maanantai 27. joulukuuta 2010

365. Poliittisia oikeusprosesseja

Nyt mua vierähän linnasta linnahan...

1. Entinen venäläinen öljymiljardööri Mihail Hodorkovski todettiin tänään syylliseksi kavallukseen häntä vastaan nostetussa toisessa oikeudenkäynnissä Moskovassa. Hodorkovskia kohdeltiin oikeudessa kuin varallista rikollista ainakin: hänet tuotiin oikeuteen käsiraudoissa ja pantiin lasikoppiin seuraamaan tuomion lukua.

2. Tuomion mukaan Hodorkovski ja hänen yhtiökumppaninsa Platon Lebedev myivät omaan laskuunsa satoja miljoonia tonneja Yukos-yhtiönsä öljyä vuosina 1998–2003. Koko tuomion ja rangaistusten julistaminen kestää vielä useita päiviä. Hodorkovski aikoo valittaa tuomiosta. -

3. Vaikka venäläiset oikeusprosessit ovat muun muassa sikäli paheksuttavia, että Venäjällä tuomioistuimet eivät ole käytännössä riippumattomia poliittisen vallan käyttäjistä, ei Venäjällä kuitenkaan syyllistytä tuomioita julkistettaessa samanlaiseen salamyhkäisyyteen kun Suomessa. Meillähän tuomiot annetaan kaikissa merkittävissä jutuissa aina kirjallisina kansliatuomiona asianomaisen tuomioistuimen (KKO, hovioikeudet, käräjäoikeudet) kansliasta, josta asianajajat ja syyttäjät käyvät tuomion kiltisti noutamassa. Suomessa tuomarit eivät halua tai rohkene tulla tuomiota julkisessa tilaisuudessa julistamaan, mikä on varsin outo ja kansainvälisesti vertailussa poikkeuksellinen käytäntö. Oikeudenkäynnin julkisuus edellyttäisi toki myös tuomioiden julkista julistamista.

4. 47-vuotias Hodorkovski suorittaa parhaillaan aiempaa, kahdeksanvuotista tuomiotaan vuoden 2005 oikeudenkäynnistä. Hän olisi vapautumassa ensi vuonna, mutta nyt on arveltu, että uusi tuomio voi pitää hänet vankilassa vuoteen 2017 asti.

4a. On arveltu, että Venäjä saattaisi vaihtaa Hodorkovskin "kuoleman kauppiaana" tunnettuun venäläiseen asekauppiaaseen Viktor Boutiin, jonka Thaimaa luovutti jokin aika sitten Yhdysvaltoihin. USA syyttää Boutia seiden myynnistä diktaattoreille ja useille konfliktialueille. Venäjän mukaan Boutin luovutus on laiton. Boutin luovutus USA:han on Venäjälle kiusallinen, sillä Boutin on arveltu voivan paljastaa, että hänellä on ollut puuhilleen Venäjän viranomaisten tuki

5. Moskovalaisen oikeusistuimen ulkopuolelle kerääntyi tänään satoja mielenosoittajia, joiden huudoissa vaadittiin vapautta Hodorkovskille ja vankilaa pääministeri Vladimir Putinille. Poliisi pidätti useita mielenosoittajia.

6. Hodorkovskin itsensä mukaan valtio, joka tuhoaa parhaat yhtiönsä ja luottaa vain byrokratiaan sekä tiedusteluvoimiinsa on sairas.

7. Hodorkovskin tukijoiden mukaan oikeudenkäynnit ovat Kremlin vastaisku miljardöörille, joka muun muassa tuki oppositiopuoleita Putinin presidenttikaudella ja jonka vaikutusvalta alkoi kasvaa liialliseksi.

8. Pääministeri Putin ei edes yritä peitellä tuomitsevaa suhtautumistaan Hodorkovskiin.
–Varas kuuluu vankilaan, totesi Putin Hodorkovskiin viitaten tv-lähetyksessä viime viikolla. Putin "ennakoi" selvin sanoin Hodorkovskin tuomiota sanomalla, että "tuomioistuin tulee tuomitsemaan H:n vankeuteen rikoksistaan.

9. Hodorkovskin asianajajan mukaan viimeistään tämän lausunnon jälkeen oli selvää, että Putin painostaa oikeuslaitosta tuomitsemaan Hodorkovskin. Putin on kiistänyt väitteen.

