perjantai 27. tammikuuta 2012

536. Vaaliväittelyt kaukana kaksintaistelusta

"Kaksintaistelijat" Pekka Töpöhäntä (kiltit) ja Monni (ilkeät). Pekan mukaan vaalien tärkein teema on kiusaaminen. Suomalaisten tulisi lopettaa heikompien kiusaaminen, sanoo Pekka. Sisältyykö tähän kenties jokin piilosanoma ja haaste Monnille?

1. Unettavien vaaliväittelyjen sarjaa jatkoi tänä iltana MTV3:n vaalitentti. Toimittaja uhosi ohjelman aluksi "kaksinkamppailusta", mutta sellaista aneeminen tilaisuus tilaisuus ei kyllä vähääkään muistuttanut.

2. Toimittaja oli lepsu ja naiivin tuntuinen ja väittelijät olivat sitä mitä aiemmissakin tenteissä: kaksi harmaata omia ulkopoliittisia saavutuksiaan kilvan kehuskelevaa harmaata sopuilijaa, joilla ei tuntunut olevan kerrassaan mitään uutta sanottavaa, vaan jotka toistelivat jo kymmenen kertaa aiemmin kuultuja näkemyksiään.

3. Niinistö ja Haavisto paheksuivat Paavo Lipposen aikomusta jättää kenties kokonaan äänestämättä ja yrittivät patistella kansaa vaaliuurnille. Niinistö loihe lausumaan, että jotta valittava presidentti saisi tarvittavan legitimiteetin eli kansalta oikeutuksen hommaansa, oli olennaista, että vaalien äänestysprosentti pysyisi toisella kierroksella korkeana.

4. Tuo on turha toivo, sillä näyttää ilmeiseltä, että äänestysprosentti putoaa ensi kerran suoran kansanvaalin historiassa alle 70 prosentin ja vieläpä reippaasti. Tästä Niinistö muiden ehdokkaiden ja siis myös Haaviston ohella saa syyttä vain itseään. Varsinkin tällä toisella kierroksella juuri ehdokkaiden varovaisuus, mitäänsanomattomuus ja harmaus on tehnyt vaalista kovin lattean kokemuksen, joka ei mitenkään innosta väkeä äänestämään.

5. Legitimiteetti ja luottamus ovat toki tärkeitä asioita, mutta ne valittavan presidentin pitää hankkia itse omalla toiminnallaan ja aktiivisuudellaan jo ennen valintaansa. Niin-istö hokee kyllä suurliikemiesten kustantamissa koko sivun vaalimainoksissa ehtymättömällä syötöllä, että "tekoja presidentinkin on tehtävä" tai jotakin muuta yhtä typerää, mutta pelkäksi retoriikaksi tuon iskulauseen toteutus näyttää Niinistön kohdalla jäävän. Niinistön tukijat eivät voi hankkia Niinistölle tarvittavaa legitimiteettiä. Jollei miehestä itse ole siihen, jää legitimiteetti hiukka yli 60 prosentin äänestysvilkkauden myötä heppoiseksi. Koko kansan presidentistä puhuminen on pelkää illusiota.

6. Onneksi iänikuisesta Iranin tilanteesta tai kriisistä, josta edellisen blogin kommenttipuheenvuorossani jo kerroin, taikka edes siitä "hirmuvaarallisesta" Hormuzin salmesta ei tänä iltana puhuttu mitään. Onhan tuosta tavallisille suomalasille jokseenkin vieraasta asiasta ja maailmallakin tähän asti vain potentiaalisesta uhasta, johon Suomen presidentti ei voi mitenkään vaikuttaa, jankutettu jo tilaisuudesta toiseen.

7. Jos ajankotaisia teemoja olisi haluttu, kuten olisi pitänyt, tuoda esiin, niin yksi sellainen olisi ollut Itämeren saastuminen ja pari viikkoa sitten ilmi tullut venäläisen lähellä Viron rajaa toimivan Kingiseppin lannoitetehtaan järkyttävät suuret fosforivalumat puhdistamattomina jokea pitkin suoraan Suomenlahteen. Suomalais-venäläisten tutkijoiden mittausten ja laskemien mukaan tuo tehdas syyttää fosforia jopa tuhat tonnia vuodessa mereen.

