tiistai 27. maaliskuuta 2012

567. Sauli Söulissa ja muita poliittisia urotekoja

Gerry, häähähää taitaaki olla huumormiehii...

1. Juridiikan lomassa liene syytä luoda jälleen pieni katsaus politiikan ihmeellisiin kuvioihin. Pääsevät lukijatkin taas kommentoinnin makuun.

2. Meidän Sauli on ollut 3-4 päivää Soulissa, Etelä-Korean pääkaupungissa, tavannut 50 muuta valtionpäämiestä, käynyt pällistelemässä - hänkin - Koreiden välisellä demarkaatiolinjalla panssarilasin takaa kauhean Pohjois-Korean ääriviivoja ja vetänyt ilmeisesti myös jonkinlaista suomalaista kauppavaltuuskuntaa. Sauli on voinut todeta, että kaikkialla maailmassa hänen ajamansa vastakkainasettelun ajan päättyminen ei vielä taida olla ihan toteutunut.

3. Salen ja Obaman kohtaamisesta on tehty Suomessa iso numero, vaikka näyttäisi siltä, että herrat törmäsivät toisiinsa ex-tempore kokouspaikan käytävillä. Mutta pitäähän tällaisesta tapaamisesta toki ottaa kaikki mahdollinen julkisuus ja ilo irti. Sauli luonnehti rupatteluhetkeä ihmettelemällä, miten hyvin Obama on perillä Suomen asioista. Tiesiköhän Obama senkin, että kokoomuslaiset olivat menneet viikonvaihteessa Sääriselälle todella poikaporukoissa hiihtelemään jonkin kumman Latvian pääministerin ja muutamien vielä tätäkin tuntemattomampien ulkomaisten poliitikkojen kanssa, siis ilman meidän Juttaa! Tästähän koko Suomi ainakin tuntuu kovasti pahoittelevan.

4. Yhdysvaltojen Helsingin suurlähettiläs pitää Obaman toki ajan tasalla Suomen tilanteesta, mistä suurlähettiläälle puolestaan käynee raportoimassa, jos vanhat merkit vähänkään paikkansa pitävät, muuan putkikonsultti Lipponen. Sauli ei muuten vielä ehtinyt saada Obamalta kutsua Valkoisen Taloon, mihin koko Saulin koko pressakausi osaltaan tähtää. Eihän sitä tietenkään kaikki juolahda heti mieleen, kun miehet sattuvat törmäämään ja juttelemaan seisoaltaan käytävällä. Vaikka kutsumisasia olisi käynyt Obaman mielessä, niin eihän voi kutsua Saulia kylään, sillä ei ole mitään varmuutta siitä, onko Obama enää ensi vuoden alussa USA:n presidentti. Siellä kun nimittäin on pressan vaalit loppuvuonna.

5. Söuliin oli ehtinyt myös STUK:n eli Säteilyturvakeskuksen hiljattain eläkkeelle siirtynyt pääjohtaja Jukka Laaksonen, joka aloittaa ns. heti putkeen ensi viikolla kohtapuolin uudessa duunissa Venäjän ydinvoimakonserni Rosatomin konsulttina. Mitä isot eli moosekset edellä, sitä pienemmät viskaalit kiireesti perässä! On aika yllättävää, että Suomessa ei ole olemassa minkäänlaisia karenssiaikoja- ja normeja tällaisten siirtojen varalta, vaan myös turvallisuusalan pamput voivat vaihtaa leiriä heti virasta erottuaan. Ei ihme, että Olkiluodon ydinvoimalaa rakentelevan ranskalaisen Arevan toimitusjohtaja hikeentyi Laaksoselle niin, että oli vähällä käydä Söulin illallispöydässä Laaksosen kimppuun. Ranskalaiset epäilevät Laaksosen voivan vuotaa uudessa tehtävässään sellaisia liikesalaisuuksia yms.tietoja venäläisille, joita hän on saanut STUK:n pääjohtajana tietoonsa nimenomaan Arevalta ja yleensä ranskalaisesta ydinvoimalatekniikasta.

