maanantai 29. marraskuuta 2010

355. Apuuva - Wikileaks on jo täällä!


Wikileaksin sivuilla on tätä kirjoitettaessa (klo 15) julkaistu alun kolmatta sataa USA:n diplomaattien laatimaa asiakirjaa. Yhteensä Wikileaks on vuotanut yli 251 287 USA:n lähetystöjen sisäistä viestiä. Eniten vuodetuissa viesteissä käsitellään Irakia, jota koskevia viestejä on yhteensä reilut 15 000.

Poliittisesti ehkä merkittävin tieto on se, että eräät maat eli etenkin Persianlahden maat Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ovat vaatineet Yhdysvalloilta luottamuksellisissa keskusteluissa kovia toimia Irania vastaan. Saudi-Arabian kuningas Abdullah on dokumenttien mukaan useasti kehottanut Yhdysvaltoja hyökkäämään Iraniin, jotta maan ydinohjelma saataisiin pysäytettyä.

Vuodetuissa viesteissä on kerrottu olevan kaikkiaan 662 Suomea koskevaa viestiä. Tämä luku perustuu cablegate.wikileaks.org-sivustolta saataviin tietoihin. Niistä vieteistä 16 on luokiteltu salaisiksi.

Julkaistavien dokumenttien joukossa on USA:n Helsingin suurlähetystön 7.3.2003 lähettämä dokumentti, jonka asiasanoissa on muun muassa Suomi-Irak ja kansainväliset suhteet.

Oppositiojohtaja Anneli Jäätteenmäki oli raportin lähettämistä edeltävänä päivänä syyttänyt vaalitentissä pääministeri Paavo Lipposta Suomen lupautumisesta Irakin vastaiseen liittoutumaan.

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok) tuomitsee Wikileaks-sivuston tietovuodon. Hän näkee Wikileaksin vuodon horjuttavan valtioiden välisiä suhteita. Stubb ei kertomansa mukaan jännitä Suomesta lähetettyjen tietojen julkaisemista, vaan on huolestunut itse ilmiöstä, jota hän pitää salaisen informaation varastamisena.

Toisaalta Stubb on itse tullut tunnetuksi avoimuuden edistäjänä ja puolustajana. Syksyllä 2008 Stubb itse luovutti lehdistön käyttöön yli kahdenkymmenen suomalaisdiplomaatin kirjallista arviota maailmanpolitiikasta, koska Stubb halusi lisätä avoimuutta ulkoministeriöön. Suurlähettilläät eivät alun perin tienneet analyysiensa päätyvän julkisuuteen, mutta julkaisuluvat kysyttiin myöhemmin.

Tapaus synnytti paljon arvostelua. Stubbin menettelyä kritisoivat osa kansanedustajista ja vanhemman polven ulkopolitiikan toimijoista sekä samassa ministeriössä työskentelevä ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen.

Wikileaksin julkaisemista salaisista asiakirjoista käy ilmi kiusallisia määritelmiä maailman johtajista. Tässä muuta esimerkki näistä luonnehdinnoista:

Vladimir Putin: "Alfa-uros". Tämä viittaa maailmalle julkaistuihin kuviin, joissa Putin esiintyy ilman paitaa, ratsastaa hevosella auringonlaskuun tai on kuvattu Formula I:n auton ratissa.

Dmitri Medvedev: Venäjän presidenttiä kutsutaan dokumenteissa "kalpeanaamaksi." Hänen suhdettaan Putiniin kuvataan minusta aika osuvasti, sillä Medvedevin sanotaan olevan Putinille kuin "Robin Batmanille."

Hillary Clinton: USA:n ulkoministerin väitetään määränneen amerikkalaisviranomaiset vakoilemaan YK:n diplomaatteja, jopa YK:n pääsihteeriä.

Nicolas Sarkozy: "Keisari ilman vaatteita". Ransdkan presidentin sanotaan olevan myös herkkähipiäinen ja määräilevä. Hänellä väitetään olevan taipumus moittia lähimpiä alaisiaan ja pääministeriä.

Angela Merkel: "Riskejä välttelevä ja vähemmän luova". Saksan liittokansleri on "heikko johtaja" ja hänen sanotaan ajattelevan kaikkia kansainvälisiä kysymyksiä siitä näkökulmasta, miten hän voisi käyttää tilannetta hyväkseen kotimaan politiikassa.

Silvio Berlusconi: Italian pääministeri on "avuton, itserakas ja tehoton ollakseen nykyaikainen eurooppalainen johtaja." Berlusconin väitetään olevan fyysisesti ja poliittisesti heikko johtaja, jonka säännölliset pitkät illanvietot ja mieltymys rankkaan juhlimiseen aiheuttavat hänelle lepovajetta.

Muammar Gaddafi: Omanin hallinnon edustaja kuvailee Libyan presidenttiä "omituiseksi". Lisäksi hänen sanotaan liikkuvan "uhkean ukrainalaisen blondin" kanssa.

Kim Jong-il: Pohjois-Korean diktaattoria diplomaatit luonnehtivat Kimiä "veltoksi vanhaksi hepuksi," joka kärsii "fyysisestä ja psykologisesta traumasta" eli tarkemmin sanottuna epilepsiasta.

Hamid Karzai: Afganistanin presidenttiä luonnehditaan "paranoian ajamaksi". Hänen Ahmed-veljensä väitetään olevan "huumeparoni".

Mahmud Ahmadinejad: Länsimaille uhittelevaa Iranin presidenttiä kuvataan "itse Hitleriksi".

Benjamin Netanjahu: Israelin pääministerin olemus on saanut osakseen jopa myönteisiä huomioita. Egyptin presidentti Hosni Mubarak kuvailee häntä "elegantiksi ja charmikkaaksi". Toisaalta Mubarak tosin huomauttaa, ettei Netanjahu koskaan pidä lupauksiaan, minkä Mubarak sanoo kertoneensa myös suoraan Netanjahulle.

Onko näissä luonnehdinnoissa jotakin kovin uutta ja ihmeellistä? Minusta ei ole, kun asiaa tarkemmin ajattelee kunkin kohteen osalta. Kyllä itse kukin on voinut näiden valtion päämiesten tai pääministereiden käyttäytymisestä tehdä vastaavanalaisia päätelmiä. Siis: Kyllä kansa tietää!

Suomalaisista poliitikoista ei ole ainakaan vielä julkaistu vastaavanlaisia viestejä. Martti Ahtisaari on henkilö, jonka nimi esiintyy suomalaisista ilmeisesti ylivoimaisesti eniten julkaistavissa tiedoissa eli yhteensä peräti 1 167 dokumentissa. Vielä ei tiedetä, mitä tietoja kyseiset dokumentit sisältävät Ahtisaaresta.

