torstai 26. tammikuuta 2012

535. Presidentinvaalien kakkoskierros vauhdissa

1. Vaalien II kierroksen ensimmäisessä gallupkyselyssä, jonka oli teettänyt Ilta-Sanomat, luvut olivat 65 -35 Niinistön eduksi. Epävarmoja tai kantansa sanomatta jättäneitä oli kyselyssä neljännes. Peli ei kuitenkaan vielä ole selvä.

2. Mainitut lukemat eivät ole Haavistolle kovin huonot, kun muistaa, että juuri ennen vaalien I kierrosta eräs gallup-kysely ennusti Niinistön voittavan toisella kierroksella Haaviston lukemin 78 - 22. Paljon riippuu television vaalitenteistä, joista ensimmäinen nähdään tänä iltana TV1:ssä.

3. Hesarilla ja Ilta-Sanomilla on nyt kova kiire julistaa Niinistö voittajaksi, kun ne ensin saivat I kierroksella ihmistä äänestämään Haavistoa ja tiputtamaan Väyrysen pois toiselta kierrokselta. Toisella kierroksella ehdokkaiden sukupuolinen suuntautuminen on nostettu erkkolaisissa ja vähän muissakin lehdissä ikään kuin pääasiaksi. Ensimmäisellä kierroksella tätä asiaa sen sijaan hyssyteltiin ja vaalitenttien vetäjät oikein varoittelivat, että tästä kysymyksestä ei sitten puhuta.

4. Saapa nähdä, tuleeko tv-keskustelusta mitään kunnon väittelyä, vai tyytyvätkö ehdokaat vain varomaan puheitaan, jottei vain tulisi munattua. Niinistölle harmaa ja mitäänsanomaton taktiikka sopii hyvin, koska hänellä ei tunnu olevan minkäänlaista uutta sanottavaakaan, van hän tyytyy vain toistelemaan vanhoja opittuja fraaseja.

5. Ennen I-kierrosta jokaiselta presidenttiehdokkaalta kysyttiin erään lehden haastatteluissa, mikä eläin hän voisi olla. En enää muista, mitä Pekka Haavisto vastasi, mutta sen muistan, että Sauli Niinistö voisi olla kettu. Osuva vastaus, sillä Niinistöstä saa vaikutelman ovelasta ja viekkaasta tyypistä, joka ketun tavoin viihtyy yksikseen ja liikkuu saalistamassa yöaikaan. Kun Salen lähipiiriin kuuluvalta Jyri Häkämieheltä kysyttiin, millainen Niinistö on ihmisenä, saatiin vastaus: en tiedä, kukaan ei tunne Niinistöä.

6. Kenties Jenni Haukio kuitenkin tietää jotakin, mutta ei paljasta kovin paljon. Sale on kuvaillut hellin sanoin Jenniä, joka on hänen mukaansa hyvä laittamaan ruokaa ja silittelemään paitoja. Silittämisestä tuli kuitenkin pientä epäselvyyttä, sillä Jennin mukaan Sale on kyllä parempi silittäjä! - Jep jep, tällaista tämä on, näillä tiedoilla meidän olisi siis pääteltävä, millainen ihminen tämä Sauli oikein on.

7. Sale aikoo tehdä tällä toisella kierroksella Marat. Hän kertoi toissa päivänä pystyttävänsä presidenttinä alkutöikseen arvovaltaisen työryhmän pohtimaan lasten ja nuorten syrjäytymistä. Ahtisaarihan lupasi oman vaalikampanjansa aikana poistaa Suomesta työttömyyden ja perusti tässä tarkoituksessa Matti Pekkasen arvovaltaisen työryhmän. Tätä temppua Mara itse edelleen ylistää suureksi saavutuksekseen.

8. Niinistön vastaus kysymykseen, pitäisikö presidentin keskustella Venäjän johdon kanssa Karjalan palauttamisesta, kuvaa omalta osaltaan Niinistön pikkunäppärää ja ovelaa tyyliä. "Kyllä, mutta vain jos Venäjän johto ottaa asian ensin esille," vastasi Sale. Voi hyvät Sylvit, tekisi mieli huudahtaa! Niinistö rohkenisi ottaa asiaan kantaa vasta sitten, jos Putin varta vasten ryhtyisi tyrkyttämään Karjalaa Suomelle! Niinistö on luultavasti ajatellut mainituin tavoin vastatessaan, että kukaan ei voi syyttää häntä siitä, etteikö hän ottaisi mainittua kysymystä esille, mutta toisaalta kukaan ei voisi myöskään mottia häntä epärealististen vaatimusten esittämisestä. Niinistö ei sitä paitsi paljastanut, mikä olisi hänen reaktionsa, jos Venäjän johto ottaisi Karjala-kysymyksen esille. Ehkä hän suhtautuisi asiaan toisen varsinais-suomalaisen eli Mauno Koiviston tavoin. Kun Venäjän vastavalittu presidentti Boris Jeltsin otti aikoinaan Karjalan palauttamisen esille, Suomen presidentti Mauno Koivisto torjui Jeltsinin aloitteen siltä istumalta!

