lauantai 24. elokuuta 2013

763. Niinistölle synttärilahjaksi tohtorin hattu

                                              Jep, jep, mistäs me tohtorit...

1. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vihittiin tänään pönäköin juhlamenoin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteiden kunniatohtoriksi. Niinistö sai kunniatohtorin tittelin syntymäpäivänään, sillä hän täytti tänään 65 vuotta. Tohtorinhattu lieneekin järjestynyt Salelle lähinnä synttärilahjana.

2. Tiedotteen mukaan Niinistö on "tukenut toiminnallaan lasten ja nuorten hyväksi tehtävää työtä. Niinistö on korostanut työssään liikunnan ja vapaaehtoistoiminnan merkitystä. Presidentti on myös toiminut Suomen Palloliiton puheenjohtajana ja vuoden 2009 taitoluistelun EM-kilpailujen järjestelytoimikunnan puheenjohtajana". 

3. Niin, kaikkihan me vielä muistamme Salen näyttävät "piruetit", kun hän avasi kaunoluistelun EM-kisat! Pysyi sentään jotenkuten pystyssä. Muuten kunniatohtorin hattu näyttää tulleen pressaalle aika heppoisin perustein, mutta tässähän ei toki ole mitään uutta. Yliopistot ovat ovelia, sillä ne kutsuvat mieluusti tasavallan presidenttejä kunniatohtoreikseen julkisuutta ja näkyvyttä saadakseen. Jollei Niinistö olisi ollut tänään Jyväskylässä promovoitujen honoris causojen joukossa, ei koko tilaisuus olisi tietenkään ylittänyt valtakunnallista uutiskynnystä.

4. Keihästäkin Niinistö on korostanut monta kertaa heittäneensä ja heittelevänsä joutessaan edelleen, paras tulos jotain 50 metriä. Pitäisikö Seppo Rädylle vastavuoroisesti myöntää urheiluoikeuden kunniatohtorin arvo, ei se kovin epäjohdonmukaiselta tuntuisi, jos Sale kerta promovoitiin liikuntatieteessä. Onhan Seppo puheissaan ja teoissaan osoittanut oivaa oikeudenmukaisuutta!

5. Onkohan se Salen kateissa ollut gradu muuten jo löytynyt ja luovutettu, noin 40 vuotta myöhässä, Turun oikeustieteelliselle tiedekunnalle?

6. Yhtä hämärin perustein kunniatohtoriksi, nyt yhteiskuntatieteissä, leivottiin myös lapsiasiamies ja entinen kansanedustaja Maria-Kaissa Aula (kesk). Hän on ollut virassaan vuodesta 2005, näkymättömämpää korkeaa virkamiestä Suomesta tuskin löytyy. EK:n puheenjohtaja Ilpo Kokkila puolestaan vihitiin informaatiotieteen kunniatohtoriksi.

7. Vain yksi oli joukosta poissa, sillä Venäjän lapsiasiamies Pavel Astahovia ei Jyväkylän kemuissa näknyt. Pavel on toiminut sentään paljon näkyvämmin - myös Suomessa käydessään - suomalais-venäläisissä lapsikiistoissa kuin kollega Aula konsanaan. Mikähän muuten lienee Pavelin rekordi keihäänheitossa?

33 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä tämä nyt meni vikaan!

Liikuntatieteiden kunniatohtoriki olisi toki pitänyt kutsua ja vihkiä etuoikeutettuna maan urheiluministri Paavo Arhinmäki, koulutukseltaan valtiotieteen ylioppilas. Paavon ansiot urheilun ja liikunnan saralta ovat kyllä painavammat kuin Niinistöllä. Jyväskylässä Paavo olisi sitä paitsi saanut oivallisen tilaisuuden heiluttaa promootiokulkuessa sitä yhtä lippua!

Anonyymi kirjoitti...

Ahtisaari on 19 yliopiston kunniatohtori. Halosella nimityksiä on 17. Niinistön tulisi lähteä hurjaan matkaan kiriäkseen edeltäjänsä. Parhainta onnea kuitenkin vuosipäivän johdosta!

Kamunen kirjoitti...

Niinistö on palkintonsa ansainnut. Hän jos kuka tietää olevansa palvelustehtävässä.

Äänet ovat kansan, mutta rahat eliitin.

Toipila kirjoitti...

Arhinmäen provokaatio Moskovassa jäi aika vaisuksi.

