torstai 3. maaliskuuta 2011

403. Kansanedustaja Petri Salo kärähti vaalirahatestissä

Muistutus valtiosääntöoppineelle väärin pysäköidystä autosta? Hyväksyyköhän perustuslakivaliokunta tämän...

Vihreä Lanka -lehti kertoo tänään yksityiskohtaisesti, miten istuva kansanedustaja Petri Salo (kokoomus), siviiliammatiltaan vanhempi poliisikonstaapeli, jäi, kuten lehti asian ilmaisee, rysän päältä kiinni lehden tekemässä vaalirahoituksen avoimuuden doping-testissä.

Tämä Petri on sama kansanedustaja, joka oli viime syksynä käräjäoikeudessa syytteessä paitsi törkeästä ylinopeudesta, myös lahjoman tarjoamisesta poliisille, jotta tämä olisi painanut hänen ylinopeutensa niin sanotusti villaisella.

Olen kertonut blogissani - tottahan toki - Petri Salon sanotusta lahjusoikeudenkäynnistä, katso blogit 314/10.9.2010 ja 322/22.9.2010. Vaasan (Etelä-Pohjanmaan) käräjäoikeus hylkäsi syytteen lahjontarikoksesta, mutta tuomitsi Salon törkeästä liikenteen vaarantamisesta 60:een päiväsakkoon eli maksamaan sakkoa 3 780 euroa. Syyttäjä on valittanut lahjussyytteen hylkäämisestä hovioikeuteen.

Mutta palatkaamme Vihreän Langan järjestämään ansaan. Lehdessä kerrotaan näin:

"SOPIMATON EHDOTUS. Vihreä Lanka lähetti kokoomuslaiselle Salolle ja 15 muulle eduskuntapuolueiden ehdokkaalle viime viikolla sähköpostiviestin tekaistulla nimellä ja tarjosi kolmea tuhatta (3 000) euroa vaalikampanjointia varten.

Samassa viestissä tiedusteltiin, osaisiko ehdokas sanoa, miten summan voisi lahjoittaa nimettömänä.

Suurin osa viestiin vastanneista, yhdeksän ehdokasta, kieltäytyi tarjouksesta ja muistutti vastausviestissään vaalirahoituksen pelisäännöistä, eli että nimettömänä voi eduskuntavaaleissa lahjoittaa korkeintaan 1 499 euroa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja ehdokas Toimi Kankaanniemi ja saman puolueen Tarja Tallqvistin vaalipäällikkö Anja Hurme vihjasivat vastauksissaan eri vaihtoehtoihin lain kiertämiseksi.

Muiden puolueiden vastaajat muistuttivat vastauksissaan voimassa olevista pelisäännöistä tai kieltäytyivät tarjouksesta, koska eivät käytä kampanjoissaan ulkopuolista rahoitusta.

Petri Salo sen sijaan ehdotti heti, miten lahjoituskattoa voisi kiertää. Hän ehdotti, että summan voisi jakaa perheenjäsenten kesken ”tai muuta sellaista”.

Kun Vihreä Lanka vastasi sähköpostiin ja kysyi Salolta tarkemmin, miten hänen ehdotuksensa käytännössä onnistuisi, hän ehdotti mahdolliselle lahjoittajalle osallistumista kampanja-avauksen laskujen maksamiseen.

”Saan järjestettyä hyvin niin, että se on jaettu kahteen 1 500 euron laskuun. Toisessa voi olla ruokailukustannuksia ja toisessa tilanvuokrat ja ohjelmansuorittajat”, Salo kirjoitti.

Kun Salolle maanantaina kerrottiin avoimuustestistä, hän kielsi ehdottaneensa vippaskonsteja, koska hänellä oli jo ennestään yksi rahoittaja, joka kuulemma maksaisi puolet ehdotetusta summasta.

”Kuule hei, enhän mä niin tyhmä ole. Kun mulla on jo 1 500 euron sponssi olemassa”, Salo sanoo.

