perjantai 29. elokuuta 2014

872. Rajaloukkauksia maalla, merellä ja ilmassa

                                          Nyt me vähän koukataan…ja loukataan

1. Venäläinen kuljetuskone loukkasi taas eilen - nyt jo kolmannen kerran saman viikon kuluessa - Suomen ilmatilaa Porvoon ja Loviisan edustalla. Venäläiset ovat loukanneet Suomen ilmatilaa kuluvan vuoden aikana jo yhtä monta kertaa kuin koko viime vuonna yhteensä. Suomalainen kone kävi eilen paikan päällä tunnistamassa naapurimaan loukkaukseen syyllistyneen kuljetuskoneen, josta otettu kuva julkaistiin tiedotusvälineissä (ks. yllä). Ukkosta ei Suomenlahdella eilen esiintynyt.

2. Puolustusministeri Carl Haglund ja ulkoministeri Erkki Tuomioja äityivät kuin yhdestä suusta sanomaan, että  "tämän on loputtava". Suomalaiset joutuvat toistuvien rajaloukkausten takia lisäämään tunnistuslentoja, vaikka maahamme ei, ainakaan Tuomiojan vakutttelun mukaan, kohdistu (vielä) turvallisuuspoliittista uhkaa. Sen sijaan lentoturvallisuudelle jatkuvat vieraan vallan suorittamat ilmatilaloukkaukset voivat olla vaarallisia. 

3. Miksi Suomen poliitikot eivät näytä rohkenevan tarttua kunnolla ja nyt nähtyä tiukemmin asiaan ja viedä ilmatilaloukkaukset niin sanotusti poliittiselle tasolle. Haglundin ja Tuomiojan pitäisi lyödä tv-kameroiden edessä nyrkkiä pöytään, soittaa ulkomisteri Sergei Lavroville ja kutsua Moskovan suurlähettiläs Heikki Himanen himaan eli Suomeen. Mistään sattumista, huolimattomuudesta tai vahingoista venäläisten toistuvissa ilmatilaloukkauksista ei tietenkään ole kysymys. Kyllä ne tehdään täysin tarkoituksella ja pelottelumielessä.

4. Miksi Sauli Niinistö kyyristelee venäläisten provosoinnin edessä eikä sano yhtikäs mitään? Onko tässä viikonvaihteessa jossain päin maata ravi- tai missikisoja, pesäpallotteluja, Pepe Wiillberg-konsertteja tms. tapahtumia, joihin Niinistö voitaisiin kutsua ja jonka yhteydessä hän voisi antaa aiheesta haastattelun eli sanoa asiasta pari kolme vaivalloista lausetta? Miksi Niinistö on/oli huolissaan vain Ukrainan tilanteesta ja lentelee kriisin takia sinne tänne tai EU:n Venäjälle asettamista talouspakotteista, mutta ei välitä huomauttaa Venäjää toistuvista ilmatilaloukkauksista?

5. Miksi Venäjä katsoo aiheelliseksi juuri nyt syyllistyä moisiin halpamaisuuksiin ja Suomen suvereniteetin loukkauksiin? Ilmatilaloukkausten lisäksi Tallinnan lautoilta on voitu tänä kesänä  tehdä joitakin sukellusvenehavaintoja; Itämeren perukoille eksyneistä sivivalaista mainituissa havainnoissa ei voine olla kysymys. Sanotaan, että Venäjä haluaa testata Suomen valvontajärjestelmiä ja yleensä suomalaisten viranomaisten reagointikykyä. Venäjä haluaa panna lusikkansa myös viikonvaihteessa Turusta alkavaan Suomen merivoimien isännöimään merisotaharjoitukseen (Northern Coats 2014 eli Noco), johon osallistuu yhteensä 3000 miestä sekä sota-aluksia, helikoptereita ja lentokoneita neljästätoista maasta, joista suurin osa kuuluu Natoon.  

