maanantai 25. tammikuuta 2016

998. Väyrynen


1. Europarlamentaarikko ja keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen sen kun vain porskuttaa. Tänään hän tupsahti esille uuden kirjansa "Eihän tässä näin pitänyt käydä" (Paasilinna) julkistamistilaisuudessa. Paavo kertoi tehneensä kirjan kustantajansa kanssa lähimain viikossa. 

2. Päivän ykkösuutinen löytyi kuitenkin jo aamutuimaan Väyrysen otsikolla "Uusi alku" kirjoittamasta blogijutusta. Siinä  "Pate" ilmoitti, että hän jättäytyy sovinnolla sivuun keskustan puoluetyöstä. Väyrynen on jäsenenä keskustan puoluevaltuustossa, puoluehallituksessa ja sen työvaliokunnassa. Euroopan parlamentissa Väyrynen jatkaa toimintaansa keskustan valtuuskunnassa. Hän ei siis aio tulla hoitamaan kansanedustajan tointaan, johon hänet valittiin huhtivaaleissa 2015. Väyrynen ei kuitenkaan jätä keskustaa, vaan jatkaa puolueen jäsenenä.
3. Väyrysen jäsenyydet puoluevaltuustossa ja puoluehallituksessa eivät ole mitenkään merkittäviä. Pontti on nyt siinä, että "Väykkä" sanoo olevansa erittäin pettynyt keskustan ja sen nykyisin puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän toimintaan. 
4. Väyrynen sanoo tulleensa pian viime kevään hallitusratkaisun jälkeen siihen tulokseen, että hän ei pysty enää vaikuttamaan keskustan politiikkaan. Viime aikoina Väyrynen on omien sanojensa mukaan joutunut toteamaan, että olemassa olevien rakenteiden kautta hänen on mahdotonta vaikuttaa Suomen, Euroopan ja koko ihmiskunnan tulevaisuuteen. Viime kuukaudet ovat vain vahvistaneet asiaa. 
5. Puoluetehtävät jätettyään Väyrynen kertoo pyrkivänsä jatkossa vaikuttamaan Suomen linjaan  - hallitus ja ay-liike puhuu Suomen mallista - hakemalla yhteyttä samanmielisiin suomalaisiin, sekä sitoutumattomiin että eri puolueissa toimiviin. Yksi hänen ensimmäisiä tehtäviään on vaikuttaa siihen, että hänen tekemänsä kansalaisaloite Suomen jäsenyydestä euroalueessa saa eduskunnassa asianmukaisen käsittelyn. Mainitun kansalaisaloitteen on allekirjoittanut 53 000 suomalaista. Viime viikolla alkoi tyypillisen "väyrysmäinen" kiistely siitä, kannattaako Paavo itsekään omaa aloitettaaan, ainakaan sellaisenaa. Väyrynen selittää, tuttuun tapaansa, että valtamedia on ymmärtänyt - tahallaan tietenkin - hänen sanomansa tältä osin väärin. 
6. Väyrysen väite, jonka mukaan kokoomus olisi saanut yliotteen hallituksessa, ei taida kuitenkaan pitää pikkaansa. Kyllä yliote on Juha Sipilällä ja keskustalla, eri asia sitten on, onko hallituksen harjoittama politiikka "kokoomuslaista" tai jotain muuta. Siinä Väyrynen on oikeassa, että  hallitusvaltaan päästyään perussuomalaisten johto on luopunut silmiinpistävän helposti tavoitteistaan.
7. Väyrysen mukaan keskustan johto teki virheen, kun se päätti valita keskustan ministeriryhmään ja sen keskeiseen avustajakuntaan vain kokoomusta lähellä olevia liberaaleja. Sama linja toteutui myös eduskuntaryhmän valinnoissa; eduskuntaryhmän puheenjohtajana on nyt ex-pääministeri Matti Vanhanen. 
8. Puolueeseen on Väyrysen mukaan syntynyt "epäpyhä valtapoliittinen liittoutuma". Linjan määräävät nyt liberaalit tukenaan joukko lestadiolaispoliitikkoja. Alkiolaiset, perinteisen keskustapolitiikan kannattajat, on pantu sivuun, kirjoittaa Väyrynen. Koossa on hänen mukaansa sama joukkue, jolla keskusta koki eduskuntaavaleissa 2011 murskatappion. - Ainakin liikenneministeri Anne Berner on varsin läpinäkyvällä tavalla kokoomuslainen poliitikko. Berner suostui suostui lähtemään eduskuntavaaleihin 2015 keskustan ehdokkaaksi, kun Juha Sipilä houkutteli ja lupasi hänelle ministerinpaikan tulevassa hallituksessaan.

