perjantai 23. maaliskuuta 2012

564. Poliisi urkkijana; nurinaa valtiontalouden menoleikkauksista

1. Nelosen Uutisten mukaan yhteensä 136 poliisimiehestä tullaan tekemään rikostutkinta hiihtäjä Mika Myllylän tietojen urkinnasta. Poliisimiehet hakivat Mikasta tietoja innokkaasti erityisesti sen jälkeen kun mestarihiihtäjä kuoli viime heinäkuussa. Lain mukaan virkamiehillä on oikeus katsella tietoja vain, jos he tarvitsevat niitä virkatoimiensa hoitamiseen. Tutkinnanjohtaja Krista Soukolan mukaan mainituilla 136 poliisilla ei ollut laillista syytä tietojen katseluun.

2. Poliisihallitus siirsi aiemmin asian valtakunnansyyttäjänvirastoon (VKSV) sen arvioimiseksi, ovatko jotkut poliisimiehistä syyllistyneet rikokseen. Lain mukaan poliiseihin kohdistuvissa rikosepäilyissä esitutkintaa johtaa syyttäjä. VKSV lähetti noin 190 poliisille selvityspyynnön siitä, minkä vuoksi he olivat katselleet Myllylän tietoja.

3. Nyt valmistuneen selvityksen mukaan vain pieni osa poliisimiehistä tunnusti, että tietojen katselemisen syynä oli uteliaisuus. Suuri osa urkkijoista kertoi, että tietojen katselu johtui virkatehtävien hoidosta. Tämä selitys ei kuitenkaan vakuuttanut tutkinnanjohtoa. Tutkinnanjohtajan mukaan "noin 50 poliisimiehen" tietokyselyt ovat olleet lainmukaisia ja asiallisia. Viiden poliisimiehen osalta ei vielä ole tehty päätöstä, aloitetaanko asiassa esitutkinta vai ei.

4. Hm, mainittu luku 50 vaikuttaa aika suurelta. Olisiko todella noin monella poliisimiehellä ollut asianmukainen, laissa tarkoitettu intressi perehtyä virkatehtävissään Myllylän tapaukseen? Voiko tämä pitää paikkansa? Kuinkahan monta (-kymmentä) näistä 50 poliisista mahtoi olla toimessa poliisihallituksessa? Siellähän niillä on aikaa tällaiseen "kurkkimiseen". Näyttää joka tapauksessa siltä, että ainoastaan kaikkein selvimmät urkintatapaukset on päätetty viedä esitutkintaan.

5. Suomen Kansallisteatterin suurella näyttämöllä "menee" parhaillaan helmikuussa ensiesityksensä saanut näytelmä "Sankari – Tarina hiihtäjästä, joka unohdettiin". Näytelmä on dokumenttidraama lähinnä hiihtäjä Mika Myllylän elämästä, vaikka näytelmässä ei puhutakaan hänestä nimellä.

6. Pitäisikö poliisihallituksen ja ylipoliisipäällikkö Mikko Paateron puuttua tunnetulla tarmollaan asiaan ja hommata Kansallisesta ryhmänäytöksiä poliisimiehille ympäri maata, jotta nämä voisivat tyydyttää uteliaisuudennälkäänsä ko. tematiikan osalta? ABC-asemat ja muut "ryhmäalennuksia" muutoinkin poliiseille myöntävät H.V.-verkostot voisivat varmaan huolehtia siitä, että poliisimiehet saavat myös teatterilippunsa tuntuvalla alennuksella? Ja näytännön väliajalla nakit ja muusi ja pitkä tuoppi joka tyypille käteen samaan piikkiin!

7. Parhaillaan poliisin johto ja rivipoliisitkin narisivat ja marisevat, kun - Herran jestas sentään - valtiontalouden säästötalkoiden juustohöylä aiotaan kohdistaa myös poliisien määrärahoihin. Poliisihallitus Paateron johdolla on toki pitänyt jo aiemmin puolensa ja miehittänyt "hallituksensa" useilla kymmenillä "päällikkötason virkamiehillä."

8. Jos kerran lukuisilla poliisimiehillä on aikaa ja kanttia katsella parhaaseen työaikaan virkakoneiltaan Mika Myllylän tapausta ja kenties monia muitakin "mielenkiintoisia tapauksia" ja urkkia niitä koskevia tietoja, niin voisiko olla niin, että joitakin kymmeniä tai satoja poliisin virkoja on mahdollista lakkauttaa tai jättää täyttämättä ilman, että ihmisten turvallisuus siitä millään tavalla kärsisi?

