiasiantuntija ei sanonut mitään Kaupin puvusta, vaikka Kauppi oli monen sekunnin ajan kameran keskipisteenä. Vasta myöhemmin illalla selostajat hoksasivat, että ai, sehän on Minna Kauppi ja hänen ihana pukunsa!

Siru Pola kirjoitti...

Vuoden kuluttua on linnassa varmaan mukana Mr Gay Itä-uusimaa, Mr Gay Tampere tai Tuusula yms henkilöt. Heitä ei parane unohtaa.

Lisäksi tietenkin Intian kaivoseuran, Afrikan naulakkoseuran sekä Etelä-Italian traktoriseuran puheenjohtajat. Ei muuta kun seuroja perustamaan, niin pääsy juhliin on varma.

Muuten olen melkein sitä mieltä, että kansalaissotaan lähteminen oli suuri munaus. Tosin suurempi munaus olisi ollut olla orjatyössä vailla oikeuksia ja alistua kohtaloonsa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Polttavia keskustelunaiheita Linnassa:

- Olen keskustellut täällä siitä, saako mies hakea kadetteja tanssimaan, kertoi tanssitaiteilija Tuomo Railo MTV3:lle.

Anonyymi kirjoitti...

Pahin kuviteltavissa olevista yhteiskuntamalleista on rumien naisten hallitsema vähemmmistöjen paratiisi - siellä näet palkitaan pikemmin halujen kuin kykyjen perusteella.
-tuntematon ranskalainen filosofi

Anonyymi kirjoitti...

Oikeusneuvosten Rauloksen ja Tulokkaan sekoittamiselle lienee liikaa nautittua boolia luontevampi selitys: Raulos on varmaan ollut toimittajien saamilla listoilla KKO:n vanhimpana jäsenenä heti pres. Koskelon jälkeen. Raulos ei kuitenkaan ollut paikalla, joten Tulokas toiseksi vanhimpana jäsenenä saapui jonossa Koskelon jälkeen. Tuskinpa Rönkä pystyy heitä ulkonäön perusteella erottamaan toisistaan.

Itse puolestani kiinnitin huomiota siihen, että vuorossa olleet hovien pressat saapuivat aiempaan tapaan verrattuna käänteisessä järjestyksessä Itä-Suomen Krogerus, Kouvolan Nieminen, Rovaniemen Oikarinen. Aikaisemmin heilla oli tapana saapua pressan viran virkaikäjärjestyksessä Oikarinen, Nieminen, Krogerus.

Tähän uuteen järjestykseen on käytettävissä montakin perustetta: pressojen tai hovien aakkosjärjestys taikka hovien ikään tai kokoon perustuva järjestys. Hallinto-oikeuksista ensimmäisenä saapui Helsinki ja viimeisenä Rovaniemi, mikä viittaa kokoon perustuvaan järjestykseen.

Ehkäpä nämä kuviot muuttuvat Sevonin toimikunnan työn valmistuttua.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kaikkein luontevin selitys em. "sekoilulle" on tietenkin se, että tuomarit, myös KKO:n ja KHO:n jäsenet, ovat niin näkymättömiä ja tuntemattomia, etteivät toimittajat heitä juuri lainkaan tunne.

Ylimpien oikeuksien menettely on kirjallista eikä niiden tuomioita koskaan julisteta yleisön tai asianosaisten paikalla ollessa, vaan tuomiot ja päätökset "annetaan" eli julkistetaan kirjallisina. Eiväthän lehtimiehet siten "tapaa" ylimpiä tuomareitakaan juuri koskaan.

Toimittajat pystyivät kyllä hyvin tunnistamaan 200 kansanedustajasta jokaisen, mutta alle 20 jäsenen KKO:n jäsenistöstä selostajamme tunsivat vain presidentti Pauliine Koskelon, vastaavasti KHO:n jäsenistöstä ainoastaan Pekka Hallbergin.

Kenraalit ja piispatkin tunnetaan tv-selostamoissa tuomareita paljon, paljon paremmin.

Hovioikeuksien pressoista Linnaan oli "päästetty" tällä kertaa niin sanotusti "perheen pienimmät" eli hovioikeuksien presidentit Itä- ja Pohjois-Suomesta.

Minäkin näin nyt ensimmäisen kerran, miltä näyttää Kouvolan HO:n presidentti Nieminen...mikäs se etunimi taas olikaan?

Eivät nämä ho-presidentit ole yleisölle tunnettuja myöskään siksi, että he eivät julkaise yleensä mitään, eivät osallistu edes alueensa lehdistössä käytävään keskusteluun, tieteellisestä julkisesta keskustelusta nyt puhumattakaan. He nyt vain "sattuvat olemaan" presidenttejä.

Leif Sévonin Rönkä nimesi Curt Olssoniksi; oliko Röngällä ollut edessään joku vanha lista, minkä mukaan selostuksessa nytkin "mentiin."?

Niin, ja Taxellin Rönkä nimesi Ole Norrbackiksi! No, onhan noissa sentään jonkin verran samaa näköä, kieltämättä.

Anonyymi kirjoitti...

Kun saudieliitti juhlii Jeddan merenrantakaupungin palatseissaan, tarjolla on alkoholia, huumeita ja seksiä, paljastaa Wikileaksin julkaisema muistio.

"Täydellinen maallisten houkutusten ja paheiden valikoima on tarjolla -- mutta tiukasti suljettujen ovien takana", kuvataan Yhdysvaltain konsulaatin asiakirjassa marraskuussa 2009.
---
Tuohan kuulostaa melkein kuin Linnan juhlilta 2010. Saudeissa ei vain tainnut olla homoja mukana juhlissa.

Anonyymi kirjoitti...

Minkä hiton takia kaikkien yleiskatkerien valittajien tuntuu olevan mahdotonta hyväksyä ns. kansalaisansioiden palkitseminen kutsulla linnaan taikka kunniamerkillä tai arvonimellä. Ei yhteiskunnan menestykselle ole samantekevää ylittääkö joku keskimääräisen panoksensa vai tyytyykö pesaamaan toisten kustannuksella. Ruotsalaiset ovat sotkeneet kaikille yhtäläisen ihmisarvon ja poikkeukselliset kansalaisansiot. Ei kai ainoa tapa palkita ole kylmä raha?