torstai 14. elokuuta 2014

864. Kolmas päivä Zürichin EM-kisoissa

1. Eilen illalla Oskari "Osku"  Mörö yllätti hyvin myönteisesti selvitymällä - vastoin blogistin odotuksia - 400 metrin aitajuoksun finaaliin. Hän paransi kisoissa ennätystään jo toisen kerran ja hänen eilinen aikansa 49,08 on uusi Suomen ennätys. Edellinen SE oli Ari-Pekka Latulla 49,36 ja tehty toistakymmentä vuotta sitten.

2. Aitojen loppukilpailu juostaan huomenna perjantaina. Pääsisikö Mörö jopa mitalleille? Vaikea uskoa, vaikka hänen hänen välieräaikansa olikin koko joukon neljänneksi paras. Mörön erän voitti ja ja parhaan ajan kaikista urheilijoista sai Viron Rasmus Mägi 48,54. Häntä voidaan pitää pitkien aitojen voittajasuosikkina.

3. Virolla menee kisoissa muutenkin hyvin ja toistaiseksi Suomea paremmin. Eilisessä kiekonheittokisassa hopealle sijoittui  Gerd Kanter, jolle mitali arvokisoiss (olympia-, MM- sekä EM-kisat) oli jo peräti kymmenes. Kanter voitti olympiakultaa Pekingin kisoissa 2008.

4. Hannamari Latvala ja Eetu Rantala eivät yllättäneet 100 metrin eilisissä välierissä. ainakaan positiivisesti. heidän juoksunsa meni turhaksi repiseksi, kun huomaisivat, että kanssakilpailijat sekä vasemmalla että oikealla viuhtoivat heitä nopeammin. Kummankin ajat, Latvala 11,57 ja Rantala 10,54, olivat pettymyksiä ja molemmat jäivät erissään seitsemänneksi.

5. Tänään on jo ehditty heittää moukari A-ryhmän karsinta. Siinä Tuomas Seppänen heitti omaan tasoonsa nähden tyydyttävästi, tulos 74,37; karsintaraja on 75 metriä. Toisessa ryhmässä heittää David Söderberg, jonka voidaan odottaa pääsevän loppukilpailuun.

6. Hannamari Latvala viuhtoi äsken 200 metrin alkuerässä jatkoon kesän parhaalla ajallaan 23,13. Matkan välierät juostaan illalla ja siinä odotellaan Latvalan pääsyä huomenna juostavaan loppukilpailuun. Vaikka Latvalan aika oli alkuerien seitsemänneksi paras, en jaksa uskoa hänen pääsevän finaaliin. Sen verran jäykkää repimistä Latvalan juoksu näyttää edelleen olevan.

7. David Söderberg selvitti juuri äsken toisella karsintaheitollaan 75,83 tiensä moukarin loppukilpailuun. Söderberg on nyt jo viidensissä EM-kisoissaan ja hän on edustanut Suomea myös kaksissa MM-kisoissa ja kaksissa olympiakisoissa. Mutta ajatelkaapa, että David ei ole näissa kahdeksissa arvokisoissa selviytynyt koskaan karsinnasta finaaliin! Vasta nyt eli yhdeksänsissä kisoissaan Söderberg selvi ensimmäisen kerran varsinaiseen loppukilpailuun. Huh, huh, sitkeys palkitaan! Nyt selvisi, että myös Tuomas Seppänen on mukana mouukarin loppukilpailussa, vaikkei karsintarajaa ylittänytkään.

8. Nyt vain odotetellaan, että kv. urheiluliiton (IAAF) myöntäisi vihdoin Olli-Pekka Karjalaiselle kultamitalin ja vahvistaisi hänen Euroopan mestaruutensa Göteborgin kisoista vuonna 2006. Karjalainen sijoittui Göteborgissa hopealle, mutta kilpailun voittanut valkovenäläinen Ivan Tihonov on jäänyt myöhemmin kiinni dopingista. Jos kultamitali lähetetään Olli-Pekalle vaikkapa postitse, niin hän saattaa olla vahvoilla ensi vuoden eduskuntavaaleissa. Mitä puoluetta Karjalainen edustaa? No, tietenkin kokoomusta.

