perjantai 24. joulukuuta 2010

364. Sanktioitu joulurauha

Illaksi kotiin!

Joulurauhan julistamisen perinne alkoi Ruotsissa ja siihen kuuluneessa Suomessa 1300-luvulla ja oli tunnettu etenkin 1700-luvulla. Joulurauha julistetaan edelleen Turussa Brinkkalan talon parvekkeelta tiettyä kaavaa ja seremonioita noudattaen. Virallisena oikeuslähteenä joulurauhan julistus ei ole toki enää ollut pitkiin aikoihin voimassa.

Joulurauha oli aikoinaan voimassa olleiden lakien mukaan voimassa 20 vuorokautta eli jouluaatosta Nuutinpäivään. Vakiintuneen tavan mukaan sotatoimet pyrittiin keskeyttämään ja rauhanajan rikkomuksista annetut tuomiot olivat ankarampia kuin muulloin. Joulurauha on siten sanktioitu julistus.

Joulurauhan julistamiskaavassa sanotaan, että "se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät."

Julistettakoon nyt myös tässä blogissa erityinen joulurauha, joka kestäköön...hhmhm...sanokaamme kaksi päivää - 20 päivän mittainen joulurauha olisi nykyoloissa aivan helev...anteeksi, aivan liian pitkä ja aiheuttaisi vain yleistä rauhattomuutta, kun ei pääsisi purkamaan mieltään (edes) blogissa!

Brinkkalan talon parvekkeelta toivotetaan "lopuksi kaupungin asukkaille riemullista joulujuhlaa."

Itse kiitän kaikkia blogissa kävijöitä ja lukijoitani, erityisesti kaikkia aktiivisia kommentaattoreita mielenkiintoisista ja usein jopa hauskoista kommenteista! Lokakuussa 2008 mittaamisensa aloittaneen SiteMeterin mukaan blogissa on ollut tähän mennessä kävijöitä himpun verran vajaa 800 000, kommenttien määrä on reilut 7 000. Nämä ovat odotuksiini nähden paljon komeampia lukuja, kiitos!

Toivotan kaikille lukijoilleni Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2011!

19 kommenttia:

superbus kirjoitti...

Hyvää Joulua ja kiitos hyvistä kirjoituksista ja muutenkin!

Anonyymi kirjoitti...

By the way,

kannattaa ottaa käyttöön Google Analytics (http://www.google.com/analytics/), pääset uudelle tarkkuustasolle kävijöiden seurannassa - erittäin mielenkiintoista statistiikkaa!

Hyvää joulua!

Jukka Ryhänen kirjoitti...

Hyvää Joulua

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää joulua blogin pitäjälle, sen lukijoille sekä kommentoijille.

Maltan mieleni ja olen hiljaa, joulurauhan kunniaksi ja todellakin 2 päivää siihen riittää.

Anonyymi kirjoitti...

Onneksi joulurauha suomessa on enää mukava satu, eikä rikosoikeudellista merkitystä joulurauhalla ole ollut enää vuoden 1889 rikoslain säätämisen jälkeen.

Kiitoksia myös mielenkiintoisista kirjoituksista! Luen myös jatkossa mielenkiinnolla.

Anonyymi kirjoitti...

Joulurauhan julistus koskee vain turkulaisia ja ei ole mitään syytä näyttää sitä televisiossa muualla kuin Turun alueella.

antti kortelainen kirjoitti...

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta. Kiitos ahkerasta ja asiantuntevasta bloggaamisesta.

Anonyymi kirjoitti...

By the way,

minä blokkaan (ja varmasti moni muukin) sekä periaatteellisista että käytännöllisistä syistä (tarpeeton hidastuminen) Google Analyticsin.

Anonyymi kirjoitti...

Tämän palstan lukeminen on yhtä juhlaa (melkein). Kaikessa kriittisyydessään ja ironisuudessaan ehdotonta blogien aatelia.
Siipä kiitos menneestä ja kuluneesta ja erittäin
Sivaltelevaa ja Viiltävää vuotta 2011 herra palstanpitäjä!
toivoo Veikko-setä

Anonyymi kirjoitti...

Palstalle on saatu jonkun älykön mielipide joulurauhan julistuksen levittämisestä.Mielipiteellä hyväksyttynä saattaisi olla laajaltikin merkitystä ja parantaisi julkisen tiedotuksen laatua.
Koska Joulurauha julistetaan Turussa, sen pitäisi jäädä vain paikalliseksi, ei televisiointia.
On varmasti useita,joilla on toinen mielipide. Suomen Televisio ja kansainväliset televisioyhtiöt ovat ainakin olleet aivan toista mieltä. Ohjelma, jossa saattaisi olla kehittämisen varaa, on eräs laajimmin säännöllisesti leviävistä
kansainvälisistä ohjelmistamme. Sen näkee sadat miljoonat. Se kiinnostaa jo siksi, että se on ainutlaatuinen lajissaan ja sillä on vuosisataiset perinteet. Vain vuonna l939 Joulurauhaa ei julistettu. Ehkä anonyymi selittämättä tietää miksi.Anonyymi
kirjoittaja voisi tehdä asiasta esityksen omalla nimellään. Kannatus tulisi varmaan nopeasti mitattua.
Jos esitys voittaisi niin kai sitten TV:stä poistettaisiin koko urheilu,Presidentin juhlat ja eduskunnan kyselytunti. Ovathan nekin yhtälailla paikallisia kuin joulurauhan julistus.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Joulurauhan julistaminen Turussa, Euroopan tulevassa kulttuuripääkaupungissa muuten, on toki brändäyksen arvoinen asia, totta kai!