Tätä et kuitenkaan kertonut vastausviestissäsi?

”Nyt mä kerron sen sulle.”

Salon mielestä hänen toiminnassaan ei ollut mitään arveluttavaa, vaan olennaisinta oli, ettei hän rikkonut lakia.

Vastikään uusittu vaalirahoituslaki ei kiellä kahta oikeushenkilöä, kuten perheen eri jäseniä, lahjoittamasta rahaa erikseen nimettömästi. Tukea voi antaa myös yrityksen nimissä.

Salon mukaan hänen ehdotuksensa lahjoituskaton kiertämisestä ei ollut edes avoimuuden tai lain hengen vastaista.

Kolme tuntia Vihreän Langan maanantaina tekemän haastattelun jälkeen Ilta-Sanomat uutisoi Salon luopuvan ehdokkuudestaan terveydellisistä syistä. Vihreän Langan haastattelussa hän ei kuitenkaan viitannut vetäytymiseensä millään tavalla.

”En kai minä Vihreän Langan kautta halunnut tällaista tiedotusta hoitaa. Päätös luopumisesta on ollut mielessä pitkään, ja lopullisen päätöksen tein viikonloppuna mökillä”, Salo sanoi, kun asiasta kysyttiin myöhemmin uudestaan.

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen ei halunnut aluksi lainkaan kommentoida Salon vastauksia vaalirahatestissä. ”En tiedä, onko siinä kauheasti mitään kommentoitavaa, kun Salo ei enää ole ehdokkaammekaan.”
----
Näin.

Hyvä, että asia paljastui tässä vaiheessa. Petri Salollekin tämä oli varmaan tärkeätä jo ennen vaaleja. Tärkeintä tämä oli kuitenkin Saloa aikaisemmissa vaaleissa äänestäneille.

No, mikä vaikutus tällä paljastuksella voisi olla vielä kesken olevaan Petri Saloa koskevaan lahjusoikeudenkäyntiin.

Ei mitään vaikutusta - tietenkään! Eikös juu?

Mutta, nyt se sitten nähtiin myös käytännössä, miten tätä palkintoministeri Lauri Tarastin luomusta voidaan käytännössä, muun muassa, kiertää.

Pääministeri Mari Kiviniemi ei kuitenkaan aio edelleenkään kertoa yksityiskohtia viime eduskuntavaalien hieman kummastusta herättäneestä vaalirahoituksestaan, vaikka eri lehdet ovat sitä häneltä peränneet. Mitähän salattavaa Kiviniemellä oikein tuossa asiassa? Ei hänellä toki ole lakiin perustuvaa velvollisuutta kertoa vaalirahoituksestaan yksityiskohtaisemmin kuin mitä hän on tehnyt. Mutta se avoimuus, se avoimuus! Se on jo toinen juttu ja myös se pääministerin tulisi ottaa vakavasti.

Itse olen ehdottanut sellaista lainmuutosta, että vaalien jälkeen ministereiksi nimitettävien kansanedustajien olisi avattava koko vaalirahoituksensa julkisesti jokaista senttiä ja lahjoittajaa myöten. Olipa siis kyse miten pienistä lahjoituksista tahansa. Nimitettäköön tätä lakia sitten vaikkapa Lex-Kiviniemeksi.

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Salohan näyttäisi olevan kovan luokan pelimiehiä: tarjoutuu tekemään tekaistun laskun lahjoittajalle jälkien peittämiseksi.

Joskus ennen oli rikoslaissa nimike "väärän yksityisen asiakirjan valmistaminen". Siitä kajahti vankeustuomio aina - sakkoa ei ollut edes asteikossa. Aika paheksuttavana on siis lainsäätäjä perinteisesti pitänyt väärien papereiden näpräämistä ja käyttämistä.

Anonyymi kirjoitti...

Varmaan kaikki, myös ja erityisesti Petrin Salon poliisikollegat, ovat nyt hyvin tyytyväisiä, kun valtiopäivämies Salo palaa kotikonnuilleen ja ryhtyy jälleen harjoittamaan rehellistä poliisin ammattiaan!