6. Venäjä haluaa varoittaa Suomea liittymästä Natoon tai hivuttautumasta liian läheiseen sotilaalliseen kumppanuuteen Naton kanssa. Suomi allekirjoittaa ensi viikolla Walesissa pidettävässä Naton huippukokouksessa ns. isäntämaasopimuksen, jolla vahvistetaan, että Suomi voi pyytää Natolta apua ja sallia Naton joukkojen saapumisen Suomen kamaralle tai vesialueille. Sopimusta on pidetty, ei vain vasemmistoliitossa, vaan myös Moskovassa selkeänä askeleena kohti Suomen Nato-täysjäsenyyttä.  Puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö johdattaa joukkonsa Walesiin, jossa tehdyn sopimuksen allekirjoittaa Suomen puolesta Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg.

7. Carl Haglund vähättelee tänään HS:ssa, aivan turhaan, väitettä, jonka mukaan  Suomen nyt tekemä sopimus Naton kanssa olisi yksi peruste venäläisten ilmatilaloukkauksiin. Kaikki tietävät, että sopimus on yksi syy, jonka vuoksi venäläiset haluavat hieman pelotella Suomi-poikaa ja katsoa, miten täällä reagoidaan heidän suorittamiinsa rajaloukkauksiin.

8. Venäjä ja Putin haluavat pitää Suomen erossa Natosta, sillä ne katsovat, että Suomi kuuluu Venäjän etupiiriin. Tämä on tärkeää paitsi sotilaspoliittisesti, myös siksi, että Suomessa asuu paljon venäläisiä ja että yli 20 000 venäläisellä on kaksoiskansalaisuus. Suomi on hyvää hyvyyttään ja sinisilmäisesti myöntänyt noin suurelle joukolle venäläisiä Suomen kansalaisuuden.

9. Suomen ei tulisi tässä vakavassa ja vaarallisessa tilanteessa enää kyyristellä, vaan ilmoittaa reilusti ja avoimesti - vaikkapa ensi viikon Walesin huippukouksessa Sauli Niinistön suulla - että Suomi hakee Naton jäsenyyttä. Se, ettei sanottua ilmoitusta lähiaikoina tehdä, merkitsee tosiasiallisesti sitä, että Suomi tulee jäämään pitkäksi aikaa Venäjän sotilaspoliittiseen etupiiriin ja vain odottaa sydän kylmänä, mitä tapahtuman pitää. 

10. Viro ja muut Baltian maat ovat Naton jäseniä, joten niillä on oikeus pyytää Nato-joukkoja avukseen, jos (esimerkikssi) venäläiset yrittävät  hyökätä rajan yli tai pommittaa naapurimaitaan. Naton panssarivaunuja ja muuta puolustuskalustoa sijoitetaan väliaikaisesti Viron maaperälle ja presidentti Barack Obama käy Euroopan matkansa aikana Tallinnassa tapaamassa presidentti Toomas Hendrik Ilvestä. Viron presidentti toteaa tänään HS:n mukaan, että Venäjä on hyökännyt Ukrainaan ja että tämän sotilaallinen aggression pitäisi vihdoinkin hälventää kaikki epäilykset siitä, että Venäjän (lue Putinin) puheet eivät vastaa sen tekoja. Presidentti Ilveksen mukaan ei ole mahdollista puhua vakavasti diplomaattisesta prosessista tai neuvotella tulitauosta Itä-Ukrainassa samaan aikaan kun Venäjä on vienyt sotajoukkojaan de facto toiseen maahan, mutta kiistää virallisesti osallisuutensa koko konfliktiin.

