keskiviikko 4. tammikuuta 2012

526. Kun ilmaveivimies rankkarin hassasi

Ilmaveivimies-Granlundin rankkarihassi on ehtinyt internetissä "postimerkiksi" asti...

Presidenttikisa tuntuu polkevan Suomessa jotenkin paikoillaan ja ehdokkaiden haastattelut ja vaalikeskustelut ovat nyt mitä ovat aina ennenkin olleet eli tympeän syvältä.

Mutta ei hätää, viime ja tällä viikolla on voitu seurata telkkarista talviurheilua oikein urakalla. Jouluruokien ahmimisen jälkeen on tuntunut itse asiassa oikein helpottavalta, kun ei ole tarvinnut lähteä itse ulos lumi-, räntä- tai/ja vesisateeseen muka kuntoilemaan (rämpimään), vaan on voinut lojua sohvalla ja uppoutua tv:n välityksellä huippu-urheilun aina niin kiehtovaan maailmaan.

Päivisin on näytetty Tour de Ski -hiihtokisoja Keski-Euroopassa, iltapäivällä ja iltaisin Saksan - Itävallan mäkiviikkoa ja yöaikaan vielä Canal+:lta jääkiekon nuorten MM-kisojen otteluja Kanadasta. Välipaloiksi on tarjoiltu vielä pujottelua, suurpujottelua sekä syöksylaskua, ja Englannin valioliigan otteluja tulee suorana lähetyksenä melkein harva se ilta ja viikonloppuisin useampia. Onneksi pikaluistelijoiden maailmancupin jatkokisat eivät ole vielä käynnistyneet eikä ole tarvinnut jännittää, kestääkö jää Pekka Koskelan alla vai olisiko vuorossa luistimien murtuminen.

Viimeöinen Suomen ja Ruotsin välinen välierämatsi Calgaryssä oli tosi jännittävä. Ruotsi hallitsi peliä varsinkin kahdessa ensimmäisessä lähes suvereenisesti, mutta Suomen pikkuleijonat puolustivat sitkeästi ja onnistuvat vastahyökkäyksillä pääsemään pelissä jo 2-0 -johtoon. Ruotsi kavensi ensin tilanteeksi 2-1 ja sitten aivan kolmannen erän lopulla tapahtui jälleen kerran se, mitä täytyy aina pelätä, kun on kyse Suomen jääkiekkojoukkueen arvo-otteluista: Vastustaja ja etenkin Ruotsi pääsee joko tasoittamaan tai voittamaan ottelun niin sanotulla räkämaalilla.

Murheellisinta tässä oli se, että Ruotsin tasoitus syntyi muuten loisto-ottelun pelanneen maalivahti Sami Aittokallion (ottelussa peräti 55 torjuntaa) supermöhläyksen tuloksena. Aittokallio lähti aivan harmittoman näköisessä tilanteessa seikkailemaan täysin turhaan maalinsa taakse yrittäen lyödä kiekon ränniin. Mutta yritys oli huolimaton ja kiekko tuli suoraan ruotsalaispelaajan mailanlapaan. Tämä syötti kiekon maalin edustalla täysin vapaaksi jääneelle Max Fribergille, jolla oli helppo tehtävä, kun Aittokallio ei ollut ehtinyt vielä takaisin maalinsa suulle, pamauttaa "musta" tyhjään maaliin!

Jatkoajalla ei ratkaisua syntynyt, joten jouduttiin rankkarikilpailuun. Kolmesta ampujasta Ruotsilta onnistui kaksi, mutta Suomen viimeisellä ampujalla, tähtipelaaja Mikael Granlundilla oli vielä tilaisuus tasoittaa peli, minkä jälkeen rankkarikisaa olisi jatkettu. Mutta mitä tapahtuikaan! Granlund, joka on ollut vuorenvarma rankkarin vetäjä, epäonnistui nyt aivan käsittämättömällä tavalla ja tökerösti. Granlund ei päässyt kunnolla edes "vetämään", vaan niin sanotusti hukkasi kiekon sutaisemalla mailallaan kiekon päältä, jolloin kiekko jäi, kuten yllä olevasta kuvasta ilmenee, kauas maalilta. Ruotsin maalivahdin ei tarvinnut edes koskea kiekkoon! Merkillinen "rangaistuslaukaus".