9. Paateron olisi syytä panna ensin joukkonsa järjestykseen eikä narista alati julkisuudessa poliisin määrärahoista.

10. Poliisit ei todellakaan ole ainoita säästötalkoiden kohteesi joutuvia valtion elimiä. Eilen eduskunnassa puhuttiin vain veroista ja niiden korotuksista, mutta tänään totuus on alkanut valjeta myös yhteensä 1,2 miljardin euron menoleikkausten osalta. Tässä muutama esimerkki alkaneesta napinasta lehtiotsikkojen valossa:

- Nyt suuttuivat professorit: "Vastoin hallitusohjelmaa";
- Kunnat joutuvat maksumiehiksi ja ahdinkoon, palvelut heikkenevät;
- Suomen koulut pulassa: "Raju juustohöylä uhkaa";
- Lapsilisät jäihin - Ministeri Arhinmäki: "Ankara paikka";
- Ennenkuulumaton esitys eduskunnassa - Rahat viedään tavallisilta ihmisiltä (jutussa kerrotaan hallituksen aikeesta turvata eläkeyhtiöiden riskisijoitukset)
- Hyvästi autoilijoiden 45 snt/km; hallitus laittaa 15 000 km:n katon kilometrikorvauksille
- jne jne

Maamme oikeuslaitos näyttää sen sijaan uinuvan säästöistä täydellisen tietämätöntä Ruususen unta, ehkä vasta joskus syksyllä KKO:n Pauline Koskelo sitten kertoo ja valittaa, mistä nyt tuomioistuimissa on "taas" leikattu!

11. Eduskunnassa ei eilen hallituksen ja Jutta Urpilaisen mukaan vielä tiedetty näistä leikkauksista! Heh, heh! No, nyt myös esimerkiksi ministeri Paavo Arhinmäki ne tietää! Mutta viiden tai oliko se peräti kuuden puolueen Kataisen hallitus sen kun vain porskuttaa ja vasurit roikkuvat sitkeästi menossa mukana! Ilmankos Timo Soini niin kovasti ilakoi! Tämä kaikki sataa persujen ja kepun laariin syksyn kunnallisvaaleissa.

12. Meikäläistä tulossa olevista muutoksista koskettaa läheisemmin oikeastaan vain yksi eli ensi yönä tapahtuva siirtyminen kesäaikaan. Merkitseehän tämä sitä, että pubit ja kapakat joutuvat sulkemaan ovensa janoisilta asiakkailtaan jo tuntia aikaisemmin kuin mihin tähän aikaan vuodessa on täällä kaamoksessa totuttu. Mutta äkkiä tuohonkin muutoksen sitten taas tottuu ja sopeutuu!

48 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Poliisi urkijana. Itse tiedän tapauksen, jossa komisario mies pyysi poliisilatoksen teknisen tutkinnan ryhmää asettamaan kameran kuvaamaan salaa komisarion työhuoneessa olevan tietokoneen näppäimistöä.

Yrittikö komisario urkkia koneen käyttäjien salasanoja? Itse en ole asialla keksinyt muuta selitystä.

Taitaa mennä salakatselun puolelle. Mitäköhän ne työelämän pelisäännöt tästä sanovat?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kello 18 uutisten pääaiheeksi oli nostettu Liikkuvan poliisin (LP) mahdollinen lakkauttaminen.

Oikein höristin korviani. Onko tuo LP todella yhä edelleen olemassa? Olin ollut siinä uskossa, että se olisi jo ajat sitten täysin tarpeettomana lakkautettu!

Tässä sen nyt näkee, mitä täysin turhia ja tarpeettomia päällekkäisiä organisaatioita ja rakenteita alati määrärahojensa niukkuutta marisevaan ja narisevaan poliisiin sisältyy!

Vaikka meille on perustettu täysin ylimitoitettu poliisihallitus - vain siksi, että ministeriön poliisiosaston kansliapäällikkönä on demari - meillä on edelleen myös mm. tuo mainittu Liikkuva poliisi, joka on tyypillinen päällikkötason virkojen saamista ja jakamista suurten "vanhojen" puolueiden poliisipäälliköille virkoja jakamaan varten tarkoitettu poppoo.

Jollei sitä todellakaan ole vieläkään lakkautettu, niin tehtäköön se, Herra paratkoon, heti ensi tilassa!

Kyllä ne liikennettä valvovat poliisimiehet mahtuvat ja sopivat oikein hyvin tavallisiin poliisiyksiköihinkin.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Jyrki Virolainen kirjoitti...

Manasse vieraissa?

Onko siis Ranuan puiston lähistöllä jokin toinen elukkapuisto, jossa Manasse olisi vieraillut?