9. Pekka Haavisto vastaus samaan kysymykseen oli selkeä "ei." Vaikka vastaus ei minua asiallisesti tyydyttänytkään, oli hyvä, että kysymykseen saatiin selvä ja kiertelemätön vastaus. Haavisto älysi myös lisätä, että presidenttinä hän ottaisi Venäjän johdon kanssa esille kysymyksen maa- ja kiinteistöjenostojen vastavuoroisuudesta Suomen ja Venäjän välillä,koska pelisääntöjen tulisi olla molemmille osapuolille samat. Tätä puolta asiasta Niinistö puolestaan ei omassa vastauksessaan huomannut lainkaan ottaa esille.

10. Kun TV1:n viimeisessä vaalitentissä ennen I kierroksen äänestystä kysyttiin, miten presidentin tulisi suhtautua Venäjän johdon taholta tehtävään esitykseen Venäjän ja Suomen yhteisten sotaharjoitusten ja rauhanturvaamisharjoitusten pitämisestä Venäjän ja Suomen kesken, Niinistöllä meni oman vastauksensa muotoilemisessa kauan ennen kuin hän päätyi ilmaisemaan kielteisen kantansa. Haavisto sen sijaan hoksasi lisätä, että Suomen presidentti voisi vastauksessaan esittää yhteisten harjoitusten pitämistä niin, että niihin osallistuisi myös muiden pohjoismaiden joukkoja.

11. Edellä mainitut seikat ovat sinänsä pieniä asioita ja eroja, samoin kuin sekin, että presidenttinä Haavisto tapaisi henkilökohtaisesti Suomeen vierailulle tulevan Tiibetin hengellisen johtajan Dalai-laman, Niinistö puolestaan ei. Näihin ja moniin muihin kysymyksiin annetut vastaukset kuitenkin kuvastavat ja vahvistavat omalta osaltaan sitä käsitystä, mikä näistä kahdesta ehdokkaasta ja heidän ajatusmaailmastaan on vaalikampanjan aikana saatu. Haavisto näyttää osaavan perustella kantojaan esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspoliittisten asioiden osalta paljon paremmin ja monipuolisemmin kuin Sauli Niinistö, jonka vastaukset ovat aina yllätyksettömiä eli sellaisia, joissa tyydytään vain toistelemaan aiemmin niin usein kuultuja seikkoja mitään uutta esittämättä.

12. Äänestysprosentti jäänee toisella kierroksella historiallisen alhaiseksi. Väyrysen ja Soinin samoin kuin demareiden kannattajissa on paljon niitä, jotka eivät tule äänestämään toisella kierroksella lainkaan. Myös hylättyjen ääneslippujen määrää tulee olemaan korkea. Maaseudulla ja varsinkin idässä ja pohjoisessa on vallalla mielialaa, jonka mukaan vaalit ratkaistaan Jyväskylän eteläpuolella annetuilla äänillä. Miksi siis vaivautua lainkaan uurnille. Ymmärrettävä näkökohta ja protesti; jos kannatettavan arvoista ehdokasta ei enää ole kisassa mukana, niin miksi äänestäjien pitäisi lähteä tukemaan epämieluisia ehdokkaita? Jos Niinistö voittaa, niin kuin nyt näyttää, hänestä ei voi tulla koko kansan presidenttiä.

14. Niinistö ratsastaa Martti Ahtisaaren ideoilla myös ihmisoikeuskysymyksissä. Hän sanoi MTV3:n ohjelmassa tänä aamuna, että Suomi voisi kytkeä ihmisoikeuksien edistämisen viennin edistämiseen. Niinistö katsoi, että kauppasuhteet ja ihmisoikeudet eivät välttämättä ole ristiriidassa. Sen sijaan, että presidentti ulkomaanmatkoillaan ryhtyisi "oppimestarina arvostelemaan" muita maita ihmisoikeusasioissa, ongelmia voitaisiin Niinistön mukaan ratkaista tarjoamalla Suomen tietotaitoa.

15. Tätä samaa ideologiaahan Ahtisaari ja hänen kaverinsa Härski-Pekka Hallberg ovat syöttäneet meille jo parikymmentä vuotta. Uudessa kirjassaan Ahtisaari puhuu reteästi jopa Ahtisaaren - Hallbergin linjasta! Ilman minkäänlaisia tuloksia, kuten Kiinan ihmisoikeustilanteesta voidaan hyvin havaita. Se, että Hallberg ja Ahtisaari ovat viennin edistämisen nimissä tuputtaneet - lue: olleet tarjoavinaan - Kiinalle ja sen johdolle ihmisoikeusnäkemyksiään, ei ole ollut minkäänlaista vaikutusta. Päin vastoin, Kiinan ihmisoikeustilanne on vain pahenemistaan pahentunut. - Tämä Niinistön äitelä ja hurskasteleva kannanotto on jälleen yksi syy siihen, miksi minä en tule häntä äänestämään.