9. Väyrynen kirjoittaa hurskastelevaan sävyyn, että hänen on "parasta tunnustaa reilusti tappio ja vetäytyä." Jos hän yrittäisi muuttaa keskustan poliittista linjaa, sanottaisiin heti, että hän hajottaa puoluetta. Puolueeseen on kuitenkin luotu valtarakennelma, jota ei ainakaan lähivuosina ole mahdollista horjuttaa.

10. Yhteiskunnallista vaikuttamista Väyrynen sanoo jatkavansa hakemalla yhteyttä samoin ajatteleviin suomalaisiin sekä puoluepolitiikan ulkopuolella että yli puoluerajojen. Väyrynen kutsuu ratkaisuaan hyvin henkilökohtaineksi. Viime vuosikymmeninä suuri osa hänen poliittisesta energiastaan on kulunut kuulemma puolueen sisäisiin vääntöihin. "Haluan uuden alun", Väyrynen sanoo. Hän haluaa vapauttaa voimavaransa suoraan toimintaan tavoitteitteidensa hyväksi.
11. Uudessa kirjassaan Väyrynen kertoo Juha Sipilän kanssa käymästään sähköpostien vaihdosta. Kirjassa on julkaistu Väyrysen Sipilälle vähän ennen eduskuntavaaleja ja niiden jälkeen lähettämät sähköpstit. Tämän vuoksi ymmärtää hyvin, että kirja on tehty viikossa! Sipilän vastauksia kirjassa ei kuitenkaan sellaisenaan julkaista - se vielä olisi puuttunut. Useimmat muistanevat vielä, miten innokkasti Väyrynen tyrkytti itseään Sipilän hallituksen ulkoministeriksi. Toisaalta kaikki ymmärsivä tuolloin, ettei Väyrysellä ollut käytännössä minkäänlaisia mahdollisuutta päästä hallitukseen. Sipilä lopetti viestien vaihdon Väyrysen kanssa viime marraskuussa. Tämä on osasyy siihen, että Väyrynen mollaa nyt Sipilää oikein olan takaa.
12. Timo Soini on vuoden alussa puhunut varsin kauniisti Paavo Väyrysestä ja tämän saavutuksista. Molemmilla konkareilla on hyvin samanlainen kanta moniin asioihin, esimerkiksi EU:hun ja euroon. Viittaisiko Soinin lausunto Väyrysen keskustan puoluetyöstä irtaantumisen ohella siihen, että Soini ja Väyrynen olisivat löytäneet tai löytämässä politiikassa toisensa tai että Väyrynen eroaisi keskustasta ja liittyisi perussuomalaisiin? Tämän Väyrynen kirjansa julkistamistilaisuudessa tietenkin kiisti. Toisaalta Väyrynen ei sulkenut pois mahdollisuutta, että Suomeen muodostuisi hänen toimintansa innoittamana kokoon tietty samanmielisten EU-, euro- ja maahanmuuttokrittinen kansanliike. - Ei muuta, kuin uusi kansalaisaloite tai pari sellaista vetämään!
13. Tähtääkö Pavvo Väyrynen vielä kerran presidenttiehdokkaaksi?  Mahdollisesti. Ei toki, sanoi Väyrynen itse tänään, sillä hänhän ehti vasta viikko pari ilmaista kantansa, jonka mukaan Sauli Niinistön pitäisi jatkaa toinen kausi presidenttinä. Väyrynen siis kannattaa Sauli Niinistöä. Mutta jos NIinistö ei jatkaisi, tilanne olisi kokonaan toinen. Väyrynen totesi tänään arvoituksellisesti, että hän on joskus itsekin joutunut vastentahtoisesti presidentinvaalien ehdokkaaksi. Kaikki on siis tässäkin suhteessa täysin auki ja levällään.
14. Ruben Stillerin vetämä Pressiklubi TV1:llä on foorumi, jonne Paavo Väyrynen saa tuon tuostakin kutsun saapua kertoa omia mielipiteitään ja kiistämään hänen sanomisistaan esitettyjä virheellisiä tulkintoja. Tässä suhteessa ainoastaan vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson kilpailee tasapäisesti Väyrysen kanssa. Viimeksi reilu viikko sitten Väyrynen oli Pressiklubissa keskustelemassa muistaakseni turvapaikka-asioista.  Ei olisi mikään ihme, että saamme nähdä Väykän taas tämän viikon perjantaina Rubenin tentattavana.
15. Yksi asia  on varma.  Ehkä jo huomenna tai viimeistään ylihuomenna Paavo tulee julkisuuteen tiedotteellaan tai lausunnollaan, jossa hän kiistä täysin, että hän olisi muka luopunut tai edes luopumassa mistään, ei ainakaan politiikasta. Väyrynen viittaa tämänpäiväisen blogijuttunsa otsikkoon - Uusi alku - ja lausuu painokkaasti, että tämä on päin vastoin uusi alku, ei suinkaan vetäytyminen tai luopuminen.
16. Näin on! Miksi me suomalaiset emme halua ymmärtää suuren poikamme Paavo Väyrysen tarkoitusperiä ja lausumia, vaikka hän aivan selvin sanoin kertoo, mistä on kysymys ja mistä taas ei? Nyt ei ole kyse minkään loppumisesta tai mistään luopumisesta, vaan päin vastoin Uudesta Alusta. Paavo alkaa kaiken uudelleen.
17. Väyrynen, Väyrynen, Väyrynen, Väyrynen, Väyrynen. Väy...

