maanantai 11. elokuuta 2014

862. Zürichin EM-kisat alkavat


1. Yleisurheilun Euroopan mestaruuskilpailut (EM-kisat) alkavat huomenna Zürichin maineikkaalla Letzigrundin stadionilla (kuva yllä). Suomesta kisoihin on ilmoitettu 42 urheilijaa, joista kolme on kotiin jääviä varaedustajia. Tiedotusvälineiden urheilutoimituksia näyttää tälläkin kertaa vaivaavan tietynlainen yltiöoptimismi siitä, miten suomalaisurheilijat tulevat kisoissa pärjäämään. Katsotaanpa hieman, miten huomenna kilpailevien suomalaisten voidaan arvioida menestyvän.

2. Heti kisojen ensimmäisenä päivä eli huomenna tiistaina stadionilla kilpailee 14 suomalaisurheilijaa. Ensimmäisenä urakkansa aloittaa kuulantyöntäjä Arttu Kangas, joka tavoittelee finaalipaikkaa kuulantyönnön karsintakilpailussa. Kuulafinaalin tulosraja on 20,10. Sen tuskin ylittää 10 työntäjää enemmän. Näyttää melko selvältä, että Arttu Kankaan kunto ei edellyttä  kuin hieman päälle 19 metrin päälle olevaa tulosta. Tuollaisella tuloksella Kangas karsiutuu loppukilpailusta. 

3. Arttu Kangas työnsi heinäkuun alussa Kyröskosken kuulakarnevaaleilla ennätyksensä 19.74, joka puuttuu "vain" vajaat kaksi metriä Reijo Ståhlbergin nimissä edelleen olevasta SE-tuloksesta 21,69. Ståhlberg työnsi mainitun tuloksensa vuonna 1979, mutta ei menestynyt arvokisoissa kummoisesti. Tuohon aikaan yleisurheilijoiden mahdollista dopingin käyttöä ei testattu. Mika Halvari (synt. 1970) on työntänyt hallissa 22.09, joka on Pohjoismaiden ennätys, mutta sisähallituloksia ei hyväksytä virallisiksi SE-tuloksiksi. Mika Halvari voitti 1995 sisäratojen MM-kisat ja sijoittui hopealle ulkoratojen MM-kisoissa Göteborgissa 1995.

4. Naisten seiväshypyssä viikko sitten uuden SE:n (451) hypännyt Minna Nikkanen selvittää EM-kisoissa karsinnan. Loppukilpailussa jotkut odottavat - kuinkas muuten - Minnalta jopa mitalia, mutta tämä jää kyllä haaveeksi. Minna Nikkanen ei ole aiemminkaan osoittanut olevan suurkilpailujen nainen, joten veikkaan, että hän jää seipään loppukilpailussa 440-450:n tuloksella sijoille 7-10. Nikkasella ei ole riittävästi voimaa ja hänen teknikkansa alkaa kangerrella tai pettää, kun rima nousee 450:een.
6. Seppo Rädyn valmennettava Oona Sormunen kilpailee huomenna naisten keihäänheiton karsinnassa. Vaikuttaa siltä, että Sormunen, jonka ennätys on hieman yli 60 m,  ei selvitä karsintarajaa 57,50, vaikka on heittänyt tällä kaudella 58,43, vaan jää karsintajasta metrin tai pari. MM-tittelin vienee kaksinkertainen olympiavoittaja (Peking 2008 ja Lontoo 2012) tsekkiläinen Barbora Spotakova, jonka ennätys on 72,28.
7. Jussi Kanervo ja Oskari Mörö jahtaavat jatkopaikkoja 400 metrin aitojen alkuerissä. Kanervo aitoo ensimmäisessä alkuerässä ja Mörö juoksee neljännessä erässä. Mörö, joka juoksi ennätyksensä Kuopion Kalevankisoissa reilu viikko sitten, selvinee välieriin, muttei finaaliin. Kanervo ei pääse välieriin.
8. Mediassa paljon hehkutettu Hanna-Maari Latvala starttaa huomenna  naisten 100 metrin alkuerissä. Latvala juoksee kolmannessa erässä. Hän voi, hyvällä onnella, selvitä välieriin, mutta loppukilpailupaikka jää kyllä satasella Latvalalta haaveeksi. 

9. Jukka Keskisalo ja Janne Ukonmaanaho ovat mukana 3 000 metrin estejuoksun alkuerissä. Keskisalo juoksee ensimmäisessä erässä ja Ukonmaanaho toisessa erässä. Lyhyen tauon jälkeen kilparadoille paluum tehnyt Jukka Keskisalo, joka voitti yllättäen Euroopan mestaruuden vuonna 2007, selviytynee loppukilpailuun, sen sijaan Ukonmaanaho karsiutunee. Finaalissa Keskisalo päässee sijoille 6-8.
10. Kolmiloikkaaja Aleksi Tammentie kilpailee huomenna karsintakilpailussa. Finaalin karsintaraja on 16,65 metriä, joka voi jäädä Tammentieltä ylittämättä.
11. Aamupäivän päätteeksi kolmikko Nooralotta Neziri, Matilda Bogdanoff ja Ida Aidanpää starttaa 100 metrin aitojen alkueriin. Bogdanoff juoksee ensimmäisessä erässä, Aidanpää kolmannessa erässä ja tänä kesänä vihdoin yhden kerran 13 sekunnin rajan alittanut Neziri (SE-tulos 12,98) juoksee neljännessä erässä. Suomalaisista vain Neziri selviytynee välieriin, mutta finaalipaikka, mitalista puhumattakaan, voi jäädä hänelle haaveeksi.
12. Tiistain iltakilpailuissa Suomen EM-joukkueeseen aika yllättäen Kalevan Kisoista selviytynyt Katri Mustola (aika 53,20) juoksee naisten 400 metrin alkuerissä. Hänellä ei ole mahdollisuuksia alkueristä jatkoon.
13. Eetu Rantala joutuu kovaan seuraan miesten 100 metrin alkuerissä. Hänen alkuerässään  juoksee mm. ranskalainen Euroopan mestari Christophe Lemaitre, jonka ennätys on 9,92. Tällä kaudella Lemaitre on juossut satasen aikaan 10,13. Rantala ei selviytyne välieriin.