10. Venäjän presidentti Medvedev ("Robin") halusi ilmeisesti näpäyttää Putinia ("Batmania") sanomalla, että valtion viranomaiset eivät saisi saisi puuttua riippumattoman tuomioistuimen päätöksiin. Venäjän presidentin vaalit käydään runsaan vuoden kuluttua; tämä selittänee Medvedevin ja Putinin hienoista keskinäistä nokittelua.

11. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan oikeuden päätös oli pettymys, mutta ei yllätys.
–Tuomari olisi ollut sankari, jos hän olisi antanut vapauttavan tuomion, sanoi ihmisoikeusaktiivi Lyudmila Alexeyeva.
-----
12. Putin ajaa tuomioistuimia painostavilla ja itse asiassa myös halventavilla lausunnoillaan jopa ohi Suomen entisen oikeusministeri Johannes Koskisen. Johannes nimittäin tyytyi kommentoimaan tuomioistuimien ratkaisuja vasta niiden antamisen jälkeen ja kehottamaan toisinaan hävinnyttä osapuolta valittamaan tuomioista, jota ministeri itse piti vääränä. Selvää tuomioistuimen riippumattomuuden epäkunnioittamista toki tämäkin.

13. Alpo Rusin tapauksessa Johannes Koskinen rikkoi puolestaan syyttömyysolettamaa antamalla ymmärtää, että syytteistä vapautunut Rusi oli kyllä syyllinen lievempään vakoiluun, josta hänet pelasti tuomiolta ainoastaan syyteoikeuden vanhentuminen.

14. Helsingin käräjäoikeus ja myöhemmin Helsingin hovioikeus katsoivat Johannes Koskisen sanotun lausuman olevan ihmisoikeussopimuksissa ja Suomen perustuslaissa edellytetyn syyttömyysolettaman vastainen. Tämä oli toinen peruste, jolla valtio velvoitettiin suorittamaan vahingonkorvausta Alpo Rusille.

15. Olen saattanut hovioikeuden tuomion tämän vuoden alussa oikeuskanslerille ja pyytänyt häntä selvittämään, syyllistyikö Koskinen sanotulla syyttömyysolettaman rikkomisellaan, josta siis on olemassa tuomioistuimen lainvoimainen tuomio, ministerinä virkavelvollisuutensa rikkomiseen.

16. Oikeuskansleri ei ole vielä ratkaissut asiaa. Ilmeisesti odotellaan, että Koskisen menettelyä koskeva syyteoikeus ehtisi vanhentua, jolloin oikeuskansleri voisi pestä kätensä asian jatkokäsittelyn eli syytteen nostamisen suhteen. Sitä paitsi tässähän ovat tulossa muutaman kuukauden kuluttua eduskuntavaalit, joissa Koskinen on ehdokkaana; eihän kanteluasiaa voida ennen vaaleja tietenkään ratkaista!

17. Edellistä Johannes Koskisesta tekemääni kantelua, joka siis koski tuomioistuimien riippumattomuusperiaatteen rikkomista, oikeuskansleri Jonkka hautoi reilut kaksi vuotta ennen kuin antoi päätöksensä, joka oli melkoisen monimerkityksellinen.
-----
18. Mutta palatkaamme vielä hetkeksi itäisille maille.

Viikko tai pari sitten pidettiin Valko-Venäjälllä presidentin vaalit, joiden puolueettomuus on asetettu kansainvälisten vaalitarkkailijoiden raporteissa sangen kyseenalaiseksi. Vaalitulosten julistamisen jälkeen Minskissä oli suuri mielenosoitus, jonka yhteydessä valtaa pitävän presidentin Alexander Lukashenkon miliisit pidättivät lähes kaikki muut presidenttiehdokkaat. Lukashenkon päävastaehdokas Vladimir Nekljajev vangittiin ja mukiloitiin pahan päiväisesti. Myöhemmin Valko-Venäjän KGB kävi noutamasta hänet sairaalasta, jonne N:n omaiset olivat vieneet presidenttiehdokkaan. Nekljajevin terveydentilasta ja olinpaikasta ei ole annettu tietoa eikä edes hänen lääkäriään ole päästetty tapamaan vankia. Minskissä liikkuu huhuja, joiden mukaan Nekljajev olisi kuollut.

19. Vladimir Nekljajevin tytär kutsui tänään koolle kynttilämielenosoituksen Eduskuntatalon eteen. Mielenosoituksessa vedottiin myös toisen presidenttiehdokkaan Andrei Sannikovin puolesta. Hänetkin pahoinpideltiin ja vangittiin. Valko-Venäjän KGB on vanginnut viime päivien aikana ehdokkaiden tukijoita. Tällä hetkellä pidätettynä on 23 oppositiopoliitikkoa, aktivistia ja toimittajaa, mutta lista pitenee joka päivä.