16. Tässä oli muutamia mietteitä ja hajahuomioita vaalitaistelusta, johon on varmaan syytä palata tämäniltaisen tv-väittelyn jälkeen. Lukijat voivat esittää omia havaintojaan ja kommenttejaan myös muista vaaleja koskevista mieleen tulleista asioista.

47 kommenttia:

Toipila kirjoitti...

Nyt on homobuumi menossa. Sitä ei pysäytä mikään järkipuhe. Ilman homouttansa ja ulkomaalaista "puolisoaan" Pekka Haavistolla ei yksinkertaisesti olisi näin suurta kannatusta.

Homo voittaa vaalit. Ei voi mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Muuan saksalainen propaganda ministeri kehitti 30 —luvulla käytännön jonka mukaan mitä suuremman valheen esittää sitä paremmin se menee läpi.

Ylioppilasta kutsutaan kampaajalla professoriksi.

Skorpioni kirjoitti...

En minäkään tunne Niinistöä. Silloin tällöin olen nähnyt hänen rullaluistelevan täällä Espoon pyöräteillä. Kovaa mies menee ikäisekseen. Kovakuntoinen mies siis. Ei ollut Kekkosen aikana tuota rullaluistelua.

Jo viime pressavaaleissa äänestin toisella kierroksella Salea. Oli tosiaankin vahinko, ettei hän jo silloin päässyt presidentiksi.

Kun vähän epäilin samaan tapaan kuin blogistikin Niinistön henkilöä, kysyin asiaa jo viime vaalien toisen kierroksen alla Niinistön koulu-ja luokkakaverilta, eräältä pankinjohtajalta, joka on vuosien saatossa tullut minun kaaverikseni.

Kun sanoin tälle leikinpäiten äänestäväni Tarjaa, niin tämäpä koulukaveri oikein äityi ihmettelemään minulle, että mitäs vikaa Salessa on.

Tällä perusteella tulen nytkin äänestämään Niinistöä. Minusta hän on kuitenkin tyypillinen suomalainen mies ilman mitään sarvia ja hampaita. Mitä ihmettä sitä täytyy nyt jotain erikoista olla.

Myös salaa tunnustan tykkääväni Niinistössä siitä, että hän osaa sanoa tarvittaessa jämäkästi ja vastustaa muun muassa laittomia lakkoja. Eiköhän tässä Suomessa kaikenlaiset "viuhahtelijat" ole saaneet vähänliian suuren valla. On järjestyksen aika!

Anonyymi kirjoitti...

Tuskin kovinkaan montaa äänestäjää kiinnostaa enää kummankaan ehdokkaan turvallisuuspoliittiset näkökannat saatika eu-kysymykset. Kyllä se on homo vs hetero joka painaa vaakakupissa eniten.

Kehäkolmosen ulkopuoliset äänestäjät ovat sen verran konservatiivisia että ratkaisevat voiton Niinistölle 62-38. Tämä on veikkaukseni.

Anonyymi kirjoitti...

Se oli se italijalainen politiikko Makki ja Velli, semmonen joka sanoi että hyvä hallittija on tuota vijakas kuin kettu!

Anonyymi kirjoitti...

Saulista ei todellakaan kukaan oikein tiedä mitään, paitsi sen että hän on pitkävihainen. Mitähän jäynää hän voisi tehdä esim. Haloselle presidenttinä ollessaan? Satavarmaa on että majurin (saamatta jääneet) natsat eivät ole Saulilta unohtuneet. Eikä torpattu ministeriys Kataisen toimesta. Noh, eiköhän kuudessa vuodessa jotain kivaa keksi..

Kanervaahan Ike onkin jo kyykyttänyt aika lailla mutta jotain saattaa olla silti vielä tulossa..

Arja kirjoitti...

Niinpä niin, olen ollut kahden vaiheilla menenkö äänestämään. Virolainen näyttää nyt olevan kallellaan, huh huh...just siihen päin, niin menen vastapainoksi äänestämään Niinistöä.

Skorpioni kirjoitti...

Hyvä Arja! Meillä on vielä muutama päivä aikaa muuttaa blogistin kanta, joka on minustakin tyrmistyttävä. Blogisti on selvästi puolueellinen ja ilmeisesti itsekin astumassa juuri nyt "ulos kaapista".

Irvin kirjoitti...