Anonyymi kirjoitti...

LP:n tarkoitus lienee juurikin saada kaikki liikkuvat poliisiyksiköt saman organisaation sisälle, ettei tule reviirikiistoja..?

Kannattaisiko poliisissa tutustua projektijohtamisen teoriaan? Projektia hidastaa (ja työmäärää lisää) kommunikaatiolinjojen lukumäärä. Niinpä 50 poliisia asian tutkinnassa tarkoittaa mahdollisesti jopa 1225 kommunikaatiolinjaa. Varsinaiseen työhön ei taida jäädä paljonkaan aikaa. Ilmankos rikostutkinta tahmaa!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tässä hieman Manasselle ja kumppaneille niin sanotusti hieman jäitä hattuun seuraavan uutispätkän myötä:

"Seksuaalisen halun puute koskee lähes jokaista pariskuntaa jossakin vaiheessa. Se on suurin seksuaaliterveysongelma Suomessa. Silti siitä ei puhuta paljon. Lähes puolet parisuhteessa olevista naisista on raportoinut oman seksuaalisen halunsa toistuvasta puutteesta. Määrä on kasvanut 2000-luvulla".

Näin raportoi "haluttomuustutkija" Osmo Kontula, joka on ylentynyt urallaan tutkimusprofessorin vaativalle paikalle.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Enpä tiedä, mutta juuri äsken LP:n päällikkö Kari Rantala puolusteli "firmansa" säilyttämistä tv-uutisissa sillä, että vain heillä, siis LP:n miehillä ja naisilla, on vaadittavaa "taitoa ja osaamista asiakkaan kohtaamisessa."

Jasså, siis tienpäällä voisi sakottaa vain sellainen konstaapeli, jonka polliisiautossa ja virkamerkissä on teksti "Liikkuva Poliisi". Perustehan se tuokin!

Pitäisikö peltipoliiseillekin perustaa ikioma "joukko-osasto."

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Jyrki Virolainen kirjoitti...

Manassella oli siis näemmä vain hiukka pientä alkukankeutta, ehkä paremminkin -velttoutta!

Jääkarhu-urokset ovat ihmisuroita sikäli paremmassa asemassa, että lähistöltä löytyy tarvittaessa aina muita halukkaita seksikumppaneita, jos vakiparisuhteessa alkaa tökkiä eli esiintyä tutkimusprofessori Osmo Kontulan meille tänään(kin) raportoimaa haluttomuutta.
Ei tarvihe lähteä muurin ulkopuolelle.

Anonyymi kirjoitti...

Liikkuva poliisi perustettiin 1930, kun tarvittiin motorisoituja yksiköitä Lapuan liikkeen kyydittäjien sekä pirtumiesten takia.

Sen jälkeen muutkin poliisit ovat saaneet polkupyörien sijaan autot. Mutta kun organisaatio on olemassa, se pitää olemassaolostaan kynsin hampain kiinni.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Näinhän se yleensä menee!

Olisiko muu poliisi sitten luonteeltaan ja ominaisuuksiltaan "liikkumatonta"?

Anonyymi kirjoitti...

Tuo poliisien määrärahojen supistuminen on jotenkin epäselvä asia. Voima lehdessä kerrotaan, ettei mitään supistuksia itse asiassa edes ole tehty:
Poliisi puhuu rahaa

Anonyymi kirjoitti...

Vai että oikein virkarikoksia. RL 40:9 ja 40:10.

Kuitenkin säädetään "- - eikä teko ole huomioon ottaen sen haitallisuus tai vahingollisuus ja muut tekoon iittyvät seikat ole kokonaisuutena arvostellen vähäinen - - .

Tämänlaatuiset urkkimiset ovat tyypillisesti juuri tälläisia vähäisiä tekoja. Sen vuoksi syyttäjän tai viimeistän tuomarin tulisi katsoa, ettei kyse ole rikoksesta.

Sen sijaan Myllylän tietojen asiattomat katselut ovat selvästi ohjeiden vastaisia, ellei niihin ole ollut virkatehtäviin liittyvää perustetta.

Sen vuoksi virkamiehiä koskee juuri tälläisiä tapauksia varten virkamiesoikeudellinen kurinpitomenettely. Ja sitä pitäisi käyttää, jos syytä on.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kyllä, huomasin juuri lehdestä, että hallitushan päätti kehysriihessään päin vastoin antaa poliisille lisää rahaa 15-30 milj. euroa!

