maanantai 14. joulukuuta 2009

200. Europarlamentaarikko/kirkkoisä ja pääministeri napisevat laillista esivaltaa vastaan


1. Tasavallan kerma eli tasavallan presidentti, valtioneuvosto ja eduskunta sekä korkeimmat maallisen ja ja kirkollisen vallan muut viranhaltijat kokoontuu vuosittain pari kolme kertaa juhlallisiin kirkonmenoihin; tällaisia tilaisuuksia ovat esimerkiksi itsenäisyyspäivä ja valtiopäivien juhlalliset avajaiset jne. Näissä tilaisuuksissa ministerit, korkeat tuomarit, maaherrat (tänä vuonna onneksi viimeistä kertaa) sekä piispat ja muut kirkkoherrat ja -isät ovat - tai ainakin näyttävät olevan - niin nöyrää, niin nöyrää poikaa ja tyttöä että oikein. Yhdessä lauletaan hartaina virsiä ja kuunnellaan päät kallellaan ja laupiaan näköisinä kirkonpenkissä arkkipiispan tai jonkun muun piispaan saarnaa, jossa kehotetaan johtavia poliitikkoja muita vallanpitäjiä olemaan esimerkkinä kansalle. Kaikki tämä on tietenkin mitä suurimmassa määrin tavallisille pulliaisille kohdistettua teatteria.

2. Sillä kun loppuu juhla ja alkaa (t)yö, niin ihminen on sitä mitä hän syö. Juice Sika-laulun sanoma on taas näin joulun alla ajankohtainen ja entistä ajankohtaisemmaksi se on tullut tänä jouluna, jolloin eläinaktivistimme ovat sopivasti paljastaneet, millaisissa olosuhteissa tätä joulupöytien herkkua sikaloissamme oikein kasvatetaan.

3. Arkihuolesi kaikki heitä, lauletaan jouluna myös. Kaksi tämän valtakunnan isoa vaikuttajaa ei kuitenkaan ole vielä malttanut tarttua tähän joulun sanomaan. Tarkoitan europarlamentaarikko Mitro Repoa (sdp), joka tuntee myös nimen Isä-Mitro, sekä pääministeri Matti Vanhasta (kesk). Tietyt asiat tuntuvat pännivän heitä niin kovasti, että piispojen sanat nöyryydestä ja esimerkin antamisesta näyttävät unohtuneet täydellisesti heidän käydessään tuimaan taistoon laillista yhteiskuntajärjestystä ja riippumatonta tuomiovaltaa vastaan - kumpikin tietysti omassa asiassaan, kuinkas muuten.

4. Mitro Repo äityi tänään suorastaan sättimään korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) antamaa tuoretta päätöstä. KHO hylkäsi päätöksellään Revon kanelun Suomen ortodoksisen arkkipiispakunnan piispainkokouksen päätöksestä, jolla Repoa kiellettiin toimittamasta kirkon pyhiä toimituksia EU-parlamenttiehdokkuuden ja mahdollisen parlamenttijäsenyyden aikana. Repo ei päätöksen mukaan saa myöskään käyttää papin viittaa, ristiä tai muita papilllista arvoa osoittavia tunnuksia.

5. KHO:n mukaan Revon toimituskieltoon asettamisessa on kysymys ortodoksisen kirkon sisäistä autonomiaa koskevasta oikeudesta tulkita kirkon oppia. KHO:n mukaan tämä asiaratkaisuun liittyvä tulkinta kuuluu piispainkokouksen toimivaltaan eikä piispainkokouksen päätös perustu hallintolainkäytössä tarkoitetulla tavalla ilmeisesti väärään lain soveltamiseen. Piispainkokouksen päätös ei myöskään loukkaa Mitro Revon ihmis- tai perusoikeuksia, sanotaan päätöksen perusteluissa.