14. Katsotaan huomenna, miten suomalaisille käy ja jatketaan sitten päivä kerrallaan näitä kisaveikkauksia. Selvää lienee, että Suomen kisajoukkueesta vain 2-3 urheilijalla (Tero Pitkämäki, Antti Ruuskanen ja Sandra Eriksson) on realistisia mahdollisuuksia mitaleille ja 4-5 urheilijalla lisäksi pistesijoille. Reilulla puolella suomalaisista kilpailijoista ei ole etukäteen arvioiden juuri minkäänlaisia mahdollisuksia selvitytyä karsintaa tai alkueriä pidemmälle. Tähän joukkoon kuuluvat esimerkiksi Suomen kolme viestijoukkuetta, joissa jokaiseen kuuluu viisi urheilijaa. Nuorille urheilijoille EM-kisamatka on kuitenkin hyvä tilaisuus  hankkia kokemusta.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Urheilu on ooppiumia (tyhmälle) kansalle.

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä, tuleekin mieleen, että nämä(kin) kisat ovat tarkoitettu .....näille Suurille (laji-yms) Johtajille, jotta he pääsevät veronmaksajien rahoilla pätemään/panemaan ***** -tähden hotelleihin ja niiden tuomiin etuisuukssiin...niin, vaimothan ovat tietty kotoisasti kotimaassa eli hyvin panee. No, ei näihin SUURIIN JOHTAJIIN naisia kuulune...

Toipila kirjoitti...

Eiks Stubb'ia olekaan valittu mihinkään lajiin?

Jos ei, niin treeniä vaan lisää.

Anonyymi kirjoitti...

Teinit jonottavat kokoomuksen kokouksissa päästäkseen ottamaan selfien itsestään ja Stubbista. Antti Rinne ajaa pieni- ja keskituloisten lapsiperheiden ja eläkeläisten asiaa. Mutta eivät nämä pientuloiset eläkeläiset halua päästä selfiekuvaan yhdessä Rinteen kanssa. Tässä taitaa olla ensi kevään eduskuntavaalien suunta: nuoret äänestävät kokoomusta ja jotkut 10 euron eläkekorotuksestaan "innostunet" eläkeläiset kenties demareita.

Anonyymi kirjoitti...

Onko blogisti huomioinut juoksija Kristiina Mäen, Suomen ja Tsekin kaksoiskansalaisen ? Saattaa ottaa Tsekille mitalin.

Anonyymi kirjoitti...

Nähtäväksi jää. Blogistimme n osoitaunut ihan käypäiseksi urkeilukommentaatoriksi.

Anonyymi kirjoitti...

Minä näin olympiastadionilla, kun Virén juoksi Maailmankisoissa, juuri ennen Montrealin olympialaisia, huiman maailman kärkiajan. Olympialaisten väillä oli pitänyt aika vaatimatonta tulostasoa, mutta silloin säväytti: "jumalauta, se on aivan kaameen kovassa kunnossa!"

Näin minä monta muutakin 70-luvun suoritusta maamme yleisurheilijoilta. Mikähän siinä on, etteivät nämä tämänpäiväiset jaksa kauheasti kiinnostaa? Kepin voisivat heittää oikein pitkälle, eikä sitä välttämättä kannattaisi hakea takaisin. Sveitsi on paska maa.

-RR

Anonyymi kirjoitti...

Hm, veritankkaus on nykyisin kielletty; sitähän Kaarlo Maaninka tunnusti rehdisti käyttäneensä. Olisiko selitys siinä.

Kamunen kirjoitti...

Jos isi ja äiti toivoessaan lapselle suurta menestystä urheilukentillä antaa hänelle nimeksi Kauko Kuulanpukkaaja, niin menestys ei ole sillä selvä, mutta jos porvoolaisen syntyperäinen tuotemerkki olisi Satu Tajunen, niin eikö voisi kuvitella hänen tietään voitavan ohjata kohti jonkin puolueen rautanyrkkiyttä?

Mistä ero mahtaa johtua? Siitäkö että valtakunnan älyllinen politiikka vielä EU-ajallakin pohjautuu Vanhan testamentin arvopohjaan? Silloin ihmisen kohtalon sanottaisiin olevan aika pitkälle ennaltamäärätyn, niinpä jos sait nimeksi esim. Pönkkö ja luulit kelpaavasi ns. ajattelijaksi, niin sille sanottiin puuhevostenkin nauravan.

Ehkä vastaus tulee Itellassa, ei kun Postissa.

Anonyymi kirjoitti...

Ei oikein jaksa kiinnostaa mitkään yleisurheilun Em-kisat, kun on hädintuskin toipunut upeista futiksen MM-kisoista. On se vaan niin että jalkapallo on elämää suurempaa, ja muut urheilulajit pakkopullaa. Miesten keihään finaalin voisi katsoa, eipä juuri muuta. Ei yksinkertaisesti kiinnosta.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, tokihan Alex Stubbin shortsit ja twiittaus tai Antti Rinteen vatsanseudun ympäryysmitan "kehitys" kiinnostavat suomalaista perusäänestäjää paljon enemmän kuin täysin turhat EM-kisat!