Kaikkein eniten Suomessa odotetaan Supon kassakaappiin suljetun Tiitisen listan nimien paljastumista. Olisiko USA:n diplomaateilla tästä asiasta luotettavaa tietoa? Toivottavasti, sillä listan sisältö olisi toki pitänyt saada Suomessa virallista tietä jo paljon aikaisemmin julkisuuteen. Jos lista julkisuuteen nyt mahdollisesti saatettu lista ei olisi täysin yhtäpitävä oikean listan kanssa, joutuvat Suomen viranomaiset julkaisemaan aidon listan.

64 kommenttia:

JarMom kirjoitti...

Ahtisaarta ei varmaankaan käsitellä "diplomaattipostissa" kovinkaan kevyin hansikkain.

Ahtisaaresta on myös kirjoitettu (Pentti Sainio) mielenkiintoinen kirja: Operaatio Ahtisaari, josta Ahtisaari ei ainakaan vielä ole nostanut syytteitä.

hwww.promerit.net/sainio.ahtisaari.htm

Anonyymi kirjoitti...

"Paljastusten huippukohtia tähän mennessä:

–Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clintonin nimissä lähetetty viesti käskyttää USA:n diplomaatteja keräämään ”biografista ja biometristä” tietoa YK:n johtajista. DNA-näytteiden ja sormenjälkien lisäksi diplomaattien on tullut muun muassa hankkia luottokortti-, sähköposti- ja salasanatietoja."

Tällaista löytyi US:n artikkelista. Mihinkähän näitä tietoja tarvitaan?

Anonyymi kirjoitti...

"Ulkoministeri Alexander Stubb (kok) tuomitsee Wikileaks-sivuston tietovuodon. Hän näkee Wikileaksin vuodon horjuttavan valtioiden välisiä suhteita. Stubb ei kertomansa mukaan jännitä Suomesta lähetettyjen tietojen julkaisemista, vaan on huolestunut itse ilmiöstä, jota hän pitää salaisen informaation varastamisena."

Rehellisellä valtiolla ei ole mitään salattavaa!

Riku Riemu kirjoitti...

Ulkoasiainhallinto on lähettänyt noin 600 kertaa viestin, jossa lukee: "Eikö oltu taas hyviä, eikö yleensäkin olla mallioppilaita. Pik.vahv. odottaen."

...Ja suuri oli pelko vielä Lipposillakin(sävel: Rosvo-Roope)

Soon Moro kirjoitti...

Olen blogistin kanssa samaa mieltä, että ehdottomasti "kovin juttu" ainakin toistaiseksi on Iranin tilanteeseen liittyvä viestinvaihto. Täältä katsoen asia voi vaikuttaa kovinkin vähäpätöiselle, mutta esimerkiksi Arabiemiraattien ja Saudi-Arabian kannalta kyseessä voi olla todella dramaattinen uutisointi.

Enpä lainkaan hämmästyisi, jos kyseisissä valtioissa ääri-islamilaiset liikeet alkavat nyt toimia huomattavasti aggressivisemmin ja sen seurauksena on pahimmassa tapauksessa taas todella isot karkelot pian käynnissä siellä suunnalla. Tämän rinnalla 662 (ei sentään 666!) viestiä Suomen jännittävästä ja dynaamisesta poliittisesta genrestä tuntuu hieman vaisulle, vaikka sieltä paljastuisikin kenties veret seisauttava Tiitisen lista. Tai Ahtisaaren ostoslista Tax-Freesta.

Diplomatiahan on kautta aikain ollut teatteria, jossa musta voidaan puhua valkoiseksi ja päin vastoin. Totuudella, oikeudenmukaisuudella tai rehellisyydellä ei ole useinkaan ollut mitään tekemistä silloin, kun isoista asioista on isoissa pöydissä päätetty. Silmät kiinni ja omatunto narikkaan! Diplomatian peruspilari on aina ollut salaisuuksien pitäminen salaisuuksina ja nyt doktriini on kolhittu. Väärin tai oikein, mutta olisipa mielenkiintoista nähdä vastaavat postit vaikkapa Venäjältä tai Kiinasta.

Niitä odotellessa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Suomi-kaksikko Halonen-Tuomioja arvosteli USA:n hyökkäystä Irakiin 2004 - siitä Wikileaks pullauttaa heidät, näin on arveltu.

Anonyymi kirjoitti...

Yhdysvaltojen ydinaseita Saksan lisäksi myös Belgiassa ja Alankomaissa: http://cablegate.wikileaks.org/cable/2009/11/09BERLIN1433.html

Kuka syynäisi Viron varastot?

Hilda K. kirjoitti...

Propagandaorganisaatio Wikileaks saa mediatilaa ja vahvistaa USA:n hallituksen sotakoneiston imagoa.

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20101129060637AAgO9Za

Soon Moro kirjoitti...

Ad Hilda.

Oikein hyvä huomio. Nythän kaikki tavallaan syövät Wikileaksin kädestä ja varsin kritiikittömästi lainataan kaikkea, mitä kyseisten sivujen kautta julkaistaan, totuutena. Itse ainakin epäilen aivan tavanomaisen lähdekritiikin pohjalta Wikileaksinkin julkaisemia tietoja.

Jos olisi aikaa ja syvempää kielitieteellistä osaamista, niin jonkinlainen lingvistinen analyysi noista teksteistä olisi mielenkiintoista tehdä, niin kenties noille Hildan linkin väitteille voisi saada jotain pohjaa. Muuten tuollaiset väitteet painuvat helposti perinteisten "salaliittoteorioiden" kastiin.

Näitä epäilyjä on esitetty jo aiemmin
suomalaistenkin toimesta. On totta, että Obaman sisäpoliittinen paine on tällä hetkellä todella kova ja kannatus ryömii pohjamudissa USA:ssa, joten kansalaisten ja median katseiden kääntäminen ulkopolitiikkaan ei ainakaan hänen tilannettaan heikennä.

Obamaan suhtautuu nykyisin kritiikittömästi enää joku Euroopan laitamilla asustava punatukkainen presidentti, joka kiihkeästi haluaa kutsun valkoiseen taloon. Valitettavasti kuitenkin Obaman(kin) jonotuslistalla on ainakin 98 älykköä ennen Tarjaa, joten saattaa vielä tovi mennä, jos toinenkin. Kunhan ei vaan Wikileaksista paljastu, että Tarja on "vaatinut" Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläältä audienssia valkoiseen taloon. Tunnetuin seurauksin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Wikileaksin julkistamista asiakirjoista käy ilmi, että Kiina varoitti v. 2009 Suomea kahdenvälisten suhteiden huonontumisesta, jos Suomi ottaisi vastaan Guantanamon vankileiriltä vapautettuja uiguureja.