20. Eduskuntatalon eteen kerääntyneet mielenosoittajat vetosivat suomalaisiin kansanedustajiin ja europarlamentaarikkoihin, jotta nämä tekisivät kaiken mahdollisen vangittujen nopean vapauttamisen puolesta. Hämärtyvässä illassa portaille asetetut kynttilät muodostivat tekstin: SOS BELA RUSS.
----
21. Ukrainassa puolestaan entinen pääministeri Julia Tymoshenko on asetettu syytteeseen korruptiossa. Syytöksen taustalla on viime helmikuussa Ukrainan uudeksi presidentiksi valittu Viktor Janukovitsh, joka hävisi edelliset presidentinvaalit Ukrainan oranssi vallankumouksen seurauksena Viktor Justsenkolle.

22. Ukrainan parlamentissa harrastetaan silloin tällöin railakkaita paini- ja nyrkkeilymatseja ja maan poliittiselle kulttuurille ovat ominaisia myös edestakaisin sinkoilevat korruptiosyytökset. Julia Tymoshenko syytti pääministerinä ollessaan Janukovitshin kannattajia korruptiosta ja nyt on sitten Janukovitshin vuoro esittää samoja syytöksiä Tymoshenkolle.
-----
23. Oikeuden tai laillisuuden käyttäminen poliittisen vallan välikappaleena ei ole ollut tuntematonta myöskään Suomessa. Tästä yhtenä esimerkkinä mainittakoon ns. Irakgate-skandaali tai Irak-vuoto, jonka seurauksena istuva pääministeri Anneli Jäätteenmäki joutui vuoden 2003 kesäkuussa eroamaan virastaan.

24. Puuttumatta mainittuun Irag-gate -tapaukseen tai Irak-vuotoon tässä yhteydessä tarkemmin voidaan vain aprikoida, selvisikö Irakgate-arvoitus sittenkään lopullisesti ja kuka oikeastaan valehteli vaalitentissä. Pääministeri Jäätteenmäki jätettiin puolustuksessaan myös johtamassaan puolueessaan yksin, jolloin hän pääsi laukomaan eduskunnassa tilannettaan pahentavia sammakoita: "puhun niin totta kuin osaan" ja "asiakirjat tulivat minulle yllättäen ja pyytämättä."

25. Tarkoittiko Jätteenmäki sanoa, että hän puhuu "niin totta kuin voi"? Lähetettiinkö salaisiksi luonnehditut asiakirjat, joista Jäätteenmäki olisi ilmeisesti saanut oppositiojohtajana UM:ltä muistion, jos vain olisi osannut tätä pyytää, todellakin hänen tekemättä aloitetta niiden saamisesta? Tätä pohdittaessa on kannattaa muistaa, että nuo asiakirjat lähetettiin Jäätteenmäelle tasavallan presidentin kansliasta presidentin neuvonantajan Matti Mannisen toimesta.

26. Toimiko Matti Manninen sitten omasta aloitteestaan? Tätä pohdittaessa on syytä muistaa, että Anneli Jäätteenmäen vaalivoitto ja tulo pääministeriksi oli presidentti Tarja Haloselle silmiinpistävän mieluinen asia ja että Halonen oli Suomen Irak-kannanoton ja -politiikan suhteen selkeästi eri linjoilla kuin Bushin kanssa USA:ssa neuvotellut pääministeri Paavo Liponen.

27. Irakgate oikeudenkäynnissä Matti Manninen, joka oli erotettu presidentin neuvonantajan tehtävästään kesäkuussa 2003, tuomittiin sakkoon. Sen sijaan Anneli Jäätteenmäkeen kohdistunut syyte hylättiin, koska oikeuden päätöksen mukaan pyyntö toimittaa kiinnostavaa materiaalia ei toteuttanut yllytystä virkasalaisuuden rikkomiseen eikä näyttöä tahallisesta taivuttamisesta ollut esitetty.


22 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Blogistilla on kovaa piipussa kirjoituksensa muodossa.

Ei voi kun todeta, että Koskinen on kaiketi menneen talven lumia, mutta tähän jääkön kommenttini. Sen verran historiaa on takanamme.

Frank kirjoitti...