6. Uuden-Seelannin liikenneministerin Suomi-puheista on riittänyt puhetta ja ihmettelyä mediassa jo useammaksi päiväksi. Ministeri Gerry Brownlee lausahti maansa parlamentissa käydyn väittelyn aikana, että Suomi ei missään nimessä kelpaa esimerkiksi Uudelle-Seelannille missään asiassa. Ministeri perusteli väitettään sillä, että suomalaiset ovat huonosti koulutettua väkeä, jotka vaan juopottelevat ja syyllistyvät murhiin ja muihin raakuuksiin ja kohtelevat kaiken kukkuraksi myös naisiaan sikamaisesti. Suomen työttömyysastekin on ministerin mukaan korkeampi ja talouskasvu puolestaan pienempi kuin Uudessa-Seelannissa.

7. Tästäpä sitten poru syntyi, ja Uuden-Seelannin pääministerin piti pyytää Saulilta Soulissa anteeksi massiivisen Gerry-pojan puheita. Mediassa on vertailtu ihan intona Brownleen väitteiden paikkansapitävyyttä. Ja yllytys yllätys. Esimerkiksi tämänpäiväisestä Helsingin Sanomista saimme lukea perusteellisen tuntuisen analyysin siitä, että eiväthän nuo Brownleen väitteet aivan poskettomia taida ollakaan, hieman kärjistetysti esitettyjä vain.

8. Medialta on jäänyt maiden vertailussa huomaamatta ainakin yksi asia eli se, että Uudessa-Seelannissa ei ilmeisesti ole sattunut yhtä hirveitä ja paljon ihmishenkiä vaatineita koulusurmia kuin Suomessa 3-4 vuotta sitten. Kun tämä otetaan huomioon, ei ministerin väite Suomen kauheista murhatilastoistakaan ole perusteeton. Mutta Suomessahan halutaan ummistaa silmät ja korvat koko koulusurmilta, joita kutsutaan virallisissa teksteissäkin hienostelleen kouluampumisiksi, ei siis koulumurhiksi, vaikka niistähän Jokelassa ja Kauhajoella tietenkin oli kysymys.

9. Onkohan Uudessa-Seelannissa myöskään leipäjonoja ja koulu- ja työpaikkakiusaamista siinä laajuudessa kuin Suomessa? Entäpä itsemurhat ja putkakuolemat, jotka meillä huitelevat aivan MM-luokkaa?

10. Kaikesta tästä voitaneen saada tarkempi selvyys, sillä Gerry B:n kollega, vasureiden liikenneministeri Merja Kyllönen, Suomussalmen lahja vasureille ja Suomen politiikalle, on ilmoittanut kutsuvansa Gerryn vieraakseen Suomeen. Jos on näköä ja kokoa Gerryllä, niin on sitä totta vieköön myös meidän rouva liikenneministerillämme! Tässäkään suhteessa pieni ja pohjoinen Suomi ei siis kalpene ollenkaan pienen ja eteläisen Uuden-Seelannin rinnalla.

11. Kustannuksia Gerryn tukeva ja tuleva vierailu tietenkin aiheuttaa, mutta väliäkös sillä. Kokoomuksen poikien hiihtoloma Sääriselällä viime viikonvaihteessa maksoi Suomelle 150 000 euroa ja Tarja Halosen joillekuille kollegoilleen kuukausi pari sitten kustantama visiitti Helsingissä puolestaan 200 000 euroa. Saariselän neuvonpidon antia en tiedä, mutta sen voi kai jokainen sanoa, että Tarja Halosen pressakutsut olivat täysin turha tapahtuma. Eihän Halosen vieraisilla käyneillä pressoilla ole kotimassaan edes sellaisia valtaoikeuksia kuin Suomen presidentillä, jonka valtaoikeudet on myös riisuttu minimiin. Halosen kemut jäivät viimeiseksi patsi Haloselle itselleen, myös Saksan presidentti Christian Wulffille, joka välittömästi kotimaahan palattuaan sai hämärien taloussotkujensa takia potkut virastaan.