New York Timesin mukaan Suomen silloisen pääministerin Matti Vanhasen avustaja oli kertonut elokuussa 2009 amerikkalaisille Kiinan varoituksista, kertoo Iltalehti.

Guantanamon vankileiriltä vapautettiin 17 kiinalaista uiguuria vuonna 2009. Suomi ei ottanut uiguureja vastaan. Päätöstä perusteltiin sillä, että Suomi ottaa vastaan pakolaisia vain YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kautta.

Peking vaati uiguurien palauttamista Kiinaan, mutta siellä heidän uskottiin joutuvan viranomaisten vainon kohteeksi. Albania, Bermuda ja Palau ja Sveitsi ottivat vastaan vapautetut uiguurit.
---
Tämä sopii hyvin Suomen harjoittamaan ihmisoikeuspolitiikkaan.

Ovatkohan kiinalaiset diplomaatit varoittaneet Suomen johtoa kahdenvälisten suhteiden huononemiselta myös siinä tapauksessa, että Suomi "tuomitsisi" Kiinan ihmisoikeuspolitiikan ja lukuisat ihmisoikeusrikokset?

Antti S. kirjoitti...

3. anonyymi:

Käy lukemassa http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_sharing näin aluksi.

Virolainen:
USA:n diplomaatit eivät kutsuneet Iranin presidenttiä Hitleriksi. Se oli jonkun arabimaan edustaja. Tuon tekstisi kohdan todennäköisesti ymmärtää ennemmin noin päin.

Jukka Ryhänen kirjoitti...

Onhan tuo tietysti kiinnostavaa että joku levittelee tällaisia tietoja mutta alusta asti on ihmetyttänyt ettei Suomi eikä uutistiedoista päätellen mikään muukaan maa (ennen kuin ainakin USA nyt) ole ilmoittanut nostavansa syytteitä vakoilusta ja muista maanpetosrikoksista ja sulkevansa tällaiset vuotosivut.

Kansalliset rikoslait purevat kyllä Assangeen ja kumppaneihinsa sekä tietojen luovuttajiin mutta sivuston sulkeminen voi tietysti olla käytännössä hankalaa mikäli tietojen säilytyspaikkaa vaihdellaan maasta toiseen tai jaetaan useaan epämääräiseen maahan.

Hilda K. kirjoitti...

Ad Soon Moro. Lingvistiikka on varmasti pätevä työkalu.
Hyvään alkuun yleensä pääsee myös kysymällä, kuka hyötyy.

Ne tahot hyötyvät mediapauhusta, jotka perinteen oikeuttamina omistavat kansainväliset keskuspankit ja sen myötä valtioiden hallitukset.
Tälle taholle on samantekevää mikä poliittinen suuntaus missäkin päin maailmaa on vallassa, koska se rahoittaa konfliktien kaikkia osapuolia.
Konfliktit, sodat, väkivalta, taloudellinen sodankäynti valtioita velkaannuttamalla... ovat operaatioita, joiden hyötynä on vallan säilyttäminen hallitsevissa käsissä.

Hilda K. kirjoitti...

Propaganda on kuin siamilaiset kaksoset, joista vain toinen on näkyvissä.
Piilossa olevan kaksosen toivotaan pysyvän verhon takana.
Wikileaksin ja muun valtamedian sisällöstä puuttuu kokonaan syy, jonka vuoksi historian suurinta vallankaappausta sitten Ranskan vallankumouksen ollaan tekemässä.

Antti S. kirjoitti...

Jukka Ryhänen:

Minun on pakko kysyä, sait mielenkiinnon heräämään. Jos olet alusta lähtien tuota pohtinut, sinulla on varmasti jo hyvät perustelut eli:

Minkä takia Suomen pitäisi syyttää Australian kansalaista Yhdysvaltojen diplomaattisähkeiden julkaisusta maanpetoksena/vakoiluna Suomea vastaan? Missä tällainen syyte pitäisi nostaa? Miten rikoslaki tähän soveltuu? Miten tiedät Assangen vakoilemalla saaneen tiedot? Yleinen käsityshän tällä hetkellä esittää USA:n armeijan sotilaan vuotaneen ne eteenpäin.

Jukka Ryhänen kirjoitti...

Antille: ota selvää asioista vaikka opiskelemalla. Kysymyksesi ovat samaa tasoa kuin miksi nyrkillä lyömisestä pitäisi nostaa syyte.

Hyvä kun vahvistit kuitenkin juuri sen mitä olen ounastellut.

Jukka Ryhänen kirjoitti...

Rikoslaki 1 luku

3 § (16.8.1996/626)
Suomeen kohdistunut rikos

Suomen ulkopuolella tehtyyn rikokseen, joka on kohdistunut Suomeen, sovelletaan Suomen lakia.

Rikoksen katsotaan kohdistuneen Suomeen,

1) jos se on maan- tai valtiopetosrikos,

2) jos teolla muutoin on vakavasti loukattu tai vaarannettu Suomen valtiollisia, sotilaallisia tai taloudellisia oikeuksia tai etuuksia taikka

3) jos se on kohdistunut Suomen viranomaiseen.

Rikoslaki 12 luku

5 § (21.4.1995/578)
Vakoilu

Joka vierasta valtiota hyödyttääkseen tai Suomea vahingoittaakseen hankkii tiedon sellaisesta Suomen maanpuolustusta tai muuta poikkeuksellisiin oloihin varautumista, Suomen ulkomaansuhteita, valtiontaloutta, ulkomaankauppaa tai energiahuoltoa koskevasta taikka muusta niihin rinnastettavasta, Suomen turvallisuuteen vaikuttavasta seikasta, jonka tuleminen vieraan valtion tietoon voi aiheuttaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle, turvallisuudelle, ulkomaansuhteille tai kansantaloudelle, on tuomittava vakoilusta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.

Vakoilusta tuomitaan myös se, joka vierasta valtiota hyödyttääkseen tai Suomea vahingoittaakseen toiselle välittää, luovuttaa tai ilmaisee taikka julkistaa 1 momentissa tarkoitetun tiedon.

Yritys on rangaistava.