Jos Venäjä saakin ostettua Hodorkovskilla Boutin takaisin, jää USA silti velkaa Boutista Thaimaalle. Thaimaa haluaa saada Thaksinin hinnalla millä hyvänsä.

Näin laajemmasta perspektiivistä artikkeli http://bit.ly/gqgO7q on varsin mielenkiintoinen. "Some or all of these five old and frail men will pass away next year. Their deaths will change more than their countries."

Anonyymi kirjoitti...

Pidän muuten ihan mahdollisena, että Hodorkovski on saattanut myydä sitä öljyä ohi kirjanpidon.

Tästä huolimatta pidän blogin perusajatuksia hyvin tervetulleina!

Anonyymi kirjoitti...

Putin haluaa pitää Hordovskin tapauksen varoittavana esimerkkinä muille oligarkeille. Todennäköisesti Hordovski tullaan armahtamaan seuraavien vaalien jälkeen parin vuoden päästä.

Anonyymi kirjoitti...

Ei se öljyn myynti vielä mitään ollut, ja koska eräät tahot tällä hetkellä säätiön muodossa havittelevat maiden kultavarantoja kriisilainojen vakuudeksi, niin minun huomioni kiinnittyi Wikipediassa olleeseen varoittavaan kultavarantoesimerkkiin ja kerrottuun 1998 Venäjän pankkikriisiin, sekä sen seurauksiin.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Mihail_Hodorkovski

"Nyt Hodorkovski perusti omasta keskuksestaan Menatep-osuuskunnan, jonka pohjalta perusti Menatep-pankin vuonna 1990. On epäilty KGB:n suojelleen Hodorkovskia ja Menatepin auttaneen Neuvostoliiton valuutta- ja kultavarantojen tyhjennyksessä, jossa katosi 1000 tonnia kultaa."

1 000 000 kiloa eli miljoona kiloa kultaa katosi yht äkkiä. Onhan ne Suomen kultavarannot vielä tallella, joita aikoinaan käytettiin liikkeelle lasketun valuutan vastineena?

Siru Pola kirjoitti...

Ei suinkaan pitäne luulla, että kaikki tuomionjulistamiset ovat Venäjällä julkisia.

J. P.H. kirjoitti...

On Jonkalla kiireitä? Tämä on jo toinen kerta kun blogisti kertoo ettei oikeuskansleri ehdi tai viitsi tutkia hänen tekemäänsä valitusta. Koskisen lisäksi oli tämä Paateron juttu. Eikö hallintolain mukaan jutut pitäisi käsitellä viipymättä! Onko Jonkka syyllistynyt virkavirheeseen. Oletko ajatellut valittaa asiasta EIO:n, vai pitääkö vaihtaa oikeuskansleria?

Toipila kirjoitti...

Täältä ulkopuolelta katsottuna todellakin näytti siltä, että KEPU jätti pääministeri Jäätteenmäen täysin yksin.

Takana oli valtavasti voimia vaatinut vaalikamppailu ja vaalivoitto KEPUlle puiheenjohtaja Anneli Jäätteenmäen johdolla. Muutaman vuoden päästä Jäätteenmäellä todettiin vielä rintasyöpä. Kaikki nämä yhdessä - kehittyvä sairaus ja ankara vaalikamppailu - näkyivät Jäättenmäen väsyneessä olemuksessa jo heti vaalivoiton jälkeen.

Paukkuja ei riittänyt enää taistella SDP:n juonia vastaan, kun omatkin hylkäsivät.

Anonyymi kirjoitti...

Voihan se hyvin olla, että Hodorkovski on koonnut omaisuuttaan laittomin keinoin. Länsimaissa nämä oikeudenkäynnit on tuomittu poliittisesti motivoituineina, eli Kreml on valinnut rosvot, jotka pistetään syytteeseen. Venäjän kaltaisessa rosvovaltiossa on aina käytettävissä keinot vasustajan tai kilpailijan nujertamiseen. Näin ollen on turha odottaa, että tuomioistuin hylkäisi syytteet, jos ne ehkä on näytetty toteen.

Se mitä riippumattomalta tuomioistuimelta noissa oloissa voisi edellyttää on sen esilletuominen, ettei asiassa voida ottaa kantaa syyteharkinnan asianmukaisuuteen. Jotain tuomioistuin voisi myös todeta maan tavasta ja siitä, että riippumattoman tuomioistuomen on tumittava näytön ja lain mukaan, vaikka olisi ilmeistä, että monta rosvoa on lahjonut itsensä vapaaksi jo ennen rikostutkintaa ja tässä tapauksessa on jäänyt täysin epäselväksi miksi juuri nämä henkilöt joutuivat syytteeseen.

heikki rönkkö kirjoitti...