11. Suomalaiset poliitikot, kuten esimerkiksi Erkki Tuomioja eilen, paasavat sitä vastoin yhä edelleen mahdollisuudesta neuvotella tulitauosta. Sauli Niinistö, jonka diplomaattinen retki Sotsiin tapaamaan Vladimir Putinia, on osoittautunut hyödyttömäksi harharetkeksi, ei suostu sanomaan enää mitään Itä-Ukrainan sodasta ja Venäjän osallistumisesta siihen. Hän ei uskalla todeta tosiasioita ja kertoa, miten venäläiset ovat syöneet sanansa ja lupauksensa ja  hyökänneet monituhatpäisellä joukolla Itä-Ukrainaan. Suomalaiset johtavat poliitikot eivät uskalla Venäjän pelossa tuomita Putinin ja Venäjän kaksinaamaisuutta, vaan hyssyttelevät, jotta Valio saisi Moskovasta luvan viedä laktoosittomia maitotuotteita Venäjälle. Venäjän raja pitää ja venäläiset eivät sallineet Valion rekkojen matkaa maahan, koska Valiolla ei ollut esittää venäläisen eläinlääkärin vaatimaa sertifikaattia tuotteilleen.

12. Suomalaiset eivät ymmärrä tai ole ymmärtävinään taikka myönnä, että Vladimir Putin vetää kaikkia röyhkeästi höplästä. Hän valloittaa Ukrainalle kuuluvan Krimin miemimaan, lähetää joukkoja ja kalustoa Itä-Ukrainaan ja menee sitten Minskin ns. huippukokoukseen ja puhelee niitä näitä ja kertoo olevansa rauhan tähtävään ratkaisun kannalla! Mutta kun tulee kysymys tulitauosta, hän toteaa lyhyesti, että Venäjä ei voi neuvotella siitä, koska "me emme ole kriisin osapuoli". Putinin mukaan Itä-Ukrainassa on kyse yksinomaan Ukrainan sisäpoliittisesta kriisistä, joten sen lopettamisesta ja tulitauosta voivat päättää vain ukrainalaiset, Venäjä ei voi neuvotteluihin osallistua. Venäjä on kiistänhyt tähän asti jo reilut puoli vuotta lähettäneensä joukkoja tai kalustoa Itä-Ukrainaan, mutta viimeistään nyt venäläiset ovat jääneet tässäkin asiassa tuoreeltaan kiinni rysän päältä. Venäjä ei ole kriisin osapuoli, se vain lähettää kalustoa ja tuhansia sotilaita kriisin toiselle osapuolelle ja miehittää Ukrainalle kuuluvia alueita. Heti Minskin "rauhankokouksen" jälkeen venäläiset sotajoukot alkoivat entistä sankemmin joukoin huristella panssaroiduilla ajoneuvoillaan yli Ukrainan rajan, jota ei pystytä valvomaan. 

21 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eilen Venäjän YK lähettiläs Churkin totesi hienosti YK kokouksessa:
“Everybody knows that there are Russian volunteers in eastern Ukraine. Nobody is hiding that.” He says Russia has been transparent, unlike the United States. “What about the tens of American advisers in the Kiev security offices? [...]” he says.
http://www.theguardian.com/world/live/2014/aug/28/russia-troops-invasion-ukraine-un-meeting

Yhtä läpinäkyvästihän nämä kotimaiset ilmatilan loukkaukset tapahtuvat. Virallisesti heidän valtionjohto kieltää ne, mutta toiminta on silti "läpinäkyvää".

Huuska kirjoitti...

Ei näissä "ilmatilaloukkauksissa" mittää uutta ole:

http://www.hs.fi/fingerpori/s1349773798213

Anonyymi kirjoitti...

Joo, kun ei ole mitään uutta, niin miksi meidän oikeastaan pitää vouhkata. Hyväsytään ryssien touhut eikä aina valiteta niin mahdottomasti!

Skorpioni kirjoitti...

