torstai 22. kesäkuuta 2017

1086. Gallup-kysely: Persut 9,7 % - UV/Siniset 2,3 %

                                 Ylen kannatusmittauksen tulokset

1. Tänään on julkaistu Ylen ja Helsingin Sanomien teettämien puolueiden kannatusta mittaavien gallup-kyselyjen tulokset. Kannatusmittauksissa kansalaisilta on kysytty, mitä puoluetta he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. 

2. Kokoomus on säilyttänyt kummankin kyselyn mukaan kirkkaasti asemansa suosituimpana puolueena ja vain lisännyt etumatkaansa SDP:hen ja keskustaan. SDP on noussut toiseksi ja keskusta pudonnut kolmanneksi. 

3. Ylen tilaamaa galluppia varten Taloustutkimus haastatteli yhteensä 1 213 henkilöä. Haastattelut tehtiin 13.-20.6.2017 välisenä aikana. Kantansa ilmoitti 65 prosenttia haastatelluista ihmisistä. Tutkimuksen virhemarginaali on 2,8 prosenttiyksikköä. 

4. Ylen gallupin mukaan kärkitriosta vain kokoomus on nostanut kannatustaan 0,8 prosenttiyksiköllä, puoluetta kannattaa nyt 21,3 prosenttia vastaajista. SDP:n kannatus (17,1 %)  on pudonnut 0,6:lla ja keskustan (17,0 %) 1,4 prosenttiyksiköllä, SDP ohiti niukasti keskustan. Kokoomus on ilmeisesti onnistunut  profiloitumaan hallituskriisissä, sillä se näytti suhtautuvan vielä nuivemmin Jussi Halla-ahon perussuomalaisten ottamiseen hallitukseen kuin keskusta.

5. Suurin mielenkiinto kohdistui viime viikon hallituskriisin jälkeen perussuomalaisten ja  sen eduskuntaryhmästä eronneen uusi vaihtoehto -ryhmän tai Sinisten kannatukseen.Tämäkin asia tuli molemmmissa mittauksissa selväksi, sillä perussuomalaisten suosio on selvästi suurempi kuin UV:n eli selkokielellä ilmaistuna loikkareiden tai hatkaporukan kannatus.

6. Perussuomalaisten kannatus on jopa kasvanut  edellisestä mittauksesta, sillä se on tullut ylöspäin 0,7 prosenttiyksikköä, mutta uuden vaihtoehdon kannatus jää eduskuntaryhmistä kaikkein pienimmäksi, sillä sitä kannattaa vastaajista vain 2,3 prosenttia. Jopa KD eli kristilliset on tällä hetkellä UV:tä suositumpi puolue. 

7. Uuden vaihtoehdon eli Sinisen tulevaisuuden kannattajien kannalta tarkastellen kannatusmittauksen tulokset ovat varmasti todella suuri pettymys. Vaikka kysymyksessä on uusi puolue, sen tunnettuus on viime viikolla tapahtuneen rummutuksen jälkeen on valtaosalle ihmisistä selvä asia. 

8. Jo etukäteen eli kannatusmittauksen suorittamista oli hyvin arvattavissa, että ihmiset eivät ole pitäneet viime viikon tapahtumista eli Juha Sipilä, Petteri Orpon johdolla harjoitetusta suhmuroinnista, jolle presidentti Sauli Niinistö antoi taustatukea. Useipien ihmisten mielestä kyse oli arvottomasta ja häikäilemättömästä näytelmästä. Jussi Halla-ahon johtamien persussuomalaisten heittämisessä yli hallituslaidan, ei todellisuudessa ollut kysymys arvoista, joista Sipilä ja Orpo jaksoivat jauhaa jauhamasta päästyään. 

9. Operaatiosta eli näennäisestä hallituskriisin synnyttämisestä ja sen ratkaisemisesta simsalapim oli sovittu alustavasti jo sunnuntaina 11.6. Sipilän, Orpon ja Timo Soinin kesken. Soini halusi väen väkisin säilyttää hillotolppansa eli ulkoministerin salkun, siinä rytäkässä perussuomalainen puolue ja sen yhtenäisyys oli Soinille yhdentekevä asia. Puolue sai hajota, Soinin yksityinen etu ajoi puolueen ja yleisen edun edelle. Suuri yleisö olisi halunnut, että hallitus olisi eronnut, minkä jälken olisi aloitettu uudet hallitusneuvotttelut. Tämä olisi ollut normaali ja hyväksyttävä tapa, mutta sitä ei haluttu noudattaa.

