perjantai 30. elokuuta 2013

767. Ideointia

                                                    Kypsää kauraa

1. Presidentti Tarja "Tarska" Halosella näyttää olevan selkeästi tekemisen puutetta. Hänet on ikuistettu Hakaniemen kadulla tonkimassa roskalavalta kierrätykseen kelpaavia pannuja, kattiloita ja muuta sellaista roinaa. Eiköhän ex-pressalle sentään pitäisi keksiä valtiovallan toimesta hiukka laadukkaampaa tonkimista!

2. Nyt on uutisoitu, että USA:n ulkoministeri Kerryllä on todisteet siitä, että presidentti Assadin joukot ovat käyttäneet Syyrian sodassa kemiallisia aseita. Näytteitä kuulemma aiotaan lähettä Suomeen tutkittavaksi. Mutta kyllä niitä näytteitä voidaan vielä tutkia paikan päällä Damaskoksessakin.

3. Ehdotankin, että Suomen valtio sopii Kerryn kanssa siitä, että tekemisen puutteesta kärsivä Tarja Halonen lähetetään Syyriaan USA:n valvonnassa tonkimaan ja selvittämään, onko sodassa tosiaan käytetty kemiallisia aseita, missä niitä olisi käytetty ja millaisia aseita. Siellä ne roskalavat ja muut kaatopaikat odottavat reipasta tonkijaansa! Matkakumppanikseen Tarja voisi ottaa mukaan toisen tehopakkauksen ja tunnetun tonkijan, Elisabeth Rehnin.

4. Hallituksen rakenneuudistuksesta ja työmarkkinajärjestöjen tänään alustavasti sopimasta keskitetystä tulopoliitisesta ratkaisusta eli Tuposta riittää juttua vielä pitkäksi aikaa. Kun kaiken piti olla selvää, Matti Röngän vieraaksi YLE:n tv-uutisiin ilmaantui eräänlaisena pahan ilman lintuna ammattilitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne. Hän kertoi, ettei ole vielä lainkaan varmaa, tuleeko Pro  - joskus kahdeksan viikon kuluttua - hyväksymään nyt sovitun Tupon. Näin siitä huolimatta, että Tupo antaisi ensimmäisenä vuonna kaikille palkansaajille tilipussiin suuruteen (vrt. Timo Soinin "Timon tilipussi")  katsomatta yhtä suuren korotuksen eli 20 euroa per kuukausi.

5. Tuollaisen tulosovun luulisi kelpaan myös Prolle, mutta mitä vielä: vastaan ne aikovat vaan pullikoida. Ehdotankin harkittavaksi, olisiko Pron syytä muuttaa nimensä, uusi johdonmukainen nimi olisi Contra.

6. Rakenneuudistuksen ja erityisesti siihen olennnaisena osana kuuluvan kuntarakenneuudistukselle ilmaantuu halukkaita kaatajia eri puolilta. Yhden näistä piireistä, jonka vastahanka ei tässä suhteessa enää ketään yllätä, muodostavat perusoikeusoppineet, joita myös perusoikeusfundamentalismista on toisinaan epäilty. Tämän porukan itseoikeutettu nokkamies on akatemiaprofessori Kaarlo Tuori, joka yritti jo keväällä kannattajineen kaataa kuntarakenneuudistusta koskevan lakihankkeen perustuslain vastaisena. Tuorilaiset kuitenkin hävisivät kamppailun, sillä kesäkuussa perustuslakivaliokunta totesi, tosin harvinaisen äänestyspäätöksen jälkeen, että kuntarakennelaki voidaan viedä eteenpäin tavallisena lakina eikä perustuslain säätämisjärjestystä tarvita.

7. Tänään HS:ssa Kaarlo Tuori uhoaa, että hallituksen eilinen ehdotus kuntien pakkoliitoksista pakottaa arvioimaan uudestaan koko kuntarakennelain; Tuori tuntuu siis haluavan revanssin kesäkuussa hallituksen esityksellle perustuslakivaliokunnassa kärsimälleen tappiolle. Tuori oudoksuu myös ajatusta seudullisista kansanäänestyksistä, joiden tulosten perusteella hallitus voisi pakottaa kunnat liitoksiin. Tällaisia seudullisia äänestyksiä ei Suomessa ole aiemmin järjestetty, vaan kuntaliitoksiin liittyvät kansanäänestykset ovat olleet kuntakohtaisia.