Ryssä on jäänyt liian monta kertaa rysän päältä kiinni. Enää ei puutu muuta kuin, että vihreitä ukkoja alkaa ilmaantua ensin Lappeenrantaan sitten Kouvolaan jne. ja muutaman päivän kuluttua vihreillä ukoilla onkin aseet.
Kyllä poliitikkojemme pitäisi tiedostaa, ettei Putinilla ole enää Suomeakaan kohtaan rauhanomaisia tavoitteita.
Meillä vedotaan aina siihen, ettei Natoon voida liittyä kun Venäjän kanssa on 2000 kimolemtriä yhteistä rajaa. Poliitikoiltamme on jäänyt tiedostamatta, että jossakin se Venäjän ja natomaiden raja aina kulkee. Olisiko se nyt niin väärin tässä tilanteessa, että Venäjän ja Naton raja kulkisi juuri Suomen ja Venäjän rajalla.

Lopettakaa naurettava varjonyrkkeily nato-asialla ja tehkää sekeitä päätöksiä edes ulkopoliitikan saralla.Nyt Suomen ulkopolitiikka on yhtä sekavaa kuin sisäpolitiikkakin, jossa ei ole mitään tolkkua, Hyvä ja osuva esimerkki oli uusi budjettiesitys, jossa hölmölän tapaan toisesta päästä leikattiin jotta toiseen päähän voitiin ommella. Voi surkeuden surkeutta tätä Suomen tilaa. Kaikki johtavat poliitikot karkaavat epäonnistumisia ulkomaille. Ne joilla ei ole siihen tilaisuutta, sumplivat kotimaassa vaihaten virkoja ja täyttäen omia taskuja. Parhaan vedon taisi tehdä tässä kokooomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen, joka valitsi "Ellun kanojen" toimitusjohtajan pestin. Eiköhän olla koko kansa kuin Ellun kanat. Mitä tässä turhia- ollaan kaikki kuin "ellun kanat".

Anonyymi kirjoitti...

Noh, Rinteen Antti ainakin pysyy kotimaassa ja sen politiikassa. Ei sitä kukaan huoli "maailmalle", siitä ei ainakaan ole pelkoa!

Sitä paitsi EU-parlamenttiin valittu Paavo Väyrynen pyrkii heti ensi kevään vaaleissa takaisin Suomen eduskuntaan ja uuteen hallitukseen.

Anonyymi kirjoitti...

Nato-maiden ilmatilaa Venäjä ei loukkaa, käy vain hiukka kurkistelemassa.

http://yle.fi/uutiset/brittitutkija_nato-maiden_ilmatiloja_ei_loukata/7442368

Anonyymi kirjoitti...

Tässä tilanteessa ei voi tietää, ketä uskoa. Pari viikkoa sitten Daily Mail kertoi, että Ukrainan Yhdysvaltalaisen satelliitin kuviksi esittämät kuvat olivat Flaming Cliffs 2 tietokone pelistä.
http://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/394415/Russia-Ukraine-video-game-shelling-attack

Nuo lennot Suomen ilmatilassa on varmasti eri asia. Niitä kuitenkin on aina tapahtunut, eikä Suomen lähentyminen Natoon varmastikaan lisää Venäjällä halua ehkäistä tuollaisia lentovirheitä, vaan päinvastoin. Arvaisin, että siellä ei välttämättä anneta sanktioita jos niitä on aikaisemmin annettu.

Anonyymi kirjoitti...

"Suomen ei tulisi tässä vakavassa ja vaarallisessa tilanteessa enää kyyristellä, vaan ilmoittaa reilusti ja avoimesti - vaikkapa ensi viikon Walesin huippukouksessa Sauli Niinistön suulla - että Suomi hakee Naton jäsenyyttä."

Pelkäänpä, että blogisti on oikeassa! Voi tätä maata, joka jätti palovakuutuksen ottamatta hyvän sään aikana.

Uusi sopimus vain leimaa meidät Venäjän silmissä NATO-liittolaiseksi ts ensi-iskun kohteeksi antamatta ehdottomia turvatakuita.

Vaan miten sitten suu pannaan, jos NATO:sta sanotaan, että ei nyt. Silloin olemme todella yksin, pimeässä.

