maanantai 5. kesäkuuta 2017

1075. Kenestä SDP:n ehdokas?

                                                          Eero ja Ayla

1. Ensi vuonna pidettäviin presidentinvaaleihin ovat tähän mennessä ilmoittautuneet ehdokkaaksi istuva presidentti Sauli Niinistö, vihreiden Pekka Haavisto, keskustan Matti Vanhanen - jo vuosi sitten - ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen. 

2. RKP tulee todennäköisesti asettamaan ehdokkaakseen meppi Nils Torvaldsin ja KD luultavasti puheenjohtajansa Sari Essayahin. Myös perussuomalaiset tulevat asettamaan oman ehdokkaansa. Jos persut valitsee ensi viikonvaihteessa uudeksi puheenjohtajakseen sampo Terhon, tämä on myös pulueen ehdokas presidentinvaaleissa. Kaikkein vaikeinta sopivan ehdokkaan löytyminen näyttää olevan demareille.

3. Kansanedustaja Eero Heinäluoma - Don Eero ja "sanansa mittainen mies" - ilmoitti tänä aamuna, ettei hän lähde puolueen ehdokkaaksi presidentinvaaleihin. Heinis kieltäytyä nyt jo toisen kerran puheenjohtaja Antti Rinteen tarjouksesta. Ensimmäinen kerta oli  jo vuosi sitten, jolloin Heinäluoma ehti kieltäytyi kunniasta ja tarjosi keskustelussa ehdokkaaksi Jutta Urpilaista. Mutta myös Urpilainen kieltäytyi vedoten perhetilanteeseensa. Heinäluoman vaimo Satu Siitonen-Heinäluoma kuoli syöpään pari vuotta sitten ja nyt 61-vuotias Eero on löytänyt rinnalleen, mistäpä muualta kuin eduskunnasta, uuden elämänkumppanin eli  itseään 16 vuotta nuoremman Ayla Shakirinin.

4. Galluppien mukaan maan toiseksi suurimman puolueen puheenjohtaja Antti rinne on nyt vaikeassa tilanteessa. Hän jankutta yhä edelleen, että demrit aikoo "hyvin todennäköisesti" asettaa vaaleihin oman ehdokkaan. Rinteen mukaan SDP:n puoluehallitus päättää tällä viikolla siitä, miten presidenttiehdokkaan asettaminen toteutetaan. 

5. Antti Rinne yrittää uskotella, että puolueella on yhä "paljon hyviä ehdokkaita" presidentinvaliin. Näinköhän kuitenkaan on.  Veteraanikansanedustaja ja entinen pitkäaikainen ulkoministeri Erkki Tuomioja ehti jo tänään esittää, että demareiden tulisi harkita tukevansa vaaleissa Sauli Niinistöä. Liisa Jaakonsaari puolestaan ehdottaa tänään HS:ssa, että puolue tukisi vaaleissa Pekka Haavistoa ja ottaisi omaksi ehdokkaakseen demainuorten puheenjohtajan Mikkel Näkkäläjärven.

6. Rinne ei halua lähteä itse ehdokkaaksi, ei millään ilveellä. Hän vetoaa siihen, että yhtaikaa presidentinvaalien kanssa järjestetään myös maakuntavaalit , jolloin puolueen puheenjohtajan on syytä keskittyä niihin. Paavo Lipposelle kävi vuoden 2012 presidentinvaaleissa köpelösti, sillä hän sai äänistä vain noin 6-7 prosentia. Rinne ilmiselvästi pelkää samanlaista kohtaloa, jos hän lähtisi itse ehdokkaaksi.

7. Kenestä siis demareiden ehdokas ensi vuoden pressanvaaleissa? Hyviä ehdotuksia esiin, arvoisat lukijat! 

8. Useita nimiä on tässä tarkoituksessa on somessa ja lehdistössä nostettu esiin, kuten esimerkiksi Liisa Jaakonsaari, Tuula Haatainen, Maarit Feldt-Ranta, Miapetra Kumpula-Natri jne.  Erkki Tuomioja ei lähde ehdokkaaksi, vaikka hän on todellinen ulkopolitiikan ammattimies.  Mutta pitääkö puolueen ehdokkaan välttämättä olla istuva kansanedustaja, entinen ministeri tai ylipäätään poliitikko? Arkkipiispa Kari Mäkinen tuskin lähtisi ehdokkaaksi, ei liioin professori Pertti Arajärvi ikään kuin "kolmannelle kaudelle". Isä-Mitro, joka pelasti demarit EU-vaaleissa 2009,  on sattuneesta syystä menettänyt mahdollisuutensa. Mutta onhan demareiden eduskuntaryhmässäkin ex-piispa eli Ilkka Kantola, kelpaisiko hän? Pertti Paasio alkaa olla jo liian vanha ja samat samat pätevät myös Tarja Haloseen. Paavo Lipposen nimeä tässä yhteygdessä kukaan tuskin rohkenee ääneen edes lausua.