8. Tämän epäkohdan suhteen myös presidentillä olisi "tekoja tehtävänä", mutta presidentti Halonen ei ole tehnyt mitään, vaan on sanonut lakonisesti ja vähätelleen vain, että "kyllähän nyt yhden lannoitetehdas tulisi saada kuriin." Niin tulisi, mutta ottiko Halonen juuri Venäjällä käydessään ongelman Medvedevin tai Putinin kanssa esiin? Kyllä ei ottanut, eipä tietenkään. Tämän johdosta venäläiset voivat pokkana kiistää koko asian. Siitä, miten Niinistö ja Haavisto aikoisivat puuttua asiaan, olisi ollut mielenkiintoista kuulla, mutta surkea toimittaja ei asiaan puuttunut, vaan ainoastaan kyseli ehdokkailta vain joutavanpäisiä henkilökohtaisia asioita, jotka kaikki tietävät jo muutenkin entuudestaan.

9. Miten uusi presidentti ottaisi Kingiseppin tehtaan ja muiden vastaavien tapausten aiheuttamat ympäristöongelmat puheeksi tavatessaan venäjän presidentin eli Putinin ja mitä konkreettisia ehdotuksia hänellä olisi tässä suhteessa kollegalleen esittää? Pitäisikö apuun huutaa tässäkin asiassa EU:ta, miten suomalaiset ja/tai EU:n asianomaiset tarkkailijat tai tarkastajat voisivat päästä tarkastamaan Itämeren rannikolla tai sen läheisyydessä sijaitsevia ja Itämerta saastuttavia venäläisiä teollisuuslaitoksia ja ydinvoimaloita jne? Tästä ihmiset olisivat luultavasti kiinnostuneita, eivät niin ikään Hormuzin salmen tilanteesta. Suomen pääsy YK:n turvallisuusneuvoston jäsenyys ei ole mitenkään kirkossa kuulutettu asia, josta päätetään muuten vasta vuonna 2013.

10. Tv-tentin "annista", jos tällaista sanaa voi tässä tapauksessa ylipäätään käyttää, myöhemmin. Tässä yhteydessä riittää yleishavaintona toteamus, jonka mukaan Haavisto missasi pahoin myös tämän tilaisuuden haastaa Niinistö. Eihän tuollaisesta vaalitaistelusta mitään tule, että tyyppi vain nyökyttelee ja katselee hymy huulillaan vieressä, kun selvässä johdossa oleva kanssakilpailija laukoo omia "totuuksiaan." Niinistö yritti pari kertaa puuttua Haaviston lausumiin, mutta Haavisto ei tehnyt tätä kertaakaan!

11. Pekka Haavisto yritti eilisen tentin alkajaisiksi nostaa kiusaamisen kouluissa, työpaikoilla, perheissä, netissä jne. vaalien tärkeimmäksi teemaksi. Haaviston mukaan suomalaisilla on taipumusta usein vähän tönäistä hieman kaltevalle pinnalle joutunutta kaveria.Tästä pitäisi Pekan mukaan päästä eroon. Tarkemmin Pekka ei tätä, siis tätäkään, väitettään yksilöinyt eikä lähtenyt haastamaan joskus aiemmin työpaikkakiusaamisesta moitittua Niinistöä. Eivät tällaiset piilosanomat tavoita lainkaan tavallisia pulliaisia. Presidenttiehdokkaan pitäisi puhua konkreettista selkokieltä eikä piilotella sanomaansa.

12. Näyttää siltä, että Haavisto on jo luovuttanut koko kisan. Haavisto vihjaisi, että jos hänet valitaan, niin Antonio tulisi perustamaan oman parturi- ja kampaamoliikkeen. Tämä jää kyllä tätä menoa haaveeksi ja Antonio saa jatkaa edelleen toisten palkollisena.

25 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa lukea Marko Kulmalan kommentit "kaksintaistelusta":
http://blogit.mtv3.fi/linjatuomarimkulmala/2012/01/27/muutama-inhimillinen-tekij/

“Haastaminen ei kuulu Pekan tyyliin. Pekka kuuntelee mielellään muiden näkemyksiä ja lopuksi vetää kasaan hämmästyttävän tarkkoja ja yllättäviäkin johtopäätöksiä. Hän osaa myydä ihmisille omat näkemyksensä sekoitettuna toisten näkemyksiin.”

Anonyymi kirjoitti...

Kun sdp vasta mietti ehdokastaan, Jungnerilta lipsahti, että mukavuustekijät painavat Niinistön suuntaan, mutta hyviä sparraajia tarvitaan.

Veikkaamme Jungnerin, joka selvästikin ymmärtää yskän, saavan ihan nätin pomopaikan ettei tarvii ilmoittautua kortistoon.

