lauantai 16. elokuuta 2014

866. Niinistön sukkulointi - turhaa puuhastelua

     Postimees-lehden piirtäjän näkemys Niinistön matkasta

1. Presidentti Sauli Niinistö tapasi elin Sotšissa Vladimir Putinin. Venäjältä Niinistö lensi Kiovaan, missä hän tapasi tänään Ukrainan presidentti  Petro Poroshenkon. Niinistön ja Putinin tapaamista on Suomessa kiitelty, mutta muissa maissa sitä on lähinnä vain ihmetelty. Presidenttien tapaaminen ei ole muualla ylittänyt edes uutiskynnystä. Joissakin maissa Niinistön innokkutta ja aktiivisuutta Itä-Ukrainan asiassa on lähinnä vain irvailtu. 

2. Timo Soini on kiitellyt  Sauli Niinistön toimintaa toimintaa Ukrainan kriisissä. Tänään Soini sanoi Yle Uutisille, että  Niinistön toiminta ja aloitteellisuus ansaitsee tuen ja kiitoksen. Silkkaa populismia on Soinin maininta, jonka mukaan Niinistön matka on osoitus presidentin tehtävän tarpeellisuudesta ja että presidentti on Suomelle "hyvä resurssi". Soinin mukaan Suomelle on selvää hyötyä siitä, että emme ole yksinomaan hallituksen varassa.

3. Timo Soinin mukaan Suomen kansainvälinen asema on vakaa ja uskottavuutemme hyvä. Tätä pitää hänen mukaansa varjella ja toiminnalla lujittaa. Soinin mukaan epävarmassa ja levottomassa maailmassa Suomi voi toimia moneen suuntaan. Liikkumavaraa kannattaa varjella eikä jäykistyä pelkästään EU-kuoren sisään, laukoo Soini. Pienenä ja luotettavaksi koettuna maana meillä on oma osamme kansainvälisessä työnjaossa. Suomen ulkopolitiikan ei pidä olla joko tai -politiikkaa vaan sekä että –politiikkaa.

4. Perussuomalaisten gallup-kannatus on ollut laskussa, joten on sinänsä ymmärrettävää, että puolueen puheenjohtaja Soini haluaa noukkia  ulkopoliittisia irtopisteitä takertumalla presidentti Niinistöön ja tämän omalaatuiseen toimintaan. Timo Soini toivoo, että Sauli Niinistön suuresta kansansuosiosta tippuisi murusia myös perussuomalaisten laariin, jos hän puheenjohtajana ylistää Niinistön aktiivisuutta Ukrainan kriisin ratkaisemisessa. Timo Soini on eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja, mutta tästä huolimatta Soinille ja koko valiokunnalle ei juuri koskaan kerrota hallituksesta tai presidentin kansliasta mitään.

5. Minua Sauli Niinistön aktiivisuus ja puuhastelu  ko. asiassa sen sijaan ihmetyttää. Luulen, että en ole epäilijöiden joukossa on monia muitakin ihmisiä. Niinistön matkoista ja "sukkulonnista" tuskin on mitään hyötyä, ei Ukrainalle eikä Suomelle. Miksi Suomen presidentin pitää yrittä ottaa kriisin selvittämisessä jokin rooli, sillä eihän Ukrainan ja Venäjän välinen konflikti koske välittömästi Suomea asemaa lainkaan? Niinistöllä ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, että Venäjä luopuisi EU-maille määräämistä vastapakotteista vain Suomen osalta, jos Suomen presidentti osoittaa "ymmärtämystään" Venäjälle ja menee Putinin luokse kylään. Toisaalta Niinistön pörhistelyt Venäjää toimien tuomitsemiseksi Ukrainan kriisissä valuvat yksinkertaisesti hiekkaan.

6. Muiden EU-valtioiden päämiehet ovat sen sijaan ottaneet päättäväisesti etäisyyttä Valadimir Putiniin ja hänen hallintoonsa. He eivät halua tavata Putinia, eli tiettyjen venäläisten liikemiesten ja poliittiikojen lisäksi EU:n asettamalla poliittisella pakotelistalla on myös faktisesti Vladimir Putinin nimi. Niinistön matka Sotsiin Putinin vieraaksi rikkoo EU:n yhtenäistä politiikkaa vastaan. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan totesi Niinistön matkan jälkeen, että on vaikea sanoa, onko Venäjän suhtautuminen Ukrainan kriisiin muuttunut.