6. Mitro Repo kailotti suureen ääneen pitävänsä KHO:n päätöstä täysin epäoikeudenmukaisena, vääränä ja yleisen oikeustajun vastaisena. Hän ilmoitti harkitsevansa päätöksen viemistä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Revon mukaan KHO:n päätös on ristiriitainen ja huolimattomasti laadittu; KHO on kerta kaikkiaan täysin "hakoteillä." Mitro Repo ihmetteli, miksi häntä halutaan rangaista yhteisvastuun kantamisesta, vaikka siitä pitäisi päin vastoin palkita! Repo vertasi tilannetta siihen, että oikeusministeriksi tai tasavallan presidentiksi nimitettävältä juristeilta kiellettäisiin "juristinoikeudet." KHO:n päätös kielii myös sitä, että aika alkaa olla kypsä kirkon ja valtion suhteen uudelleenjärjestämiselle.

7. Huh, huh, onpa maallinen valta kihahtanut nopeasti entisen kirkonmiehen päähän! Hänhän vaatii kirkon erottamista valtiosta siksi, että häneltä evättiin väliaikaisesti oikeus suorittaa kirkollisia toimituksia. Mitro Repo ei näytä ymmärtävän edes sitä, että pappisviran toimittaminen ei ole mikään yksityistä elinkeinon harjoittamista - vaikka Repo tuntui toisinaan siitä sellaista tehneen - tai siihen verrattavaa toimintaa. Tuskinpa Tarja Halonen tai oikeusministeri Tuija Brax, jotka ovat kumpikin juristeja, ovat virassa ollessaan koskaan ehtineet edes ajatella "juristioikeuksiaan" ja jonkin oikeusjutun hoitamista, esimerkiksi jonkun tuttavansa avioehtosopimuksen laatimista tai lainhuudatuksen hakemista sukulaisensa ostamaan kiinteistöön. Poliitikkojuristit myöntävät mieluusti, että he ovat nyt sitten entisiä juristeja.

8. Mitro Repo lienee kaikesta huolimatta demareiden johtavia presidenttiehdokkaita. Saapa nähdä, valitsevatko demarit ehdokkaakseen luterilaisen Ilkka Kantolan vai ortodoksi Mitro Revon. Kummallakin on kyllä "puolensa."

9. Pääministeri Matti Vanhanen esiintyi tuohtuneena viime sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla. Vanhanen sanoi, että Ylen toimintatapa oli Silminnäkijän jutussa "sietämätön." Saatuaan TM:n asiantuntijoilta vapauttavan lausunnon lauta-asiassa, muistamme Vanhasen todenneen, että nyt tämä asia on hänen osaltaan loppuun käsitelty. Hän sanoi, ettei hän halua viedä asiaa edes Julkisen sanan Neuvostoon, kunnianloukkausjutun nostamisesta puhumattakaan. Tuolloin hän suorastaan säteili tyytyväisyyttä ja vakuutti, ettei hänen asemansa ole ollut näin vahva koskaan aiemmin.

10. Nyt ääni tuntuu muuttuneen kokonaan pääministerin kellossa. Vanhanen palasi väitteeseensä, jonka mukaan Yle yritti kaataa pääministerin; Vanhanen siis puhuu itsestään kolmannessa persoonassa. "Ihmisten silmissä korruptoituneeksi leimattu pääministeri joutuu poistamaan saamaansa leimaa julkisella väittelyllä," sanoi Vanhanen. Hän kuitenkin vakuutti edelleen, ettei aio lähteä oikeusprosessin, joka kestäisi kuulemma kolme vuotta, jolloin hän joutuisi tyystin vaikenemaan asiassa ja roikkumaan ikään kuin löyhässä hirressä.

11. Mikä sai JSN:n päätöksessä sai Vanhasen noin huonolle tuulelle? Ensiksikin tietenkin neuvoston päätöksen lopputulos, joka oli kaikkien - eniten Vanhasen ja hänen leirinsä - suureksi hämmästykseksi vapauttava. Vanhanen luoti selvästi siihen, ettei hänen itse tarvitse viedä asiaa JSN:oon, vaan sen tekevät jotkut muut hänen puolestaan ja asia olisi sillä selvä: langettava päätös tulisi vastaukseksi kanteluun ikään kuin apteekin hyllyltä. Kun näin ei sitten tapahtunutkaan, olisi reaktio tyrmistyttävä.