Haavisto höpisee täysin käsittämättömästi maakuntamatkoista, jos hänet valitaan. Kun Haavisto ei ole tutustunut kuin Etelä Amerikkaan ja Afrikkaan "reppumatkoillaan", on ymmärrettävää, että hän presidentiksi tultuaan Pojan kanssa haluaisivat reissata reppuineen Suomen maakunnissa.

On aivan varmaa, että poliisin ja varsinkin suojelupoliisin resursseja tulisi lisätä jos Pekka ja Poika matkustelisivat reppuineen maakunnissa.

Kyllä me haluamme presidentin, joka tuntee jo valmiiksi Suomen eikä halua valituksi tultuaan armollisesti suoda valonsa loistaa matkustelemalla Suomessa. Miksi se ihmisten arki siitä tulee jos he näkevät kalvakkaan pressan ja hänen puolisonsa.

Anonyymi kirjoitti...

"jos kannatettavan arvoista ehdokasta ei enää ole kisassa mukana, niin miksi äänestäjien pitäisi lähteä tukemaan epämieluisia ehdokkaita?"

Tietenkin estääkseen kaikista huonoimman ehdokkaan päätymisen presidentiksi. Kumpi se näistä on, miettiköön jokainen, jonka ehdokas ei päässyt jatkoon tai joka nukkui, tykönään.

Anonyymi kirjoitti...

Venäläisten vuodenvaihteessa esittämä katsaus meidän ihmisoikeustilanteesta?
Pystyisimmekö turvaamaan perus- ja ihmisoikeudet rajakaupassa kaikille uusille kansalaisillemme?
Pidetään vanhat rajat entisellään. Ostetaan jos on jotain ostettavaa, myydään "kaikki" mikä käy kaupaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Suomalaisten äänestäjien tuntemus Niinistöstä lienee yleisesti ottaen varmaan samaa luokkaa kuin Skorpionilla:

a) Niinistö on tullut kerran vastaan luistimilla, ja b) yksi pankinjohtaja kehui Niinistöä.

Tämä ratkaisee, ei siis muuta kuin äänestämään Salea!

Anonyymi kirjoitti...

"Kuin mafia ilman väkivaltaa."

Vuodesta 1998 Nuorisosäätiön asiamiehenä toiminut Jorma Heikkinen kertoo Seurassa avoimesti ex-pääministeri Matti Vanhasen ja kansanedustaja Antti Kaikkosen toimista säätiön hallituksen johdossa.

Vanhanen seurasi Heikkisen mukaan säätiön asioita pikkutarkasti niin rakennusasiat kuin vaalituetkin mukaan lukien.

- Vanhasen aikaan ostin vaalitavaraa, kirjoja, tauluja ja seminaarilippuja, hänen määräystensä mukaisesti, Heikkinen sanoo.

Silloinen asiamies kertoo junailleensa alennuksen YIT:ltä, kun Vanhanen vaimoneen osti talon Nurmijärven Klaukkalasta vuonna 2005.

- Tämäkin oli eräänlainen lautakasa.

Varsinaisesta lautakasasta Heikkinen kertoo myös olleensa tietoinen.

- Ei savua ilman tulta.

Vanhasen seuraaja Antti Kaikkonen hoiti säätiön asioita Heikkisen mukaan "toisella kädellä".

- Pääasia, että kokouspalkkioita ja vaalirahaa tuli.

Kun poliisi alkoi syynätä Nuorisosäätiön vaalirahoitusta, säätiön hallitus kääntyi Heikkistä vastaan. Ex-asiamiehen väitettiin omin päin maksaneen vaalirahoitusta keskustapoliitikoille. Heikkinen kiistää tämän jyrkästi.

- Olisinko voinut tehdä toisin kuin käskettiin?, hän kysyy.
----
No niin, yllä ne Vanhasen tekemiset Nuorisosäätiössä alkavat vähitellen putkaa esille! Mafiapomo!

Turha Matin on enää haaveilla politiikkaan palaamisesta.

Anonyymi kirjoitti...

Iltalehti kysyi Kataiselta, miten toinen kierros Pekka Haavistoa vastaan eroaa siitä, jos vastaan olisikin asettunut kolmanneksi jäänyt Paavo Väyrynen.
Katainen tapaili hetken sanoja, ja totesi sitten:

- No, sanotaanko niin, että nyt kisa pysyy sivistyneenä.

Ei ihme, että keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi on suuttunut Kataisen lausunnosta.

Toden totta. Tällaisen ylimielisen paskiaisen johtaman puolueen presidenttiehdokastako keskustalaisten ja Väyrysen kannattajien olisi nyt äänestettävä toisella kierroksella?

joutomies kirjoitti...