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pääministeri Juha Sipilää ei ole näkynyt julkisuudessa ainakaan kahteen viikkoon. Missä mies mahtaa oikein piileskelee ja miksi? Paavo Väyrysen kohdalla moinen käytös ei olisi tullut kysymykseen.

Sipilä lähtee perjantaina Pietariin tapaamaan Venäjän pääministeri Mevedeniä. Pääministeriä on kaiketi valmennettu ja valmisteltu vierailua varten salaisessa paikassa viikon verran.

Lienee jo ennalta turha toivoa, että Sipilä ottaisi Pietarssa esille venäläisten turvapaikanhakijoiden järjestetyt rynnäköt itärajalta Suomeen. Ne tapahtuvat Venäjän turvallisuuspalvelun valvonnassa ja johdolla, ko. puljun esimiehenä ei ole Medvedev vaan presidentti Putin.

Sipilän hätävalhe kotiin palatessa lienee se, että hän ei voinut puuttua asiaa, joka ei ole hänen venäläisen kollegansa määrättävissä.

Anonyymi kirjoitti...

Paavo tähtää uuden eurovastaisen puoluen perustamiseen, jonka puheenjohtajaksi hänet valittaisiin. Siihen tulisi mukaan kepulaisia, persuja, vasureita ja kristillisiä sekä suuri joukko vailla kunnon poliittista kotia tähän mennessä olleita suomalaisia.

Mikä tämän uuden puolueen nimeksi? Yksi vaihtoehto voisi vaikkapa "Perusalkiolaiset".

Anonyymi kirjoitti...

Jos Väyrynen luki Dostojevskin tuotannon yhdessä viikossa, niin kyllä Sipilä venäjänkielen oppii kahdessa!

Skorpioni kirjoitti...

Paavo Väyrynen ei tunne ajatusta siitä,etteikö hän olisi Suomen ja koko ihmiskunnan pelastaja. Pelurin on vaikea edes kuvitella,etteikö häntä enää tarvita! Vasta kun terveys pettää, peli on ohi. Nyt ollaan jo kohta siinä pisteessä!

Anonyymi kirjoitti...

"Ja jollet kuningas lie, mun ystäväin,
sä vääryyttäkö luulet kärsineesi?"

Vanhassa Neuvotoliitossa sentään osattiin hoidella tällaiset puolueen vastaiset ryhmäkunnat.

Toipila kirjoitti...

WTF - puolueen vastaiset ryhmäkunnat?

Mikäs ryhmäkunta se Väyrynen on? Ja eikö KEPUn politiikasta nimenomaan Väyrynen saa olla eri mieltä?

Millä se Väyrynen pitäisi anonyymin mielestä hoidella? M1 -lähetteellä vaiko pyttytuomilla tai oikeinko niskalaukauksella?