7 § (21.4.1995/578)
Turvallisuussalaisuuden paljastaminen

Joka oikeudettomasti julkistaa tai toiselle välittää, luovuttaa tai ilmaisee taikka tällaista tarkoitusta varten oikeudettomasti hankkii tiedon seikasta, joka Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi on säädetty tai määrätty salassa pidettäväksi tai joka tekijän tieten on sen laatuinen, että sen paljastuminen on omiaan aiheuttamaan vakavaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle, turvallisuudelle, ulkomaansuhteille tai kansantaloudelle, on tuomittava turvallisuussalaisuuden paljastamisesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

Yritys on rangaistava.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

YLe Uutisissa haastateltu Matti Vanhanen sanoi, ettei Kiinan yhteydenotto, jota Wikileaksin paljastuksissa sanottiin painostukseksi, vaikuttanut Suomen päätökseen syksyllä 2009 olla vastaan ottamatta uiguureja Suomeen.

Vanhanen sanoi vain, että päätös tehtiin "muilla perusteilla." Millä perusteilla, sitä Vanhanen ei kertonut.

Muistaakohan Matti enää koko tapausta? Matti sanoi, että kiinalaisten diplomaattien yhteydenotto ei edennyt "pääministeritasolle."

Vanhasen avustaja - kenestäköhän mahtoi olla kyse, Risto Volasesta kenties - piti kuitenkin kiinalaisten yhteydenottoa (ja painostusta) niin merkittävänä, että hän kertoi juuri sen USA:lle syyksi sille, ettei Suomi voi ottaa uiguureja Suomeen.

Alex Stubb kieltäytyi tänään kommentoimasta koko asiaa.

Joopa joo. Tämä nyt sitten on varmaan sitä "ulkopoliittista avoimuutta", jota Stubb vielä eilen korosti harjoittaneensa ulkoministerinä!

Antti S. kirjoitti...

Jukka Ryhänen:

Ah,

argumentum ad hominem -hyökkäys. Jokaisen nettikeskustelun peruspilari. Hienosti tehty, kunnon äijäenergiaa.

Olet aavistellut sen, että kysyn tuota? Tällä viikolla kannattaa sinun siis lotota. En itsekään tiennyt vielä aamulla. Kannattaako minun lotota?

Osaat hienosti käyttää kopioi/liitä toimintoa, mutta nyt olen kyllä pettynyt. Sinulla piti olla selostus siitä miten tapauksen tosiseikat yhdistyvät johonkin tunnusmerkistöön, koska olet varma siitä että kansallinen rikoslaki soveltuu.

Se on tietenkin hieman vaikeaa, kun kukaan ei oikein tiedä mitä diplomaattisähkeet vielä sisältävät, puhumattakaan kuka/ja millä tarkoituksella ne hankki.

On "hieman" vaikeaa osoittaa miten teot ovat tehty jonkin vieraan valtion hyödyttämiseksi tai Suomen vahingoittamikseksi. (Manning halusi vahingoittaa Yhdysvaltoja ja Der Spiegel ei varmaan ollut kiinnostunut Suomen vahingoittamisesta.) Joka, auts, taitaa olla vaatimus noissa. Eikä noista taida vakavaa vahingoakaan tulla, jos voi päätellä muiden maiden paljastuksista ja tiedot jo olivat vieraan valtion tiedossa (Yleensä lienee Suomen etujen _mukaista_ saada tietää mitä muut maat meistä ajattelevat, joten muiden vakoilu ei Suomessa ole kiellettyä) ja jne. jne.

Kannattaa lukea aluksi esim. HE 94/1993, mielenkiintoista kamaa.

Ja jotta tämä olisi selvää, minua ei kiinnosta väitellä kanssasi ollenkaan, olin vain oikeasti kiinnostunut kuulemaan miten perustelet kantasi. Odotin jotain muuta kuin vain rikoslain pykäliä. Et kai oikeudessakaan vain niitä huutele. Mutta tänks, tämä oli hauskaa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ehkä Ryhänen on innoissaan Jorma Ollilan johdolla toimineen Suomen maabrändi-työryhmän ehdotuksista, joissa suorastaan ylistettiin Suomea (ja Ahtisaarta) maailman parhaana kansainvälisten ongelmien ratkaisijana!

Kunpa vain joskus saisimme edes nämä meidän omat ongelmamme - esimerkkinä vaikkapa jätevesiasetus - kunnialla ratkaistuksi!

Pera kirjoitti...

Saapa nähä, että kaivaako wikiliiksi esiin sellalista, miten keskustapuolueen entinen puheenjohtja Johannes Virolainen aikoinaan töpeksi, kun Kyllikin kanssa ryhtyi kaveeraamaan.

On se sen verran pätevä tuo wikiliiksi, että sieltähän meidän suomaisten entiset totuudet kaivetaan esiin.

Mutta kaiketi venäläiselläkin osapuolella on halua ryhtyä vanhoja kaivelmaan, kun Suomen telkkarissakin on jo 2 kertaa esitetty sarja : "Leninin perintö".

Kun Varlam Shalamov seikkailee Kolymnin maastossa silloin aikoinaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Uiguuri-asiassa, jota Matti Vanhanen on tänään selitellyt (tapansa mukaan), mutta jota Alexander Stubb kieltäytyy (vastoin "avointa linjaansa") selittelemästä, näyttää vahvasti siltä, että Kiinan painostuksella oli Suomen päätökselle iso merkitys.

Jollei Kiinan painostuksella ollut merkitystä, miksi siitä erityisesti piti mainita USA:lle ja selittää USA:lle syyksi, ettei Suomi ota uiguureja. Suomi siis pelasi kaksilla korteilla, kun USA:lle haluttiin antaa käsitys että ilman Kiinan Kiinan painostusta on vankeja olisi voitu ottaa.

Niin on jos, siltä näyttää!

Jukka Ryhänen kirjoitti...

Stubb on minusta oikeassa siinä avoimuus on kannatettavaa mutta laittomuus ei.

Joidenkin mielestä netti on näemmä autuaaksi tekevä, kaikkivoipa ja lakien yläpuolella oleva. Sen kunniaksi väsätään innosta puhkuen ylistyslauluja ja runoja Antin tapaan. Mikäpäs siinä, brändiksi kelpaamaton alhainen itsetunto kohoaa siinä kummasti.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Menettelikö siis Vanhasen avustaja laittomasti, kun antoi USA:n diplomaateille väärää tietoa Suomen hallituksen päätöksen motiiveista? Oliko avustajan menettelylle pääministerin, hallituksen ja kenties jopa presidentin siunaus?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Toinen vaihtoehto uiguuriasiassa on se, että Suomen hallitus on ihan "oikeesti" ollut sitä mieltä, että niitä uiguurivankeja ei oteta Suomeen, eli sama päätös olisi tehty, vaikkei Kiina olisi varoittanutkaan päätöksen seurauksista eli siis painostanut Suomen hallitusta.

Mutta miksi sitten USA:lle piti kertoa toista?

Luulen, että selitys löytyy Tarja Halosesta, joka on sanonut tykkäävänsä Obamasta; viimeksi Naton juhlakokouksessa.