12. Mutta eniten pääministeriä luultavasti otti päähän se, että Yle ja sen "katalat" toimittajat saivat kantelujen johdosta tilaisuuden tarkentaa huomattavasti lautakasaväitteen tueksi ohjelmassa esitettyjä todisteitaan. Ylen vastineessa kerrottiin nyt, että rakennustarvike-erää koskevat tiedot oli saatu "suuren rakennusyrityksen johtotehtävissä toimineelta henkilöltä." Tämän henkilön tapahtumaselostusta kuvattiin vastineessa yksityiskohtaiseksi, asiantuntevaksi ja sen sanottiin perustuvan "omakohtaiseen tekemiseen." Vastineen mukaan lähde itse oli hyväksynyt rakennustarvike-erää koskevan laskun rakennusyrityksen tilaamasta puutavaraerästä, jota ei ollut kuitenkaan käytetty yhtiön työmailla, vaan joka oli todellisuudessa tarkoitettu Nuorisosäätiön silloiselle puheenjohtajalle Matti Vanhaselle. Lähteelle esitetty syy hyväksyä lasku - jotta yritys jatkossakin saisi Nuorisäätiön urakoita - oli kyseisenä ajankohtana (tämän vuosikymmenen alussa) looginen. Asian esitteli lähteelle henkilö, jolla oli läheiset suhteet Nuorisäätiön silloiseen puheenjohtajaan Matti Vanhaseen.

13. Lähteen kertomuksen pitävyys varmistui Ylen vastineen mukaan osin myös toista kautta. Kyseinen puutavaraerä oli jäljitettävissä Nuorisosäätiön tietylle työmaalle, missä työntekijöille oli kerrottu kyseessä olevan "Vanhasen laudat," joihin ei saanut koskea ja jotka odottivat poiskuljetusta. Tältä osin kyse oli Ylen vastineen mukaan kuitenkin toisen käden tiedosta. rakennustarvike-erästä oli keskusteltu myös erään Nuorisosäätiön edustajan kanssa, sanottiin Ylen vastineessa. Asian epäsuora myöntäminen - ko. henkilö käytti ilmaisua "ei savua ilman tulta" - ja Nuorisäätiön edustajan käsitys tapahtuma-ajankohdasta tukivat Ylen mukaan alkuperäislähteen kertomusta.

14. Kun nämä tiedot tulivat JSN:n päätöksen perustelujen myötä julkisiksi, ei ole vaikea arvata, ottiko pääministeriä niin sanotusti päähän kuin pientä oravaa konsanaan! Selvästi uutta tietoa, joka olisi asiaa pääministerin kannalta tarkastellen varmaankin saanut olla mieluummin visusti pimennossa. Vanhanen kuitenkin sanoi, että näiden uusien tietojen valossa Ylen toimittajien väitteet käyvät aina vain epäuskottavammiksi. - Mutta onkohan asia todellakin näin?

15. Jos pääministeri on syytön epäilyihin, kuten varmaan haluamme kaikki uskoa, niin miksi ihmeessä hän ei tee rikosilmoitusta kunnianloukkauksesta? Tätä on yleisesti ihmetelty etenkin kun muistamme, miten herkästi pääministeri pani välittömästi viime eduskuntavaalien jälkeen vireille toisen oikeusjutun eli teki rikosilmoituksen Pääministerin morsian -kirjasta opuksen kustantaja vastaan. Näin tehdessään Matti Vanhanen ja hänen advokaattinsa olivat täysin tietoisia siitä, että syyttäjän oli tuollaisessa tilanteessa pakko nostaa syyte myös kirjan kirjoittajaa Susan Ruususta vastaan. Pääministeri Vanhanen ei halunnut itse tehdä rikosilmoitusta Ruususesta, jottei rikosilmoitus olisi näyttänyt suuren yleisön silmissä pahalta ja yksinhuoltaja Ruususta kohtaan suorastaan julmalta. Kyseessä oli Vanhasen pikkumaisuutta ym s. osoittava kosto Ruususelle, joka oli mennyt kertomaan joitakin vähäisiä Vanhasen yksityisasioita kirjassaan.