12. Muuten, yksi pieni yksityiskohta kyseisestä presidenttien jäähyväisvierailusta Suomessa. Halonen oli kutsunut kaiken kukkuraksi Helsinkiin esitelmöijäksi Norjan entisen pääministerin Thorbjörn Jaglandin, sosialisteja hänkin. Miksi näin? Arvatenkin siksi, että tuo ex-pääministeri sattuu olemaan Nobelin rauhanpalkintoa jakavan komitean arvovaltainen puheenjohtaja. Halonen luultavasti tähtää Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

12. Nyt vaan jäämme odottelemaan, milloin ministeri Kyllönen saa kaukaisia vieraita Uudesta-Seelannista. Millainen olisi kunnon vierailuohjelma Gerrylle? Viedäänkö hänetkin Lappiin koiravaljakkoajelulle vai minne? Jos vieras tulee kesällä, niin yksi sopiva kohde olisi varmaan Sonkajärvellä pidettävät jokavuotiset Eukonkannon MM-kisat. Suopotkupallon MM-kisat Hyrynsalmella ministeri Kyllösen kotimaakunnassa ovat myös tapahtuma, jota Gerry-ministeri voitaisiin viedä seuraamaan. Suopalloilu muistuttaa kovaotteisuudessa hieman rugbya, missä lajissa Uusi-Seelanti on aivan maailman huippua. Olisi siinä kotiin palattuaan Gerry-pojalla taas parlamentissa ihmeteltävää kerrassaan: On ne peijakas ihan hulluja, nuo suomalaiset!

28 kommenttia:

Hemmo Todellinen kirjoitti...

Sääriselän kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus lienevät mm-tasolla alhaisuudessa sillä kutsutuista paikalla oli montako prosenttia?

Miten tällaisen "kokouksen" massiiviset kulut voivat tulla muka valtion maksettavaksi? Miksei Kokoomuksen? Kuka oli järjestäjä tarkkaan ottaen?

Aika monen pikkuvelallisen taakka olisi pois pyyhkäisty ohjaamalla tällaiset sataviiskyttonniset heidän auttamiseen tai muuhun järkevään toimintaan eikä valtion lisävelkaannuttamiseen ja maanpetokselliseen kokoustoimintaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tuo nyt kyllä pikkumaista narinaa!

Totta kai Saariselän "huippukokous" sai, kuten Alex Stubb meille eilen A-studiossa kertoi, maailmanlaajuista huomiota, ja kokous oli täydellinen menestys Lapille ja sen makailulle, Suomen politiikalle ja koko Suomelle ja meille kaikille suomalaisille!

Anonyymi kirjoitti...

Ilman Arevaa, Rosatom tietää ettei atomivoimaloita kiireellä (pilata) rakenneta.
Obama tunnisti Saulin suomalseksi...
Kuulostaa lupaavalta!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ranskalaiset ovat ihmetelleet sitä, että Suomessa esim. STUK:n kaltaisen viraston johtaja voi siirtyä suoraan eli ilman minkäänlaista karenssiaika suoraan saman alan yksityiseen firman palvelukseen. Ranskassa pelätään, että Laaksonen voisi vuotaa Olkiluodon ydinvoimalaa rakentavan Arevan tietoja uudelle työnantajalleen.

Ministeriön mukaan eläkkeelle siirtyvä virkamies saa Suomessa ”mennä mihin vaan”. Suomessa luotetaan lakiin, joka velvoittaa virkamiehen pitämään virassa haltuunsa saamat salassa pidettävät tiedot omana tietonaan ja salassa myös eläkkeelle siirtymisen jälkeen.

Tästä ilmenee suomalaisten hieman lapsenomainen usko lainsäädännön kaikkivoipaisuuteen. Käytännössä kukaan ei voi kuitenkaan kontrolloida, pitääkö virkamiehen salassapitovelvollisuus myös hänen siirryttyään saman alan yksityisen yhtiön palvelukseen ja erityisesti ulkomaisen firman leipiin.