Halosella oli tässä asiassa oma lehmä ojassa. Hänhän odottaa kiihkeästi Obamalta kutsua Valkoiseen taloon. Siksi hänelle oli eduksi, että Suomesta annettiin USA:lle (väärää) tietoa, jonka mukaan Suomen hallituksen päätöksen syynä oli Kiinan painostus.

Jos USA:lle ja Obamalle olisi kerrottu, että Suomen hallitus on sitä mieltä, että "hoitakaa te jenkit vain itse omat sotkunne, me ei perhana vieköön niitä ruveta hoitamaan", Halonen olisi saanut olla varma, ettei Obamalta olisi koskaan herunut hänelle kutsua Valkoiseen taloon.

Nyt kun USA:lle kerrottiin toista, Halosella on vielä pikkuisen toivoa tai hän ainakin kuvittelee, ettei hän ole menettänyt ihan kokonaan mahdollisuutta saada kutsua Obamalta.

Alan melkein kallistua tämän vaihtoehdon kannalle.

Anonyymi kirjoitti...

Saudit ja Emiraatit yms

Talla vuodolla on iki selvasti haluttu ilmoittaa Iranille, ettanama rikkaat arabit on valmiita vaikka rahoittaan sodan Irania vastaan. Siis jenkkien tilaama vuoto!

Skorpioni kirjoitti...

Tuntui niin nostalgiselta avata tämän päivän tämä meidän päätiedotuskanava ja aina oikeassa oleva Hesari, kun Matti Vanhanen oli omalla paikallaan lehden pääsivulla.

Aloin jo ennen tätä uutista uskoa, että Helsingin Sanomat on unohtanut Matin,kun Matti ei ole ollut pitkään aikaan pääjuttuna lehdessä. Nyt on kaiki taas kohillaan!

Valitettavasti Matti vain ilmoitti, ettei hän halua kommentoida jokaista Wikileaksin sivua. Kuka niitä sitten kommentoi, jos ei Matti, kun Stubbilla meni meni pupu pöksyyn, eikä hän halunnut lausua uiguureista mitään. Olisi sanonut vaikka Uiguurit, Uiguurit, Uiguurit, niin mies olisi jäänyt varmasti vakavasti otettavana ulkoministerinä Suomen poliittiseen historiaan. Nyt Stubb ei jää historiaan kuin kuntoilijana, kun ei kommentoinut uiguurikysymystä ja kun ei päästänyt edes boikotissa olevaa laivaa Kokkolan satamaan Olisiko Stubbin kannattanut miettiä laivan päästämistä enemmän kuin 1/2 minuuttia, jossa ajassa hän sanoi televisiouutisen mukaan päätöksensä tehneen. Alle minuutin joka tapauksessa, kuten Stubb viisaasti lausi.

Minä muuten olen uiguuriepisodista sitä mieltä,että humaani ja oikeudnmukainen tulevan itsenäisyyspäivän korkeimmalla kunniamerkillä palkitulla KHO:n presidentti Pekka Hallbergilla on ollut mitä ilmeisemmin "sormet pelissä" tässäkin uiguurijutussa kuten ns. kuuluisassa mummojutussa, jotka ilmeisesti hänelle tasavallan korkeimman virallisen tunnustuksen kunniamerkin muodossa toivat. Olihan uiguurijussakin kysymys nimenomaan oikeudellisesta päätöksestä ja minun on vaikea kuvitella, että ratkaisua olisi poliittisella tasolla tehty ilman, ettei asiaa olisi kysytty Hallbergilta. Onhan Hallberg ollut jopa YK:N kautta auttavamassa, että Nepaliin ja Kirgiaaisaan saadaan aikaiseksi perustuslaki.

Eipä nyt kuitenkaan hötkyillä. Katsotaan ensin kun Wikileaksin Suomea koskevat pääuutiset saapuvat töänne Pohjolan perukoille. Olisi tosiaankin mielenkiintoista saada tietoja Suomen Irak päätöksistä ja USA:n Halosta koskevista arvionneista.

Huomattava on, että Wikileaksin tiedot koskevat vain vuotta 2000 - 2010, joten esim. Tiitisen lista ei tule esille. Turhanpäiväinen lista kaiken kaikkiaan. Pitäkööt salaisena!

Jukka Ryhänen kirjoitti...

Suomen alhainen itsetunto aiheuttaa Assangen kaltaisen terroristin ihailua joissakin, ilmeisesti jopa monissa yksilöissä.

Brändiksi kelpaavan itsetunnon maissa sen sijaan ajatukset ovat toisenlaisia. Syytteiden nostamiselle ei nähdä esteitä, vaan niihin kehotetaan myös muita maita.

Heikolta näyttää Suomen tulevaisuus. Oikeus on maasta häviämässä, tilalla lapsellisuus.

Frank kirjoitti...

Mukava havaita, että Matti Vanhasen muisti näyttää palailevan valikoivasti.

Taannoin Vääksyssä Kalakievarin pihapiirin aitauksessa oli komea pässi jonka nimi pli Sahtivaari. Lapset kyselivät mitä nimi tarkoittaa, johon oli luonteva vastata että se on sen näköinen.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ryhiksen mukaan jollakin maalla - kuten esim. Suomella - olisi alhainen itsetunto. Olen kuvitellut, että itsetunto olisi vain ihmisillä, ei maalla tai valtiolla. Suomella voi olla - ja onkin -kyllä esim.korkea veroaste, kalliit autot, huonomuistiset pääministerit ja kylmät talvet. Mutta että itsetuntokin...

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Wikileaksin kiistaton ansio siinä, että sen välityksellä saadut tiedot palvelevat ihmisten tiedontarvetta ja mahdollisuutta hahmottaa nopeasti muuttuvaa maailmaa. Wikileaks palvelee demokratiaa.

Esimerkiksi viime kevään ja kesän paljastukset USA:n miehitysjoukkojen kidutuksista tai selvästi laittomista toimista Irakissa ja Afganistanissa toivat esiin sodan raadollisuuden ja sen ja juhlapuheiden välisen ristiriidan. Näistä ei olisi saatuja tietoja ilman vuotoja.

Nyt on paljastettu mm. Saudi-Arabian USA:lle kahdesti esittämä pyyntö hyökätä Iranin kimppuun ja ulkoministeri Clintonin käskyt diplomaateille vakoilla YK:n virkamiehiä.

Erään edellä esiintyneen kommentaattorin mielestä tällaisia tietoja, laittomuuksia ja vääryyksiä ei olisi kuitenkaan saanut vuotaa eikä paljastaa, vaan tiedot olisi tullut salata. Hän pitää paljastuksia "lapsellisuuksina".