Toipila kirjoitti...

Juu, punainen kriisipuhelin soi aamuyöllä Suomen presidentin makuuhuoneessa. Siellä USA:n prseidentti kyselee, että pistääkö hän nyt asevoimat hyökkäämään ja ohjukset iskemään erääseen kriisipesäkkeeseen.

Nyt on kaksi minuuttia aikaa pähkäillä ja sitten tehdään niin kuin Suomen presidentti suvaitsee sanoa.

Haloo haloo kuuluu huonosti tänne Mäntyniemeen...klik.

Anonyymi kirjoitti...

M.J. ei todistetusti (vrt. default) tiedä taloudesta joten Jutta ei saa häntä helposti uudelleen sijoitettua, mutta näennäisen mukavana miehenä J. löytänee paikkansa small talkaamassa jossakin Erkin edustustoista.

Frank

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Toimittaja Vesa Hönönen:

- Olette Suomen presidentti. Kello 3 yöllä puhelin soi ja kyse on Hormuzinsalmessa upotetusta tankkerista. Mitä teette?

SN: päästän koiran ulos ja Jennin sisään ja laitan kaffetta tulemaan.

PH: päästän Antonion sisään ja panen töpinäksi.

Anonyymi kirjoitti...

Ei kaveria jätetä, joten hyvät veljet katsovat Microsoft Jungnerille "senior executive advisor" homman, kuten Jäätteenmäen kaadossa ansioituneelle Jouni Backmanille Tietotehtaalla.

Jutta sementoi pohjaa Sijoittajan bisneksille.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

"Ei ole mitään pelättävää, valittiinpa kumpi tahansa".

Tämä alun perin Lipposen bööstä peräisin oleva hokema on yleistynyt Haaviston ja Niinistön tasapaksujen "väittelyjen" käynnistyttyä.

Pelättävää ei ole, jos ajatellaan yksinomaan niitä muodollisia tehtäviä, joita presidentille valtiosäännön mukaan kuuluu, koska presidentin valtaoikeudet ovat sangen rajoitettua luokkaa.

Jos taas silmällä pidetään presidentin roolia kansalaisyhteiskunnan mielipidevaikuttajana, niin on pelättävissä, että se sama välinpitämättömyys ja harmaus, joka tasavallassa ja Mäntyniemessä vallitsi jo Halosen kaudella, samoin kuin jo sitä ennen, vain jatkuu jatkumistaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Vaalitentissä kuultua::

Toimittaja Vesa Hönönen: Nyt päässemmekin olennaisten kysymysten äärelle.
Pekka Haavisto, miksi teidän perheessänne ei ole koiraa?
PH: Minulla on Antonio, siinä kyllä minulla riittää rapsutettavaa yllin kyllin.

Toimittaja Hönönen: Sauli Niinistö, miksi teidän perheessä on koira?
SN: Jotta Jennillä, joka on kova rapsuttelemaan, olisi joku toinenkin otus tätä harrastusta varten, jolloin minä saisin vähän omaakin aikaa.

JAM kirjoitti...

Mihin tv-toimittajien ammattitaito ja itsekunnioitus on kadonnut. Lässytetään pehmeitä ja kivoja, välillä vain mukajämerästi keskeytetään ehdokkaiden nukuttavat jorinat. Leif Salmenin aikoina vaalitenteissä oli poweria ihan eri tavalla. Monella poliitikolla naama punotti jo ennen tenttiä lähes yhtä kirkkaana kuin Leifin aate.

Skorpioni kirjoitti...

Olen bologistin kanssa samaan mieltä "vaalitaistelun" latteudesta. Mitä ihmeen järkeä on järjestää edes tunnin kestäviä TV-"väittelyjä", koska ehdokkaat vain nyökkäilevät toisilleen kaikissa asioissa. Eikö olisi parasta "jalkauttaa" ehdokkaat kentälleja maakuntiin. Silloin he olisivat ainakin pois kaiken kansan nähtäviltä parhaimpaan televisioaikaan.

Harmaata ja latteaa on. Sen takia äänestysprosentti jää alle 60 %. Mutta ehkä se osoittaa valittavalle ehdokkaalle "kaapin paikan" ja sen, että presidentti-instituutio on kärsinyt kovan kolauksen.

Molemmat ehdokkaat ovat aivan olemattomia ulkopoliitikan taitajia. Ällöttävää on keskustelu myös ehdokkaiden "puolisoista" ja aivan härskiä käyttää heistä nimeä "maan äiti"


Ajaa alas koko presidentti-instituutio oli kai myös lainlaatijoiden tarkoitus, kun presidentin valtaoikeuksia karsittiin olemattomiin.Nyt siihen päästiin kertaheitolla.