Virolaisen havainnot vastaavat omiani. Julkisen uransa varrella Niinistö on kuitenkin eri yhteyksissä ilmaissut mielipiteitä vähäpätöisissäkin asioissa. Monissa kannanotoissa on tullut ilmi asianomaisen todella vaatimaton yleissivistys. Niinistö kuulunee siihen harvalukuiseen joukkoon ihmisiä, jotka ovat vahvoja moraaliltaan ja samalla henkisesti laiskoja. Asiantuntijoihin tukeutuminen on siten luonnollinen toimintamalli. Pitkälti sama lääke tepsii Niinistön varsinaiseen heikkouteen, joka on huono, presidentin virkaa ajatellen kelvoton, stressinsietokyky. Onneksi kansakunnalla ei ole edessään sellaisia uhkakuvia, joiden kautta tämä tulisi koeteltavaksi. Eihän?

Anonyymi kirjoitti...

Irvin:

Haavisto toimi ulkoministeriössä neljä vuotta ministerinä. On kiertänyt kaikki mantereet mennen ja tullen. Niinistön kokemus EU:n ja Pohjois-Amerikan ulkopuolisesta maailmasta näyttää rajoittuvan joihinkin lomamatkoihin (esim. Etelä-Afrikka).

Anonyymi kirjoitti...

Kuulin taannoin eräältä istuvalta kansanedustajalta että romahtanut Neuvostoliitto kaupitteli suomelle osia menetetystä karjalasta Koiviston ollessa pressa. Suomella oli 2 kk aikaa vastata tarjoukseen. Asiat etenivät niin hitaasti, että tarjous vanheni. Se oli sitä aikaa kun Romahtaneen suurvallan vuosi buljetti oli samaa luokkaa kuin suomella nyt, eli rahasta oli todella pulaa ja puutetta.

Anonyymi kirjoitti...

Sehän oli vain ajan kysymys, kun Ylestä Seuraan loikkannut Ari Korvola saa "lautakasajutun" uudestaan henkiin. Säätiön asiamies voi tietysti kertoa totuudenkin, mutta yleensä ihmisen objektiivisuus häviää, kun todistaa omassa asiassaan. Katsotaan miten oikeuslaitoksemme huomioi tämän "trial by newspapers" -jutun.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jos vanhan merkit pitävät vähääkin paikkansa, niin "oikeuslaitoksemme" ei kyllä reagoi mitenkään, ennen kuin sille on esitetty pitävät todisteet asioista. Nimittäin tällaisissa tapauksissa, jolloin epäilyt kohdistuvat isokenkäisiin poliitikkoihin, kuten juuri ex-pääministerin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Marko Ahtisaaren nimitys Nokian muotoilujohtajaksi ja yhtiön hallitukseen pelastaa Nokian!

Vai mitä, L.H. Hoppu?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

On se kova jannu mainostamaan itseään tämä Niin-istö. Jokaisen puheenvuoronsa se aloittaa sanalla "niin."

Anonyymi kirjoitti...

Boris Nikolajevitsin aikoja haikeana muistelen.
Maassa toimi metro ja
proinstituutio...
Votkaa sai kaikkialta.
Oli enemmän demokratiaa, mutta vähemmän leipää ja ennen vähemmän demokratiaa enemmän leipää.
"Aika entinen ei koskaan enään palaa"

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Heidi Hautalan olisi pitänyt olla vihreiden ehdokkaana!

Anonyymi kirjoitti...

TV-väittely osoitti: Niinistö on vanha änkyrä.

Anonyymi kirjoitti...

Niinistö tv-keskustelussa: Olenko minä näyttänyt joskus mitään oiretta siitä, että olisin riippuvainen (rikkaista tukijoista)?

No, kyllä. Esim. silloin, kun Niinistö allekirjoitti vuonna 2007 ensimmäisenä hakemuksen, jolla hänen vaalilahjoittajalleen Kyösti Kolmoselle haettiin suureellisesti vuorineuvoksen arvoa.

mr kirjoitti...

Hieman runonlausuntaa kovan asian väliin:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aQ0R1JwZIq4

Anonyymi kirjoitti...

Marko Ahtisaari Nokian johtoon ... minun Nokialainen meni vaihtoon! Pitäisikö kutsua maahan Namibiasta muuttanut Paksunpojan perhe kaffelle? Poika mukaan, tietty.Samalla voisi kutsua E-Flopin perhe kaffelle ja kertoa ettei suomi ole kuningaskunta. Pojun nuolemisesta ei ole hyötyä uralle, eikä varsinkaan yhtiölle. Nim.L.H. Hoppu

Skorpioni kirjoitti...

Niinistölle on tullut pakkomielle päästä presidentiksi. Joutomiehen analyysi Niinistöstä on mielestäni 100 % oikea.

Niinistö on varsinaissuomalainen junttura, mutta kun muistelee kokoomuksen edellisiä kilvan hävinneitä presidenttiehdokkaita Holkeria, Ilaskiveä ja Uosukaista, niin kyllä Sale on heihin verrattuna suorastaan älykkö. Edelliset ehdokkaat olivat joko täysin tosikkoja ja/tai pellejä, jotka vain hölöttivät sitä vanhaa kokoomusliturgiaa, jolla ei vaaleja voiteta.

