maanantai 25. elokuuta 2014

868. Uintiurheilua

1. Suomalaisten uimareiden EM-kisat Berliinissä viime viikolla alkoivat huonosti. Finaaleihin, joihin kelpuutetaan alku- ja välierien jälkeen kussakin lajissa kahdeksan parasta uimaria, ei selviytynyt ennen lauantaita yksikään suomalainen. Suomen uimareiden päävalmentaja tanskalainen Jacobsen totesikin urheiuluruudussa, että Suomen uintiurheilu on 15 vuotta jäljessä Ruotsin ja Tanskan uinnista.

2. Suomalaisittain suurinta huomiota herättivät Berliinin kisoissa rintauimari Eetu Karvosen uimahousut. Ne nimittäin repesivät ennen 100 metrin alkuerästarttia ja vielä etupuolelta, jolloin - lehtitietojen mukaan - Karvosen sukukalleudet paljastuivat koko kansalle. Karvonen pelkäsi mahdollista hylkäystä rikkinäisen uimapuvun vuoksi ja pelkoa miehessä herätti myös katsomossa olevien tuhansien katsojien tuijotus. Karvonen ui kuitenkin eränsä, mutta jäi ennätyksestään pari sekuntia, joka oli alkuerien 44:ksi paras aika, Karsiutuminenhan siitä tietenkin tuli. Myöhemmin 50 metrin rinuli ei mennyt Karsoselta juuri paljoa paremmin, sillä hän karsiutui myös sillä matkalla jatkosta. Noh, saihan Eetu housuepisodin jälkeen toki suomalaisilta naisilta hirmuisen määrän ihailijaviestejä ja kaikenlaisia ehdotuksia!

3. Pohjoismaista Ruotsi ja Tanska saalistivat Berliinin kisoista kultamitaleja ja myös  himmeämpiä mitalleja roppakaupalla. Suomi sai sunnuntaina yhden pronssimitalin. Sen "voitti" - jos nyt kolmatta sija kilpaurheilussa yleensä voitetaan - Ari-Pekka Liukkonen 50 metrin vaapaauinnissa uudella SE-ajalla  21,93. Ylivoimaiseen voittoon ui Ranskan Florent Manadou ajalla 21,33. Britannian Benjamin Proud hävi pronssimitalin Liukkoselle ainoastaan sekunnin sadasosalla.

4. Ennen kisoja kerrotiin, että Ari-Pekka Liukkonen, jolla on pituutta 208 cm, ei päässyt harjoittelemaan kotikaupungissan, koska Jyväskylän uimahallit pidettiin kesällä suljettuna. Mutta vielä enemmän huomiota Ari-Pekka Liukkonen herätti viime helmikuussa, jolloin hän tuli niin sanotusti ulos kaapista eli kertoi julkisesti homoseksuaalisuudestaan. Lieneekö Ari-Pekka ensimmäinen suomalainen arvokisamitalin urheilussa saanut homoseksuaali?

5. Muutoin Berliinin EM-uinnit menivät suomalaisilta penkin alle. Rintauimari Matti Mattson, joka yllätti viime vuonna uimalla Barcelonan MM-kisoissa pronssille 200 metrillä, jäi nyt täpärästi ulos loppukilpailusta. Hanna-Maria Seppälä, joka täyttää tänä vuonna 30 vuotta - se alkaa olla huippu-uimareille jo melko korkea ikä - tuntuu menevän arvokilpailuissa yhä edelleen alamäkeä. Berliinissä hän selviytyi satasen vapaauinnissa välieriin, mutta jäi kauas loppukilpailupaikasta. 

6. Voidaan hieman ihmetellä, miksi Seppälä jatkaa yhä uraansa, vaikka hänen tuloksensa huononevat vuosi vuodelta? Hän voitti 100 metrin vapaauinnin maailmanmestaruuden Barcelonassa, mutta tämä tapahtui jo 11 vuotta sitten eli vuonna 2003. Lyhellä radalla hallikisoissa Seppälltä on voittanut pari kolme kultamitalia, mutta noistakin saavutuksista on aikaa jo 7-8 vuotta. Viimeksi Hanna-Maria Seppälä selviytyi pitkällä radalla EM-kisoissa loppukilpailuun vuonna  2008.

7. Hanna-Maria Seppälä valittiin vuonna 2003 Vuoden urheiljaksi. Mutta onhan meillä  joitakin muitakin tapauksia, jolloin Vuoden urheilijan titteli on saavutettu melko heppoisin perustein. Mieleen tulee esimerkiksi vuosi 1990, jolloin Suomn parhaaksi urheilijaksi valittiin keihäänheittäjä Päivi Alafrantti, joka voitti ko. vuonna naisten keihäänheiton EM-kultaa Splitissä noin 66-67 metrin tuloksella; tuolloin kilpailtiin vielä vanhalla keihäsmallilla. Jääkiekkoilijaa ei ole valittuu Suomessa vielä kertaakaan vuoden parhaaksi urheilijaksi, ei edes vuonna 1990, jolloin Jari Kurri voitti Edmonton Oilersin riveissä viidennen NHL:n mestaruutensa eli Stanley Cupin.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olishan se ollut paljon komeampaa, jos Ari-Pekka Liukkosen - 208 cm - uimahousut olisivat repeytyneet etupuolelta ennen starttia!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Niin, Saksan kiekkojätillä Hartwigilla on tapana, kun hän on voittanut olympiakisojen, MM-kisojen tai EM-kisojen kultaa (miesten) kiekonheitossa, repäistä urheilupaitansa halki katsomon edessä. On se niin komiaa!

Mutta suomalaiset keihäsmiehet voisivat panna paremmaksi ja repäistä arvokisavoittojensa jälkeen urheiluhousunsa. No, kaikki ruuskaset ja pitkämäet taitavat heittää pitkissä housuissa. Olisi toki hyvä, että riisuisivat edes ne kisan jälkeen pois, jotta nähtäisiin, onko jätkien säärikarvat ajeltu tyyliin A. Stubb vai ei.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se Hanna-Mari Seppälän 100: vapaan MM oli jotakin tavatonta. Uinti lajina on maailmalla arvostettu ja harrastettu ja 100:n vapaa oo kai vieläkin ihan arvostuin. Kyllä sillä ihmeellä vuoden urheilijan tittelin ansaitsi. Muuten jos F1:tä pitää urheiluna, niin oli se aikoinaan Keke Rosberginkin MM suoranainen ihme. En nyt muista kuka sinä vuonna parhaaksi valittiin, joku hiihtäjä ehkä.