Mistä tämä johtui? Oliko ilmaveivimies-Granlund liian hermostunut vai yrittikö hän jotain liian vaikeaa kikka, joka ei sitten onnistunut alkuunkaan? Luultavasti kyse oli kummastakin asiasta. Ruotsalaiset yrittivät horjuttaa Granlundin itseluottamusta jo ennen ottelua ja matsin jälkeen Granlundin epäonnistumisen irvailu on saanut naapurimaan lehdistössä melkoiset mittasuhteet. Aftonbladetissa Granlundin mokaa on kuvailtu alokasmaiseksi ja noloksi. Lehden mukaan mukaan internetissä leviää Granlundin hassista kertova uusi "postimerkki", katso kuvaa yllä. Granlundin komea ilmaveivimaali viime kevään aikuisten MM-kisoissa päätyi oikeaan postimerkkiin.

Mahtaa nyt koko Suomen joukkuetta niin sanotusti hieman hatuttaa! Ilman Sami Aittokallion mokaa Suomi pelaisi finaalissa ja ilman Granlundin supermokaa Suomi olisi vielä voinut jatkaa taistelua finaalipaikasta. Merkillinen käänne ottelussa tosiaan: Suomen maalivahti "saalistaa" syöttöpisteen Ruotsin tasoitusmaalissa! Tällaista voi sattua vain Suomen maajoukkueelle.

Pelitapahtumiin nähden Ruotsi kuitenkin ansaitsi voittonsa, mutta toisaalta jääkiekossa kuten palloilulajeissa yleensäkin vain maalit ratkaisevat.

Illan toisessa semifinaaliottelussa koettiin jymy-yllätys, kun kisojen ehdoton ennakkosuosikki ja kisojen isäntämaa Kanada hävisi Venäjälle niukasti 4-5. Näin loppuottelussa kohtaavat Ruotsi ja Venäjä ja Suomi pelaa pronssista Kanadaa vastaan. Näyttää pahasti siltä, että Suomi joutuu tyytymään kisoissa neljänteen sijaan, sillä Kanadan joukkue ei varmaankaan halua hävitä kotikisoissaan toistaa kertaa peräkkäin.

Päätän raporttini tähän enkä siis edes yritä pohtia, miksi "meille" (Suomelle) käy aina näin ja miksi sinikeltaiset ovat aina hannuhanhia. Ehkä Suomi saa tilaisuuden kuittaukseen aikamiesten MM-kisoissa tulevana keväänä - kunhan vain joukkueeseen ei erehdytä enää ottamaan niitä vanhuksia eli Teemua ja Sakua.


5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti tämä on merkki siitä, että maailmassa oikeus on saavutettu, kun tuomarista on tullut urheilublogaaja.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Mikään inhimillinen ei saa olla tuomarille vierasta.

Anonyymi kirjoitti...

Muuan jääkiekkoasiantuntija esitti, että Granlund oli aivan käsittämättömän uupunut, todella fyysisesti puhki, poikkeuksellisen peluutuksen vuoksi. Ehkä sen vuoksi?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Niin puhki, ettei edes nähnyt kunnolla kiekkoa?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Niinhän siinä sitten kävi kuten jo hieman ounastelinkin: Ruotsi vei nuorten jääkiekon MM-kullan voittamalla Venäjän 1-0. Huolimatta vain yhdestä maalista, joka sekin syntyi vasta jatkoajalla, Ruotsi oli ottelutapahtumiin nähden aivan ylivoimainen.

Suomikin olisi siten todennäköisesti lyönyt finaalissa Venäjän ja saanut MM-kultaa, mutta kun onnettomat pikkuleijonat menivät semifinaalissa tunaroimaan ja häviämään Ruotsille räkämaalilla, jonka syötti Suomen maalivahti, ja rankkareiden hassaamisilla!

Pikkuleijonat jäivät nuolemaan kisoissa näppejään, kun Kanada kukisti pronssiottelussa Suomen kevyesti 4-0-