Presidentistä tulee puolivallaton ja vallaton viranhaltija aivan väkisin.

Norr-Rogel kirjoitti...

Olen kummeksunut miksi TV-tenteissä ei saada kerta kaikkiaan mitään uutta ulos noista ehdokkaista.

Onko niin, että kun YLEllä jotain asiaa kysellään, pitää maikkarin kysyä samat asiat ja päinvastoin? Johtuuko tämä näiden medioiden kilpailuasemasta?

Vai onko niin, että ihan sama mitä toimittajat kysyvät, niin ehdokkaat kääntävät vastauksensa aina samoihin jaarituksiin (joita kai vaaliteemoiksi kutsutaan?) joilla he ovat jo muihinkin kysymyksiin vastanneet?

Tahi onko niin, että ehdokaille on osattu laatia jorinat joilla voi vastata mihinkä tahansa kysymykseen?

Toimittaja: Hyvä ehdokas. Tulisiko Suomella olla kuningas ja/tai kuningatar valtion keulakuvana poliittisesti valitun presidentin sijaa? Penni ajatuksistanne.

SN: Niin, kun olin euroopan keskuspankin johtajana kävimme keskusteluja, niin...(hölö-hölö)

PH: (nyökyttelee) Ollessani EU:n Darfur-edustajana (nyökyttelee) josta tehtävästä (nyökyttelee) sitten jatkoin YK:n...(Hölö-hölö)

Ja sitä rataa...

Näiltä jäbiltä pitäisi kysyä kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä, pieniä ja isoja asioita, jotta äänestäjän pääsisi perille heidän arvomaailmastaan. Pressalla kun ei varsinaista valtaa juurikaan ole, niin herrojen arvomaailman tulisi ratkaista se, minkälaisilla arvoilla ladattu keulakuva meitä maailmalla edustaa ja Suomikuvaa luo...Kummallakin ehdokkalla on tässä kontekstissa varmaankin puolensa, mutta nyt on vaihtoehtoina vain kamreeri ja homoseksuaali. Siinä kaikenkattavat arvot ilman syväpähkäilyä.

Koska heille annetaan mahdollisuus selittä vaalisloganinsa?

SN, selvittäkää äänestäjille miksi (ajatus) ja miten (teot) presidentti on työ?
PH, selvittäkää äänestäjille miksi (ajatus) ja miten (teot) presidentti on valtakunnan sovittelija? Aikaa viisi minuuttia.

Kaikkien medioiden toimittajille heidän tähänastisista "opinnäytteistään" neljä siima(4-), viekää pois.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Vaaliuutinen tämäkin:

- Paavo Lipponen aikoo äänestää.

Mitähän Paavo äänestyslippuunsa mahtaa merkitä?

Veikkaukseni: Mooses.

Anonyymi kirjoitti...

Lipponen äänestää Haavistoa. Salaisen poliisin agenttitehtävän läpitunkemana hän ymmärtää että mahdollisuus kiristää presidenttiä sukupuolisella poikkeavuudella takaa sisäisen sipoolaisuuden tunnistaneille konsulteille ja Sijoittajalle parhaat fyrkat.

Anonyymi kirjoitti...

Diktatuureissa ovat aina muutamat asiat vähän tylsiä.
Pitäisi järjestää presidenttiehdokkaille mahdollisuus lähettää joku avustaja näihin väittelyihin. Ammattikoomikko tai vaikka joku Idols-tähti.

Anonyymi kirjoitti...

aticÄänestän Antoniosta MAAN ÄIDIKSI. Perustelut: komeampi kuin nykyinen (valiokuntaneuvos).Kielitaitonen, puhuu sujuvaa espanjaa- kieltä puhuu n. 800 miljoonaa ihmistä. Nim. L.H. Hoppu

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sangen mielikuvitukseton tuo tyhjännaurajien eli Uutisvuodon kilpailijoiden mukanaolo.

Tällä ensimmäisellä viikolla olisi kilpailijoina pitänyt olla Pekka Haavisto (kapteeni Stan Saanilan joukkueessa) ja Jenni Haukio (Tervon joukkueessa).

Ensi viikon lauantain ohjelmassa olisivat puolestaan kisanneet vastakkain Sale Niinistö (Saanilan joukkueessa) ja Antonio Flores (Tervon joukkueessa)

Anonyymi kirjoitti...