Avasipa näinä päivinä television, radion tai lehden, on maan ylihallituksena esiintyvän EVA:n johtajatohtori Sixten Korkmanilla kansalle asiaa.

Virallisen pääministerin tärkeimmäksi pätevyysvaatimukseksi onkin Anneli Jäätteenmäen kaatumisen jälkeen noussut faksin tunnistaminen; se, että osaa käydä pääministerin nimissä lukemassa seminaareissa EVA:sta tulleet faksit.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Venäjän samoin kuin esimerkiksi Kiinan kaltaisissa valtioissa luottamus tuomioistuimien puolueettomuuteen on menetetty, koska tuomioistuimien ja tuomareiden on noudatettava oikeudenkäytössä puolueen ja poliittisten vallanpitäjien toivomuksia ja määräyksiä.

Jolleivät tuomarit toimi kuten heidän edellytetään toimivat, he menettävät virkansa ja pahimmassa tapauksessa (kuten Kiinassa) myös päänsä.

Mikäs tämän "tehokkaampaa" lainkäyttöä!

Muistakaamme, miten pääministeri Matti Vanhanen aikoinaan virallisella Kiinan vierailullaan ylisti nimenomaan juuri kiinalaisten viranomaisten tehokkuutta.

Samoin esimerkiksi valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki, joka vieraili virkakaudellaan Kiinassa pariin otteeseen, rupesi meilläkin vaatimaan oikeudenkäynneiltä "tehokkuutta". Kuusimäki vaati vaatimalla, että muutoksenhakuoikeutta käräjäoikeudesta hovioikeuteen kavennetaan.

Ja katso, ensi vuoden alussa Kuusimäen oppi toteutuu, sillä hovioikeudessa a) tulee voimaan muutoksenhakulupajärjestelmän ja b) suullisia käsittelyjä vähennetään tuntuvasti.

Kiinassakin kuolemantuomiot pannaan toimeen välittömästi ja "tehokkaasti": tuomitut kuljetetaan kuormureilla stadionille, jossa tapahtuu joukkoteloitus; julkisuusperiaate siis toteutuu (ainakin) rangaistuksen täytäntöönpanossa.

Ei tuo Matti Kuusimäki aivan turhan takia valtaapitäviltä professorin arvonimeä saanut!

Anonyymi kirjoitti...

En mitenkään saa uskottua, että Hodorkovski olisi pelkästään poliittisen ajojahdin uhri ja taysin syytön "varkauksiin".

Olettekos huomanneet, että kovin usein Suomessakin nakyvat henkilöt sanovat joutuessaan oikeuteen, että kyseessä on poliittinen tms ajojahti.

Jostainhan se Vanajallakin pitaa rosvojen kiinnipaneminen aloittaa!! Eiks vaan!!
Sama juttu Kiinassa; vai luuletteko että Shanghain pormestari oli ainoa korruptioon syyllistynyt jeppe Kiinan maalla?
Jostainhan on aloitettava!

Mutta kyllä silti oikeudenkäynnit saisivat olla julkisia.

Positiivista on, että Venäjällä jo saadaan seista kadulla plakaattien kanssa, joissa herjataan Putinia. Ei olisi tullut kysymykseen Stalinin, Bresnevia tai Hrutsovin
aikana, luulen!

Anonyymi kirjoitti...

Eikö suomessa muka politiikko voi vaikuttaa tuomioistuimen ratkaisuun?

Kylläpä voi, nimittäin kun poliitikko toimii tuomioistuintuomarina. Ja voi olla ratkaisemassa asiaa jossa toinen osapuoli on kyseisen tuomioistuintuomarin luottamustehtävä-kollegan lähiomainen. Ja päätös on tietenkin politiikka-kaverin lähiomaiselle myönteinen.
Voisiko edes kuvitellakkaan että kyseinen kytkös olisi voinut vaikuttaa ratkaisuun?

Anonyymi kirjoitti...

Ei miljoona kiloa kultaa voi kadota mihinkään, mutta onko kenelläkään tietoa, että missä maassa tuo kultamäärä - jonka Hodorkovskin väitetään yhdessä KGB:n kanssa vieneen - tällä hetkellä on?