9. Minusta on oikein hyvä asia, että kaikki puolueet asettavat reilusti oman ehdokkaansa vaaleihin eivätkä lähde suinpäin tukemaan Sauli Niinistön ehdokkuutta. Pidän tärkeänä, ettei Sauli Niinistöä valita suoraan ensimmäisellä kierroksella, vaan vaaleissa nähdään toinen kierros kahden ehdokkaan välillä. Tässä katsannossa presidentinvaaleissa on kyse tietynlaisesta protestivaalista. Minusta tähän mennessä asetetut ehdokkaat on oikein hyviä ja lisää on vielä tulossa. Heistä jokainen on oikein ptevä ja sopiva Suomen presidentiksi. Vaikka toisin kiivaasti uskotellaan, presidentinvaalissa ei ole tietenkään kyse vain maan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, vaan paljon muustakin. Maa ansaitsee kunnon presidentin, suorasanaisen mielipidevaikuttajan ja välittäjän, eikä kansanvillitsijää tai - viihdyttäjää, ei myöskään "puolikuninkaallista perhettä". 

10. Demarit tekisi todella tyhmästi, jos puolue ei nimeäisi omaa ehdokastaan vaan lähtisi tukemaan joko Sauki Niinistön tai Pekka Haaviston valintaa. Haaviston etsikkoaika meni kyllä jo viime vaaleissa, luulen että hän häviää näissä vaaleissa esimerkiksi Matti Vanhaselle. Minusta demareiden kannattaisi satsata näissä vaaleissa todella nuoreen ja räväkkääseen ehdokkaaseen. Mikkel Näkkäläjärvestä tulisi hyvä Saamelaiskäräjien puheenjohtaja, mutta presidentivaaleissa hän tuskin menestyisi kovinkaan hyvin. Itse voisin äänestää ensimmäisellä kierroksella vaikkapa tulevaa "tähtipoliitikkoa" eli tamperelaista kansanedustajaa Sanna Marinia. Miksi Liisa Jaakonsaari ei ehdottanut Marinia, vaikka tämä on SDP:n ensimmäinen varapuheenjohtaja? Jos puolueen puheenjohtaja eli Antti Rinne ei rohkene lähteä ehdolle, niin tiedusteltaa ihmeessä sitten varapuheenjohtaja Marinin kantaa. Vai olisiko Sanna Marin Jaakonsaaren mielestä kenties "liian punainen" demareiden ehdokkaaksi?







34 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Liisa Jaakonsaari tietenkin demareiden ehdokkaaksi!

Hänellä on tarvittavaa kokemusta, myös putoamisesta. Liisa putosi reilu kuukausi sitten kotonaan Oulussa alas portaita ollessaan kiinnittämässä taulua seinään portaiden yläpässä.

Näin ollen putoaminen vaalien toiselta kierrokselta ei tulisi Liisalle täydellisenä yllätyksenä.

Anonyymi kirjoitti...

Miten olisi Tytti Tuppurainen tai Timo Harakka?

Anonyymi kirjoitti...

Antti Lindtman.

Anonyymi kirjoitti...

Liisa Jaakonsaarele näyttää kelpaavan demareiden ehdokkaaksi vain tietyn vähemmistön ihminen: joko Homo-Pekka tai saamelainen Mikkel.

Anonyymi kirjoitti...

Who cares! Sauli Niinistö voittaa vaalit ylivoimaisesti jo ensimmäisellä kierroksella ja hyvä niin!

Skorpioni kirjoitti...

Demaripiireissä ei tunneta ns. poliittista vastuuta! Kyllä puolueen ja työväenaatteen puolesta kannattaisi puhua asettamalla oma ehdokas presidentinvaaleissa. Olisi pitänyt rientää jo kuukausia sitten valitsemaan Ann Selin-tyyppinen nainen. Voima-naiselle oli nyt tilaus, mutta tuulahaataiset eivät nyt pärjää vaaleissa. Keskustankin olisi pitänyt valita ehdokkaakseen Matti Vanhasen sijaan esimerkiksi Anneli Jäätteenmäki. Hän olisi päässyt varmasti toiselle kierrokselle!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Niinistö on jo vanha mies.
Tästä tulikin mieleen, että pitäisikö perustuslakia muuttaa niin, että maahan valittaisiin myö varapresidentti?