16. Tässä Ylen tapauksessakaan pääministerin ei tarvitsisi tehdä muuta kuin saattaa asia rikosilmoituksella poliisin tietoon. Tämän jälkeen poliisi tutkisi ja syyttäjä nostaisi syytteen ilman, että Matti Vanhasen tarvitsisi tehdä välttämättä asiassa mitään. Sama koskee oikeudenkäyntiä tuomioistuimessa. Selitykseksi Vanhasen prosessihaluttomuudelle ei kelpaa myöskään väite, jonka mukaan pääministerin pitäisi muka olla oikeusjutun aikana kommentoimatta asiaa, jos hän tekisi aloitteen syytejutun nostamisesta. Tällaista kieltoa laki ei tunne. Vanhanen haluaa päinvastaisella väitteellään luultavasti vain sahata suurta yleisöä silmään.

17. Mitä Matti Vanhanen oikein pelkää, kun hän ei pane vireille kunnianloukkausasiaa Ylen toimittajia vastaan? Pelkääkö hän, että tuo salaperäinen lähde syyllistyisi totuusvelvollisena kuultaessa väärään valaan ja perättömän lausuman antamiseen? Vai pelkääkö Vanhanen, että lähde kertoisi oikeudessa totta?

18. Pääministeri on valinnut siis toisen tien. Hän uskoo, että "julkinen väittely" puhdistaisi häneen lyödyn perusteettoman korruptioleiman ja -epäilyn. Pääministeri aikoo siis hyödyntää suurelta yleisöltä ja äänestäjäkunnaltaan saamaansa sääliä ja toivoo säälin jatkuvan seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka. Samalla huomio saataisiin pysymään poissa talouslamasta ja hallituksen kyvystä tai kyvyttömyydestä huolehtia maan asioista.

19. Saa nähdä, miten käy. Julkinen väittely tuskin lopettaa kaikkia epäilyjä. Sääliääniä Matti Vanhanen toki tulee seuraavissa vaaleissa saamaan, mutta nekään tuskin riittävät viemään häntä kolmannelle pääministerikaudelle.

22 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Mitro Repo kailotti suureen ääneen pitävänsä KHO:n päätöstä täysin epäoikeudenmukaisena, vääränä ja yleisen oikeustajun vastaisena. Hän ilmoitti harkitsevansa päätöksen viemistä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen."

Kerrankin juttu, jonka Suomen valtion tulisi voittaa ja olettaisi näin tekevän EIT:ssä!

heikki rönkkö kirjoitti...

Suomalaisen kulttuurihistorian sisältö ja olemus on toisto. Moneen kertaan sanotun sanominen yhä uudestaan ja uudestaan.

Samoja sanoja Milan Kundera käytti kuvaamaan kommunismia, järjestelmää, joka sekin pyrki ajattelemaan jokaisen puolesta kaikkea hyvää ja arvokasta.

Että emme unohtaisi missä kuljimme kerran. Emmekä kävisi yöhön yksin.

Siru Pola kirjoitti...

Onhan se selvää, että kirkonmiestä harmittaa kun joutuu luopumaan mainoskampanjastaan. Touhuamalla aina silloin tällöin hengellisissä tilaisuuksissa saisi taattua itselleen uskollisen ja uskovaisen äänestäjäkunnan. Nyt joutuu mepiksi päästäkseen mahdollisesti sijoittamaan omiakin almuja mainontaan yms.
Herra Revon olemusta katsellessaan tulee muuten väistämättä mieleen se Korkeasaaressa asustellut porukka, joka sai muistaakseni jonkin "lahjanluonteisen edunkin" asuinolosuhteiden parantamiseksi. Samassa määrin posket hehkuvat innosta ja touhukkuudesta.