Sitä huolimatta Liikkuva poliisi on lakkautettava ja poliisipiirien määrää vähennettävä. Ei poliisilta mene kuin hetki noiden 20 miljoonan euron tuhlaamiseen päällekkäisiin organisaatioihin!

Poliisilla on oma ministeri hallituksessa (Räsänen), mutta oikeuslaitoksella ei, vaikka hallituksessa istuu myös oikeusministeri. Sen vuoksi esim. tuomioistuinten määrärahat eivät ainakaan kasva.

Meillä on poliisihallitus, muttei tuomioistuinhallitusta. Siinä selitys. Kukaan ei johda eikä huolehdi tuomioistuinten rahoista tai yleensä kehittämisestä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

"Kuitenkin säädetään "- - eikä teko ole huomioon ottaen sen haitallisuus tai vahingollisuus ja muut tekoon iittyvät seikat ole kokonaisuutena arvostellen vähäinen - - ."

Arvasin, että kohta joku valo- ellei peräti geelipää alkaa selittää, että nuo urkinnathan ovat vain pikkujuttuja ja vähäisiä rikkomuksia, ei niistä saa poliisisetiä ja -tätejä suinkaan rangaista!

MIksi näin? Miksi poliisin rikokset ovat aina poliisien ja poliisimieleisten mielestä vähäisiä, vähäpätöisiä ja pikkujuttuja, muta samat rikokset ovat siviileiden teleminä törkeitä ja karseita?

Jos joku antaa murha-aseen pöpin käteen, vaikka on perusteltua syytä otaksua, että tämä pöpi menee kohtaa ja ampuu viattomia ihmisiä, saa monen vuoden linnatuomion tai elinkautisen tuomion yllytyksestä tai avunannosta murhaan.

Mutta jos "kokenut poliisisetä" lyö - virkatoimessaan vieläpä (!) - pöpipäälle käteen aseen, jota tämä on jo käyttänyt varomattomasti ja uhannut käyttää sitä vastaisuudessa todella vaarallisesti, niin saa, vaikka pöpi tappaa aseellaan 10 ihmistä, syytteen ainoastaan sakolla sovitettavasta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja alioikeus hylkää tämänkin syytteen ja hovioikeus antaa vain varoituksen.

Tällaista on oikeudenkäytön tasapuolisuus Suomessa. Tämä ei ole oikeus- vaan poliisivaltio.

Anonyymi kirjoitti...

Itsellä oli luokkakokous joskus yli 10 vuotta sitten.

Sinne kutsuttujen osoitteet oli hankkinut yhden luokkakaverin(kokoonkutsuja) konstaapelispuoliso ajokorttirekisteriin tekemillään kyselyillä.

Miltei kaikki sieltä löytyivätkin.

Anonyymi kirjoitti...

Itse en usko rahapulan olevan aito niin kauan, kun on varaa pitää Liikkuvan poliisin erillisorganisaatio omine esikuntineen Malmilla ja läänillisine lii-ken-ne-po-lii-si-yli-tar-kas-ta-ji-neen. Päällekkäiset johtamis- ja tukitoimointorakenteet vievät useiden kymmenien henkilötyövuosien resurssit.

Ja sitten on vielä poliisin liikuntavapaa, jota tiedän käytettävän puhtaasti työajan lyhentämiseen. Jokaisella konstaapelilla on oikeus käyttää 2 tuntia viikossa voimisteluun. Poliisin työaika kolmiviikkoisjaksossa on 114,45, joten työajasta yli 5 % annetaan anteeksi.

Mikäli poliismiesten lukumäärä on 8000, niin liikuntavapaassa palaa vuosittain runsaan 400 konstaapelin työpanos. Siihen poliisin kansalliset ja kansainväliset urhelukilpailut päälle.

Ensin pitää ottaa omasta toiminnasta löysät pois ja sitten vasta tungeta veronmaksajien taskuille.

Lopputulema siitä, että poliisi näyttää taas saavan ruikuttamalla lisärahoitusta on käsittämätön.

Lottoarvonnoista tuttu virallinen valvoja Seppo Kolehmainen imi poliisikouluuun liikaa oppilaita hankkimaan konstaapelin pätevyyttä. Nyt liika koulutus on peruste kasvattaa resursseja, ettei kukaan jää työttämäksi. No, veronmaksajana toivon, että sisäänottomääristä päätettäessä käytettiin oikeaa taskulaskinta eikä pelkästään pyöritelty lottoarvontapalloja.

Anonyymi kirjoitti...

Parlamentin pollokerholle, tilintarkastajien suosituksesta myönnetty avustus ilman ylärajaa.