8. Kaarlo Tuorin mukaan isojen keskuskuntien asukkaat päättäisivät asioista pienten kuntien asukkaiden puolesta.  Hänen mukaansa "kyse on samasta, jos Saddam Hussein olisi aikoinaan ehdottanut, että järjestetään kansanäänestys Kuwaitissa ja Irakissa siitä, liitetäänkö Kuwait Irakiin".

9. Värikästä kieltä, toden totta! Tuori saattaa olla "seutuäänestysasiassa" - ainakin pykälien tiukan muodollisen tulkinnan mukaan - oikeassa. Kuitenkin hieman ihmetyttää, että aikaisemmin niin hurjan edistyksellisenä lakimiehenä tunnetusta Kaarlo Tuorista on vanhemmiten tullut kaikkien järkevältä tuntuvien uuditusten kiivas vastustaja, joka tuntuu haluavan heitellä kapuloita rattaisiin vain heittelemisen ilosta aina, kun siihen on sangen tulkinnanvaraisten pykälien mukaan hänen mielestään hiukankin aihetta. 

10. Kaarlo Tuorille ja hänen hengenheimolaisilleen perusoikeusjuristeille pitisi kyllä löytää joitakin hiukka mielekkäämpiä tutkimuskohteita. Yksi sellainen olisi työmarkkinajärjestöjen hämmästyttävän vahva rooli yhteiskunnassa. Mainitut järjestöt ovat ottaneet tai niille on suorastaan tyrkytetty (delegoitu) sellaista lainsäädäntövaltaa, joka perustuslain mukaan kuuluu yksinomaan lainsäätäjälle eli eduskunnalle. Muissa pohjoismaissa ja useimmissa muissakin maissa työmarkkinajärjestöjen rooli yhteiskunnassa on paljon vaatimattomampi kuin Suomesssa. Esimerkiksi työntekijöiden eläkeiästä päätetään parlamentissa ja laissa, ei työmarkkinajärjestöjen pomojen hämärissä kabinettikokouksissa, kuten Suomessa tapahtuu.

11. Eikö tämä ole selvästi perustuslain vastaista? Perustuslaista ei taida edes löytyä sanaa ja käsitettä "työmarkkinajärjestöt" tai "työmarkkinat". Kuitenkin nuo järjestöt tuntuvat mellastavan mielin määrin lainsäädännön parissa ja käyttävän tosiasiallisesti perustuslain mukaan yksinomaan lainsäätäjälle kuuluvaa valtaa. Tässäpä olisi Tuorille ja muille valtiosäntöoppineille tutkimuskenttää kerrassaan!29 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja sanoi...

2000 euroa/kk ansaitsevalle 20 euron kk-korotus ja 2 arkipyhän siirto viikonlopulle tekee vuositason vaikutuksen negatiiviseksi.

Ja mitä enemmän ansaitsee, niin sitä enemmän vuosipalkka laskee noilla arkipyhäsiirroilla. :D

http://www.kotimaa24.fi/uutiset/politiikka/12339-kirkko-mukana-tyoellisyys-ja-kasvusopimuksessa

Nyt viimeistään kannattaa erota kirkosta.

Anonyymi kirjoitti...

Kummallista yhteiskuntakritiikkiä? Mitä se blogiin kuuluu, kaivaako joku entinen pressa jotain metalliromua. Onko se jotenkin iso epäkohta. Pitääkö siitä yöunet menettää? - Yksi lysti mitä Tarska tekee, aina menee väärin.

Anonyymi kirjoitti...

Puolustan blogistia anonyymin ihmettelyltä. Esim Yhdysvalloissa virasta väistynyt pressa on perinteisesti näkyvissä tehtävissä maataan edustamassa. Mara keskittyi kautensa jälkeen rauhanhommiin ja jätti roskalava.com:n tuotteet muille. Tarska osoittaa olevansa juuri niin juntti, kuin pressakaudella huomattiin. Joko sivusto www.eroademareista.fi on avattu?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kyllä meidän kaikkien tulee sen verran kunnioittaa Tarskaa, että seuraamme, mitä hänelle kuuluu, missä mennään ja mitä milloinkin tongitaan!