Juuri tästä syystä lähes kaikissa muissa maissa on otettu käyttöön ko. tapauksissa esim. kolmen vuoden karenssiaika.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sauli Soulissa -tapahtuma on nyt päättynyt ja maljoja on kilistelty kokouksen päätyttyä.

Edistyikö maailman ydinturvallisuus kokouksen johdosta? Tuskin, sillä jopa kokouslähteiden mukaan kokouksen anti oli pettymys: mistään konkreettisista toimenpiteistä ei sovittu!

Mutta Sauli sen kun vakuutti tyytyväisyyttään kokouksen antiin! Hän kertoi, että joo, seuraava kokous, jossa pohditaan Lähi-Itään kaavailtua ydinaseetonta vyöhykettä, pidetään sitten vuoden lopulla - Suomessa!

Tämän kokouksen kuluissa ei taideta ihan sadoilla tonneillla selvitäkään.

Kaikilla pitäisi olla toki ilman minkäänlaisia konferenssejakin selvyys siitä, että suunnitelma Lähi-idän ydinaseista vapaasta alueesta ei voi mitenkään onnistua eikä osapuolia, esim. Israelia ja Irania, onnistuta edes saamaan saman neuvottelupöydän ääreen.

Anonyymi kirjoitti...

Heil' on Kiri Te Kanawa, meil' Paula Koivuniemi.

Anonyymi kirjoitti...

Minne sie unohit Arja Korisevan?

Anonyymi kirjoitti...

Gerry ja Merja pitää saada osallistumaan Sonkajärven eukonkantokilpailuihin.

Nythän siellä äheltävät paksuniskaisiksi bodatut arjalaisen ihannetyypin miehet ja laihat pikkutytöt, joita kutsutaan eukoiksi. Täysin huumorintajutonta hommaa.

Liikenneministeri Merja sen sijaan täyttäisi hyvin eukon mitat, ja liikenneministeri Gerrykin on hyvin lähellä sonkajärveläisen isännän perustyyppiä.

Tempaus olisi oivaa PR:ää sekä Suomelle että Uudelle-Seelannille . Varmasti elävät ja kuolleet kuvat tapahtumasta leviäisivät ympäri maapallon.

Anonyymi kirjoitti...

Salen ja Obaman tapaamine sai varmaankin kokoomuspojat ruikkimaan innoissan housuihinsan Nyt Suomen ja USA:n välit ovat sitten vihdoinkin kunnossa. Obaman solmio oli suorassa eikä hän tarvinnut presidenttimme apua kuten George Bush Tyhmempi aikoinaan.

Old Grumpy aka Old Fart

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Kyllä, Gerrylle ja Merjalle villi kortti Eukonkannon MM-kisoihin!

Anonyymi kirjoitti...

Katainen ja Stubb olisivat kyllä voineet tuoda Jutalle Sääriselän tuliaisina muutaman kilon kunnon poropaistia.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Sauli näyttää kuvista päätelleen harmaantuneen, vanhaantuneen ja pönäköityneen entisestään.
Obama taas on yhtä solakka ja energisen oloinen kuin neljä vuotta sitten.

Anonyymi kirjoitti...

Kokoomuksen Saariselän seminaariviikonlopun osanottajamäärä oli noin 100 vierasta, joista suunnilleen puolet edusti kansainvälistä mediaa.

Talousseminaariin osallistui myös vihreiden Osmo Soininvaara, joka kuitenkin poisti nopeasti seminaaria käsittelevän postauksensa ”Saariselän seminaari” (27.3.2012).

Kysymys kuuluu: miksi?

Mukana seminaarissa oli myös muun muassa Juhana Vartiainen (VATT), Timo Viherkenttä (KHO), Antti Suvanto (Suomen Pankki) ja Vesa Vihriälä (Etla).

Mutta ei valtiovarainministeri Jutta Urpilainen?!

ps. Soininvaaran postaus löytyy Internetin cache-muistista.

Anonyymi kirjoitti...

Söininväärä Sääriseljällä!

No, eihän tuossa nyt mitään niin kovin merkillistä ole. Kun ollahan Lapissa ja Joulupukin valtakunnassa, niin pitäähän paikalla toki olla yksi tontun näköinen heppukin.