Haavisto on taas lutuisan lapsellinen, koska hän ilmeisen tosissaan kuvittelee, että hänessä olisi tosiaankin ainesta presidentiksi. Haaviston puheen muistuttavat ns. Helppo Heikin puheita.

Haavisto on ikuinen koijärveläinen, joka joka lauseeseen ymppää ympäristösuojelun, josta taas on muodostunut Haavistolle pakkomielle.

Syntyy sellainen vaikutelma, että Haavisto on käynyt joka paikassa ja ollut vaikuttamassa kaikkeen, mutta tosiasia on, ettei Haavisto ole saanut elämässään aikana aikaan yhtään mitään sellaista, josta olisi muisteltavaa jälkipolville varsinkin, kun jälkipolvea ei ole siunaantunut tällä menolla eikä siunaannu.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Haaviston analyysi presidentin roolista vienninedistämismatkojen johtajana oli analyyttisempi ja harkitumpi kuin Niinistön. Niinistö haluaisi olla vain yksi suomalaisista kauppamiehistä, joka käytännössä viis veisaa esim. ihmisoikeuksista. Samanlainen "joviaali" ja lepsu tyyppi näissä asioissa kuin Marakin. Samoin kuin Tarja, joka tyytyi Mongoliassakin ammuskelemaan vain jousipyssyllä Härski-Pekan kanssa ja huvittamaan isäntiään.

Siru Pola kirjoitti...

Niinistö näytti kyntensä silloin, kun suurena äänikuninkaana esukuntavaaleissa ilmoitti kantavansa vastuuta silloin kun sitä tarjotaan. Ja ryhtyi jakamaan puheenvuoroja eduskunnassa.

Anonyymi kirjoitti...

Onneksi presidentillä ei enää nykyisin ole juurikaan valtaa. Niinistökin voi keskittyä niuhottamiseen lehdistön kanssa ja ministereiden simputtamiseen.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Pekka Haaviston pitää kyllä jatkossa petrata ja terävöittää tv-väittelyitään, jotta hänellä olisi edes teoreettisia mahdollisuuksia tavoittaa Niinistön etumatkaa.

Löytyykö mieheltä "munaa" todella haastaa Niinistö ja iskeä räväkästi tämän heikkoihin kohtiin? Pahalta näyttää. Haavisto on lauhkea kuin lammas, hänelle tuntuu riittävän, että hän saa olla finaalissa mukana määkimässä.

Ehkä Haavisto tähtääkin vain johonkin rauhanvälityshommaan Afrikassa tai Aasiassa? Uusi kesätyöpesti siis jälleen edessä?

Jos Niinistöä vastassa olisi Väyrynen, olisi änkkä-Salea kyllä viety eilisessä väittelyssäkin kuin pässiä narussa.

heikki rönkkö kirjoitti...

Miksi niin moni vasemmistoälykkö suosii Haavistoa? Omatunto kolkuttaa, koska sukujuurissa on niitä jotka olivat vallassa silloin kun homoja vainottiin natsi-Saksassa.

Tällaisia ratkon pilvien päällä, Norwegian.comin lennolla Roomasta Helsinkiin. Kehuvat tarjoavansa ilmaista nettiyhteyttä uranuuurtajana lentokoneessa.

Toipila kirjoitti...

Kyllä meikäläistäkin suorastaan kyrsii, ettei Väyrynen päässyt toiselle kierrokselle.

Väyrynen olisi todella kyennyt haastamaan Niinistön.

Arja kirjoitti...

No niin, nyt on sitten äänestetty Suomen ensimmäiseksi naiseksi Jenni Haukiota, pidän valintaa onnistuneena. Mitä mieltä olette ?

Anonyymi kirjoitti...

Työhönsä motivouneella (190) tinanapilla on aikaa surffailla virve verkossa.
Ilmankos sitä työvoimapulasta haastellaa!!!
Päällykäinen!!! Paatero

Anonyymi kirjoitti...

Ei kai Jyri Häkämies kovin hyvin voi SN:ä tunteakaan kun ovat eri ikäluokkaa?Sen sijaan veljensä Kari oli yksi Hgin yöelämän aikoinaan hyvin tietämästä Tupu,Hupu ja Lupu-kolmikosta(eli SN,KH ja A.Rauramo),jotka kerrottujen juorujen mukaan hakivat ikäistään nuorempaa naisseuraa..Nythän Häkämiehellä ja Niinistöllä on itseäänn huomattavasti nuoremmat vaimot,mutta saiko Rauramo vain ongelman?-Vuosien saatossa olen ihmetellyt miten vähän näistä retkistä on juoruttu ;)

Skorpioni kirjoitti...