Anonyymi kirjoitti...

Ei Jäätteenmäkeä vaan Sirkka-Liisa Anttila! Hän olisi kompannut hyvin vaaleissa Liisa Jaakonsaarta.

Anonyymi kirjoitti...

Entäpä sitten Jukka Gustafsson tai Tarja Filatov?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hetkinen! Nyt keksin hyvän ehdokkaan demareille.

Tietenkin Johannes Koskinen, Tervakosken poika, joka on (myös) auskultoinu aikoinaant Janakkalan tuomiokunnassa. Hän on pitkäaikainen kansanedustaja ja viivähti oikeusministerinä peräti kuusi vuotta. Nyt Johannes on pankkiirina Lontoossa, pankin nimi on Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki tai jotain sinne päin. Siis todellinen ex-poliitikkojen pankki, samanlainen kuin Luxemburgin pankki, jossa Sauli Niinistö oli ja josta nyt tulee pelastamaan Helsinkiä Jan Vapaavuori.

Anonyymi kirjoitti...

Kuulopuheiden mukaan Antti Rinne olisi tunnustellut myös Tuomas Pöystin ehdokashalukkuutta.

Anonyymi kirjoitti...

Sauli Niinistö (s. -48) ei suinkaan ole vanha (vrt. Donald Trump -46). Ehdokas voisi olla myös politiikan ulkopuolelta esim. liike-elämästä.

Anonyymi kirjoitti...

Mistä SDP:n presidenttiehdokas?

tuomioja.org

Anonyymi kirjoitti...

Ranskan uusi presidentti Emmanuel Macron on 39-vuotias, siis n. 30 vuotta Niinistöä nuorempi. Hänen vaimonsa on 63.

Anonyymi kirjoitti...

Sauli Niinistö taitaa olla jo nyt Euroopan vanhin presidentti tai pääministeri. Kiinan presidentti Xi on 63-vuotias ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau 45-vuotias.

Anonyymi kirjoitti...

Heinis teki viisaasti,kun jätti kisan väliin. Mukavampi viettää aikaa Aylan kanssa kuin mennä häviämään Saulille. Salen voitto on varma, mutta mielenkiintoista seurata väittelyitä. Lindtman on nouseva tähti, mutta vielä ei ole pressaehdokkuuden aika.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kyse ei ole siitä, onko Niinitsön "voitto varma". Kyse on ihmisten oikeudesta asettaa ehdokkaita ja äänestää muitakin ehdokkaita kuin "varmaa voittajaa". Muita ehdokkaita äänestämällä ja heitä kannattamalla ihmiset voivat ilmaista mielipiteensä varmaa voittajaa vastaan tai lausua käsityksensä, että muutkin ehdokkaat ovat päteviä presidentiksi siinä missä "varma voittajakin".

On varsin hupaisaa seurata, miten tiedotusvälineet laidasta laitaan, somettajat, kaikki poliitiikan toimittajat ja jopa ns. tutkijat, esimerkiksi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen jokisipilät ja erkkarailot, kailottvat koko ajan yksinomaan Niinistön varmaa valintaa ja suorastaan ivailevat muita ehdokkaita ja heidän kannattajiaan. Tutkijoiden pitäisi tutkia ja julkaista tutkimjksiaan, jos kerran jotain tutkivat eivätköä vain ole tutkivinaan, eikä esiintyä joka päivä suuna ja päänä tv-kanavilla ja eri lehdissä asiaintuntijoina ja kommentaattoreina.

Anonyymi kirjoitti...

Kohta eläkkeelle jäävä piispa Irja Askola olisi ideologisesti SDP:lle sopiva ehdokas.

Anonyymi kirjoitti...

Niinistö ei suinkaan ole Euroopan vanhin presidentti. Jos jätetään kaikki kuninkaalliset pois niin hänen ikäluokassaan ovat mm. seuraavat henkilöt:

Irlanti Michael Daniel Higgins s. 1941
Islanti Ólafur Ragnar Grímsson s. 1943
Italia Giorgio Napolitano s. 1925
Itävalta Heinz Fischer s. 1938
Kreikka Károlos Papoúlias s. 1929
Kypros Nikos Anastasiades s. 1946
Latvia Andris Bērziņš s. 1944
Moldova Nicolae Timofti s.1948
Portugali Aníbal António Cavaco Silva s. 1939
Tsekki Miloš Zeman s. 1944

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Anonyymin listassa mainituista suurin osa on kuitenkin entisiä presidenttejä. Esim. Grimsson ei ole enää Islannin, Napolitano Italian, Fischer Itävallan presidentti jne.