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän Paavo on nykypolitiikkoihin verrattuna eri sarjassa. Kyllä minä ennen Paavon lähettäisin Venäjälle neuvottelemaan. Eihän näillä nykyisillä säheltäjillä ole mitään perspektiiviä asioihin. Paavo on jo Urkin aikana opissa ollut, miten asioita hoidellaan.

Jos sinne Venäjälle joku Sipilä menee niin sehän tulee sieltä häntä koipien välissä takaisin ja tuloksena on niin mitä.? Mutta kun Paavo menisi sinne ja pari päivää Vladimirin kanssa neuvottelisi pikku tuiskeessa ja tuulessa niin sopimuksiahan sieltä sytyisi ja kommunikeaa pukkaisi.

Kyllä se kokemus on joka puhuu ja Paavo taitaa pelin politiikan. Mutta näin se on kovissa neuvotteluissa ei niissä tyhjän höpisijät pärjää.
Paavoon me luotamme.

Anonyymi kirjoitti...

Jotta ymmärtäisimme mitä Väyrysessä tapahtuu, tarvitsisimme Kekkosen tässä ajassa!

Tavikset saisivat kokea olevansa nykyaikaisia läntisiä ihmisiä; omia rajojansa rikkovia, uusia maailmoja suunnittelevia eurooppalaisia. Onhan näitä valtionkamreereja nähtykin.

Semmoinen Kekkonen tarvitaan joka kaataisi ensitöikseen Dianapuistoon pystytetyn hillotolpan tarpeettomana koska jokaisella miehellä on jalkovälissä oma hillotolppa joka näitä tuulipukunaisia kovin kiinnostaa.

Läntisen yksilöllisyyden voitossa on kysymys ihmisluonteen paljastumisesta. Mallia pitää hakea sieltä mistä sitä ennakkoluulottomat luulevatkin löytävänsä, siis Etelä-Euroopasta ja tietenkin myös Ruotsista. Helsingin Yliopiston politiikkaan toimittamat dosentit joutaa palauttaa tutkijankammioihinsa.

Toipila kirjoitti...

Voitaneen ainakin ilmeisen perustellusti epäillä, että jos Sipilä olisikin valinnut hallitukseen SDP:n Kokoomuksen sijaan, niin persujen gallup-kannatus ei olisi laskenut ainakaan nykyisessä määrin.

Anonyymi kirjoitti...

Toipila: "Millä se Väyrynen pitäisi anonyymin mielestä hoidella? M1 -lähetteellä vaiko pyttytuomilla tai oikeinko niskalaukauksella?"

Vakavasti puhuen, erottamalla Kepusta ja sen kunniapuheenjohtajuudesta. Jos itse olisin Sipilä kirjoittaisin lisäksi Väyryselle ns. avoimen kirjeen haluaako tämä yhdessä rakentaa vai yksin hajoittaa.

Anonyymi kirjoitti...

"Voitaneen ainakin ilmeisen perustellusti epäillä, että jos Sipilä olisikin valinnut hallitukseen SDP:n Kokoomuksen sijaan, niin persujen gallup-kannatus ei olisi laskenut ainakaan nykyisessä määrin."

Tänäänhän Soini myönsi sen suoraan haastattelussa. Tosin uskottavuus olisi mennyt eikä 2019 vaaleissa olisi sittenkään tullut suurjytkyä ja haaveet ministerinautosta olivat jääneet.

Soini teki - niikuin viisaat vähän ennakoivatkin - Pekka Vennamot: tuhosi puolueensa yhdellä hallituskaudella. Saas nähdä, minkä suojatyöpaikan Soini saa (vrt Vennamon posti-tele). Onkohan meillä vielä valtion suuryhtiötä romautettavaksi?

Anonyymi kirjoitti...

Samoin kuin Vennamon aikana, Soinin pappispuolue Jytky rakennettiin hiekalle; väitteelle että jossakin näkymättömissä on suuri suojelija joka meidät pelastaa.

Kestävä pitäisi rakentaa kalliolle, luottaen ihmisjärkeen, ihmisten aistien välittämiin omiin havaintoihin ja tieteen saavutuksiin.

Nytkin toteutettiin suuri kaalihuijaus. Suomen kansa on poliittisesti heikkolahjaista, sanoi Paasikivi.