Miten muuten on, ottiko Jorma Ollilan brändityöryhmä Turun joulurauhaa lainkaan huomioon? Mietinnössähän puhuttiin kyllä muuten kovasti Suomesta johtavana rauhanvälittäjämaana.

Joulurauhan julistus voisi kenties jopa kuulua jopa Unescon maailmanperintölistalle.

Kun Tutun kaupungin kansliapäällikkö Lehmusto, joka on lukenut sanotun julistuksen, jää lehtitietojen mukaan eläkkeelle, voitaisiin ajatella, että presidentti Martti Ahtisaarelle annettaisiin jatkossa joka joulu tehtäväksi joulurauhan julistaminen Brinkkalan talon parvekkeelta.

Miltäs tämä kuulostaisi?

Anonyymi kirjoitti...

Ahtisaaren sopii julistaa maailmanrauha kaikille kansoille omalta parvekkeeltaan P.Hesperiankadun ja Töölönkadun kulmatalossa.

Pari kerrosta ylempänä asuva presidentintekijä Lasse Lehtinen pitäisi päivän/sateenvarjoa tarvittaessa. Kaikki on ajateltu.

Erkki K. Laakso kirjoitti...

Kannatetaan!

Mara kun vie rauhaa muutoinkin maailmalle, niin joulurauhan julistus sopis siihen, kuin nenä päähän.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Lasse Lehtinen on vahvoilla demareiden seuraavaksi presidenttiehdokkaaksi, jolla voisi olisi joitakin menestymisen mahdollisuuksia myös itse vaaleissa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jos Martti Ahtisaari saataisiin Turun joulurauhan julistajaksi, voisi Suomi kilpailla tasavertaisesti Vatikaanin kanssa. Paavihan toivottaa Roomassa Pietarinkirkossa hyvää joulua.

Mutta kun Suomen Turussa ollaan asialla jo aattona, olisi Suomella selkeä etulyöntiasema Paaviin ja Roomaan nähden, sillä Paavi pitää joulumessunsa vasta joulupäivänä. Tuolloin Suomessa jo valmistaudutaan täyttä häkää Tapaninpäivän alennusmyynteihin.

Sitä paitsi suomalaisten (ja turkulaisten) asia on paljon komeampi kuin Paavin, sillä Turussa julistetaan joulurauha, kun taas paavi toivottelee Roomassa jotenkin lepsuun sävyyn vain "hyvää joulua."

Paavi lukee toivotuksensa 65 eri kielellä, myös suomeksi. Mutta kyllä Mara entisenä kansakoulunopettajana varmaan opettelisi helposti julistamaan joulurauhan vaikkapa sadalla eri kiellä, jos tarve vaatii! Ja vieläpä ilman papereita.

Peijjoona sentään!

Ja Maran saatua sanomansa sanotuksi, hänen vierelleen ilmestyisi Brinkkalan talon parvekkeelle ja satoihin miljooniin koteihin ympäri maailmaa tv:n välityksellä vielä Maraakin suositumpi otus: Joulupukki!

Anonyymi kirjoitti...

Ei paha JV!

Joulupukki tuo vanha (P)ukki, kun vetäsis vielä sen, että "onko täällä ollunna kilttejä lapsia", niin kyllä siinä olis mediahuomio taattu..

Anonyymi kirjoitti...

Siinä turkulaisten julistuksessa sanotaan kohtuullisen selvästi:
Lopuksi toivotetaan kaupungin
kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.

Se siis koskee vain Turun kunnan asukkaita. Aika kiistaton tapaus.

Tuon voisi muuttaa kuulumaan "kaikille kansalaisille" tai kun eletään monikyllddyyrissä, niin "kaikille asukkaille"

Tekstiähän on muutettu aikaisemminkin ja tämä versio on vedetty hatusta kun perkeleet polttivat aikaisemman. Eivät turkulaiset tiedä mikä on varmuuskopio?

Anonyymi kirjoitti...

Mara läpsäyttäisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla pukeutumalla pukiksi ja joulurauhan julistamisen sijaan julkistamalla joulurahan.

Jotenkin se tuntuisi alemmusmyyntejä janoavista rehellisemmältä.

Anonyymi kirjoitti...

Asiasta on ajoissa saatu meriselitys - siis tuosta sanktioinnista. Ja sen historiasta,eli: "Punishments for violating the declaration were not stricken from Finnish law books until the 1970s."
Linkki: http://news.yahoo.com/s/afp/20101220/ts_afp/lifestylechristmasfinlandculturehistory_20101220170518

Veikko-setä