Anonyymi kirjoitti...

Skorpioni sanoi...
"Meillä vedotaan aina siihen, ettei Natoon voida liittyä kun Venäjän kanssa on 2000 kimolemtriä yhteistä rajaa."

Sama määrä rajaa on silloinkin, jos emme ole NATO:ssa. Silloin vain puolustamme sitä yksin!

Anonyymi kirjoitti...

Laura ja Lasse ne yhteen soppii, huomenna viedään pussauskoppiin, kopista kuuluu riks, raks, mut vaaleis käy niks, naks!

Anonyymi kirjoitti...

Niinistön on syytä pitääkin suunsa kiinni, Venäjän vierailu oli niin paha riman alitus ettei ole aikoihin nähty. Miten Presidentiltä voi viedä 6 kuukautta ja Venäjän vierailu tajuta sanojen ja tekojen ero. Siis oletan, että Sauli on nyt tilanteen tasalla. Kumma ettei ulkoministeriöstä löytynyt ketään, joka olisi takonut Presidentin päähän, ettei mitään matkoja pidä tehdä. Toisaalta, jos on sanottu, niin luottamus Niinistöön on taatusti mennyt. Ei näytä hyvältä miltään kantilta katsottuna.
Puolustusministerin toiminta ilmatilaloukkausten kanssa on ollut noloa. Montako kertaa pitää Venäläisiltä anoa tekosyitä loukkauksiin, eiköhän ne jo väsy keksimään satuja. Tänään on jo alettu heräämään. Pidän kuitenkin kummallisena, jos aiotut vastatoimet pitävät kutinsa. Eihän sitä nyt ainakaan ääneen pidä julistaa. Olisi pitänyt odottaa tilaisuutta saada kone verekseltään Suomen ilmatilasta. Sitten kohtelias pyyntö laskeutua ilmavoimien lentokentälle. Horneteissa on kalliit pyssyt tehostaa vaatimusta. Jos halutaan välttää suora ampuminen, niin sitten Hornetilla voi puskea siiven kappaleiksi. Sotku voidaan selittää valitettavaksi onnettomuudeksi, jos tarvitsee.
Jos Venäläinen kone saataisi ehjänä alas, niin sitten voisikin aloittaa vakoilututkimukset. Eiköhän koneesta jotain raskauttavaa löydy.

Anu Suomela kirjoitti...

Suomen ilmatilan loukkausten suhteen pidän avoimena sitä Suomen puolustusvoimien esittämää optiota, että Venäjän puolustusvoimilla ei vaan ole asianmukaisia karttoja.

Ja onhan tuossa merkittäviä kielivaikeuksiakin. Kuulimme, että suomalaiset olisivat huomauttaneet venäläisille koneille rajaloukkauksesta. Millä kielellä?

Ilmailualan yhteinen kieli on englanti, mutta miten tuo mahtaa päteä eri puolustusvoimiin?

Kolme rajanloukkausta tuntuu tahalliselta. Mutta ei ole mahdotonta, että venäläisillä on ainakin tuon verran perätöntä ja virheellisesti tulkittua ohjeistusta.

Olen kiinnostuneena seurannut joitain 'Lentoturmantutkinta' dokumentteja. Niistä on käynyt ilmi, että liikennekoneet ja armeijan koneet eivät lainkaan kommunikoi samoilla radiolinjoilla.

Jenkkilän armeija ampui alas muistaakseni Libyalaisen matkustajakoneen juuri tuosta syystä. Sama virhe tapahtui neukkulalaisille, kun ampuivat alas japanilaisen matkustajakoneen.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Viherkokoomusta meillä ei ole, on vain räyhäkkä vihervasemmisto.

Tädit näyttää aina ymmärtävän venäläisiä, myös heidän rajaloukkauksiaan, jotka johtuvat siis kulemma "kommunikointivaikeuksista"!