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäiselle anonyymille: juuri näin. Jos vähänkin perehtyy EIS:een ja EIT:n oikeuskäyntäntöön käy aika heti ilmeiseksi, että juttua ei edes EIT:ssä otettaisi tutkintaan. EIS kun lähtee siitä, että kirkolla ja valtiolla ei ole eikä tule olla mitään tekemistä toistensa kanssa. Piste.

Puolueeton tarkkailija kirjoitti...

Olen monesti ihmetellyt Vanhasen kertomuksia lautakasajutun tiimoilta.

Heti jutun julkitulon jälkeen Vanhanen kertoi ylen haastattelussa maksaneensa kaikki laskut. Lisäksi hän nimenomaan totesi, että jos joku osapuoli ei ole lähettänyt laskua, ei hän tietystikään ole voinut tätä maksaa. Tässä tapauksessa vika ei suinkaan ole hänen vaan tavaran toimittajan.

Tämän haastattelun jälkeen tuli julki ylen selvitys jutun taustoista. Yksi lähde, joka tulee julkisuuteen vain todistamaan oikeudessa.

Muutamaa päivää myöhemmin Vanhanen kertoi ylen mukaan, ettei hän ole saanut rakennustyömaalleen mitään tarvikkeita ilmaiseksi.Samassa yhteydessä hän ilmoitti, ettei aio saattaa asiaa oikeuden ratkaistavaksi.

Mielestäni Vanhasen kertomus on aikaa myöten vahvistunut, eli hän on puhunut totta. Nykyisten tietojen mukaan laskua ei ole lähetetty eikä rakennuksessa ole kysyisiä lautoja.

Median myllytyksessä asiaa on käsitelty epätäsmällisesti. En ole koskaan kuullut Vanhasen väittäneen sitä, etteikö hän ole saanut rakennusmateriaalia ilmaiseksi. Kuitenkin mediasta saa kuvan, että Vanhanen olisi väittänyt tätä ja valehdellut.

Anonyymi kirjoitti...

Alpo Rusi piti pintansa ja sai korvauksen kärsimyksistään(47 donaa) ja muistan kyllä, miten valmis minäkin olin häntä syyllisenä pitämään.Vähän hävettää! Miten lainoppineet pakottavat itsensä eroon ennakko-uskomuksista, Jyrki?
pekka s-to.

Anonyymi kirjoitti...

Onnea blogistille. 200 on täynnä ja 1½ vuotta takana. Lukijakuntaa näyttää olevan nuorista iäkkäämpiin, maallikoista juristeihin sekä monia mielenkiintoisen tuntuisia naisia, joista osa on selviä intellektuelleja - osa taas maanläheisempiä.

Blogikirjoitukset ovat jo sinällään syy käydä näillä sivuilla. Mutta Arposet, Fredmanit tuovat mukavan lisäsäväyksen - ja Ruanda reaaliaikaiset avustajakommentit. Ja kuvitusta ei saa unohtaa - se on vähintäänkin oivaltavaa ja usein myös hauskaa.

Hyvää jatkoa. Taitaa seuraavat tasaluvu tulla täyteen vapun paikkeilla.

Toipila kirjoitti...

Kuinkahan moni esim piispoistamme tosissaan uskoo Jumalaan?

Anonyymi kirjoitti...

Olisikohan syytä käydä katselemassa Mitron verotietoja viime vuosilta.
Verrata niitä tiettyihin konsultaatio-tehtäviin.
Mies on hyörinyt lukemattomissa tilaisuuksissa konsultoimassa, saaden yhdestä osallistumisesta jopa 6000 euroa. Mutta mitä kautta laskutus onkaan hoidettu :)

Anonyymi kirjoitti...