Virkavalta voi hoitaa virkatehtävien vaatimat ajot omilla ajokeillaa, näin edullisten km. korvauksen aikana.
Vartioimisliike Ain Vainu.ee huolehtii vankien kuljetuksen ja muun likaisen työn.
Näillä eväillä jää enemmän työaikaan virvelöimiselle VIRVE verkossa.
Siinä se eläkeikä lähenee.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi kirjoitti:

Kuitenkin säädetään "- - eikä teko ole huomioon ottaen sen haitallisuus tai vahingollisuus ja muut tekoon iittyvät seikat ole kokonaisuutena arvostellen vähäinen - - ."

Mutta samalla täyttyy henkilörekisteririkos, jonka kohdalla ei vastaavaa vähättelyklausuulia sitten olekaan.

Näitä juttuja tutkitaan yleensä väärin. Kiitos asiantuntemattomien syyttäjätutkinnanjohtajien, jotka ovat lisäksi kovin hanakoita tekemään rajoittamisesityksiä. Jokaisen rikoksesta epäillyn kohdalla kuuluisi ottaa laajempi lokipoiminta "rikoksen ja sen teko-olosuhteiden selvittämiseksi." Mahtaisi useammalla löytyä muitakin laittomia kyselyjä kuin Mika Myllylään kohdistuneet.

Tuttavani oli työssä LP:ssä. Hänen mukaansa päivärahan kerryttäminen oli olennainen osa työvuorosuunnittelua. Jos LP absoluuttisena faktana lakkautetaan, niin työn suuntaamisessa tarveorientoituneisuus tulee varmastikin hallitsevammaksi.

Ja vielä henkilörekisteririkoksesta. Jokainen laittomien kyselyiden kohteeksi joutunut voi vakiintuneen ratkaisukäytännön mukaan pyytää 250-300 euroa vahingonkorvausta jokaisesta itseensä kohdistuneesta kyselystä. Rekisterin pitäjä on kyselijän kanssa yhteisvastuussa korvauksen maksamisesta, joten rajan saanti on varmaa.

Maalari karkaa maailmalle kirjoitti...

Muppet Show jatkuu jaksolla:

Suomen hallituksen fantastinen työilmapiiri esti valtiovarainministeri Urpilaisen kutsun Saariselälle missä käsiteltiin juuri hänen hallinnonalaansa liittyviä kysymyksiä Euroopan kriisirahastosta esim. WTO.n pääjohtajan kanssa.

Ihan kuin Suomen kaikkien aikojen sosiaalidemokraattisinta pääministeriä Kataista alkaisi jo harmittaa.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2012/03/1517850/urpilainen-syrjaytettiin-saariselan-huippukokouksesta

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Uuden-Seelannin liikenneministeri kommentoi suomalaisia:

– He pystyvät juuri ja juuri ruokkimaan siellä asuvat ihmiset, maassa on kauheat murhatilastot, eivätkä he kouluta ihmisiä tai kunnioita naisia, ministeri Brownlee latasi.

No, ainakin Suomen "murhatilastot" ovat koulusurmien osalta täysin kauhistuttavat. Mutta koulumurhiahan ei meillä Suomessa edes lasketa murhiksi, vaan ne ovat ainoastaan "kouluampumisia."

Mitä taas naisten kunnioittamisen puutteeseen tulee, niin tämähän ilmeni mm. juuri tänä viikonloppuna, kun kokoomuksen "pojat" eivät huolineen Juttaa mukaansa Saariselälle hiihtelemään!

Ihmisten ruokkimisesta huolehditaan Suomessa vapaaehtoisvoimien leipäjonojen avulla.

Anonyymi kirjoitti...

Suomi on koko maailman kärkimaita myös itsemurhien ja putkakuolemien määrässä.

On todella outoa, että vaikka juopuneiden säilöönottojen määrä on pienentynyt selvästi alle puoleen muutaman vuoden takaisesta, putkakuolemia sattuu Suomessa silti yhä edelleen saman verran kuin aiemmin eli reilut 20 joka ikinen vuosi.

Poliisin pitäisi huolehtia ihmisten turvallisuudesta, mutta eihän se saa huolehdittua edes sen omiin tiloihin talteen otettujen ihmisten turvallisuudesta!

Mitä vielä koulutukseen ja Suomen muka korkealaatuiseen koulutukseen tulee, niin koulukiusaaminen on Suomessa todella tavallista ja raakaa ja paljon yleisempää kuin monissa muissa maissa.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo professoreiden jatkuva valitus menoleikkauksista jaksaa kyllä ihmetyttää. Kyse on "työntekijöistä", joilla on käytännössä absoluuttinen työsuhdeturva ilman minkäänlaista työntekovelvollisuutta (vähäisiä oppitunteja ehkä lukuunottamatta).