Minulle jäi eilisestä kekustelusta sellainen kuva, että Haavisto on menettänyt rauhanvälittäjänä luottamuksensa USA:aan ja joutunut EU:ssa aikanaan Solanan kanssa pahoihin riitoihin, joten Haaviston "kesätyöpaikkaduuni" ja luottamus on mennyt.

Jos CIA on kerran todennut Haaviston epäluotettavaksi, se luottamus ei enää palaa. Ihme kun YLE lähettää asiasta dokumentin Hesarin mukaan vasta vaalien jälkeen. Eikö kansalaisilla olisi oikeus tietää asia ennen vaaleja.

Tätä taustaan vasten ymmärtää, että Haavisto nyt pyrkii kynsin hampain Suomen pressaksi, koska muuta duunia ei ole näkyvissä.

Anonyymi kirjoitti...

Minusta Haaviston argumenteissa oli eilisessä vaalitentissä enemmän syvyyttä esimerkiksi Iran-kysymyksessä. Hänellä on kykyä käsitellä kompleksisuutta ja ymmärtää, että USA:n perustelut interventioille islamilaisissa maissa ovat olleet varsin kiistanalaisia. Niinistö tuntui turvautuvan mustavalkoiseen ratkaisuun, jonka oletuksena on, että USA on ainoa oikea toimija (kriisissä kuin kriisissä). Muistaako kukaan, mikä oli Niinistön kanta Irakin sotaan? Muistikuvani on, ettei hän olisi pitänyt sitä laittomana.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jokaisessa tv-keskustelussa presidenttiehdokkailta on tiukattu kantaa Iranin tilanteeseen kysymällä, mitä tekisitte presidenttinä, jos..jne. Jos tilanne kiristyy, jos Suomi olisi YK:n turvallisuusneuvoston jäsen, jos teille soitettaisiin kello 3 yöllä ja sanottaisiin, että nyt Iran on upottanut tankkerin Hormuzin salmessa, jos jos ja jos.

Sama toistui eilen ja Niinistö ja Haavisto olivat ottavinaan kovasti yhteen asiassa. Niinistö kannatti USA:n aloitevaltaa ja vaativansa Irania suostumaan YK:n tarkkailijoiden päästämistä heti maan ydinvoimaloihin.

Ehkä Niinistö laskeskelee, että tämä hänen USA;ta mielistelevä linjansa huomataan Valkoisessa Talossakin ja hän saa oitis presidenttinä kutsun Obamaa tapaamaan.

Haavisto oli hieman toisella kannalla ja korosti diplomatian samoin kuin Venäjän ja Kiinan roolin merkitystä kriisin ratkaisemisessa.

Iranin tilanne ja sen ratkaisu on Suomesta kaukana ja monen jossittelun toteutumisen takana. Jos Suomesta ei tulekaan turvaneuvoston jäsentä - tämä muuten tiedetään vasta vuonna 2013 - on jossittelu tässä vaiheessa melkoisen turhaa. Muutenkin tilanne voi muuttua eikä Suomi voi siihen mitenkään vaikuttaa.

Mutta varmaan Iranin tilanne tulee myös tänä iltana MTV3:n vaalitentissä jälleen kerran esille. Ratkeaako Suomen presidentinvaali todella siihen, mikä kanta ehdokkailla on täsäs kyysmyksessä ja miten he perustelevat kantaansa tässä "polttavassa asiassa."

Pitäisi huomata, että tässä meitä lähempänä tulee jatkuvasti esille paljon polttavampia ja meitä välittömästi koskettavia epäkohtia ja kriisejä.

Esimerkkinä vaikkapa lähellä Narvaa sijaitseva venäläinen Kingiseppin lannoitetahdas, jolta lasketaan täysin estoitta, surutta ja paljon puhutusta Itämeren suojelusta täysin piittaamatta ojaa ja pikkujokea pitkin Suomenlahteen jopa tuhat tonnia fosforia vuodessa. Tämä perustuu suomlaaisten tutkijoiden ottamiin näytteisiin.

Myös venäläiset ottavat näytteitä ja saavat - "jostakin syystä" -täysin erilaisia mittaustuloksia ko. tehdasalueen fosforipäästöistä.

Suomalaiset tutkijat ovat pyytäneet päästä tehdasalueelle tekemään tarkastuksia, mutta heitä ei päästetty edes toissa päivänä pidettyyn tiedotustilaisuuteen, jossa venäläiset tietenkin kiistivät vastuunsa tyystin.

Mitä tekee Suomen presidentti tässä tilanteessa? Presidentti Halonen ei tee mitään, vaan levittelee vain käsiään peläten varmaan, että jos hän jotakin sanoisi, hän pilaisi maineensa Medvedevin ja Putinin "ystävänä."