Ihmettelen vain, kun uutisiin tulee tämän tästä näitä KGB:n entisten agenttien myrkytysuutisia, joiden tekojen takana väitetään Venäjän hallituksen olleen. Viimeksi tänään liittyen Berliiniin. Jotakin sählinkiähän näistä jutuista löytyy myös Italian suuntaan.

Toisaalta luin Espanjan uutisista jokin aika sitten, että siellä olisi petoksesta laitettu mies rautoihin koskien mahdottomalta kuulostavaa rahasummaa - sellaista kuin 1,4 biljoonaa euroa (12 nollaa ykkösen perässä), ja nyt Espanja ja Venäjä vetävät diplomaattejansa kotiin kuin Englanti ja Venäjä konsanaan.

Olisikohan mahdollista, että tuo kulta olisikin Espanjassa? Minkähän arvoinen tuollainen miljoonan kilon kultaharkkoläjä mahtaisi olla?

Toipila kirjoitti...

Tiettävästi Suomessa tuomioistuimien ratkaisuihin ovat vaikuttaneet ainakin presidentit Kekkonen ja Koivisto.

Koivisto erityisen törkeällä tavalla.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Olisiko "tuo kulta" Espanjassa kenties?

Kiitos vihjeestä! Blogisti onkin lähdössä huomenissa viikoksi Epsanjaan, tarkemmin sanottuna Kanarialle. Pitääpä kysellä, onko kultaa näkynyt!

Anonyymi kirjoitti...

Oikein hyvää Espanjan lomaa blogistille Kanariansaarille, mutta kannattaa tietysti muistaa, että kaikki ei ole sielläkään kultaa mikä kiiltää.

Espanjan mielenkiintoisuus on siinä, että siellä on kaikki väärin päin; ihmisten ajattelu, ovien aukeamissuunta, mutta ennen kaikkea kannattaa kiinnittää huomiota ilmanvaihtoritilöihin - nekin ovat ylösalasin.

Tiedoksi myös, että Espanjan ilmatila on armeijan hallussa hälytystilan vuoksi ensimmäistä kertaa demokratian aikana, ja hälytystila jatkuu näillä näkymin ainakin 15.1. asti.

Turvallista matkaa!

Anonymious kirjoitti...

Tänään uutisoitiin että Halla-aho on jättänyt KKO:lle tarkoitetun valituslupahakemuksen tuomiostaan. Kaslke teki viran puolesta tuon vähän aikaisemmin. Seuraamme mielenkiinnolla:

a) ottaako KKO asian käsittelyyn

b) kauanko kestää päätös hyv./hyl.

c) kauanko asian käsittely kestää

Mikä on blogistin käsitys aikataulusta?

Anonyymi kirjoitti...

#
Kiitos vihjeestä! Blogisti onkin lähdössä huomenissa viikoksi Epsanjaan, tarkemmin sanottuna Kanarialle. Pitääpä kysellä, onko kultaa näkynyt!
#
Vieläköhän Kumelius Espanjassa vaikuttaa - näin myöteissä mielessä ajateltuna.

Anonyymi kirjoitti...

"Tiettävästi Suomessa tuomioistuimien ratkaisuihin ovat vaikuttaneet ainakin presidentit Kekkonen ja Koivisto."

Eiköhän Vanhasenkin voi tuohon lukea mukaan.
Vai onko meilä tosiaan noin nössöjä tuomareita?

Anonyymi kirjoitti...

Ketjutettuja tuomioita perä perää tai syytteitä siis Seppo Lehdon pään menoksi havaittu. Itävallassa Gerd Honsik on tuomittu holokaustin epäilystä tms myös useita kertoja peräkkäinm jolloin tuomioista (mielipiteitä) syntyy10 vuoden vankeus ainakin.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä ihmettä?! Ilta Sanomat kirjoittaa:

Julkaistu: 05.01.2011 13:50

"Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) ihmettelee, miksi Suomi ei ole ottanut mitään kantaa Mihail Hodorkovskin tuomioon.
Entinen öljy-yhtiöjohtaja on tuomittu Venäjällä vankeuteen.

Sasi kysyy hallitukselta, oliko joitakin erityisiä syitä, minkä vuoksi Suomen mielestä asiasta ei ole syytä lausua mitään.

Sasi viittaa siihen, että useat länsimaat ovat julkisesti ottaneet kantaa poliittisena pidettyyn tuomioon. Tuomion on katsottu olevan ristiriidassa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteiden kanssa.

STT"

Mikä on jutun juoni?