Anonyymi kirjoitti...

Eräällä juristien joka viikkoisella "viihdepalstalla" oli tänään muun viihteen joukossa pikakysely Kampin ihmisille, jossa kysyttiin viittä tunnettua suomalaista juristia. 30 ihmistä saatiin kyselyssä kiinni.

Mikä oli gallupin tulos?

Kaksi juristia, joista toinen on entinen ja toinen nykyinen tasavallan presidenttejä, kaksi edesmennyttä asianajajaa ja yksi tavallista hiukka tummahipiäisempi advokaatti.

Tässäkö siis lakimieskunnan koko kuva!

Anonyymi kirjoitti...

Gerry raportoi kotiin Sonkajärveltä, että täällä on murhamiehiä niin paljon, että Sukevan kylällä on heille oma vankila, yleisö on humalassa ja naisia retuutetaan selässä kantojen yli vesihautaan.

Anonyymi kirjoitti...

Gerryn soisi kokevan vierailullaan myös Saappaanheiton samoin kuin Kännykänheiton MM-kisojen huuman.

Anonyymi kirjoitti...

Missäpäin Suomea mahdetaan järjestää parveketupakoinnin SM-kisat?

Skorpioni kirjoitti...

Kyllä Saariselän tapaisia seminaareja kannattaa ehdottomasti järjestää. Onneksi Naivi Stubb on luvannut tehdä siitä perinteen.Jatkuvuuden tarpeen osoittaa selvästi jo tämän blogin kirjoitusten "jälkipyykkikin". Kun yhdestä seminaarista "revitään irti" homoporo ja Soininvaaran näköinen tonttu, osoittaa se jo niin suurta luovuutta meissä suomalaisissa, että jo senkin takia Gerry voitaisi kutsua katsomaan tätä kaiken inspiroivaa kansaa ja käyttää Gerryä mahdollisimman monessa tapahtumassa.

Ei ole selvitetty edes sitä, onko Gerry poikamies tai edes miten hän on sukukupuolisesti suuntautunut. Gerry tulisi naittaa täällä ehrottomasti hänen tarpeittensa mukaan suomalaiselle eikä kieltää häntä poistumasta maasta, jos hänet nyt tänne saadaan!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sonkajärven MM-kisojen yhteydessä voitaisiin järjestää leikkimielinen kädenvääntökisa Gerryn ja Merja Kyllösen tai vaikkapa Gerryn ja Timo Soinin välillä.

Irvin kirjoitti...

Niin ja sitten Gerrylle tulisi sanoa Stubbin toimesta tädellä hammastrivillä nauraen, että "Saanks mä räjähtää" ja nauraa paskanen nauru koko hommalle sekä lähettää Gerry Saariselälle hyttysten syötäväksi.

Anonyymi kirjoitti...

Jos Gerry on elokuvamiehiä, niin miten kävisi köydenveto Hollivootin pihassa, tai tikanheitto sisällä? Huippu-uskovaisenakin Timo Soini rohjennee astua pubiin.

Hollivooti-ravintola on saanut nimensä kylän miesten innostuksesta elokuvien tekoon, mm. Risto Jarvan " Jäniksen vuotta" on Sonkajärvellä kuvattu.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi kirjoitti:

Eräällä juristien joka viikkoisella "viihdepalstalla" oli tänään muun viihteen joukossa pikakysely Kampin ihmisille, jossa kysyttiin viittä tunnettua suomalaista juristia. 30 ihmistä saatiin kyselyssä kiinni.

Jos kysely olisi tehty Hamletissa, niin blogistikin olisi päässy tunnistettujen listalle...

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Mikä on Hamlet? Ai, se on kai se pubi Vuorikadulla. Siinä oli ennen vanhaan eli minun opiskeluaikoinani menopaikka nimeltään Kuoppa.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Kyllä minä niin mieleni pahoitin. Finnairin yhtiökokouksessa juuri ennen piinaviikkoa näyryytetään yhtiön johto, joka kaikkensa antaneena pelasti mattkustamo henkilökunnan työpaikat...