Sitä paitsi tämä blogi ei suinkaan keskity vain "yhteiskuntakritiikkiin", vaan kyllä tääällä on käsitelty paljon myös hullunhauskoja teemoja, joista "Tarska roskalavalla" ja muut Tarskan tempaukset kuluvat merkittävimpiin.

Tarskan merkitys oli jo pressana lähinnä viihteellistä laatua, ja sama meininki tuntuu edelleen jatkuvan.
Tarska oli tänään TV:n1:ssä Korkin Ykkösaamussa "syyskauden avaaajana, ja jollen nyt ihan väärin muista, niin samassa ohjelmassa Tarska oli muutama kuukausi sitten "kevätkauden päättäjänä."

Tulikin mieleen, että kyllä YLE:n tai Maikkarin tulisi panna pystyyn Tarskalle ihan ikioma talk show -ohjelma liittyen vaikka kokkaamiseen ja keititiön, kun noita saakelin kokkiohjelmia tunkee nykyisin ulos vähän joka tuutista! Miten olisi esim. talk show-ohjelma nimeltä "Penan keittiössä ja vähänkin minunkin"?

Tässäpä oli taas yksi hyvä idea toteutettavaksi ja ihan ilmatteeks!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä että on Tuorin kaltaisia kriittisiä tarkastelijoita. Näyttää niitä olevan monella muullakin oikeundealalla, he he

Anonyymi kirjoitti...

Ny helepotti, kun Teemu ilmoitti, että "vielä yksi kausi ja Sotsin kisat"!

Tätä "vielä yhtä kautta" me olemme saaneet jännittää Teemulta jo kohta 10 vuotta, mutta koskaan Teemu ei ole pettänyt odotuksiamme - eikä tule pettämään tämän jälkeenkään.

Teemun on pakko palata kaukaloon vuosi vuoden jälkeen, jotteivät seiskat ja muut humpukinlehdet saa yliotetta vihjailuillaan Teemun taustoista ja muusta yksityiselämästä.

Missäs ne vuoden 2018 talviolympialaiset taas pidetäänkään?

Anonyymi kirjoitti...

Jos kuntaministeri Henna Virkkusta on uskominen, niin perustuslakivaliokunta hyväksyi jo kesäkuussa kuntarakennelakiin ne pakkopykälät, joista Tuorin Kalle nyt kritisoi hallituksen rakenneuudistuspakettia. Tuori on siis kritiikkeineen jälkijunassa.

Anonyymi kirjoitti...

Teemu "Pappa" Selänne on toki yhä rautaisessa kunnossa...

Anonyymi kirjoitti...

Turhan tavarankeruun ja poisheittämisen kritiikki on siis viihdettä?

Anonyymi kirjoitti...

Tämän hallituksen toimenpiteillä saadaan tuplata roskisdyykkareiden joukko.
Tervetulleita on pienellä eläkkeellä elävien, työttömien , vajaakuntoisten ja opiskelijoiden valtaamille roskalavoille kaikki entiset ja nykyiset pressat, ministerit, virka- luottamusmiehet.
Sitten kun Sailaksen veljekset joutuu elantonsa hakemaan roskiksesta on syytä tarkistaa politiikan suunta.

Anonyymi kirjoitti...

Viksut pärjää aina...

Siru Pola kirjoitti...

Onko Manu tehnyt jotain jättäydytyään pois tasavallan presidentin tehtävistä. Tietääkseni ei ainakaan mitään hyödyllistä. Maran tekemä hyödyllisyys on kyseenalaista.
Mutta ekosysteemin säästäminen on koko ihmiskunnan elinehto.

Anonyymi kirjoitti...

Muuten, kaikille kolmelle ex-presidentille on yhteistä yksi asia: jokaisella on vain yksi lapsi eikä tiettävästi yhtään lapsenlasta. Onneksi siis mitään dynastiaa ei päässe syntymään, ja se ekosysteemikin säästyy.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kaksi juristia vastakkain: Vladimir Putin perää Barack Obamalta todisteita Syyrian väitetystä kaasuiskusta.