9. Jonathan Åström jäi 200 metrin alkuerässä odotetusti kuudenneksi ajalla 21,03 eikä selviytynyt siis välieriin. Pystyykö Åström osallistumaan enää 4x100 metrin viestijuoksuun? Todennäköisesti ei, mutta Suomen joukkueessa on yksi varamies (Samuli Samuelsson, Ikaalisista), joka juoksee tarvittaessa Åströmin tilalla.

10. Tänä iltana Zürichissä on suomalaisten kannalta kolme mielenkiintoista lajia. Seiväshypyssä Minna Nikkanen voi onnistuessaan hätyytellä jopa mitalisijoja, todennäköisesti hän jäänee kuitenkin pistesijoille. Estejuoksussa Jukka Keskisalo voi yllättää myönteisesti, jos juoksussa ei pidetä erityisen kovaa vauhtia, sillä Keskisalo on kirimiehiä. Janne Ukonmaanaho sen sijaan jää porukan jälkijoukkoihin oli vauhti mikä tahansa.

11. Illalla heitetään myös keihäänheiton karsinta, jossa Suomella on kolme edustajaa. Tero Pitkämäki vakuuttaa nivusvammansa jälkeen kaiken olevan kunnossa, mutta miehellä on takaan kuukauden pituinen kilpailutauko.Terolla voi olla hiemanvaikeuksia selvittää tiensä loppukilpailuun. Välinetarkastajat ovat hylänneet Pitkämäen Zürichiin kiikuttaman oman keihään käyttämisen. Antti Ruuskanen luottaa järjestäjien keihäisiin ja Lasse Etelätalon keihäs hyväksyttiin tarkastuksessa.

12. Tero Pitkämäki on ylittänyt kolmena vuonna eli vuosina 2005-2007 maagisena pidetyn 90 metrin rajan. Hän on uhonnut joka kevät tavoittelevansa tosissaan 90 metrin ylitystä - myös tänä keväänä - mutta haaveeksi tuon rajan ylittäminen on kuitenkin jäänyt. Jan Zeleznyn MM-tulos on 98 metriä ja risat.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mikä lie syynä siihen, että miesten keihäänheiton tulostaso on mennyt alaspäin, ei vain Suomessa, vaan koko maailmassa? 90 metrin heitot ovat nykyisin erittäin harvinaisia.

Yksi selitys on tietenkin tiukentunut doping-valvonta.

Ennen vanhaan suomalaisetkin huiput Jorma Kinnusesta ja Pauli Nevalasta napsivat hormoneja jatkuvalla syötöllä eikä sitä välitetty edes salailla.

Nykyisin vastaavanlainen "peli" ei kuitenkaan vetele. Kun pitää heittää "puhtain asein", niin tulokset tietenkin heikkenevät.

Anonyymi kirjoitti...

Olis se Eriksson vielä viileämminkin voinut alkueränsä juosta. Lievää hermostumista tai järjen puutettako.

Toivottavasti finaali on sen verran kovavauhtinen, että Erikssonin järkeen ei tarvitse luottaa. Kunto voi olla suhteessa parempi?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sandra Erikssonin juoksusa on yksi paha virhe, nimittäin vesihaudan ylittäminen. Hän on ainoa juoksija, joka tulee vesihautaan tasajalkaa eli molemmat jalat osuvat maahan tai vesihaudan pohjaan yhtäaikaa! Varsin alkeellinen tyyli ja tapa, jotten sanoisi jotenkin neiti- tai tyttömäinen. Se on myös kuluttava, sillä 3 km:n aikana vesihauta ylitetään seitsemän kertaa. Erikssonin tyylin kuuluu ylimääräistä aikaa joka ylityskerralla 0,5-1 sekunnin verran. Miksi Sandra ei opettele kunnon vesihaudan ylitystekniikkaa?

Anonyymi kirjoitti...

Oikean tyttö-köllin saatuaan Mörö lupaa molempien alkavan käyttää nimeä Mörö - Kölli