Ensi kerralla sitten räväkämmin - Paavo vetäisee sateenkaaren värit suoraan sepaluksestansa. Semmoisen tempauksen kansainvälinenkin lehdistö noteeraisi näkyvästi.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Melkoista pelleilyä nämä tohtoripromotiot miekanhiomisineen sun muineen! Osallistuin yhden kerran urani aikana näihin menoihin Lapissa tavallaan virkani puolesta. Suomalaiset kunniatohtoriksi promovoitavat olivat lähinä vanhoja poliitikkoja ja/tai tiedekunnan professoreiden vanhoja kavereoia Helsingistä. Ulkomaalaiset "suuruudet" taas olivat tuntemattomia, joista ketään ei taidettu juuri paremmin tuntea. Rikosoikeudesta promovoitiin honorikseksi eräs unkarilainen tyyppi, Horvatti tai Nemetti, jonka Terttu U. ilmeisesti oli tavannut jossakin konferenssisssa Budapestissä. Hieman hämmentävä tilanne sikäli, sillä Terttu U. ei tullut itse saapuville koko karkelohin. Siellä se Tepan "löytö" Horvatti tai Nemetti sitten joutui istuskelemaan jubiloinneissa ja karonkassa orpona yksikseen ilman seuraa.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo Maria-Kaisa Aulan lapsiasianvaltuutus on malliesimerkki poliittisesta korruptiosta.

Kun entinen Keskustan kansanedustaja, Olli Rehnin vankkumaton tukinainen sekä Keskustapuolueen varapuheenjohtaja luopuu politiikasta, niin hänelle perustetaan sopivan suojavirka, ja kansa maksaa.

Miksi tämä virka on sitten Jyväskylässä?

Maria-Kaisa Aula asui perheineen seudulla, Keskustan varhaisnuorisojärjestö, Vesaiset toimi Jyväskylässä, sekä Jyväskylä on Keskustanuorten miljoonasäätiöiden kotipaikka. Kukkaissäätiön lisäksi Jyväskylästä löytyy myös kaksi mutta Keskustanuoren hallinnoimaa säätiötä, joiden yhteenlaskettu varallisuus on ainakin tuplasti suurempi kuin julkisuudessa olleen Maaseudun Kukkaissäätiön varallisuus.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Lapin yliopiston toistaiseksi viimeisimmässä tohtoripromotiossa 2012 kunniatohtereiksi leivottiin mm. Eduskunnan pääsihteeri, entinen Supon päällikkö Seppo Tiitinen ja kiinalainen professori; Lapissa on harrastettu muutama vuosi innokkaasti Kiinan oikeuden opetusta.

Siitä, keitä tiedekunta voisi kutsua kunniatohtoreiksi, keskusteltiin epävirallisesti jo vuoden vaihteessa 2010-11, jolloin itsekin olin vielä "remmissä. Ehdotin, että tiedekunta kutsuisi kunniatohtoriksi, jos nyt joku sieltä Kiinasta piti vältämättä saada, tunnetun toisinajattelijan ja ihmisoikeustaistelijan Liu Xiaobon, joka tuomittiin vuonna 2009 11 vuoden vankeusrangaistukseen Kiinan kommunistisen puolueen ja valtion vastaisesta toiminnasta.

Norjalaiset olivat aiemmin rohkeita ja menivät ja antoivat Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2010 juuri Liulle! Sattuneesta syystä Liu ei kuitenkaan ilmestynyt Osloon pystiään ja palkintoshekkiään noutamaan.

Perustelin omaa ehdotustani sillä, että Liun valinnalla kunniatohtoriksi Lapin yliopisto ponkaisisi kertaheitolla, ei vain Euroopan, vaan koko maailman tietoisuuteen. Silloin kaikki tietäisivät, että Lapissa on yliopisto ja vieläpä ihmisoikeuksia kunnioittava sellainen.

Jostakin syystä ehdotukseni ei herättänyt - ainakaan virallisissa yliopistopiireissä - vastakaikua. Niinpä sitten mentiin matalan profiilin mukaan ja kunniatohtoreiksi nimettiin joukko mitäänsanomattomia nimiä, kuten entisen salaisen poliisin päällikkö Tiitinen ja mainittu kiinalainen professori, jota ei taatusti voida epällä Kiinan valtion vastaisesta toiminnasta.

Anonyymi kirjoitti...

Ehkäpä Lapissa ajateltiin, että onhan tuo Seppo Tiitinen, entinen Supon pomo, sentään tehnyt ihmisoikeuksien puolustamisen eteen paljon enemmän kuin joku vankeudessa viruva helevetin Liu!

Anonyymi kirjoitti...

Blogisti kirjoitti: "Suomalaiset kunniatohtoriksi promovoitavat olivat lähinä vanhoja poliitikkoja ja/tai tiedekunnan professoreiden vanhoja kavereoia Helsingistä. Ulkomaalaiset "suuruudet" taas olivat tuntemattomia, joista ketään ei taidettu juuri paremmin tuntea".