Tietenkin Suomessa voitaisiin vanhoina miehinä presidenttinä olleet Kekkonen, Mannerheim, Paasikivi ja Svinhufvud. Heitä tarvittiin pressaksi poikkeusoloissa, mutta nyt Suomessa ei eletä samanlaisia aikoja.

Toisaalta esim. Mauno Koivisto oli vuonna 1994 presidentin viran jättäessään vain 70-vuotias.

Anonyymi kirjoitti...

Pitäisi lopettaa pressainstituutio kokonaan, koska se vaan kasvattaa kansaa kaipaamaan isä aurinkoista päätä taputtamaan hyvästä käytöksestä ja tukistamaan kun on oltu tuhmia seurauksena laiskuus itsenäiseen ajatteluun luottaen presidentin kykyyn ja haluun paimentaa pahoja poliitikkoja yleisesti ja kansanedustajia erityisesti. Saksassakin presidentti on kuninkaaseen verrattava seremonia esiintyjä...ja kukas se olikaan?

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä, mutta sitten kaikki ritatainolat, "tutkijat" ym. vouhottajat jäisivät vallan toimettomiksi. He mm. ovat kuolanneet Niinistön, Jennin ja Lennun perään kovasti ja kuvailleet heitä Suomen "kuninkaallisiksi" tai vastaavaksi ilmiöksi.

Anonyymi kirjoitti...

AY-pomo Riku Aalto. Siinä on mies paikallaan, ei mikään lälly nin kuin Antti Rinne.

Anonyymi kirjoitti...

Presidentinvaalit ovat kokeneelle ison puolueen poliitikolle lähinnä paikka hävitä. Pienten puolueiden poliitikoille se voi olla tapa saada tunnettuutta.

Katselin äsken vuoden 1994 presidentinvaalien ehdokasasettelua. Ehdokkaita ei silloin ollut sen enempää RKP:llä, vihreillä kuin kristillisilläkään. Sen sijaan valitsijayhdityspohjaisia ehdokkaita oli moneen lähtöön ja moneen väriin. Nyt pääehdokas on valitsijayhdistyspohjalta, ja pienet eduskuntapuolueet asettavat todennäköisesti ehdokkaat, mutta SDP on ehdokasta vailla.

SDP:n osalta todennäköisin vaihtoehto tosiaan lienee se, että kehiin heitetään joku nuori poliitikon alku. KD:n ehdokas tulee todennäköisesti olemaan nainen ja vasemmistoliiton myös. Koska isoimpien puolueiden kokoomuksen ja keskustan sekä keskisarjan vihreiden ehdokkaat ovat miehiä, SDP:n ehdokas voisi olla nainen, jos joku vain ilmoittaa olevansa käytettävissä.

Nuorten ehdokkaiden yksi ongelma on se, että presidenttiehdokkuus tarkoittaa yleensä yksityiselämän ja lähipiirin esille tuloa lehdistöön. Presidentin tehtävässä puolisollakin on merkittävä ja näkyvä rooli, ja siksi nämä ovat esillä lehdistössä myös ennen vaaleja. Moni nuori poliitikko ei halua uhrata yksityiselämäänsä, sillä kerran menetettyään se on menetetty pysyvästi lehdistön kannalta, joka noudattaa periaatetta, että niiden poliitikkojen yksityiselämästä saa kertoa myöhemminkin, jotka ovat yksityiselämänsä aiemmin avanneet.

Anonyymi kirjoitti...

Naisehdokas olisi järkevä valinta, kuten don Eero vihjasikin. Naiskortti voi hyvinkin tepsiä äijäköörissä, vaikkei demarien arvot olisikaan lähellä äänestäjän sydäntä.

Anonyymi kirjoitti...

IS:n toimittaja Timo Haapalalta viiltävä analyysi Sdp:n tilasta täällä.

"Sdp:n eduskuntaryhmässä kukaan ei luota keneenkään, kaikki istuvat juoksuhaudoissa ja seuraavat miten käy. Luottamusta ei ole edes puoluejohdossa /---/ Moni pelkää, että Sdp:n tappion kärsivä presidenttiehdokas saa niskaansa myös mahdollisen maakuntavaalitappion, kun sopivia syyllisiä tarvitaan. Sellaiseksi Sdp on muuttunut. Solidaarisuudesta ei ole tietokaan".