Anonyymi kirjoitti...

Voi Petriä. Menetteli "lain hengen" vastaisesti. Taisi jäädä suositusluonteiseksi tuo vaaliehdokkaan rahoituslaki.

Professori kirjoitti...

Mielestäni ehdotuksesi on hyvä ja kannatettava etenkin nyt kun vaalirahoituslaki osoittautui helposti kierrettäväksi. Kiitos siitä Vihreälle langalle ja Salolle.

Eikä noita kristillisiä moraalinvartijoitakaan voi liiasta rehellisyydestä ja lain hengen kunnioittamisesta syyttää. Ei niin pahaa ettei jotain hyvää: onneksi suurin osa ehdokkaista pääsi kaikesta huolimatta puhtain paperein.

Puolueeton tarkkailija kirjoitti...

Missäs se Salon työpaikka sijaitseekaan?

Meinaan, että olisi hyvä tietää minkä alueen poliiseilla on näin selkeät käsitykset lain käytöstä ja moraalista.

Anonyymi kirjoitti...

Hyva kun tallaiset moraalivammat tulee ruodittua. Kiitos!

Frank kirjoitti...

Ei ole Petri pääministeriainesta.

Anonyymi kirjoitti...

Paavo Haavikkoa soveltavasti siteeraten: Poliitikkojen pilkkaaminen on tullut mahdottomaksi. Ne tekevät sen itse. Ainakin jotkut.

Siru Pola kirjoitti...

Voisikohan ylinopeussakkoja tulevaisuudessa hiemman palastella, Vaikkapa niin, että 1500 € sakosta 500 € valtiolle ja 800 € vaikkapa "perheenjäsenelle"..Tilinumero annettaisiin tietysti sakotuksen yhteydessä...Ja päälle otttaisiin kahvia.

Anonyymi kirjoitti...

Tuori tv-toimittajasta:
- Mikä minä olen hänelle vastamaan
multa autokoulu kesken jäi aikoinaan...

Anonyymi kirjoitti...

Salo eroaa terveydellisistä syistä.

Taitaa olla nykyään monilla tuo sama syy. Sillä yhellä oli se jalkaleikkaus.

Kumma yhteensattuma, jos hetkeä aiemmin oli keksimässä keinoa kuinka ottaa vaalirahaa "laillisesti" ja yht`äkkiä joutuu luopumaan ehdokkuudesta..

Kas kun Paatero ei sano mitään nyt.
Tarkoittaako sitä että keskuteluissa pitää muistaa "ammatti" mutta tekemisissä ei?
Sitähän kuvaa koko Paateron organisaatio, puhutaan todistellaan kaikkea hyvää mutta todellisuudessa Suomen poliisi on aikamoisessa alennustilassa. Ihmettelen niitä barometreja, onko ne laadittu samalla tavalla kuin MOT vähän aikaa sitten kertoi vaalivilpistä. Onko haamuvastaajia jotka luottavat poliisiin? Kas siinäpä pulma!

Anonyymi kirjoitti...

Salolla ei taida olla menemistä omaan työpaikkaansa takaisin niin pitkään, kun syyteasian käsittely hovioikeudessa on kesken. Virkamiehen lahjomayritystä koskevan syytteen käsittelyn kuuluu automaattisesti johtaa virantoimituksesta pidättämiseen.

Tai ainakin pitäisi. Kysehän on siitä surullisesta poliisilaitoksesta, jonka päämaja on Seinäjoella. Siellä on päivystelty pikku tuiskeessa ja ampuma-aseasioiden hoitaminen on aiheuttanut julkisuudessakin melkoista kritiikkiä.

Olisi mukavaa, jos professori Seppo Koskinen viitsisi ottaa kantaa Salon mahdolliseen paluuseen vanhemman konstaapelin virkaan.

Ano Muumi kirjoitti...

Kas kun ei Lex Virolaiseksi..