7. Putin ja Venäjä rikkovat kansainvälisen oikeuden ja Etyjin periaatteita härskisti sen kun kerkiävät. Venäjä on aiheuttanut koko  Itä-Ukrainan kriisin liittämällä Krimin Venäjään ja tukemalla ja aseistamalla Itä-Ukrainan separatisteja. Kun kapinalliset ovat jäämässä vihdoin ahtaalle, Venäjä yrittää lähettää venäjämielisille kapinallisille rekkalasteittain lääkkeitä ja ruokaa. Venäjä on ajanut rajan yli sotilasajoneuvoja, joista Ukrainan armeija on tuhonnut osan.

7. Mutta Suomen presidentti sen kun yrittää epätoivoisesti panna oman lusikkansa soppaan, minkä tehdessään hän rikkoo muiden EU-valtioiden hallitusten ja valtiojohtajien omaksumaa yhtenäistä linjaa vastaan. Venäjllä Niinistön Sotsin matka nähdään, jos joku nyt siitä on ylipäätään yhtään kiinnostunut, jonkinasteisena Putinin Ukrainan sotapolitiikan tukemisena.

8. Mikä on Niinistön Venäjän matkan anti? Saavutettiinko matkalla jotakin hyötyä? Tuskinpa vain, sillä Itä-Ukrainan kriisi on päin vastoin kiristymässä ja käymässä entistä uhkaavammaksi. Niinistön tämänpäiväinen tiedotustilaisuus lentokentällä oli lähinnä pannukakku, sillä mitään uutta ei presidentin selvityksestä  ilmennyt. Niinistö sanoi toivovansa aselepoa Itä-Ukrainaan, mutta todellisuudessa se on edelleen hyvin kaukana. Niinistö korosti myös eri osapuolten välisiä suoria yhteyksiä.. Niinistö matka ei kuitenkaan edistä suorien yhteyksien luomista kriisin todellisten osapuolten eli Venäjän ja Ukrainan välille.

9. Summa summarum. Sauli Niinistön sukkulointi ei vahvista Suomen tai Sauli Niinistön omaa asemaa eikä lisää maamme kansainvälistä uskottavuutta. 


21 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vastenmielisyys venäläisiä kohtaan on syvää Virossa. Presidentti Ilvekseltä ei löydy yhtään twiittausta Niinistön yrityksestä tunnustella rauhaa Ukrainassa. Sopu Venäjän ja Ukrainan välisistä avustuskuljetuksista kansainvälisen punaisen ristin kautta lienee myrkkyä arvon presidentille!

Pisteet Niinistölle, dialogi on aina parempi kuin mykkäkoulu!

Anonyymi kirjoitti...

Jep, siinä tanner tömisee ja aitaa kaatuu, kun ulkopuoliset haluaa dialogoida!

Anonyymi kirjoitti...

Barck Obama tulee - jälleen - Eestiin syyskuun alkupuolella! USA ja Nato ovat Viron tuki ja turva putinismia ja venäläisten miehityshaluja vastaan.

Obama ei ehdi, taaskaan, käväistä helsingissä Niinistöä mpikkaamassa. Pidetäänkö Salea Lännessä vain Putinin ja Venäjän miehenä?

Presidentti Ilves on kosmopoliitti, Niinistö SPL:n ex-puheenjohtaja.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä hyötyä on istua poteroissa tai soittaa suutaan? Kriisi on helppo eskaloida, mutta vaikea purkaa. Vaikka Venäjä rikkoisi kaikki ajateltavissa olevat konventiot, joudutaan sen kanssa joka tapauksessa tulemaan jollain tavoin toimeen. Vaikka Niinistön matka olisi "hyödytön", hän sentään yrittää keskustella. Obama ja Ilves ovat tähän mennessä keskittyneet lähinnä suunsoittoon, jota varmasti arvostetaan heidän valitsijapiireissään, mutta joka vie ratkaisua yhä kauemmas. Suomi on osallinen tässä kriisissä ja yhä pahemmassa suossa, mikäli ylilentomahdollisuus menetetään.

Anonyymi kirjoitti...

Virolaislehti voi tyhmyydessään julkaista pilakuviaan Putinin ja Niinistön tapaamisesta ymmärtämättä Cervantesin ydinajatusta: Quando caput dole!

Anonyymi kirjoitti...

Ilves ei suinkaan ole kosmopoliitti, vaan pelkkä USA:n vasalli.

Anonyymi kirjoitti...

Laktoosittomat tuotteet ja muut erityisruokavalioihin liittyvät pääsivät pannasta juuri vierailun aattona. Valion Venäjän myynnistä 10% on laktoosittomia tuotteita ja kuinkahan paljon muita erityisruokavalion tuotteita Suomi toimittaa sinne? Suomessa erityisruokavaliot on aika merkittävässä asemassa, muualla Euroopassa niitä on vaikea löytää.