Ihmettelen.

Hilda K. kirjoitti...

Ad JV.
Wikileaksiin ei voine enää viitata ilman suuria varauksia:
Linkin (alla) mukaan W-leaks -paljastukset mm. oikeuttavat rahajärjestelmän lopullisen romahduttamisen, sotatilalakien voimaansaattamisen ja vallan säilymisen niillä, jotka romahduksen ovat aikaansaaneet.

http://birdflu666.wordpress.com/2010/12/01/is-wikileaks-a-cia-operation-engineering-global-economc-meltdown

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kanadan pääministerin avustaja uhosi julkisessa keskustelutilaisuudessa, että Wikileaksin perustajan Julian Assange pitäisi tappaa.

On näemmä tullut meidän Ryhäsemme linjoille.

Hilda K. kirjoitti...

Kanadan pääministeri tietää edustavansa tahoa, jonka valta-asemaa Assangen paljastukset ja niistä kohoavat mediapölypilvien pöllähdykset tukevat.
Edunsaajiin ymmärtää kuuluvansa toki myös Alexander Stubb.

Kansallisten nukketeattereiden näyttelijäkunta huojahtelee koturneillaan ja ottaa ilmeitä milloin Pihtiputaan mummon ymmärryskyvyn milloin EU-liturgian vaatimusten paineissa.
Mitä vielä näemmekään.

JarMom kirjoitti...

Bank of American kurssi syöksyy... uutisoidaan maailmalla.

Tämä tietää hyviä aikoja fyysisen kullan omistajille.

Tuskin vuottakaan kuluu aikaa, kun EU:n tiedot vuotavat. Ja se on sitten menoa.
Ja jos/kun näin käy, ainut vaihtoehto pelastautumiselle on fyysinen sota.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ei kuitenkaan syytä huoleen!

Nasan mukaan nimittäin on hyvin mahdollista, että myös maapallon ulkopuolella on "toisenlaista elämää omituissa olosuhteissa", koska maapallon arsenikkijärvessäkin on havaittu olevan elämää.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Suomen eduskunnalle sota kyllä näyttäisi käyvän hyvin päinsä.

Eduskunnan puolustusvaliokunta nimittäin ihmettelee, miksi EU seisottaa Suomen EU-taistelujoukkoja käyttämättöminä. Suomi on käyttänyt 300 suomalaissotilaan EU-valmiuteen koulutukseen 29 miljoonaa euroa, mutta toistaiseksi EU ei ole käyttänyt taisteluosastoja kertaakaan.

Sotapojat kaipaavat vähitellen kunnon tositoimia!

Jukka Ryhänen kirjoitti...

Julle Assangen Poika on vain varas jolle on pissa mennyt pahasti päähän. Moisessa hakkerinretkussa ja hänen aikaan saannoksissaan ei ole pienintäkään ihailemisen aihetta. Oletko Jyrki ihan tosissasi? Toisaalla vaadit oikeusvaltion maineen puhdistamista, täällä hyväksyt varastamisen.

Onko Assangen toiminta mielestäsi kaikin puolin laillista?

Minulle riittää kun rikollinen saa rangaistuksen. En toivo Assangen ampumista vaan tuomitsemista. Vihjasit minun toivovan ampumista. Miksi?

Soon Moro kirjoitti...

Alkulämpöinä puolustusministeri Häkämies voi lipsauttaa jossain seminaarissa, jo lähes perinteiseen kokoomustyyliin. että Venäjän sotilasmahti on Hollannin tasolla. Sitten vaan Tarja antaa heti perään puolustuvoimien ylipäällikkönä käskyn palauttaa vuoden 1939 rajat ja eipä aikaakaan, kun on taas solttupojilla hommia. Ainakin hetkeksi.

Näin pääsisimme myös näppärästi eurosta ja EU:sta eroon ja saisimme rakkaan ruplan taas käyttöön. Samalla nollattaisiin valtionvelka kertaheitolla, kun valtio häviäisi olemasta ja saataisiin myös raskas teollisuus taas kukoistukseen kun tehtäisiin junavaunuja Siperiaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

"Suomi ei ole täällä tuomarina vaan lääkärinä."

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kyllä, jos saisimme taas maksettavaksemme suuret sotakorvaukset, raskas teollisuutemme nousisi sen myötä jälleen uuteen kukoistukseen!

Hilda K. kirjoitti...

Julian Assangen kytkökset The Economist-lehteen, CIA:han, Rotschildin pankkiirisukuun, Amnestyyn... on paljastettu.
Puolivarma huhu kertoo, että Assange, pankkileirin oma mies, on toimeksiantajansa suunnitelman mukaan pelastamassa pankkileiriä talletuspaolta.

Assange, tiettävästi, paljastaa piakkoin pankeista jotain, joka oikeuttaa pankit sulkemaan turvallisuussyistä ovensa ennen kuin raivostuneet tilien omistajat ryntäävät oville nostamaan rahojaan.

On odotettavissa lisää ankaraa valtamedian hypetystä ja poliitikkojen silmienpyörittelyä, nyt siis Assangen pankkipaljastusten tiimoilla.

Valtiontakauksella ei ole talletuspakotilanteessa mitään merkitystä.
Joku koiranleuka on huomauttanut, että Suomenkin valtio takaa pankkitalletukset tiettyyn summaan saakka, muttei kerro aikaa, jonka kuluessa se maksaa rahat tallettajalle.

http://birdflu666.wordpress.com/2010/12/01/wikileaks-founder-julian-assange-has-close-links-to-the-economist-controlled-by-the-rothschild-banking-family

Anonyymi kirjoitti...

Tähän Assangen keissiin liittyen erittäin mahtavaa olisi saada prosessioikeuden professorin näkökulmaa ja analyysiä ruotsalaisten syyttäjien menettelyyn raiskaussyytöksiin ja myöhempiin vaiheisiin liittyen. Tapahtumista ja oikeudellisista seikoista on liikkeellä niin sekavia eri versioita ja tulkintoja, että olen itsekin ihan pää pyörällä.

Sanovat, että tämä on hyvä koottu tietolähde:
http://wlcentral.org/assange-in-sweden

Ja myös tässä on aika kovaa tekstiä Assangen lakimieheltä Briteistä:
http://www.crikey.com.au/2010/12/02/when-it-comes-to-assange-r-pe-case-the-swedes-are-making-it-up-as-they-go-along/

Frank kirjoitti...

WikiLeaks now available at http://wikileaks.fi/

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Assangen raiskausepäilyistä - syytettä ei ole vielä nostettu, kun A:ta ei ole tavoitettu - on vaikea saada julkaistuilla tiedoilla käsitystä. Toissa päivänä Ruotsin korkein oikeus kuitenkin epäsi A:n pyytämän valitusluvan vangitsemispäätökseen.