Revon juna Strasbourgiin taisi mennä jo marraskuun lopussa kun tuli kuluneeksi 6 kk piispainkokouksen päätöksestä. Ylimääräisellä muutoksenhaulla ei yleensä määräaikaa pidennetä.

oblomov jr kirjoitti...

Syy siihen, miksi Lahnanen ei vie YLE:n lautakasajuttua käräjille täytyy olla hyvissä juridisissa neuvoissa, joita hän on saanut. Kuten esim. "Käräjillä on aina se riski, että oikeus voittaa".

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tosiaankin, tämä oli sitten kahdessadas blogijuttuni.

Julkaisin ensimmäisen blogin 4.8.2008, se käsitteli vaalirahoituslain valvontaa. Olin tehnyt toukokuussa 2008 oikeuskanslerille kantelun oikeusministeriön vaalirahoituslain valvonnan puutteista. Tuo lepsu valvonta oli mahdollistanut monissa vaaleissa puutteellisten ja epäselvien vaalirahoitusilmoitusten tekemiseen ja vastaanottamiseen ja johtanut umpikujaan ja korruptioepäilyihin.

Blogissa on käytössä olleen mittarin mukaan aikana ollut tähän mennessä pitkälti yli 300 000 käyntiä. Tätä en olisi hommaa aloittaessani uskonut!

Kiitos kaikille kävijöille ja erityisesti kommentoijille!

Ehkä pitää vielä ainakin jonkin aikaa jatkaa. Onhan tuomioistuimissa vireillä monta mielenkiintoista oikeusjuttua, joita olen blogissani seurannut ja joihin olen myös ottanut kantaa: ParkComin juttu, Pääministerin morsian -kirjan tapaus, Johanna Korhonen vs. Alma Media, Kauhajoen koulusurmat jne.

Yliopistotutkijat tyytyvät yleensä ainoastaan selostamaan oikeussäännöksiä ja systematisoimaan niitä. Tämä on ollut minulle liian vähän, sillä olen pyrkinyt myös vaikuttamaan asioihin ja siten osaltani kehittämään ja muuttamaan oikeutta. Perusteltu kritiikki oikeustieteessäkin on kaiken a ja o.

Oikeustieteilijöiden ei pitäisi tyytyä askaroimaan vain lainsäädännön eli oikeusnormien ja oikeusperiaatteiden parissa, vaan ottamaan kantaa myös lainkäyttöön eli konkreettisiin oikeusjuttuihin ja tuomioistuimien ratkaisuihin. Sieltä se todellinen oikeus vasta ilmenee.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Rusi-tuomiosta - Tuomarin jääviyssäännöksillä pyritään osaltaan torjumaan ennakkoasenteiden vaikutuksia, mutta tämä ei tietenkään yksin riitä. Tuomarin pitää kyetä asennoitumaan ennakkoluulottomasti julkisuudessa jo etukäteen huomiota herättäneisiin oikeusjuttuihin. Tämä on osa tuomarin ammattietiikkaa.

Oikeudenkäynnin pitää olla reilu ja puolueeton. Tähän pyritään mm. prosessin julkisuutta, asianosaisten kuulemista sekä tuomion perustelemista ja muutoksenhakuoikeutta koskevilla säännöillä.

Hgin HO:n tuomio jäi siis lainvoimaiseksi. Tämä merkitsee myös sitä, että hovin tuomion perusteluihin sisältyvä lausuma, jonka mukaan Johannes Koskinen rikkoi oikeusministerinä ihmis- ja perusoikeuksiin kuuluvaa syyttömyysolettamaa, jää pysyväksi.

Minusta oikeuskanslerin tulisi nyt ehdottomasti tutkia, syyllistyikö Johannes Koskinen po. lausunnollaan virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Puolueeton tarkkailija - Jos joskus ilmenisi, että Matti Vanhanen on saanut Nuorisosäätiön puheenjohtajan ominaisuudessa ilmaiseksi tietyn rakennustarvike-erän, niin Vanhanen tietysti puolustaisi itseään sillä, että, kamoon, enhän minä ole koskaan kiistänytkään saaneeni ilmaiseksi joitain tarvikkeita. Minähän väitin vain, että en ole saanut laskua Ylen kertomasta lautatavarasta!