Kolmas juristi eli Sauli Niinistö joutuu viikon kuluttua ratkaisemaan Tukholmassa Obaman tavatessaan, asettuuko hän Syyria-kiistassa Putinin vai Obaman puolelle. Baltian maiden kolme pressaa, jotka myös tulevat Tukholmaan, ovat jo ilmoittaneet antavansa täyden tukensa Obaman ja USA:n suunnittelemalle Syyria-pommituksille.

Anonyymi kirjoitti...

Kolmikantahän päättää palkat, verot, eläkkeet, pekkaset, pitkänperjantain, loppiaisen jne.
Vapunpäivästä Kaksonen Kyösti Kanervan kin syntymäpäivän päärahoittaja.

Eikä siinä vielä kaikki, puolueettomissa ja riippumattomissa työeläkeasiain, tapaturma, sosiaaliturva ym. muutoksenhakulautakunnissa työkyvyttömyydestä tai työttömyydestä päättää valtion (stm) ja työmarkkinoiden puolueettomat "palkamurhaajat" palkkionmetsästäjineen.

Keskipohjalainen kirjoitti...

Rauhannobelisti Barack Obama päätyi sitten kysymään kongressilta lupaa Syyria-iskuun. Hyvä niin, näillä näkymin. Ilmeistä kai on, että kemiallisia aseita on käytetty, mutta kumpi osapuoli niitä käytti vai perätikö molemmat?

Täällä yksi näkemys (AP:n toimittajan infoa, vaikka tuota "infowars" -sivustoa kai joskus kyseenalaistetaan):

http://www.infowars.com/exclusive-syrians-in-ghouta-claim-saudi-supplied-rebels-behind-chemical-attack/

Anonyymi kirjoitti...


Edistääkö vapaamuurari veljensä uraa?


http://www.hs.fi/talous/Edist%C3%A4%C3%A4k%C3%B6+vapaamuurari+veljens%C3%A4+uraa/a1378010776088

Listat ajantasalle ja tuomioistuinten sivuille.

Anonyymi kirjoitti...

Vapaamuurarituomari ei edistä veljensä "uraa", vaan joko asianosaisena tai asianosaisen asiamiehenä oikeudessa olevan veljensä asiaa.

Anonyymi kirjoitti...

Onhan se todella hälyttävää, jos esim. jonkin pikkukaupungin käräjäoikeuden tuomari ja samalla paikkakunnalla toimiva asianajaja ovat vapaamuurariveljiä samassa losissa! Tällaisia tapauksia löytyy.

Anonyymi kirjoitti...

Työmarkkinajärjestöjen valta ei ole perustuslain vastaista vaan perustuu perustuslaissa turvattuun yhdistymisvapauteen ja sananvapauteen.

Lait säädetään Suomessakin eduskunnassa eikä esim. Elinkeinoelämän keskusliitossa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Näin on eikä kukaan ole vaatinut ammattiyhdistysliikkeen tai työmarkkinajärjestöjen lakkauttamista, en minä ainakaan.

Vaikka lait säädetään eduskunnassa, niin kaikki toki tietävät, em. anonyymiä ehkä lukuun ottamatta, että hallitus ja eduskunta ovat luovuttaneet/delegoineet KÄYTÄNNÖSSÄ lainsäädännöstä päättämisen etukäteen työmarkkijärjestöille kolmikannan nimissä. Eduskunta joutuu sitten vain muodollisesti jälkikäteen siunaamaan työrmarkkinajärjestöjen sopimukset laieiksi.

Muissa pohjoismaissa ei tunneta suomalaista kolmikantaa, tuskin muuallakaan maailmassa.

Keskipohjalainen kirjoitti...

Blogisti kirjoittaa: "Vaikka lait säädetään eduskunnassa, niin kaikki toki tietävät, em. anonyymiä ehkä lukuun ottamatta, että hallitus ja eduskunta ovat luovuttaneet/delegoineet KÄYTÄNNÖSSÄ lainsäädännöstä päättämisen etukäteen työmarkkijärjestöille kolmikannan nimissä. Eduskunta joutuu sitten vain muodollisesti jälkikäteen siunaamaan työrmarkkinajärjestöjen sopimukset laieiksi."