Luotan kuitenkin tätejä enemmän puolustusministeriin, joka sanoo, että ilmatilaloukkaukset on osoitettu tahallisiksi, ja pääministeriin, jonka mukaan loukkauksia ei ole tehty vahingossa. Tällaisia väitteitä varovaiset suomalaispolitiikot eivät toisi julki, jollei heillä olisi näyttöä asiasta.

Anonyymi kirjoitti...

Laura Räty on kyselyn mukaan hallituksen heikoin ministeri. Edes kokoomuksen äänestäjät eivät enää luota Rätyyn.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014083018617345_uu.shtml

Anonyymi kirjoitti...

Puolustusministeriön tilastot Suomen ilmatilaa loukanneista ilma-alukset viimeisen 9 vuoden ajalta (ks. täältä) .

Anonyymi kirjoitti...

Pääministeri Stubb totesi Ylen aamu-tv:ssä Natosta: ”Joko raskaana tai ei”.

– Ei me olla hivuttautumassa Natoon, Stubb sanoi.

Raskaustesti näyttää siis Suomi-neidon kohdalla negatiivista, eivätkä esileikitkään kiinnosta. Hieno homma!

Anu Suomela kirjoitti...

Siteerasin puolustusvoimien julkisuudessa esittämää arviota siitä, että venäläisiltä saattavat puuttua asianmukaiset kartat.

Kannanotto ei siis ollut omani, mutta mielestäni varteenotettava vaihtoehto.

Kun seuraan EIT:n tuomioita, en voi välttyä siltä havainnolta, että Venäjän hallintojärjestelmä on todella sekalainen. Mahtavatko itsekään tietää, kuka mistäkin asiasta päättää ja käskyjä jakaa?

Ihmisiä surmataan ja katoaa, mutta viranomaiset eivät vaivaudu edes tutkimaan mitä on tapahtunut, saati kirjaamaan asiaa.

EIT:lle asiaa selitetään väiteellä, että kyseessä ovat valtion turvallisuutta koskevat asiakirjat, joita ei voida paljastaa.
Anonyymi kirjoitti...

Niinpä niin, ne "kartat", ne kartat! Heh, heh!

Paavo Väyrynen taas puolusteli neukkujen toistuvia loukkauksia sillä, että kv. ilmatila sotilaskoneille on Suomenlahdella aivan liian kapea! Ja syytti tästä Viron ja Suomen hallituksia oman alueensa turhasta laajentamisesta 1990-luvulla.

Kyllä ryssillä karttoja on vaikka millä mitalla. Ne ei vaan kartoista välitä.

Mutta johtuneeko venäläisten ryntäys kymmenin tuhansin miehin ja tankein myös Itä-Ukrainaan "karttojen puutteesta"? Ne on eksyny naapurimaan puolelle ja sitten niiden pitää puolustaa itteään, kun niitä kohti ammautaan!

Anonyymi kirjoitti...

Karttojen puuttuminen tai niiden "epäasianmukaisuus" on taas - jälleen kerran - yksi naiivi tekosyy lentojupakassa. Venäläisillä on ollut parikymmentä vuotta aikaa hankkia uudet kartat ja kouluttaa lentäjänsä toimimaan niiden ja rajojen edellyttämällä tavalla.

Jos näin ei ole tehty - en toki usko ko. selitykseen - niin se on selvä todiste tahallisuudesta ja siitä, että "oikeista kartoista" ja niiden mukaan lentämisestä ei välitetä tippaakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Pienille vihreille miehille Ukraina voisi ilmoittaa että ve eivät nauti Geneven konvention suojaa ja heidät tullaan kaikki automaattisesti teloittamaan sotarikollisina.

Saahan sitä ilman tunnuksia sotia jos ei halua mitään oikeuksia sotavankina.

Anonyymi kirjoitti...

Heh, heh!
Ilmoitusasiana tuo ei hoidu, koska pienet vihreät kuuluvat Venäjän asevoimiin.