Tällä tavallahan Vanhanen puolusti itseään myös Novan johtajiston tapaamisasiassa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tarkkaan ottaen pääministeri ei ole tässä asiassa - toisin kuin Pääministerin morsian -tapauksessa käräjäoikeuden päätöksen suhteen - napissut tuomioistuimen päätöstä vastaan, vaan hän on kritisoinut JSN:n päätöstä Yle-tapauksessa. JSN ei ole tuomioistuin, vaan tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama itsesääntelyelin.

Toisaalta JSN:lla on vakiintunut ja oikeusjärjestyksen hyväksymä asema yhteiskunnassa.

Pääministeri ei ollut kanteluasiassa asianosaisen asemassa, koska hän ei itse tehnyt kantelua Yleä vastaan. Pääministeri sanoi TM:n talotarkastuksen jälkeen, että asia on nyt hänen osaltaan loppuun käsitelty ja ettei hän aio viedä asiaa JSN:oon.

Miksi siis nyt tällainen tuohtuminen ja napina?

Anonyymi kirjoitti...

Eihän Repo vaadi kirkon ja valtion erottamista, vaan kirkon alistamista valtion sääntelylle. Kohta siis ortodoksisessa kirkossa on naispappeja jos Repo saa tahtonsa todella läpi.

Ehkä Vanhanen venyttää oikeusprosessin aloittamista ensi syksyyn. Ylen lähdehän on luvannut tulla todistamaan vuoden sisällä jutun lähettämisestä nostetuissa jutuissa. Jos lähde ei suostukaan tämän jälkeen todistamaan, voipi olla että kunnianloukkaustuomio rapsahtaa - ainakin vähemmällä vaivalla kuin jos lähde todistaisi.

Anonyymi kirjoitti...

"Eihän Repo vaadi kirkon ja valtion erottamista, vaan kirkon alistamista valtion sääntelylle."

Tosin sääntelykään ei auta, sillä kirkon kyseiset säännöt eivät ole mitenkään lainvastaisia.

Anonyymi kirjoitti...

EHDOTUS JYRKI VIROLAISELLE:

Se moraali:
--------------

Lehtitietojen mukaan Nordea on myynyt Delfin sujoitustuotetta,
jolle tyypillistä on ollut, että
kun esim. 100 sijoituskohteesta tietty pieni määrä tekee defaultin (kaatuu/saneerataan tms), niin sijoittajan rahat menee.

Ymmärrän toki, että sijoittajan rahat menee niissä konkursseissa, mutta millä oikeudella ne loput sijoittajan rahat (siis valtaosa sijoittajan rahoita) häviää. Nehän jäävät pankille ymmärttäkseni. Tämä
on niin MORAALITONTA kuin vaan olla voi. Ja tällaista tuotetta myydaan julkisesti kadun mummoille ym kulkevaisille. Kyllä rahoituspalveluyhtiöillä joku roti ja moraali saisi olla.

Nythan odotetaan päätöstä pankkien omalta "hyväveli lautakunnalta", mutta eihan kori koiraa pure!

Nordea ei ole ainoa syntinen, vaan pienemmatkin pelurit tarjoavat vastaavia tuotteita hyvin hämärin esittein. --- Tämä on ISO JUTTU--
Jyrki Virolaisen olisi syytä tutkailla ja tarkastella yleisellä tasolla taman tuotteen ymparilla olevaan lainsäädäntöä, pankkikäytäntöä ja moraalia !!

Onnea matkaan!

Anonyymi kirjoitti...