Kun A. pelkää, että hänet voidaan murhata Wikileaksin vuotojen takia, voisi olla A:n oman turvallisuutensa kannalta parempi, että hän viettäisi tovin ns "kiven sisässä."

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Wikileaksin paljastukset ovat maailmanlaajuisesti sangen merkittäviä. Ei ihme, että hänet on uhatta jopa suorissa tv-lähetyksissä tappaa.

Wikileaks on paljastanut mm. että Venäjä on mafiavaltio eli Venäjän valtiollisella johdolla ja Venäjän mafian johdolla on läheiset yhteydet.

Espanjalaisen syyttäjäviranomaisen mukaan Venäjä on korruptoitunut kleptokratia, joka pyörii Vladimir Putinin ympärillä ja jota johtavat käytännössä yhteistyössä virkamiehet, oligarkit ja järjestäytynyt rikollisuuden pomot. Viranomaiset suojelevat rikollisia ja keräävät itselleen lahjuksia kuin veroja konsanaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Wikileaksin vuotamiin paljastuksiin kuuluu USA:n apulaisulkoministerin väite ja uskomus, että ollessaan Venäjän presidenttinä 2005 Vladimir Putin tiesi etukäteen toisinajattelija Aleksandr Litvinenkon salamurhasta Lontoossa 2006. Toisin sanoen Putin antoi L:n salamurhalle hiljaisen hyväksyntänsä.

Samojen diplomaattilähteiden mukaan Venäjä häiritsi tahallisesti Litvinenkon kuoleman tutkintaa.

Unknown kirjoitti...

There are reports of Wikileaks-related blogs being removed from Blogger (a Google service).

Jännityksellä seuraamme kauanko tämä blogi pysyy auki? Päätyvätkö kaikki tänne kirjoittaneet ja täällä käyneet mustalle listalle?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

"Soon korkeammas käres", sanoi talousalikersantti Mäkiläkin Tuntemattomassa sotilaassa vähän ennen kaatumistaan.

Eli katsotaan ny, mitä tapahtuu. Ensi viikolla, jos Jumala suo, meirän nukkepääministeri Mari ja "Vittu, nyt mä kyllä hirtän tuon jätkän munistaan seuraavan lyhtytolppaan" - Tarja matkustavat yhressä jälleen kerran Pietarihin ja Moskovahan ottamahan vastahan käskyt "Batmanilta ja Robinilta" eli Putinilta ja Medvedeviltä.

Mitä nuo Ryssän poijjaat sitten taa keksivätkin meirän likkojen päänmenoks.

Tarjaahan on Wikileaksis sanottu Kissanaiseksi (Batmanin mukahan). Sehän passaa hyvin, onhan tolla Tarjalla niitä katteja omasta takaa, ja lisäks se yks Pentti-kolliki.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kansainvälinen toimittajajärjestö Toimittajat ilman rajoja tuomitsi lauantaina verkkohyökkäykset ja poliittisen painostuksen Wikileaks-sivustoa ja sen perustajaa Julian Assangea vastaan.

Järjestö sanoi olevansa järkyttynyt siitä, että Ranskan ja Yhdysvaltain kaltaiset maat käyttäytyvät kuin Kiina yrittäessään sensuroida verkkosivustoa, joka on omistautunut avoimuudelle.

Sivusto on joutunut hakemaan uusia palvelimia sen jälkeen, kun nettikauppa Amazon kieltäytyi tarjoamasta sille palvelintilaa. Amazonin päätös tuli sen jälkeen kun Wikileaks oli alkanut paljastaa Yhdysvaltain salaisia diplomaattiviestejä.

"Toimittajat ilman rajoja ei voi muuta kuin tuomita tämän päättäväisyyden, jolla Assangea vainotaan ja toistaa näkemyksensä, että Wikileaksilla on Yhdysvaltain perustuslain mukaan oikeus julkaista nämä asiakirjat", järjestö sanoo lausunnossaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Amerikkalaistietoja verkkoon vuotava Wikileaks sai tukea vaikutusvaltaiselta taholta perjantaina, kun it-ajan ihmisoikeuksia valvovan Electronic Frontier Foundationin johtohahmo John Perry Barlow asettui kiistellyn sivuston puolustajaksi.

- Ensimmäinen todellinen informaatiosota on syttynyt. Taistelukenttänä on Wikileaks ja te kaikki olette sotilaita, Barlow kirjoitti Twitterissä.

Frank kirjoitti...

Jos Wikileaks-veppiosoite alkaa jumittaa, osoitteesta http://cryptome.org/0003/wikileaks-wikiing.htm löytyy runsaasti peilauksia.

Osoitteessa http://cablesearch.org/ voi tehdä mielenkiintoisia hakuja jo julkaistuun cablegate-aineistoon.

Ajankuluksi tai siltä varalta, ettei perustuslaillinen sananvapaus toteudu tai avoin yhteiskunta ja läpinäkyvyys ratkaistaan piikkilangalla, voi latailla wikileaksin vakuutuksen osoitteesta http://ra.fi/gTh2 .
Jos P2P-lataustekniikka tuntuu oudolta, voi käyttää Operan selainta (www.opera.com) joka osaa homman.

Unknown kirjoitti...

Reservejä sodankäyntiin:
http://www.twitlonger.com/show/79s9r1

"USA, land of the free. Except when you disagree with 'em."

It's not wrong to lie, cheat, steal, corrumpt, and torture. It's wrong to let people know about it.

"During times of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act." - George Orwell

Buddha: "Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth."

Jukka Ryhänen kirjoitti...

Oikea ja väärä on otettu omiin käsiin.

Luottamuksellisen tiedon paljastaminen ei tule olla sallittua vain sen vuoksi että jonkun mielestä se on ihanne.

Sananvapaus ei ole laki joka kumoaa kaikki muut lait.

Ihanteiden tavoittelussa tuntuvat unohtuvan rajat. Onko niillä mitään merkitystä? Miksi ylipäätään pitää olla lakeja?

Lakihan rajoittaa vapautta ja luo velvollisuuksia jos suo oikeuksiakin.

Ilmeisesti monet myhäilevät tyytyväisinä odottaen että laki joutuu perääntymään internetin mahdin edessä. Näinhän siinä näyttää käyvän.

Kyse on lainkuuliaisuuden ja lain arvovallan murenemisesta siis yhteiskunnan rappeutumisesta. Se tulee johtamaan tuhoon.

On naivia kuvitella että "paljastamalla" parannetaan maailmaa.