Professorin viran saatuaan voi heittäytyä esimerkiksi juopoksi tai alkaa harrastaa jotakin ihan muuta. Kukaan ei kysele perään, ja yhteiskunta elättää.

Mikä parku nousikaan siitä, kun näille eläteille yritettiin jokin aika sitten asettaa jonkinlaista tulosvastuuta: luovaa työtä ei voi tehdä tulosvastuun paineessa!

Onneksi merkittävin osa luovasta työstä tehdään näiden suojatyöpaikkojen ulkopuolella, kuten yrityksissä. Ja kummasti tuntuu onnistuvan.

Kommentti ei tietenkään koske läheskään kaikkia profssoreja. Mutta riittävän montaa tapausta olen seurannut sivusta niin, että tiedän mistä puhun.

Anonyymi kirjoitti...

En pysty arvioimaan, mikä osuus liikkuvalla poliisilla - tai poliisilla ylipäätään - on liikenneturvallisuuden parantumiseen. Mutta huikeasti on menty eteenpäin esimerkiksi 70-luvusta, jolloin maanteillä kuoli toista tuhatta suomalaista joka vuosi. Nythän luku taitaa olla alle 300.

Toki suuri osa parannuksesta johtuu autojen parantuneesta turvallisuudesta, nopeusrajoituksista yms. Mutta ehkä myös poliisi on saanut jotakin hyvä aikaiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Putkakuolemiin suhtaudutaan ikään kuin ne kuuluisivat asiaan. Niitä näennäisesti vähän selvitellään, mutta kuoleman mahdollisesti aiheuttaneita laiminlyöntejä ei edes haluta nähdä.

Putkan lisäksi myös maijan perässä kuljetettavia menehtyy toistuvasti. Jokaiselle on päivän selvää, että kuljetettavaa valvotaan säännöllisesti tai jatkuvasti, mutta siitä huolimatta tunnin tai kahden kuljetuksen jälkeen takakompukan ovea avattaessa kuljetettava on 'yllättäen' eloton.

Syyttäjän johdolla tehtävä selvitys on vain näennäistä puuhastelua, jonka tarkoituksena on saada turha paperityö nopeasti loppumaan.

En tarkoita mitään yksittäistä tapausta, mutta tuntuu siltä, kuolemantuottamus -niminen sanktiosäännös ei ulota suojaansa poliisin kiinniottamiin henkilöihin.

Anonyymi kirjoitti...

Penkkiurheilua ja tietoyhteiskuntaa.
Rikokset ja yllyttäminen rikokseen tietoyhteiskunnassa.
Aiheeksi vaikka väitöskirjaksi.
Tietoverkon valvontaa harjoitetaan kaikilla ei siinä tunnusteta valtioiden rajoja.
Vksv on myöhästynyt, enään ei voida olla valtion varatöiden vankeja varavankilassa.
Meidänkin piti viedä " oikeusvaltio-oppeja Kiinaan näyttääkin tuliaisina tulleen valvotaa, valvontaa, urkintaa ...

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Pätkä anonyymin kritiikistä edellä:

"Tuo professoreiden jatkuva valitus menoleikkauksista jaksaa kyllä ihmetyttää. Kyse on "työntekijöistä", joilla on käytännössä absoluuttinen työsuhdeturva ilman minkäänlaista työntekovelvollisuutta (vähäisiä oppitunteja ehkä lukuunottamatta)."

Kyllähän tuossa on paljon perääkin, voin näin emerituksena (jo vuodesta 2011) todeta!

En ole juuri muiden tieteenalojen proffia seurannut, mutta oikeustieteen piiristä tulee kohta mieleen 10-20 nimeä, joiden julkaisutoiminta on ollut vuosikausia ja on edelleen hyvin, hyvin vähäistä, joillakin se on täysi nolla! Kun on joskus ammoin viran saanut, niin siinä sitten ollaan vaan ja "keskitytään opetukseen", kuten sanonta kuuluu. Ei edes minkäänlaista artikkelin tynkää saada aikaan - kun ei ole mikään pakko kirjoittaa!

Toisaalta taas on joukko hyvin aktiivisia ja tuotteliaita proffia, joilta ilmestyy julkaisuja vuosittain jatkuvalla syötöllä.

Siru Pola kirjoitti...