Tällä oikeusforumilla näyttää toimivan eräs toinenkin tohtoritason blogisti. Jostakin tuntemattomasta syystä hänen bloggeri ei ole saanut samaa suosiota kuin Jyrki Virolainen on saanut. On aiheellista esittää kysymys, että onko havaittu bloggarin ylimielisyys siihen syynä. On niin kova itsetunto, ettei tasapuoliselle oikeusarvioinnille ole annettu sijaa kuten JV antaa jopa typerimmänkin kansakaisen mielipiteen kuulua. Juuri tämä heijastelee kansakunnan syvimpien rivien tuntoja ja ajatuksia.

Anonyymi kirjoitti...

Niin tyhjä taas,
kun olet pois,
tää talo on.
Me ovi haassa ollaan
pois valo on.

Itkin vähän
kun tiskasin ja lakaisin.
Talo ja minä
tahdotaan sut takaisin.

Martti Syrjän herkänlainen Eppu Normaali -sanoitus kuvaa metaforana oikein hyvin sitäkin kylmää tyhjyyttä, minkä viikon mittainen blogihiljaisuus nyt jo toisen kerran pelästyttää, että on palannut tähän muuten niin ihmeen vailla analyyttista keskustelua olevaan ja ylhäältä annettuun hallintoalamaisuuteen sekä mediassa että koko "oikeus- ja yhteiskuntatalossamme".

Nyt joulun aikaan voisi pinnan alla vallan vakavissaan rallatella näinkin:

Blogisti Virolainen oli proffa nimeltään.

Hän pulkkaa blogin kiskoen johti tiedon luo kaikkien.

Ollut ei loiste huono blogistimme älynkään.

Vain proffamme blogissaan voi valon tuoda pimeään.

Hyvää joulunaikaa!
Et saa jättää meitä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

On takki nyt
jo tyhjentynyt,
joi yössä nyt, blogisti virttynyt

Mielessä on käväissyt tauon pitäminen ainakin loppuvuodeksi. Aiheita toki riittäisi vaikka kuinka, mutta juttua ei kannata yrittää vääntää, jos kirjoittaminen ei tunnu hauskalta ja mielekkäältä.

Sitä paitsi asunnossani on parhaillaan käynnissä täysimittainen kylppäriremontti, jota on kestänyt jo toista viikkoa eikä valmista tule vielä jouluksi. Olen puuhastellut mukana hanslankarina, kahvinkeittäjänä, autokuskina jne.

Remontin alkaessa aamuhämärissä paikalle saapui kaksi remonttimiestä, joista toinen, tummahipiäinen noin 40-vuotias kaveri sanoi nimekseen Osama. Meinasin tokaista, että, hei, täälläkö sitä ollaankin, etkö tiedä, että sinua on etsitty kissojen ja koirien kanssa Pakistanista, Afganistanista ja ties vaikka mistä.

Kuulin myöhemmin, että Osama, joka puhuu hyvin suomea, on kotoisin Pohjois-Syyriasta. Hän on oleskellut täällä jo kymmenen vuotta ja hänellä on suomalainen vaimo ja lapsi.

Osama pani töpinäksi ja tuota pikaa kylpyhuoneen vanhat laatat oli purettu ja amme ja muut kalusteet oli viety pihalla odottavaan peräkärryyn poiskuljettamista varten.

Laattamies puolestaan asuu Tallinnassa ja hänkin on käynyt Suomessa töissä jo kymmenisen vuotta. OIkein ahkera ja taitava työssään.

Kuulin, että Suomessa työskentelevistä remontti- ja saneerauspuolen rakennusmiehistä ja -naisista 80 prosenttia olisi ulkomaalaisia, lähinnä juuri Virossa asuvia ihmisiä. Suomalaisia remonttimiehiä hommat eivät taida paljoa kiinnostaa, ilmeisesti ansiosidonnaisella pärjää paremmin kuin töitä tekemällä.

Siru Pola kirjoitti...

Hyvää Joulua blogistille !!

Toivottavasti kylppäri yms. remontit valmistuvat suunnitellussa ajassa. Sen jälkeenhän aikaa sitten jää taas tarinointiin.