Kuten edesmennyt Viron presidentti Lennart Meri, josta tuli Lapin yliopiston kunniatohtori vuonna 1999!

Anonyymi kirjoitti...

Olisi kiva tietää, kuka eduskunnaan pääsihteeri, ent. Supon pomo Seppo Tiitistä on esittänyt kunniatohtoriksi. Ettei vain Lapin yliopiston kasvatti Tuomas Pöysti vastapalveluksen toivossa?

Anonyymi kirjoitti...

Valitsijoiden sormia syyhyää päästä kutsumaan Olli Rehn ja Timo Soini promovoitavaksi,ehkä myös teologian ylioppilaat Timo Laaninen ja Kari Peitsamo.


Teologian syvin olemus on opettaa palvelemaan ylempänä olevaa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Poikkeuksia pääsäännöstä toki - onneksi - löytyy, niin kuin Viron presidentti Lennart Meri Lapin yliopiston kunniatohtorina.

Mutta oliko Meri tuolloin 1999 jo ex-presidentti? Hänet olisi pitänyt kutsua kunniatohtoriksi jo v. 1992, jolloin Lapissa järjestettiin ensimmäinen tohtoripromotio ja vihittiin kunniatohtoreita.

Mutta ehkä tuolloin vielä uskottiin, dosentti Paavo Väyrysen ym. tavoin, että Neuvostoliitto ei olekaan vielä lopullisesti kuollut ja kuopattu ja että Baltian maat voivat joutua uudeleen bolshevikkien ikeen alle. Vuonna 1992 Suomessa eletiin vielä Maunio Koiviston aikaan eikä Lennart Merta tai muita virolaispoliitikkoja Suomessa liiemmin ulkopolitiikan johdon piirissä kunnoitettu.

Anonyymi kirjoitti...

Tiettävästi Seppo Tiitistä esitti Lapin oikiksen kunniatohtoriksi tiedekunnan dekaani Matti Niemivuo, pitkäaikainen OM:n lainsäädäntöjohtaja.

Anonyymi kirjoitti...

Lennart Meri oli Viron "toisen tasavallan" presidenttinä 1992-2001.

Anonyymi kirjoitti...

Lennart Meri on julkaissut jo ennen poliittista uraa paljon kirjallisuutta, jota voidaan pitää ainakin puolitieteellisenä tuotantona, ja jolla on yhteys Lappiin.

Esimerkkinä voi mainita vaikka kirjan "Revontulten porteilla".

Lisäksi Lapin yliopistossa on media-alan koulutusohjelma, Lennart Merellä on pitkä ura ohjaajana Viron Yleisradioyhtiössä.

Esimerkkeinä

1955–1961 Eesti Raadios kuuldemängude produtsent, toimetaja.

Filmid

soome-ugri rahvastest ja kultuurist
1970 – "Veelinnurahvas"
1977 – "Linnutee tuuled"
1986 – "Kaleva hääled"
1989 – "Toorumi pojad"
1997 – "Šamaan"

Anonyymi kirjoitti...

Lennartin hatulla oli siis myös tieteellisiä ja "lappilaisia" perusteita. Mutta oliko Tiitisen?

Anonyymi kirjoitti...

Onko herra Sale todella kiskaissut javelinia 50 m?

Käsitykseni tästä miehestä muuttui kertaheitolla. Sopii yrittää 50m.

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka ei tohtorin hattuihin liitykään, kysyn tietääkö joku keskustelijoista onko joku KHO:n hallintoneuvoksista jäämässä eläkkeelle kun virka on auki 1.1.2014 alkaen?

Mielenkiintoista seurata kuka viisas ja oikeudenmukainen tällä kertaa tuleekaan valituksi.

Myös KKO:ssa on väiaikainen esittelijäneuvoksen virka auki.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

"Väliaikaista kaikki on vaan"!

Tässä tapauksessa kuitenkin "määräaikaista", ma. esittelijäneuvoksen virka on haettavana. Esjäneuvoksia taitaa olla KKO:ssa nykyisin yli kymmenen, sitten esittelijöinä on vielä vanhempia ja ihan "tavallisia" (nuorempia) oikeussihteereitä, joita on reilut parikymmentä. Vakinaisten oikeussihteerin virkojen lisäksi KKO:ssa on vielä liuta ma. oikeussihteerin virkoja.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Keskustan pj. Juha Sipilä on kuulemma täyttänyt lupauksensa ja pyöräillyt Ouusta Helsinikiin ja Eduskuntatalolle.