Niin totta tuo ylläoleva. En tiedä, lipsahtiko SAK:n pj:n Lauri Lylyn suusta vahingossa pari kolme päivää sitten tieto, että ns. TUPO-tulos oli pienen piirin (ja tietysti maamme hallituksen, ainakin pm:n ja vvm:n) tiedossa jo neljä viikkoa sitten. Jossain töllöttimen lukuisista (lue: liiallisista toisiaan toistavista) uutisista hän tuon paljasti.

"Helppohan" siinä oli sitten hallituksen tehdä valonnopeudella rakenneuudistuspäätöksiä, joissa tosin on jälleen sekä tulkinta- että tiedottamissekoilua jo todettuna ja lisää tulossa, oletan.

Anonyymi kirjoitti...

Lahjuksien vastaanottamisesta tuomittu kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg saa jatkaa tehtävässään.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoo osasyyksi ratkaisulleen sen, että Ståhlberg on toiminut moitteettomasti vuonna 2010 oikeusministeriöltä saamansa huomautuksen jälkeen.

Hm, mistähän ministeri tietää, miten "moitteettomasti" PS on toiminut 2010 saamansa huomautuksen jälkeen? Tietää varmuudella vain, ettei PS ole toistamiseen "narahtanut" mistään.

Anonyymi kirjoitti...

Äskeisen anonyymin kommenttiin lisäyksenä linkki juttuun

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2013/09/02/ministeri-ylelle-lahjuksista-tuomittu-virkamies-saa-jatkaa-tyossaan/201312180/12

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Oikeusministerillä tosi oudot "perustelut" päätökselleen:

Toivon ja uskon, että hän on läksynsä oppinut, Henriksson sanoo.
- Katsomme, että ei ole syytä mennä nyt niin pitkälle, että tekisimme päätöksen irtisanomisesta, Henriksson sanoo.

MInisteri on siis tarkastellut asia yksinomaan Ståhlbergin ja "rangaistuksen riittävyyden" kannalta.

Ministeri sivuutti täysin sen, miltä asia näyttää kuluttajariitalautakunnan toiminnan uskottavuuden kannalta, kun sitä johtaa lahjusrikkomuksista tuomittu henkilö.

Virkasuhteen irtisanominen ei ole lisärangaistus, niin kuin ministeri ilmeisesti kuvittelee.

Anonyymi kirjoitti...


No niin, Ståhlberg sai puhtaat paperit Henrikssonilta. Mitenkähän olisi vastaavassa virassa käynyt jos nimi olisi ollut Nieminen tai Virtanen. Kyllä oli Anna-Majan selitys illan A-studiossa vertaansa vailla. On Pauli ollut kunnolla huomautuksen jälkeen ja ei ole käsitellyt tiettyjä asioita. Eikö Anna-Majalla tullut mieleen että puheenjohtajalla on vähän rajoitettu toimenkuva tehtävien osalta. Pitäskö palkkaa tarkistaa. Huom ei ylöspäin, vaan alaspäin.

Anonyymi kirjoitti...

Ministeri vähättelee koruptiota. Puhe subjektiivisen puolueettomuuden puuttumisesta ei ole raykaisevaa, sillä kyllä tuon tason virkamieheltä on edellytettävä myös ehdotonta objektiivista puilueettomuutta!

Anonyymi kirjoitti...

Ministeri vetoaa kolmeen vuoteen, jotka on kuluneet Ståhlbergin kärähtämisestä. Mikä määräaika tuo on tuomitun eduksi? Kaikenlaisia tolvanoita on ministeriksi nimitetty.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tässä A-Studion perusteellinen juttu v. 2010 Ståhlbergin Tsekin ja Saksan lahjusmatkoista, karmeaa kuunneltavaa ja nähtävää! Mukana matkalla oli myös - tietenkin - RAY:n puheenjohtaja Jukka Vihriältä. Hänen omaa juttuaan puidaan nyt hovioikeudessa, siellä Hgin HO:ssa tietenkin.

http://yle.fi/uutiset/lahjuksista_tuomittu_viranomainen_saa_jatkaa_tehtavassaan/6809882

On selvää, ettei Pauli Ståhlbergilla ole enää todellisuudessa minkäänlaista uskottavuutta johtaa kuluttajariitalautakuntaa - sanoipa oikeusministeri mitä tahansa häntä puolustellaakseen.