Äänetän jatkuvuuden puolesta. V:mäisen,kostonhaluisen,kaunasen, pikkumaisen juristin tilalle....V:mäinen,kostohaluinen, kaunainen,pikkumainen juristi. Jatkuvuus kunniaan. L.H. Hoppu

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Venäjältä lennätetään:

- Työläiset riensivät Putinin tueksi.
Kyse on Jekaterinburgissa Putinin kannattamiseksi järjestetystä mielenosoituksesta.

Mielenosoittajien mukaan Gorbatshov tuhosi Venäjän ja Boris Jeltsin joi sen, Putin on kuulemma turvallinen.

Miksiköhän tehdastyöläiset eivät rientäneet meillä viikko sitten pidetyissä vaaleissa Paavo Lipposen tueksi? Paavohan "putkitti" Itämeren.

Anonyymi kirjoitti...

--Niin tulisi, mutta ottiko Halonen juuri Venäjällä käydessään ongelman Medvedevin tai Putinin kanssa esiin? Kyllä ei ottanut, eipä tietenkään.

Suun avaaminen voi olla varsin hankalaa, jopa uhkarohkeaa, kun toinen osapuoli tunkee läksiäislahjaksi syliin siperiankissan.

joutomies kirjoitti...

Kiiltokuvavaalin jälkeen iskevään henkiseen krapulaan valtiovalta tulee tarjoamaan suomalaisille lääkkeeksi ennenkuulumattoman kovaa ja pitkäkestoista velanhoitokuuria yhdistyneenä elinikäiseen pakkotyöhön eurooppalaisten ja ulkoeurooppalaisten sijoittajien vastuiden lunastamiseksi. Kyllä täälläkin jokunen toppahousu voi lähteä marssille, kun vain johtaja ilmottautuu.

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/01/29/nain-suomea-kupataan-entistakin-raikeammin/201221968/170

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sarjasta iättömiä aforismeja:

Älä kysy, mitä presidenttiehdokas voisi tehdä sinun puolestasi; kysy, mitä sinä voisit tehdä, jottei häntä valittaisi.

Anonyymi kirjoitti...

Uusi Miss Suomi on arabitaustainen muslimi(?); tämän jälkeen ajatus homo presidentistä ei tunnu enää ihan mahdottomalta!

Skorpioni kirjoitti...

Nythän tämä piruvie alkaa tosiaankin näyttää Vasta Jytkyltä.

Katsoitteko eilen Venla-gaalaa? Sehän oli ihan kauheaa! Koko ohjelma oli avoimesti Haaviston mainostamista. Pöllyssä olevat taiteilijat estotta mainostivat kakkosta.

Soinin eduskuntavaalivoitto ja turhanpäiväinen riehuminen sen jälkeen, on aiheuttanut sen, että vastaaalto tuli. Oliko se tsunami vain ei, se nähdään 5.2. Monta yötä ei siis tarrvitse enää nukkua, kun nähdään.

Anonyymi kirjoitti...

Lapin yliopiston politiikkatieteiden lehtori Petri Koikkalainen väläytteli viikonloppuna paikallismediassa, että vaalien ratkaisevat äänet v-o-i-v-a-t löytyä Pohjois-Suomesta. Kysymys on tietenkin niistä 136 000 Paavo Väyrystä äänestäneistä (4,5 prosenttia). Kumpi painaa kepuleilla vaakakupissa enemmän: natofobia vai homofobia?

Loppukevennyksenä: Hikinews paljastaa, että Haaviston yllätysmäinen nousu gallupeissa huolestuttaa jo Oulun yliopiston viestintä- ja hiukkastutkijoita, sillä Haaviston valinta voi aiheuttaa maailmanlopun.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä näistä suvaitsevaiston vaalitouhuista tulee vanhan ajan taistolaisuus mieleen. "Suvaitsevaisella ja liberaalilla kyldyyri-ihmisellä" ei ole muuta vaihtoehtoa kuin Haavisto, muuten nämä suvaitsevaiset tuomitsevat toisenlaisen vapaa-ajattelijan. On siis ihan OK olla vihreä ja homo, mutta makkaraa syövä hieman vanhempi mies edustaa liian jyrkkää ja suvaitsematonta heterokulttuuria, jota kukaan aito suvaitsevainen ihminen ei vaan voi kannattaa??

Jussi-patsalla palkittua lavastajaa siteeraten: ihan oikeesti, siis oikeesti, niinku, oikeesti?