Joku on kirjoittanut Suomen olevan kärkisijoilla putkakuolemien määrässä. Olisi mielenkiintoista tietää tilastot tms. joihin hän vetoaa. Ns Töölön sikala, eli kisahallin juoppoputka oli joskus tietääkseni euroopan suurin juopuneiden säilytyspaikka. Siellä taisi olla sisällä yhdellä kerralla parhaimmillaan parisensataa humalaista. Tilastot kuolemista lienevät tallessa, mutta onko ulkomailta vertailuaineistoa ??

Anonyymi kirjoitti...

Laitetaan nyt toisenlainenkin näkemys putkakuolemista ja maijan perään kuolemista.

Voitaneen olettaa riittävällä täsmällisyydellä, että jokainen kuolleista olisi kuollut joka tapauksessa. Kohua herättäneet kuolemat ovat vain sattuneet poliisin tiloissa. Katuojaan kuollut juoppo ei olisi noussut otsikoihin.

Lisäksi voidaan olettaa, että poliisin toiminta pelastaa esimerkiksi paleltumiskuolemalta huomattavan määrän päihtyneitä. Saldo lienee poliisin hyväksi huomattava.

Mahdolliset laiminlyönnit on tietenkin tutkittava. Mutta miten yksittäinen putkavahti voi esimerkiksi todeta valvontakameran kuvasta, milloin sammuneen sydän lyö viimeisen kerran?

Anonyymi kirjoitti...

Kiviniemikin yhtyi valituksiin ettei naisia kutsuttu Saariselälle. Miksi ihmeessä olisikaan pitänyt kutsua, kyllähän ko. paikassa naisia on ilman kutsumisiakin.....ja säästyy matka- ja ylläpitokulutkin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Aivan, Sääriselällä on toki vipinää näin keväisin...iliman Juttaakin...

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Jyrki Virolainen kirjoitti...

Mikähän tuossa Suomen paljon puhutussa maabrändissä oikein mättää?

Kuten jo kerrottu, Uuden-Seelannin ministeri arvioi suomalaisia vähän koulutetuiksi metsäläisiksi ja murhaajiksi, jotka kohtelevat naisiaan kurjasti.

Tänään Suomeen saapuneet Monacon prinssi Albert ja Cathrene kuittasivat koko vierailun vajaan puolen tunnin piipahduksella Enontekiön Hetassa!

Eikö sen Haukion olisi voinut lähettää sinne Enontekiön poroajeluihin, kun Salekin poistui Etelä-Korean Souliin johonkin helkkarin kokoukseen?

Siru Pola kirjoitti...

Useimmat putkaan kuolleista henkilöistä ovat kartuttaneet valtion kassaa ostamalla huomattavan määrän korkeasti verotettua alkoholia.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Juoppoputkaan kuolleet ja vastaisuudessa sankoin joukoin kuolevat ansaitsisivat siis edes hieman kunnioitusta ja inhimillisemmän tavan poistua keskuudestamme. Mutta kuten tiedämme, poliisin on tehtävä, mitä sen on tehtävä. Se pamppu, se pamppu!

Onneksi tuo edellä mainittu Uuden-Seelannin liikeministeri Brownlee, joka mollasi Suomea maansa parlamentissa, ei tiennyt sentään ihan kaikkea tästä kylmästä ja karusta Pohjolan maasta. Ei varmaan esim. sitä, että täällä kuollaan, ei työn ääressä, vaan juoppoputkaan.

Ministeri Brownlee ehti mollata Suomen murhalukujen lisäksi mm. siitä, että tällä on korkeampi työttömyys ja pienempi tuottavuus, kuin U-S:ssa, ja että tällä hädin tuskin pystytään ruokkimaan oman omaan kansalaiset, maahanmuuttajista nyt puhumattakaan.

Siksi Suomi ei ministerin mukaan kelpaa miksikään mallimaaksi U-S:lle.

Tekiköhän Tarska jotain väärin, kun me saamme nyt kuulla tällaista? Eikö Suomi olekaan hyvinvointiyhteiskunnan mallimaa, jona Haloska on meitä 12 vuoden vuoden ajan maailmalla lennellessään kehuskellut?

Mikä nyt avuksi? Niinistö voisi ehkä matkustaa sieltä Söulista suoraan - säästää kustannuksia, kun ei käy ensin kotomaassa - Aucklandiin ottamaan selvää, mistä on kyse ja vakuuttamaan, että kyllähän Suomessa nyt herra paratkoon naisia sentään kunnioitetaan! Kaiken muun B:n läksytyksestä voisimme kyllä myöntää ainakin osaksi todeksi.

Anonyymi kirjoitti...

Jotain mätäähän tuossa Uuden-Seelannin politiikassakin tuntuu olevan. Maan oppositiojohtajan esikuvana kun nimittäin on - Esko Aho!