10. On tietenkin täysin epätavallista ja hölmöä, että puolueella, jota kannattaa vaivaiset 2-3 prosenttia äänestäjistä, on hallituksessa viisi (5) ministeriä eli kolmannes kaikista salkuista. Mutta tähän on tultu, kun hallitus ja presidentti eivät halunneet pitää kiinni normaaleista pelisäännöistä. Mielenkiintoista nähdä, kuinka kauan tätä tragikomediaa saadaan katsella.

11. Tätä taustaa vasten ei ole mikään ihme, että keskustan kannatus laskee gallup gallupilta kuin lehmän häntä, vaikka se pääministeripuolue. Milloin alkaa Juha Sipilän lähtölaskenta puolueen johdosta?

12. Paluuloikkaukset UV:stä eli Sinisistä takaisin perussuomalaisiin alkoivat heti kun gallup-kyselyjen tulokset tulivat aamulla julki. Ensimmäisenä paluustaan persuihin ehti ilmoittaa kansanedustaja Kike Elomaa. "Perus-Kike is back".

13. Alla näkyvä HS-gallup antaa UV:lle eli Sinisille hieman lohdullisemman kuvan ryhmän/puolueen kannatuksesta. Suunta on kuitenkin sama kuin Ylen kyselyssäkin. Keskustan kannatus on HS-gallupissa romahtanut alle 17 prosentin, SDP:tä kannattaa 19 %.

27 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

KIke Elomaa on loikannut takaisin persuihin.

Suomen Uutiset 22.6:

Elomaa sanoi, ettei hän tunne kuuluvansa uuteen ryhmään.

– Tunnen olevani perussuomalainen. Perus-Kike is back. Olen tilivelvollinen äänestäjilleni. Otin äänestäjien palautteen vastaan, lisäksi minulla on täällä hyviä ystäviä.

– Olen pahoillani tästä episodista, Jussi. Mutta ehkä tämä oli hyvä siinä mielessä, että sain tietää, mitä äänestäjäni ajattelevat, Elomaa sanoi vieressä seisoneelle puheenjohtaja Jussi Halla-aholle.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Halla-aho kertoi viime viikolla pidetyn puoluekokouksen jälkeen, että kaikki eduskuntaryhmästä lähteneet kansanedustajat erotetaan puolueesta. Samalla Halla-aho tarjosi kuitenkin kuukauden takaporttia niille edustajille, jotka peloteltiin mukaan uuteen ryhmään.

Anonyymi kirjoitti...

Simon Elo‏ twitter:

Kunnioitan Kike Elomaan päätöstä. Jokainen tekee omat ratkaisunsa. Niin minäkin. Toivotan Kikelle kaikkea hyvää.

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti Simon Kiivailijan perheonni alkaa Simonin syrjähypyn jälkeen pikku hiljaa uudelleen kukoistaa.

Anonyymi kirjoitti...

Sinien tulevaisuuden päällikkö Sampo Terho Iltalehdessä hermona: Ei kai kukaan odottanut, että olisimme gallupin kärjessä!

Ei toki, Herra ministeri. Mutta moni sentään odotti, että loikkarit saisivat hieman suuremman kannatuksen kuin 2,3 prossaa. Ero perussuomalaisiin on odotttamatoman suuri.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

On täysin hölmöä, että puolueella, jota kannattaa vaivaiset 2-3 prosenttia äänestäjistä, on hallituksessa viisi (5) ministeriä eli kolmannes kaikista salkuista. Mutta tähän tultu, kun hallitus ja presidentti eivät ole halunneet pitää kiinni normaaleista pelisäännöistä. Mielenkiintoista nähdä, kuinka kauan tätä tragikomediaa saadaan katsella.

Anonyymi kirjoitti...

Ei omena kauas puusta putoa. Kike Elomaan isä Arvo Sainio (1921–1984) teki kansa­ne­dus­ta­jana kuuluisan kolmiloikan. Arvo siirtyi ensin SMP:stä SKYPiin, sitten takaisin SMP:hen ja vielä kerran SKYPiin.

Anonyymi kirjoitti...