Pienillä eleillä on monissa tilanteissa merkitystä. Ei yrityksetkään muista joulukortein ja paketein toimittajiaan, vaan ensisijassa asiakkaitaan. Venäjällä tiedetään hyvin Suomen asema, eikä sitäkään hyödytä, jos muut voivat syyttää Suomea suoraan oman edun ajamisesta, jota Virolainen pilapiirros hyvin kuvaa. Eiköhän muutkin kuin tuo pilapiirtäjä ole kuitenkin noteerannut sen.

Kamunen kirjoitti...

Sauli Niinistö näpäytti valtiovarainministeriön virkamiehiä, jotka esittävät presidentin matkarahoja vähennettäväksi ensi vuoden budjetissa 300 000 eurolla.

Savolaiset kaivoskriitikot ovat arvioineet Kiovasta ja pitemmän päälle Moskovasta tulevan nykyisen Helsingin kaltainen yrityslupakonttori josta kansainväliset kaivosyhtiöt käyvät noutamassa toimilupia laajentaakseen Talvivaaran tapaisia kokemuksia isommille markkinoille.

Kaksi EU:n huipputiedustelujohtajaa (Ilkka Salmi ja Georgij Alafuzoff) on nostettu asemiinsa suomalaisesta resurssipankista, jota Alexander Stubb koordinoi oman EU-uransa alkuvaiheissa.

Björn Wahlroos, yritysten toimilupia ohjailevan ministeriön taannoisen kansliapäällikön poika, on todennut, ettei Venäjä ole koskaan valmistanut mitään hyvää.

Nyttemmin on Barack Obama väittänyt ettei Venäjä valmista mitään.

Em. kansliapäällikön mukaan demarit ovat hyödyllisiä idiootteja.

Anonyymi kirjoitti...

"Laktoosittomat tuotteet ja muut erityisruokavalioihin liittyvät pääsivät pannasta juuri vierailun aattona".

Siis tämä oli Niinistön matkan ansiota ja tulos reissusta, vai? Heh, heh!

Anonyymi kirjoitti...

Niinistön peräänkuuluttamasta Itä-Ukrainan aselevosta ei ole tietoakaan. Viime yönä separistit ampuivat alas Ukrainan armeijan hävittäjän. Eivät varmaankaan "omilla aseillaan". Venäläinen rekkakolonna seisoo edelleen rajalla avustuslasteissaan. Venäjällä on edelleen 30-40 000 hampaisiin asti aseistettua sotilasta "valmiina" Ukrainan rajalla jne.

Anonyymi kirjoitti...

"Siis tämä oli Niinistön matkan ansiota ja tulos reissusta, vai?"
Miten se olisi reissun tulos, kun se tapahtui aattona? Ajallinen yhteys kuitenkin sopii hyvin Venäjän omiin pyrkimyksiin. Eiköhän Venäjällä tullinimikkeiden ansiosta tiedetä mitä tuotteita tulee mistäkin. Sellaista tilastoa on helppo näyttää neuvotteluissa. Tilanne on riittävän epätäsmällinen, jotta kukaan ei voi moittia yhden tahon suosimisestakaan. Venäjähän tarvitsee erityisruokavalioita siinä missä kaikki muutkin, eikä tuollainen marginaalinen korjaus vaikuta sanktioiden kokonaisuuteen.
Vastaavia pieniä näyttöjä yhteistyöstä esitetään muutenkin viennissä, kun halutaan edetä neuvotteluissa. Jos asiakas on juuri ennen vierailua lähettänyt konttorille isommanpuoleisen tilauksen, on kotimaassa muut johtajat jo valmiiksi hyvin suosiollisia vientijohtajan yritykselle tarjoamiin myönnytyksiin.

Anonyymi kirjoitti...

Näitä ns. erityistuotteita Venäjälle ovat toki myyneet monet muutkin maat, ei yksinomaan Valio Suomesta. Esim. Liettua ja 4-5 muuta maata kärsivät Venäjän määräämistä vastapakotteista suhteellisesti enemmän kuin Suomi.