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Ulkomaalaisten Suomessa saamia sakkoja ei voi maksaa käteismaksuna suoraan poliisille, vaan sakko maksetaan pankkiin. EU:n ulkopuolelta tullut autoilija saattaa joutua maksamaan sakon lisäksi pankille useita euroja kansainvälisestä rahansiirrosta.

Mikko Paatero tyrmää ulkomaalaisten sakkojen käteismaksut. Paatero sanoo, että käteismaksut veisivät kohtuuttomasti poliisin aikaa.

Lainsäädäntöneuvos Jaakko Raution mukaan käteismaksut voisivat houkutella poliisia välistävetoon. Paatero ei kuitenkaan usko, että tilaisuus voisi tehdä konstaapelista varkaan.

Paateron mukaan "jonkinlainen korttimaksujärjestelmä" voisi olla "teoriassa" hyvä ratkaisu, mutta hän epäilee, että se tulisi kohtuuttoman kalliiksi.

Kaikki hyvät ideat siis tyrmätään niitä edes tarkemmin selvittämättä. Tyypillistä paaterointia. Osa ulkomaalaisten saamista sakoista voi jäädä käteismaksuvaihtoehdon puuttuessa maksamatta kokonaan.

Anonyymi kirjoitti...

Oikeus- tai rikostoimittajaksi itseään tituleeraava Hannes Markkula kirjoittaa tämän päivän IS:ssä LP:n säilyttämisen puolesta.

Loppukaneetti on: "- Onko rikollisuus Suomessa loppunut, kysellään jo ulkomailla."

LP ja rikostorjunta. Heh, he. Tämä kyllä saattaa toimittajan asiantuntemuksen omituiseen valoon.

Anonyymi kirjoitti...

"Kaikki hyvät ideat siis tyrmätään niitä edes tarkemmin selvittämättä".

Uudisraivaaja saa aina kaikki nuolet selkäänsä!

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

AOA Pajuoja selviämisasemista (EOA 2009 s. 25): "Laki tulisi siis pikimmiten korjata todellisuutta vastaavaksi tai sitten todellisuus lakia vastaavaksi." Kun siis jo vuonna 1973 on säädetty laiki päihtyneiden käsittelystä, joita ei kuitenkaan tosiasiassa ole perustettu kuin muutamia yksittäisiä sinne tänne, ja homma hoidetaan poliisin perusputkissa käytännössä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Heh, heh! Pajuojan lakoninen toteamus on malliesimerkki sitä, että oikeusasiamiehen työ eli "laillisuusvalvonta" on luonteeltaan vain toteavaa eli virheiden ja puutteiden kirjaamista ja rekisteröintiä.

Mitään käytännön merkitystä ja vaikutuksia tuollaisilla heppoisilla kannanotoilla ei ole. Kukaan ei välitä pätkääkään pajuojien ja muiden oikeusasiamiesten kannanotoista tai julkilausumista, koska näillä ei ole kanttia saattaa ao. viranomaisia tai virkamiehiä vastuuseen siitä, että asiat ovat vastoin lakia ja päin prinkkalaa.

Anonyymi kirjoitti...

Paateron huoli on aiheellinen.

Jotta poliisin määrärahat edes jotenkin säilyisivät niin tilastoihin pitää saada tapahtuneita rikoksia jotta voidaan puolustaa rahan tarvetta.

Jos nyt 136 poliisia on käynyt asiattomasti rekistereillä niin kuinka moni poliisi jättäisi tilittämättä sakkorahat valtiolle?

Ja kun ne sakkorahat vedetään omaan liiviin niin tilastot kaunistuu.
Ja kun ei ole tarvetta kytätä ulkomaalaisia hurjastelijoita niin kapasiteettia voidaan vähentää.

Poliitikko tuo Paatero, poliisihallituksen ylijohtajan kaavussa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Monenlaisia näkökohtia!

Tuskin kukaan kuitenkaan kuvittelee, kaikki nuo 136 urkkijapoliisia saisivat syytteen ja tulisivat tuomituksi sakkoon! Mutta pointti onkin siinä, että poliisien tekemiksi epäiltyjä rikoksia toki saa katsoa sormien lävitse niin, ettei teoista suoritettaisi edes esitutkintaa ja syyteharkintaa.

Anonyymi kirjoitti...

Paatero ei ole päättänyt urkinnasta epäiltyjä poliiseja koskevan esitutkinnan aloittamisesta, sillä esitutkintaa johtaa poliisirikosasioissa syyttäjä.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.