Vain joka kolmas suomalainen uskoo puheita siitä, että perussuomalaisten kansanedustajien joukkopako emopuolueestaan ja viiden loikkariministerin jatkaminen hallituksessa oli arvopohjainen ratkaisu.

Puolet suomalaisista on sitä mieltä, että perussuomalaisten puoluekriisi oli enemmän tai vähemmän poliittista teatteria tai peliä, kertoo Iltalehden tuore mielipidetutkimus.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Veikko Vennamon sanoin: Pelinpolitiikkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Presidentinvaaleista lyhyesti, että Sauli Niinistön 2018 -kampanja lähti käyntiin kesäkuun alussa. Kannatuskortteja on kerätty kolmen viikon aikana vasta tuhansia ja presidenttiehdokkuuteen vaadittava määrä, vähintään 20 000 käsin täytettyä kannattajakorttia, täten vielä saavuttamatta.

Paavo Väyrynen olisi kyllä tuossa ajassa kerännyt jo 50 000 korttia!

Anonyymi kirjoitti...

Tosi on!

Lisäksi Paavo olisi kiertänyt Vuokon kansa omalla autolla kaikki Suomenkunnat ja kaupungit puhematkoillaan kahteen kertaan. Ensin myötäpäivään ja sitten vielä vastapäivään. Paavo-Presidentti -mukeja olisi myyty huimat 300 000 kappaletta.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Keskustan kannatus on laskenut kahdessa vuodessa eli vuodesta 2015 tähän päivään mennessä peräti 10 prosenttiyksikköä, runsaasta 26 prosentista alle 17 %:n. Häylytyskellojen olisi pitänyt alkaa jo soida kepussa. Hallitustaipaalen alussa keskusta oli ylivoimaisesti maan suurin puolue. Nyt se on pudonnut pysyvästi kolmanneksi.

No, eipä ole vuoden 2019 jälkeen enää sitä pelkoa, että Sipilästä tai jostakusta muusta kepulaisesta tulisi pääministeri.

Anonyymi kirjoitti...

Kike teki melko hyvin paluuloikan perustellen sitä kentän mielipiteellä.

Lapin Torvinen nimensä mukaan ilmoittautui tänään Soinin Sinisiin, jolle on mitattu 2,3 prosentin kannatus. Tekokursailijan siirto johti Mattiin.

Anonyymi kirjoitti...

Pääministeri Sipilän siideritesti IL-TV:ssa

http://www.iltalehti.fi/iltvuutiset/201706190151808_v0.shtml

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kunnallisvaalien vaalikoneessa Matti Torvinen kutsui itseään useaan kertaan nimellä PerusMatti.
Seuraavissa vaaleissa Matin täytyy kyllä keksiä jotain muuta.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hallituksen enemmistö eduskunnassa on kohtsiltään helisemässä, jos lisää paluumuuttajia Sinisistä persuihin ilmenee. Nyt hallituksella on takanaan 104 kansanedustajaa huomioon ottaen, ettei UV:läinen puhemies Maria Lohela voi äänestää.

Kohta Sipilä saattaa alkaa vaatia, että puhemiehen nuija on annettava - Kike Elomaalle.

Anonyymi kirjoitti...

Uumoilen, että seuraava paluumuuttaja persuihin voisi olla PerusPentti eli kansanedustaja Pentti Oinonen.

Anonyymi kirjoitti...

Jos hallituksen enemmistö sulaa paluumuuttajien vuoksi tai hallitukselle jää eduskunnassa esim. vain kahden paikan enemmistö, on edessä hallituksen hajoaminen tai sen kaatuminen epäluottamuslauseäänestyksessä.

Vaikea uskoa, että RKP ja KD lähtisivät nyt koetun poliittisen näytelmän jälkeen enää pelastamaan Siopilän hallitusta uusina hallituspuolueina. Sipilä-Orpo-Soinin kusetus on paljastunut kaikille koko karmeudessaan.

Silloin ainoaksi mahdollisuudeksi jää eduskunnan hajottaminen ja uusien vaalien järjestäminen.

Anonyymi kirjoitti...

Laura Huhtasaari (ps) sanoo harkitsevansa presidenttiehdokkuutta

https://yle.fi/uutiset/3-9687043

Toipila kirjoitti...

Presidentti Niinistökin on lähtenyt tällaiseen likaiseen pelleilyyn mukaan. Todella huonosti harkittua menettelyä.