Mutta niinhän se on, että nämä suomalaiset ovat aina suuna ja päänä valittamassa. Jos EM-kisoissa suomalainen juoksija saa sisäradan, niin siitä nostetaan hemmetinmoinen haloo ja ratajaosta löydetään syy sihen, että ko. suomalaisjuoksija jää finaalissa viimeiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä asia on niin, että sodat lopetetaan neuvottelemalla. Ei räksyttämällä kaikenlaisia asiattomuuksia mitä ovat erityisesti harrastaneet Ilves ja Bildt. Eestiläisten kaunainen asenne venäläisiin on toki ymmärrettävää historian kokemusten valossa mutta kyllä heidänkin on joskus saatettava sotakirveensä hautaan. Ilves vanhana CIA:n miehenä ei siihen kyllä kykene. Eesti saattaa luottaa liikaa Natoon. Mahtaisikohan Nato todellakin aloittaa kolmannen maailmansodan Eestin takia? Ruotsin taas on helppo esiintyä korskeasti kun heillä ei Suomen takaa lymyillessä ole mitään todellista vaaraa Venäjästä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Toki neuvottelemalla, mutta neuvotteluihin pitäisi saada sodan ja kriisin osapuolet, tässä tapauksessa siis Ukraina ja Venäjä!

Sillä, että jonkin pikkuvaltion pressa pyrkii yli-innostuneena tapaamaan Putinia ja "neuvottelemaan" tämän kanssa, ei tietenkään ole minkäänlaista merkitystä kriisin ja varsinaisten rauhanneuvottelujen kannalta eikä sellaisilla konsteilla saada sotimista päättymään, ei edes aselepoa.

Anonyymi ei näytä yhtään tajuavan, että Viro ei ole Ukrainan sotimisen ja kriisin osapuoli. Tyyppi aukoilee päätään ja puhuu eestiläisten sotakirveestä! Aika sekopää.

Anonyymi kirjoitti...

Aselepoa taitaa pukata, kun Venäjä siirtää yhä uutta asekalustoa Itä-Ukrainaan ja Ukraina taas pyytää länsimailta ja Natolta apua ja aseita! Tähänkö Niinistö tähtäisi Sotsin matkallaan?

Anonyymi kirjoitti...

Olisiko Niinistön vierailun todellista syytä selvitelty tässä:

http://jukkahankamaki.blogspot.fi/2014/08/palavatko-niiniston-hihat.html

Kuumottavaa tosiaan, jos noin on..

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hyvää analyysiä Jukka Hankamäeltä. Aloite Niinistön Shotsin matkaan on voinut tulla toki Putinilta, mutta syy siihen lienee yksinkertaisesti se, että kukaan muu EU-valtion päämies ei olisi noudattanut Putinin kutsua. Putin kutsui Niinistön, koska tiesi, että Sale noudattaa kutsua ja lähtee heti innokkaansa reissuun!

Jyri C. Ukkonen kirjoitti...

On erikoista, että jotkut vanhat kommunistit sympatisoivat nyt Venäjää, joka on miljardöörien, korruptoituneiden ortodoksipiispojen ja entisten KGB-miesten hallitsema henkinen ghetto. Virolaisten (en tarkoita J.V.:ta) näkökantaan oivaltavine pilapiirroksineen on helppo yhtyä. Virohan liitettiin kuten Krim äkillisellä "äänestys-päätöksellä" suuren sosialistisen paratiisin pikku jäseneksi. Uutta ääntenlaskentaa ei suoritettu! Sitten alkoivat kuljetukset Siperiaan, joka on virolaisia opettanut siinä määrin, ettei tuolle sanonnalle siellä naurella.
Viro älysi liittyä hyvän sään aikana NATOon. Jollei olisi, nyt siellä olisi aika ahdistavat tunnelmat. Viron viisas ja rohkea presidentti uskaltaa nyt sanoa asioista niin kuin ne ovat. Meidän on täällä tyydyttävä hyssyttelemään ja nöyristelemään niin kuin aina ennen Gorbatshovin ja Jeltsinin lyhytaikaista välivaihetta.
Bloggari on oikeassa siinä, että Niinistön profiilinnostomatka oli turhaa turismia (pahensi vain hänen hiilijalanjälkeään). Niinistön kommentit matkasta olivat hänelle tyypillistä puusanapugeneraattori-jargonia.

Jyri C. Ukkonen kirjoitti...

...tarkoitin puppusanageneraattoria, hiiri on hyppinyt tavut sekaisin

Anonyymi kirjoitti...

Olen ihmetellyt aivan samaa kuin Jyri C. Miten nykyinen Venäjä voi olla edelleen vanhojen kommunistien ihannemaa, joka ei koskaan tee mitään väärää ja jota mielistellään, vaikka se oligarkkien ja mafian hallitsema maailman kapitalistisin maa? Tämä ei tunnu kommunisteja häiritsevän millään tavalla, päinvastoin. Ehkä se kertoo jotakin kommunisteista.

Anonyymi kirjoitti...

Jos kommunisteilla tarkoitetaan nimenomaan leninistejä, niin he eivät ole sinisilmäisiä. Joten Putinin tai nykyvenäjän muka ihailua ei kannata ottaa todesta. Tämä siis huomautuksena sinisilmäisille.