Kovakuntoinen potilas tämä Juha, sillä pyöräreissunsa lomassa viikolla Sipilä poikkesi - pyörällä varmaan - kepun kesäkokouksessa Mikkelissä, jossa hän myös "väitteli" torilla Jyrki Kataisen kanssa! Mikkelin lenkistä tuli Juhalle ylimääräinen lenkki.

Anonyymi kirjoitti...

Kevyesti polkee Juha,
Juhalla on allaan...sähköpyörä!

Anonyymi kirjoitti...

Eihän tuo Juhan tempaus ole mitään puolueen vanhan isännän ja kunniapuheenjohtaja Pate Väyrysen saavutuksiin. 2-3 viimeisen vuoden aijana Pate on kiertänyt vaalikampanjoiden takia koko maan pariin kolmeen kertaan käyden jokaisessa kunnassa. Pate tosin teki matkaa autolla, mutta toisaalta suorituksen arvoa nostaa se, että mukana vieressä istui Vuokko - rasittavia matkoja siis kerta kaikkiaan!

Anonyymi kirjoitti...

Niinhän se on, että KEPU PETTÄÄ AINA!

Anonyymi kirjoitti...

Ilta-Sanomien lööpeissä Juha Sipilän "kova pyöräilyurakka" ohtitti Tero Pitkämäen heittämän maailman kärkituloksen 89,06!

Anonyymi kirjoitti...

Lennart Meri (s. 1929) sai kunniatohtorin arvon Lapin yliopistossa 70-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi. Helsingin yliopiston kunniatohtoriksi hänet promovoitiin vuonna 1986.

Anonyymi kirjoitti...

Tiitinen on informaatio-oikeuden asiantuntija, hänellä on kaikki oleellinen tieto erään aikakauden poliittisista päättäjistä.

Lisäksi Sepolla on salainen ase, hänen puolisonsa, jota ei ole koskaan esitelty julkisessa sanassa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kyllä Salenkin sitten pitää saada se hattu Lapista tasan viiden vuoden päästä!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

"jota ei ole koskaan esitelty yleisessä saunassa"', niinkö se oli?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Mitä enemmän jäbä piilottaa ja salaa virassaan tietoa, sitä varmemmin hänet jubiloidaan informaatio-oikeudellisiin perusteilla....

Anonyymi kirjoitti...

"Onkohan se Salen kateissa ollut gradu muuten jo löytynyt ja luovutettu, noin 40 vuotta myöhässä, Turun oikeustieteelliselle tiedekunnalle?"

Ei ole gradua koskaan ollutkaan. 40 vuotta sitten Turun oikeustieteellisessä tiedekunnassa ei tehty graduja. Sen takia sieltä ei löydy kenenkään graduja siltä ajalta. Pienempiä tutkielmia tehtiin, jotka annettiin professorille tarkistettavaksi ja arvosteltavaksi. Tiedekunnalle ei siihen aikaan luovutettu mitään tutkielmaa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Helsingin oikiksessa n. 45 vuotta sitten nämä graduja vastaavat tutkielmat kyllä luovutettiin tiedekunnalle. Mitään järjestelmälllistä säilystä niille ei tosin tainnut silloin olla,mutta kyllä noita vanhoja tutkielmia on edelleen tallella tiedekunnan tiloissa. Turussakin on kateissa ja kaipailtu vain tätä yhtä gradua eli juuri Niinistön tekemää.

Anonyymi kirjoitti...

"Turussakin on kateissa ja kaipailtu vain tätä yhtä gradua eli juuri Niinistön tekemää."

Ei pidä paikkaansa. Turun oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani Mähösen mukaan opinnäytetöitä on Turussa säilötty vasta 1970-luvun lopulta lähtien:

"Turun yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta kerrotaan, että 1974, kun Sauli Väinämö Niinistö sieltä valmistui oikeustieteen kandidaatiksi, ei opiskelijoilta edes vaadittu pro gradu -tutkielmaa.

- Ei se ole kadonnut vaan se on opinnäytetyö, jota ei ole säilytetty tiedekunnassa, täsmentää tiedekunnan dekaani Jukka Mähönen.
...
Käytäntö oli, että professori joka arvosteli tutkielman, palautti sen opiskelijalle ja antoi siitä merkinnän opintorekisteriin. Yliopistolla on kattavat kokoelmat opinnäytetöistä vasta 1970-luvun lopulta lähtien."

http://www.iltalehti.fi/presidentinvaalit/2012020115148611_pd.shtml

Anonyymi kirjoitti...

Siis Saulin gradu saa jää kateisiin ikuisksi ajoiksi, vaikka kappale siitä on Salella itsellään! Mitähän salaista sinä mahtaa olla, kun sitä ei uskalleta kiikuttaa tiedekunnan "aarteistoihin"?