Orpo, Sipilä, Soini ja Niinistö ovat kokonaisuudessaan erittäin noloa porukkaa.

Vakavasti vaikuttaa siltä, että Sipilä ja Orpo ovat totuudenvastaisesti puhuneet palturia eduskunnalle varsinkin, kun lukee lehdestä juristien Tiitinen ja Hidén lausuntoja tapahtumien kulusta.

Jäättenmäki joutui jättämään paikkansa päämisterinä harhauttaessaan eduskuntaa. Eikö sama kohtelu olekaan Sipilällä ja Orpolla edessään?

Anonyymi kirjoitti...

Ei toki.

Jäätteenmäen tapaus oli erilainen. Hänen on nainen, Anneli on etunimi.

Nyt epäillyt ovat sen sijaan mehiä. On kyllä selvää, että naispoliitikot eivät saa valehdella. Miesten kohdalla asia on toisin. Kyllä miespoliitikoille ja puoluejohtajille pikku vilunki pitää sallia!

trus kirjoitti...

Kiken paluuloikka oli sentään kuitenkin jo ennen gallupin julkistamista varmastikin päätetty koska Halla-aho ilmoitti jo edellisenä päivänä että aamulla olisi uutisia kerrottavana.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tiedä häntä sitten.

Hyviä kommentteja, yleiseti ottaen.

Mutta missä mahtaa olla Kunigunde, blogistin lempikommentaattori vuosien takaa?

Anonyymi kirjoitti...

Persujenkin herrahissiin pyrkijöitä näyttää riittävän. Vennamon sanavarastoon kuului gallupit ei äänestä myös herrahissi, jonka persut otti perintönä Pekka Vennamolta.

Anonyymi kirjoitti...

Herrahissin sijasta nykyään puhutaan hillotolpasta.

Timo Soinin hillotolppia ovat ulkoministerin salkku ja sen jälkeen Lontoon suurlähetystö. Niistä hän halusi pitää kiinni, vaikka puolue meni alta ja kannatus suli. Mies oli myös vamis pettämään hallitukseen päästyään kaikki vaalilupauksensa. Tämän jos mikä on Veikko Vennamon kielenkäytössä PELINPOLITIIKKAA, jossa henkilökohtaiset edut asetaan kylymästi kaiken muun ja jopa Isänmaan edun edelle.


Anonyymi kirjoitti...

Näyttääpä siltä, että Sipilä teki taktisen virheen: olisi pitänyt mennä kiltisti Kultarantaan ja jättää ero, sitten pitää hallitusneuvottelut ja ottaa siihen mukaan paitsi soinilaiset myös RKP TAI kristilliset, jolle olisi ollut annettavissa yksi persujen salkuista. Silloin hallituksella olisi ollut vankka pohja.

Nyt pitää olla sydän kylmänä moniko soinilaisista vielä uusloikkaa. Kovin monta ei enää kärsi, jos jos tämä hallitus on tarkoitus pitää pystyssä säännöllisiin vaaleihin saakka. Enää ei RKP tai kristilliset liene houkuteltavissa.

Anonyymi kirjoitti...

Empä usko kenenkään ST tai PS lähtevän. Alkaa olla liian myöhäistä. Siinä menisi edustajan luotettavuus.

Siinä kannatuskyselyssä oli myös eräs mielenkiintoinen piirre. PS kannattajat uskovat enemmän Halla-ahon vetämään PS puolueeseen, mutta muiden äänestäjien silmissä ST olisi noista kahdesta mieluisempi äänestysvaihtoehto.

En oikein jaksa uskoa Brysselistä johdottuun yhden asian liikkeeseen ja varsinkin kun kovin mainostusryhmä näyttää pitävän leiriä Helsingin rautatieasemalla niin se karsii tarvittavia äänestäjiä.

ST llä ei taas ole rahaa, eikä oikein organisaatiotakaan, jolla toimia vaaleissa 2 vuoden päästä, joten veikkaan kummankin ryhmittymän näivettyvän.

Halla-ahon porukalla on kuitenkin parempi mahdollisuus säilyä puoluekartalla, mutta hän tarvitsisi kipeästi uskottavia politiikan tekijöitä ja ulkopuolisia mamukritiikkiä nostavia tapahtumia, joiden toteutumista epäilen.

Anonyymi kirjoitti...

Ainahan sitä soppiii epäillä. Tuomaskin epäili.