Mitä tekisivät presidenttinä Niinistö ja Haavisto? Tätä Kinsiseppin tilanteesta pitäisi toimittajien olla huolissaan ja esittää sitä koskevia kysymyksiä ehdokkaille eikä aina vaan joka lähetyksessä kysymystä, mitä tekisitte, jos teille kello 3 yöllä soitettaisiin Iranista ja Hormuzin salmesta."

Onko Hormuzin salmi Suomen presidentille todella tärkeämpi asia kuin Kingiseppin ympäristökatastrofi ja Itämeren nopea saastuminen?

Eikö presidentin tulisi vaatia Venäjän presidentiltä, että suomalaiset tutkijat päästettäisiin Kingiseppin lannoitetehtaalle tutkimaan tehtaan toimintaa ja väitetty fosforivuotoa, jos kerran "presidentti Niinistö" on niin hirveän innokas nuoleskelemaan Yhdysvaltoja ja vaatimaan, että YK:n tarkkailijat päästetään Iranin ydinvoimaloita tarkastamaan?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

MTV3:n vaalitentissä tänään:

Toimittaja Vesa Hönönen: Pekka Haavisto, miksi teidän perheessänne ei ole koiraa?
PH: Minulla on Antonio, siinä kyllä riittää rapsutettavaa yllin kyllin.

Toimittaja VH: Sauli Niinistö, miksi teidän perheessä on koira?
SN: Jotta Jennillä, joka on kova rapsuttelemaan, olisi joku toinenkin otus tätä harrastusta varten, jolloin minä saisin vähän omaakin aikaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ad Arja: Noinhan se Sauli laskeskeleekin, että äänestäjät kiinnittävät huomion puolisoon eikä ehdokkaaseen, muuten olisivatkin gallupnumerot toisin päin.

Anonyymi kirjoitti...

Blondit nyt tietty luulevat ihan tosissaan, että nyt maalle valitaan presidentin puolisoa.

Anonyymi kirjoitti...

"Jotta Jennillä, joka on kova rapsuttelemaan, olisi joku toinenkin otus tätä harrastusta varten, jolloin minä saisin vähän omaakin aikaa".

Jennin orastava hoivavietti enteilee sitä, että lapsia on saatava! Mutta onko SA-ukista isäksi enää vanhoilla päivillä? Lapsen kannalta tietenkin onni syntyä Mantyniemeen, kun on tuota ryömimis- ja konttauspinta-alaakin suhteellisen mukavasti.

Anonyymi kirjoitti...

--Jos CIA on kerran todennut Haaviston epäluotettavaksi, se luottamus ei enää palaa. Ihme kun YLE lähettää asiasta dokumentin Hesarin mukaan vasta vaalien jälkeen. Eikö kansalaisilla olisi oikeus tietää asia ennen vaaleja.

Skorpioni, mainitsemassasi sähkeessä ilmaistiin vain huoli kahdessa kysymyksessä (ilmaus "epäluotettava" aika voimakas):

a) Välittäjän sijaintipaikka, ts. Khartum (”The US, UK, EU, Netherlands, France, Germany, and Norway voiced their concern that Haavisto would not be resident in Sudan and would therefore be unable to fulfill the role of a Sudan-based UN/AU joint mediator”).

b) Uskottavuus ”untuvikkona” Sudanin hallituksen ja SLPM:n yms. sissiryhmien silmissä (”Several donors also stated that Haavisto did not have sufficient credibility with either the Sudanese Government or the Darfur rebel movements to make the necessary contribution to the peace process”).

http://wikileaks.org/cable/2007/05/07KHARTOUM859.html#

Anonyymi kirjoitti...

Skorpionille vielä tiedoksi, että myös Haaviston seuraajan tanskalaisen Torben Bryllen kausi Sudanissa kesi reilut kaksi vuotta. Nykyisen EU:n Sudanin erityisedustajan Rosalind Marsdenin (britti) toimikausi oli päättymässä 31.8.2011, mutta sitä jatkettiin 30.6.2012 saakka. Henkilövalinnat EU:n huippuvirkoihin ovat harvoin yksimielisiä.

http://formin.finland.fi/Public/Print.aspx?contentid=181062&nodeid=15154&culture=fi-FI&contentlan=1

Lopuksi: Wikileaksistä löytyy Pekka Haavistosta 116 sähkettä (hakuohje ohessa).

pekka haavisto site:cablegatesearch.net

Anonyymi kirjoitti...

Että Niinistön tukijoukkojen aloittama vaalityö ei alkanut Saken käppäämästä Phuketin puhelintolpasta eikä Pahvi-Saulista...

Heh-nimenomaan noista alkoi SN:n vaaliin keskittyminen. Ja tässä nyt ollaan odottamassa milloinka uusi presidentti laittaa rullaluistimet jalkaansa ja lähtee kansan pariin rullailemaan. Parempi noin kuin ryhtyä heti valitsemaltaan maailmaa muuttamaan ja parantamaan.