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa kaivattaisiin ihka oma kansallinen Wikileaks joka alkaisi julkaista viranomaisten, yksittäisiä kansalaisia kohtaan, harjoittamia ihmisoikeus- ja perustuslaillisia oikeuksia loukkaavia päätöksiä.
MM, vammaiset, vanhukset, työelämästä syrjäytyneet, näistä saisi alkuun jo paljon julkaistavaa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

On tämä varsinainen "laillisuusmies", tämä Ryhänen!

Ryhänen varmaan tuomitsee hornankattilaan esim. kaikki tuhannet kiinalaiset toisinajattelijat, joita Kiinan viranomaiset pidättävät, kiduttavat, vangitsevat sekä tuomitsevat pitkiin vankeusrangaistuksiin tai kuolemaan "rikoksistaan", sillä hehän kaikki rikkovat lakeja sen kuin kerkeävät ja uskaltavat.

Nobel-palkitut Andrei Saharov, A. Solzehenitsyn, Aung San Suu Kyi ja Liu Xiaobo ovat Ryhäsen kategoriassa varmaankin kaikki suuren luokan lainrikkojia ja konnia, koska he paljastivat maanmiehilleen ja koko maailmalle valtapitävien diktaattorien salaisia toimintatapoja.

Ryhäsen idoleihin kuuluvat luultavasi mm. Stalin ja Hitler, sillä nämähän suorittivat "puhdistuksiaan" säätämiensä ja säädättämiensä lakien nojalla.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Suomeen kaivattaisiin todellakin ikiomaa kansallista Wikileaksia paljastamaan viranomaisten laittomia ja epäinhimillisiä toimintatapoja, laiminlyöntejä ja kähmintöjä. Valitettavasti vain Hannu Karpokin on jo eläkkeellä.

Soon Moro kirjoitti...

Batman ja Robin panevat, öhöm... siis laittavat Mockbassa Thelman ja Louisen herran nuhteeseen alta aikayksikön, jos neidoilla on ollut jotain ulkopoliittisia harhakuvitelmia. Reissun annin voi kiteyttää suoralla lainauksella Thelma & Louise -elokuvasta:

Louise Sawyer: You finally got laid properly, I'm so proud.

Wikileaks on muuten todella mielenkiintoista luettavaa tällaiselle politiikan ja talouselämän sivustakatsojalle. Tunti jos toinenkin kyllä vierähtää nopsaan ja asioille tulee mielenkiintoista perspektiiviä. Ilman muuta, Suomeen tarvitaan samanlainen taho. Olisiko Jyrki Virolainen kenties Suomen seuraava Hannu Karpo? Jos innostusta piisaa, lupaan kustantaa karvahatun ja seurata jokaisen jakson!

Oma näkemykseni on, että Wikileaks-vuoto käynnisti kolmannen maailmansodan, noin vaatimattomasti. Tämä sota tosin käydään verkossa ja rintamalinjat ovat sivustakatsojille hämärän peitossa, mutta lopputuloksena näemme osin jo nyt, kuinka hyvin voimme luottaa Googleen, Amazoniin yms. yrityksiin riippumattomina toimijoina. Toimijoina, jotka tietävät meistä lähes kaiken.

Ihan oikeasti vähän jänskättää, mitä seuraavaksi. Sitä ennen aion ainakin itse kannustaa täysin palkein Wikileaksia julkaisemaan lisää.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Virolaisesta ei tule Karpoa- suutari pysyköön lestissään.

Tämä kansanviisaus taisi unohtua kollega Martti Koskenniemeltä, joka tämän viikon keskiviikkona ennakoi Ylen tv-uutisten päälähetyksessä, ettei Yhdysvalloilla ole mahdollisuuksia haastaa Wikileaks-Assangea oikeuteen ja että mahdollisuudet ryhtyä toimiin Assangea vastaan ovat "muita kuin oikeudellisia toimia."

Kun Koskenniemeltä kysyttiin, mitä nämä muut keinot voisivat olla, professorilta pääsi lausahdus:
- No, en tiedä, ehkä jonkinlainen täsmäisku. Monet meistä ovat arvioineet, että Assangella ei ole pitkää aikaa enää odotettavissa."

Sillä lailla, Martti Koskenniemi, joka sanoo olevansa vain "yksi meistä monista"!

Tällä Koskenniemellä näyttäisi kyllä olevan taipumuksia siirtyä kv. oikeudesta "täytäntöönpanon" puolelle.

Muistamme vielä, miten Koskenniemi vastusti kiivaasti egyptiläismummon KHO:lta saaman karkotuspäätöksen täytäntöönpanoa. Lainvoimaisesta tuomiosta viis, ei sitä tarvinnut K:n mukaan noudattaa.

Assangen tapauksessa Koskenniemen resepti sen sijaan näyttäisi olevan välittömän "täytäntöönpanon" suorittaminen ilman mitään turhia muodollisuuksia eli tuomioistuimen tuomiota.

JarMom kirjoitti...

Koskenniemi on kunnostautunut aiemmin, suosittelemalla "Kun lailla tehdään pahaa, sitä ei tällaisessa tilanteessa tule noudattaa."

Ja Neuvostomummon luovutuksen osalta: "Voisimme viedä mummon kellariin ja asettua oven eteen haulikon kanssa."

Anonyymi kirjoitti...

On ehkä turha arvailla, mitä Koskenniemi tarkoitti, mutta ymmärsin joka tapauksessa lausunnon eri tavalla kuin Virolainen. Mielestäni kyseessä ei ollut mikään Koskenniemen "resepti" vaan veikkaus, miten kv. oikeudesta piittaamaton Yhdysvallat aikoo hoitaa asian.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Nii tai näin, mutta lienemme yhtä mieltä siitä, että Koskenniemi esitti "veikkauksensa" niin sanotusti "hymyssä suin", siis ilmeisesti hyväksyvässä mielessä.

Seppo Upo kirjoitti...

Clintonin määräys vakoilla YK:n virkailijoita ja ottaa heidän DNAt (ennen riitti senkka nenästä) tuli tutuksi jo aiemmin.

Hillarylta on ilmestynyt toinen, kattava "an action request" kriittisten infrastruktuurien resurssien vakoilemiseksi:
http://cryptome.org/0003/ci-kr-spy.htm

Siinä ei esiinny Suomea, sillä Suomessahan kaikki on jo vakoiltu.

Anonyymi kirjoitti...

Uusimmat tiedot raiskauskeissin osalta: http://wlcentral.org/node/505

Millä edellytyksillä, jos lainkaan, Ruotsi voi muuten luovuttaa Assangen Yhdysvaltoihin, mikäli käsiinsä saavat?