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tuollaisia Timo Haapalan kirjoittamia tekstejä, joita häneltä tulee nykyisin I-S:ssa lähes päivittäin, on tosi helppo väsätä! Eikö mies todella pareempaan pysyty, vaikka hänelle maksetaankin hommasta.

Timo Haapala on keskittynyt näissä pressanvaaleissa Sauli Niinistön nuoleskeluun ja muiden ehdokkaiden ja näiden puolueiden mollaamiseen. Hän pääsi Appelsiin Ullan kanssa haastattelemaan viikko sitten Niinistöä. Noh, Niinistö ei toki sanonut näille journalisteille paljon mitään, mutta isot lööpit ja otsikot tuostakin tekeleestä lehdessä eli I-S:ssa totta kai vedettiin.

Timo Haapala oli paljon parempi pakinoitsija Maikkarilla ollessaan. Nyt miehen taso on kovasti laskenut.

Skorpioni kirjoitti...

Havainto "kentältä": Olin tässä erään kerran syömässä eräässä helsinkiläisessä ravintolassa. Viereisessä pöydässä lounastiivat Petteri Orpo ja Timo Haapala. Katsoin kiinnostuksella kumpi herroista maksoi ravintolalaskun..Petteri Orpo maksoi! Kyllä toimittajillakin pirunmoinen valta on! Heitä syötetään ja varsinkin juotetaan poliitikkojen taholta. Olisikohan Juha Sipilänkin kannattanut istua ravintelissa useimmin toimittajien kanssa ja maksaa laskut?
Tämä tapahtui ennen OrPon valitsemista Kokoomuksen puheenjohtajiksi ja Haapalan ollessa Maikkarin poliittisen osaston päällikkö.

Anonyymi kirjoitti...

No, nyt ymmärrän paremmin, miksi Timo Haapala, muiden poliittisten toimittajien mukana, löi kokoomuksen silloista puheenjohtajaa Alex Stubbia joka viikko kuin konsanaan vierasta sikaa! Teki työtä käskettyä ja jos hyvin teki, vietiin lounalle,

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kuten kaikki tiedämme, ilmaisia lounaita ei ole!

Ts. maksaja edellyttää aina tiettyä vastapalvelusta tai -palveluksia lounasvieraaltaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa siltä Haapalan jutun luettuani että demarit eivät etsi enää presidenttiehdokasta vaan uhrilammasta, viatonta karitsaa...

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Haapala ja Niinistön tukijoukot tähtäävät tietenkin siihen, etteivät demarit asettaisi oma ehdokasta, vaan lähtisivät, kuten Erkki Tuomioja, joka pyrkii jälleen ulkoministeriksi, myös esitti, tukemaan suoraan Sauli Niinistön valintaa.

Anonyymi kirjoitti...

Sanna Marin Voima-lehdessä:

K: Haluatko presidentiksi?

V: ”Voi herraisä!”, Marin parahtaa ja väittää nykyisessä politikoimisessaan olevan tarpeeksi vastuuta, vaikka jatkaakin: ”Varmasti pyrin vastuullisiin tehtäviin. Mutta presidentti-instituutio on aikansa elänyt.”

http://voima.fi/artikkeli/2017/demokratian-pokerinaama/

Skorpioni kirjoitti...

Voi,voi! Vastuutonta puhetta puolueen ensimmäiseltä varapuheenjohtaja Sanna Marinilta. Demarit hallitsivat presidentti-instituutiota Suomessa 30 vuotta ja nyt virka ei kelpaa kenellekään. En uskonut että SDP sentään nyt noin huonossa tilassa on,mutta ei puolue näytä tosiaankaan olevan kenenkään näpeissä. Rinne on täysin "ulkona" ja varapuheenjohtajat antavat täysin naiveja kommentteja. Kyllä vanhat demarijohtajat kieriskelevät haudassaan. Rinteen johdolla puolue on seuraavissa eduskuntavaaleissa alle 15 prosentin puolue. Kyllä demarien pitäisi sulautua vasemmistoliittoon ja hyväksyä Li Andersson puheenjohtajiksi.

Hauska nähdä kuka tai ketkä ilmoittautuvat ehdokkaaksi pressavaaleihin! Onko koskaan Suomen poliittisessa historiassa mikään puolue etsinyt ehdokkaita presidentiksi julkisella haulla? En minä ainakaan tiedä!